Råd / Problem med plantor / · Skador, mutationer och deformeringar /

Skriv början av artikeln om Tappar blad

Nyckelord: Tappar blad

Inlägg med Tappar blad som nyckelord.

Bladen gulnar och faller av, inte alla men nåt här och där. Det syns ingen aktivitet vid de gamla blomfästen. Jag ger den så mycket ljus som det är möjligt och den har aldrig torkat ut, håller den småfuktig, ungefär som en vanlig krukväxt. Det är bara de två gamla bulberna som tappar bladen, de två nya är i prima skick men har tappat tillväxttakten, det började också komma en till ny bulb för en vecka sen. Den får näring vid varannan vattning precis som de övriga växterna, alla är Phal.

Nyckelord: Tappar blad, Gula blad, Dendrobium Nobile

11/6 -16

Den blommar väl på bar kvist, eller har jag fel

11/6 -16

Bulberna bär bara blad ungefär ett år. När de ny kommit en bit i tillväxten tappas gamla blad. Ibland tappas bladen på vintern. Är lite olika med olika korsningar o dyl.

11/6 -16

Dendrobium Nobile hybrid 'Akatzuki'. Från Annika Schröder. Fri bild (ej för kommersiell användning).

PeterB, kan du inte har din planta utomhus nu under sommaren? Den skulle säkert må bra av det, för du kanske har för torrt inne. Jag duschar de flesta av mina plantor minst en g/vecka året om, dock inte phallarna. Det är inte så vanligt att Dendrobium Nobile hybrider blommar om på gamla bulber, så du kanske inte ska förvänta dig att något händer vid de gamla blomfästena, men kul att din planta kommer med nya skott.
Jag har sedan tre år tillbaka en Dendrobium Nobile hybrid 'Akatzuki´och den har blommat om på nya bulber varje år sedan jag köpte den. Den har tappat något enstaka blad på sina gamla bulber, men både gamla och nya bulber har friska gröna blad och den blommar just nu på mitt balkongbord och har många knoppar. Så här ser min Akatzuki ut idag!

11/6 -16

Tack för hjälpen! Då vet jag hur och varför. Tyvärr kan jag inte ha plantan ute, jag har inget ute helt enkelt. Jag duschar alla mina plantor lätt varje morgon (om jag kommer ihåg det) för att hålla fuktigheten uppe, Dendr. däremot får ordentligt med vatten på både blad och bulber, känns rent spontant att det var bra. Tack och lov ska jag flytta ifrån det här lilla rummet som jag hyr och som bara har ett öst- resp ett norrfönster, det är trångt att få plats med 15 plantor på den lilla ytan. Det blir nåt tillfälligt boende i någonting som jag inte ens har ännu, hoppas att det finns mer fönster där. Då ska jag också äntligen köpa RO, dels för mina växter och dels för dotterns akvarium.

11/6 -16

Jag önskar dig lycka till både med ett nytt boende och dina plantor!

21/6 -16

Annika Schröder Tack så mycket! Det ska bli spännande att se vad för boende jag får tag på, jag ska vara ute härifrån 1/7 och har ingenting ännu. Jag har bokat rum på vandrarhem en månad till att börja med.

Men jag har en fråga till; min planta blommade över i januari och började genast sätta bulber igen i februari, den hade väl ingen kalender till hands utan chansade. Bulberna växte bra i början men för några veckor sen så tvärstannade dom i tillväxten. Dom två gamla bulberna är 33 resp. 35 cm höga medans de nya tvärstannade på 15 cm. Men den började som sagt också sätta en ny bulb för någon vecka sen. Jag ger den samma gödning som mina phal. (det känns enklast så eftersom de resterande av mina 15 plantor är phal.) och det är en ekologisk växtnäring från Änglamark. NPK = 3/1/4,5%. Jag ska ändå köpa en till näring till ph, en blombooster med högre fosforinnehåll, så jag kan väl lika gärna köpa en för den här också. Jag vet att många kör med Orkidéhusets 20-20-20 men jag har hört och sett många exempel på att det funkar minst lika bra med den metod jag använder så jag fortsätter nog med den.

22/6 -16

Jag har en stor nobile hybrid som villigt blommar 1-2 ggr/år, den tappar alltid bladen på de gamla bulberna, bladen blir först gula för att sen trilla av! Plantan ser lustig ut med ett tiotal gamla och bladlösa bulber samtidigt som andra halvan av växten består av fina tjocka bulber med gröna blad! Emellanåt sätter plantan en hel del keikisar som jag bryter av och stoppar ner i krukan! Såhär har plantan alltid uppfört sig men eftersom den villigt blommar och växer kraftigt så verkar den må prima! Jag vattnar den samtidigt som alla andra orkisar samt sprayar den när jag kommer ihåg att göra det! Nobile är en tacksam art som är mycket tålig! Lycka till!

23/6 -16

Men varför har mina bulber slutat växa? Någon som har en teori?

Peter

23/6 -16

Jag provar med en annan näring så får vi se vad som händer.
Köpte den här, någon som har provat? NPK 4-3-5 + mikronäringsämnen (vad nu det är) Har hört rätt många säga att man ska skilja på näring beroende på om det är blomning eller vila.

http://www.odla.nu/shop/giva-orkide-nari...

Ge ditt svar

Hej,

Jag har en Howeara mini primi som tappar bladen, eller snarare så att så fort man pillar på bladen eller kommer åt dom så går bladen av vid infästningen till bulben. Bladen är inte gula eller så.
Komposten är torr och jag vattnar kanske varannan vecka. Sprayar den dock ibland med vatten och den står på ett fat med lecakulor med vatten.

Några idéer om vad som kan fel?

Hälsningar
Gustav

Nyckelord: Howeara mini primi, Tappar blad

Ge ditt svar

Min Gongora Armeniaca har fått ett gult blad. Jag vet inte varför. Kan det vara att den fått för mycket ljus? Har nån någon aning?

Nyckelord: Gongora armeniaca, tappar blad

19/9 -07

Tidig bladfällning kan vara ett tecken på uttorkning eller undernäring, vilket gör att växten snabbt vill minska ämnesomsättningen och gå ner på sparlåga. Gamla bulber blir förstås också bladlösa som en del i ett naturligt åldrande.
Mycket ljus kan göra bladen gulgröna, genom att klorofyllmängden minskar, men blir dom plötsligt helgula och ramlar av är orsaken en annan.

Ge ditt svar

Har en cristata som har tappat mer än hälften av sina blad. Varför gör den det? Har det varit för varmt? Kommer det att växa ut nya blad där dom gamla satt? Kommer den att överleva överhuvudtaget? Den har blommat efter att den tappade bladen. En buld har börjat bli gul oxå. Varför?
Mvh Lotta

Nyckelord: Coelogyne cristata, Coelogyne, tappar blad

27/2 -07

Jag skulle bara gissa på antingen för mycket vatten eller för lite ljus. Om inte en kombination av båda. Nya blad kommer inte att växa ut på gamla bulber. Det måste komma nya bulber.

27/2 -07

Hej,
min cristata fick svamp på bladen i somras, jag behandlade och i höstas föll många blad. Men den tycks inte lida eftersom den blommar med 40 st blommor nu.
mvh
Mikael

Ge ditt svar

Köpte en Masdevallia på Flower team i lördags. Läste mig till att den vill bo lite svalare och placerade den i sovrummet där fönstret alltid står på glänt och det är lite kallare. Har kollat med termometer och konstaterat att det borde vara lagom svalt både natt och dag. Nu börjar plantan tappa blad, vad har hänt? Kan den ha fått drag? Jag har ställt den så att luften utifrån inte kommer direkt på plantan, den står så att säga i lä. Jag har har Saint Paulor och någon annan fetbladsväxt som står direkt i fönsteröppningens drag och de mår hur bra som helst. Vad har jag gjort för fel??

Nyckelord: Masdevallia, tappar blad, Masdevallia Aquarius

6/2 -07

Vet inte alls vad det kan bero på men jag skulle inte ha Saint Paulor brevid den. De kan vara allergiframkallande. Kanske har den vant sig mer vid värmen i affären och fytten blev för markant?

Håll upp helt med vattningen och låt den torka upp annars så kommer du förlora den. Den är övervattnad! Vattna försiktigt framöver. Just fuktig ska den vara. Och kolla hur substratet ser ut. Det kan vara nedbrutet och måst då bytas.

/ Micke

6/2 -07

Tror inte jag har vattnat den alls sen den kom i min ägo men jag ska göra som du säger, Micke. Tack för hjälpen.

6/2 -07

Snödrottningen: Hur menar du att Saint Paulia är allergiframkallande? För orchidéerna? eller för människor?
Jag har nämligen också Saint Paulior bredvid mina orchidéer och det ser inte ut att ha tagit någon skada, de har stått så i 6 mån ungefär utan att jag har märkt något fel på orchidéerna. De har blommat som de ska och ser ju gröna och fina ut, men om det inte är bra för dem så vill jag ju gärna veta det så att jag kan flytta på Saint Pauliorna.

/Mia

7/2 -07

De är allergiframkallande för vissa människor i allafall. Men efter som dina orchideér trivs brevid dem så gäller det nog inte för växter! Jag hade vist fel där!

7/2 -07

Hej Eva

Förmodligen har den fått kyla i transporten till eller från FlowerTeam. Om du har möjlighet och vill byta så försök kom in innan söndag.

/Tommy

7/2 -07

Tack för erbjudandet, Tommy, men jag tror det kostar mer än det smakar att köra till H-borg igen. Jag ska göra vad jag kan för att få den lilla plantan att överleva.

Ge ditt svar

Min Pleurothallis jamesiana tappar massor av blad!!!
Den fäller massor av gamla blad, och de två nya skotten har vissnat... inga tecken på röta nånstans, bladen hinner inte ens vissna eller bli fula innan dom faller...
Den verkar inte ha torkat, rötterna ser fina ut, så den har nog inte övervattnats heller...

Nyckelord: Crocodeilanthe jamesonii, tappar blad, Pleurothallis jamesonii

Torka ger aldrig dessa akuta bladfällningar. Det rör sig troligtvis om övervattning eller en temperaturfråga som utlöst detta. Det kan också bero på för låg ljusnivå. Ha is i magen och vattna mycket sparsamt. Håll plantan ljusare än tidigare.
En liten korrektion bara. Den heter Pleurothallis jamesonii. Eller ännu mer exakt Crocodeilanthe jamesonii som det nya genuset heter för denna sektion av Pleurothallis.

Tack för svar!
Tyvärr tror jag den lille fan går hädan ändå, då den bara har fyra blad kvar ( av de arton de var från början).
En krokodil alltså? Denna röra av namn...

Ge ditt svar

Jag köpte en Dendrobium av "Phalaenopsis-typ" innan jul. Jag har inte identifierat den, den är mycket lik 'Anna Green', men jag säger inte att det är det.

Jag köpte den billigt på ett varuhus - troligtvis 2:a hands sortering, men jag såg det som en utmaning.

Nu har plantan blommat över (eller rättare sagt, jag klippte av stängeln för den var ej längre kul att se på..) och nästan genast börjar plantan tappa blad. De gulnar och ramlar av.

Är detta normalt beteende under vila? Är den i vila eller väntar jag på tillväxt?
Jag är ovan vid arten.
Någon som vet?

Nyckelord: Dendrobium, tappar blad

8/2 -06

Att plantan tappar något blad efter blomningen kan vara naturligt, men stora bladavfall låter illa. Kanske är plantans rötter skadade sedan före inköpet? Det är inte en optimal tid att plantera om, men kanske kan en omplantering i vitmossa vara nödvändig...

Det samme skete for mig med en Dendrobium Phalanopsis. Den tabte alle bladene. Da jeg undersøgte roden, viste det sig at den var skaded. Jeg fjernede de dårlige rødder og plantede om. Den har nu sat et nyt skud fra basis (14cm) som danner rødder. De andre bulber er fortsat bladløse men virker levende. Blir interresant at se hvor lang tid der skal gå før den blomstrer igen.
Jeg tror godt du kan vente dig ny vækst fra basis af planten, så kast den ikke.

11/2 -06

Nu har snart all alla gulnat, mjuknat och falllit av. Kanske skall jag riva upp den och kolla rötterna som du. Jag får se vad jag gör, men jag slänger den inte. Såklart!
Tack Keld!
/Jess

11/2 -06

Det låter nästan som den är övervattnad?? Jag har tyvärr inget bra tips på hur du ska kunna rädda den..

11/2 -06

Jag har nu tagit bort all kompost. I mitten, längst nära stammen satt en "kork". Det såg ut som en kompakt stubbe där plantan en gång fått växa. Jag tog bort denna kompakta bit och tyckte nog rötterna ser lite skumma ut. Jag vet inte eftersom jag aldrig dissikerat en Dendrobium förr. Dessa rötter var lite gråaktiga, inte vita. För övrigt var alla rötter svampiga i konsistensen.

Nu så undrar jag bara vad jag skall göra. Jag utgår ifrån att den fått för mycket vatten. Skall jag ställa ner plantan i torr mossa ett tag? Nu ligger hela plantan "på tork". What todo?

12/2 -06

Jämmer och elände. Nu har jag laddat upp bilder på sjuklingen om någon vill leka doktor med mig.

12/2 -06

Mitt råd är att plantera plantan i levande Sphagnum-vitmossa. Håll mossan lite fuktig och placera plantan, eventuellt med en hålad platspåse över, i halvskugga.

12/2 -06

Jessica! Såg dina bilder och jag har själv haft ett alldeles liknande fall, men då hade jag glömt en dendrobium bakom gardinen och inte vattnat den på jag vet inte hur länge. Den överlevde i alla fall efter intensiv-behandling.

Hej Jessica,
Ja, den ser ju ganska eländig ut. Du verkar ha övervattnat den för alla rötterna är svampaktiga och döda och då den inte har några rötter så fäller den bladen för att spara kraft. Klipp bort alla döda rötter och följ Björns råd och vänta på att den bryter nytt skott med nya rötter.
Hälsn P-G

Ge din åsikt