Råd / Släkten, arter och hybrider /

Nyckelord: Oncidium

Oncidium, eller Fjärilsorkidéerna som dom ibland kallas, passar både för nybörjare och rutinerade orkidéodlare. Oncidium är ett bulbbärande släkte av mestadels epifytiska arter. Dock finns några litofyter och en handfull terrestrialt växande. Blomstängeln kommer från bulbens underkant och blir mellan fem cm och två meter hög! Många av sorterna och arterna är 'klasbildande'--stänglarna...

Läs hela artikeln

Inlägg med Oncidium och synonymen Fjärilsorkidé som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Oncidium

O. Aloha Iwanaga (1) O. bictoniense x Comparettia macroplectron (1) O. cheirophorum (3) O. cruentoides (2) O. divaricatum (1) O. Eurycline (1) O. goldiana 'Golden Shower' (1) O. goldiana 'Sweet Sugar' (1) O. Gower Ramsey (2) O. hastilabium (1) O. incurvum (2) O. Jairuk Rainbow (1) O. Jiuhbao Gold 'Tainan' (1) O. Joakim (3) O. Jungle Monarch (1) O. Kalihi (1) O. Katrin Zoch (1) O. laeve (1) O. Lemon Surprise (4) O. longipes (1) O. Ludisia (1) O. luteopurpureum (1) O. maculatum (2) O. Mizaki Obry 'Only You' (1) O. ornithorhynchum (18) O. papilio (1) O. Purple Rain (1) O. pusillum (1) O. Red Fantasy (2) O. Sharry Baby (15) O. Sharry Baby 'Sweet Fragance' (1) O. Sharry Baby 'Sweet Fragrance' (1) O. Sharry Baby `Sweet Fragrance`AM/AOS (1) O. sotoanum (1) O. spectatissimum (1) O. stipitatum (2) O. Sweet Sugar (12) O. tigrinum (1) O. Tiny Twinkle (17) O. Tsiku Marguerite 'Ct-Romantic Fantasy' (1) O. Twinkle (12) O. Twinkle 'Fragrance Fantasy' (3) O. Twinkle 'Jasmine' (2) O. Twinkle alba (1) O. Twinkle White Star (1) O. unicorne (2) O. varicosum (1) O. varicosum "Balder Black" (1) O. varigatum (1) O. Violetta von Holm (1) Oncidiumhybrid (3)

Prat om släktet Oncidium

Från Henrik.L.A.

På mitt 2 dagars äventyr blev det stopp på blomsterlandet där det nu är orkidévecka.
De hade en 5-6 olika orkidé hybrider. En utav dom kunde jag inte låta bli att ta med från butiken. Oncidium twinkle. Hade aldrig sett en i verkligheten så det var roligt. Och doften är alldeles underbar.

Jag tog givetvis den plantan med flest friska bulber med massa outvecklade blomstänglar.
199 kr kostade samtliga sorter- vilket känns ganska överprisat men eftersom jag funderat på en Twinkle och det var billigare än att ta hem från tyskland så fick det gå:) jag är nöjd! Och imorgon fortsätter resan för gitarr relaterat i Mora. Spännande!

Nyckelord: Oncidium Twinkle

26/1 -17

Ser fin ut value for money

26/1 -17

Fin. Jag var på Blomsterlandet här i Jönköping ikväll. Var väl just tiny twinkle som stack ut annars var det ungefär samma sorter som alltid finns där tyvärr. Jag köpte inget

27/1 -17

Ja, dendrobium pch cymbodium brukar dom ju ha. Så det var lite tråkigt.

oled eller hur!:D

27/1 -17

Doftar underbart så ett fint kap

28/1 -17

Dick, minst sagt!

Ge din åsikt

26/1 -17

Bild

Från Henrik.L.A.

 

Nyckelord: Oncidium Twinkle

Prata om bilden

Blommar nu med 10 stänglar, alla knopparna har inte slagit ut än. Räknade knopparna/blommorna men tappade räkningen vid 250 Doftar ljuvligt vanilj

Nyckelord: Oncidium Tiny Twinkle

3/12 -16

Häftig vacker och pampig på en och samma gång

4/12 -16

Ja de kan verkligen sprida sin doft, de där! Förknippar det med december och julförberedelser .

Ge din åsikt
Från Dorra.
Från Dorra.

Om jag kunde beskriva hur fantastiskt den luktar... nåt mittimellan vanilj o choklad... och det bara början då den andra blomstjälken har inte slagit ut än!

Nyckelord: Oncidium Sharry Baby `Sweet Fragrance`AM/AOS

16/10 -16

Härligt, grattis!!

17/10 -16

Det kommer tyvärr ingen doft genom min dator, men den var väldigt snygg. Härlig färg!

17/10 -16

Helt härlig

17/10 -16

Ljuvlig och jag vet att den har en makalöst god doft!

Ge din åsikt
Från Dirfa.

Nu är det mycket som är i knopp och blom och det kan ju behövas när kvällarna blir mörkare.
Samtliga odlas i vitmossa och står i norrfönster under extrabelysning. Det blev en kort utesäsong den här sommaren pga kallt väder i juni och augusti, men jag har haft ett fönster på glänt fram tills för några veckor sedan och det har uppenbarligen uppskattats.

Oncidium cheirophorum blommar med ca 150 blommor på 7 stänglar (det var fler stänglar från början, men katten tyckte tydligen att de var roliga att tugga på...). Den är riktigt långsam, det har väl tagit 7-8 månader från det att jag såg de första stänglarna till att blommorna slog ut (vilket de lustigt nog gjorde nästan exakt samtidigt, alla 150!). Blommorna är 13-14 mm breda med en väldigt vacker gul färg. Och hela vardagsrummet doftar! Helt klart en favorit värd att vänta på.

Dendrobium Aussie Dream, (kingianum x tetragonum) x fleckeri tror jag, köpt av Lassse för något år sedan. Blommar med en blomma från en bakbulb utan blad. Fler knoppar på g.

Phalaenopsis equestris, en fin keiki köpt av Blomtjuven för något år sedan. 12 blommor nu och många fler på gång. Bredvid står en var. albescens med två stänglar i knopp.

Masdevallia strobelii x hirtzii, en snygg hybrid som verkar trivas bra på fönsterbrädan i skuggan av en stor Phalaenopsis. Lite skrynkliga blommor, antagligen för att jag vattnar för sällan...... Mvh Latmasken

Nyckelord: Oncidium cheirophorum, Phalaenopsis equestris, Masdevallia strobelii x hirtzii

15/10 -16

Fint

15/10 -16

Härligt så glad man blir

16/10 -16

Härligt! Grattis till variationen!
/Mvh, I

16/10 -16

Roligt med en sådan fin blandning på plantor och att de blommar..

16/10 -16

Blomprakt när det är som bäst

16/10 -16

Tack alla! Visst är det en fin blandning! I vanliga fall står de tätt tillsammans utan ytterfoder i ett annat knökfullt fönster, men de som blommar vill man ju ta fram och visa upp..

16/10 -16

Såå underbara, grattis!! Såklart en vill samla de blommande ! !

16/10 -16

Grattis! Härliga färger så här till hösten matchar löven utanför

16/10 -16

Vilken söt fönstertittare du har..

17/10 -16

Ja, hon är söt, men tyvärr även en orkidéätare av rang. Vi har två katter - den andra äter alla växter förutom just orkidéer. Den här kissen däremot, hon är en riktigt finsmakare som bara äter orkidéer och lämnar alla andra växter! Så man kan ju säga att de kompletterar varandra...

De enda släkten som hon inte gillar att tugga på är Cattleya och Phalaenopsis (så länge de inte blommar förstås, blommorna är extra roliga).

17/10 -16

Oj, så dyr hon måste vara i drift.. Jag har 3 katter men ingen av dem går på växter och det ska jag nog vara glad över då..

17/10 -16

Vilka fina blommor, grattis! och vilken söt katt, min dödar också orkidéer, allt som har "rätt" sorts blad.

18/10 -16

Kul å se, Dirfa

Ge din åsikt

Nu skulle jag ju egentligen hålla mig till neos och dendrobier. Men för ett par veckor sedan så fick de in en oncidium hybrid på min lokala coop butik. Och just då gick de för ca 250kr. Idag var de dock avblommade och kostade endast 20:- vilket kap! För den har 6 nya stänglar som ska blomma! Och den doftar himmelskt!

Efter lite research så är detta Oncidium Katrin Zoch. (O. schroderianum x sotoanum). Mycket spännande att se om jag kan blomma om den sedan:)

Förutom detta nytillskott anländer snart ett paket med 16 orkidéer från en vän i Tyskland några byten och gåvor och en planta som han köpte åt mig medan han beställde. Bilder kommer.
Också kanske jag råkade beställa en planta från Lassse fniss sommartider är orkidétider.

Nyckelord: Oncidium Katrin Zoch

29/7 -16

20:- för en planta med sex nya stänglar!? Det är ju inte klokt! Bara att gratulera till fyndet!

29/7 -16

Wow, vilket kap !! Grattis ! Och kul med alla (tidiga) julklappar som är på väg !

29/7 -16

Grattis till Köpet väldigt bra då är det mindre plats till Neosor.

29/7 -16

Haha ja!:D de hade nog inte boterat de nya stänglarna xD

Oled, javisst! Haha får taktiskt köpa större plantor så de inte blir för mycket av det goda;)
Fick flrresten hem två beosar igår!;) N.f Setsuzan och Manjyushage! +en del neo hybrider som Twinkle, lou sneary blue, darwinara charm blue moon, moonlight firefly:D

Ge din åsikt
Oncidium Jiuhbao Gold 'Tainan'. Från Dirfa. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Ph. mannii 'Zartbitter'. Från Dirfa. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Nu börjar det bli ordentligt ljusare i Västerbotten - både tack vare att dagarna blir längre och att vi äntligen fått riktig vinter med snö på marken. Det var på tiden!

Mina orkidéer under tilläggsbelysningen i norrfönstret börjar visa tecken på att faktiskt ha överlevt de hårdaste vintermånaderna, trots alla olyckor...

Stängeln på Ph. mannii 'Zartbitter', vars topp torkade in i julas när vi var borta på semester, har tagit nya tag från en ny tillväxtzon.

Coelogyne fimbriata (fr Lassse), som blivit ganska ordentligt nerbetad av vår orkidéälskande kattunge, har beslutat sig för att den ändå vill fortsätta leva och sätter nya skott. Det gäller även för många av mina andra halvt uppätna plantor.

Oncidium Jiuhbao Gold 'Tainan' är en kraftig hybrid som verkar tåla den mesta. Den växer så snabbt att det nästan syns för blotta ögat. Just den här plantan är kattens älsklingsleksak och åker därför i golvet ungefär en gång i veckan. Den blir alltså omplanterad ca 50 ggr om året och verkar trivas alldeles utmärkt med den behandlingen. Den växer just nu flera cm i veckan och nya rötter sträcker på sig åt alla håll. Nästa gång den åker i golvet kanske det är dags för en större kruka... Den har inte blommat än pga att stängeln har brutits av vid diverse våldsamma kattlekar men den verkar ju inte precis ledsen för det!

Nyckelord: Phalaenopsis mannii 'Zartbitter', Oncidium Jiuhbao Gold 'Tainan', Coelogyne fimbriata

14/2 -16

Hmmm nytt uppslag för att få sina orkisar att trivas, släpp loss kattorna på dem

Ge din åsikt

Köpte idag på Interflora. Doftar såå gott
Oncidium Tiny Twinkle är en korsning mellan Oncidium cheirophorum x Oncidium ornithorhyncum.

Nyckelord: Oncidium Tiny Twinkle

18/11 -15

Grattis till ljuvligheten och doften! Har själv ett par plantor och doften är underbar och likaså blommorna, men ingen av mina blommar just nu.

18/11 -15

Väldigt fin! Denna måste jag komma ihåg!

18/11 -15

Riktigt fin planta med fin blommning. Grattis till ett bra köp

18/11 -15

Tack! Hoppas den överlever i min vård och blommar om

18/11 -15

Söt!

Ge din åsikt

6/8 -15

Oncidium tigrinum.

Oncidium tigrinum. Från Edel.

 

Nyckelord: oncidium tigrinum

6/8 -15

Snygging!!

7/8 -15

Härlig

7/8 -15

Riktigt snygg!

9/8 -15

Tack Xara ,@oled@ , npeter.
Jag tycker att oncidium tigrinum och oncidium reichenheimii är de snyggaste mexikanska oncidium som finns.

Prata om bilden

Hej!
Jag är färsking på Oncidium och testar min första nybörjarhybrid - en Mizaki Obry. Jag skulle vilja ha lite riktlinjer om någon vill vara så vänlig?
Jag köpte den i våras när den just blommat färdigt. Den står i kompost med mycket vitmossa och översta lagret består helt och hållet av det. Jag brukar vattna igenom den ordentligt ovanifrån alt. dopppa den, ca var 7-10 dag. Sen låter jag den stå på en hylla längre in i rummet eftersom jag bor i söderläge och solen kan ligga på ordentligt.
Men det har börjat bli lite vitt och luddigt i mossan på ytan (inte mycket), bulberna har blivit lite skrynkliga och vissa blad gulnar. Dock har jag även sett viss tillväxt senaste månaden.

Jag undrar: 1. Beror möglet på att jag vattnar för mycket/ofta/fel, och behöver jag göra något särkillt åt saken? 2. Behöver jag oroa mig över bulberna och bladen eller är det så den beter sig? 3. Rötter börjar sticka ut lite i botten - när är det dags att plantera om?

TACK på förhand, den som vill utbilda en gröngöling
// Ikkmo

Nyckelord: Skötsel, Oncidium Mizaki Obry 'Only You', Tips

29/6 -15

Att vatten efter intervall är inte den bästa metoden. Använd dig av länken nedan samt: I meny hittar du "odling och sedan släkte, arter och hybrider. Där hittar du en massa information.
http://vsos.se/odlingsrad-2/

Oncidium gillar mycket ljus, dock i direkt solljusI söderfönster kan du skugga med en "genomsläpplig gardin"

1/7 -15

Tack så mycket! Där fanns jättemycket bra.

Ge ditt svar
En vägg av Oncidium. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Oncidium

Prata om bilden

Utropspris: 50 kr. Frakt: 50 kr per paket.

Sön 19/4 -15 19:45 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).

Hybrid mellan Oncidium cheirophorum och Oncidium sotoanum. Blommar flera gånger om året med massor av små doftande blommor.
Titta gärna på min sida, där det finns flera plantor till salu. 20 % rabatt på listplantor fram till måndagen den 20/4.

Nyckelord: Oncidium Twinkle

18/4 -15

50 kr bjudet

19/4 -15

Grattis Caroline

Ge ditt bud
oncidium twinkle sjuk?. Från karin46. Fri bild.

Vad är det för fel på denna orkide? Står i österfönster, vattnas med orkidenäring och planterad med orkidekompost som köpts på orkideutställning i lund 2014. Står ej i vatten.
Blommade fantastiskt i höstas.

Nyckelord: oncidium twinkle

7/4 -15

Kan vara svampangrepp eller en bakteriell sjukdom. Du kan kolla här

8/4 -15

Tack Stella. Jag ska ställa den svalt utan kontakt med andra. Och blir den inte frisk så adjöss med den. Jag hann med att njuta en säsong iallafall.

Ge ditt svar
oncidium twinkle sjuk?. Från karin46. Fri bild.

 

Nyckelord: oncidium twinkle

Prata om bilden

17/2 -15

Något att spara?

Från Bibbi.

Härom kvällen fick jag för första gången på över tre månader en stund över för mig själv och orkidéerna. Välte dock ut en kruka med två oncidium planterade tillsammans. Den ena som syns på bilden funderar jag på om den är något att spara på. De senaste åren har hen inte fått några nya bulber och jag funderar på om den kan få det eller "vad jag ser är vad jag har".

Senaste gången den fick en ny bulb torkade denna in, så av de befintliga bulberna så har det antingen kommit en stängel eller bulb på varje sida. Ingen ny tillväxt på... Tre år?

Kan det komma nya bulber i alla fall? Finns det något "Trix" att ta till?

Kan nämna att det är en väldigt svart och gul Joakim.

Nyckelord: Oncidium

18/2 -15

Har tyvärr inget bra svar eller erfarenhet av oncidium, men satte själv en klump om 3 pseudobulber från en dendrobium i ett litet glas som jag fyllde i litet vatten i botten på. Bulberna hade inga rötter, men likväl kom det ett nytt skott efter en tid som började utveckla egna små röter. Så kanske?

18/2 -15

"Finns det liv finns det hopp"
Så länge det finns något grönt så är det värt att spara:)

18/2 -15

Sätt bulberna i vitmossa så ska du se att det kommer en ny bulb/bulber. Med största sannolikhet finns det tillväxtpunkter på plantan.

18/2 -15

Kan bara instämma. Finns alla möjligheter att få igång den plantan i lätt fuktad vitmossa. Varje bulb har ett par tillväxtpunkter och så länge inte alla dessa är förbrukade bör plantan skjuta nya skott.

18/2 -15

Ok då låter jag denna delen flytta till vitmossa så håller jag tummarna för framtiden. Känner mig inte så hoppfull men jag ger den ytterligare en sjans.

Lassse, med "ett par" menar du då specifikt två eller mer ett odefinierat antal?

18/2 -15

Bibbi, på just denna orkidé är det nog just två tillväxtpunkter.

18/2 -15

Räknas då en stängel som en tillväxtpunkt, för i så fall är det nog kört...

19/2 -15

Stängel är inte samma som tillväxtpunkt. Det brukar finnas ett par stycken/bulb och det finns fem bulber vad jag kan se på din planta.

25/2 -15

Tack för pepp och råd! Den är nu planterad och får en till chans.

Ge ditt svar