Något att spara?

Från Bibbi.

17/2 -15

Härom kvällen fick jag för första gången på över tre månader en stund över för mig själv och orkidéerna. Välte dock ut en kruka med två oncidium planterade tillsammans. Den ena som syns på bilden funderar jag på om den är något att spara på. De senaste åren har hen inte fått några nya bulber och jag funderar på om den kan få det eller "vad jag ser är vad jag har".

Senaste gången den fick en ny bulb torkade denna in, så av de befintliga bulberna så har det antingen kommit en stängel eller bulb på varje sida. Ingen ny tillväxt på... Tre år?

Kan det komma nya bulber i alla fall? Finns det något "Trix" att ta till?

Kan nämna att det är en väldigt svart och gul Joakim.

Nyckelord: Oncidium

18/2 -15

Har tyvärr inget bra svar eller erfarenhet av oncidium, men satte själv en klump om 3 pseudobulber från en dendrobium i ett litet glas som jag fyllde i litet vatten i botten på. Bulberna hade inga rötter, men likväl kom det ett nytt skott efter en tid som började utveckla egna små röter. Så kanske?

18/2 -15

"Finns det liv finns det hopp"
Så länge det finns något grönt så är det värt att spara:)

18/2 -15

Sätt bulberna i vitmossa så ska du se att det kommer en ny bulb/bulber. Med största sannolikhet finns det tillväxtpunkter på plantan.

18/2 -15

Kan bara instämma. Finns alla möjligheter att få igång den plantan i lätt fuktad vitmossa. Varje bulb har ett par tillväxtpunkter och så länge inte alla dessa är förbrukade bör plantan skjuta nya skott.

18/2 -15

Ok då låter jag denna delen flytta till vitmossa så håller jag tummarna för framtiden. Känner mig inte så hoppfull men jag ger den ytterligare en sjans.

Lassse, med "ett par" menar du då specifikt två eller mer ett odefinierat antal?

18/2 -15

Bibbi, på just denna orkidé är det nog just två tillväxtpunkter.

18/2 -15

Räknas då en stängel som en tillväxtpunkt, för i så fall är det nog kört...

19/2 -15

Stängel är inte samma som tillväxtpunkt. Det brukar finnas ett par stycken/bulb och det finns fem bulber vad jag kan se på din planta.

25/2 -15

Tack för pepp och råd! Den är nu planterad och får en till chans.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Bibbi:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik