Råd / Släkten, arter och hybrider / Macodes /

Skriv början av artikeln om Macodes petola

Nyckelord: Macodes petola

Inlägg med Macodes petola som nyckelord.

Miniväxthus. Från magev958.

Fick hem två arter Macodes, petola & sanderiana. Har läst att de ska odlas varmt & skuggigt, men ni som odlar dem framgångsrikt, hur varmt & skuggigt?
Har tänkt östfönster utan tilläggsljus, en eller ett par timmars dagsljus på morgonen. Behöver den ännu skuggigare?

Nyckelord: Macodes petola, Macodes, Macodes sanderiana

Ge ditt svar

14/2 -11

Macodes petola

Macodes petola. Från stulun. Fri bild.

 

Nyckelord: Macodes petola

15/2 -11

Underbart bladmönster! .-)

Prata om bilden
Rullar ihop bladen. Från En person som inte är medlem längre.

Jag har en liten Macodes petola som växer och ser ut att trivas, men den har en tendens till att rulla ihop bladen. Vad kan det bero på?

Nyckelord: Macodes petola

21/3 -10

Jag skulle misstänka någon form av ohyra. Kan du se om det finns "något" där bladen rullat ihop sig?

Nej, jag kan inte se minsta spår av ohyra. Bladen är fasta och fina, möjligen lite mörka

21/3 -10

Förr torr luft kanske?

21/3 -10

Jag gissar också på för låg luftfuktighet

Ja, kanske. Det har uppstått under vintern och denna vinter har det ju blivit ganska torrt inne eftersom det har varit så kallt ute. Det kan nog vara orsaken.

Jag sprayar den mycket försiktigt med sprayflaska ibland, men nu läste jag att den inte tycker om vatten på bladen. Hur gör ni som har den i skåp? Blir det inte fuktigt på bladen då?

22/3 -10

Jag har haft en Macodes nu i ett par år som bor i mitt växtskåp. Jag har försökt ett par gånger att ha den istället på fönsterbrädan men då ser den alltid så ledsen ut, så nu fick den återigen flytta tillbaka till växtskåpet. Jag tror också att det är torr luft som gör att bladen rullar ihop sig. Fast jag duscha nog även bladen. Bra eller dåligt har jag inte tänkt på.

Orsaken till att den rullade ihop bladen tror jag var torr luft, precis som Merwic föreslog. Jag ställde hela krukan i en stor glasbehållare (tror att det egentligen är tänkt att det ska vara ett stort ljus i den), med lite stenar på botten. Så ser jag till att det är lite vatten i botten på behållaren, men att det inte når upp till krukan, som står på stenarna. På så vis blev det som ett litet miniskåp, dessutom så har jag duschat den försiktigt med sprayflaska. Efter detta arrangemang har den inte krullat ihop bladen . Den blommade i julas och det kommer ett nytt litet skott vid roten. Blommorna är mycket små och oansenliga på en lång stängel.

Ge ditt svar
Rullar ihop bladen. Från En person som inte är medlem längre.

 

Nyckelord: Macodes petola

13/2 -11

jaha är det så en macodes ser ut.
men hur ser blommorna ut?
och att bladen rullar ihop sig,- vad kan det bero på?
Roligt att se att det är någon som har en macodes,
lycka till!

13/2 -11

Josef, om du tittar i tråden som bilden "hör till" så hittar du några förslag till varför bladen rullar ihop sig. Bättre att fortsätta på en redan befintlig diskussion än att börja om på nytt. Du ser om en bild hör till en annan tråd om det finns en vit rektangulär ruta snett under bilden med en länk till tråden.

Länk till tråden om Macodes petola: http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

Prata om bilden

10/11 -09

Macodes Petola

Från Lilora.

Skulle köpa Provadospray( gjorde det också) kom ut ur affären med denna ! Kunde bara inte motstå dessa fantastiska blad.

Nyckelord: Macodes petola

10/11 -09

Oj så läckra Förstår att den följde med hem

11/11 -09

Oj med stängel oxå , grattis!

11/11 -09

Grattis, Macodes med stängel är ett kap. De är inte så lätta att få i blom som man skulle tro. Min fick jag dela ordentligt innan den satte stängel och från att den satte stängel i september så har jag blommor nu.

På Weibulls i Stockholm, Sveavägen fanns för några dagar sedan flera macodes med stänglar att köpa för 199.

11/11 -09

Jag köpte min för endast 50 kr, fast utan stängel

11/11 -09

Köpte min på Weibulls, Sveavägen i Stockholm

Ge ditt svar

25/10 -09

Macodes petola

Min Macodes petola har börjat blomma med små oanseliga bruna blommor med vit läpp. Efter uppdelning i slutet av sommaren kom stänglar och knoppar.
Står i norrfönster med dagsljus hela dagen. Vattnas var femte-sjunde dag förutom delningarna som kräver vattning varannan dag.

Nyckelord: Macodes petola

Härligt! Jag kan inte sluta titta på min Macodes och hoppas verkligen få den i blom nån gång!

Första gången jag ser en sådan i blom, söta och lite ludna blommor, grattis!

25/10 -09

Va roligt!
Jag har just nu två stänglar på min också, fulla med knopp!
Jag har aldrig sett någon i blom tidigare, extra kul!

25/10 -09

Har nyligen skaffat en Macodes petula. Söta små blommor som ser lite assymetriska ut, precis som på Ludisian. Kul att det går att lyckas med den! Det sägs ju att den ska vara lite svår...

Ge ditt svar
Macodes petola "Gold Line". Från Adelsward.

Tack "felixan" för blomman du dömde ut. Spännande att se om jag får lite liv i den.

Nyckelord: Macodes petola

23/2 -08

Jag önskar dig lycka till! Tack för presenten - var det någon symbolik i den? I så fall tror jag att Macodesen ser dig som sin räddande ängel!

Prata om bilden

6/1 -08

Macodes petola

Från Quasi.

Hej

Jag har nyligen köpt mig en Macodes petola. Den är verkligen fötrollande!!!! Men ack...den vill inte trivas!!!!
Blad efter blad blir gult och faller av. Jag har försökt att inte vattna för mycket, och jag har försökt att torka ut den innan jag vattnar igen. Har varit jätte noga med att inte få vatten på bladen eller ta på bladen då jag läste att dom kanske inte gillar det.

Men jag har upptäkt att jorden/komposten inte riktigt vill torka ut, utan den är ganska fuktig hela tiden.
Tycker ni att jag skall plantera om den för att se om det hjälper eller skall jag bara låta den vara för att se om den återhämtar sig av sig själv?

Den har även "tappat" hela klasar eller snarare har dom suttit löst i jorden och tillslut bara fallit åt sidan. Varför händer detta?

Har ni något bra tips för hur jag skall få den att överleva?
Tacksam för alla svar

Nyckelord: Macodes petola

6/1 -08

Hej

Har inte min Macode kvar och det var flera år sedan jag hade den, så jag är inte expert.

Men din kompost ser ganska ihoppackad ut, så omplantering vore nog en god idé. Den gillar väldränerad kompost, med mycket vitmossa, mossa och fin bark/kokosfiber, ungefär som Paphiopedilum. Gärna med lite grövre material i botten av krukan för dräneringen. Det kan hända att du har problem med nematoder, sniglar eller små tusenfotingar i komposten, som skadar rötterna, så kolla noga när du planterar om den.

Den är dessutom rätt ljusskygg, så norrfönster torde passa den bäst. Bladen bränns väldigt lätt av för mycket ljus.

Du kan också prova att ställa den på en flat sten i ett större djupt fat och hälla vatten i fatet utan att det når upp till krukan. Den uppskattar hög luftfuktighet och gillar öven en fin dimdusch ett par gånger om dagen. Med en bra duschflaska, brukar det gå bra att få fram fin dimma, utan att där bildas några riktiga droppar på bladen.

Annars vill den gärna torka upp lite mer under vintern och vattnas rikligare under sommaren. Med en mer väldränerad kompost borde det vara lättare att ordna.

Hoppas att den kartar på sig och lycka till.

6/1 -08

Hej Quasi,
den Macodes som jag har betedde sig likadant som din gör
Jag flyttade den till ett norrfönster, (från skåpet), och har den nu i en skål med lecakulor på botten. Vatten i skålen, men inte så långt upp så att krukan står i vatten.
Jag vattnar den när komposten känns torr, annars tror jag det är risk för att den ruttnar.
Lycka till!

6/1 -08

Även jag tror som "Flora" att i första hand det beror på substratet som blivit för kompakt och kväver därigenom rötterna ....
Denna blandning fungerar bra för min planta som ger fin tillväxt .... lika delar med : mager jord / perlit / mindre barkbit / lecca / vitmossa !
Här på fotot har jag en stickling som jag har rotat i samma substrat .......
Med denna blandning så låter jag den aldrig riktigt torka upp mellan vattningen ....
Men jag skulle även rekomendera dig en betydlig större kruka, så även plantans yttre bladverk kan ta del av substratets fuktighet. Och inte låta den torka upp .....
.....och sedan tror jag att ju mera den växer ut ifrån krukan, desto viktigare är det med dimmducha den och även en tex fuktskål som "Guns....." beskriver det ....

6/1 -08

Hej

Jag misstänkte att jag borde plantera om den, så nu skall jag göra det!
Tack för alla bra tips...skall genast testa dom!!!
Fortsättning följer.....

6/1 -08

Även jag tackar för tipsen - har precis samma problem som Quasi!

Ge ditt svar

En av de snyggaste blad som finns? Står i torv och fuktigt som attan, regnar även på den ett par gånger om dagen... Växer inte direkt som Ludisia som ni ser brevid, men den lever...

mvh // Johannes

Nyckelord: Ludisia, Macodes petola

Et lite underverk, flott blader.
Krysser fingrene for at du får den til. Har prøvd meg på petola to ganger men har nå gitt opp. Det må sies at jeg har ikke skap og det kan jo kanskje være noe av grunnen, jeg vet ikke. Lykke til.

16/5 -07

Jättefint.
Jag har haft min i kruka på fönsterbrädan i flera år.Vatten en gång i veckan.Den växer som ett "ogräs" om man nu får säga så....(ler)
Hälsningar från Annelie

Vad står din i för substart Annelena?

mvh // Johannes

16/5 -07

Den står i vanlig "köpekompost" Har stått där sen den köptes.Inte ens omplanterad har den stackaren blivit. hrmfpt.......ärligt talat.....näring har den nog inte heller fått så ofta(skäms på mej)
Men den växer och frodas. När solen gassat för mycket på den stackarn så blir det ett och annat brunt blad förstås.Då brukar det bli att jag ska dra bort det och drar lite våldsamt så då ryker en del av plantan samtidigt.Men den fixar det mesta av min inte alltför kärleksfulla behandling
Hälsningar från Annelie

Prata om bilden

Den här är inte så lätt att få att trivas men jag försöker..
Hur lyckas ni med den här skönheten?

Nyckelord: Macodes petola, Macodes

10/1 -07

Jag har inte något råd att ge dig plumeria, om hur du ska lyckas med Macodes.
Men däremot har jag en som jag köpte i höstas och en som jag fått av min dotter Tina.
Den jag köpte har inte visat någon vilja av att över huvud taget trivas hos mig. Den har trilskats från första dagen.
Den andra, som jag fick överta, hade inte varit hos mig länge innan den också beslutade sig för att protestera.
Bladen blir gula och bladstjälkarna ruttnar.
Jag har försökt med lagom vattning, inte vatten på bladen, inte för ljust.
Nu har båda hamnat i ett norrfönster, som får bli deras sista chans till överlevnad.
Hoppas du lyckas bättre med din Macodes. Bladen är ju fantastiskt fina, riktiga konstverk.
Kanske någon kommer med ett dunderrecept här på tråden, så vi får fart på dom

10/1 -07

Den ska ju vara jättesvår att lyckas med, det är ett faktum.

Har inte testat än, mest för att jag inte fått tag på någon men då ska jag allt försöka. Den behöver nog det ganska ljust, jämn fuktig jord. Kraftig luftcirkulation och hög luftfuktighet, Det är nog en svår balansgång, men odlarna kan ju!

10/1 -07

Gtgoon, vet du vad, jag skall ge den ena, ännu en chans.
Den ska in i skåpet igen, där den inte trivdes. Där ska den få en annan plats än förra gången , och en liten badmössa på sig, när de andra orkidéerna duschar
Om det händer något positivt med den ska jag berätta det.
Nä förresten, jag kommer att berätt vilket som.

10/1 -07

Jag får köra spegel på Jimmys och Gunsans svar, min dog ganska snabbt. Vet inte riktigt vad det inte gillade.

Har haft blandad lycka med dom där... Har tillochmed lyckats få en i knopp! Tror inte det blir så mycket mer av den, men man vet aldrig. Dom har en tendens att separera från sina underjordiska delar, och sen blir det bara skit av allt...

när jag hade min,,,innan gun fick den så var den i ett norr fönster. stog på ett fat för i ytterkruka trivdes den inte.....jag tyckte till slut att den blev "tråkig" så hos mig fick den inte stanna,,,,,balansen mellan fuktig och sur var svår,,,,

13/1 -07

Jag är så himla sugen på en macodes petola men, den verkar svår att få att trivas.
Är det någon som har (den nästan lika vackra) Ludisia discolor var alba hemma?
Den verkar ju vara lättare att sköta och bladen är väldigt vackra.
Jag skulle vara mycket intresserad av ett skott!

Har haft en förut och den varade några år. Skaffade två nya i höstas på jubileet, har vuksit bra, nya blad. Den ena som fick knoppar gav jag bort. Tror det gillar ganska mörkt och fuktigt. Står tillsammans med mina botaniska Phal, men i mörkasre hörnet. Det kanibland bli nedåt femton grader ett tag på nätterna där med, fast det är mitt varmaste ställe.
Märkte också problemet med ruttnande stammar. Den jag har vattnas på fat.

Flera gånger har jag velat ansluta mig till frågorna angående Macodes petola, men...
Jag skaffade mig en sådan i slutet av sommaren. Det var en ynklig planta från ”Blomster Landet” i Uppsala. Den bestod av två små/små rosetter med blad som var inte större än 1.5 cm. Den var dyr tyckte jag (80:-), men jag hade läst om den och köpte den… som ”belöning” för mitt tålamod att gå hela vägren från stan till affären…
Jag planterade omgående Macodes p. – dvs. i samma kompostblandning som mina Paphiopedilum. I utekrukan la jag lite extra lecakulor dränkta, mer än till hälften, i vatten. Jag har varit försiktig då jag har vattnat – alltså jag har försökt skydda bladen från vattendroppar.
Innan den 18/12 hade plantan fått två nya rosetter och en blomstängel på ca 15 cm… Sedan … åkte jag till Bulgarien… Hur plantan ser ut nu, det vet jag inte… (Därför har jag inte vågat komma med några inlägg..) Om granen, som sköter mina orkidéer nu, har klarat instruktionerna bör den har blivit större.
PS. Min Macodes petola står lite mer in i rummet, men nästan i samma belysning som de övriga Phalaenopsis. Jag har haft känslan av att den inte vill bli nuddat, men att den vill att man ”pratar” med den… /L

Min blir bara värre och värre..som sagt stamdelarna ruttnar och bladen blir gula. Men den lever iallafall..
Den har det skuggigt, varmt, fuktigt, vad mer kan den begära?
Har hört att den dör efter blomning och att man ska klippa av blomstängeln när den kommer. Vet nån något om det?

17/1 -07

Jag hade också hört det där om att klippa blomstängeln, men även om blommorna inte var mycket att ha, så kunde i alla fall inte jag klippa i något levande!

Min lilla planta, inköpt för 49 kr på PETAB hösten -05, står i badrummet i ett norrfönster,men får lite extra ljus av lysröret där. Rel varmt och fuktigt är det också. Den är planterad i små barksmulor och jag har inte planterat om den, vattnas som regel underifrån.

Den växte på bra och fick nya skott, MEN - jag tog och la mossa ovanpå barkkomposten och det blev FÖR fuktigt. Ett par av skotten ruttnade vid fästena och nu består plantan bara av ett större skott och så ett mini-dito:-(((

Mossan är givetvis borttagen och allting verkar i alla fall f n vara OK.

Då jag läser det ni har skrivit om Macodes p. och då jag tittar på min lila planta, blir jag både förvirrad och glad. Glad för att min planta fortfarande lever. Som jag kanske skrev tidigare, bestod den vid inköpet endast av en två bladig rosett ( 3 cm på höjden) och en till, som inte var längre än 0.5 cm. Den lila rosetten dog på dem andra dagen – innan ens jag hade hunnit vattna plantan själv. Då planterade jag om den i samma kompostblandning som jag använder för Paphiopedilum. Nu har den tre rosetter till (från 1 till 4 cm höga) och har blommat i 2 månader.
Än så länge vattnar jag Macodes uppifrån, men ytterst försiktigt. Den får stå i en skål och dra i en stund. Sedan, i dennes utekruka får lecakulorna vara lite blöta… Plantan gillar ljus, tycker jag, men inte sol. Den tycker också om luftcirkulation och att det inte ska vara för varmt. Den får gödsel samtidigt som mina andra orkidéer. Den vill inte bli helt torr och, som jag skrev tidigare, har jag en känsla att den inte heller vill att man vidrör des blad… Vet ej varför jag tycker det… /L

18/1 -07

Jag glömde (dvs hade förträngt!) att min lilla Macodes i höstas plötsligt hade drabbats av rött spinn - inte konstigt att bladen gulnade:-(
Tyvärr tog det väl ändå en stund, innan jag upptäckte det och vad gör man med en planta med så mjuka känsliga blad? Jag sprutade ändå lite försiktigt med Provado Plus, men sen var jag lite klokare och tvättade av undersidorna med Fruktträdseffekt.
Tror att jag ska ge den en ny omgång idag!

18/1 -07

Lina.
Hur ser du att plantan inte gillar beröring? Jag har också hört en del prat om det, vad gäller andra växter, men jag har aldrig sett några symtom själv. Jag har för mig att teorin är att klyvöppningarna täpps igen av vårt hudfett, men då borde ju preparat som t.ex. Fruktträd-effekt vara helt förödande. De bygger ju på att täppa igen insekternas trakéer, konstigt att inte växten kvävs på samma gång, om man sprutar över den grundligt.

Vad gäller död efter fruktsättning (monokarpism) så sätter alla perenna, monokarpiska växter sidoskott som lever vidare efter det att "moderrosetten" dött. Så låt det blomma.

En granne i huset där jag bor har haft en sådan planta. Hon har upplevt den som mycket skör och jag håller med henne. Hennes planta dog och hon tyckte att det var eftersom hon hade ”petat den för mycket”… Själv har jag inte tänkt så mycket på att vår fingersvett skulle kunna påverka plantan. Jag har mest tänkt på blöta fingrar, eftersom Macobes blad inte gillar fukt. Men samtidigt, tittar jag på en Macodes, får jag känslan av att den vill vara i fred… att den bara vill bli betraktad. Så jag har lämnat min planta i fred, men inspekterar den varje dag och är glad att den lever. Alltså: Min slutsats är inte vetenskaplig, fast jag tillämpar den… /L

Hej!
Efter att ha snackat med ett par kompisar, bl.a. "Plumeria", tror jag att jag har kommit en liten bit påväg om hur macodesarna ska skötas. För det första ska inte någon del av stammen befinna sig under jord, dom ska ligga ovanpå och skjuter ner rötter. Tittar man på deras växtsätt så är dom krypande, altså inga stamdelar under jorden. Det är därför dom ruttnar. Det gör att man kan ha jorden rätt fuktig och ändå bör stammarna inte ruttna. Min macodes mår rätt dåligt efter att ha fått det väl blött under julen (var bortrest och kompisen följde mina instruktioner...), men det ser ut som om jag håller på att vända utvecklingen genom att lägga det som är kvar av stammarna ovanpå. Har sett början till rötter och nya skott. Har dessutom försökt att göra en jordblandning som jag gissar att den kan se ut i det vilda, med mull, bark, torra sönderrivna löv och vitmossa. Någon sade att det är bra om jorden är luftig och mullrik, vilket verkar rimligt. Sen står krukan i en ytterkruka med lecakulor och vatten i botten, för fuktens skull. Ska bli spännande att se hur det går i fortsättningen. Är hoppfull.
Macodes måste ha bland de mest förtrollande vackra bladen i växtvärlden.
E. F.

Hej Erik, det du skriver är intressant och logiskt. Min kompost är annars ganska purös, men med vattet ser jag till att vara försiktigare. Då jag var utomlands har Macodes vattnats var 14:e dag. Det ser ut som om plantan har tyckt om det. /Lina

Tack Lina!
Hade inte kommit på det om inte jag snackat med några kompisar.
Tror du har rätt mycket rätt i det du säger. Min kruka var regält blöt, när jag kom hem för två veckor sedan. Har gett den vatten först för någon dag sedan igen. En annan kompis har fantastiska macodes och han låter dom torka ut lätt emellan. Måste ringa och fråga mer hur han sköter dom. Själv har jag idag startat ett litet test. Har mina stående i en rätt stor och djup kruka. Skulle tro att rötterna är rätt grunda. Att jag har krukan ståendei en ytterkruka med lecakulor, är för luftfuktighetens skull. Nu har jag låtit vattnet gå upp några cm på innerkrukan, för att jorden ska dra åt sig med kapilärkraften. Det är ändå långt till rotnivån. Det borde ge jorden och plantan en hyfsad fuktighet underifrån, utan att den blir plaskblöt.

Har också noterat att det bara är den del av stammen som varit i jorden som ruttnat. Det ovan har sett jättefint ut (även om bladen gulnat) och rötan har inte sett ut att sprida sig uppåt och varit lätt att ta bort.

P.S. Har haft problem med en Ludisia förut, som sades vara lätt att föröka... Den gick sakta åt helsicke... Får se hur det går med min nuvarande kraftiga planta och ovanstående samlade lärdommar.

Prata om bilden

30/12 -06

30/12: Nyköp

Tog en liten cykeltur i ösregnet i Skåne för att leta efter krukor till vardagsrummet. Det fanns dessvärre inte så mycket till krukor att välja på hos plantskolan. Givetvis börjar man spana efter orkidéer och hittar ett bort med en stor skylt som säger 50 %. Det fanns en hel del udda sorter man inte ser så ofta och även om man ville ta hem allihop så nöjde jag mig med en lite liten "Macodes petola" för 50:-.

Fruktansvärt snygga blad ... får se vad det blir av den så så småningom

Om någon är ute efter billiga, utblommade orkidéer så kika in på Öspab i Lund och se ifall det finns ngt kvar på reabordet.

Nyckelord: Macodes petola, Macodes, ÖSPAB

Ge din åsikt

Hej! Jag har precis köpt en Macodes petola planta och jag undrar vad ni andra har för erfarenheter av att odla den?
Jag tänkte odla den i mitt skåp.
Jag kan även tipsa om att dom har den finaste spanska mossa jag hittills sett på Weibulls där jag även köpte min Macodes.
Den är ovanligt kraftig och vissa har sagt att den måste vara en annan typ än den vanliga, men det finns väl bara en sorts spansk mossa eller är det någon som vet om det finns fler?
Häls Helena

Nyckelord: Spansk Mossa, Macodes petola, Macodes

8/12 -06

Hej Plumeria.
Jag har inte så väldigt stor erfarenhet av Macodes. En liten planta har jag haft och har fortfarande. Jag hade den utomhus i somras, men det måste jag säga att den inte alls trivdes med, den var ynkligare när den kom in än när jag ställde ut den.
Den är jordlevande och gillar fin barkkompost med mycket vitmossa i, har jag läst mig till. Dessutom vill den inte ha för mycket och starkt ljus, kanske beroende på att den är jordlevande (terrest) och då i sin naturliga miljö får en hel del skugga från träden.
Min mådde bäst med vanlig rumstemperatur och värms lite genom element luften som strömmade upp under den. Jag har min andra juvel-orkidé Ludisia så också och den trivs alldeles förträffligt.
Alltså fuktig kompost, men en och annan uttorkning mellan varven tål den och inte för mycket ljus. Lycka till!
Vad gäller skåp vet jag inte, kanhända gillar den värme om du har det men jag tror ändå inte på för nära ljuset.

8/12 -06

Vad är Spansk mossa för något? Är det samma sak som Sphagnum (vitmossa)?

8/12 -06

Nej, spansk mossa är Tillandsia. Den är ju varken spansk (växer vild bl.a i Florida) eller mossa utan en epifyt.

8/12 -06

Vilken tur att jag blottade min totala okunskap om Spansk mossa. Hade jag inte gjort det så hade jag ju inte fått se den fantastiska trädbilden. Tack, Mia!

Spansk mossa är Tillandsia usneoides, den finns i åtminstone i tre varieteter normalform, major och minor, som jag nyss lärde mig av Micke och Troll. Den är ingen av världens 14 000 bladmossor inklusive skogvitmossa, Sphagnum palustre, bland 750 svenska bladmossor.
Ordet Tillandsia använder jag till 300-års-minne av Linné. En av hans lärjungar överlevde ett skeppsbrott och bytte då efternamn i tacksamhet för livet och fick ge namn till släktet Tillandsia, som minne av "till landz" dvs. Elias Erica Tillander, som bytte till Tillandz. Det var alltså inte Clas Alströmer, Andreas Dahl, Peter Forsskål, Pehr Kalm, Pehr Osbeck, Daniel Solander, Anders Sparrman, Carl Peter Thunberg, Olof Torén, Wigström, Holmstöm, Holming eller Pihl.

Nej, det är alltså ingen egentlig mossa, det är en bromelia.
Eller är den nåt eget?
Eftersom den ingår i släktet tillandsia borde det väl vara en bromelia?

8/12 -06

Jag tror att det er en annanas släkting

8/12 -06

Jo, både Tillandsia och Ananas är släkten inom Bromelia-familjen Bromeliaceae, tillsammans med Billbergia, Vriesea, Guzmania m fl, de flesta epifyter som ofta växer tillsammans med bl a orkidéer.

9/12 -06

Jag klistrar bara in vad jag skrivit på min hemsida om just denna rara orkidé.
"M. petola har ett krypande växtsätt som gör att den går utmärkt att odla i ampel. När den har vuxit sig för lång och ranglig så beskärs den för att hållas mer kompakt. Bladen kan lätt brännas, så placera plantan så att bladen inte får stark sol på sig. Den vill ha mycket svag näring och en hög luftfuktighet utan att duschas. Vattendroppar kan orsaka skador på bladen. Vattningen skall vara jämn under sommaren men den bör torka upp lätt mellan vattningarna under vinterhalvåret. Plantan planteras i en fin orkidékompost med mycket Sphagnum i. Den kan vara svår att få att överleva, men mycket givande om den kan få en varm, fuktigt plats i skugga."

10/12 -06

En Tillandsia som jag har plockat i ett stort träd framfor stadshuset i en liten by i södra Brasilien, Den blommor nu hemma hos mig

Ja,

Precis som andra här på tråden, tror jag inte att Macodes passar bra för odling i skåp. Fukt kan förstöra dess blad.
Tack, förresten, för den utförliga informationen om spansk mossa!
Och angående Tillandsia, alltså: min ville inte länge vara med och detta sedan jag blötlade den i OrkidéPrat. Fast jag tror att det beror på att jag ställde därefter ”tilandsia -kompositionen” på en mycket ljusare plats än den som den hade levt på i många år förut…
Den hade aldrig blommat hemma hos mig, så det är jätte roligt att se din i blom, John…

Hälsningar/ Lina

Ge ditt svar