Macodes petola

Från Quasi.

6/1 -08

Hej

Jag har nyligen köpt mig en Macodes petola. Den är verkligen fötrollande!!!! Men ack...den vill inte trivas!!!!
Blad efter blad blir gult och faller av. Jag har försökt att inte vattna för mycket, och jag har försökt att torka ut den innan jag vattnar igen. Har varit jätte noga med att inte få vatten på bladen eller ta på bladen då jag läste att dom kanske inte gillar det.

Men jag har upptäkt att jorden/komposten inte riktigt vill torka ut, utan den är ganska fuktig hela tiden.
Tycker ni att jag skall plantera om den för att se om det hjälper eller skall jag bara låta den vara för att se om den återhämtar sig av sig själv?

Den har även "tappat" hela klasar eller snarare har dom suttit löst i jorden och tillslut bara fallit åt sidan. Varför händer detta?

Har ni något bra tips för hur jag skall få den att överleva?
Tacksam för alla svar

Nyckelord: Macodes petola

6/1 -08

Hej

Har inte min Macode kvar och det var flera år sedan jag hade den, så jag är inte expert.

Men din kompost ser ganska ihoppackad ut, så omplantering vore nog en god idé. Den gillar väldränerad kompost, med mycket vitmossa, mossa och fin bark/kokosfiber, ungefär som Paphiopedilum. Gärna med lite grövre material i botten av krukan för dräneringen. Det kan hända att du har problem med nematoder, sniglar eller små tusenfotingar i komposten, som skadar rötterna, så kolla noga när du planterar om den.

Den är dessutom rätt ljusskygg, så norrfönster torde passa den bäst. Bladen bränns väldigt lätt av för mycket ljus.

Du kan också prova att ställa den på en flat sten i ett större djupt fat och hälla vatten i fatet utan att det når upp till krukan. Den uppskattar hög luftfuktighet och gillar öven en fin dimdusch ett par gånger om dagen. Med en bra duschflaska, brukar det gå bra att få fram fin dimma, utan att där bildas några riktiga droppar på bladen.

Annars vill den gärna torka upp lite mer under vintern och vattnas rikligare under sommaren. Med en mer väldränerad kompost borde det vara lättare att ordna.

Hoppas att den kartar på sig och lycka till.

6/1 -08

Hej Quasi,
den Macodes som jag har betedde sig likadant som din gör
Jag flyttade den till ett norrfönster, (från skåpet), och har den nu i en skål med lecakulor på botten. Vatten i skålen, men inte så långt upp så att krukan står i vatten.
Jag vattnar den när komposten känns torr, annars tror jag det är risk för att den ruttnar.
Lycka till!

6/1 -08

Även jag tror som "Flora" att i första hand det beror på substratet som blivit för kompakt och kväver därigenom rötterna ....
Denna blandning fungerar bra för min planta som ger fin tillväxt .... lika delar med : mager jord / perlit / mindre barkbit / lecca / vitmossa !
Här på fotot har jag en stickling som jag har rotat i samma substrat .......
Med denna blandning så låter jag den aldrig riktigt torka upp mellan vattningen ....
Men jag skulle även rekomendera dig en betydlig större kruka, så även plantans yttre bladverk kan ta del av substratets fuktighet. Och inte låta den torka upp .....
.....och sedan tror jag att ju mera den växer ut ifrån krukan, desto viktigare är det med dimmducha den och även en tex fuktskål som "Guns....." beskriver det ....

6/1 -08

Hej

Jag misstänkte att jag borde plantera om den, så nu skall jag göra det!
Tack för alla bra tips...skall genast testa dom!!!
Fortsättning följer.....

6/1 -08

Även jag tackar för tipsen - har precis samma problem som Quasi!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Quasi:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik