Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Macodes

Nyckelord: Macodes

Inlägg med Macodes och synonymen Juvelorkidé som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Macodes

M. petola (13) M. petula (4) M. sanderiana (1)

Prat om släktet Macodes

21/1 -20

Miniväxthus

Miniväxthus. Från magev958.

 

Nyckelord: Macodes

Prata om bilden
Miniväxthus. Från magev958.

Fick hem två arter Macodes, petola & sanderiana. Har läst att de ska odlas varmt & skuggigt, men ni som odlar dem framgångsrikt, hur varmt & skuggigt?
Har tänkt östfönster utan tilläggsljus, en eller ett par timmars dagsljus på morgonen. Behöver den ännu skuggigare?

Nyckelord: Macodes sanderiana, Macodes, Macodes petola

Ge ditt svar

Min nyinköpta juvelorkide som står i blom ser ut att bli ännu längre stänglar på när den står i fönstret, ska jag kanske hellre ha den inne i rummet. Vad tror ni som haft den förr.

Nyckelord: Juvelorkidé

2/1 -16

Så här års går det bra men på sommaren blir det lätt för ljust märks när det som ser ut som sammet på bladen bleknar o blir matta o fula men då flyttar mamma den bara o så blir de snart fina igen. Min ena står ett skrivbord lite bakom gardinen men inte helt täckt o min 2a (finns gammla bilder på den på min sida) står på mitt jobb där är det en glasad entré o ett fönster innanför det vid själva kontor/kassadelen o trots dubbla fönster så är det egentligen för ljust så bladen mot fönstret blir lite tråkiga men de innåt är fina.

Ge ditt svar
Från yvodan.

Vette...17 vad som hänt med mina orkider..:( ... flertal har tappat alla blad ... på min Thailand black gjorde jag som det stod .. lät den stå kvar i rummet och utan vatten i 2 mån .. nu har jag 3 "pinnar som står upp.. varav en ser frisk ut en annan liknande sort gjorde jag samma med men den är hur fin som helst .. Ett par sk brudorkider har jag hivat.bladen bara dog ... Min juvelorkide håller äldsta stammen på dö .. resten av stammaran är långa å gängliga...
Kanske ska börja med plastblommor
Den på bilden var jätte fin nu har den tappat alla sina blad och blomstammen har börjat torka ut.. Börja funderar om jag har haft för kallt hemma el dragit ...

Nyckelord: juvelorkide, thailand black, brukorkide

2/1 -15

Det enda rådet som jag kan ge är att läsa på under Odling mm om hur du ska sköta dina orkidéer.

2/1 -15

Att inte vattna phal och juvelorkide på 2 mån är ju lika med orkidedöden... :P

Konstiga rekommendationer du har fått om skötsel och vattning, för de måste ju vara helt uttorkade, dvs döda och bara att slänga, när de är utan blad eller som du beskriver Juvelorkidén, lång och gänglig! Med väldigt, väldigt få undantag, så ska orkidéer ha regelbunden vattning varje/varannan vecka och näring regelbundet. Att läsa på är en förutsättning för att det ska gå bra!

5/1 -15

Blomtjuven, Nenne .. Juvelorkiden har fått vatten .. det är Thai och en annan likande som inte fått .. den liknanden som jag inte minns namnet nu på är jättefin ,, båda stod på samma ställe så där vette 17 .. då ena klara sin och den andra inte .. De som tappat blad är brudorkider... de har fått samma behandling som de andra "brudarna" som överlevt utan problem ... Nåja ... få se vad som händer nu med de andra .,... :S

28/1 -15

Hmm nu har jag hivat en del till ... en annan orkide fick konstiga mjuka bruna fläckar på bladen så nu litar jag inte alls på dem ... de "gamla" är kvar .. de stabila brudorkideér står på köksbordet nu får lagom med ljus och värme .. de har börjat skjuta ut lite stängler så nya blommor snart .. litet ljus i bedrövelsen av mina andra som inte är kvar .. får shoppa plastblommor igen ,....

Ge ditt svar

Har seriösa funderingar på att närma mig orkidéträsket igen och anamma den idé, som Lassse kläckte för lääänge sedan, om att odla Juvelorkidéer istället för andra orkidéer som jag inte tål och tvingades överge.

Nu undrar jag om Juvelorkidéer skulle trivas i mitt numera tomma akvarium eller om det blir för fuktigt och ljust för dem?

Nyckelord: Juvelorkidé

2/12 -13

Vad kul om du vill prova igen med orkidéer, åtminstone Ludisia. Det kanske lyckas. Vet inte om de ska trivas i akvariet men kanske du kan byta till lite svagare ljus. Jag har orkidéer, som inte kräver så himla fuktigt, i ett akvarium och ovandelen är inte täckt helt.

2/12 -13

Ja, jag är jättespänd av förväntan. Känns kul att tassa in i orkidévärlden igen - trivdes så himla bra där
Har ju mitt blombord kvar, kanske funkar bättre än akvariet... Har Googlat lite på ett annat släkte inom Juvelfamiljen; Macodes och iallafall M. petola verkar vilja ha det mer fuktigt. Så Ludisia utanför skåp och Macodes i kanske?

2/12 -13

Finns det fler släkten inom Juvelorkidéerna än: Anoectochilus, Corybas, Dossinia, Eucosia, Goodyera, Ludisia, Macodes & Malaxis

2/12 -13

Oj, fanns det så många sk. juvelorkidéer. Vad lite man vet

2/12 -13

Jag tror att alla tillhör juvelfamiljen. Om jag har fel så rätta mig gärna

2/12 -13

Ludisian är en bra terrarieväxt, så för fuktigt och ljust det tror jag inte är något problem. Macodes är ett gränsfall. Jag tycker den gör sig bäst på fönsterbrädan. Dess ljusa gröna färg är snyggare i dagsljus än i artificiellt ljus.

2/12 -13

Tack för din input Jeanette. Vet du hur det är med Anoectochilus - vart trivs den bäst?

2/12 -13

Jag kan inget om det släktet, inte ens hört talas om det faktiskt. Men jag skulle tro att hör det till juvelorkidéerna, så har det väldigt bra på fönsterbänken.

2/12 -13

Jag vet att Anoectochilus ofta säljs av terrariehemsidor, särskilt med hänvisningar till regnskogsterrariernas bottenlager. Så jag gissar att det är en art som funkar i terrarie.

2/12 -13

Har haft Ludisia, Anoectochilus och Macodes petola på fönsterbrädan och det går bra, men de är känsliga för kryp tyvärr, med sina tunna blad och man måste passa upp så de späda inte torkar ut för mkt, Ludisian klarar mer torka eftersom den är kraftigare o lagrar mer vatten i stjälken.

5/12 -13

9. & 10: Tack för er input Jag ska läsa lite mer och se vad det blir som jag fyller odlingsskåpet eller fönsterbrädan med...

Ge ditt svar
En till bild av knopparna. Från piggmiss.

 

Nyckelord: Juvelorkidé

Prata om bilden
Det ska bli spännande att se hur blomman ser ut. Köpte även denna från reabordet. Från piggmiss.

 

Nyckelord: Juvelorkide

Prata om bilden
Så här såg blomman ut innan missödet. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Hej!

Jag köpte en stickling av Anoectochilus formosanus för ungefär ett år sedan, sedan dess har den vuxit och hunnit med en blomning ungefär vid nyår.

Men när blomstängeln efter blomningen vissnade ner så var det som att den tog plantan med sig och nu är alla bladen vissna.

Plantan står i en blandning av vitmossa och blomjord, och jag vattnar ungefär en gång i veckan och sprayar med vatten ungefär varannan dag (har hört att den vill ha det lite fuktigare än andra orkisar). Fönstret den står i är i nord-ostlig riktning. Vad är det för fel?

Typiskt att det är den som ska vara så himla lättodlad det går fel med

Nyckelord: Juvelorkidé, Anoectochilus formosanus

15/3 -12

Spinnkvalster är nog det som är felet... kolla alla små prickar på bilden...

15/3 -12

Jag har planterat om den i vitmossa och tvättat av den ordentligt. Hoppas den repar sig!

16/3 -12

Det finns många som upplevt samma sak med gruppen "juvelorkideer". De dör efter blomning. Då blommorna inte är speciella och det är mest bladverket man odlar dem för så brukar man se till att de inte får utveckla blommor ( man klipper av stängeln)

16/3 -12

Jaha där ser man.. det har jag aldrig hört förut!

Jag får väl avvakta och se ifall den repar sig, annars får jag väl hitta en ny och låta bli att låta den blomma.

16/3 -12

Skulle rekommendera att du tittar på växterna i närheten ifall även de drabbats av spinn.

17/3 -12

Jag har tittat men inte sett några teckan på spinn hos dom andra orkisarna som varit granne med den här.. Som tur är!

9/5 -12

Sentimental som man är hade jag inte hjärta att kasta den vissna pinne som fanns kvar av min juvelorkidé, och här om veckan upptäckte jag att två nya friska blad är på väg! Vilken lycka, men nu får den inte blomma på ett bra tag så den hinner repa sig och bli fin och stor igen. Puh!

Ge ditt svar

14/2 -11

Macodes petola

Macodes petola. Från stulun. Fri bild.

 

Nyckelord: Macodes petola

15/2 -11

Underbart bladmönster! .-)

Prata om bilden

Hadde beställt två krukor, levande vitmossa samt en Macodes petula.
Härligt med en till individ i Juvelorkide-familjen
Fick en mindre planta men som till min förvåning redan hadde ny blomställning samt flera inte riktigt utslagna små blommor.

Den färg jag kan skönja är väldigt fin, och även om bladen är lite av höjdpunkten för denna familj så är blommorna rätt söta, ska bli fint att se när alla slagit ut -spec nu när så många av mina plantor är blomvilande.

Bladen på Macodes petula är ngt helt enanstående vackra....med ådrar som till synes ser ut som rent guld med lite glitter i ser framemot en större planta som ev kan delas. Och när solen lyste på bladen gnistrade de verkligen.
Hadde inte riktigt fått grepp om denna sort, men ångrar inte köpet då den vart omtyckt direkt.

Fyllde även på med mossa på barkmontaget där jag satt en liten delning av ena Oncidiumen. Den levande mossan luktar enormt gott, tankarna går direkt till den rofyllda urskogen...ena assistenten kunde inte få näsan ur påsen

Nyckelord: Macodes petula

Ge din åsikt
Rullar ihop bladen. Från En person som inte är medlem längre.

Jag har en liten Macodes petola som växer och ser ut att trivas, men den har en tendens till att rulla ihop bladen. Vad kan det bero på?

Nyckelord: Macodes petola

21/3 -10

Jag skulle misstänka någon form av ohyra. Kan du se om det finns "något" där bladen rullat ihop sig?

Nej, jag kan inte se minsta spår av ohyra. Bladen är fasta och fina, möjligen lite mörka

21/3 -10

Förr torr luft kanske?

21/3 -10

Jag gissar också på för låg luftfuktighet

Ja, kanske. Det har uppstått under vintern och denna vinter har det ju blivit ganska torrt inne eftersom det har varit så kallt ute. Det kan nog vara orsaken.

Jag sprayar den mycket försiktigt med sprayflaska ibland, men nu läste jag att den inte tycker om vatten på bladen. Hur gör ni som har den i skåp? Blir det inte fuktigt på bladen då?

22/3 -10

Jag har haft en Macodes nu i ett par år som bor i mitt växtskåp. Jag har försökt ett par gånger att ha den istället på fönsterbrädan men då ser den alltid så ledsen ut, så nu fick den återigen flytta tillbaka till växtskåpet. Jag tror också att det är torr luft som gör att bladen rullar ihop sig. Fast jag duscha nog även bladen. Bra eller dåligt har jag inte tänkt på.

Orsaken till att den rullade ihop bladen tror jag var torr luft, precis som Merwic föreslog. Jag ställde hela krukan i en stor glasbehållare (tror att det egentligen är tänkt att det ska vara ett stort ljus i den), med lite stenar på botten. Så ser jag till att det är lite vatten i botten på behållaren, men att det inte når upp till krukan, som står på stenarna. På så vis blev det som ett litet miniskåp, dessutom så har jag duschat den försiktigt med sprayflaska. Efter detta arrangemang har den inte krullat ihop bladen . Den blommade i julas och det kommer ett nytt litet skott vid roten. Blommorna är mycket små och oansenliga på en lång stängel.

Ge ditt svar
Rullar ihop bladen. Från En person som inte är medlem längre.

 

Nyckelord: Macodes petola

13/2 -11

jaha är det så en macodes ser ut.
men hur ser blommorna ut?
och att bladen rullar ihop sig,- vad kan det bero på?
Roligt att se att det är någon som har en macodes,
lycka till!

13/2 -11

Josef, om du tittar i tråden som bilden "hör till" så hittar du några förslag till varför bladen rullar ihop sig. Bättre att fortsätta på en redan befintlig diskussion än att börja om på nytt. Du ser om en bild hör till en annan tråd om det finns en vit rektangulär ruta snett under bilden med en länk till tråden.

Länk till tråden om Macodes petola: http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

Prata om bilden

10/11 -09

Macodes Petola

Från Lilora.

Skulle köpa Provadospray( gjorde det också) kom ut ur affären med denna ! Kunde bara inte motstå dessa fantastiska blad.

Nyckelord: Macodes petola

10/11 -09

Oj så läckra Förstår att den följde med hem

11/11 -09

Oj med stängel oxå , grattis!

11/11 -09

Grattis, Macodes med stängel är ett kap. De är inte så lätta att få i blom som man skulle tro. Min fick jag dela ordentligt innan den satte stängel och från att den satte stängel i september så har jag blommor nu.

På Weibulls i Stockholm, Sveavägen fanns för några dagar sedan flera macodes med stänglar att köpa för 199.

11/11 -09

Jag köpte min för endast 50 kr, fast utan stängel

11/11 -09

Köpte min på Weibulls, Sveavägen i Stockholm

Ge ditt svar

25/10 -09

Macodes petola

Min Macodes petola har börjat blomma med små oanseliga bruna blommor med vit läpp. Efter uppdelning i slutet av sommaren kom stänglar och knoppar.
Står i norrfönster med dagsljus hela dagen. Vattnas var femte-sjunde dag förutom delningarna som kräver vattning varannan dag.

Nyckelord: Macodes petola

Härligt! Jag kan inte sluta titta på min Macodes och hoppas verkligen få den i blom nån gång!

Första gången jag ser en sådan i blom, söta och lite ludna blommor, grattis!

25/10 -09

Va roligt!
Jag har just nu två stänglar på min också, fulla med knopp!
Jag har aldrig sett någon i blom tidigare, extra kul!

25/10 -09

Har nyligen skaffat en Macodes petula. Söta små blommor som ser lite assymetriska ut, precis som på Ludisian. Kul att det går att lyckas med den! Det sägs ju att den ska vara lite svår...

Ge ditt svar