MACODES PETOLA OCH SPANSK MOSSA

7/12 -06

Hej! Jag har precis köpt en Macodes petola planta och jag undrar vad ni andra har för erfarenheter av att odla den?
Jag tänkte odla den i mitt skåp.
Jag kan även tipsa om att dom har den finaste spanska mossa jag hittills sett på Weibulls där jag även köpte min Macodes.
Den är ovanligt kraftig och vissa har sagt att den måste vara en annan typ än den vanliga, men det finns väl bara en sorts spansk mossa eller är det någon som vet om det finns fler?
Häls Helena

Nyckelord: Spansk Mossa, Macodes petola, Macodes

8/12 -06

Hej Plumeria.
Jag har inte så väldigt stor erfarenhet av Macodes. En liten planta har jag haft och har fortfarande. Jag hade den utomhus i somras, men det måste jag säga att den inte alls trivdes med, den var ynkligare när den kom in än när jag ställde ut den.
Den är jordlevande och gillar fin barkkompost med mycket vitmossa i, har jag läst mig till. Dessutom vill den inte ha för mycket och starkt ljus, kanske beroende på att den är jordlevande (terrest) och då i sin naturliga miljö får en hel del skugga från träden.
Min mådde bäst med vanlig rumstemperatur och värms lite genom element luften som strömmade upp under den. Jag har min andra juvel-orkidé Ludisia så också och den trivs alldeles förträffligt.
Alltså fuktig kompost, men en och annan uttorkning mellan varven tål den och inte för mycket ljus. Lycka till!
Vad gäller skåp vet jag inte, kanhända gillar den värme om du har det men jag tror ändå inte på för nära ljuset.

8/12 -06

Vad är Spansk mossa för något? Är det samma sak som Sphagnum (vitmossa)?

8/12 -06

Nej, spansk mossa är Tillandsia. Den är ju varken spansk (växer vild bl.a i Florida) eller mossa utan en epifyt.

8/12 -06

Vilken tur att jag blottade min totala okunskap om Spansk mossa. Hade jag inte gjort det så hade jag ju inte fått se den fantastiska trädbilden. Tack, Mia!

8/12 -06

Spansk mossa är Tillandsia usneoides, den finns i åtminstone i tre varieteter normalform, major och minor, som jag nyss lärde mig av Micke och Troll. Den är ingen av världens 14 000 bladmossor inklusive skogvitmossa, Sphagnum palustre, bland 750 svenska bladmossor.
Ordet Tillandsia använder jag till 300-års-minne av Linné. En av hans lärjungar överlevde ett skeppsbrott och bytte då efternamn i tacksamhet för livet och fick ge namn till släktet Tillandsia, som minne av "till landz" dvs. Elias Erica Tillander, som bytte till Tillandz. Det var alltså inte Clas Alströmer, Andreas Dahl, Peter Forsskål, Pehr Kalm, Pehr Osbeck, Daniel Solander, Anders Sparrman, Carl Peter Thunberg, Olof Torén, Wigström, Holmstöm, Holming eller Pihl.

8/12 -06

Nej, det är alltså ingen egentlig mossa, det är en bromelia.
Eller är den nåt eget?
Eftersom den ingår i släktet tillandsia borde det väl vara en bromelia?

8/12 -06

Jag tror att det er en annanas släkting

8/12 -06

Jo, både Tillandsia och Ananas är släkten inom Bromelia-familjen Bromeliaceae, tillsammans med Billbergia, Vriesea, Guzmania m fl, de flesta epifyter som ofta växer tillsammans med bl a orkidéer.

9/12 -06

Jag klistrar bara in vad jag skrivit på min hemsida om just denna rara orkidé.
"M. petola har ett krypande växtsätt som gör att den går utmärkt att odla i ampel. När den har vuxit sig för lång och ranglig så beskärs den för att hållas mer kompakt. Bladen kan lätt brännas, så placera plantan så att bladen inte får stark sol på sig. Den vill ha mycket svag näring och en hög luftfuktighet utan att duschas. Vattendroppar kan orsaka skador på bladen. Vattningen skall vara jämn under sommaren men den bör torka upp lätt mellan vattningarna under vinterhalvåret. Plantan planteras i en fin orkidékompost med mycket Sphagnum i. Den kan vara svår att få att överleva, men mycket givande om den kan få en varm, fuktigt plats i skugga."

10/12 -06

En Tillandsia som jag har plockat i ett stort träd framfor stadshuset i en liten by i södra Brasilien, Den blommor nu hemma hos mig

10/12 -06

Ja,

Precis som andra här på tråden, tror jag inte att Macodes passar bra för odling i skåp. Fukt kan förstöra dess blad.
Tack, förresten, för den utförliga informationen om spansk mossa!
Och angående Tillandsia, alltså: min ville inte länge vara med och detta sedan jag blötlade den i OrkidéPrat. Fast jag tror att det beror på att jag ställde därefter ”tilandsia -kompositionen” på en mycket ljusare plats än den som den hade levt på i många år förut…
Den hade aldrig blommat hemma hos mig, så det är jätte roligt att se din i blom, John…

Hälsningar/ Lina

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.