Råd / Släkten, arter och hybrider / Macodes /

Skriv början av artikeln om Macodes petula

Nyckelord: Macodes petula

Inlägg med Macodes petula som nyckelord.

Hadde beställt två krukor, levande vitmossa samt en Macodes petula.
Härligt med en till individ i Juvelorkide-familjen
Fick en mindre planta men som till min förvåning redan hadde ny blomställning samt flera inte riktigt utslagna små blommor.

Den färg jag kan skönja är väldigt fin, och även om bladen är lite av höjdpunkten för denna familj så är blommorna rätt söta, ska bli fint att se när alla slagit ut -spec nu när så många av mina plantor är blomvilande.

Bladen på Macodes petula är ngt helt enanstående vackra....med ådrar som till synes ser ut som rent guld med lite glitter i ser framemot en större planta som ev kan delas. Och när solen lyste på bladen gnistrade de verkligen.
Hadde inte riktigt fått grepp om denna sort, men ångrar inte köpet då den vart omtyckt direkt.

Fyllde även på med mossa på barkmontaget där jag satt en liten delning av ena Oncidiumen. Den levande mossan luktar enormt gott, tankarna går direkt till den rofyllda urskogen...ena assistenten kunde inte få näsan ur påsen

Nyckelord: Macodes petula

Ge din åsikt

Jag köpte en Macodes petula för tre veckor sedan.
Den står i odlinsskåpet, ganska långt från belysningen.
Nu har på kort tid, flera blad blivit gula.
Om någon här har en Macodes petula, som växer och trivs, snälla berätta då hur den sköts.
Det verkar gå snabbt för bladen att gulna.

Nyckelord: Macodes petula

jAG KÖPTE MIN SAMTIDIGT JU,,,MED EN LITEN STÄNGEL PÅ,,,,DEN STÅR LJUST I KÖKSFÖNSTRET MED BARA EN PLASTPÅSE RUNT,,,,,(HAR INTE EN KRUKA FÖRN,VARANDE) MEN JAG LÅTER DEN INTE TORKA UT,,,,FÖR DET ÄR SKIRA BLAD PÅ DEN....MEN INTE HELLER PLASKVÅT,,,, MIN STÄNGEL ÄR NU CA 15 CM HÖG SKALL BLI SPÄNNANDE NÄR KNOPPEN SLÅR UT VILKET BORDE BLI OM CA 1-2 VECKOR TYCKER "JAG" ,,,,,LYCKA TILL

Dom verkar trivas med väldigt lite ljus och ganska fuktigt. Får bladen för mycket ljus blir dom inte så fina. Men kolla att stammarna inte har ruttnat.

5/11 -06

Jag har kollat stammarna nu, och de verkar ok.
Den har nu fått flytta ut från skåpet och är placerad i köket, i ett norrfönster. Där får den vara kvar för observation.
Jag omplanterade den direkt efter jag köpt den, eftersom jag hittat sniglar i de övriga nyinköpta orkidéerna.
Kanske den inte gillade det, och nu protesterar på detta sätt.

Men skåpet borde ju vara bra med tanke på luftfuktigheten. Har du inget med stora blad som den kan gömma sig under?

5/11 -06

Min planta står i mitt mörkaste fönster med markis utanför. Alltså mörkt. Den står ständigt fuktig. Jag får inga gula blad och antar att det är ljuset som är fel hos dig. Jag har dock haft problemet att stammarna ruttnar och går av. Jag har nog vattnat för mycket.

Hej, jag har köpt samma planta för en månad sedan. Det var en mycket liten planta för en stor summa pengar. Det var fel av mig, men det gjorde jag… Efter att jag hade läst Björns artikel om Macodes, samt efter att hade kollat min plantas kompost, kom jag fram till att den bör omplanteras, för att hålla fukten bättre. Så jag duttade ihop en blandning av: grövre orkidébarkkompost, Perlite, Vermikulite och små leca och planterade om. De två bladen som plantan bestod av då har nu gulnat. Det kan bero på att de fick lite vatten på sig. Men fyra nya blad toppar den ursprungliga rosetten. En tiocentimeters blomstängel har vuxit upp samt två nya rosetter är på gång. Plantan får nästan samma ljus som mina övriga Dendrobium, Phalaeonopsis mm. Det handlar om samma tillskottsbelysning – alla mina orkidéer står en bit in i rummet. De skydas också från sommarsolen./ Lina

5/11 -06

Tack för de goda råden.
Det finns "skugga" i skåpet.
Hör ni! Jag tror den får en returbiljett till skåpet nu direkt.
En möjlighet till de gula bladen kan, vad jag nu förstått, bero på att den blivit blöt på bladen vid den dagliga duschningen i skåpet.
Skärper den inte till sig, så får den respass till en mörk skamvrå.
aa, visst var det en liten planta för mycke pengar. Men bladen ÄR ju så fina.
Jag hoppas jag får den till att trivas och växa till sig.
Det kommer trots allt små, små nya blad i bladrosetterna.
Oj, en fråga till.
Den kommer nu att stå i fläktdraget i skåpet.
Vad tror ni om det??

Ge ditt svar

En liten skönhet som jag fått från Jessica.
Tyvärr är skärpan under all kritik.

Nyckelord: Macodes, Macodes petula

27/6 -06

Vilket härligt blad mönster, det ska bli spännande att se blommorna sedan.

15/10 -06

Jag förstår att du som jobbar i silver uppskattar dessa blad. De är ju rena rama konstverken. Borde kunna inspirera till fantastiska smycken. Händer det att dina orkidéer smittar av sig till ditt silversmidande? Skulle vara kul att veta och kanske även få se på bild!

Prata om bilden

11/3 -06

Har själv inköpt dylika plantor häromdagen. Några tips?

Jag har läst mig till att den växer varmt och fuktigt. Jag ställer vattenkrus runt plantorna och den står i mitt mest tempererade rum, dock ej jättevarmt,, typ 20, och föntret är ett östligt. Jag har även tagit reda på att de inte kräver jättemycket sol.

Ja, det blev lite tips från mig tydligen... , men som sagt någon som har mer tips?

/Jessica H

11/3 -06

Tack för tips.
Min har tvekat ganska länge och jag har provat flera ställen, senast under de andra växterna i ett litet akvarium ( utan vatten). Nu vill jag att den skall växa till sig lite bättre så jag tänker hålla den lite varmare än hittils. Jag har en Ludisia i ett norrfönster på fönsterbänken och det fungerar bra, så Macodes kommer också att få stå där.
Har du upptäckt de fantastiska guldtrådarna? Jag ställde min under belysning och de framträdde annorlunda, bedårande vacker som en sagobroderi

11/3 -06

Javisst, de ser helt overkliga ut i rätt ljus. Jag har en som ser ut som din ungefär och en som jag tror skall till och blomma.? Vi får väl se. Jag hittade dem billigt och köpte två. Billigt=49:- (ordinarie pris 179:- = dyrt) Då är det värt att testa.
/Jessica H

13/3 -06

Absolut. Måste verkligen gratulera till ditt fyndpris. Jag köpte min på rea för 69 kr och det tyckte jag var billigt.


Den är ju underbar!!!

Var får man tag på en sån där egentligen?

7/6 -06

Hej Sofia!
Min köpte jag i en vanlig blomsterbutik vid ett tillfälle då de haft en mindre utställning. Det stod kvar 3-4 stycken efter utställningen och jag såg inte då hur vacker den var egentligen. När jag kom hem och ställde den under lysröret på diskbänken såg jag de fantastiska guldtrådarna framträda och blev helt betagen. Bilden ger den ingen rättvisa.
Något bättre tips har jag inte om var man kan få tag i en sådan. Andra juvelorkidéer säljs ju på många ställen nuförtiden.
Förmodligen kommer du att hitta någon i samband med ngn utställning om du inte vill be blomsterhandlare att beställa hem till dig.

7/6 -06

Jag köpte min från Blomsterlandet efter att Stenåsa haft utställning. Jag har en liten planta "över" om du är intresserad. Kan tänka mig byta mot något trevligt .

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.