Råd / Förökning / · Vegetativ förökning /

Nyckelord: Keiki

Ibland bildas det småplantor på stänglar och plantor av orkidéer. Dessa kan planteras för sig och sedermera växa upp till nya plantor. På stänglar och bulber hos många vanliga orkidéer kan små skott skjuta fram. De små skotten utvecklas på plantan eller stängeln och får så småningom rötter. Denna typ av skott...

Läs hela artikeln

Inlägg med Keiki och synonymerna keikis, keikei, keikeis som nyckelord.

24/9 -15

Phalaenopsis keiki?

 

Nyckelord: Keiki

Prata om bilden

22/8 -15

Dend-keikis-bild

Dend-keikis-bild. Från Xara. Fri bild.

 

Nyckelord: dendrobium, keikis

Prata om bilden
Ungdomen väntar med att flytta hemifrån nuförtiden. Från Xara. Fri bild.

 

Nyckelord: keiki

Prata om bilden

30/6 -15

Så går det

Så går det. Från Xara. Fri bild.

Jag är ju inte så bra på att separationer, uppenbarligen, så nu fick bebisen blom före modern. Jaja, så kan det gå !

Nyckelord: keiki, phalaenopsis

30/6 -15

Kul men den bebisen behöver nog egen kruka efter blomningen

30/6 -15

Är som du.. Min blev så stor och full med blommor att den trillade av sin moder själv, hittade den på golvet en dag.. Fint nopsis du har!

30/6 -15

Ungdomen väntar med att flytta hemifrån nuförtiden. Från Xara. Fri bild.

stella: Måste ha egen kruka eller inte? Jag sparar glatt alla keikis, gillar djungelkänslan ! Keikin på denna bild drogs upp av Nenne och jag har inte haft hjärta att skära banden ännu (ammade även mina människobarn länge, haha!). Kan man inte bara låta dem vara?

Caroline86: Tack snälla!

Xara, den där "Bebbe" och mamman känner jag väldigt speciellt för! Svårt att säga hur du ska göra, men jag skulle inte separera dem! Bebbe blommade redan hos mig, så det kan vara kul att se hur länge de håller ihop! Lite vattendusch på Bebbes rötter kan ju avlasta mamman lite grann!
Jag tror det är tre år sedan plantan flyttade till dig!

30/6 -15

Mamma har blommat storartat sedan dess, men inte denna avkomma ännu hos mig. Men de är STORA båda två och jag gillar särskilt deras stora klasar med silverrötter!! Ja, ja, även om det kanske betyder att de kämpar för överlevnad osv(?), men dekorativt är det, haha! Allt är friskt & spänstigt, inget intorkat, så jag tycker att hela konstellationen är superfin! (Hoppas att du inte ångrar dig nu, Nenne? :-? )

Xara, jag ångrar mig absolut inte, för jag vet att du tar väl hand om båda två! Alla fina rötter är väl ett bevis på trivsel och ett bra omhändertagande!

30/6 -15

Nopsis. Från Xara. Fri bild.

De bor i mitt nedre norrfönster, som förut var nopsisfönster. Numera huserar de med företrädesvis Dendrobiums, men dessa båda hänger fortfarande på vinöppnaren och jag ändrar inte gärna vinnande koncept !

Härligt!

30/6 -15

Har du hängd den i vinflaskeöppnaren Ja då är fast i träsket på riktigt

30/6 -15

Nå't ska ju den vara bra till oxå !

Prata om bilden

21/3 -15

+ 3/11 -16

Virrvarr

Virrvarr. Från Krut. Fri bild.

Denna planta (vet ej namnet; små tvåfärgade blommor i milt ceris och ljusgrönt) är ett enda virrvarr av luftrötter och sidoskott/keikisar (svårt att avgöra vilket). Blommade generöst för två år sedan på flera stänglar, i år orkade den bara ge mig tre blommor. Trots sin grönskande yvighet är plantan väldigt färglös och klen längst ned och har dålig stadga, det är därför jag funderar på om jag ska göra något.
Den står hyfsat ljust, har gott om kompost och friska rötter.
Vad föreslår ni att jag gör? Om alls något..?

1,5 år senare: Lydde KarinC:S råd, det blev 7 keikisar. De verkar inte vilja blomma än, men en av dem producerar en egen keikis istället. Moderplantan tackade genom att skjuta ut ännu fler keikisar, det är rena barnkammaren i fönstret men ska jag aldrig få se några blommor igen?!

Nyckelord: keiki, luftrötter, sidoskott

21/3 -15

Jag tycker det är hög tid att dela och plantera keikisarna. Just nu lever dom på moderplantan som får allt svårare att förse dom med vad dom behöver.

21/3 -15

Tusen tack, det var nog just den lilla knuff jag behövde! Inte vill jag att moderplantan ska duka under.

21/3 -15

Haha, här kan man snacka keiki! Fick denna av Nenne för ett bra tag sedan och snart växer bebisen om mamma . N
(Nej, här ska inte separeras, sådeså!)

Xara, härligt att se! Tycker att jag ser en utblommad stängel också. Det är nog ung två år sedan den flyttade till dig.

21/3 -15

Är det så länge sedan?? Jisses vad åren går... Men den hänger iaf fortfarande med utsikt mot 'Sveriges vackraste gata' och även om jag vägrar att massakrera den, så blommar den så fint så emellanåt .

Ge ditt svar

12/6 -14

Ph. philippinense

Keiki med en blomma...

Nyckelord: keiki, Ph. philippinense

Jättesöt

12/6 -14

...men ack så ensam...

13/6 -14

hahaha, philipense på styltor, fin keiki i blom. Säljer du den?

14/6 -14

Kul och snygg

14/6 -14

Säljer den inte. Moderplantan är på väg bort tyvärr

Prata om bilden

Hej alla orkideeälskare!

Jag har en orkidekollektion på ca 20 orkideer.

Min sambo var i Singapore nov/dec 2012 och köpte mig tre keikiokideér i sterila tuber (sådana som säljs i asiatiska flygplatser/trädgårdar) och en av dessa orkideér dog tyvärr. Den är av arten Vanda Miss Joaquin - aka Singapore state flower.

Nu undrar jag var jag kan få tag i denna orkidé eller om jag kan köpa den någonstans i Sverige! Den är otrolig vacker och jag vill gärna ha den i min kollektion!

Tack på förhand!
Eddie

Nyckelord: steril, Joaquin, tuber, Asien, Vanda, Singapore, Miss, keiki

Ge ditt svar
Silbergrube. Från Fleck. Fri bild.

Hejsan!

Mitt namn är Oskar Westlin.

Har länge letat efter en Phal. Silbergrube och hoppas någon här i Sverige kanske sitter på en keiki eller en hel planta!

Vänligen,
Oskar

Nyckelord: Phalaenopsis Silbergrube, Keiki

6/3 -14

Jag tro eventuellt att Peter (Orkidèhuset) kan ha en sån

Diskutera eller uppfyll önskningen

(är nybörjare på det här med orkidéer så ha gärna tålamod med mej, tack)

Har en Phalaenopsis keikis som jag köpte för några veckor sen. Den står just nu i den genomskinliga kruka den kom i tillsammans med vitmossan som också kom med. Den har blommat över för några dagar sen.

Min fråga är: om rötterna är grova (som på plantor som redan sitter i "rätt" jord) kan jag då plantera om den? Eller bör jag vänta ett tag?

Känns som om jag har nollkoll på detta trots att jag letat info...

Nyckelord: omplantering, keikis, phalaenopsis

3/9 -13

Lägg gärna upp en bild på din keiki

3/9 -13

Phalaenopsisrötter är alltid ganska grova, så det går bra att plantera om i ny vitmossa, vitmossa/barkblandning eller bark.

3/9 -13

@elcatania
Det är inte mycket att se, bara två stänglar och några blad

@Blomtjuven
Så det är bara att byta även fast den nyss blommat över?

3/9 -13

bättre efter blomning än under

Bl a här kan du läsa om omplantering mm! Om du googlar på omplantering av phalaenopsis hittar du en hel del att läsa, så det här är bara ett exempel. Lycka till!
http://www.nsorkide.se/page_116464730220...

4/9 -13

Är videorna som Blomsterlandet lagt upp på youtube nåt att ha?

Bifogar länk till videon om omplantering: http://www.youtube.com/watch?v=RR4tdpXy2...

Ge ditt svar

Första bilden är tagen för någon månad sedan, då var den en yttepytte-keiki. Nu har den börjat på sin första rot, så snart är det nog dags för den att spruta rötter så att den kan få komma till sitt nya hem.

Nyckelord: keiki, phalaenopsis equestris

14/7 -13

Oiiiiiii vad roligt å få se den!!! Kul att se utvecklingen av både keiki å moderplanta på tiden mellan fototillfällena Härligt med uteplats!!
Hoppas den är duktig med att göra rötter nu så den kan få komma till mig
Går det bra med din keiki?

15/7 -13

Jajamensan. Jag har den i terrariet så att luftfuktigheten är högre. Har hört att rötterna kommer lättare på keikis då. Keikin från dig ser ut att fundera på ett tredje blad. Det tycker jag den gör rätt i. Bladen är superspänstiga och glada på den också. Allt väl här!

15/7 -13

Det låter jättebra!!
Vad kul att höra att den växer på som om inget hänt

Ge din åsikt
Keikis utan rötter. Från Åsa J..

Jag har en utblommad Phalaenopsis med tre keikis, varav den störstas blad nu är ungefär 4cm.

Däremot har det fortfarande inte kommit några rötter, är det normalt? (För ett tag sedan drabbades plantan av sköldlöss, men de var inte många och verkar ha försvunnit efter behandling. Bladen på babyplantorna har fortsatt växa sedan dess.)

Hur lång tid brukar det ta innan en keikis får rötter? Det kanske bara är jag som är otålig, nybörjare som jag är...

Tack på förhand för svar!

Nyckelord: Keikis, Phalaenopsis, Keikis utan rötter

3/7 -13

Noen ganger det tar langt tid å få røtter på keikis. En av disse grunnene kan være lav luftfuktighet rundt planten. Det du kan gjøre for å få røtter er å enten øke luftfuktigheten rundt planten eller spraye med plantehormoner (auksin og cytokinin) som du kan kjøpe på ulike hydroponics butikker eller mulig noen hagesentere og enda enklere og raskere på nettet. Søk etter rooting gel eller plant hormone solution etc.

3/7 -13

Tack så mycket! Jag ska omedelbart åtgärda luktfuktigheten, till att börja med - ifall det inte skulle hända något så ger jag mig ut på jakt efter växthormoner.

3/7 -13

Håller med att det kan ta lite tid. Fortsätt hålla uppsikt över plantorna, så det inte dyker upp nya löss. Vet inte hur lång livscykel sköldlöss har, men de är små.

3/7 -13

De är tydligen små och envisa, de där lössen. Jag inspekterar plantan varje dag (och har inte upptäckt flera), och bör enligt instruktioner bespruta den en gång till. Jag hoppas att lössen var så pass få att det gick att undvika ett storskaligt angrepp...

Ge ditt svar
Keikis utan rötter. Från Åsa J..

 

Nyckelord: keikis, Phalaenopsis

Prata om bilden

Jag undrar om någon vet hur det går för en Phalaenopsis, vars nyaste (översta) blad har skadats och fallit av. Det är ju i detta blads "famn" som nästa lilla blad ska komma, men på den planta frågan gäller är det alldeles torrt och skadat där det översta bladet gått av (mycket långt ned i rosetten), och trots att plantan verkar leva vidare utan större bekymmer än så länge, så bekymrar det mig att ingenting nytt dyker upp. Det har gått ett antal månader, så därför har jag börjat undra om den faktiskt inte kan växa vidare när toppen är bruten?

Denna planta har inga blomstänglar och det är väl inte vidare sannolikt att det ska dyka upp några med en obefintlig tillväxt. Dessutom har det så vitt jag vet redan varit blomstänglar under de blad som finns - och här kommer min andra fråga: Är det så (som det verkar) att Phalaenopsis (och kanske andra monopodiala) normalt har högst en blomstängel per blad?

Blomstänglarna leder mig till min tredje och sista undran: Keikis ser vi ju normalt på blomstänglarna, men på just denna planta finns ett litet skott även mellan bladen. Detta skott har dock inte utvecklat några rötter utan verkar trivas som ett litet bihang utan större ambitioner på sin moderplanta. Är detta att betrakta som en keiki? Kan den utveckla rötter och på sikt stå på egna ben? Eller är det kanske snarare ett slags strategi för den skadade plantan att växa vidare?

Hoppas att någon har erfarenheter omkring detta, för jag är så rasande nyfiken och vill lära mig mer!

Nyckelord: Keiki, Monopodialt växtsätt, Phalaenopsis

24/1 -13

Basala keikis , som kommer i bladvecken utvecklas till en ny planta så
småningom, jag har en Phal. amabilis som har 4 sådana, de är snart
lika stora som moderplantan och har själva blommat flera gånger.
De har även utvecklat egna rötter, men jag har låtit dem sitta kvar på moder-
plantan eftersom jag tycker det är vackert med många stänglar från "samma"
planta.

24/1 -13

Angående stänglar så tror jag visst att din moderplanta kan komma med flera nya ändå.
Det kan även dyka upp nya blad, även om det nog är större risk att det inte gör det, men det beror på hur långt ner skadan ligger.

25/1 -13

Toppen! Då vågar jag ju hoppas både på att keikin tar sig och på att fler stänglar kan dyka upp! Tack för bra svar - det är så roligt att lära sig mer.

Ge ditt svar
Den allra första orkidén jag fick, för två år sedan. En flitig blommare och keikimaskin blommar nu på en av de keikis jag låtit sitta kvar. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: keiki, Phalaenopsis

Prata om bilden

18/6 -12

Keiki?

Keiki?. Från Mizztie.

Är det vad jag tror det är eller är det bara ett blad som växer väldigt högt upp?

Nyckelord: Keiki, Phalaenopsis

18/6 -12

Ja, det är ett litet extrablad.

18/6 -12

Men åh. Jag hoppades på att jag skulle få en liten bebis. Men tack då vet jag och slipper fundera och hoppas

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.