Råd / Förökning / · Vegetativ förökning /

Skriv början av artikeln om sidoskott

Nyckelord: sidoskott

Inlägg med sidoskott som nyckelord.

21/3 -15

+ 3/11 -16

Virrvarr

Virrvarr. Från Krut. Fri bild.

Denna planta (vet ej namnet; små tvåfärgade blommor i milt ceris och ljusgrönt) är ett enda virrvarr av luftrötter och sidoskott/keikisar (svårt att avgöra vilket). Blommade generöst för två år sedan på flera stänglar, i år orkade den bara ge mig tre blommor. Trots sin grönskande yvighet är plantan väldigt färglös och klen längst ned och har dålig stadga, det är därför jag funderar på om jag ska göra något.
Den står hyfsat ljust, har gott om kompost och friska rötter.
Vad föreslår ni att jag gör? Om alls något..?

1,5 år senare: Lydde KarinC:S råd, det blev 7 keikisar. De verkar inte vilja blomma än, men en av dem producerar en egen keikis istället. Moderplantan tackade genom att skjuta ut ännu fler keikisar, det är rena barnkammaren i fönstret men ska jag aldrig få se några blommor igen?!

Nyckelord: keiki, luftrötter, sidoskott

21/3 -15

Jag tycker det är hög tid att dela och plantera keikisarna. Just nu lever dom på moderplantan som får allt svårare att förse dom med vad dom behöver.

21/3 -15

Tusen tack, det var nog just den lilla knuff jag behövde! Inte vill jag att moderplantan ska duka under.

21/3 -15

Haha, här kan man snacka keiki! Fick denna av Nenne för ett bra tag sedan och snart växer bebisen om mamma . N
(Nej, här ska inte separeras, sådeså!)

Xara, härligt att se! Tycker att jag ser en utblommad stängel också. Det är nog ung två år sedan den flyttade till dig.

21/3 -15

Är det så länge sedan?? Jisses vad åren går... Men den hänger iaf fortfarande med utsikt mot 'Sveriges vackraste gata' och även om jag vägrar att massakrera den, så blommar den så fint så emellanåt .

Ge ditt svar
Från ZandraN.
Från ZandraN.

En av mina orkidéer (vet ej sort, men bifogar en bild på blomman) har fått ett sidoskott. Sidoskottet har inga egna rötter så jag vet inte riktigt vad jag ska göra med det. Kommer det att få rötter så att jag kan plantera det i egen kruka? Försöker hitta information om skott, men de flesta forumtrådar handlar bara om skott från blomstängeln. Moderplantan är inte i bästa skick. Den höll på att dö, var som att den började torka/ruttna i mitten. Men jag tror jag lyckats rädda den för nu blommar den och bladen ser piggare ut, samt att den nu fått detta sidoskott.

Jag har också en annan fråga som kan tyckas väldigt dum, men jag är total nybörjare. Vad är en bulb? Läser om dem hela tiden, men förstår inte vad det är. Har sökt och sökt på nätet men förstår inte vilken del av plantan det egentligen är. Kan någon visa en bild?

Tack på förhand!

Nyckelord: Phalaenopsis, Sidoskott

29/5 -11

De flesta symbodiala orkideér bildar bulber som är ett slags uppsvällda stamdelar som används för lagring av vatten. Såna är tex Cattleya, Cymbidium, Encyclia (Prostechea) etc. Det finns sympodiala orkisar som saknar bulber tex Paphiopedilum. Monopodiala orkideér har inga bulber tex Phalaenopsis. Sympodial = sidoväxande, monopodial = uppåtväxande.

30/5 -11

Sidoskottet ser ut som en keiki (litet blombarn) och du har alltså fått en identisk liten planta bredvid/på modersplantan. Eftersom din keiki saknar rötter och sitter fast i huvudplantan skulle jag rekommendera att du låter den sitta kvar. Jag har också en planta hemma som har flera rosetter och det är ingen fara med det - plantorna blommar bara lite mer och längre Precis som du skriver så kan moderplantan ha gjort denna lilla planta som en överlevnadsåtgärd eftersom "hon" inte mådde så bra.

30/5 -11

Från Cecilia K.

Bild på en bulb (denna tillhör en Bulbophyllum)

30/5 -11

Bulb är ett sätt för en orkidé att lagra vatten och näring att ha till dåliga tider

2/6 -11

Tack för alla bra svar! Då får skottet helt enkelt sitta kvar där det sitter. Det växer så det knakar! Fast det hade ju varit kul om det fick egna rötter så man kunde få en planta till. Fast det skadar ju inte om det bara blir fler blommor i samma kruka heller
Då förstår jag också varför jag inte sett några bulber på mina orkidéer, har ingen sort som får bulber.

Är det någon som vet vilken sort denna orkidén kan vara av? Jag har fått den så jag vet ingenting om den. Den har mycket större blommor än mina andra orkidéer.

2/6 -11

Det er en Phalanopsis hybrid

4/6 -11

Jaha, se där! Jag har två andra plantor av den sorten, men deras blommor är mycket mindre. Tycker det är en mycket tacksam och lättskött sort! Visst är det den som även kallas brudorkidé?
Men nästa orkidé-planta jag köper så ska jag se om jag kan hitta någon som ser lite mer spännande ut. Kom gärna med förslag på era favoriter! Helst inte för svårskött bara. Är fortfarande nybörjare på orkidéfronten. Men jag tycker om att pyssla med mina växter så det är kul om den kräver lite mer än bara vatten och näring.

Ge ditt svar

29/5 -11

Bild

Från ZandraN.

 

Nyckelord: sidoskott

Prata om bilden

Jag har en Phal Miva Club Dandy sedan ett par år som inte tycks vilja blomma om. Däremot skjuter den ut flera nya sidoskott, just nu fyra stycken, varav ett väldigt djupt ner, de andra lite högre upp. Två tidigare skott torkade bort medan de var väldigt små. Vad beror det på att det blir så här många skott? Men ingen blomning? Jag tänker plantera om den nu, har någon några andra tips?

Nyckelord: sidoskott, Phal Miva Club Dandy

19/2 -11

Hej om du någon gång får för dig att ta bort några sidoskott, keikis så är jag intresserad av en. Vi kan eventuellt byta med något jag har eller så betalar jag gärna för en keiki. Ha en bra dag!!

Utebliven blomning kan ju bero på att den inte orkar, både blomma o skicka ut keikis.

19/2 -11

Hej obovata, det ska jag tänka på! Men sidoskotten har inga egna rötter, de växer verkligen som sidoskott, hur gör man då?

19/2 -11

Hej tror nog att det kommer rötter snart på dem, prova o lägg lite vitmossa runt foten på dem om det går. Lycka till!

19/2 -11

Tack, ok det ska jag göra! Vi får väl operera tillsammans sen om det behövs!

Ge ditt svar

11/9 -05

Dela Doritis?

En fråga från en besökare:

Hej!
Jag har några orkideer som jag sköter med blandad framgång. Några som lyckats är Phalaenopsis som både blommat om och bildat en keiki, som planterats och mår bra. Även två Paphiopedilum har blommat om och fortsätter med nya sidoskott.

Nu till min fråga: Min Doritis har blommat ett par gånger men har nu bildat tre sidoskott. När kan jag separera dessa från moderplantan och plantera dem i egen kruka? De är nu 5-7 cm.

Åke

Nyckelord: sidoskott, förökning, Doritis

11/9 -05

Hej,
Kul att du lyckas så bra med din odling!

Doritisen skulle jag dela när de nya skotten fått rejält med egna rötter så att plantan kan delas i två lika stora delar. Detta kan ta ett par år. När du planterar om plantan kan du ta en titt och se om det finns någar bra delningsställen. Doritis brukar dock vara ganska svårt eftersom skotten sitter nära varandra och bland delar rötter, så att säga.

Lycka till!

Vänligen,
Björn

Ge ditt svar