Sidoskott, vad göra?

Från ZandraN.

29/5 -11

En av mina orkidéer (vet ej sort, men bifogar en bild på blomman) har fått ett sidoskott. Sidoskottet har inga egna rötter så jag vet inte riktigt vad jag ska göra med det. Kommer det att få rötter så att jag kan plantera det i egen kruka? Försöker hitta information om skott, men de flesta forumtrådar handlar bara om skott från blomstängeln. Moderplantan är inte i bästa skick. Den höll på att dö, var som att den började torka/ruttna i mitten. Men jag tror jag lyckats rädda den för nu blommar den och bladen ser piggare ut, samt att den nu fått detta sidoskott.

Jag har också en annan fråga som kan tyckas väldigt dum, men jag är total nybörjare. Vad är en bulb? Läser om dem hela tiden, men förstår inte vad det är. Har sökt och sökt på nätet men förstår inte vilken del av plantan det egentligen är. Kan någon visa en bild?

Tack på förhand!

Nyckelord: Sidoskott, Phalaenopsis

29/5 -11

De flesta symbodiala orkideér bildar bulber som är ett slags uppsvällda stamdelar som används för lagring av vatten. Såna är tex Cattleya, Cymbidium, Encyclia (Prostechea) etc. Det finns sympodiala orkisar som saknar bulber tex Paphiopedilum. Monopodiala orkideér har inga bulber tex Phalaenopsis. Sympodial = sidoväxande, monopodial = uppåtväxande.

30/5 -11

Sidoskottet ser ut som en keiki (litet blombarn) och du har alltså fått en identisk liten planta bredvid/på modersplantan. Eftersom din keiki saknar rötter och sitter fast i huvudplantan skulle jag rekommendera att du låter den sitta kvar. Jag har också en planta hemma som har flera rosetter och det är ingen fara med det - plantorna blommar bara lite mer och längre Precis som du skriver så kan moderplantan ha gjort denna lilla planta som en överlevnadsåtgärd eftersom "hon" inte mådde så bra.

30/5 -11

Från Cecilia K.

Bild på en bulb (denna tillhör en Bulbophyllum)

30/5 -11

Bulb är ett sätt för en orkidé att lagra vatten och näring att ha till dåliga tider

2/6 -11

Tack för alla bra svar! Då får skottet helt enkelt sitta kvar där det sitter. Det växer så det knakar! Fast det hade ju varit kul om det fick egna rötter så man kunde få en planta till. Fast det skadar ju inte om det bara blir fler blommor i samma kruka heller
Då förstår jag också varför jag inte sett några bulber på mina orkidéer, har ingen sort som får bulber.

Är det någon som vet vilken sort denna orkidén kan vara av? Jag har fått den så jag vet ingenting om den. Den har mycket större blommor än mina andra orkidéer.

2/6 -11

Det er en Phalanopsis hybrid

4/6 -11

Jaha, se där! Jag har två andra plantor av den sorten, men deras blommor är mycket mindre. Tycker det är en mycket tacksam och lättskött sort! Visst är det den som även kallas brudorkidé?
Men nästa orkidé-planta jag köper så ska jag se om jag kan hitta någon som ser lite mer spännande ut. Kom gärna med förslag på era favoriter! Helst inte för svårskött bara. Är fortfarande nybörjare på orkidéfronten. Men jag tycker om att pyssla med mina växter så det är kul om den kräver lite mer än bara vatten och näring.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av ZandraN:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.