Råd / Släkten, arter och hybrider / Kefersteinia /

Skriv början av artikeln om Kefersteinia tolimensis

Nyckelord: Kefersteinia tolimensis

Inlägg med Kefersteinia tolimensis som nyckelord.

16/7 -12

Äntligen!

Efter tre intorkade knoppar flyttade jag in denna i den torrare och dunklare delen av stora skåpet. Den högre luftfuktigheten gjorde dock att plantan fick nytt liv och knopparna slog ut. Tre blommor till är på G. Skam den som ger sig.

Nyckelord: Kefersteinia tolimensis

16/7 -12

Grattis! Så vackert prickig

Denna gillar jag! Vet inte vad det är, men blir bara glad av att se den
Bra odlat! Vad är det för storlek på blommorna på denna art?

16/7 -12

Gratulerar, en trevlig art.

17/7 -12

Tack alla.
Orchid Dude de är ca 3×3 cm

5/9 -12

Så vacker!

5/9 -12

Hipp, hipp
Grattis!

5/9 -12

Den var kul! Ser ut som en liten nisse

5/9 -12

Härlig färg och form! Grattis!

Prata om bilden

Ett nytillskott till min växande samling

Nyckelord: Kefersteinia tolimensis

Ge din åsikt

31/3 -11

+ 7/12 -14

Kefersteinia tolimensis

Kefersteinia tolimensis. Från stulun.

 

Nyckelord: Kefersteinia tolimensis

Prata om bilden

Har länget stått på önsklistan och i dag blev det!!

Har den nu på jobbet så kan inte ta foto i dag, kommer senare. Men har en fråga. När man läser om den så står det att den kräver hög RH, är det så eller kan man ha den utanför skåpet ?

Den är monterad på ett lerrör. Se i övrigt på
http://www.species-specific.com/view-orc...

Nyckelord: Kefersteinia tolimensis

31/3 -11

Grattis till tillskottet! Dessvärre har jag inget svar på din fråga.

31/3 -11

Jag har aldrig haft den i skåp utan bara på vanlig fönsterbänk och det har aldrig varit ngt problem, blommar bra varje försommar. Sprayar den lite då o då för den vill inte ha det för torrt. Lycka till till nyförvärvet av en lättblommad art. Har en tanke om att den ska planteras om rätt så frekvent, ca vartannat år.

31/3 -11

stulun: har du den i kruka?eller monterad, monterad på vad ? Om i kruka, viken typ kompost då

31/3 -11

Jag har den i kruka med vanlig lite grov bark + vitmossa, boklöv, björnmossa och lite lite träkol. Kör lite på känsla där bara. Lycka till!

31/3 -11

Min är monterad på lerrör vilket jag aldrig har testad så jag skall se om det fungera

31/3 -11

Jag har fått uppfattningen att de är ganska robusta och klarar det mesta men att i kruka är en fräsch kompost gynnsam. Och de vill väl alla ha egentligen!!

31/3 -11

stulun: Rätt ofta montera man orkidé därför att rötterna kan vara mycket känsliga för vatten och måste torka på bara ett fåtal timmar. Ett typexembel är Vanda, men även inom t e x Cattleya förekommar detta. Därav min fråga . Skulle vara kul om du har ett foto att visa här på OP med blomande Kefersteinia tolimensis

31/3 -11

Jag får be om ursäkt för min klantighet tidigare. Jag tänkte på en helt annan art. Det är rätt som du säger att den behöver torka upp snabbt. Min höll på att gå hädan för 1 år sen men efter omplantering tog den fart igen. Har ingen bild på blomman men plantan ser ut så här idag.

31/3 -11

Kefersteinia tolimensis. Från stulun.

Och jag har den i skåp den lilla rara!

31/3 -11

Stulun: Väldig vacker kultur!!

Ge din åsikt
Keferanthes Sua Mena (Cochleanthes amazonica x Kefersteinia tolimensis). Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Min delning slog ut igår.

Nyckelord: Kefersteinia tolimensis, Keferanthes Sua Mena, Cochleanthes amazonica

17/2 -11

Härligt stulun, att den kommit i blom så tidigt.!

Jag har själv en namne till din planta men den visar inga tecken till blomma än nu, men hoppas gör jag naturligtvis. Den har nämligen blommat tidigare så jag vill självklart att den bereder mej glädjen att få se en knopp i år också

17/2 -11

Wow det gick snabbt!! SNYGGT!!

Prata om bilden

10/2 -08

10/2: nya orkider

var i dag och köpte två plantor av spindeln en Dendrobium dearie och Keferstenia tolemensis fick även en lien flask baby Phalaenopsis pulchra.

Nyckelord: Phalaenopsis pulchra, Kefersteinia tolimensis, Dendrobium dearie

Ge din åsikt

12/1 -08

12/1: Blomning

Keferstenia tolimensis fortsätter bara att blomma. Först fick den bara en blomma, sedan fick den i två omgångar två blommor. Nu kan jag räkna tre nya blomknoppar. Den har blommat sedan mitten av november. Kul att den är så blomvillig. Sedan så kommer Cattleya Portia att blomma snart, senare än förra året då den blommade i december. Den har nu två fulla blomskidor, sedan har den flera blomskidor som kanske kommer att blomma lite senare.

Nyckelord: Cattleya Portia, blomning, Kefersteinia tolimensis

12/1 -08

Härligt, Spindeln! Och jag har en liten paff-knopp som tar god tid på sig, en det blir första gången jag får se

12/1 -08

Och vilken är en? En som hoppas på en bild av en senare

Ge din åsikt
Kefersteinia tolemensis. Från En person som inte är medlem längre.

Måste bara få knuffa lite för en av mina älsklingar. Kefersteinia tolemensis. Den är helt tokig i att blomma, skjuta nya knoppar och växa. För andra gången i år skjuter den en ny omgång knoppar, 6 st! Tyckte att det var många när det var 5, i förra, för en dryg månad sedan.
Rötterna krånglar sig kostant ur undersidan av krukan och skjuter samtidigt upp plantan upp ur den, så nu bildar plantan en liten kulle. Förra året fick den fyra nya bladrosetter, efter att tidigare ha fått en. Undrar hur många det blir i år... Sen är blommorna skojiga och charmerande. Tycker dom ser ut som en gubbe med en stor näsa och en regäl skepparkrans.
Hoppas att jag kan inspirera någon annan med detta inlägg. Klart odlingsvärd.
Föresten... har den stående i en burk med några krukskärvor i, som krukan står på och vatten stående upp till undersidan av krukan, så att den får lite extra fukt. Det är kanske det som gör att den trivs så bra. ?

Tyvärr är det inte min egen bild (har inte någon digitalkamera) och tycker inte att den är helt bra (man ser inte "näsan" så bra). Så denna får duga.

Nyckelord: Kefersteinia tolimensis

12/3 -07

+ 13/3 -07

Ja, det är synd att det inte var någon bild av din egen planta. Faktiskt ibland tycker jag det är suveränt då någon håller en hand vid plantan så man kan avgöra hur stor plantan är. Jag har själv en Keifersteina tolemensis, men antagligen är den mindre, den har några skott bara, ett som är större, men jag tror också att det är en rigtigt charmerande orchideé. Hur stor är din, så jag kan avgöra när jag kan förvänta mig en blomning?

12/3 -07

Oj, va fin den är Eric! Något att sätta upp på önskelistan helt klart.

Spindeln
De längsta bladet är 20 cm, och har 5 rosetter. Plantan är åtminstonde inne på sin andra blomsesong och har blommat sedan i höstas, då och då. Skaffade den för ca 2,5 år sedan och då var den rätt liten. Hur gammal är din? Den borde vara blomstor nu. Min har helatiden varit väldigt snäll, men får inte torka när den har knopp. Då torkar knopparna. Verkar hellre vilja ha lite för fuktigt än för tort. Den skjuter tom knopp på rosetter som fått dragspelsblad (för torr luft när dom växte). Blommknopparna kommer i bladvecken.
Hoppas att detta kan hjälpa dig, så att du får din i blom.

12/3 -07

Kjempefin! Selv har jeg en Kefersteinia candidae som ikke vil blomstre, importert fra Peru for 1,5 år siden, så den trenger vel tid på å omstille seg...Hvilken temperatur og lysforhold bruker du ?

heidi
Jag har den i vardagsrummet, inte särskilt varmt, 20° +/- någon grad (får det inte varmare på vintern). Sen är det rätt mörkt, drygt 70 cm från ett sydfönster och har stöd av tre lysrör ca 75 cm ovanför. På somrarna har jag den lite halvskuggigt på balkongen.
Hoppas att du får din i blom. Skötseln kan ju variera lite arterna emellan.

13/3 -07

Du har verkligen fångat ens uppmärksamhet och väckt intresse för den här sympatiske, skäggige näsgubben Alltid trevligt att höra om blomvilliga, medgörliga sorter som inte tar sig själva på så gruvligt allvar!

Kul!
Då har jag lyckats med mitt uppsåt. Upptäckte förövrigt ytterligare en knopp för en liten stund sedan. Just nu är det 7 st, i olika stadier, varav 3 på samma bladrosett.

13/3 -07

Oj, tappade jag bort min text. Min har fyra bladrosetter och det längsta bladet är 12 cm. Min växer i Epiweb och jag har nog vattnat för litet då den har fått ett blad ett förtretligt dragspelsblad, inte så mycket mycket men ett bevis på att jag vattnat för dåligt men den har också fått en liten vila (så den inte blommar ihjäl sig). Den har börjat sin tillväxt, det syns nästan från från dag till dag då bladen blir längre, så jag får öka vattningen till var tredje dag, speciellt nu då fått så fint väder.

Min började komma med knopp innan jul och har sedan dess kontinuerligt haft knopp. Så inte blev det någon vintervila där... 3e eller 4e omgången nu.
Apropå dragspelsblad, så är det lustigta med min, att ett par bladrosetter fick dragspelsblad, samtidigt som två andra inte fick det och alla växte samtidigt... Åandrasidan ser jag inte någon skilnad i hur mycket dom blommar...

Prata om bilden
Kefersteinia tolimensis. Från Amatör.

Första blomningen. Otroligt söt/vacker

Nyckelord: Kefersteinia tolimensis

Kanonsöt planta och blomma !Grattis ...

28/12 -06

Grattis till premiären som blev så lyckad!

28/12 -06

Vilken liten raring. Den ser ser nästan lite ullig ut. Jag får sån lust att klappa den!

28/12 -06

Den här var en liten sötnos.

Hur har du skött den där? Kan vara bra att veta hur jag ska hantera min när jag får den...

29/12 -06

Är det någon som vet om Kefersteinia har hågon synonym? I min nyfådda (julklapp!) engelska orkidébok från 1979 finns inte denna med - och inte heller flera andra, som jag bedömer vanliga - orkidéer och jag funderar på om det kan bero på att de kallas för något annat. Finns det någon sida på nätet där man kan hitta synonymer etc?

29/12 -06

Tack alla för gratulationerna! Jag har inte behövt anstränga mig så mycket för att få den i blom, den är köpt så sent som i början på oktober så äran skall egentligen tillfalla "uppfödaren".
Den har stått i söderläge+ fönsterkarm en månad från köpdagen. Därefter hängde jag in den i skåp med belysning.
Den är tydligen varm/mycket värmekrävande.Dock håller mitt skåp ca22-24 grader och det verkar den nöjd med.
Hon är planterad i barkkompost av mindre storlek och vattnat har jag gjort ungefär som phal, en gång i veckan. Ibland något oftare, krukan är väldigt liten och torkar snabbt upp.
Jag fick rådet att aldrig låta den torka när knopparna är på gång. Därför har jag
hållit mer fukt sedan de visade sig. Den verkar trivas med det för idag hittade jag ännu en stängel.
Andra skötselråd säger skuggad men jag har min planta ca 40 cm under belysningen.
Så lycka till med din Troll!

29/12 -06

Plopp, kolla här http://www.orchidspecies.com/#sec1. Där brukar finnas synonymerne uppräknade/Rosa

29/12 -06

Tack för länken! Det visar sig att en del av Kefersteinia-sorterna också har synonymen Chondroryncha, så nu ska jag kolla i min bok om det står något om dem.

1/1 -07

+ 3/1 -07

Lyckost. Min är inte lika stor men är i tillväxt, så jag ser fram mot min första blomning. Jag har ett kulturlakan på den som jag beställt på nätet. Den tål ganska höga temperaturer, men den fick problem i sommras då det var 30 grader varmt så den förlorade ett par nya skott, kanske de också hade fått vatten i bladrosetten, men två nya skott klarade sig. Den vill ha ungefär samma ljumängd som Phalaenopsis, kanske något lite högre. Sommardagar 23-25 C, vinterdagar 22-23 C och man kan låta temperaturen droppa 12 C på vinternatten; på vinterna vill de ha mindre vatten, men den har ingen torrperiod, så de ska inte torka ut. Under växtperioden ska den ha mycket vatten, men rötterna ska torka snabbt efter vattningen, så den vill inte vara plaskblöt, vilket de är känsliga mot, så dräneringen är viktig. Min är nu planterad i en blandning av Epweb och kokosfiber, det verkar funka bra. Den vill ha hög luftfuktighet ca.80%.Den är närbesläktad med Chondrorhyncha-släktet.

Prata om bilden

Min Kefersteina tolimensis har en knopp på gång igen.
Eter utesommarvistelsen hade den också skjutit upp en ny blomstängel som tyvärr böjde på nacken och inte log men tynade bort efter några dagar när jag lyft in henne. Då trodde jag att det kanske berodde på miljöbytet.
Nu blir jag lite orolig att det skall hända igen.
Skötselråden säger varmt och skuggigt och jag har haft min i skåpet med ljus dumt nog. Jag är villrådig, skall jag ställa den skuggigare nu när den skall till att blomma eller kan den må bra även om den står belyst?
Efterlyser erfarenheter........

Nyckelord: ljus, Kefersteinia tolimensis

10/12 -06

Eftersom den trots allt blommar som du har den nu betyder det ju att du gör något rätt. Man ska alltid undvika miljöbyte under knoppning och framförallt från ljust till mörkt. Den ska stå kvar där den står. Den trivs ju.

10/12 -06

Dum fråga kräver rakt svar! s' Det var ju nog bara det jag ville höra! Tack!

10/12 -06

Jag har några kultur råd på den, vet inte om det stämmer riktigt. Max temp. är 25.0 i augusti och september och på natten är mini temp. 11.7 grader. Den ska gillar skuggit med stark luftventilation, med ganska hög luftfuktighet mellan 75-85%. Den ska aldrig riktigt torka ut men den får aldrig bli sur. Undern vintern ska den hållas torrare men den får inte bli helt torr. Min är OK trots temperaturet upp till 30 grader í somras men den förlorade ändå ett par nya skott, men den fick ändå behålla ett nytt och har fått ett utterligare i höstas. Enligt skötselråden vill den ha skuggigt men ljusare på förmiddagdagen. 14 klara dagar på förmiddagen i december får den i Columbia, Equador och Venezuela. Alltså den vill ha det något ljusare än Phalaenopsis.

10/12 -06

Tack Spindeln för det uttömmande svaret. Med hjälp av råden skall jag försöka ordna en dräglig tillvaro för min Kefersteinia. Återkommer när den visar tecken på blomvilligheten, vilket jag hoppas sker inom en snar framtid.

Spindeln.
Oj vad nograna skötselråd...
Sköter min betydligt mer bohemiskt och den tycks stortrivas, förutom att det är lite väl torr luft, med skrynkliga blad, som följd (den står i mitt vardagsrum). Plantan står i en liten genomskinlig plastkruka i en något större plastmugg, med några krukskärvor i botten och vatten till toppen av dom. Detta för att det ska bli något högre luftfuktighet. Rötterna tycks storgilla detta. Dom både trycker plantan ur krukan och växer ut genom hålen ner i vattnet... Den kom med fyra nya skott i sommras och har blomknopp på alla nu... samt en utslagen blomma. Vad som är viktigt när den har knopp, är att plantan inte får torka ut. Brukar då vattna den ca 2 ggr. i veckan. Annars torkar dom.
Så, det var lite av mina erfarenheter.
Eric F.

11/12 -06

Det skulle kanske rent av kunna vara något för semihydroodling a la Tor här på forumet. Vad tror du om det Eric?

Kan nog hända. En av mina orchidetokiga kompisar konstaterade också att det blivit något av oavsiktlig hydrokultur. Bryr mig förövrigt inte om Tors hydrokultur. Föredrar vanlg orchidekompost, men visst är experimenterande kul.
Åandrasidan, rekomenderas det ofta att man ställer plantor som vill ha lite högre luftfuktighet (om man inte har ett skåp) i en skål fylld med lecakulor eller krukskärvor och vatten till strax under krukbotten, för att få ett fuktigare microklimat. Kånner en man, som för rätt många år sedan gjorde det ytterst ambitiöst. Han och hans sambo specialbestälde rostfria "baljor", efter fönsterbrädornas mått, för detta ändamål. Resultatet blev att orchideerna växte som sjutton och dom fick mögel i lägenheten... Ack så det kan gå om man är överambitiös...

Erik!
Kragodling med iriskrag på LECA semi-hydro är just till för att höja rötternas luftfuktighet på alla fönsterbrädor i vanligt nordiskt ökentorrt inneklimat. Se min Sida & Profil och Bilder!

Tänker inte göra om min odling. Är inte tillräckligt ambitiös...
Det fungerar rätt bra ändå.

Ge ditt svar
kefersteinia tolimensis. Från Warlords.

Köpte den från tyskland i sommras,Blommade bara 2 veckor men nu händer det nått igen.
Antige skott eller knoppar

Nyckelord: Kefersteinia tolimensis

Bara det händer något är väl bra! Visst tittar man alltid efter blomstänglar, men förutsättningen för detta är ju tillväxten!

Prata om bilden
Kefersteinia tolimensis. Från Hbg orkidé.

Nu har den äntligen slagit ut, den är riktigt fin!

Nyckelord: Kefersteinia tolimensis

Grattis! Visst är den otroligt söt. På min Kefersteinia kommer nu en liten stängel till. Så jag ser fram emot en låååång blomning.

14/4 -06

Hur har det gått?

Prata om bilden
Kefersteinia tolimensis. Från En person som inte är medlem längre.

Denna lilla skönhet slog ut i går.

Nyckelord: Kefersteinia tolimensis

10/2 -06

WOW!

14/4 -06

Ja Inger, den är verkligen fin.

14/4 -06

Wow, vilken leskig bloma.

Prata om bilden
Kefersteinia tolimensis. Från Hbg orkidé.

Snart ska den blomma!

Nyckelord: Kefersteinia tolimensis

5/2 -06

Du laddar väl upp en bild på den utslagna blomman också? Spännande!

6/2 -06

Klart jag gör, jag väntar och väntar men den vill inte än!

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.