Råd / Släkten, arter och hybrider / Dendrobium /

Nyckelord: Dendrobium kingianum

Detta är en liten rolig orkidé som inte är speciellt vanlig i handeln eller i odling. De få plantor som funnits i handeln har oftast kommit från numera vilande Åkerös orkidéer i Västervik, som odlade en hel del av dessa underbara små varelser. Blommorna är lila-vita, från en till några centimeter i...

Läs hela artikeln

Inlägg med Dendrobium kingianum som nyckelord.

Hej ! Har just upptäckt Keikis på min Dendrobium kingianum som jag haft i 2 år. Även en blomstjälk är på g. Hur gör jag med keikis ? När ska jag ta bort dom ?
Malf

Nyckelord: Dendrobium kingianum

12/4 -11

När rötter bildats och den har riktigt utslagna blad i toppen, sätt keikin sedan som vanligt med vitmossa och orkideekompost! De är enkla och ganska kravlösa orkideer med vackra blommor!

Ge ditt svar

Det var ju lite diskussion on D. kingianum tidigare, här på min planta är luftrötterna få, men man ser ju knappt komposten. Jag kan inte låta bli att visa upp min planta som nu har säkert över 50 stänglar (utslagna, i knopp och kommande), för snårigt att räkna helt. Men en intressant sak är att nu när vinterblomning startat (plantan står utomhus till första frostnatten, därefter på mitt uterum som håller ca 10C tills den börjar blomma då tar jag in den) så ser man att blommorna är mycket blekare (mer finstämda i tonerna) medan de är kraftigare i basfärgen under sommaren - vad att föredra är väl en smaksak. Måste också visa på min Oncidium där stängeln är 80cm utan några sidogrenar har ens börjat komma fram, jag får flytta den längre och längre ner under bordet ....

Nyckelord: Oncidium Gower Ramsey, Dendrobium kingianum

Grattis till din fina kingianum!

14/12 -10

Den. var fin, även Onc. vet du vad mer den heter?

14/12 -10

Härlig planta! Vilken doftbomb det blir sen när den är täckt av blommor.

14/12 -10

Oled: Oncidium Gower Ramsey är det som den liknar mest, men det finns många hybrider med mina blommor (se bild bland fjolårets blomning i mina bilder)
Merwic: När solen skiner (det är då doften utvecklas) så känns det redan i hela rummet! Vet bara inte hur jag ska göra med plantan, den är snart alldeles för stor, "ta fram yxan" och göra två-tre mindre??? Hur som helst blir det fler keikis att avyttra i vår och kanske någon "rå" delning!

14/4 -12

Imponerande kingianum! En fråga, var har du hittat den krukan? Jag håller på att leta ihjäl mig efter grunda, breda krukor i lera/något annat tungt material...

16/4 -12

Martina: Krukan är en oglaserad ytterkruka för typ inplanteringar med lökar och liknande som jag sedan bara borrat 5-6 hål i botten på. De finns normalt i olika storlekar

Ge ditt svar

Fyndade denna överblommade kingianum var. alba för 45 (!) kr och har precis avslutat en behandling för att få bort de ovälkomna gästerna som han tog med sig hem (ull-löss).

Nu undrar jag vad denna orkidé önskar för kompost samt hur jag ska placera den i höst/vinter. Har läst mig till att Dend. kingianum mår bra av en nattlig temperatursänkning på sommaren. Det är ju tveksamt om han har fått det där i affären i somras... Kan jag göra något nu framåt för att inte gå miste om blomningen nästa vår?

Nyckelord: Dendrobium kingianum

18/10 -10

Gärna kallt sådär 10-16 grader från okt till jan., bra med ljus

18/10 -10

Hej,

Det finns säkert fler här som kan dela med sig av sina erfarenheter och sin kunskap, men själv har jag hittat bra information om Den kingianum här:

http://www.orchidboard.com/Flowering-Tec...
http://www.nhorchids.org/pages_growing/kingianum.htm

Min egen har redan påbörjat utväxt av blomstänglar. Jag "inducerade" detta genom en torr period i kombination med en mindre köldknäpp (i september) då den stod i fönstret (under året har den stått varmt och för det mesta ganska soligt där den har vuxit på väldigt bra - det är verkligen en tålig planta imho). Nu när blomstänglarna börjat komma ut har jag börjat vattna igen (möjligen var jag för hård vad gäller torrheten - en och annan utväxt har kanske torkat). Det kanske inte är för sent för din planta, men som nyligen angripen och omplanterad är det möjligt att den inte blommar i år. Prova ändå med en köldperiod med torrhet och se till att den får stå ljust, dvs. finns stödbelysning, använd den!

Edit: Nu när jag tittar på bilden igen ser jag att plantan är ganska liten. Det kanske är dags först nästa säsong och satsa på att den får växa till sig lite mer?

Jag tycker själv att Den kingianum är en trevlig planta. Den är som sagt inte så besvärlig under året och den är snygg även när den inte blommar. Min erfarenhet säger att det är främst före blomningstiden som temperatursänkningen är särskilt viktig.

19/10 -10

Tack för svaren!

19/10 -10

Jag har en mycket stor planta som jag också sålt keikis från och jag odlar den relativt enkelt.

Under vintervilan har jag den i ca 8-15°C och torrare när tillväxten (och ljuset) avtar! Säg från mitten av nov – början/mitten av feb., sedan svarar de på ökat ljus med knoppbildning (kan också ske när som helst under året) och då kan den tas in varmare så utvecklas blommorna snart. Jag har min planta utomhus från tidig sommar (maj någongång) till sen höst (tar in den vanligen efter första riktigt kalla natten med frost i låglänta områden). Den står sedan under vintern på mitt uterum (ca min 10°C) och tas in när den börjar sätta knopp - sedan åker den ut igen. Enkel att odla inga speciella problem, den växer ju naturligt i klippskrevor (lithophytic) i grus och multnat material så det är väl bara att ge den motsvarande (grus, leca och sphagnum) med lite orkideekompost och plantera om så sällan som möjligt!
För sticklingarna så är det bäst att etablera dessa med sphagnum runt om rötterna och utanpå ha som min stora planta sitter: i sphagnum (vitmossa) och orkideekompost i en vid skål/kruka med lite lecakulor i botten för dränering och den växer och blommar och doftar ....
Men krukan ska vara liten så rötterna sitter trångt och planteras bara om när det är överfullt (antingen i en större kruka eller delas).
OBS den måste ha en sval och torr vintervila för att blomma, men under tillväxtsäsongen ska den vattnas (men givetvis aldrig stå i vatten) och gärna varmt och halvsoligt. Min står så den får vandrande skugga från andra växter, men är också ofta solbelyst.
För den som verkligen vill gå in för att odla hybrider av D. kingianum finns det en bok - http://www.orchidaceousbooks.com.au/epag... - som behandlar den vanligaste 300 varianterna.
mer info finns också här: http://www.anbg.gov.au/gnp/interns-2003/thelychiton-kingianum.html - australiensarna vill ha den i ett eget släkte, men har väl inte fått medhåll från andra delar av världen.
En annan observation jag sett är att blommorna blir mer kraftigt färgade när plantan fått stå ute (dvs höstblommorna) jämfört med de som kommer fram i feb och senare under vintern/våren.

19/10 -10

ShrimpDiver: Tack för din utförliga odlingsbeskrivning! Sitter och klurar på vart jag ska ställa plantan nu i höst för att få till en bra vintervila... Vi har en kylig övervåning som (utan element) håller ca 16-17 °C på vintern, och ett förråd med fönster i söderläge som håller stadiga +5 °C. Vilken plats ska jag välja?

19/10 -10

Jag skulle nog satsa på övervåningen i ljust fönster, 5C är lite lågt om det har den temperaturen hela vintern, om det går ner så på natten och upp till en 12-15C på dagen är det OK, så det är nog bättre med lite för varm än för lågt speciell nu när plantan är liten. Låt den stå ut under nästa höst så den får sin nerkylning så kan du ha den på övervåningen tills den sätter knopp och sedan ta ner den för att njuta av blommor och doft! De små blommorna kan fylla ett helt rum med doft!!!

19/10 -10

Låter vettigt, då får den bo på övervåningen under vintervilan.

19/10 -10

ShrimpDiver - jag har några små plantor av Dendr kingianum (fått av John) som inte har blommat än. Efter att ha läst det här så funderar jag på att ställa dem på vinden nu över vintern, jag ska kolla temperaturen där. Men jag har bara ett stort sydvästfönster där, det blir ofta rätt så soligt. Bör jag har något tunt solskydd då? Annars blir det ju rätt så varmt där! Ska jag sluta helt att vattna dem när de står där?

19/10 -10

Ingegerd - kolla temperaturen (främst hur lågt det kan gå ner till på natten), sydvästfönster kan ju bli rätt soligt, jag skulle nog sätta upp något som bröt solen men inte ljuset, typ ett tunt vitt tyg, och om du inte har något imot att gå upp då och då så kan du under mulna-regniga dagar ta bort tyget för maximalt ljusinflöde (troligen också helt under december och början av januari då det är svag sol då). Vattning, vila betyder torrt men inte öken så det behöver fuktas upp säg varannan till var tredje vecka (även i naturliga förhållande kommer det fukt (=dagg) och dimma i alla fall om inte regn.

19/10 -10

ShrimpDiver
Mycket bra odlingsbeskrivning
Har du funderat på att skriva en artikel om Dend- kingianum ?

19/10 -10

ShrimpDiver - tack för svar! Det här ska bli spännande att pröva.

Ge ditt svar

Dags för höstens stora dilemma: Hur ge Coelogyne cristata en dräglig vinter? Mitt hus är inte idealiskt för orker som vill ha en sval och ljus vintervila. Men jag "älskar" ju C.c och vill inte gärna avstå från henne.

Alternativen är:
1) Svalt men ganska mörkt? (pyttelitet ynka fönster åt norr)
2) Koppla på belysningen i "svalt men mörkt" -utrymmet men plantan står nära lysröret och då blir det inte svalt annat än på natten.
3) Koppla på belysning endast ett par timmar per dygn och hålla tummarna?
4) Ljust och fint, men rumstempratur.

Vilket alternativ kan tänkas vara minst dåligt? Någon som har ett förslag?

I familjen finns även Dendrobium kingianum, som brukar bo ihop med C.c under vintern, visst har dom likartade behov?

Förvarade enligt nr 2) i vintras. Fick ingen blom på C.c. i år. Dessutom har hon fått fel på almanackan och började växa väldigt sent, de nya bulberna är inte alls färdigutveclade ännu..
Suck!

Nyckelord: Coelogyne cristata, Dendrobium kingianum, Vinterförvaring

12/10 -10

Jag röstar på alt. 2. Prova med 11 tim belysning okt, 10 nov, 9 dec och sen ökande igen från jan. Som du säger har kingianum och cristata liknande behov och kan hålla varann sällskap. Att cristata blomvägrar kan förutom felaktig vinterförvaring även bero på omplantering, vissa kloner tjurar åtminstone ett år efter en sån obehaglig upplevelse.

12/10 -10

Tack Lassse! (hoppas det blev rätt antal s)
Ljus viktigare än svalka, således? Tempraturen vid fönstret där Cc hänger vilket = nära belysningen, går vid längre belysningstid upp mot 18-20 grader. Provar att hänga den längre ner från ljuskällan, fast då får Cc inget dagsljus att tala om.

12/10 -10

Svalkan är också viktig, men inte dygnet runt. Där cristata växer naturligt kan tempen gå upp ganska högt på dagarna även vintertid, men på natten är det svalt pga klar himmel och stor utstrålning. +18-20 är inga problem under en kortare del av dagen.
Du klarade detta med s:en galant. Inte alla som gör det faktiskt.

12/10 -10

Lassse. Du utelämnade en viktig sak, hur är det med vattningen under
den tid den ska ha svalt?

Annika B, min gamla C. cristatan hade också fel på almenackan tidigare, men
jag lyckades få den att börja växa tidigare i år genom att hänga den i ett söder-
fönster och duscha den tillsammans med mina barrotingar varannan dag, i år
blev de nya bulberna stora och välutvecklade redan i slutet av augusti.
Om den vill blomma återstår att se, men hoppas kan man ju alltid.

12/10 -10

Lasse: Låter bra! Då kanske det fixar sig med vinterförvaringen ändå.
letherneck: Aha! Skall ha det i åtanke om C.cn väljer att tjura i vår också.

12/10 -10

letherneck: Eftersom plantans ämnesomsättning sjunker på vintern är det lämpligt att hålla den torrare. Men det är inte avgörande för blomningen.

12/10 -10

Lassse, bra att veta, jag har lite svårt låta bli att vattna när bulberna blir
lite skrynkliga.

13/10 -10

Alla mina cristator blommar årligen i ett väldigt skuggat västerfönster utan någon extra belysning. Ljuset är mindre viktigt för cristatas blomning tycker jag, det är däremot nödvändigt med lägre temperatur och mycket sparsam vattning utan någon näring i. Men för blomning av dendrobium kingianum är ljustet viktigast, generellt sett är dendrobier mer ljuskrävande än t e x cattleyor och vandor.

13/10 -10

Tack Svetlana för kallt kan jag fixa för mina cristata men inte kallt och mycket ljus.. när ska man dra ner vattningen,,,,nu eller ??

13/10 -10

letherneck: När bulberna blir skrynkliga kan du gärna vattna lite. Kraftig uttorkning är ingen fördel och behövs inte för blomning.
Brittmarie: Du kan dra ner på vattningen när bulberna vuxit klart. Brukar vara ungefär nu men kan ju variera lite.

Ge ditt svar
Från Elaka de Hex.

Så har då höstens blomning tagit sin början, har gått som en äggsjuk höna och kikat på den här lilla vännen samt min Miltonia russeliana och undrat vem som skulle bli först och här har vi vinnaren.
Jag fick plantan förra hösten av Flora eftersom den dels är ganska stor och gärna vill ha det en smula svalt.
Den ser ut att ha en del delicatum i sig men vet gör jag inte. Blomman är 4 cm bred och 2,5 cm hög.
Doftar gör den åxå, honungsaktigt, ganska tung doft som påminner lite grann om hägg.
Den står i mitt sovrumsfönster där det alltid finns en glipa för katterna att vandra ut och in igenom, sommartid står den som de flesta andra ute på altanen.

Nyckelord: Dendrobium kingianum

3/10 -10

Grattis! Jag förstår vad du menar med äggsjuk höna - beter mig likadant just nu med en av plantorna hemma.

Grattis till blomningen
Nog ser det ut som en dend. kinganium.
Min blommar nu och doftar honung gör den också.

Grattis till blomningen, en riktigt elegant skönhet!

7/10 -10

Åh så fin! Gräddvit!

7/10 -10

Grattis till blomningen! Vad söta blommorna var!

Ge din åsikt

Jag har haftstora problem med skötseln av min kingianum ända sedan jag köpte den. Det var en stor kraftig och fin planta när jag fick den, men den fick snabbt "gråfläckiga" blad, dvs alla blad blev gråa, och brun fläckiga , den fick nya skott som dog rätt snabbt, nu har jag ökat vattningen och fått nya skott. Men är rädd att det skall bli samma sak med dem. Vad kan felet vara?

Nyckelord: Dendrobium kingianum

9/8 -10

I vilken typ av kompost står den?. Komposten får inte vara för tät, min gillar
luftig kompost som torkar upp på ett par dagar, och mycket ljus, den står i
halvskugga ute på balkongen hela sommaren och fram till frosten kommer.

9/8 -10

Min hänger f n ute i klar sol och även en del regn - massor av nya ljusgröna friska skott:-)
Fast jag slängde förra året en väldigt ful moderplanta med fula fläckar på bladen.

9/8 -10

Jag har två plantor från olika håll och den ena växer som sjutton i skåpet men kommer väl knappast att blomma där, men får stå där och växa , den andra blev mörk och ful i blanden i skåpet och den står ute på balkongen...händer inget med den där heller.

10/8 -10

Det låter som om att platan kommer att dö om inte du gör något och då är det kanke inget att förlora och allt att vinna. Mitt förslag skulle kunna vara som följer. Finns det någon del av planta som ser frisk ut så kanske man skall separera den delen och kanske sätta i typ spagnum för att etablera nya rötter (om rotsystemet är skadat). Man kanske skall ta andra delen av plantan och kolla rotsystemet, om skadat även sätta den delen i spagnum.

Kan du ta en bild på platan och lägga upp?

Jag skall försöka fixa en bild under kvällen så lägger jag upp den! Jag tycker ändå inte plantan ser ut att dö. Det var en riktigt stor och fin planta när jag fick den den sitter i 12cm kruka och fyller den ut till kanterna.... Vore tråkigt om den gick förlorad. Det gråa på bladen är inte insjunket på något sätt och det är heller inte som det bruna på bladen kan bli det bara sitter som smuts nästan. går dock inte att skrapa bort.... Hmm konstigt det där. Har aldrig stött på något liknande.

Måste säga att dessa två bilder återspeglar i färg och utseende väldigt bra

10/8 -10

Typiska spinnangrepp med åtföljande svampskador. Prova Provado + eller släng. Dendrobier är mycket mottagliga för spinn, tyvärr.

10/8 -10

Vid hastigt påseende ser det ut som ett typiskt angrepp av rött eller möjligen falskt spinn. Men om bladen är helt släta så låter det konstigt.

kände på bladen dem är lite knottriga nästan

hur fastställer jag vilket det är?

10/8 -10

Det är ingen tvekan om vad det är. Både Phal. och kingianumen har både spinn och svamp. Vill du se spinnet och svampen behöver du en bra lupp/förstoringsglas. Svampen dör inte av provado men om du får bukt med spinnet så kanske god ventilation kan rädda plantan. Det finns olika huskurer mot svampangrepp på nätet,frågan är om det "lönar" sig. Finns också medel mot svamp i fackhandeln men inte speciellt för orkideer.

10/8 -10

Tror oxå på spinn, en av mina dend såg ut så under ett angrepp iaf, jag kastade den,,,

10/8 -10

Ganska säkert att det är spinn. Fukta ett hushållspapper och dra på undersidan av bladen så brukar det fastna saker där... Pyrex eller Provado plus. Om du inte vill använda gift så kanske insektsolja kan hjälpa (olja som kan blandas med vatten och sprayas på). Oljan kväver djuren.

Läste lite granna om detta och såg att man kunde dra ett vitt bomulls tyg unde bladet för att se, och det blev rött på bomullen.... Började kolla lite på en del plantor och såg givetvis liknande suymptom på en hel del..... Kan nog med (o)vilja säga att 95% av mina plantor är smittade med detta. Om jag någonsin lägger denna hobby på hyllan för att ruttna så är det nu! Hur förbannat mycket skit skall man behöva stå ut med, jag var så lycklig för en stund när jag kastade dem plantor med ullus som hade för stora angrepp för att behandlas. Då tänkte jag nu kan jag starta om och ta nya tag. då får jag sköldlöss på mina phal hybrider. Det var med sorgen i ögat jag beslutade slänga 5 plantor. båda dessa angrepp ha skett på plantor som ej stått med mina övriga plantor. Nu när jag finner spinn på en planta som står mitt bland alla andra...... Och dessutom finner tecken på spinn på i princip samtliga Phalaenopsis arter , Phrag cautadumx Walisii, och en hel del fler. Samt har vetskapen om att jag vattnat i blomlåda som jag tyckte var så smidigt när jag ändå inte hade något att sprida, när dem stod intill varandra hela tiden........ Nej alltså jag vettefan om man orkar med denna skit mycket längre......Jag är så jävla sugen på att slänga bort varenda planta och kasta ut blombänk och belysning.... Finns det någon fond för psykiskt knäckta orkideé ägare? SUCK....

10/8 -10

Ja det där har jag också gått igenom för många år sedan. När jag insåg att spinn fanns på massor av växter hemma, inte bara orkidéer. Jag tog ett par dagar på mig och bar ut alla växter i trädgården och sprayade vilt! Gjorde om sprayningen på de en del efter två veckor. Och de flesta växterna återhämtade sig! Kastade också de värst angripna. (lättare att kasta de som inte var orkidéer). Kom igen nu Jens!

10/8 -10

Ja, tyvärr är ohyran något som de flesta måste gå igenom i början av sin odlar bana. Man blir inte imun i framtiden heller , men då har man lärt sig att se misstänkta angrepp på ett tidigare stadium. Så ge inte upp nu.

10/8 -10

Upp med humöret, hårda bud ibland. Precis som Alf skriver finns spinn överallt. Jag har sett att åtskilliga har besvär med bl.a spinn. Gör till vana att behandla alla nyinköp med provado+ (Man är nog tvungen att använda kemiska preparat ibland) Följ upp med att duscha plantorna med såpvatten. 2 ml vanlig såpa per liter ljummet vatten. återkom med provado. Använd dessa växelvis. De vanligaste ohyrorna tål inte vare sig provado eller såpa. Använd provado 1 gång/månad och såpvatten 1 gång i veckan. Har man inte allt för många plantor går det bra. Kolla om andra växter är centrum för eländet. Slutligen det viktigaste: försök att hålla hög luftfuktighet. Blir luften för torr så ökar risken för angrepp.
Lycka till nu, vi kanske ses i Göteborg.

10/8 -10

Det är aldrig roligt att plågas av ohyra, men i en levande värld finns även de som vill en illa. Det bästa är enligt min erfarenhet preventiva åtgärder, i annat fall får man får leva i en glaskula. Hög luftfuktighet, insättning av naturliga predatorer, duschning och bra rutiner gällande karantän. Men som första åtgärd så skulle jag duchsa samtliga plantor i varmt vatten 40-50 grader i "vågor". Efter den första rena duschen skulle jag ta en blanding av såpa och neemolja. Jag skulle använda provado endast i nödfall, det blir ohälsosamt för alla i längden. Efter ett tag skulle jag köpa rovkvalster å strö, det är tillfredställande å se de gå hädan naturlig väg. Lindesro säljer dessa samt nyttodjur.se.

Lycka till, ge inte upp, vi stöttar dig...

10/8 -10

Orkidéodlare = odjursbekämpare
Och när man väl fått bukt med några kryp så kommer några andra. Med tiden så lär man sig i alla fall att känna igen angreppen så att man ser dom på ett tidigt stadium och kan vidtaga åtgärder innan det gått för långt. Ullöss, spinn, falskt spinn, trips, sniglar, sköldlöss och fluglarver... jag har nog gått igenom det mesta. Just nu har jag en fet dust med falskt spinn, som kommer varje sommar på grund av värmen i växthuset... man blir duktigt less på orkidéodlandet då, men man vet att till hösten/vintern så får man betalt för mödan med massvis med fina blomningar.

Då bryter jag mer ihop av röta, för det kan verkligen döda en planta snabbt.

Nu när denna kväll ,vecka och antagligen månad redan är fullständigt sabbad så tog jag kameran i handen och med rosluta steg promenerade jag upp till brottsplatsen, här följer bilder på flera plantor och olika saker som jag undrar över, jag hoppas ni har svar på vilket mer elände jag har att brottas med eller om jag bara skall sätta en tändsticka i allt.....

10/8 -10

Det är några stycken här i tråden som nämner att man kan använda en viss olja på angreppen (för att kväva djuren). Jag funderar lite på... går det att använda även vanligt matlagningsolja? Bara ta en tuss papper med olivolja på och dra utmed efter de blad som är smittade? Eller är jag helt ute och cyklar nu?

1.Coelogyne fimbriata med nya skott, vad är det som gör att skotten blir märka i bladövergångarna?
2. Dendrobium polysema, röd spinn?
3.Min Chysis Leavis levde farligt på grund av övergödning men den återhämtade sig och började växa detta nya skott har växt jätte bra men för en liten tid sedan dök dessa fläckar upp, den står i fin barkmix, ljust, och bra luftcirkulation. Näring varannan vattning
4.Bulbophyllum Echinolabium även denna har röd spinn?
5.Bladen på Coelogyne Fimbriata varför är dem flammiga? Näringsbrist? Vattenbrist? Föt lite ljus? eller kanske Virus?
6.Röd spinn på Phraggen ?
7.Min absoluta favoritplanta, köptes av röellke och jag älskar den tillväxten har varit riktigt dålig men det senaste bladet har kommit nu under sommaren. Jag har fått för mig att den grå "hinnan" skulle vara någon form av välbefinnande grej, men har ändå varit rätt skeptisk till det, vad är det för något? Om denna planta dör så kommer jag nog fälla en tår....
8. Samma planta som 7 men vid basen....röd spinn?
9.Phrag beasse , röd spinn och svamp angrepp?
10.Den blommnde speciosan, jag upptäckte små "droppar" på skotten som är klibbiga, och smakar lite sött. vad är det? jag har ringat in den med rött på bilden om ni förstorar

Så om någon ville ta sig tid så vet jag om jag skall ta mig tid.....

10/8 -10

+ 15/8 -10

Jag har också haft snart alla typer av ohyra på mina plantor, inte på senare år men i
början, jag har aldrig slängt någon planta bara för ohyra eller svampangrepp, de enda
plantor jag inte lyckats rädda var ett par Cattleyor som fick svartröta.
Din Dendrobium kingianum går att rädda, ta några av de nya fina bulberna och sätt i
lite bark och mossa så har Du snart rötter på dem, jag gjorde så med min gamla fula
planta, efter 6 månader har jag nu nya gröna och fina bulber på gång.

nean. visst går det att använda vanlig matolja, vatten och lite diskmedel för att oljan
ska blanda sig med vatten.
Jag har provat med vanlig saft, 1-2 dl saft till 1 liter vatten, spraya plantan och alla blad på över
och undersida, låt torka, alla typer av ohyra klibbas fast och kvävs när saften torkar, kan sedan
spolas bort med duschen i badkaret. Behandlingen måste upprepas några gånger, och skadar
inte plantan.

Då låter provado+ mycket mer lockande, i dagens läge så skulle jag om jag kunde förminska mig själv till deras storlek och plåga dem med allt jag kunde hitta på. Är uppriktigt förbannad på alla dessa kräk nu. Så hur behandlar jag med provado + sprayar bara på plantan rakt upp och ner med svepande rörelse över hela plantan eller skall jag spraya udnerifrån eller hu gör jag det handlar ju om ett 40 tal plantor, så jag antar att det kommer gå åt 3 burkar spray eller något? GIOS blir nog inte av som det verkar nu iaf.... Hoppas på svar på ovanstående bilder snart!

11/8 -10

Usch, jag har oxå varit där och håller på ff

I början av sommaren hade jag rött spinn på alla orkideer i fönstren men det är bara att spruta och duscha så försvinner de till slut förhoppningsvis. Vad jag fattar så gillar de inte fukt så om du kan höja luftfuktigheten så kanske du försämrar livsmiljön för dem.

11/8 -10

Jag kan lugna dig med att jag inte ser något konstigt på lowiin.
Hinnan är inget konstigt. Vissa plantor verkar bli sånna utan att det är någon fara. Ofta när man köper nya plantor ser jag det och det är troligtvis på grund av att de vattnas uppifrån och kalk/näringsavlagringar lägger sig på bladen. Ta tummen och dra bort lite av avlagringen... ser bladet fint ut under så ör det definitivt ingen ohyra. Basen ser också frisk ut.. kan bli så där när det hamnat lite vatten eller smuts i bladvecket.

vad skönt att höra mttias då kanske denna planta slipper spinn, men provado får nog alla ändå..

11/8 -10

Spraya plantan från komposten och på alla sidor, särskilt noga på undersidan av bladen.
Tyvärr undrar jag hur du har det med mineralavlagringar i/på komposten. Jag tycker du har vita avlagringar på krukkanterna hos en del plantor och på komposten. Om det är så, laka ur krukorna ordentligt genom att ställa dem i blöt någon timme (inte i gemensamma behållare) spola därefter igenom dem riktigt ordentligt, låt plantorna torka upp. Kör därefter igång med provadobehandlingen.

11/8 -10

Herregud! Nu blir jag nervös!
Min dend. kingianum har precis samma symptom! Och en av mina phalaenopsisar har kletiga genomskinliga droppar på undersidan av ena bladet.... Hur bekämpar man bäst dessa?

Var det bättre att plantera om ett par bulber på den.en än att försöka rädda hela plantan?
Jag har ett ekologiskt preparat som heter Exner petguard, som jag använt för att ta bort benkvalster på mina hönor -skulle det kunna kväva även dessa kvalster? (kvalster som kvalster?) Det aktiva ämnet skall om jag minns rätt vara mjölksyra.

Skulle man kunna få någon klarhet i vad dem genomskinliga kletiga dropparna är för något? är det någon som vet? Plantan förövrigt har ej några som helst symptom då den är blommande och välmående! Det är ensdast på skotten som jag sett dessa droppar!

11/8 -10

+ 15/8 -10

Kletiga droppar är inget onormalt, det är i princip vanligt socker som plantan
ger ifrån sig när den har ett överflöd och inte hinner göra av med allt i tillväxt.
Alltså inget farligt, men man kan dra ner lite på näringsgivan, man bör torka
bort dessa droppar för att inte ge svamp eller mögel alltför lätt att få fotfäste.

sarat, fina nya bulber kan Du ta bort lite försiktigt och plantera i egen kruka.
När det gäller att behandla med Exner petguard så kan det kanske fungera,
men några av de olika kvalster som angriper orkidèer är immuna mot nästan
alla bekämningsmedel som finns att tillgå för oss vanliga dödliga.
Det enda de är känsliga för är en rejäl dusch i badkaret, man spolar helt enkelt
bort dem från plantan vartefter nya kläcks.

15/8 -10

Tack för svaret Leatherneck, då känner jag mig lite lugnare, kan jag inte rädda hela plantan kanske jag kan rädda en liten bit i alla fall.

Ge ditt svar

Antal: Slutsåld. Pris: 40 kr per styck. Frakt: 36 kr per paket.

Keikis från min numera mycket stora Dendrobium kingianum. Jag rensade alla keikis den hade och det blev 18st! Så jag lägger samman de i buntar om tre st, så jag säljer alltså 6 "paket". De är bara borttagna från plantan med små rötter, de sitter just nu i fuktig vitmossa (krukan t.h. i bilden) och vad jag vet från tidigare försök så tar sig i princip alla! Själv odlar jag den i vitmossa och orkideekompost i en vid skål/kruka med lite lecakulor i botten för dränering och den växer och blommar och doftar .... För bilder på blomman se i mitt bilgalleri.

Nyckelord: keikis, Dendrobium kingianum

7/4 -10

caeso köpte 2 styck.

11/4 -10

tryggveson köpte 1 styck.

2/5 -10

Martina köpte 1 styck.

21/5 -10

POLARIS köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

Alba formen på arten från Australien, doftande blommor. Odlas intermediärt till kallt, ljust läge, torr vintervila.

Tyvärr får den inte mycket kärlek av mig, vilket visar sig i ganska måttlig blomning.

Nyckelord: Dendrobium kingianum

En väldigt vacker blomma!

21/3 -10

Jättevacker!!

22/3 -10

Håller med Valkyrie och Doris, den är mycket vacker! Vad gör att du inte riktigt gillar den?

23/3 -10

Gillar den gör jag, mest att plantan är så sjukt stor och mer av typen "nice to have" till skillnad från alla andra som är "need to have". Detta gör att den nästan alltid hamnar på kanske inte helt optimala platser etc.

23/3 -10

Atlas

Men att den är sjukt stor är ju underbart ! ! Jag längtar tills mina blir så stora.

24/3 -10

Tjusigt ! ! håller på att pyssla om "babissar" som väl också skall blomma en dag

26/12 -10

Årets blomning, det har detta år fått mer kärlek så nu kan den nog bli riktigt fin när alla blommor har öppnat sig.

26/12 -10

Min är tålig - står i alldeles för liten kruka och ofta genomtorr - men blommar SÅ vackert just nu

Ge ditt svar

25 % rabatt på orkidéer resulterade i:
* Dendrobium kingianum
* Paphiopedilum primulinum
* Miltonidium Purpurkea

Nyckelord: Dendrobium kingianum, Paphiopedilum primulinum, Miltonidium Purpurkea

7/3 -10

Så vackert citron gul. Grattis till fina nya blommor!

8/3 -10

Det tyckte jag med... Tack Stella!

8/3 -10

Åh vilken skönhet!

Ge din åsikt

Massor av Keikis som jag tänker ta bort nu i vinter, jag hör väl av mig och ser om det finns något intresse för dessa då! Det är en troligen mycket vildfärgad form som jag fått av en kollega i Australien. Underbart doftande då solen skiner på blommorna.
Denna art är endemisk för södra Queensland och har ett otal varianter så det finns odlare som bara odlar dessa, det finns en bok som beskriver 300 varianter

Nyckelord: Dendrobium kingianum

fantastiskt vad fin, hur odlar man den? Anvisningar?

21/10 -09

se på länken "Queensland i min beskrivning! Också länken http://www.orchids.org/species/genera/De... är bra.
Jag har min planta ute från tidig sommar (maj någongång) till sen höst (tog in den i sep i år efter första riktigt kalla natten med frost i låglänta områden). Den står sedan under vintern på mitt uterum (ca min 10C) och tas in när den börjar sätta knopp - sedan åker den ut igen. Enkel att odla inga speciella problem, den växer ju naturligt i klippskrevor (lithophytic) i grus och multnat material så det är väl bara att ge den motsvarande (grus, leca och sphagnum) med lite orkideekompost och plantera om så sällan som möjligt!

ojdå, jag har ju inte dne möjligheten till att ha den så kallt, så den är verkligen kallväxande alltså. jag och frugan håller på att konverterar ett gammalt utdömt badrum till Vinterförvaring för hennes Pelraoner, och där kan jag ju rymma in mina orkisar som vill ha vintervila också, vi lär väl kunna ha en temp på omkring 10 grader där inne och lite solsken då det enda fönstret som finns är i norrläge och litet

21/10 -09

Vilken ljuvt romantisk färg den har! Har känt doften från en kingianum en gång och den var underbar

21/10 -09

Jättevacker och färgen är underbar

21/10 -09

såå ljuvlig den är!!!

21/10 -09

Otroligt vacker!!

21/10 -09

ShrimpDiver - skulle du rekommendera viss torrperiod och 10 grader i vinter också för små sticklingar? Jag har inte haft dem ute i sommar.

21/10 -09

Ingegerd15
Om du inte haft dem ute under sommaren tror jag att du bara försöker att ge dem en svalare (ca 15C) och torrare vintervila när tillväxten (och ljuset) avtar! Säg från mitten av nov - mitten av feb., sedan tror jag nog att de svarar på ökat ljus och du kan värma upp den en del. Är sticklingarna väl etablerade så kan du allt behandla dem som en större planta dvs ner mot 10-12C under vintern och bara lätt dusch då och då tills det börjar bli varmare!

Prata om bilden
Dendrobium kingianum. Från Björn.

Antal: Slutsåld. Pris: 115 kr per styck. Frakt: 45 kr per paket.

En rejäl planta av en högväxande D. kingianum.

Odling
Odling
Bildsökning

Nyckelord: Dendrobium kingianum

17/11 -09

Katarina köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor
Dendrobium kingianum keikeis. Från Björn.

Antal: Slutsåld. Pris: 95 kr per styck. Frakt: 24 kr per paket.

En "liten hög" med nyplanterade keikeis av D. kingianum. När de vuxit någon säsong eller två så kan de såklart planteras i varsin kruka.

Odling
Odling
Bildsökning

Nyckelord: Dendrobium kingianum

21/9 -09

En person som inte är medlem längre köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

Oh, så förvånad jag blev idag när jag gick ut för att titta till mina två kingianum, som båda två har ett antal blomstjälkar på g. Som jag såg det, så hade blommorna nu nästan slagit ut, och vilka blommor! Kronbladen var mörkt ceriserosa med tydliga mörka streck. Inte alls lika de blommor som borde komma.

Jag var väl lite trött, visst, men det tog i alla fall generande lång tid för mig att upptäcka att dessa kronblad härstammade från en pelargon som hängde rakt ovanför krukorna med kingianum, och nattens regn hade fått dem att klistra sig fast på orkidéernas stjälkar. Så långt har väl hybridiseringen i alla fall inte kommit, eller känner någon till Dendrobium x pelargon?

Nyckelord: Dendrobium kingianum

23/7 -09

Haha nä nån Dendrobium x pelargon känner jag inte till

23/7 -09

Heja på Calypso, den nya hybriden ska du genast registrera!

Ge din åsikt

Kastar ut en fråga i sena kvällen för att se om någon har svar. Annars agerar jag efter eget huvud som vanligt Tänkte höra...jag har en Dendrobium kingianum som håller på att växa ur sin kruka. SKA de stå astrångt eller är det läge att ge den lite mer utrymme? Den växer och får nya bulber hela tiden + har börjat bilda keikis. Verkar trivas, men det är verkligen ohyggligt trångt för den om fötterna.

Tips? Trix?

Gloxinia

Nyckelord: Dendrobium kingianum, omplantering

29/5 -09

De gillar att ha trångt om fötterna, jag har min i en 15 cm. terrakottakruka,
och den växer ut över kanten på krukan, men ser ut att trivas jättebra.
Sedan beror det ju på hur stor kruka Du använder till den, är det en liten
kruka, 6-8 cm. kan Du ju hoppa upp ett steg i storlek och sätta om den.
Är plantan stor, är det är bättre att dela plantan när den växer ur krukan,
de äldsta bulberna blir ju inte särskilt vackra när de är 3-4 år.

29/5 -09

Tack letherneck. Jag uppskattar verkligen dina svar som kommer nästan oavsett vem som frågar vad. Det betyder så mycket ska du veta, att du tar dig tid även med oss som är nybörjare!

Gloxinia

29/5 -09

Jag räknar mig själv fortfarande som nybörjare, men jag har lärt mig av mina
misstag, vika inte är så få.:-) Sedan har jag ju ett par Dendrobium kingianum själv,
som jag har ju hunnit studera några år.

30/5 -09

Tack i alla fall! Det betyder mycket att ens inlägg blir sett, att någon skriver något...ja, du förstår säkert vad jag menar.

Ge ditt svar