Råd / Släkten, arter och hybrider / Dendrobium / Dendrobium kingianum

Dendrobium kingianum

10/2 -12

+ 28/7 -16

Detta är en liten rolig orkidé som inte är speciellt vanlig i handeln eller i odling. De få plantor som funnits i handeln har oftast kommit från numera vilande Åkerös orkidéer i Västervik, som odlade en hel del av dessa underbara små varelser.

Blommorna är lila-vita, från en till några centimeter i diameter, och med 2-15 blommor per stängel (det finns helvita o hel lila kloner) kommer under vintern (mellan jul och maj) och sprider en doft som påminner om grönsåpa.

Plantan är normalt mellan 7 och 20 cm stor kan bli upp till 60 cm hög och 150 cm i diameter . Den bär 3-5 stycken 1.5 cm breda och 5-10 cm långa blad på var bulb.

Nomenklatur

Nytt namn är Thelychiton kingianum.

Synonymer: Thelychiton kingianus, Callista kingiana, Dendrocoryne kingianum, Tropilis kingiana.

Utbredning

Härstammar från östra Australien där den har stor spridning. Namngavs efter amiralen Phillip Parker King. I naturen växer den främst som litofyt dock även som Epifyt.

Odling

Placeras ljust men inte direkt sol. Går bra att odla i väster, öster fönster eller söder med en lätt skuggning under våren, sommaren och hösten.

Går bra i vanlig rumstemperatur dagtid. Blommar rikligare om den får en temperatursänkning nattetid på 7-10 grader sommartid. Detta kan nås om plantan placeras i ett fönster som är öppet nattetid. Plantan kan också placeras utomhus under sommaren. Min erfarenfet är att mest blommor av kvalité får man om man året runt håller en minimitempratur på 12 grader och luftar vid 20-25 grader. Den tål temperaturer ner till +2 håller man så låga vinter temperaturer kan man få blommor i maj.

Genomvattnas rikligt under tillväxtperioden, som är under sommaren. Dock skall komposten torka upp mellan vattningarna Sparsam vattning på hösten-vintern, endast så att plantan inte skrumpnar. Vattningen ökas då blomstänglarna kommer.

Gödslas under tillväxtperioden tål relativt mycket näring ca dubbelt mot andra orkideer eller upp till hälften av vad ?vanliga? krukväxter får. Ingen gödning under viloperioden. Använd orkidégödning.

Gillar att växa i små krukor med trångt för rötterna. Omplanteras när plantan fyllt krukan då sättes den i en större kruka. Plantan kan också delas. Använd orkidé-kompost jag har provat många blandningar och lyckats med alla även monterade plantor men då krävs mycket vatten och regelbunden näring .

Arten ger många keikis, småplantor som växer på den stora plantan, normalt en ? två per blomstängel , och dessa bör man efter ett års tillväxt ta bort då de annars såsmåningom förstör utseendet och de går bra att odla för sig.

Diskutera artikeln och möjliga förbättringar

15/2 -12

Hej Grattis till en fin blomning. Jag har oxå en gammal Kingarum som är mer rosa. Den blommade i somras och har blommat nu mitt i vintern en gång till. Jag hänger ut den i i slutet av april när det är frostfritt under tak sen på sommaren hänger en i halvskugga ngn stans i trädgården till strax innan frosten kommer. Det tog många år innan den blommade för mig. Men jag har tydligen knäck plantans kod. Mkt vatten o gödning året runt.

15/2 -12

En av mina favoriter...

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.