Frågor om Dendrobium kingianum

18/10 -10

Fyndade denna överblommade kingianum var. alba för 45 (!) kr och har precis avslutat en behandling för att få bort de ovälkomna gästerna som han tog med sig hem (ull-löss).

Nu undrar jag vad denna orkidé önskar för kompost samt hur jag ska placera den i höst/vinter. Har läst mig till att Dend. kingianum mår bra av en nattlig temperatursänkning på sommaren. Det är ju tveksamt om han har fått det där i affären i somras... Kan jag göra något nu framåt för att inte gå miste om blomningen nästa vår?

Nyckelord: Dendrobium kingianum

18/10 -10

Gärna kallt sådär 10-16 grader från okt till jan., bra med ljus

18/10 -10

Hej,

Det finns säkert fler här som kan dela med sig av sina erfarenheter och sin kunskap, men själv har jag hittat bra information om Den kingianum här:

http://www.orchidboard.com/Flowering-Tec...
http://www.nhorchids.org/pages_growing/kingianum.htm

Min egen har redan påbörjat utväxt av blomstänglar. Jag "inducerade" detta genom en torr period i kombination med en mindre köldknäpp (i september) då den stod i fönstret (under året har den stått varmt och för det mesta ganska soligt där den har vuxit på väldigt bra - det är verkligen en tålig planta imho). Nu när blomstänglarna börjat komma ut har jag börjat vattna igen (möjligen var jag för hård vad gäller torrheten - en och annan utväxt har kanske torkat). Det kanske inte är för sent för din planta, men som nyligen angripen och omplanterad är det möjligt att den inte blommar i år. Prova ändå med en köldperiod med torrhet och se till att den får stå ljust, dvs. finns stödbelysning, använd den!

Edit: Nu när jag tittar på bilden igen ser jag att plantan är ganska liten. Det kanske är dags först nästa säsong och satsa på att den får växa till sig lite mer?

Jag tycker själv att Den kingianum är en trevlig planta. Den är som sagt inte så besvärlig under året och den är snygg även när den inte blommar. Min erfarenhet säger att det är främst före blomningstiden som temperatursänkningen är särskilt viktig.

19/10 -10

Tack för svaren!

19/10 -10

Jag har en mycket stor planta som jag också sålt keikis från och jag odlar den relativt enkelt.

Under vintervilan har jag den i ca 8-15°C och torrare när tillväxten (och ljuset) avtar! Säg från mitten av nov ? början/mitten av feb., sedan svarar de på ökat ljus med knoppbildning (kan också ske när som helst under året) och då kan den tas in varmare så utvecklas blommorna snart. Jag har min planta utomhus från tidig sommar (maj någongång) till sen höst (tar in den vanligen efter första riktigt kalla natten med frost i låglänta områden). Den står sedan under vintern på mitt uterum (ca min 10°C) och tas in när den börjar sätta knopp - sedan åker den ut igen. Enkel att odla inga speciella problem, den växer ju naturligt i klippskrevor (lithophytic) i grus och multnat material så det är väl bara att ge den motsvarande (grus, leca och sphagnum) med lite orkideekompost och plantera om så sällan som möjligt!
För sticklingarna så är det bäst att etablera dessa med sphagnum runt om rötterna och utanpå ha som min stora planta sitter: i sphagnum (vitmossa) och orkideekompost i en vid skål/kruka med lite lecakulor i botten för dränering och den växer och blommar och doftar ....
Men krukan ska vara liten så rötterna sitter trångt och planteras bara om när det är överfullt (antingen i en större kruka eller delas).
OBS den måste ha en sval och torr vintervila för att blomma, men under tillväxtsäsongen ska den vattnas (men givetvis aldrig stå i vatten) och gärna varmt och halvsoligt. Min står så den får vandrande skugga från andra växter, men är också ofta solbelyst.
För den som verkligen vill gå in för att odla hybrider av D. kingianum finns det en bok - http://www.orchidaceousbooks.com.au/epag... - som behandlar den vanligaste 300 varianterna.
mer info finns också här: http://www.anbg.gov.au/gnp/interns-2003/thelychiton-kingianum.html - australiensarna vill ha den i ett eget släkte, men har väl inte fått medhåll från andra delar av världen.
En annan observation jag sett är att blommorna blir mer kraftigt färgade när plantan fått stå ute (dvs höstblommorna) jämfört med de som kommer fram i feb och senare under vintern/våren.

19/10 -10

ShrimpDiver: Tack för din utförliga odlingsbeskrivning! Sitter och klurar på vart jag ska ställa plantan nu i höst för att få till en bra vintervila... Vi har en kylig övervåning som (utan element) håller ca 16-17 °C på vintern, och ett förråd med fönster i söderläge som håller stadiga +5 °C. Vilken plats ska jag välja?

19/10 -10

Jag skulle nog satsa på övervåningen i ljust fönster, 5C är lite lågt om det har den temperaturen hela vintern, om det går ner så på natten och upp till en 12-15C på dagen är det OK, så det är nog bättre med lite för varm än för lågt speciell nu när plantan är liten. Låt den stå ut under nästa höst så den får sin nerkylning så kan du ha den på övervåningen tills den sätter knopp och sedan ta ner den för att njuta av blommor och doft! De små blommorna kan fylla ett helt rum med doft!!!

19/10 -10

Låter vettigt, då får den bo på övervåningen under vintervilan.

19/10 -10

ShrimpDiver - jag har några små plantor av Dendr kingianum (fått av John) som inte har blommat än. Efter att ha läst det här så funderar jag på att ställa dem på vinden nu över vintern, jag ska kolla temperaturen där. Men jag har bara ett stort sydvästfönster där, det blir ofta rätt så soligt. Bör jag har något tunt solskydd då? Annars blir det ju rätt så varmt där! Ska jag sluta helt att vattna dem när de står där?

19/10 -10

Ingegerd - kolla temperaturen (främst hur lågt det kan gå ner till på natten), sydvästfönster kan ju bli rätt soligt, jag skulle nog sätta upp något som bröt solen men inte ljuset, typ ett tunt vitt tyg, och om du inte har något imot att gå upp då och då så kan du under mulna-regniga dagar ta bort tyget för maximalt ljusinflöde (troligen också helt under december och början av januari då det är svag sol då). Vattning, vila betyder torrt men inte öken så det behöver fuktas upp säg varannan till var tredje vecka (även i naturliga förhållande kommer det fukt (=dagg) och dimma i alla fall om inte regn.

19/10 -10

ShrimpDiver
Mycket bra odlingsbeskrivning
Har du funderat på att skriva en artikel om Dend- kingianum ?

19/10 -10

ShrimpDiver - tack för svar! Det här ska bli spännande att pröva.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Cecilia K:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik