Problem med Dendrobium kingianum

9/8 -10

Jag har haftstora problem med skötseln av min kingianum ända sedan jag köpte den. Det var en stor kraftig och fin planta när jag fick den, men den fick snabbt "gråfläckiga" blad, dvs alla blad blev gråa, och brun fläckiga , den fick nya skott som dog rätt snabbt, nu har jag ökat vattningen och fått nya skott. Men är rädd att det skall bli samma sak med dem. Vad kan felet vara?

Nyckelord: Dendrobium kingianum

9/8 -10

I vilken typ av kompost står den?. Komposten får inte vara för tät, min gillar
luftig kompost som torkar upp på ett par dagar, och mycket ljus, den står i
halvskugga ute på balkongen hela sommaren och fram till frosten kommer.

9/8 -10

Min hänger f n ute i klar sol och även en del regn - massor av nya ljusgröna friska skott:-)
Fast jag slängde förra året en väldigt ful moderplanta med fula fläckar på bladen.

9/8 -10

Jag har två plantor från olika håll och den ena växer som sjutton i skåpet men kommer väl knappast att blomma där, men får stå där och växa , den andra blev mörk och ful i blanden i skåpet och den står ute på balkongen...händer inget med den där heller.

10/8 -10

Det låter som om att platan kommer att dö om inte du gör något och då är det kanke inget att förlora och allt att vinna. Mitt förslag skulle kunna vara som följer. Finns det någon del av planta som ser frisk ut så kanske man skall separera den delen och kanske sätta i typ spagnum för att etablera nya rötter (om rotsystemet är skadat). Man kanske skall ta andra delen av plantan och kolla rotsystemet, om skadat även sätta den delen i spagnum.

Kan du ta en bild på platan och lägga upp?

10/8 -10

Jag skall försöka fixa en bild under kvällen så lägger jag upp den! Jag tycker ändå inte plantan ser ut att dö. Det var en riktigt stor och fin planta när jag fick den den sitter i 12cm kruka och fyller den ut till kanterna.... Vore tråkigt om den gick förlorad. Det gråa på bladen är inte insjunket på något sätt och det är heller inte som det bruna på bladen kan bli det bara sitter som smuts nästan. går dock inte att skrapa bort.... Hmm konstigt det där. Har aldrig stött på något liknande.

10/8 -10

Måste säga att dessa två bilder återspeglar i färg och utseende väldigt bra

10/8 -10

Typiska spinnangrepp med åtföljande svampskador. Prova Provado + eller släng. Dendrobier är mycket mottagliga för spinn, tyvärr.

10/8 -10

Vid hastigt påseende ser det ut som ett typiskt angrepp av rött eller möjligen falskt spinn. Men om bladen är helt släta så låter det konstigt.

10/8 -10

kände på bladen dem är lite knottriga nästan

10/8 -10

hur fastställer jag vilket det är?

10/8 -10

Det är ingen tvekan om vad det är. Både Phal. och kingianumen har både spinn och svamp. Vill du se spinnet och svampen behöver du en bra lupp/förstoringsglas. Svampen dör inte av provado men om du får bukt med spinnet så kanske god ventilation kan rädda plantan. Det finns olika huskurer mot svampangrepp på nätet,frågan är om det "lönar" sig. Finns också medel mot svamp i fackhandeln men inte speciellt för orkideer.

10/8 -10

Tror oxå på spinn, en av mina dend såg ut så under ett angrepp iaf, jag kastade den,,,

10/8 -10

Ganska säkert att det är spinn. Fukta ett hushållspapper och dra på undersidan av bladen så brukar det fastna saker där... Pyrex eller Provado plus. Om du inte vill använda gift så kanske insektsolja kan hjälpa (olja som kan blandas med vatten och sprayas på). Oljan kväver djuren.

10/8 -10

Läste lite granna om detta och såg att man kunde dra ett vitt bomulls tyg unde bladet för att se, och det blev rött på bomullen.... Började kolla lite på en del plantor och såg givetvis liknande suymptom på en hel del..... Kan nog med (o)vilja säga att 95% av mina plantor är smittade med detta. Om jag någonsin lägger denna hobby på hyllan för att ruttna så är det nu! Hur förbannat mycket skit skall man behöva stå ut med, jag var så lycklig för en stund när jag kastade dem plantor med ullus som hade för stora angrepp för att behandlas. Då tänkte jag nu kan jag starta om och ta nya tag. då får jag sköldlöss på mina phal hybrider. Det var med sorgen i ögat jag beslutade slänga 5 plantor. båda dessa angrepp ha skett på plantor som ej stått med mina övriga plantor. Nu när jag finner spinn på en planta som står mitt bland alla andra...... Och dessutom finner tecken på spinn på i princip samtliga Phalaenopsis arter , Phrag cautadumx Walisii, och en hel del fler. Samt har vetskapen om att jag vattnat i blomlåda som jag tyckte var så smidigt när jag ändå inte hade något att sprida, när dem stod intill varandra hela tiden........ Nej alltså jag vettefan om man orkar med denna skit mycket längre......Jag är så jävla sugen på att slänga bort varenda planta och kasta ut blombänk och belysning.... Finns det någon fond för psykiskt knäckta orkideé ägare? SUCK....

10/8 -10

Ja det där har jag också gått igenom för många år sedan. När jag insåg att spinn fanns på massor av växter hemma, inte bara orkidéer. Jag tog ett par dagar på mig och bar ut alla växter i trädgården och sprayade vilt! Gjorde om sprayningen på de en del efter två veckor. Och de flesta växterna återhämtade sig! Kastade också de värst angripna. (lättare att kasta de som inte var orkidéer). Kom igen nu Jens!

10/8 -10

Ja, tyvärr är ohyran något som de flesta måste gå igenom i början av sin odlar bana. Man blir inte imun i framtiden heller , men då har man lärt sig att se misstänkta angrepp på ett tidigare stadium. Så ge inte upp nu.

10/8 -10

Upp med humöret, hårda bud ibland. Precis som Alf skriver finns spinn överallt. Jag har sett att åtskilliga har besvär med bl.a spinn. Gör till vana att behandla alla nyinköp med provado+ (Man är nog tvungen att använda kemiska preparat ibland) Följ upp med att duscha plantorna med såpvatten. 2 ml vanlig såpa per liter ljummet vatten. återkom med provado. Använd dessa växelvis. De vanligaste ohyrorna tål inte vare sig provado eller såpa. Använd provado 1 gång/månad och såpvatten 1 gång i veckan. Har man inte allt för många plantor går det bra. Kolla om andra växter är centrum för eländet. Slutligen det viktigaste: försök att hålla hög luftfuktighet. Blir luften för torr så ökar risken för angrepp.
Lycka till nu, vi kanske ses i Göteborg.

10/8 -10

Det är aldrig roligt att plågas av ohyra, men i en levande värld finns även de som vill en illa. Det bästa är enligt min erfarenhet preventiva åtgärder, i annat fall får man får leva i en glaskula. Hög luftfuktighet, insättning av naturliga predatorer, duschning och bra rutiner gällande karantän. Men som första åtgärd så skulle jag duchsa samtliga plantor i varmt vatten 40-50 grader i "vågor". Efter den första rena duschen skulle jag ta en blanding av såpa och neemolja. Jag skulle använda provado endast i nödfall, det blir ohälsosamt för alla i längden. Efter ett tag skulle jag köpa rovkvalster å strö, det är tillfredställande å se de gå hädan naturlig väg. Lindesro säljer dessa samt nyttodjur.se.

Lycka till, ge inte upp, vi stöttar dig...

10/8 -10

Orkidéodlare = odjursbekämpare
Och när man väl fått bukt med några kryp så kommer några andra. Med tiden så lär man sig i alla fall att känna igen angreppen så att man ser dom på ett tidigt stadium och kan vidtaga åtgärder innan det gått för långt. Ullöss, spinn, falskt spinn, trips, sniglar, sköldlöss och fluglarver... jag har nog gått igenom det mesta. Just nu har jag en fet dust med falskt spinn, som kommer varje sommar på grund av värmen i växthuset... man blir duktigt less på orkidéodlandet då, men man vet att till hösten/vintern så får man betalt för mödan med massvis med fina blomningar.

Då bryter jag mer ihop av röta, för det kan verkligen döda en planta snabbt.

10/8 -10

Nu när denna kväll ,vecka och antagligen månad redan är fullständigt sabbad så tog jag kameran i handen och med rosluta steg promenerade jag upp till brottsplatsen, här följer bilder på flera plantor och olika saker som jag undrar över, jag hoppas ni har svar på vilket mer elände jag har att brottas med eller om jag bara skall sätta en tändsticka i allt.....

10/8 -10

Det är några stycken här i tråden som nämner att man kan använda en viss olja på angreppen (för att kväva djuren). Jag funderar lite på... går det att använda även vanligt matlagningsolja? Bara ta en tuss papper med olivolja på och dra utmed efter de blad som är smittade? Eller är jag helt ute och cyklar nu?

10/8 -10

1.Coelogyne fimbriata med nya skott, vad är det som gör att skotten blir märka i bladövergångarna?
2. Dendrobium polysema, röd spinn?
3.Min Chysis Leavis levde farligt på grund av övergödning men den återhämtade sig och började växa detta nya skott har växt jätte bra men för en liten tid sedan dök dessa fläckar upp, den står i fin barkmix, ljust, och bra luftcirkulation. Näring varannan vattning
4.Bulbophyllum Echinolabium även denna har röd spinn?
5.Bladen på Coelogyne Fimbriata varför är dem flammiga? Näringsbrist? Vattenbrist? Föt lite ljus? eller kanske Virus?
6.Röd spinn på Phraggen ?
7.Min absoluta favoritplanta, köptes av röellke och jag älskar den tillväxten har varit riktigt dålig men det senaste bladet har kommit nu under sommaren. Jag har fått för mig att den grå "hinnan" skulle vara någon form av välbefinnande grej, men har ändå varit rätt skeptisk till det, vad är det för något? Om denna planta dör så kommer jag nog fälla en tår....
8. Samma planta som 7 men vid basen....röd spinn?
9.Phrag beasse , röd spinn och svamp angrepp?
10.Den blommnde speciosan, jag upptäckte små "droppar" på skotten som är klibbiga, och smakar lite sött. vad är det? jag har ringat in den med rött på bilden om ni förstorar

Så om någon ville ta sig tid så vet jag om jag skall ta mig tid.....

10/8 -10

+ 15/8 -10

Jag har också haft snart alla typer av ohyra på mina plantor, inte på senare år men i
början, jag har aldrig slängt någon planta bara för ohyra eller svampangrepp, de enda
plantor jag inte lyckats rädda var ett par Cattleyor som fick svartröta.
Din Dendrobium kingianum går att rädda, ta några av de nya fina bulberna och sätt i
lite bark och mossa så har Du snart rötter på dem, jag gjorde så med min gamla fula
planta, efter 6 månader har jag nu nya gröna och fina bulber på gång.

nean. visst går det att använda vanlig matolja, vatten och lite diskmedel för att oljan
ska blanda sig med vatten.
Jag har provat med vanlig saft, 1-2 dl saft till 1 liter vatten, spraya plantan och alla blad på över
och undersida, låt torka, alla typer av ohyra klibbas fast och kvävs när saften torkar, kan sedan
spolas bort med duschen i badkaret. Behandlingen måste upprepas några gånger, och skadar
inte plantan.

11/8 -10

Då låter provado+ mycket mer lockande, i dagens läge så skulle jag om jag kunde förminska mig själv till deras storlek och plåga dem med allt jag kunde hitta på. Är uppriktigt förbannad på alla dessa kräk nu. Så hur behandlar jag med provado + sprayar bara på plantan rakt upp och ner med svepande rörelse över hela plantan eller skall jag spraya udnerifrån eller hu gör jag det handlar ju om ett 40 tal plantor, så jag antar att det kommer gå åt 3 burkar spray eller något? GIOS blir nog inte av som det verkar nu iaf.... Hoppas på svar på ovanstående bilder snart!

11/8 -10

Usch, jag har oxå varit där och håller på ff

I början av sommaren hade jag rött spinn på alla orkideer i fönstren men det är bara att spruta och duscha så försvinner de till slut förhoppningsvis. Vad jag fattar så gillar de inte fukt så om du kan höja luftfuktigheten så kanske du försämrar livsmiljön för dem.

11/8 -10

Jag kan lugna dig med att jag inte ser något konstigt på lowiin.
Hinnan är inget konstigt. Vissa plantor verkar bli sånna utan att det är någon fara. Ofta när man köper nya plantor ser jag det och det är troligtvis på grund av att de vattnas uppifrån och kalk/näringsavlagringar lägger sig på bladen. Ta tummen och dra bort lite av avlagringen... ser bladet fint ut under så ör det definitivt ingen ohyra. Basen ser också frisk ut.. kan bli så där när det hamnat lite vatten eller smuts i bladvecket.

11/8 -10

vad skönt att höra mttias då kanske denna planta slipper spinn, men provado får nog alla ändå..

11/8 -10

Spraya plantan från komposten och på alla sidor, särskilt noga på undersidan av bladen.
Tyvärr undrar jag hur du har det med mineralavlagringar i/på komposten. Jag tycker du har vita avlagringar på krukkanterna hos en del plantor och på komposten. Om det är så, laka ur krukorna ordentligt genom att ställa dem i blöt någon timme (inte i gemensamma behållare) spola därefter igenom dem riktigt ordentligt, låt plantorna torka upp. Kör därefter igång med provadobehandlingen.

11/8 -10

Herregud! Nu blir jag nervös!
Min dend. kingianum har precis samma symptom! Och en av mina phalaenopsisar har kletiga genomskinliga droppar på undersidan av ena bladet.... Hur bekämpar man bäst dessa?

Var det bättre att plantera om ett par bulber på den.en än att försöka rädda hela plantan?
Jag har ett ekologiskt preparat som heter Exner petguard, som jag använt för att ta bort benkvalster på mina hönor -skulle det kunna kväva även dessa kvalster? (kvalster som kvalster?) Det aktiva ämnet skall om jag minns rätt vara mjölksyra.

11/8 -10

Skulle man kunna få någon klarhet i vad dem genomskinliga kletiga dropparna är för något? är det någon som vet? Plantan förövrigt har ej några som helst symptom då den är blommande och välmående! Det är ensdast på skotten som jag sett dessa droppar!

11/8 -10

+ 15/8 -10

Kletiga droppar är inget onormalt, det är i princip vanligt socker som plantan
ger ifrån sig när den har ett överflöd och inte hinner göra av med allt i tillväxt.
Alltså inget farligt, men man kan dra ner lite på näringsgivan, man bör torka
bort dessa droppar för att inte ge svamp eller mögel alltför lätt att få fotfäste.

sarat, fina nya bulber kan Du ta bort lite försiktigt och plantera i egen kruka.
När det gäller att behandla med Exner petguard så kan det kanske fungera,
men några av de olika kvalster som angriper orkidèer är immuna mot nästan
alla bekämningsmedel som finns att tillgå för oss vanliga dödliga.
Det enda de är känsliga för är en rejäl dusch i badkaret, man spolar helt enkelt
bort dem från plantan vartefter nya kläcks.

15/8 -10

Tack för svaret Leatherneck, då känner jag mig lite lugnare, kan jag inte rädda hela plantan kanske jag kan rädda en liten bit i alla fall.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.