Råd / Ljus / · Tilläggsbelysning /

Skriv början av artikeln om lampa

Nyckelord: lampa

Inlägg med lampa som nyckelord.

Jag har ju väntat på en armatur 6*36 watts utan reflektor, men idag när jag var på marknad så hittade jag Två armaturer 2*36 watt med reflektorer och lysös för 100 kr styck! ! ! Så det blir bara att fästa dem i taket skaffa kontakter till dem o drå igång! Ibland skall man ha lite tur!

Nyckelord: lampa

12/9 -10

Vad var det för sorts marknad som säljer sådana prylar ?

Marknas i loppis variant, dem säljer allt från korv till mopeder!

12/9 -10

Va kul....

Ge ditt svar

Hur är det med ljus nu igen! Jag skall skaffa mig en T8 Armatur med 6 * 36 watt dvs 6 st lysrör, skall man skaffa reflektorer till alla ? eller går det bra utan? , Jag undrar hur beräknar jag hur stort område den ger tillräckligt med ljus åt? Skall jag sätta den i taket och lysa upp halva rummet, eller sänka ned den från taket på kanske ett avstånd av en meter ovanför bänkytorna? Den ger ju ifrån sig en del värme också så det bör man ju ta lite hänsyn till. Så att jag ser till att ha plantor som gillar värme under den, förstås.

Nyckelord: lampa, ljus

28/8 -10

Reflektor ska Du ha, annars slösar Du bort mycket av ljuset.
Hur nära plantorna Du ska ha den avgörs av hur ljuskrävande plantor Du har,
Cattleya har jag 30 cm. under mina 120W, mina Phal. står 50 cm. under en
armatur med 2×56W T8 dagsljusrör.
Värmen är inget problem för mina plantor i alla fall, 25-26 grader vid bladen
på Cattleyorna.

28/8 -10

Jo 25 26 grader inte mer, Hade ett intressant samtal med hon som ansvara för orkidéna på Lunds botaniska. Han säger att man tydligt ser hur växten avtar om temp är över 26

Jag läste detsamma om Pahalenopsis gignatea faktiskt, Peter Lim som odlar dem sen några år tillbaka , odlar dem i temp mellan 15-29 grader, men håller dem helst runt 25 grader för att just tillväxten avtar med stigante tep efter det

Vart köper man billiga reflektorer till 36 watts?

28/8 -10

sway307, Du kan göra egna reflektorer av vanlig aluminiumfolie (blanka sidan mot
lysrören) men normalt brukar armaturerna levereras med reflektor.

28/8 -10

Hornbach säljer "Juwel" akvarium reflektorer av olika längder i akvarium/reptil avdelningen. Jag tryckte ut de jag köpte så de blev lite "plattare" klippte dem på mitten och skruvade ihop dem till större reflektorer så att de passade till mina Dulux rör... har för mig de var rätt billiga. Reflektor = ungefär dubbelt spå mycket användbart ljus.... alltså absolut värt investeringen.

29/8 -10

Man kan komma billigare undan om man klär insidan av lampan i vanligt folie.
Det fungerar utmärkt det med som reflektor.

Ge ditt svar

A propos lampor och avgivande av värme: Har någon erfarenhet med att värma upp (eller kanske snarare att hålla frostfritt) medelst glödlampa? Det är vår plan att skapa ett frostfritt hörn i växthuset med hjälp av bubbelplast och lampa. Jag ska inte ha orkidéer där, det blir det för kallt till, men citrus, oliv, nektarin mm.

De orkidéer som vill ska få stå i fönster i en del av huset där vi inte värmer upp. Det blir inte kallt, det blir ganska ljust och som bonus får de temperaturskiftingar tack vare oisolerade enkelglasförnster (leve gamla hus!). Borde inte det bli bra? (Detta blir min första vinter med orkidéer, så jag har ingen erfarenhet av övervintring.)

Nyckelord: övervintring, lampa

5/10 -07

Jag tror nog att det är bättre om du köper en frostvakt till ditt växthus. Den finns på de flesta byggvaruhus och jag tror att elgiganten har den också. Den går att ställa in så att det blir frostfritt. En glödlampa avger inte så mycket värme som nog skulle behövas om det blir riktigt kallt och blir den en bmild vinter så måste gör det ju inget för frostvakten går ju med termostat.

5/10 -07

Ja, en frostvakt är nog en bra idé. Kanske i kombination med lite ljus, för i alla fall citrusväxter vill ju gärna ha ganska mycket ljus även om vintern. Så fasligt kallt brukar det dock inte bli här nere i Sönderjylland, men man vet ju aldrig. För ett par år sedan var det lite rivigt i flera veckor, men i vintras var det knappt under noll alls. Fryser gör man dock ändå, mer än hemma i Sverige till och med, kan jag tycka ibland. För det är fuktigt, fuktigt, fuktigt och riktigt rått ibland. Lite mysigt kan det ju vara att ligga och kura under täcket och lyssna på mistluren, men man får ju sällan bli liggande utan ska ut i "akvariet"...

5/10 -07

Jag känner igen det där, Calypso, att frysa mer borta än hemma. Bodde ett år i norra England och höll på frysa mig fördärvad under den fuktiga vintern då även husen var kalla. Folk tittade storögt på min norrländska utstyrsel av lovvikavantar, mössa och rejäla vinterstövlar, de stackars skolbarnen gick ju barbenta där även i januari!
Om man tillfälligt (t.ex en plötslig extra kall natt) behöver mer värme ska man inte underskatta de små värmeljusen, de ger mycket mer värme än man tror och fördriver en del fukt. Ingen långsiktig lösning, men som sagt ett bra tillskott om det krisar

Ge ditt svar

9/7 -07

Bild

Från jona.

 

Nyckelord: belysning, lampa

Prata om bilden
Från jona.

Jag har utvecklat en smal, fin o smidig lampa i teak med 220 volts halogen. Den kommer snart att sättas i en liten första produktion.

Det finns fortfarande möjlighet till justeringar och därför tar jag gärna emot era åsikter. Lampan är utformad för att enkelt hängas upp i fönster på en skena och är justerbar i höjd o sidoläge. Lamperna ger ett fint ljus och fungerar utmärkt som tilläggsbelysning. Bild kommer senare.

Så nu till frågan. Vilka funktioner skulle ni vilja ha på tilläggsbelysningen i fönstret??

PS!
Är ni intresserad kan ni göra en obindande intresseanmälan, för upplagan kommer att bli rätt liten.

Bild: Phragmipedium Carol Kanzer

Nyckelord: Phragmipedium Carol Kanzer, lampa, belysning

Vad räknar Du med att den kommer att kosta ?
Storlek?
Monika

9/7 -07

Jag är också intresserad av prisuppgift och naturligtvis bild. Låter suveränt med att den är justerbar. Vilken spridning på ljuset kommer den att få??

9/7 -07

Priset kommer att ligga någonstans mellan 450-650 kr. Lite osäkert än. Den kan fås i 3×35w eller 3×50w.

Måtten är ca 40×8 x 3 cm. så den är liten o smidig.

9/7 -07

Vad är det för lampor - jag hade för mig att 12 V halogen är bäst - Decostar IRC mm.
Kan vara av intresse för mig - vill dock se bild först.

9/7 -07

Odlingsområdet är ca 25×50 cm för 35w och ca 30×60 för 50w. Vilket är omring en halv fönsterbräda.

9/7 -07

Berrak, jag har gjort Omfattande tester på olika tilläggsbelysningar och jag har inte sett någon markant skillnad på blommorna med olika sorters hallogen. Jag har även jämfört hallogen med olika lysrör. Även där har jag inte funnit någon mätbar skillnad planterna mellan olika ljuskällor.

Alla mina testplanter med tilläggsbelysning, oavsett sort, har kommit bra ur vintervilan med fin tillväxt. Detta avsett ljuskälla. (Är det någon som har andra iaktagelser ang tilläggsbelysning på fönsterbräda). Därimot är det en markant skillnad på de planter som inte fått någon extra belysning. Dom är inte lika glada.

Jag är klart intresserad !
Monika

9/7 -07

Även jag anmäler mitt intresse men jag skulle vilja se den på bild först innan jag bestämmer mig slutgiltigt.

9/7 -07

Kul, såklart ska bilder visas innan man kan bestämma sig.

9/7 -07

Kul, såklart ska bilder visas innan man kan bestämma sig.

Jona - Hur har dina omfattande tester gått till? Hur lång tid talar vi om? Vad jag vet så har direktverkande hallogen låg verkningsgrad. Mao mycket värme, lite ljus.
En 220 volts 50 W hallogen ger 950 cd, jämfört med en 12 volts 50 W IRC hallogen ger 2850 cd.
Jag skulle vilj föreslå att du använder den senare ljuskällan när du bygger dina lampor. För att sträva efter att vara miljövänlig och använda så effektiva ljuskällor som vi kan.
Linda

9/7 -07

Tjena Linda!
Nu tryckte du på startknappen.
Under hela förra vintern så hade jag mina fönster fulla med armaturer o sladdar. jag hade samma orkideer i fönsterna som jag hade vintern före, då jag ¨bara¨ provade hallogen på en del av plantorna.

Jo, hallogen avger en hel del värme och man måste vara försiktig å se till att man får ett bra avstånd planterna. det är lätt att bränna dom. (översidan på handen är ett bra intrument att mäta värmestråliningen, och man har ju alltid med sig det) :p Samtidigt vill man ju inte späda ut ljuset med för mycket avstånd.
Ser man ur ett större perspektiv så användes lamporna under vår kalla vinter när vi ändå använder energi till att värma upp våra hem. Ser man i ett mindre klimatperspektiv så är det min upplevelse att luften inte blir speciellt mycket torrare av värmekällorna, utan snarare stärker microklimatet som blir i ett fönster. (detta hör jag gärna andras åikter o iaktagelser om).

I de andra fönstret hade jag denna vinter en lampa med två lysrör, ett flora och ett dagljus. Fönstrerna är i snarlika i ljusläge. Hallogen har provats i båda fönstrerna olika vintrar med likvärt resultat. hallogen och lysrören provades under samma vinter med likvärdigt resultat. Från 10w till 150 w hallogenlampor provades i samma fönster (såklart på olika höjd) med likvärdigt resultat.
Ur detta tycker jag mig kunna läsa att det är i stort sett hugget som stucket om jag använde hallogen eller lysröret som tilläggsbelysning.

Utöver detta har har provat olika lysrör och kombinationer mellan dessa i annars totalt mörker. kombinationen av flora/dagsljus stod sig bra i testet. Drog upp bla timjan o basilika fån frö. Den stod sig tom bra när jag jämförde med flora/dagljus och kallvit (som ljusflödet en hel del).
Annat intressant jag kom fram till var att det går utmärkt att driva upp frön med endast ett rör varmvit och att ljusrör produserar en jhel del värme dom med. dom har bara flyttat värmeutvecklingen från ljusröret till en tung metallklump. Jag har även kommit fram till att min 400w HSP slår allt annat jag provat med hästlängder.

Jag har ingen erfarenhet av att odla med vanlig hallogen i rent mörker. har du någon kunskap om det? därimot verkar det gå alldeles utmärkt att odla i mörker med den 4000Kelvin bilstrålkastarlampan jag har riggat. (vanlig hallogen ligger runt 3000-3300 kelvin).

Den stora anledningen att jag valt att använda hallogen är att det är i min mening det absolut trevligaste ljuset för ögat, av d lampor det går att odla med. och min lampan är utformad för att vara i de utrymmen även den övriga familjen ska befinna sig.

9/7 -07

Jag skulle helt klart föreslå IRC då det är ett starkt varumärke inom orkidéodlarkretsar.

9/7 -07

IRC är ju väl beprövatsom Björn säger. Enda skillnaden är att en transformator behövs.
Transformatorn kan befinna sig utanför armaturen. Har ett bra färgspectrum för växter. Ger inte mycket värme.
Den har också ett mycket bra ljus för ögat. Första gången jag såg 12 volt halogen i växtsammanhang var hos
Tom Ericsson under min kaktusperiod sådär för en ca 12 år sedan.

Hej!

Jag har 6 st halogenspottar (IRC) i mitt skåp, på vardera 35w. Tycker att det har fungerat väldigt bra. Dessutom så använder jag samma lampor som tillskott på vintern.
Håller med om att det har ett mycket varmare och trevligare sken åxo.

9/7 -07

Är det ngn som sett en skillnad med ¨vanlig¨ halogen och ICR som tilläggbelysning. står dom i fönstret så får dom ju fullt spektrum av solljuset. lamporna, är ju bara lite extra, gosig energi.
Det är i alla fall min konklusion utifrån mina erfarenheter (och mitt trosystem. för odling är ju en sorts religion i vad man tror fungerar bäst). Eller vad säger ni?

Hej Jona!

Jag är inte specialist på det där med ljus, men vintertid här uppe i Norrland så har vi inte många soltimmar/dygn. IRC lamporna är ju tillverkade för att passa som växtbelysning och ger mera ljus samtidigt som de avger mindre värme än vanliga halogenlampor.

9/7 -07

Jag undrar om inte de flesta väljer att lägga pengarna på mer antal armaturer då de blir så pass mycket billigare än ett 12volts transformatorsystem blir.
Dessutom tror jag att om inte så lång framtid har vi ett betydligt större utbud på 230v halogenlampor.

Eller??

9/7 -07

Jag har även tänkt att erbjuda lampan med en ljussensor, så den automatiskt slår på när planterna behöver extraljus. Men med en sån funktion kommer priset att ta ett skutt.
Skulle det vara av intresse att betala 300 kr extra för en sådan funktion, om det dessutom gav en extra strömkontakt med samma på/av slag som lampan? (kan tex användas till en till lampa).

9/7 -07

Oavsett vilken belysning det än gäller så är det väl ändå självklart att man väljer det mest energieffektiva alternativet. Främsta fördelen med IRC är att man får mer ljus för samma strömförbrukning som vanliga halogener.

9/7 -07

Hej ninalina,
Huvaligen, Jag vill verkligen inte tillbaka till dom mörka norrlandsvintrarna.

Jag är helt med på hur ni anser ICR är bra. Jag ska snarast sätta upp ett test för detta o jämnföra ICR med vanlig. Min religion säger dock att skillnaden inte kommer att bli så stor. Så det ska bli intressant att se vad vetenskapen (eller i alla fall livet) kommer att utvisa. skrattat

9/7 -07

Hej Gtgoon,
Gör man en livscykelanalys (den totala påverkan en produkt eller tjänst har på miljön) så tror jag att 12voltssystemet är en betydligt större bov. Räknar man bara på transporten transformatorn gör från låglöneländerna så tror jag boven visar sig. tar man dessutom tillverkning och återvinning av en stor plastochmetall klump så.. När dessutom Du måste betala för den så...

Ge ditt svar

Jar har en undran , vad för sorts lysrör är att föredra.
Varma dagsljus rör, eller kalla.. eller vad ?
Som tillägsbelysning för orkisar !
Någon som kan hjälpa mej med ett tips.
Mvh. Steffe.

Nyckelord: lampa, belysning

29/3 -07

Kallvita rör är att föredra framför varmvita. Dagsljusrör brukar anses allra bäst, både för växterna och färgåtergivningen. Sen finns speciella växtrör också som är bra för orkisarna men inte för färgåtergivningen.

29/3 -07

Tack för svaret !
Mvh. Steffe.

I höstas köpte jag ett rör från Sera. Ett "blue sky royal". Inte så farligt pris, 200:-. Har fungerat kanoonbra för mig och mina små.

Någon som provat det?

Hej,

Det rör du nämner Orvar är på 12.000 Kelvin. Det är avsett för saltvattensakvarier.
Vid odling av växter går man aldrig över 7000 K. Röret du nämner har också en betydande del av spektrat i det gröna våglängdsområdet där växtens fotosyntes-aktivitet är låg. Jag säger inte att du akut måste byta rör men det finns rör som är både billigare och mer avsedda för växtodling.
Mvh / Micke

Micke --> Menar du att om jag använder ett annat bättre rör, så växer det ännu bättre? Ujujuj! Det ska bli spännande att se! Jag var så nöjd med resultatet av detta röret. Har också ett Philips Master TLD 865, som suttit över diskbänken, för att tillfälligt förse några som inte fått plats. Skulle det vara bättre då?

Som exempel: på min "bläckfisk"-orkidé har det växt ute en bulb som är 35cm med blad i vinter. Står just nu i full blom med 11st blommor. Tycker jag är hyfsat.

Micke --> Håller med dig om att mitt rör ger en pik i det gröna, men för övrigt påminner det väl mycket om Sylvania Grolux? Spectrat ser ju ungefär lika ut. Du får gärna utveckla dina teorier om ljus. Jag är nyfiken och vill lära mig. Vad får man för "felväxt" med mitt rör? Vad jag har förstått så säger väl inte värdet Kelvin om röret är bra eller dåligt för växten. Det är ju bara ett medelvärde på färgspektrumet. eller?

Orvar- Kelvin anger färgtemperaturen på ljuset från en ljuskälla. Det kan vara solen eller en lampa. Hög färgtemperatur svarar mot blåaktiga färgtoner medan låg färgtemperatur motsvarar rödaktiga färgtoner.
När man väljer ljuskälla för odling så eftersträvar man att komma naturligt solljus så nära som möjligt. Solljus en klar dag ligger på 5500 Kelvin. En molnig dag 6500-7000 K.
När man går över 6000 K börjar ljusutbytet drastiskt gå ner på samtliga ljuskällor bara för att man nästan enbart fokuserat på det blå spektrumet.
Skektralfördelningen för det röret du nämner kanske ser likt ut ett groluxrör men kurvorna visar endast fördelning och inte mängd ljus i de specifika våglängderna och har som sagt för lite i det röda spektrumet och för mycket av det gröna för att vara optimalt.

En bra balans mellan det blå och det röda ljuset i en ljuskälla ger välproportionerade plantor. För mycket av det röda gör att plantor ränner och för mycket blått ger knubbiga och småväxta plantor.
Rött ljus initierar även blomsättning.
Som Thomas (magicboy) skrev i en annan tråd att han fått plantor att skuta blomstänglar med mycket "rött" lus beror på att förhållanden i naturen, där blombildning sker efter regnperioder. Då klart och torrt väder ger solinstålning med lägre (rödare) spektrum jämfört med de regniga och molniga med högre kelvinvärde som jag nämnde högre upp.

Ja Philips 865 är ett bättre val enligt mig.

Mvh

Micke

Micke, jag tackar för en utförlig och proffsig förklaring! Varför jag valde "sera blue sky Royal" var för att jag tyckte då att de var ganska likvärdiga, förutom den gröna piken. Dessutom var det mer kräm i det röret jämfört med växtrören. Men det kanske är så att den extra "krämen" är just den förhöjda gröna piken, som då tydligen inte har någon betydelse. För mig har inte belysningen någon avgörande betydelse, då jag bara använder den som stöd, när det är som mörkast. Ska prova med Philips 865 nästa vinter.

Tack!

Mvh Robert.

1/4 -07

-Har nu köpt några Philips TLD 950, är det OK.. eller..?
Någon med erfarenhet av dessa rör ?
Mvh. Steffe.

själv har jag en kvicksilverlampa på 80w i mitt orkidefönster och det funkar väldigt bra.växer så det knakar.

Steffe - Det är ett bra rör.

vill bara komma med ett litet inlägg vad gäller ljusfrågan. kvicksilverlampan.den är helt outstanding vad det gäller orkide'r och annat blomster.kostar ioförsig lite att köpa men det är värt det i längden.ljuset innehåller det mesta våra plantor kan önska sig i färgväg(måste ha rätt lampa såklart) och dessutom väldigt energieffektiv .rekommenderas varmt!!!

Man blir lätt "religiös" när det snackas om belysning till växter. Svårt att veta vilken religion som är bäst, innan man provat alla.

2/4 -07

Tack epi, för en bra och begriplig förklaring med det här med ljus.Det fins ju en djungel av olika rör på marknaden, så det känns bra att få bekräftat att ja gjort ett bra val av rör. När jag frågat t.ex på el affären om lämpligt rör för odling, har dom undrat, odling av vad ? Orkideer svarar jag.. och blir betracktad som en suspeckt kuf !
Jag har ett par HPS 400 W. liggande i källaren men dom är ju i krafftigaste laget för inomhusbruk, kan ju nästan värma hela huset med dom !
Mvh. Steffe, i den gröna spenaten !

Tolka inte mitt svar som grinigt nu, men det hela är inte så odefinierbart som en religion.
Ljus till växter kan tyckas snårigt men det finns några få "sanningar" att hålla sig till.

1. Välj en ljuskälla eller belysningsteknik som har högt ljusutbyte. = många lumen/Watt
2. Ljuskällan ska ha en betydande del av ljuset i det blå (420-480 nM) samt det röda (630-690 nM) spektrumet för att vara bra för odling.
3. Var kritisk när en ny ljuskälla (eller armatur)som utger sig att vara "bäst" dyker upp. Det förekommer många lurendrejare inom belysningsindustrin och man bör hålla sig till de stora märkena både för lång livslängd samt korrekta ljusegenskaper.
4. Välj armatur och ljusteknik som passar för situation eller utrymme.

Hammer - Kvicksilverlampor är bra. Men att de skulle vara "outstanding" är lite missvisande. Det finns ljuskällor med både högre ljusutbyte och bättre ljus för växtodling. Däremot håller jag med om att de är bra till form då armaturer ofta har små mått och därmed är lättplacerade.

2/4 -07

..jo det är nog sannt att man kan bli på lurad både det en och det andra när man inte själv är så väl bevanndrad i vad som är att föredra, och som är ändamålsenligt för dom rådande situationer man kan ha.
Så jag måsste säga att denna sid är en verklig gulld gruva, fins så mycket kunnande och erfarenht här !
Har för övrigt ett par HPS. 400 w.are liggande i källaren, men dom är ju inte lämpliga inomhus, kan ju nästan värma hela huset med dom. Men det är väll annars en bra ljuskälla ?
-Steffe-

Har spanat runt lite och fördjupat mig i belysningsträsket på internet. Om man jämför vad växten behöver och vad marknadens olika lysrör ger, så tror jag att Sylvania GroLux kommer så nära det går. GroLux verkar ha ett bättre spektrum jämfört med Philips, Osram, Sera och även mitt "fiskrör". Har jag rätt eller fel, Micke? Nu jämför jag bara lysrör, eftersom det är aktuellt för mig. Tack för all info du ger oss!!

Ge ditt svar

15/2 -07

Ny belysning :)

Ny belysning :). Från Lillis.

Väldigt dålig bild men jag vill ändå visa mina nya fönsterlampor som förhoppningsvis ska få orkisarna att trivas bättre. Har en till i datarummets fönster.

Nyckelord: belysning, lampa

15/2 -07

Jättesnyggt fönster - lampor och allt!

Vad är det för lampor i ?

15/2 -07

Just nu är det de som följde med armaturen, nämligen Paulmann R95 Planten på 75 w. Är för starka för att vara mysiga så jag ska byta så småningom.

Hej Lillis,

Misstänker att det är kvicksilverlampor du har. Du kan INTE sätta i någora svagare lampor då drivdonet är anpassat till styrkan på lampan.
Kolla först så du inte förstör armaturen.
/ Micke

15/2 -07

Ok Micke, tur att du sa till innan jag testade några andra lampor. Vill helst ha lite svagare belysning så jag får kolla upp noga om det går. Hoppas...

/sara

Jättesnygga lampor, bra om det är som Micke tror.
Om du har fått tag i kvikksilverlampor som är så snygga borde du också vara jättrenöjd med den effekt dom har, tycker jag.
Mysbelysning är nog inget man ska satsa på för plantornas skull...

16/2 -07

Haha, bra poäng Helena! Blommorna är nog inte lika mysbenägna som jag är. Och det var ju trots allt till dem jag köpte lamporna

Hej Sara!
Vilka snygga lampor du hittade (fint fönster i övrigt också!). Angående ljusstyrkan: vad gör man inte för sina små älsklingar?
Blir spännande att höra om de kommer må bättre nu med luftfuktare och nya lampor!

16/2 -07

Tre frågor ang de snygga och effektiva lamporna:
Var köpte du dem?
Pris?
Avger de mycket värme?

16/2 -07

Tack Linda, man får ju offra myset för blomsterfägring har jag insett
Mia:
Jag beställde lamporna från en nätbutik. Du kan hitta dem här http://www.elbutik.se/group.htm?category... och de finns i fyra färger. Inget krångel med vare sig betalning eller leverans.
Pris för de i borstat stål är 205 kr styck (inkl glödlampa) och 185 för de andra färgerna. Totalt 55 kr i frakt.
Har lite svårt att uppskatta om de avger mycket värme. Själva armaturen blir varm men 20 cm under lampan känns det rumstempererat. Jag har större avstånd än så till mina plantor.
Gillar designen, roligare än de vita i plast som jag hittade på plantagen och blomsterlandet.

Hallå igen Lillis,
Efter att ha sett priset samt din länk ser jag att det är vanlig 240 volt på dina lampor. Du är alltså fri att välja den styrka du vill.
Jag vill dock förhålla mig skeptisk till de lampor som följer med. Det förekommer många lampor som utger sig för att vara växtbelysning men som i verkligheten enbart är färgade lampor som ska verka ha rätt spektrum.
Armaturen verkar vara riktigt bra annars så hitta en bra ljuskälla bara.

16/2 -07

Tack Sara!
Jag har kollat på länken och enligt dem, så avger lamporna inte så mycket värme. Jag är osäker bara på spridningen 35 grader, det är ju inte så mycket, men i mina små fönster kan det säkert fungera.

Micke! Vilken ljuskälla rekommenderar du, jag kan kanske hitta i nån bra elbutik i Kalmar?

Rekomenderar denna eller nånting liknande denna.
http://www.ljusbutiken.nu/detaljer.asp?b...

Den ger 1020 lumen (nåt som inte framgår på sidan).

16/2 -07

Det var snyggt och inte så dyrt Lillis! Jag undrar vad brukar man göra med själva kabel? Är den fäst på gardinstången eller på vägen? Alltid har undrat hur går det från den praktiska sidan...=)

17/2 -07

Tack för tips Micke, känns skönt att jag kan byta lampor om jag vill. Ska kanske göra det relativt snart så de får bra ljus nu när jag ändå är igång.
Kamila: De här armaturerna levereras utan hane så kablarna är fästa i en "sockerbit" på slutet. Jag har inga eluttag ovanför fönstrena så jag förlängde mina kablar med en liten skarvdosa och en vanlig lampsladd. Satte även strömbrytare på sladden. I köksfönstret där jag har två lampor kopplade jag ihop dem med en förgreningsbox så att de går på samma strömbrytare. Allt som behövs går att hitta på Clas Ohlson. Eftersom både sladdar och gardinstång är svarta så fäste jag sladdarna med eltejp på stången.

17/2 -07

Tack för tipset!! Nu har även jag insett att jag oxå behöver extra belysning.. beställde inte mindre än 4 st lampor..

18/2 -07

Roligt HannaPanna! Hoppas du blir nöjd med lamporna. Jag stortrivs med mina
/sara

Prata om bilden

Jeg har endelig funnet en butikk som selger disse halogen pærer så nå blir det bra lys i mine vindu også.
Som sagt jeg skal ha de i stuevindu. Har sett for meg at 50W er passe (35 for lite og 65 for mye?).
Ser det er forskjellig spredning på pærene, de har 35 og 60 grader spredning på lyset. Hva bør jeg gå for til stuevindu?

Nyckelord: lys, lampa, Osram Decostar IRC

Er det ingen som vet om jeg bør ha 35 eller 60 grader spredning på disse pærene?

13/2 -07

Nej, inte jag i alla fall! ) Hoppas någon annan här vet mer om halogenbelysning!

13/2 -07

Jag har kört med 35 grader. Det tycker jag blir lagom spridning.

Da tenker vi likt Berrak, takk. Jeg også tenker at 35 er nok men er litt usikker på hvilke hensyn som bør tas?
Glad for flere svar.

Allt beror på vilket avsånd ifrån plantorna du har lampan. Har du låga fönster ska du välja 60 grader. Är dom höga väljer du 35. I de flesta fall är 35 att föredra.

Ge ditt svar

14/1 -07

Halogenlampor

Hur många lumen per watt är det på osrams IRC decostar lampor?

Nyckelord: Osram, lampa

14/1 -07

Hej

Decostar IRC 35 W - 22 lumen/watt
Decostar IRC 50 W - 24 lumen/watt

14/1 -07

tackar tackar!

23/11 -09

Finns det Decostar med och utan IRC? när man pratar IRC, är det dessa man menar då?
http://www.clasohlson.se/Product/Product...

23/11 -09

Finns det Decostar med och utan IRC? när man pratar IRC, är det dessa man menar då?
http://www.clasohlson.se/Product/Product...

23/11 -09

IRC står för Infra Red Coating, och ger ett högre ljusutbyte per watt. I Osrams sortiment så används inte IRC i modellbeteckningen längre. De heter numera istället Osram Decostar Energy Saver, eller förkortat Eco.

Uppdatering: Och ja, det är de lamporna du länkar till. Fast Clas Olsson har inte alla ljusvinklar och wattstyrkor.

23/11 -09

OK. Då är alltså "clas ohlson"-lampan en IRC men med modernare namn?

Ge ditt svar

27/11 -06

Dagsljuslampa

Netto säljer en dagsljuslampa på 10 000 lux. Kan det vara något för mina orkidéer som står i söder- och österfönster? Hur nära/långt ifrån plantorna bör lampan i så fall vara? Är totalt okunnig på ljusfronten också ..

Nyckelord: ljus, dagsljuslampa, lampa

27/11 -06

10 000 lux är äldigt ljust. Du kan nog hända den en meter ovanför plantan. Det jag mest undrar över är priset, effetken i watt och hur pålitligt faktumet är att den passar till växter. Det låter ganska spännande tycker jag.

27/11 -06

Ja egentligen är den nog inte avsedd för blommor, ville höra med nån kunning innan jag ens funderar på att köpa.Så här står det i annonsen: "Ett enkelt och effektivt sätt att kompensera för brist på naturligt solljus, snabb att starta och nästan ljudlös. Levereras med bordsstativ, kan även monteras på vägg. Mått: 48×34×10 cm Pris: 399:-" Det står inget om effekten, ej heller något om blomlämplighet.

27/11 -06

Är det den här, det intressanta är ju hur färg spektret ser ut, men den känns inte klockren för orkidéer.

27/11 -06

Ja, det var den lampan .. hmm färgspektrat? I en sån affär är det inte ens lönt att fråga. Tack för varningen, tror nog jag lägger ner projektet.

Ge ditt svar

Efter en hård dags arbete på Orchidéhuset tänkte jag att jag skulle dela med mig av mina upplevelser idag.

Ja, måndagar är vattningsdagar så det var bara fram med hinken och doppa de tillsynes oändligt många odontoglossumhybrider som just nu dominerar butiken. Till min hjälp hade jag som tur en annan praktikant, Linus. Han verkade lite mer förtjust i dessa hybrider än jag. Vattningen tog upp hela förmiddagen, lite av och till fick jag hjälpa några kunder att välja bland alla färger och dofter. Apropå dofter så har nog Orchidéhuset aldrig doftat så gott tidigare. Alla Zygisar, Oncidier och Cattleyor gör ett bra jobb.

Efter en massa vattnande så gick jag för att köpa lunch. Tegnérgatan har ganska många restauranger så jag behövde bara gå tvärsöver gatan för att få teriyakikyckling, mums! Efter det så var det värsta rushen med kunder. Dagens storsäljare var: Zygopetalum, Dendrobium nobile och Stefan Isler.

Ska tipsa om att på Torsdag kommer vi att få hem en ganska rolig sändning med lite arter, bland annat några Gongora, Haraella, Sophronitis, Coelogyne och Dendrobium polysema. Ska se om jag kan få en fullständig lista tills imorgon.

Sedan kunde jag inte bara motstå att plocka med mig en Maxillaria picta hem. ^^

Nyckelord: prao, ljus, lampa

åh! Vilket roligt ställe att praktisera på! Du får fortsätta skriva om varje dag du är där!:D

Får hoppas det är nåt skoj kvar när jag kommer upp!

20/11 -06

Jag hade absolut inte platsat på orkidéhuset. Hade vägrat sälja en enda planta ....
Tänk att få njuta av dessa blommor en heeeel låååång vecka, avis blir jag.

21/11 -06

Nu är allt sleven i grytan Roligt att höra om din dag, jag hade tänkt fråga dig. Men, sa du att EN planta fick följa med hem...? Antar att du bara värmer upp, gör dig hemmastadd, skaffar överblick och inväntar torsdagens nysändning. Synd, synd att du inte kan bilägga doftfil, det måste vara snudd på bedövande Hoppas morgondagen bjuder på nå't spännande!

21/11 -06

Vår hemlig spion - fullständig listan är efterlängtad Det var rolig att läsa om din dag Lycka till med resten av veckan!

21/11 -06

Pratade med Peter igår på O-huset om Osram Decostar. De hade slut och slut hos leverantör men du eller din praktikantkollega hade köpt armaturer på Ikea som passade för Osram IRC. Vill gärna veta vad de heter. Ska till Ikea på lördag men det är inte en av de största butikerna så det är inte säkert att de har allt så ett namn förenklar sökandet.
Tack på förhand.
Akvi

21/11 -06

Hej Anne!

Jag hörde när du pratade med Peter. Jo, jag tittar nu på förpackningen och den heter SANSA. 3 st 20w spottar är det på den. Då får man alltså sätta upp linan tvärs mellan två väggar. Om man däremot vill sätta i taket duger också Ikea CITTRA.

21/11 -06

Stort tack! Detta att hitta funktionell och snygg belysning var lättare sagt än gjort men nu ordnar det sig nog.

Akvi/Ann

21/11 -06

Jag tycker faktistk att Decostar är alldeles för lite ljust för pengarna. Gud, 400 för en 35 w.

Osram Decostar Cool Blue verkar ju kul: 4500 K-ljus. Fast den verkar inte gå att få tag på...

22/11 -06

Kan man köpa en annan prisvärd diskret armatur på tex IKEA och köra i en IRC lampa blir det ju helt klart rimligt. Min lokala elaffär ville ha
ca 700 kr för Osram Floraset som också fungerade med IRC så Decostar för 400 blev jämfört med det attraktivt. Men Floraset ser dessutom
ut som en hätta avsedd för elektriska stolen så den går bort ändå.

22/11 -06

Jag har gått och väntat över en månad att decostar ska komma in igen på Orchidéhuset. Har nu börjat kolla runt efter IRC lampor men har inte sett dem någon annanstans. Någon som vet var de kan köpas? Ska det vara lika svårt att hitta glödlampan som en armatur som funkar???

Hmm - Trodde mina lampor heter Osram Floraset. Det är nåt helt annat än IRC-halogenlampor som ljuskälla. Det är en som heter 80 w HQL och lär vara en slags urladdningslampa, kvikksilverlampa. Ljuskällan är så stor att den tar nästan hela utrymmet under det som Akvi kallar "hätta". Den avger inte så mycket värme tillsammans med ljuset, men "aggregatet" som är en del av lampan blir rätt varm. Tycker den ser rätt ok ut jämfört med andra urladdningslampor...

23/11 -06

F'låt, tryckfelsnisse var framme. Osram Floralux är det som ska funka med IRC. Ser likadana ut utanpå.....
Googlade på Osram Decostar och hamnade på Clas Ohlssons hemsida. De har dessa i sitt sortiment, både spot och flod, 20, 35 och 50 W för 45 kr st, även internetförsäljning. Om O-huset har svårt att får Osram att förstå att det finns en efterfrågan även på armaturerna kanske Clas Ohlsson har mer pondus. De flesta leverantörer med lite vinstintresse har svårt att stå emot lukten av volymförsäljning.....

Ge din åsikt

Nån som vet var i Göteborgstrakten man kan få tag i Osrams växtlampa (kvikksilverlampa) HQL-R ...80 W. ? Det är den lampan som sitter i Osrams "Floraset" som f.eks. orkidehuset säljer. Har haft samma lampor i några år, och misstänker att de med fördel kan bytas ut. Nån som vet?
Helena

Nyckelord: lampa, Osram

Du kan gå till vilken lampaffär som helst och beställa dem. Säg bara att du skall ha en Osram 80W HQL delux så plockar de hem den. Lampan skall bytas efter ca 1-1,5 år enligt min mening.

Ja, det är väl beställningsvara kanske. Tänkte bara att om nån visste att nån hadde dom inne så kunde jag handlat när jag är i Sverige. (Antagligen mycket billigare...)
Får väl sätta den lokala lampaffärens service på prov istället.

Och det är nog på tiden att byta lamporna, ja... Har inte hittat några uppgifter om hur ljuset förändrar sig över tid i denna typen lampor.

23/8 -06

Jag säger bara: Tacka vet ja Lundby EL! Där finns ALLT! (hoppas jag, så jag inte lovar för mycket) Dom har i alla fall det mesta inom lamp och hemelektronikväg!

Tack för tips! Det är blir nog ett besök där då. Namnet verkar ganska bekant.

Ge ditt svar

Ungefär hur länge kör ni med tilläggsbelysning? Är det hela året eller man kan göra uppehåll över sommaren om man har hyfsat soligt läge?

Nyckelord: tilläggsbelysning, belysning, lampa

Är fönstret ljust behövs det ingen tilläggsbelysning på sommaren.

24/2 -06

Tänk på att skugga ett soligt fönster på sommaren. Jag missade att fälla för persiennen ordentligt en sommar med resultatet randigt brända blad!

27/2 -06

Jag bor i västerläge och kör tilläggsbelysning i ett mörkare hörn av min blombänk under vintern. Har också köpt lågenergilampor som står och lyser bland de andra orkisarna på fönsterbänken. På sommaren står det mesta av beståndet ute och de som står inne måste skyddas med neddragna persienner.

Ge ditt svar

22/2 -06

Belysning

Hej!
Eftersom jag är helt ny med orkidéer så har jag en belysning fråga.

Alla mina ,ja det är bara 8 st står i ett österfönster och nu undrar jag, om och vilken belysning jag ska köpa?

Mvh
Evy

Nyckelord: belysning, lampa

26/2 -06

Frågan om belysning till växter är en hel vetenskap och frågan tål att diskuteras orkidéodlare emellan i det oändliga. Men du kan få en hel del bra tips genom att gå in på denna sida hos Orchidéhuset:
www.orchidehuset.se/Belysning.htm

Ge ditt svar

Hej!
Jag har lite funderingar på belysning till orkidéerna. Jag köpte en halogenglödlampa på Orkidéhuset, men det var vissa problem att hitta en passande smidig (och inte alltför dyr) lampa till den.
Behöver det vara någon speciell sorts halogenlampa eller funkar det med vad som helst? Den jag köpte hette Osram Decostar 51 IRC.
Tack på förhand!

Nyckelord: ljus, belysning, lampa

9/4 -06

Osrams nya halogener heter Irc och enligt dom själva ska färg spectrat vara överlägset.En 35w lampa sägs motsvara en gammal 50w i ljusmängd.Satsa på den tycker jag.

Jag håller med Lycaste!

Jag använder själv dom lamporna och de fungerar bra + att det blir ett vackert sken.

10/4 -06

funkar det med en sådan lampa till tex en planta eller räcknas det som tilllägs belysning över mörka årstider eller räcker det med en sådan lampa året runt ???om inte vad ska man ha för belysning då eller kan man ha tex flera för att tecka ljus behovet?

Mvh Fredrik

11/4 -06

Ruffe:
Ja, det här med ljus till orkidéer är minsann ingen lek. Det blir lätt teoretiskt och krångligt. Jag ska hålla mig borta från alltför mycket teknikaliteter.

Vanliga halogener av typ. IRC är dekorativa och smidiga i boningsrum. De ger också ett hyffsat ljus överallt där man behöver lite extra, men det är nog inte att rekommendera om man t.ex. odlar i en källare, eftersom de är lite för varma i färgen. (För lite blått ljus) Vidare är det inte så bra energi-ekonomi i vanliga halogener, så om man vill ha mycket ljus så är de inte så bra. (fast IRC är de som är bäst och de är i alla hänseenden mycket bättre än glödlampor!).
Förutom att de ger mer ljus än vanliga halogener så har IRC lamporna också sk. "kallljusreflektor". Det innebär att de skickar den mesta värmen bakåt och ljuset framåt. Det är bra för orkidéerna eftersom risken att bränna blad är mindre, men ni får akta er så att ni inte eldar upp armaturen eller gardinerna runt lampan...
Min erfarenhet är att IRC lamporna funkar mycket bra och några spottar i dåligt upplysta fönster kan göra en radikal skillnad för orkidéerna!

Vill man ha mycket ljus i skåp eller garage med en rimlig störmförbrukning så ska man gå på lysrör. Det finns speciella växtljusrör. De brukar ha lite märklig färg, så man kan vilja blanda med några vanliga (kallvita?) ljusrör. Inte precis det man hänger upp i vardagsrummet...

Vill man ha riktigt mycket ljus så är den heliga graalen högtrycksnatrium och metallhalogener. De kan generera otroliga mängder ljus och det är såna man hitttar i kommersiella växthus. Armaturerna är stora och dyra, men metallhalogener är nog det bästa konstljuset man kan ha. Med såna kan du odla i en grotta. Långsiktigt är de en bra investering eftersom de ger mycket ljus med liten strömförbrukning.

11/4 -06

Instämmer med föregående talare,men metall halogener och natrium bör man nog ha i en grotta.

11/4 -06

ChristineF:
Mitt tips är att köra med märkeslampor av bra kvalitet. Om man bara vill ha lite ljus i ett hörn så går det nog bra med vad som helst, men om man ska odla orkidéer så vill man ha så mycket ljus som möjligt ur sina lampor och bra kvalitet på ljuset (färgspektrat).

Osram Decostar 51 IRC är enligt min mening de bästa. De kostar en del i inköp, men de ger mer ljus än vanliga halogener och de har lång livslängd.

Tips: Om ni har möjlighet så köp dem på Orkidéhuset här i Stockholm. De kostar 60 kr/st där. På Werdenhoffs el-varuhus (och typ. överallt annars) kostar samma lampa 100 kr! Smått otroligt...

11/4 -06

Kolla bauhaus också,dom har osrams sortiment.Det är tur att man är Elektriker,jag har lite bättre rabatter när jag handlar hos el grossisterna.

11/4 -06

tack så hämst mycket för lektionen nu har jag min standard stabileserad

Mvh Fredrik aka Ruffe

Tack för jättebra svar, Joppe m.fl!
Då är det bara att leta snygga armaturer till Osrams IRC-lampa...
Glad påsk!
Christine

12/4 -06

ChristineF:
Om du hittar bra armaturer till IRC lamporna så får du gärna tipsa!

Jag tycker det är svårt att hitta bra armaturer för 12 Volt GU5,3 sockeln som IRC lamporna har. Jag tycker bara jag ser 230 Volt GU10 med bajonettfattning eller såna med skruvsockel (E14 och E27), och för dem finns inte IRC...

13/4 -06

Pendlade armaturer finns det ej så gott om,men om ni har möjlighet att sätta upp skenor finns det hur mycket som helst.

13/4 -06

Lycaste, har du någon länk där man kan hitta amaturer för skenor?
Siw

13/4 -06

Maxel.se,voltimum.se har en del.Kolla in den pendlade silver bell på maxel,den är man lite sugen på själv.

17/4 -06

Jag hittade en skena på ikea med 3 st pendlande klockor, 20 watt för en såfär 470. tror man kan ha Osrams lampor iden.

18/5 -08

Tänk, tillslut köpte jag en lågenergilampa typ. Jag har under några månader låtit min gamla Phalaenopsis hybrid stå under den, och blommorna blev åh så vackra. Många som sitter tätt, tätt och färgen på dem blev obeskrivligt söt

Ge ditt svar