Skriv början av artikeln om övervintring

Nyckelord: övervintring

Inlägg med övervintring som nyckelord.

A propos lampor och avgivande av värme: Har någon erfarenhet med att värma upp (eller kanske snarare att hålla frostfritt) medelst glödlampa? Det är vår plan att skapa ett frostfritt hörn i växthuset med hjälp av bubbelplast och lampa. Jag ska inte ha orkidéer där, det blir det för kallt till, men citrus, oliv, nektarin mm.

De orkidéer som vill ska få stå i fönster i en del av huset där vi inte värmer upp. Det blir inte kallt, det blir ganska ljust och som bonus får de temperaturskiftingar tack vare oisolerade enkelglasförnster (leve gamla hus!). Borde inte det bli bra? (Detta blir min första vinter med orkidéer, så jag har ingen erfarenhet av övervintring.)

Nyckelord: lampa, övervintring

5/10 -07

Jag tror nog att det är bättre om du köper en frostvakt till ditt växthus. Den finns på de flesta byggvaruhus och jag tror att elgiganten har den också. Den går att ställa in så att det blir frostfritt. En glödlampa avger inte så mycket värme som nog skulle behövas om det blir riktigt kallt och blir den en bmild vinter så måste gör det ju inget för frostvakten går ju med termostat.

5/10 -07

Ja, en frostvakt är nog en bra idé. Kanske i kombination med lite ljus, för i alla fall citrusväxter vill ju gärna ha ganska mycket ljus även om vintern. Så fasligt kallt brukar det dock inte bli här nere i Sönderjylland, men man vet ju aldrig. För ett par år sedan var det lite rivigt i flera veckor, men i vintras var det knappt under noll alls. Fryser gör man dock ändå, mer än hemma i Sverige till och med, kan jag tycka ibland. För det är fuktigt, fuktigt, fuktigt och riktigt rått ibland. Lite mysigt kan det ju vara att ligga och kura under täcket och lyssna på mistluren, men man får ju sällan bli liggande utan ska ut i "akvariet"...

5/10 -07

Jag känner igen det där, Calypso, att frysa mer borta än hemma. Bodde ett år i norra England och höll på frysa mig fördärvad under den fuktiga vintern då även husen var kalla. Folk tittade storögt på min norrländska utstyrsel av lovvikavantar, mössa och rejäla vinterstövlar, de stackars skolbarnen gick ju barbenta där även i januari!
Om man tillfälligt (t.ex en plötslig extra kall natt) behöver mer värme ska man inte underskatta de små värmeljusen, de ger mycket mer värme än man tror och fördriver en del fukt. Ingen långsiktig lösning, men som sagt ett bra tillskott om det krisar

Ge ditt svar