Råd / Släkten, arter och hybrider / Phragmipedium /

Skriv början av artikeln om Phragmipedium Grande

Nyckelord: Phragmipedium Grande

Inlägg med Phragmipedium Grande som nyckelord.

Hittade både ullöss och sköldlöss på min Phragmipedium Grande här om dagen. Nu står den i karantän på balkongen. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra så jag duschade den med på både såpa och T-sprit. Har nu ställt den i en hink med såpa, vatten och T-sprit. Har jag gjort rätt och kan jag göra något mer?

Nyckelord: Ullöss, sköldlöss, Phragmipedium Grande

5/8 -14

Låter som en god början, själv har jag använt YES istället för såpa. Länken är till OPs artiklar om ullöss och det finns även om sköldlöss.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

6/8 -14

Usch, beklagar!! Hoppas några medikamenter fungerar.

Ge ditt svar

8/6 -11

En Phragg.

En Phragg. Från HMG.

Bild på en Phragg Grande med 6 blommor. Två hann trilla av innan alla slagit ut så den hade 8 knoppar totalt.

Nyckelord: Phragmipedium Grande

8/6 -11

+ 9/6 -11

En mycket intressant art . En liten fråga bara, hur många Phragg Grande tror ni jag måste ta död på innan jag kan njuta av ett resultat som det här ?

Prata om bilden
Nu blommar denna jätte i min samling... nog den största orkidén jag har... hittills i alla fall, jag har några vandor som lär växa om den en dag... Phrag. Grande är en primärhybrid mellan Phragmipedium caudatum x longifolium. Jag odlar den intermedärt under tilläggsbelysning i semi-hydro kultur. Köpt av Marita 2008.

Nyckelord: Phragmipedium Grande

17/10 -10

Stilig herrre med lockigt hår Fast han ser lite grinig ut

17/10 -10

Läcker blomma på jättesnygg bild

17/10 -10

COOL och jag bara väntar på min
Grattis

17/10 -10

Helt underbar och även fototekniken

17/10 -10

Läckert foto på en läcker orkidé!

17/10 -10

Tackar så mycket, ja visst är den hur läcker som helst!! Jag fotar fortfarande med en Cybershot "point-and-shoot" så resultaten varierar, men ibland blir det bra. Hoppas på stor Nikon D90 rea till jul eftersom den nya 7000 modellen precis kom ut...

Ge din åsikt

En andra jag fått av Flora. Har växt helt enormt i mitt växthus i garaget.

Nyckelord: Phragmipedium Grande, Phragmipedium caudatum x longifolium

24/4 -10

Tjusigt Beritl! Detta är en favorit hemma hos mig... även då den egentligen är alldeles för storvuxen för min smak....

24/4 -10

Läcker, gillar de långa petalerna.
mvh
Mikael

Den bär sitt namn med stolthet, grattis!

25/4 -10

Maffig planta och läcker blomma.

25/4 -10

Långpetalera är superläckra.

18/5 -10

I full blom på ena stängeln

18/5 -10

Woooouh!!
Mäktigt! Men det ser lite tungt ut det där

18/5 -10

Snyggt när den hänger så där naturligt - framhäver petalerna riktigt fint. Pampig!!

18/5 -10

Jätteläcker planta, grattis till pampig blomning

18/5 -10

Fy hundan, här går det undan, Grattis

18/5 -10

Häftigt !

19/5 -10

Magnifico!

19/5 -10

Instämmer med alla föregående, verkligen imponerande!

Ge din åsikt
Phragmipedium Grande. Från valkyrie66.

Äntligen!!!!! Nu har den börjat slå ut! Den första knoppen av två på denna stora fina Phragmipedium Grande (caudatum x longifolium). Det är få knoppar som är så vackra när de öppnas som Phraggar...

Köpt av Marita för två år sedan. Odlas på fönsterbänk i semi-hydro vulkansten. .... Jodå....lite stolt är jag faktiskt!

Nyckelord: Phragmipedium Grande

4/9 -09

En liten blyger ser det ut som Grattis!

4/9 -09

Om man nu kan säga charmig om en blomma, så tycker jag verkligen att dessa Phraggar och Papphar har det...charm

Det har ju blivit lite svalare så det är bäst att hålla öronen varma! Grattis.

4/9 -09

Mmmm visst är de läckra när de håller på att fälla ut sina "armar". Grattis till knopparna.

Javisst ska du vara stolt, grattis!

4/9 -09

Den som väntar på något gott.....
GRATTIS

4/9 -09

Vilken skönhet! Och härligt foto

4/9 -09

TACK!!

Jovisst är det något riktigt speciellt med paph och phraggknoppar! Denna har jag väntat på länge, vilken fin tajming också, precis lagom till helgen så jag kan följa knoppsprickningen i "real time". Detta skulle man ha en time laps kamera till...... Jag lägger in ett till foto när den har öppnat sig helt.

5/9 -09

Phragmipedium Grande. Från valkyrie66.

Nu har den trötta lilla Phraggen vaknat! Mmmm såååå fiiin!!

5/9 -09

Helt enkelt "loovely" Karma

5/9 -09

Wow! Grattis! Den är hur läcker som helst!

Det kan man kalla förvandling!

5/9 -09

Ja, visst är den underbar!! Väl värt de två åren jag hat väntat på blommor. Såg idag att det faktiskt kommer att bli 3 blommor i denna blomningen. Ännu bättre!!

5/9 -09

Såå snygg. Grattis o väl värd all väntan.

5/9 -09

Mäktigt!

6/9 -09

Väl värd sin väntan vill jag lova! Välvridet vacker, Valkyrie!

Prata om bilden

Efter 2 års väntan sätter min Phragmipedium Grande äntligen knopp!!! YES!! Men precis samtidigt börjar två av bladen på det skottet som nu skall till och blomma gulna... varför? Vad är det som är fel?

Bilden visar både över och undersidan på ett av bladen som felar. Jag har tittat noga under lupp och ser inga kryp av något slag. Bladet känns inte sladdrigt eller mjukt men det finns lite glukosdroppar här och där. Jag har inte ändrat på några odlingsförhållanden sedan i vintras då den flyttades upp till Cattleya hyllan (mer ljus).

Nyckelord: Phragmipedium Grande, gula blad

11/8 -09

Kan vara att de nedersta bladen som står nere i vulkanstenen som börjat att ruttna vid basen. Bruka bli så när det ständigt är blött.
Om det är så ta undan lite av stenarna och dra av de angripna bladen vid basen, så du ser nytt o fint blad.
Kan även kommit vatten nere i bladvecken, tas upp lätt med ett ihopa rullat kaffefilter.

12/8 -09

Tack Persson. De verkar inte ruttna nere vid vulkanstenen, och jag är alltid sååå noggrann med att inte lämna kvar vatten i bladveckan... men det var min första gissning också... Sjutton också. Ja, ja. Det är ett stooort skott, den kan avvara ett par blad. Är det bäst att skära av dem och kanela eller låta naturen ha sin gång och låta dem falla av själva om några veckor?

12/8 -09

Den där fläcken på bladet ser nästan ut som en form av brännskada, finns det någon möjlighet att den blivit bränd av sol eller har du kanske sprayat mot ohyra, så att den blivit köldskadad ?. Hela plantan ser en smula gulaktig ut i mina ögon, men det kan vara en fotot som luras kanske. Annars tycker jag att bladnerverna ser ut att vara mörkare en resten av bladet och det kan tyda på någon form av näringsbrist eller obalans i näringsupptaget. Det kan ge symtom som bladfläckar, ljusa eller mörka bladkanter, gulnande av de äldsta eller av de yngsta bladen, ljusa blad med normalfärgade nerver m.m. allt beroende på vilket ämne som felar. Det kan vara så att den ljusare placering du gett plantan har ökat tillväxthastigheten och då också näringsbehovet, vilket kan ge bristsymtom, om man gödslar som vanligt.

12/8 -09

Flora: Tack såmycket för dina funderingar. Resten av plantan är grön och fin, fotot kanske inte stämmer helt, bara ett par blad som nu felar. Tror inte det är en brännskada solen står inte på direkt i detta fönstret mer n en timme på morgonen och det har den gjort hela sommaren utan problem, inte nytt nu alltså. Vi har ju dessutom knappt haft sol de senaste veckorna. Jag har inte sprejat för någon ohyra eller annat kallt.... Men näringsbrist.... den hade jag inte tänkt på!! Det är ju absolut möjligt. Den åkte upp på hyllan närmast lampan (ca 40 cm närmare lysrören än innan) i vintras för att jag hoppades att den skulle triggas att blomma. Men jag har gödslat som vanligt. Kan det vara så? Oh... jag vet inte. Tror att kanske det blev vatten kvar i bladverket då jag duschade av den rejält nyligen, även om jag tyckte att jag torkat upp allt... men tycker då att det är lite konstigt att fläcken börjar så långt upp på bladet och sprids utåt från mitten och inte nere i vecket.

Vad gör jag? Väntar tills dessa bladen trillar av av sig själva, provar att gödsla lite mer och hoppas att det inte blir fler?

12/8 -09

Om du ställde den i duschen så är det säkert därför, långpetalarna har en förmåga att få kvarstående vatten väldigt långt ner i bladvecken, man måste nästan vända dem upp och ned för att få ut allt. I det fallet skulle jag ta bort bladet, för det kan vara ett förstadie till brunröta.

12/8 -09

Sjutton också.... Ja ja, man lär så länge man lever. Tack så mycket Flora. Jag skär bort bladet och kanelar i morgon bitti då.

Ge ditt svar

10/5 -06

Grande

Grande. Från ThomasD.

 

Nyckelord: Phragmipedium Grande

10/5 -06

Urtjusig. På en del bilder jag har sett kallas denna Grande, på andra bilder jag har sett bilder från http://www.richardiana.com däefter skulla jag kalla denna popwii och den andra för warzewiczianum. Men jag är ju inte någon specialt och inte dommare heller. Men jag skulle säga att du har två arter.

så hoppas jag att min blir en dag, me want

om inte hunden kapar den igen förstås :S

10/5 -06

Hundar ska lyda....

hehe han kapade den med svansen när han var glad, så det e lite svårt att bli arg. nä han lyder riktigt bra vi går dressyrkurser 2 ggr om året.

10/5 -06

får väl tala om att det är spröda känsliga orkideer får honom, annars hur ska han vet det.

Prata om bilden

Phragmipedilum Grande

Nyckelord: Phragmipedium Grande

Den bara stod och väntade på mig och visskade "köp mig" kunde givetvis inte motstå den

Läcker!!!!

29/4 -06

Me like...prescioussssss flower...;-)
Jomen på det här forumet är vi helt på det klara över att växter i allmänhet och orkidéer i synnerhet kommunicerar med oss. Av nån underlig anledning är just orden "köp mig, ta mig med hem" överrepresenterade i de rapporterade fallen av telepatiska påhopp. Slår vad om att det är den senast utvecklade slugheten i orkidésläktets evolutionsgenetiska strategiportfölj, och eftersom den är så framgångsrik kommer den att breda ut sig alltmer och utvecklas och anpassas efter tidens omständigheter. Vi har dem snart mejlandes och sms:andes oss oxå. De lägger in översöta bilder på sig själva och kalkylerar kallt med att vi ska falla för trixen. Sedan har de i oss i sina garn och påbörjar nästa fas av indoktrinering: att få oss att slava för dem med kost, logi och uppassning som på Hilton. Följer vi inte direktiven vägrar de helt enkelt att blomma, slokar och ser allmänt kalkförgiftade ut och väcker oss i ottan till tonerna av "kling klang klockan slår stig upp och plocka mossa, dagen lång och magen trång och lite mat i påsen..." Är de inte underbara så säg

30/4 -06

Den här klonen är ju helt otroligt vacker, häftigt att de långa petalerna böjer sig sådär fint och sedan avslutas i ljuvliga korkskruvslockar.

30/4 -06

Petaler och petaler, det är ju drakmustascher, Gtgoon Trevligt förresten att det är fler nattugglor på tråden, nu hoar jag till dig hoooho och godnatt!

30/4 -06

Drakmustascher var det ja!

Och att sova är förresten överskattat!

Helt ljuvlig är den Gillis!!!! Bra att den kom hem från affären! Affärer är ingen bra plats för orkidéer tycker jag. Att bro på Sälutterns härliga inlägg om vad orkidéer telepaterar och säger oss. Här kommer mer som mina orkidéer viskat i affärerna:
Jag kan bli din.( förförisk)
-Du behöver inte köpa mig... men kan du motstå mig?.( förförisk)
-Hjälp! Rädda mig! (desperat)
-Köper du mig inte nu kommer du ÅNGRA dig! (hotfull)
-Du har ju inte kännt min doft ännu. Kom närmare! (förförisk)
- Titta på mig då! Titta på mig då! Titta på mig då!(nassicistiskt)
- Jag är i en kass för sig! Ett riktigt prakt exemplar!!( snobbigt)

30/4 -06

Snödrottningen och Säluttern, ni har öppnat mina ögon! Naturligtvis är vi människor utsatta för en regelrätt kampanj från orkidéerna (vilket Säluttern så initierat beskrev som ett led i deras evolution) ! Bara jämför med hur gökarna placerar sina ägg i främmande bon ! Fast orkidéerna har gått ett steg längre med sin telepatiska förmåga...

Tack för alla dom fina kommentarerna, och till dig snödrottningen vill jag bara säga att du har bara rätt i alla meningar dom kan viska till en

Prata om bilden