Phragmipedium Grande blad gulnar - varför??

11/8 -09

Efter 2 års väntan sätter min Phragmipedium Grande äntligen knopp!!! YES!! Men precis samtidigt börjar två av bladen på det skottet som nu skall till och blomma gulna... varför? Vad är det som är fel?

Bilden visar både över och undersidan på ett av bladen som felar. Jag har tittat noga under lupp och ser inga kryp av något slag. Bladet känns inte sladdrigt eller mjukt men det finns lite glukosdroppar här och där. Jag har inte ändrat på några odlingsförhållanden sedan i vintras då den flyttades upp till Cattleya hyllan (mer ljus).

Nyckelord: gula blad, Phragmipedium Grande

11/8 -09

Kan vara att de nedersta bladen som står nere i vulkanstenen som börjat att ruttna vid basen. Bruka bli så när det ständigt är blött.
Om det är så ta undan lite av stenarna och dra av de angripna bladen vid basen, så du ser nytt o fint blad.
Kan även kommit vatten nere i bladvecken, tas upp lätt med ett ihopa rullat kaffefilter.

12/8 -09

Tack Persson. De verkar inte ruttna nere vid vulkanstenen, och jag är alltid sååå noggrann med att inte lämna kvar vatten i bladveckan... men det var min första gissning också... Sjutton också. Ja, ja. Det är ett stooort skott, den kan avvara ett par blad. Är det bäst att skära av dem och kanela eller låta naturen ha sin gång och låta dem falla av själva om några veckor?

12/8 -09

Den där fläcken på bladet ser nästan ut som en form av brännskada, finns det någon möjlighet att den blivit bränd av sol eller har du kanske sprayat mot ohyra, så att den blivit köldskadad ?. Hela plantan ser en smula gulaktig ut i mina ögon, men det kan vara en fotot som luras kanske. Annars tycker jag att bladnerverna ser ut att vara mörkare en resten av bladet och det kan tyda på någon form av näringsbrist eller obalans i näringsupptaget. Det kan ge symtom som bladfläckar, ljusa eller mörka bladkanter, gulnande av de äldsta eller av de yngsta bladen, ljusa blad med normalfärgade nerver m.m. allt beroende på vilket ämne som felar. Det kan vara så att den ljusare placering du gett plantan har ökat tillväxthastigheten och då också näringsbehovet, vilket kan ge bristsymtom, om man gödslar som vanligt.

12/8 -09

Flora: Tack såmycket för dina funderingar. Resten av plantan är grön och fin, fotot kanske inte stämmer helt, bara ett par blad som nu felar. Tror inte det är en brännskada solen står inte på direkt i detta fönstret mer n en timme på morgonen och det har den gjort hela sommaren utan problem, inte nytt nu alltså. Vi har ju dessutom knappt haft sol de senaste veckorna. Jag har inte sprejat för någon ohyra eller annat kallt.... Men näringsbrist.... den hade jag inte tänkt på!! Det är ju absolut möjligt. Den åkte upp på hyllan närmast lampan (ca 40 cm närmare lysrören än innan) i vintras för att jag hoppades att den skulle triggas att blomma. Men jag har gödslat som vanligt. Kan det vara så? Oh... jag vet inte. Tror att kanske det blev vatten kvar i bladverket då jag duschade av den rejält nyligen, även om jag tyckte att jag torkat upp allt... men tycker då att det är lite konstigt att fläcken börjar så långt upp på bladet och sprids utåt från mitten och inte nere i vecket.

Vad gör jag? Väntar tills dessa bladen trillar av av sig själva, provar att gödsla lite mer och hoppas att det inte blir fler?

12/8 -09

Om du ställde den i duschen så är det säkert därför, långpetalarna har en förmåga att få kvarstående vatten väldigt långt ner i bladvecken, man måste nästan vända dem upp och ned för att få ut allt. I det fallet skulle jag ta bort bladet, för det kan vara ett förstadie till brunröta.

12/8 -09

Sjutton också.... Ja ja, man lär så länge man lever. Tack så mycket Flora. Jag skär bort bladet och kanelar i morgon bitti då.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av valkyrie66:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik