Skriv början av artikeln om Orkidee

Nyckelord: Orkidee

Inlägg med Orkidee som nyckelord.

Hej!
Jag undrar hur man ska inreda ett terarium,exo terra 40×40×40, så att orkideer trivs?
Vad ska man ha som bottenmatrial, hur får man dom att "fästa" på väggarna?
Hur fäster man ens en orkide vid en bark eller trä bit?

Terariumet har nät tak och jag har tänkt att jag ska vattna/spraya själv orkideerna.

Helt nytt för mig så jag tar emot alla tips!

Nyckelord: Orkidee, Start, Vivarium

19/11 -16

Vad för slags orkidéer vill du ha i ditt skåp? Hur du bygger ditt skåp, beror ju en hel del på vilken miljö du vill att dina orkisar ska trivas i. Jag har själv ett varmt skåp där Aerangis, Rodriguenzia och Tolumnia verkar trivas (förutom ogräs som fjäderbräken med mera: har dem bara för luftfuktighetens skull!).

19/11 -16

Jag tror nog att alla har sin egen tvist. Jag ett stort alvarium som jag har en del i. Endast i kruka och monterat på träbitar som jag tycker är fina. Sen sprayar jag varje morgon med en vaakum spray pump. Och i mitt lilla vivarium är det vatten i botten och en pump som blåser upp vatten i materialet (epiweb) och bevattnar sig själv 3 gånger om dagen.
Bild på vivariet är med.

Där har jag ett par Masdevallia nidifica som trivs mycket bra:)

Du kan kolla på dusk.se (tror det är deras websida) dår kan du se lite olika lösningar. Där kan du även köpa speciellt skurna epiweb bitar att sätta in i exo terras olika terrarium. De har även moss mix, som blir såhär fin som på bilden.

Också måste man se till att man har orkidéer efter klimatet.

20/11 -16

Om du går in på Odling etc så finns det mycket information där

20/11 -16

Du behöver en löstagbar glas/plastskiva att täcka skåpet med för att kunna hålla en lämpligt luftfuktighet. Att fästa plantor vid en barkbit eller rot är enkelt. Köp en rulle med tråd som har en kärna av gummi, finns i sybehörsaffärer. Klipp av en bit, lagom lång (du får avpassa längden efter vad du ska montera och på vad). Knyt ihop ändarna och sedan så lindar du fast plantan med en sida av öglan i sänder. Efter lite träning går det som en dans.

Ge ditt svar
Från afroditeS.
Från afroditeS.

hejsan!
är rätt så ny när det gäller skötsel av orkideer och behöver hjälp med min som håller på och dör. bladen har sloknat och var tvungen att ta bort dem men det har kommit nya blad. vet inte vad jag gör för fel. jag vill inte att orkideen ska dö.
snälla hjälp mig!! vattnar jag för mkt eller för lite??

Nyckelord: blad slokna, orkidee, brudorkidee

12/8 -16

Har du kollat rötterna? Om de är fasta och vita (torra) eller gröna (nyss vattnade), så bör du nog vattna mer än du har gjort tidigare. Om rötterna är bruna eller grå (ruttna), så vattnar du för mycket. I det sistnämnda fallet är det ofta så att komposten (motsvarande jorden hos en vanlig krukväxt) har fallit sönder och inte släpper in tillräckligt mycket luft. Kolla hur komposten ser ut. Börjar den bli jordliknande, så torkar den upp för långsamt och rötterna dör. I båda fallen ser plantan uttorkad ut.

12/8 -16

Ser också att du har överblommade stänglar kvar på plantan och de tycker jag du ska klippa bort, för de tar onödig energi från din planta i det här läget. Svårt att se på bilden om du har en keiki på en gammal stängel på den aktuella plantan, eller om det är något från den andra plantan på bilden.

15/8 -16

lite av komposten börjar typ öppna sig men det är inte mycket kompost i glaskrukan. ska jag byta komposten eller tycker ni att jag borde bara kasta bort den?

15/8 -16

Om barkbitarna i krukan är murkna måste dom bytas ut mot nya bitar av pinjebark. Viktigt att barken får torka mellan vattningarna. Om orkiden står direkt i en glaskruka utan ordentligt med hål i botten, så blir det lätt problem med för mycket fukt på rötterna.

15/8 -16

För några år sedan lanserades genomskinliga glaskrukor för plantering av orkidéer och man kunde också köpa plantor som var planterade i glaskrukor. Okunskapen gjorde väl att de som tog fram dessa krukor, med eller utan hål i botten, inte tänkte på att solen lätt bränner rötterna, för det blir för varmt i glaskrukan. Bäst är att plantera i plastkruka och ha en ytterkruka i porslin/keramik. Sen måste du avgöra själv om du ska spara den eller inte. En ny frisk Phalhybrid kan du köpa för drygt en hundring.

15/8 -16

tack så mycket ska göra det ???
jag pratade med personalen på interflora och de rekommenderade att jag lägger orkideen i bara vatten efter jag visade bilderna på orkiden men är väldigt skeptisk för jag har fått höra att orkideer ska absolut inte vara i vatten för då dör rötterna.

15/8 -16

råkade skriva frågetecken haha

15/8 -16

råkade skriva frågetecken haha

15/8 -16

När du byter bark titta på rötterna... är de mjuka o liksom svampiga... så har det med övervattning att göra. Jag har fått en hel del plantor fr Interflora som var förmodligen överdränkta med vatten vid några tillfällen o dessa plantor gick inte att rädda sen.

Detta har fått mig att uppleva orkidee skräck i många år där jag inte vågade mig överhuvudtaget på orkideer. Nu vet jag bättre och på sista 5 år har jag bara förlorat en enda planta... en baby cymbidium.

Så ta upp ur krukan din planta o titta på rötterna innan du bestämmer om du kan rädda den och hur...

Ge ditt svar

Jag letar orkidéer som man kan ha i terrarium! De får ej vara giftiga då kameleonten gärna smakar på växter.
Vill ha tips på orkidéer som klarar ett tropiskt klimat med hög luftfuktighet, både låga o höga orkidéer så man kan ha dem på olika ställen.

Tack på förhand!

Nyckelord: Orkidée

13/9 -13

Hej! Titta gärna på vår hemsida www.orchidehuset.se
Om du också går med i vår klubb så kan du handla billigare från våra bästa odlare. Peter o. Björn

13/9 -13

Vad häftigt att du har kameleont!

13/9 -13

Det finns kameleont bäbisar till salu på blocket, i smedjebacken:-)

16/9 -13

Gitchen, jag kan inte det där med vilka som passar men den här butiken kanske kan ge lite ledtrådar i frågan
http://bens-jungle.com/index.php

Ge ditt svar

hejsan. Är nybörjare på orkidéer men inte på andra växter=)
Jag har lite matbutiksköpta orkideer som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med. Står bara phalaenopsis på lappen.
Håller just nu på med att göra ett litet regnskogsterrarie och tänkte slänga in dem där. Jag tänkte ha mellan 80-95% luftfuktighet där och undrar väl egentligen bara om de tål det. Ska även ha mossa där och undrar ifall jag behöver ge osmosvatten(eller duger vatten till bilbattrier?)

Tack för mig
Lee

Nyckelord: mossa, orkidee, osmos

7/3 -13

Det beror på vad du har köpt för orkidéer. Har du kollat under fliken odling?

7/3 -13

Jeg synes at hvis du skal ha en RH på 80-95 % inne så blir det for fuktig å ha de i mose i tillegg. Vannlig butikk phalaenopsis kan du ha enten i potter ellers kan du montere de på bark hvis du skal ha de inni terrariet. Hva slags vann du skal bruke er avhengig av hva du har tilgang til. Jeg bruker destilert vann med litt gjødsel eller blandet med krannvann på vinteren. Og når det begynner å regne så bruker jeg regnvann. Ofte problemet med krannvann er at den har for høy pH. Du kan forsåvidt måle pH og senke den ved å tilsette en syre. Men min absolutt favoritt er regnvann.

7/3 -13

Det blir nog för fuktigt. Vill du ändå prova är det viktigt med fläktar, och som olga säger i krukor eller dyl.

Ge ditt svar

Hejsan. Jag hittade detta forumet när jag letade runt på sidor där man kan köpa/beställa orkideer.
Är nämligen så att min kära mamma har beslutat sig om att börja samla på orkideer eftersom detta är en så vacker blomma (håller med!) och då hade jag tänkt att när hon fyller år nu i april, så ska alla vi barn, 5 st, köpa varsin orkidee till henne, så att hon kommer igång på riktigt. Hon har 3 stycken nu vet jag.

Någon som har några tips på vart man kan få tag på några i Borås området? Ev. Göteborg går också bra. Och gärna orkideer som inte kostar skjortan heller, min mammas idé är att ha hela matsalen med orkideer, och hon har hellre många fina, är bara några få fina.

Jag är inte så kunnig inom dem olika sorterna. Men vet att hon har 3 st av den "vanligaste sorten" orkidee så att säga....2 st rosa och en ljusblå.

Har ni tips så kom gärna med dem!
Hjälp mottages tacksamt!!

Nyckelord: orkidee

12/1 -12

varför inte beställa på internet?

12/1 -12

Hejsan! Jag har en Laelia anceps jag gärna säljer till någon som bättre uppskattar den. Lägger upp bilder i mitt galleri i morgon under dagen så kan du ju känna efter om det är av interesse. Köpte den i somras för 250 kr + frakt, men vid intresse kan vi kanke diskutera priset så ingen känner sig "snuvad". Köpte den i tyskland och vet inte var den ligger på prismässigt här. Är priset högre i Sverige för motsvarande planta så är ju givetvis inte 250 kr aktuellt att ta betalt + frakt. Det dyker säkert upp något svar i tråcen fårn någon mer van opare som kan ge ett bra och rättvist pris. Jag kan även erbjuda en keiki (orkidebebis) av en Phalenopsis eqestris, rosablommande för en femtiolapp + frakt. Har även en Dendrobium kingianum-hybrid för en hundring jämt.

Vänligen Maria Borgström.

PS Jag kan troligtvis åka in till Göteborg för upphämtning på typ centralen, eller rättare sagt jag kan göra det, frågan är bara om de tiderna passar dig. DS

12/1 -12

Blomtjuven: Några förslag på bra och seriösa sidor? Är dålig på att hitta!

12/1 -12

Blomtjuven: Några förslag på bra och seriösa sidor? Är dålig på att hitta!

12/1 -12

12/1 -12

En till svensk sida: Orchidéhuset...

Ge ditt svar