Orkideer i terarium / vivarium start

19/11 -16

Hej!
Jag undrar hur man ska inreda ett terarium,exo terra 40×40×40, så att orkideer trivs?
Vad ska man ha som bottenmatrial, hur får man dom att "fästa" på väggarna?
Hur fäster man ens en orkide vid en bark eller trä bit?

Terariumet har nät tak och jag har tänkt att jag ska vattna/spraya själv orkideerna.

Helt nytt för mig så jag tar emot alla tips!

Nyckelord: Orkidee, Start, Vivarium

19/11 -16

Vad för slags orkidéer vill du ha i ditt skåp? Hur du bygger ditt skåp, beror ju en hel del på vilken miljö du vill att dina orkisar ska trivas i. Jag har själv ett varmt skåp där Aerangis, Rodriguenzia och Tolumnia verkar trivas (förutom ogräs som fjäderbräken med mera: har dem bara för luftfuktighetens skull!).

19/11 -16

Jag tror nog att alla har sin egen tvist. Jag ett stort alvarium som jag har en del i. Endast i kruka och monterat på träbitar som jag tycker är fina. Sen sprayar jag varje morgon med en vaakum spray pump. Och i mitt lilla vivarium är det vatten i botten och en pump som blåser upp vatten i materialet (epiweb) och bevattnar sig själv 3 gånger om dagen.
Bild på vivariet är med.

Där har jag ett par Masdevallia nidifica som trivs mycket bra:)

Du kan kolla på dusk.se (tror det är deras websida) dår kan du se lite olika lösningar. Där kan du även köpa speciellt skurna epiweb bitar att sätta in i exo terras olika terrarium. De har även moss mix, som blir såhär fin som på bilden.

Också måste man se till att man har orkidéer efter klimatet.

20/11 -16

Om du går in på Odling etc så finns det mycket information där

20/11 -16

Du behöver en löstagbar glas/plastskiva att täcka skåpet med för att kunna hålla en lämpligt luftfuktighet. Att fästa plantor vid en barkbit eller rot är enkelt. Köp en rulle med tråd som har en kärna av gummi, finns i sybehörsaffärer. Klipp av en bit, lagom lång (du får avpassa längden efter vad du ska montera och på vad). Knyt ihop ändarna och sedan så lindar du fast plantan med en sida av öglan i sänder. Efter lite träning går det som en dans.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av PiaJansson:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik