Skriv början av artikeln om brudorkidee

Nyckelord: brudorkidee

Inlägg med brudorkidee som nyckelord.

Från afroditeS.
Från afroditeS.

hejsan!
är rätt så ny när det gäller skötsel av orkideer och behöver hjälp med min som håller på och dör. bladen har sloknat och var tvungen att ta bort dem men det har kommit nya blad. vet inte vad jag gör för fel. jag vill inte att orkideen ska dö.
snälla hjälp mig!! vattnar jag för mkt eller för lite??

Nyckelord: orkidee, brudorkidee, blad slokna

12/8 -16

Har du kollat rötterna? Om de är fasta och vita (torra) eller gröna (nyss vattnade), så bör du nog vattna mer än du har gjort tidigare. Om rötterna är bruna eller grå (ruttna), så vattnar du för mycket. I det sistnämnda fallet är det ofta så att komposten (motsvarande jorden hos en vanlig krukväxt) har fallit sönder och inte släpper in tillräckligt mycket luft. Kolla hur komposten ser ut. Börjar den bli jordliknande, så torkar den upp för långsamt och rötterna dör. I båda fallen ser plantan uttorkad ut.

Ser också att du har överblommade stänglar kvar på plantan och de tycker jag du ska klippa bort, för de tar onödig energi från din planta i det här läget. Svårt att se på bilden om du har en keiki på en gammal stängel på den aktuella plantan, eller om det är något från den andra plantan på bilden.

15/8 -16

lite av komposten börjar typ öppna sig men det är inte mycket kompost i glaskrukan. ska jag byta komposten eller tycker ni att jag borde bara kasta bort den?

15/8 -16

Om barkbitarna i krukan är murkna måste dom bytas ut mot nya bitar av pinjebark. Viktigt att barken får torka mellan vattningarna. Om orkiden står direkt i en glaskruka utan ordentligt med hål i botten, så blir det lätt problem med för mycket fukt på rötterna.

För några år sedan lanserades genomskinliga glaskrukor för plantering av orkidéer och man kunde också köpa plantor som var planterade i glaskrukor. Okunskapen gjorde väl att de som tog fram dessa krukor, med eller utan hål i botten, inte tänkte på att solen lätt bränner rötterna, för det blir för varmt i glaskrukan. Bäst är att plantera i plastkruka och ha en ytterkruka i porslin/keramik. Sen måste du avgöra själv om du ska spara den eller inte. En ny frisk Phalhybrid kan du köpa för drygt en hundring.

15/8 -16

tack så mycket ska göra det ???
jag pratade med personalen på interflora och de rekommenderade att jag lägger orkideen i bara vatten efter jag visade bilderna på orkiden men är väldigt skeptisk för jag har fått höra att orkideer ska absolut inte vara i vatten för då dör rötterna.

15/8 -16

råkade skriva frågetecken haha

15/8 -16

råkade skriva frågetecken haha

15/8 -16

När du byter bark titta på rötterna... är de mjuka o liksom svampiga... så har det med övervattning att göra. Jag har fått en hel del plantor fr Interflora som var förmodligen överdränkta med vatten vid några tillfällen o dessa plantor gick inte att rädda sen.

Detta har fått mig att uppleva orkidee skräck i många år där jag inte vågade mig överhuvudtaget på orkideer. Nu vet jag bättre och på sista 5 år har jag bara förlorat en enda planta... en baby cymbidium.

Så ta upp ur krukan din planta o titta på rötterna innan du bestämmer om du kan rädda den och hur...

Ge ditt svar

6/8 -14

6/8: sommar

Från yvodan.

Som "spindeln" skrev har det varit en varm sommar... till på köpet har vår fastighetsägare fått för sig att reparera ventilationen under sommarmånaderna.. vilket gjort att jag har drygt 30 gr inne och har bara söderläge men ett par av mina brudorkideer blommar samt på den ena kommer en ny stängel med knoppar ... så detta verkar de gilla .. Har också en Thailand black ... som har en ny "stängel" ... se om det blir blomma på den
Blommorna trivs, bara "ägaren" som behöver svalare

Nyckelord: brudorkidee

6/8 -14

Härligt, grattis! Till blomman, 'ägaren' står säkert ut med sådan blomprakt !

6/8 -14

Tack Xara ... Jag står ut .. är jätteglad över att de blommar, är nybörjare på orkideer... så få se dem blomma om gjorde mig lycklig

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.