Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Odontoglossum

Nyckelord: Odontoglossum

Inlägg med Odontoglossum som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Odontoglossum

O. Anna Claire (2) O. crispum (5) O. crocidioterum (1) O. grande (4) O. insleayi (1) O. Margarete Holm "Larkspur" (1) O. naevium (2) O. pescatori/nobile. (1) O. Samurai (1) O. sanguineum (1) O. Violeta Van Holm (1) O. Violetta van Holm (4) O. Violetta von Holm (3) O. wyattianum (4)

Prat om släktet Odontoglossum

Odontoglossum wyattianum. Från bolebo.

Arten kommer från Peru och köptes från Ecuagenera för många år sedan. Växer på 1500 - 2300 och är kallväxande. Kan också klara sig i ett tempererat utrymme men vill ha god luftfuktighet. Den är mycket lik Odontoglossum harryanum som växer under liknande förhållande. De skiljer sig främst åt att petalerna öppnar sig utåt medan hos harryanum är de inåtböjda över könspelaren som om den vill skyla sig.

Nyckelord: Odontoglossum wyattianum

4/1 -21

Snyggt

4/1 -21

Jätteläcker!
Mvh
Mikael

5/1 -21

Strålande

5/1 -21

Väldigt vacker blomma har den doft

6/1 -21

Ja, den doftar svagt av vanilj.
Tyvärr är bilden för mörk så det fina mönstret i läppen syns dåligt.Vid max storlek blir det lite bättre. det beror på att Iphone har "uppdaterat" programmet igen så jag fick sänd bilden via mail fram och tillbaka. Nu har jag ändrat tillbaka så nu blir bilderna i Jpeg igen. Hoppas jag.

7/1 -21

En vacker sak , dessutom med en fin doft. Gick in för att läsa lite om den, å nu har ngn. klåfingrig varit på den oxå. Omdöpt till Oncidium av ngn. anledning . Ser att den vill ha de svalare/kallare än vad jag har, så får njuta av din i stället .

Prata om bilden

Nu blommar min Oncidium Tiny Twinkle. Doftar så gott Köpte i förgår en Odontoglossum. Det står inget hybridnamn på den

Nyckelord: Odontoglossum, Oncidium Tiny Twinkle

19/11 -20

Du har en stadig framgång med dina orkidéer. Bravo.

21/11 -20

Oncidium Twinkle är en trevlig, lättskött på fönsterbänk och blomvillig planta. Har själv den i flera olika färger och den doftar ju så gott oxå. Fin planta anitta !

21/11 -20

Har också en liten Tiny Twinkle (alba) sedan två år tillbaka och på väg att blomma för tredje gången. Visst är de <3<3

21/11 -20

Grattis!!

Ge din åsikt
Odontoglossum pescatori/nobile. Från bolebo.

Denna är kanske min absoluta favorit.
För många år sedan hade jag ett par av dessa men tyvärr så dog dom i samband med att jag flyttade några gånger på åttiotalet och sedan dess har jag varit på jakt efter dom och 2018 lyckades jag få köpa 2 st från Orquideas Del Valle i Columbia. Jag hämtade dem i samband med en utställning i Dresden. Den kommer från höga områden i Anderna och är kallväxande. Självklart älskar den hög luftfuktighet men är måttligt ljuskrävande. Den är mycket ovanlig. Av någon anledning är den svår att föröka.
Stig Dalström ägnade en stor del av en av sina senare resor till området för att leta efter den och lyckades få syn på den. Han var mycket nöjd.

Nyckelord: Odontoglossum pescatori/nobile.

16/4 -20

Wow! Fantastisk vacker!

17/4 -20

Söta blommor Vad kul att du hittade en eftersom den är ovanlig

25/4 -20

Underbara!
Mvh
Mikael

27/4 -20

Fantastiskt fin!

3/5 -20

Tack alla intresserade för era positiva kommentarer.

Prata om bilden
Nyköpta. Från Alf Forsblom.

Fyra nyköpta orkidéer. Trädgårdsmässan i fredags. 2 från Orkidehuset och 2 från odlare i Orkidésällskapet. Dendrobium farmeri, Laelia lundii, Paphiopedilum sukhakulii och Odontoglossum naevium. Spännande att se hur de utvecklas!
Har ni goda råd för skötseln så skriv gärna!

Nyckelord: Paphiopedilum sukhakulii, Odontoglossum naevium, Dendrobium farmeri, Laelia lundii

24/3 -19

Spännande! Hade orkidesällskapet någon monter?

24/3 -19

Ser fina ut

24/3 -19

Ja Orkidesällskapet har en stor monter med många plantor till salu faktiskt. Riktigt bra och tror det var 4-5 som jobbade där i fredags.

24/3 -19

Ligger också ute med en beställning på Laelia lundii men den kommer först i sommar

24/3 -19

För mig blev det en Coelogyne tomentosa och en Masdevallia menatoi från orkidesällskapet

24/3 -19

Grattis till fina plantor

24/3 -19

Hade rolig dag på Mässan igår!! Även Explore-mässan var kul, tyckte jag !

24/3 -19

Samma här. Det blev dock inga inköp.

Ge ditt svar
Odontoglossum crispum. Från bolebo.

Härstammar ursprungligen från Columbia.
Just det här exemplaret kommer från Mc´Beans i England. Firman är tyvärr nedlagd.

Nyckelord: Odontoglossum crispum

Helt underbar! Snygg bakgrund också.

5/2 -18

Herre du milde helt otrolig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

5/2 -18

Magnifik är det rekordblomning?

5/2 -18

Man blir mållös... helt otroligt... o bedårande!

5/2 -18

Oslagbart! Fantastiskt!
Nu saknar jag växthus märker jag....

6/2 -18

Dick: Nej det är ingen rekordblomning även om där är en extra stjälk på baksidan av plantan. Crispum ger oftast 8 - 20 blommor på samma stjälk och varje blomma är 8 - 10 cm i diameter. Denna har 13 blommor á 10 cm. Jag har en till som är på gång och den har 20 knoppar på en grenad stjälk. Totalt har jag ca 40 crispum. I stort sett är alla olika kloner eftersom de är fröplantor med olika föräldrar. Många blommor blir det.
Stulun: Visst är det bra med ett växthus, det är lättare att hålla hög luftfuktighet samt bra ljus än i en lägenhet som är bostad.
I natt har det varit lugnare med inomhusodling. Det har varit 16 grader kallt. Allt hänger på några säkringar. Det finns reservvärme om det blir så illa så strömmen försvinner.

6/2 -18

Får alltid dragspelsblad och dålig blomning på de här släktingarna så jag slutade med dem. Så sett ingen rolig årstid nu även om vi hade en strålande vinterdag igår. Passade på att fylla fågelmatarna på kollo.
Glömde min Vampira ute så den klarar nog inte persen.

6/2 -18

Här fick jag hålla till godo med minus 22 inatt... o det är flera veckor som brukar bli så varje vinter. Så även om jag får en växthus i sommar så det är tveksam att jag har den i drift vintetid... ekonomiskt omöjligt för mig.

6/2 -18

Uuunderbar.... mållös Jag MÅSTE ha ett åretomväxthus som jag kan BO (eller åtminstone övernatta) i ! ! (Helst inte ett orangeri anslutet till ett slott eller liknande; har oxå en budget, dårå.) Men jag vill ha en lösning som tillåter inte bara året-om, utan även några olika miljöer OCH ett studie/skrivbordsområde mitt i... och... och.... och... (-14 mitt på dagen i Eskilstuna idag, just saying.)

6/2 -18

Problem med dragspelsblad är välkänt hos den här gruppen och beror på för låg luftfuktighet. Det är här växthus visar sin styrka, speciellt på vintern. Ljus är lättare att ordna inomhus.
Ett växthus är onekligen en tillgång om man har plats på tomten och budgeten tillåter ett. Bra att tänka på driftskostnaderna innan man släpper loss sina drömmar. Det går att få ned driftskostnaderna dramatiskt men då kostar projektet så mycket mer. Det gäller att hitta en bra kompromiss. Ett växthus med 16 mm polycarbonatbeklädnad kan hållas i drift under 8 månader med lite frostvakt i början och slutet av växtperioden och under 4 förvaras inomhus i källare eller garage där det inte kostar skjortan att hålla tillfällig värme men då kostar lyset istället...

6/2 -18

Emigrering är oxå ett odlingsalternativ . (snyft)

6/2 -18

Beträffande Mc Bean`s Så tror jag de håller på fortfarande. Träffar dem varje år på Chelsea Flower show. Men de har inte öppet som ett vanligt växthus/affär. Jag har även en bekant som ska praktisera där en vecka i vår.
Så Börje om du behöver kontakt igen så kan jag hjälpa dig. Fast jag tror nog du har de flesta av deras rariteter.....
Härligt i alla fall att se en crispum som är en stor klassiker. Bra odlat som vanligt.
Peter

6/2 -18

+ 7/2 -18

Verkligen vacker. Min crispum hade en fin stängel med en dag låg den bredvid krukan

6/2 -18

Så vacker önskar jag kunde odla den.

7/2 -18

Tack Peter men det är som du skriver. Det dom hade/har?harjag redan med undantag för en triploid Odontoglossum nobile/pescatori men de kostade långt över min budget. Konstigt att de finns kvar eftersom de inte har någon hemsida eller går att hitta på nätet. När jag var där för ett 2-3 år sedan flaggade Durrant för att de skulle bli tvungna att slå igen och på mötet i Dresden förra våren sade en tysk odlare att de slagit igen. Hur som, den jag skulle vilja ha är för dyr.

Nej Oled jag sitter inte här och bölar även om det är tråkigt emellanåt i Älmhult.

7/2 -18

bö (bo) står får Börje LE Står för Lennart och bo står för Boklund insåg jag i går , alltså bolebo

7/2 -18

7/2 -18

Bolebo.... om det inte finns något hemsida och/eller kan hittas på nätet.... vem är då denna där nedan? Har någon stulit ett namn?
http://www.mcbeansorchids.com/

7/2 -18

Det var som tusan. De räddades tydligen av paret Armstrong och Durrant verkar vara kvar i någon funktion. Det är iofs ganska länge sedan jag letade efter dem. Tydligen har de ändrat inriktning och det går bara att komma in efter föranmälan. Tack Dorra men det blir nog ing fler besök från mig. Första gången var 1976 och det har blivit många besök sedan dess.

7/2 -18

Ha, ha, ha.... nu heter jag Norra

7/2 -18

Förlåt Dorra, nu har jag rättat till det. Hur får man bort stavnings-hjälpen på en Mac? Det stjälper mer än hjälper.

7/2 -18

Du menar Safari? Eller har du annan webläsare? I Safari gör du så här:

- Klicka I översta raden högst upp på skärmen "Redigera" - fr vänster räknat fik nr 4: Äpple-Safari-Arkiv-Redigera....
- I rullgardinen som visas väljer du "Stavning och gramatik"

I denna rullgardin har du en hel del inställningar som du kanske vill titta över?

9/2 -18

Jättefin!

9/2 -18

Superfin!
Mvh
Mikael

10/2 -18

Tack alla för era kommentarer.

10/2 -18

Häftigt attt se dina välodlade Odontoglossum. Underbart släkte, man blir sugen på att försöka få till någon växthusodling, om än bara vår-sommar-höst.

11/2 -18

Hej Merwic.
Klart att du ska bygga ett växthus. Om jag förstått det rätt så har du plats på tomten. Planera noga vad du/ni vill ha. Lycka till.

Prata om bilden

Jag fick en blomning på en ungplanta av Odontoglossum naevium. Plantan köptes från Elsner orchideen för drygt ett år sedan. Plantan odlas i liten nätkruka i mitt intermediära odlingsskåp. Belysning från fullspektrum-lysrör och LED-belysning. Svag gödning ibland, annars regnvatten.

Denna art hade inte setts på mycket länge i vilt tillstånd fram till 2009 när en expedition i Colombia hittade den igen. Man lyckades få till en korsning med en befintlig planta i odling och nu finns det faktiskt en hel del ungplantor att köpa i handeln. Kul!

Nyckelord: Odontoglossum naevium

24/8 -17

Tjusigt, Kul att fler odlar Odontoglossum. Ännu roligare när det är återupptäckt art.

24/8 -17

Oj! Fantastiskt vackert, och fascinerande historia! Snyggt gjort att få den i blom!

25/8 -17

Härligt

25/8 -17

Verkligen elegant, grattis, bra jobbat

25/8 -17

Verkligen snygg!

25/8 -17

Coolt!! Verkligen vackra bilder, bra gjort!

Ge din åsikt
Odontoglossum crispum. Från bolebo.

Odm crispum hör till mina absoluta favoriter bland de lite större orkidéerna och har varit det under många år. Nu börjar peaken för blomning och jag ser fram emot att många av mina crispum ska visa upp sin prakt.
De är svalväxande och gillar god luftfuktighet samt rörlig luft. De kommer från Kolumbia - Peru högt uppe i bergen.
Just den här plantan kommer ur Charlswort´s Collections i England för många år sedan. Nu lär den siste större Odm.-odlaren i UK, Mc Beans, lagt ner verksamheten hörde jag i Dresden. Tråkigt, de är verkligen tacksamma orkidéer att odla om man kan tillmötesgå deras krav.

Nyckelord: Odontoglossum crispum

3/5 -17

Flott!
Jag klarar tyvärr inte...

3/5 -17

Magnifico, splendido

3/5 -17

Helt underbar! ! !!!!!!!!

Min har satt en ny bulb. Min har en helt annan årstid rytm. Vatför?

3/5 -17

Såååå vackra blommor!

Vilken skönhet!!

3/5 -17

Sååå vacker!

3/5 -17

Helt underbar!
Mvh
Mikael

3/5 -17

Oled, jag tror det beror på att du odlar din i huvudsak inomhus under belysning. Troligen blir dygnstemperaturen för jämn. Mina är i växthuset och dagslängd och temperaturen följer årstiderna lite mer även om jag självklart har tillsatsbelysning under vintern.
Jag minns när din blommade och den var oerhört fin.

3/5 -17

Fantastisk!!

3/5 -17

Tror som vanligt på din teori bolebo.
Hur som kan jag säga att jag är väldigt glad för den och att jag lyckats både få blomning och tillväxt, var ju som bekant väldigt orolig för att jag skulle misslyckas med denna klenod. Just nu står den i skåpet.

3/5 -17

Underbart söt blomma. Skulle vilja ha en.

4/5 -17

Oj! Magnifikt!

4/5 -17

Från oled.

Får väl skryta med min som kommer från samma ställe som bolebos. Hoppas blomningen blir lika fin i år.

4/5 -17

Visst är de fina, Du har all heder av din crispum. Du måste skicka den på rehab om den börjar gå ned. Finare finns inte.

6/5 -17

Tack till alla som uppskattade min crispum.

10/5 -17

Underbar!

Prata om bilden

Får bli lite mer fart på OP så här har ni

Nu närmar sig blomning på min Odontoglossum crispum
Växer i Columbia på 2000-3000 meters höjd.
Kallväxande

Nyckelord: Odontoglossum crispum

30/10 -16

Ändra nu inget i habitatet

30/10 -16

Får jag öppna dörren?

30/10 -16

Japp men låt den nu inte stå öppen i ren trots

30/10 -16

Nu räcker det

Ge din åsikt
Från carl.

odontoglossumen har två bulber och masdeallian ca trettio blad vet ej vad det är för sort
har fått dom i present till skåpet men dom passar inte i temp så om det är någon som vill byta mot något lite mer värme älskande 24-28 dagtid och 18-20 på natten rätt hög fuktighet.
dom finns i hässelby.

Nyckelord: masdevallia, odontoglossum

Ge ditt svar
Odontoglossum Geyser Gold. Från dranse87.

Ny till samlingen.

Nyckelord: Odontoglossum

Prata om bilden

Art från Peru.

Nyckelord: Odontoglossum wyattianum

13/11 -14

Fin, vackra färger Doft?

13/11 -14

Oj jisses, den gick inte av för hackor! Skitsnygg

13/11 -14

Kom att tänka på tant gredelin verkligen intrikat map färg och form.

14/11 -14

Verkligen underbar, jag ser 2 blommor, fler? Hur stora är de? doftande?

14/11 -14

Fantastisk, väldigt ståtlig!

Grattis till en härlig blomning! Vacker form och underbara färger.

14/11 -14

Åh, så läcker!!

14/11 -14

Tack! Det här är första blomningen jag har på wyattianum och blommorna har just slagit ut. Ingen tydlig doft än så länge, men de ska ju dofta så det kanske kommer. Blommorna är ca 7-8 cm.

15/11 -14

oj så vacker den är. jag beundrar verkligen alla hur duktiga ni är att sköta era orkidéer. Grattis

15/11 -14

Mycket anslående odontoglossum. Kul med entusiaster som odlar ovanliga arter .

15/11 -14

Mycket vacker Grattis

15/11 -14

Riktigt läcker!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

Ännu en sensommarblomning. Förstagångsblomning hos mig. Fortfarande liten planta.

Nyckelord: odontoglossum crocidioterum

2/9 -12

Ovanlig Odontoglossumart som du fått i blom. Du har trots detta ett problem med "dragspelsblad". De drabbar oftast Odontoglossum, Miltonia och liknande arter med tunna mjuka blad. Beror oftast på att plantan står i ett utrymme med för låg luftfuktighet eller ojämn fukt i krukan, det senare är lättast att åtgärda. Kan du fixa detta så kan du se fram emot en ännu finare blomning nästa gång.

2/9 -12

Läcker, grattis!
Mvh
Mikael

2/9 -12

Tack för dina goda råd Bolebo. Jag har ofta problem med dessa plantor o dragspelsblad. Skall inte plantan torka upp mellan vattningarna för det låter jag den göra vilket blir ca 1 vattning per vecka. Den har varit halvvägs ute denna sommar fast på vår altan står på sten som ligger i vatten.

Ge din åsikt

En vist inte vanlig odontoglossum
En planta som Dalström har hittat ?

Nyckelord: Odontoglossum sanguineum

11/7 -12

Klart ovanlig orkidé, heter numer Cochlioda sanguineum eller Symphyglossum sanguineum. Du har verkligt många och välodlade rariteter.

Ge ditt svar
Odontoglossum wyattianum. Från niklas-73-.

 

Nyckelord: Odontoglossum wyattianum

13/4 -11

Läcker

14/4 -11

Oooo! Absolut underbar! Grattis!
Hade ett pyttelitet ex som inte ville nånting alls
Hur /var odlar du denna raffiga skönhet?

14/4 -11

Kul att ni gillar den, Jag odlar den i växthus svalt-medel ,10-17C 40-90%Rh vinter. Sommar som det blir i växthus;)10-30C 50-100%Rh

14/4 -11

Tack för odlingsråd
Nästa gång jag har en skall den få bo på verandan där det blir svalt vintertid .

Prata om bilden
Odontoglossum wyattianum. Från niklas-73-.

köpte den på GIOS i Höstas.

Nyckelord: Odontoglossum wyattianum

13/4 -11

Grattis; den var otroligt snygg, vacker kontrast mellan färgerna också !

13/4 -11

Tjusigt!!

13/4 -11

Jättesnygg och lite speciell bild! Doftar den något? Mvh, I

13/4 -11

wow - köpte bl.a. en sådan planta av ecuagenera (beställde innan) men den överlevde inte vintern tyvärr (de övriga växer bra därimot), den är så fräck, så jag få väl försöka igen och den ska ju dofta kraftigt också .....

13/4 -11

Ursnygg!

Hur stor är plantan?
Lägg gärna in en bild!

13/4 -11

Helt fantastisk! Odlar du denna intermediärt?

13/4 -11

Veldig lekker!

13/4 -11

Odontoglossum förnekar sig inte och denna är verkligen fantastisk med sin fina läpp. Jag köpte 2 fina plantor av Peruflora (kommer tyvärr inte till Sofiero) men det syns inga blomstjälkar ännu. Får nöja mig med ditt foto så länge.

14/4 -11

På min planta är nytillväxten ca 35cm varav bulben är 10cm ,gissar att den kan bli betydligt större då bakre bulben är 2-3cm större samt att bladen var klipta i topparna på den

Prata om bilden