Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Wilsonara

Nyckelord: Wilsonara

Inlägg med Wilsonara som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Wilsonara

W. "Zoe's fire" (1) W. Anaway 'Angie' (1) W. Anaway 'Augie (1) W. Anaway 'Augie' (3) W. Geiser Gold (1) W. Kolibri (1) W. Sterling Tiger (1) W. Stirling Tiger (5) W. Zoe's Fire (1) W. Zoes Fire (1)

Prat om släktet Wilsonara

Wilsonara Anaway 'Augie. Från Cecilia.

För varje år blir det fler blommor men i år blev det föer än vanligt. Det kanske var bra att ha den inne den här sommaren.

Nyckelord: Wilsonara Anaway 'Augie

8/11 -12

Den var intressant!

8/11 -12

Det var färggranna blommor.

9/11 -12

Mmmm jättefin!

Prata om bilden
Stängeln på min Wilsonara Stirling Tiger växer så det knakar, jag undrar hur hög den kommer bli innan knopparna börjar komma... Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: stängel, Wilsonara Stirling Tiger

Prata om bilden

eftersom jag verkligen inte kan låta bli att låta mina intressen befara min ekonomi så måste jag köpa en ny orkidée.

Men frågan är : vilken?

Det står mellan en cimbidium hybrid och en cambria som jag kan få till namnet "wilsonara stirling tiger" efter några dagars research.

Vad tycker ni? Och vad skulle ni ha valt?

Nyckelord: cimbidium hybrid, wilsonara stirling tiger, cambria

2/11 -11

Det beror ju på hur mycket plats du har och vilka förutsättningar du kan ge plantan. Min erfarenhet är t ex att cymbidier måste få 'frysa' lite. Kan man inte ge den väldigt svala nätter och ca tio grader under knoppsättning så kommer den aldrig att blomma.

Ge ditt svar
Wilsonara Anaway 'Augie'. Från Cecilia.

Blommor våren 2010

Nyckelord: Wilsonara Anaway 'Augie'

Prata om bilden
Wilsonara Geiser Gold. Från En person som inte är medlem längre. Fri bild.

 

Nyckelord: Wilsonara Geiser Gold

10/3 -10

Anders! Läcker Påsk orkidé

Prata om bilden
Wilsonara_Sterling-Tiger. Från kerstin2.

Ett nyförvärv ...

Nyckelord: Wilsonara Sterling Tiger

Prata om bilden

Fem knoppar blev det totalt...
Vill bara kunna säga: -" Sesam öppa dig!" till resten av knopparna.

Nyckelord: Wilsonara Anaway 'Augie'

Ge ditt svar
Wilsonara Anaway 'Augie'. Från Cecilia.

Nu blommar min andra Wilsonara för första gången, visste inte riktigt vilken nyans det skulle bli, men jag blev så nöjd! De röda prickarna blev verkligen skapa speciellt i kontrast till de andra färgerna. Hon har inte riktigt sträckt ut läppen (benen på ängeln) än.

Nyckelord: Wilsonara Anaway 'Augie'

3/10 -07

Åå, så charmig hon är.Förstår att du är nöjd,jättefin färgkombination.Grattis!!
Anette

3/10 -07

Looking good!!!

3/10 -07

Härlig karamell
Jättefin
Annelie

3/10 -07

Skulle inte tacka nej till en sån...

Väldigt snygg färgkombination !Jag förstår att Du är nöjd
Monika

Prata om bilden

Ja nu är jag äntligen tillbaka hemma igen...phuuu...ingen har dött. Snarare tvärt om, det såg riktigt bra ut när jag kom hem. Denrobium compaktumen har tre stänglar med massor av knoppar på, samt en kraftig stängel på min Wilsonara Anaway 'Angie'..såå glad!

Det som blommar hos mig just nu är två av mina phalisar...dom är allt fina Till min stora besvikelse så vissnade blomstängeln på min Sigmatostalix radicans
men man kan ju inte få allt man vill heller...

Min Cymbidium har fått små vita prickar inuti vissa blad...vet inte om det kan vara något farligt eller bara brist på ljus...men annars ser den ju ut att må bra.
Vet någon vad det kan vara?

Är det bara jag som tycker att det känns som hösten börjar ta vid...sensommar i luften? Hmmm precis när man har vant sig med värmen så tar den slut..osis...

Jag transporterande två orkisar från London i handbagaget...ner packade varsamt med mycket bubbelplast. Men jag blev ledsen när jag såg att blomstängeln på Oncidium Ornithorhyncum det finns en bit kvar så vi får se hur det tar sig ...suck! Tog med mig en stor påse med artificiell mosa jag köpte på Homebase tänkte jag skulle pröva hur den är...gröna långa trådar i ett trassel.

På söndag blir jag med Stanophea!

Nyckelord: vita prickar, Oncidium ornithorhynchum, Wilsonara Anaway 'Angie'

Ge din åsikt
Wilsonara Stirling Tiger. Från Cecilia.

Ja så här blev det...hade hoppats på mera röda prickar men kanske blir det bättre vid nästa blommning (?) då planatn kanske har återhämtat sig efter torkan via transporten...man får hoppas...ser det inte ut som en liten gubbe i mitten?

Nyckelord: Wilsonara Stirling Tiger

19/7 -07

Tycker mer det liknar en ängel...

19/7 -07

En gubbe med dom kläderna, då måste det vara Tomas di Leva

19/7 -07

hahaha...
Ni har rätt en ängel passar bättre...eller Tomas di Leva...hahaha

Prata om bilden

Ja nu är det inte långt kvar innan jag får se hur det blir! Jag tror inte jag får se några fler blommor än denna då de andra inte klarade av transporten från Skottland lika bra, och torkade in. ;o( Men desto mer spännande är det nu! I helgen eller imorn kanske... )

Nyckelord: Wilsonara Stirling Tiger

18/7 -07

När man bara får en enda blomma så blir den desto värdefullare ... hoppas den orkar nu då

Ge ditt svar

Vad glad man blir när man får ett meddelande från en odlare som har paxat en snygging åt en! Mr Smith i Scottland är bara toppen, nu har jag den otroligt fina korsningen, jag älskar färgerna. Nu återstår det bara att se hur fint den blommar hemma hos mig i framtiden... Men jag ska lyckas! )


Potinara (Pot.) = [Brassavola x Cattleya x Laelia x Sophronitis]
Parentage = (Pot. Chatoyant x Lc. Orglade's Glow) Så här ser hon ut som jag får hem...till höger

Och inte nog med det så slår min Wilsonara Stirling Tiger ut vilken dag som helst, dock endast en knopp men det är spännande! Även den från Mr.Smith..

Nyckelord: Wilsonara Stirling Tiger, Potinara Creation 'Summer Choice', 1OrchidWorld

18/7 -07

Jisses, Cecilia, vilken samling du håller på att anskaffa! När får vi komma på studiebesök Färgen på "Pottens" läpp är helt makalös! Lycka till med alla!

Ge din åsikt

7/7 -07

Gula knoppar?

Hur kommer det sig att min Wilsonaria [Cochlioda x Odontoglossum x Oncidium] har fått gula knoppar? När jag fick den hade den redan blomstängel med knopparna kan det ha varit så att de har tagit skada under transporten och torkat?
En av knopparna ser ut att må bra i alla fall...

Finns det något att göra?

Nyckelord: Wilsonara, Oncidium, Cochlioda, Odontoglossum

7/7 -07

Det är ofta smällen man får ta när man köper orkidéer i knoppstadiet. Med så många miljöbyten som orkidén får vara med om från odlaren och hem till dig så reagerar den ibland med att släppa knopparna för att spara på krafterna.

7/7 -07

Okej, var rädd för det...ja ja...får hoppas på att en blomma slår ut i alla fall...
tack för svaret

7/7 -07

Lycka till.

Ge ditt svar

Skulle hämta hem Lilla igår (min vovve har bott i nästan tre månader hos mamma och pappa p g a flytten och renoveringen) och åkte förbi Blomsterlandet - för att titta, så klart. Inget annat. Kanske köpa en krok för min ascocenda om de hade, men inga orkidéer. Absolut inte. Bara kanske.

Traskar lugnt in i Blomsterlandet och tvingar mig själv att titta på andra växter, men så är jag plötsligt vid orkidéerna ändå. Mitt ni bland alla phallar står den....ensam och helt bedårande! En frisk, kraftig planta som kröns av små rosa fjärilar som dansar i brisen så tvingar den mig att falla pladask. Helt oemotståndlig! Den behövde inte ens viska till mig!

Den var namngiven som cambria - så klart - men jag är ganska säker på att det är en Wilsonara Kolibri sånär som på en detalj. Enligt Rittenhaus skall Kolibri ha blommor på 4 cm, min har blommor som är ca 2...

Kan det fortfarande vara en Wilsonara Kolibri då? I övrigt verkar allt stämma exakt.

Nyckelord: Wilsonara Kolibri, förälskelse

19/2 -07

det kan det vara ttror du att det är en ung planta? då kan den ju växa till sig och få störe blomor.

Konstigt att de kan he en sån dragningskraft, man tycker att man gå åt ett helt annat håll, men ändå hamnar man mitt bland dem....
Grattis!

19/2 -07

Alla vägar bär till orkidéerna..... (Rom kan slänga sig i väggen!)
//Åsa

19/2 -07

Kan bara instämma och det blir bara bättre o bättre för varje månad...........
Anette

Vet inte...har googlat på nätet och på ett tyskt ställe stod det 'Obs, det finns även en mindre variant vid namn Oncidium Kolibri'...men jag vet inte...det är ett sånt mysterium för mig. På ett annat ställe, en amerikansk webbutik, tror jag, står det att den är 'småblommig'.

Jag tycker annars allt stämmer med Rittenhaus beskrivning, föutom längden på stänglarna (tror de skrev att de blev ca 100 cm) och blomstorleken. Mina stänglar är ca 40-50 cm och blommorna ca 2 cm istället för 4 cm. Kan det vara att det är en ung planta? Fungerar orkidéer så?

Ge din åsikt