Råd / Släkten, arter och hybrider /
Ett stort släkte av orkidéer med de mest extravaganta blommor. Detta släkte har 844 arter spridda över norra halvklotets tropiska och subtropiska delar. I Nordamerika bär arterna lila och orangefärgade blommor. I Thailand är de från gyllena gult till chockrosa. Släktet är alltså mycket variabelt vad gäller blommornas utseende. Men alla blommorna är...
Inlägg med Habenaria som nyckelord.
Efter att ha fallit fullständigt för det vackra utseendet hos en blommande Habenaria medusae fick jag för mig att jag också skulle ha en sådan! Så jag läste på lite och insåg att det rör sig om en terrestial orkidé som kräver en något annorlunda skötsel. Trots att jag läst på blir jag osäker på hur den ska skötas nu under vintern...
Ska den stå kvar på fönsterbänk i sin kruka under vintern, men med en torrare viloperiod? Eller ska den till och med läggas i en påse med lite jord i och förvaras i kylen? Hurpass svalt behöver den stå på vintern? Vad säger ni som kan något om detta släkte, vad har funkat för er? Hur odlar ni era Habenaria? Alla tips är välkomna!
Nyckelord: Habenaria medusae
Här borde finnas svar på det mesta. Lycka till
Tack för tipset, Oled! Jag hade varit in och läst på den sidan redan, det var där jag blev fundersam. Jag läste på något håll att de kan stå i fönstret hela vintern också men med mindre vatten, och på länken du skickar står det att den ska stå svalare med temperatur neråt 16 grader... Men på ytterligare en källa har man lagt löken i påse i svala delen på kylen. Därför det blev förbryllande
Men jag får väl prova med en svalare förvaring helt enkelt!
Ibland måste man prova sig fram, för det mesta kan man nästan aldrig
få till de helt ideala förhållanden som man läser om, vad jag har märkt
är att de flesta orkidèer tolererar större avvikelser än man tror och ändå
trivs.
Det är nog som du säger skrubbhaxan, det viktigaste verkar ändå vara att den inte är för blöt under vintervilan, temperaturen kanske blir sekundär då. Jag får prova mig fram...
Jag har en medusae som är inne på andra året hos mig. Först året så blommade den inget men växte bra och vissnade sen ner på hösten.
Späningen var oliiiidlig i våras innan det kom en grön spets....Yes! Den hade överlevt vintern. Så nu i höstas så kom en stängel och den blommade med totalt nio blommor! Total lycka!
Nu väntar jag på att den ska vissna ner. Har dragit ner något på vattningen. Denna vintern tänker jag göra som förra, hålla den svagt fuktig. förhoppningsvis går det hem den här gången med. Plantan står i ett söderfönster och nattetid blir det ganska svalt här nånstans ner mot ca 10 grader. Den står ihop med Masdevalliorna jag har.
Odlar den i en mix av orkidebark, grus och lite vitmossa
Min har precis blommat över. Jag lade tidigare ut länken som Oled skrivit i ovanstående inlägg, den har jag följt i vintras och min kom igång. Min fick ca 16-17 gr hela vintern. Tänker göra likadant denna vintern.
Tack Zinzol och Truls! Då vågar jag förvara den i ett svalare fönster, utan att ta ur den ur jorden...
Zinzol, håller du den svagt fuktig genom att spraya jorden då?
Truls, tar du ut löken och inspekterar den innan vintern, som länken föreskriver?
Ja jag sprayar lite lätt nån gång per vecka under vintern
Jepp, jag gör som där står i länken. Håller den nu fuktig tills hela stjälken vissnat ner och sprayar under vintern när barken ser torr ut.
Jag har förvarat mina i rumstemperatur.
Så bra Maria, man behöver inte krångla till det. Orchideer är ju mkt anpassningsbara
Tack till alla för tipsen! Då kan jag med lite mer självförtroende prova mig fram i vinter...
...vilket antiklimax...så är den slutsåld!
Omformulerar tråden till: Önskar köpa Hab. myriotricha
Nyckelord: Habenaria medusae
Aaah, grattis till nykomlingen! En sådan skulle jag gärna ha... Ska den stå torrt på vintern?
Varken för torrt eller för vått.
Inget är som väntans tider....
Går och väntar på att min ska slå ut och det går såååå segt! Men förhoppningsvis snart så!
Hej!
Min habenaria medusa har dött under vintervilan. Den har legat för blött tror jag. Så retfullt!
Är det någon av er som har en till salu?
Hör av er!
Tack på förhand!
Sven
Nyckelord: Habenaria medusa
Härlig, hur odlar du den?
Mvh
Mikael
Jag odlar den i en blandning av grov sand, pinjebark och vitmossa samt lite benmjöl. Har satt den i en lerkruka som står i en vas med lecakulor så att den håller fuktigheten bättre.
Nu blommar min Habenaria radiata med 2st 3,5cm breda blommor! Jag köpte 2st bulber varav den ena blommar. Har hållit den fuktig hela tiden, svalt på vinden i vintras och sedan i miniväxthus på balkongen. Den är planterad i vitmossa och Seramis.
Visst är den härlig!
Mvh
Mikael
Nyckelord: Habenaria radiata
Grattis Mikael! Visst är den härlig
Jag har två styck, som började så fint med fina blad, och det såg så hoppfullt ut.
Några blommor blev det inte på någon av dem, och bladen har vissnat ner.
Jag ska kolla "knölarna" i morgon, kanske de har helt ruttnat bort
Grattis! Dom är så söta På min gick också stjälken av i år, förra året blommade den så vackert.
Så fin!! Läckra fransar!
Fina fjärilar...
Grattis Mikael. Undeeerbar form, ser nästan ut som små spöken som transporterar små troll ; )
Tack!
Gunsan: sannolikt har dina H.r gått i dvala. Den icke blommande plantan av mina vissnade ner för ett par veckor sedan.
Mvh
Mikael
Grattis till dessa godingar Min har inte heller blommat i år så det var trevligt att få se ett foto
Äntligen börjar knopparna slå ut, jag har räknat till minst 11 knoppar.
Nyckelord: Habenaria medusa
Bara hur läcker som helst!
Mvh
Mikael
Väldigt spektakulär art, grattis till blomningen!
Superhäftig!
Tjusig!
Superläcker!
Jätte fin. Grattis
Väldigt läcker Grattis !
Tjusig! Grattis till blomningen!
Stort grattis till blomningen av denna förunderligt vackra Habenaria.
Vilket läckert fyrverkeri
Visst är de härliga! Jag har också blommor på mina två skott, ca 15 st på varje. Tyvärr har det varit lite för varmt hos mig så de slog ut tidigt och är på väg tillbaka. Men jag har njutit 1 månad och har väl några veckor kvar. Köpte den på GIOS 2010.
Snyggt Kent! Pinglar på vid tillfälle så jag får titta med egna ögon.
mvh Mats
Jätte grattis! Det är ju bara en sån vill ha. Hur stor är blomman?
Fint foto också
Tack för alla kommentarer, blommorna är ca 7cm breda och 5 cm höga och det blev 10 stycken.
Den har blommat nu i 10 dagar och är fortfarande jätte fin.
Väntar och längtar till mitt fyrverkeri slår ut här hemma. Underbar är den.
Nu börjar blommorna ge sig...men dom har blommat i 1 månad iallafall. Ska man låta allt vissna ner och sen förvara knölen mörkt o svalt eller?????
Hej Kent. Jag köpte min på GIOS förra året, den har äntligen börjat blomma nu (!!). Jag gjorde som så att jag pysslade om den med normal vattning och lät den stå i syd-österfönster i rumstemperatur. När den vissnade ner i januari kunde jag inte hålla mig utan var tvungen att kolla om jag hade någon knöl kvar eller om jag hade dödat de. Jag hade en stor och två bebisar. Jag planterade den stora ensam och de två små ihop och de har fått stå i sin jord som helt torkat ut tills de började skjuta igen, då fick de lite vatten så knölarna behöll spänsten. Efter de skjutut regält har jag ökat vattningen succesivt.
Summa summarum: Jag har gjort så här, rumstemp hela året, kvar i jorden, torrperiod när den vissnat ner tills den skjuter nytt, försiktig vattning i början.
Fantastisk! Grattis!
Tidigare visad med något suddig bild, här svävar tre små humlor i barkmontaget.
Nyckelord: Habenaria radiata
Mycket fin!
Härlig! Har haft ihjäl en, men just köpt en ny som ser lovande ut
Himla söt
Jättefina!
Mvh
Mikael
Kan man ha dom på ett keramikrör? Beställer från Schwerter ett rör och funderar även best. en Haraella odorata, för det är väl en sån (i nyckelord står det Habenaria radiata)
Jo det är en haraella odorata, jag vet inte varför den skriver Habenaria......
Apropå din fråga så går de absolut att ha på ett keramikrör. Jag har inte odlat den på det sättet men varför inte? Jag märker att den vill ha en del vatten och torka upp emellan, min blommar väldans mycket trots att den är så liten.
Väldigt söta små humlor!
Ja, det är söta blommor, ska kanske prova.
Vad näpen! Helt klart en favorit (trots att det inte är en Phal.)
Hej fick 7 st av dom här vad ska jag göra med dom ? kan jag odla dom i orkide kompost eller ska dom ner i jord ?
//Jens
Nyckelord: Habenaria Hosseusii
Jag odlar Habenaria i en blandning av jord, sand och lite mindre barkbitar. Ett lager lekakulor eller grov bark i botten av krukan, är bra för dräneringen. Perlite fungera säkert bra att blanda i, om man har det. Habenaria vill hållas fuktiga när de är i tillväxt och blom, men det gäller att ha en luftig kompost, som inte blir plaskblöt.
Sådär ja, nu har jag hämtat ut min lilla planta, hmm lilla är minimal, trodde först att Björn glömt att lägga in själva plantat men till slut hittade jag något litet, litet gulligt ämne till en planta. Snacka om att vara nybörjare Min allra första! Lite lätt förvirrad, vilket är upp och vilket är ner? skratt Är rötterna nedåt eller är det luftrötter? Svara gärna någon som är lite mer erfaren.... Detta blir en MYCKET intressant saga.
Mariana
Sådär ja, nu har jag hämtat ut min lilla planta, hmm lilla är minimal, trodde först att Björn glömt att lägga in själva plantat men till slut hittade jag något litet, litet gulligt ämne till en planta. Snacka om att vara nybörjare Min allra första! Lite lätt förvirrad, vilket är upp och vilket är ner? skratt Är rötterna nedåt eller är det luftrötter? Svara gärna någon som är lite mer erfaren.... Detta blir en MYCKET intressant saga.
Mariana
Hej Mariana, Habenaria radiata är en markväxande orkidé så några luftrötter blir det inte. Du kan läsa mer om plantering och skötsel t ex här.
Det lilla gröna är skottet så det ska vara uppåt
Tack killar!!
Nu har jag vänt på den så det gröna är uppåt! Den ser pigg och glad ut nu, den lilla stackarn undrade säker vad det var för märkligt hem den kommit till. Nu ska den bli ompysslad efter konstens alla regler. Är en nybliven fantast, det är så härligt med orkideér, vackert, passionerat och jag bara älskar att pyssla om dem varje dag.
Välkommen in i fördärvet! :P
Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 00:42:51 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter