Råd / Släkten, arter och hybrider /

Nyckelord: Calanthe

I blomsteraffärer säljs ibland bulber av tropiska Calanthearter eller -hybrider, dessa blommar oftast efter att bladen har fällts. Men i mitt tycke är det de jordlevande Calanthearterna som är de verkliga pärlorna i detta släkte. De jordlevande arterna har underjordiska rotknölar liknande de hos Bletillasläktet, som för övrigt också är ganska...

Läs hela artikeln

Inlägg med Calanthe som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Calanthe

C. arcuata (1) C. argenteostriata (1) C. brevicornu‎ (1) C. discolor (5) C. Harrisii (1) C. Masuco (1) C. nipponica (2) C. NOID (4) C. rosea (2) C. rubens (2) C. rubra (1) C. sinica (1) C. striata (4) C. sylvatica (5) C. tricarinata (2) C. triplicata (1) C. vestita (3)

Prat om släktet Calanthe

Har köpt en Calanthe discolor. Hur odlar jag den i trädgården? Halvskugga, humusrikt, näringsrikt har jag förstått, men hur mycket fukt?

Nyckelord: Calanthe discolor

15/4 -19

15/4 -19

Ge ditt svar

21/6 -14

Calanthe NOID

 

Nyckelord: Calanthe NOID

Prata om bilden

Efter lång väntan har en gammal backup satt fart . Hittade en mosad illa tilltygad planta i soprummet. Det var bara en av de äldsta bulberna som gick att rädda. Ska bli kul att se vad det blir.

Nyckelord: Calanthe NOID

Härligt att du räddade den och nu kommer belöningen!

21/6 -14

Mmm, ska bli spännande och se vad det blir.

22/6 -14

Kul!!

31/10 -15

Utvecklas långsamt långsamt, ännu inte blomningsmogen. Så kanske nästa säsong att den blir stor nog för att avslöja sin identitet.

31/10 -15

Det är en Calante precis som du skriver, förmodligen en vestita. Det var en mycket vanlig julorkidé på 1970-talet. Oftast den helvita formen men det finns ett 100-tal calante-arter. Ska bli kul att se om du får den i blom dock kommer den inte att blomma denna jul.

31/10 -15

Ja bolero. Calanthe vet jag. Har odlat detta släkte rätt så länge. Kan vara vestita, men lika gärna en Ghita Nørby eller någon annan hybrid med. Cirkulerar tre fyra bladfällande arter och ett tiotal bladfällande hybrider häromkring. Så jag ger mig inte på en gissning innan den blommar.

Bilden är inte aktuell, den är från 2014 då inlägget skrevs första gången. Plantan är betydligt större nu.

Ge ditt svar

Efter lång väntan har en gammal backup satt fart . Hittade en mosad illa tilltygad planta i soprummet. Det var bara en av de äldsta bulberna som gick att rädda. Ska bli kul att se vad det blir.

Nyckelord: Calanthe NOID

Ge ditt svar

Efter lång väntan har en gammal backup satt fart . Hittade en mosad illa tilltygad planta i soprummet. Det var bara en av de äldsta bulberna som gick att rädda. Ska bli kul att se vad det blir.

Nyckelord: Calanthe NOID

Ge ditt svar

Ny inköp från Blomsterlandets utställning för ett par veckor sedan. Rena rea priset. Tyvärr var plantorna mkt missköta där men 49,50 istället för 350:- så kan man ju chansa lite. Är där ngn som vet vad detta är för sorts orchidee jag kan inte hitta ngt på nätet om den.

Nyckelord: Calanthe rubra

17/3 -13

Hej
Sök på calanthe rubra istället

Truls!!!
Du har nog gjort ett riktigt fynd!! Googlade på Calanthe rubra, som Morfeus föreslog, och Stenåsa har den för 395:-!!!

17/3 -13

Så läcker färg! Grattis!

17/3 -13

Tack ska ni ha för hjälpen. Jag gissade oxå på calanthe men fattades ett h i ordet när jag letade därför hittade jag inget. Det är ju tusan så slarvigt att man inte får rätt namn när man handlar. Men nu e jag glad igen den e så fin i blomstängeln. Min första calanthe.

19/3 -13

Hej
Kände att jag vart sugen på att försöka fynda. Var sådan utställning här också för ett tag sedan. Hur länge efter började rean?

19/3 -13

Och ännu bättre är att söka på Calanthe rubens Min egen blommade nyligen och håller på att utveckla ett nytt skott just nu:

Den växer och blommar bäst i greenmix, men kan även odlas i ett antal olika vattenhållande komposter. Så ser ut bulben på min planta:

20/3 -13

Så vacker din är Svetlana. Min är planterad i mossa, har inte vågat pilla i substratet för att se om där är ngt annat oxå. Skall den vara fuktig alltid?

20/3 -13

När den tappar bladen ska den stå helt torr tills nytillväxt startar. Min dock lyckas alltid starta nytt skott utan att bli bladlös innan så min får aldrig någon vila
Principen är enkel, när den växer och har transpirerande/fotosynteserande blad ska den ha rikligt med vatten och näring, när tillväxten avslutas och bladen fallit ska den stå helt torr, den vilar då. När tillväxten startar igen ska den vattnas försiktigt till en början och i takt med ökad tillväxt ska vattengivor ökas och näring tillsättas.

20/3 -13

Tack Svetlana för dina goda råd och även ni andra för era fina kommentarer. Rea hade de efter ca 1 månad men de var dåligt skötta men mina har hämtat sig.

21/3 -13

En av minna favoriter, mycket vacker

25/3 -13

Ännu en fråga. Bladen börjar gulna fastän plantan blommar fortfarande lika fint, nytt skott är på väg upptäckte jag idag. Vad göra? Måste ju ge den vatten o näring.

25/3 -13

Suuuuper vacker!!!

25/3 -13

Calanthe rubra fäller väl de gamla bladen när nya bulber är på väg om jag inte missminner mig. Den är inte städesgrön som tex Calanthe triplicata. Den vilar på vintern med bladlösa bulber om det är en ren art av rubra och inte en hybrid.

26/3 -13

Japp, den är bladfällande, även om det är en hybrid. Den gör din planta också Truls, den håller på att tappa sina sista blad Men viloperioden kan bli mycket kort eller helt frånvarande om odlingsförhållanden är gynsamma. Du ska vattna plantan sparsamt just nu, öka på vattningen försiktigt i takt med tillväxten sedan. Gödningen kan du börja med då bladen börjar separeras på det nya skottet.

26/3 -13

Men titta vad jag hittade idag. Ett nytt skott till. Men ett problem är att bulben står ända ut i kanten på krukan och det nya skottet kommer inte att få plats. Min fråga är då skall jag försiktigt lyfta över den i en lite större kruka och när skall jag göra detta? Kan plantan komma med 2 nya bulber så här och ändå klara av att bära fram dem? Känner mig som åsnan mellan 2 hötappar. Blommande planta med 2 nya skott på gång och ändå dra ner på vattningen.

26/3 -13

Du ska inte dra ner på vattningen utan du skulle vattna sparsamt sedan länge då blommande bulb mognade. Du ska däremot omplantera växten omedelbart, innan nya skott hunnit rota sig. Du kan sätta den i samma kruka med gamla bulben mot kanten så att bägge nya skott får plats. Plantera gärna i ren sphagnum mossa eller greenmix, i övriga substrat blir tillväxten dålig, vilket kan leda till utebliven blomning.

26/3 -13

Då tackar jag för alla dina goda råd. Skall göra som du säger. Skall bli spännande det här.

Ge din åsikt
Calanthe nipponica. Från Björn. Fri bild.

Antal: Slutsåld. Pris: 580 kr per styck. Frakt: 35 kr per paket.

Bara man tittar på dnena alpart kan man se att den kommer från Japan. Den har en grace som få andra blommor.

Den får 1.5 cm breda bulber och vart skott har 4-5 st lansettlika blad med längden 7-18 cm och bredden 1.5-2 cm. Blommorna kommer 6-8 st på en gracil 35 cm hög stängel.

Läppen på blommorna är tredelad och kanariefågelsgul. Runt den finns limegröna petaler och sepaler. Där petalerna förenas i mitten av blomman, finns en orange markering.

Läs hela artikeln om arten.

Nyckelord: Calanthe nipponica

Köp, diskutera och läs villkor

27/1 -13

Calanthe nipponica

Calanthe nipponica. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Calanthe nipponica

Prata om bilden
Calanthe brevicornu‎ av Miss Drake. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Calanthe brevicornu‎

Prata om bilden
Calanthe argenteostriata. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Calanthe argenteostriata

Prata om bilden
Calanthe arcuata av epicphals på Wikia. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Calanthe arcuata

27/1 -13

Eller är det en C. tricarinata? Vet någon av er?

Prata om bilden

Har stött på och sett Catasetum många gånger genom åren, men aldrig riktigt orkat sätta mig in i hur dessa plantor är. Har nu läst lite här och där om dem och de verkar ju intressanta på många sätt och vis.

De verkar ju rätt lättskötta över lag i alla fall. Hur skulle ni jämföra dem med de bladfällande Calanthe?

Fråga två, de är ju han och honblommor på dessa. Verkar ju även så att det kan förekomma båda blommorna på samma planta. Har inte riktigt fått klart för mig vad som bestämmer vilken sorts blommor det blir. Är det ljus och värme som styr eller?

Nyckelord: Calanthe, Catasetum

30/1 -13

Puff

30/1 -13

Catasetum tabulare hun. Från HJS. Fri bild.

Hvis du vil have hun blomster på en Catasetum, skal den have rigtigt meget lys om foråret, eller når den begynder at skyde ny vækst.
De Calanteher jeg har haft har været meget lette.

1/2 -13

Extra mycket sol och värme tidigt på våren främjar honblommor, lite mörkare/svalare förhållanden ger huvudsakliken hanblommor.
Vad som gäller jämförelsen mellan calanthe och catasetinae, så tycker jag att calanthe är mycket mer robusta och tåliga än catasetinae, som dör massvis i röta efter vintervilan.

2/2 -13

Tack för infon. Kul att läsa in sig på nya familjer och arter, får se om jag beslutar mig för att skaffa en Catasetum. Frestande

2/2 -13

Svetlana. Drabbas de av röta lika lätt även efter att rötterna börjat växa? Borde kanske vara bra ide att lägga stora lecakulor eller stora barkbitar närmast bulberna då?

2/2 -13

Det hjälper inte, de ruttnar även utan kompost. Det händer främst p g a att plantan är utmattad efter torra vintervilan och därför mottaglig för infektioner. Enda lösningen är att inte ta upp plantan från krukan och fukta lätt då och då under vilan. På det sättet förblir en del rötter aktiva och plantan starkare.

3/2 -13

Tackar tackar för råden.

Ge ditt svar

Jag är ute efter fina ex av dessa två orkidéer som ska frilandsodlas med vinterskydd!

Nyckelord: Bletilla, Calanthe

14/2 -13

Björn som driver den här sidan säljer många arter och hybrider av dessa. Själv har jag köpt en hel del från RarePlants . De har ett rätt bra utbud tycker jag till humana priser och fina leveranser

14/2 -13

JonasG: Kolla gärna i min butik, varugruppen trädgårdsorkidéer:
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

Diskutera eller uppfyll önskningen

20/2 -12

+ 27/1 -13

Calanthe striata, blomstor

Calanthe striata. Från Björn.
Calanthe striata. Från Björn.

Antal: Slutsåld. Pris: 390 kr per styck. Frakt: 36 kr per paket.

Bladen på denna art blir 45-60 cm långa och 9-15 cm breda. Det är alltså en stor planta och stora blir även blommorna. Blommorna kommer på en 40-50 cm lång stängel före det att bladen utvecklats. Stängeln bär fler än 10 blommor vilka var och en är 4-5 cm i diameter.

Blommorna är gyllengula till beigefärgade. Läpparna är ljust till guldaktigt gula, ibland markerade med rött. De har en djup klyfta mitt på sig.

Läs gärna hela artikeln om arten.

Plantan har ett blomstort skott och levereras i vår, före plantering behövs.

Nyckelord: Calanthe striata

22/2 -12

taetting köpte 1 styck.

28/3 -13

plf köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

20/2 -12

Calanthe striata

Calanthe striata. Från Björn.

 

Nyckelord: Calanthe striata

Prata om bilden