Råd / Släkten, arter och hybrider / Cattleya /

Skriv början av artikeln om Cattleya dowiana var. aurea

Nyckelord: Cattleya dowiana var. aurea

Inlägg med Cattleya dowiana var. aurea som nyckelord.

Jag beställde en Cattleya dowiana var. aurea (min första C.) från Großräschener, och efter oroligt väntande kom den efter knappt en vecka, väl paketerad. Min första akutåtgärd var att snabbt få upp den i ljuset, och ge den en bris av nytt syre. Gav rötterna en lätt dusch och satte krukan på ett fat med lite vatten. En fin grön planta på ca 25 cm, med flera mindre skott. Jag är väldigt nöjd. Och bladen är så underbar form på.

Jag är livrädd för att övervattna den! Vågar inte ens ha den kvar på fatet med vattnet! Så tog bort detta, och satte fat med vatten runt om istället. Denna hyperkänsliga art sätter nog problemet med övervattning av orkideer på sin spets. Under vintern skall den nästan inte ha något vatten alls, och helt torka under ett par veckors tid. Får se om jag klarar detta, och kan hejda mitt "välmenande" vattnande.

Har försiktigt planterat om den i en lite större genomskinlig plastkruka (som jag borrade flera hål i). Då får åtminstone rötterna lite extra ljus. Stora tjocka barkbitar (ca 2 cm x 4 cm) i botten, sedan mellanstor bark mellan rötterna, och några små tussar vitossa. Upptäckte en liten vit insekt (2 - 3 mm lång, förmodligen ett kvalster) i barken den kom med, men spolade ivrigt bort den innan jag hann titta närmare. Vågade inte återanvända den barken. Hoppas det inte sitter ägg kvar runt plantan.

Jag gav den en omgång orkidenäring (inkl. calcium och magnesium), men kommer nog inte göda den mer i vinter.

Bladen, som tenderar att växa horisontellt, är svåra att binda upp, får inte riktigt grepp om dem. Så får nog ta hjälp av blompinnar.

Jag inser, att om jag inte investerar i extrabelysning, så kan jag förmodligen inte få denna att blomma. Mitt primära mål nu är att få plantan att överleva. Om jag flyttar till sydligare breddgrader, vilket jag hoppas, då kommer jag ta den med mig! Jag har även satt en spegel bredvid för att reflektera mer ljus.

Enligt orchidspecies.com är C. dowiana och C. aurea (i.e. C. dowiana var. aurea) två skilda arter. De har även olika doft.

Nyckelord: Cattleya dowiana var. aurea

6 nov

De va modigt att plantera om vid denna tiden, de hade inte jag vågat

7 nov

GöranÅ, den kom i en liten brun plastkruka. Jag ville ge rötterna mer ljus och luft, och det blir lättare att hålla koll på fuktigheten i komposten.

8 nov

Großräschener har väldigt fin kvalitet på sina plantor. Har köpt plantor därifrån 4 ggr. och de har varit välrotade med fina rötter å friska fina i bladen. Absolut en odlare man kan rekommendera.
Angående krukor så använder jag inte transparenta krukor, för det bildas alger på insidan. Det ser inte snyggt ut, å då har ju inte transparenta krukan ngn. fördel precis. Hade ett antal orkidéer i dessa krukor en tid, men använder mestadels nu terrakotta-färgade plastkrukor för det ser bra ut, å fungerar bäst för mitt innehåll i krukorna.

9 nov

Jag har inte märkt alger ännu på de genomskinliga plastkrukorna. Håller med om att de inte alltid är så snygga. Jag brukar placera de lite diskret bredvid eller bakom andra krukor; då blir de nästan omärkliga och plantan tar själv hela uppmärksamheten, vilket är bra. Andra har jag ställt i mer dekorativa ytterkrukor eller korgar. Däremot tycker jag genomskinliga glaskrukor (Coop, Plantagen) med fast fat är snygga. På den sorten har jag fått lite alger.

9 nov

Jag får lite svindel när jag tänker på vad jag gett mig in på med den här Cattleyan. Det är som att ha fått ett litet barn som kräver ständig uppmärksamhet.

20 nov

Det är en utmaning i återhållsamhet att inte vattna denna planta. Det går emot allt mitt impulsiva omdöme. Insikt kommer långsamt.

Så luftigt som jag planterat den, torkar den upp mycket fort. Även efter genomvattning. Jag brukar trots allt ge den en lätt dusch varje morgon, när krukan är lätt som fnöske, vilket torkar upp nästan omedelbart. (Dag- och natt-temp är nog ganska lagom, inte för varmt.) Jag har inte ordnat med fläktsystem, men när vädret tillåter ser jag till att vind blåser från fönstret. Annars fläktar jag för hand med en bit kartong några gånger om dan. Jag har inte heller lampor i fönstret, men köpte en 40×30 cm spegel, och bedömer att plantan nu får närpå dubbelt av vanlig dagsbelysning i mitt söderfönster. Men det är ju inte många ljustimmar denna mörka årstid. Skulle hoppas Solen kunde titta fram lite oftare. Återstå att se vad det blir av detta.

Plantan verkar dock trivas bra så här långt. Nya rötter tittar fram, och en slingrar sig som en snok några millimeter om dagen. Men detta kanske inte är så bra, då vintern skall vara viloperiod. Bör jag försöka bromsa upp denna tillväxt genom att ge den ännu mindre vatten?

Ge din åsikt
Cattleya dowiana var. aurea. Från Malmis. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Den häftigaste planta jag lyckats få i blom på 20 år tycker jag. Lär komma från Columbia, blomman är 16 cm tvärs över och doftar sanslöst gott om än något starkt. Odlar den på 'gräddhyllan' under T-5 armatur 2×54 watt 865 rör i ett NNO-fönster. Kompost mycket genomsläppligt vattnar med 20-20-20 gödning 1-2ggr per vecka, massor av rötter, bulb 14 cm, bladet 22cm.

Nyckelord: Cattleya dowiana var. aurea

3/9 -13

Verkligen häftig Grattis!

3/9 -13

Magnifico!!!!!

3/9 -13

Jättegrattis, den är ju så helt fantastisk!
Mvh
Mikael

3/9 -13

Jag viset inte att Cattleyas kunde vara så snygg XD Jätte grattis! Hamnar på min önskelista.

3/9 -13

Riktigt färggrann och kraftig, grattis!

3/9 -13

Urläcker. Effektfull. Vad är det exakt för substrat? Blir nog en sådan framgent.

3/9 -13

Ja den var verkligen underbar!!

3/9 -13

Jeg er ikke en Cattleya person, men denne her er bare sååååå vakker!! Grattis!

3/9 -13

Åhhh Det var det finaste jag sett här inne på länge!!!!

3/9 -13

Förstår att du är stolt, skall väl inte vara helt lätt den där. Grattis!

3/9 -13

Grattis! Verkligen urläcker och man ser den ej så ofta.

4/9 -13

Jättemaffig blomma så vacker stort Grattis

4/9 -13

stilig

4/9 -13

GRATTIS!!! Tycker att den är urtjusig men jag har inte vågat mig på en sån, kanske någon gång

4/9 -13

Wow va läcker! Stort Grattis!

6/9 -13

Urläcker! Ett kvitto på ett stort orkidékunnande med en så fantastisk planta och tre vackra blommor. Grattis! Hur upplever du doften?

6/9 -13

Underbar!

6/9 -13

Helt underbar! Grattis

10/9 -13

Nu i dag på morgonen har blommorna börjat vissna ner, men dom har ändå stått i 9 dagar .
Dagobell, substratet är pinjebark omkring 1-2 cm i storlek, har en C. dowiana "Rosita" också ( köpt från MSB-orchideen ) där var även lite småsten inblandat i substratet som jag har behållet så.
Merwic, doften helt sanslös underbar speciellt första dagen, doftade i hela storarummet, kommer inte på vad jag skall jämföra med, efter några dagar blev doften lite skarpare/fränare men ändå god.
Och tack för alla fina kommentarer

11/9 -13

WOW...grattis, helt underbar!

13/9 -13

Grattis till den praktfulla blomningen är imponerad

Ge din åsikt
Cattleya dowiana var. aurea. Från Malmis. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Cattleya dowiana var. aurea

Prata om bilden
Cattleya dowiana var. aurea. Från Merwic.
Cattleya dowiana var. aurea. Från Merwic.

De flesta av oss har någon art som de drömmer om att någon gång blomma hemma. Cattleya dowiana har varit min och jag är förstår grymt nöjd just nu. Jag borde ha följt Mattias koncept och haft en fin flaska rött hemma med texten "rör inte förrän dowiana"...

Cattleya dowiana kommer från Syd- och Mellanamerika där den har en sk. disjunkt utbredning med två populationer, en i Colombia och en i Costa Rica och Panama. Populationen i Colombia brukar kallas var. aurea pga. att blommorna tenderar att vara lite mer gula i färgen, ofta med en läpp med tydligare ådring. Populationen i Colombia ska också ha lite större blommor.

Cattleya dowiana har historiskt varit en viktig art för att skapa gula, storblommiga Cattleya-hybrider. Även den magnifika läppen har man velat föra över till hybrider, vilket också gjorts. Därför har denna art används flitigt i hybridisering.

Just denna planta köpte jag för två år sedan på ÖSOS sommarträff av Botanischen Orchidëen som en liten ungplanta. Jag har sen dess odlat den i en kruka med Epiweb och med vitmossa på toppen. Den har stått varmt och ljust med vatten var 2-4 dag vid tillväxt. Den har fått en torr vila när den inte varit i tillväxt. Den har satt två bulber per säsong vilket tydligen ska vara ganska vanligt för denna art.

Doften är HIMMELSK!! Finns inget jag kan jämföra med, kryddig och komplex. Doftar bättre än Cattleya jenmanii och Cattleya gaskelliana vilka annars är två av mina favoriter.

Nyckelord: Cattleya dowiana var. aurea, Cattleya dowiana

19/10 -11

Ljuvlig!

19/10 -11

Underbar Läckert mönster och fina volanger

19/10 -11

Att få en dowiana att blomma inomhus är ett mästarstycke och en kvittens på kunnande. Bravo!!

Vilka fina färger den har ,Grattis!

19/10 -11

Stort grattis till framgången.

19/10 -11

Underbar!

19/10 -11

Beundran, både blomman och odlaren. Ingen blomskida ?.

19/10 -11

Det var en riktig snygging ojojoj.....grattis !

19/10 -11

Wow, vilken härlig blomma:) Stort grattis!

19/10 -11

Whooo... helt magnifik! Jag kan öppna en flaska åt dig! Skål

19/10 -11

Grattis Merwic !
Vilken makalös underbar läpp den här arten är begåvad med !

19/10 -11

Den var lekker, grattis!

19/10 -11

Läppen är ju magnifik...

19/10 -11

Men hallelujah Mathias!! Denna var en av första Cattleyorna som gjorde mitt hjärta stanna en stund

19/10 -11

Grattis Merwic. Den som väntar på något gott... och det är ju detta

19/10 -11

Verkligen en fin blomma.Bra odlat, gratulerar.

19/10 -11

mmm Merwic, måste hålla med, det är verkilgen något att vänta på ... nu fick man en art till på sin önskelista .....

19/10 -11

Grattis Mathias !

"Worth waiting for " som de säger i den gamla kultfilmen

19/10 -11

Vilken makalöst vacker Cattleya - Grattis!!!!

19/10 -11

Härlig underbar fantastisk, grattis!
Mvh
Mikael

20/10 -11

Jättefin! Grattis vad kul!!

20/10 -11

Tack allihopa för era kommentarer. Njuter till fullo nu när den blommar. Det gäller att passa på för denna arten har ganska kortlivade blommor.

Malmis - ja, den blommade utan skida. En riktig överraskning med andra ord. Det har hänt mig förr, bl.a. med Cattleya Hardyana och Cattleya lawrenceana.

Jag har fått berättat för mig att det lila strecket på ena petalen MÖJLIGEN kan indikera virus (CyMV). Men ungplantor av dowiana ska kunna uppvisa denna "anomali" också. Vi får se. Jag har funderingar på att köpa ett virus-test, de är bara så nedrans dyra i Europa. Billigaste jag har hittat är ett 25-pack för 145 euro, dvs. nästan 50 kr testet.

20/10 -11

Underbar. Jag har alltid varit väldigt svag för dowiana aurea.

20/10 -11

Merwic: det lila strecket torde inte bero på virus, jag har sett bilder på C. dowiana med helt lila petaler, det kan bara vara en tillfällighet med denna pigmentering.
CyMV på cattleya brukar yttra sig i intorkade fläckar som ser "riktigt sjuka ut", ibland blir även bladen svartfläckade.
Sjuka plantor brukar ju även växa dåligt, med svaga skott etc.
Din planta ser ut att vara i prima kondition.
Mvh
Mikael

21/10 -11

Grattis, den är underbar!

31 okt

Undrar om inte din otroligt utsökta blomma är den nordligare varianten av Cattleya dowiana från Panama eller Costa Rica, då den ser lite mörkare ut i färgtonen? Jag har även läst att denna kan ha små stråk av lila på petalerna, vilket var. aurea inte har.

Jag har precis beställt en Cattleya dowiana var. aurea, inspirerad av Merwics och Malmis beskrivningar. Kunde helt enkelt inte motstå den. Det blir min första Cattleya! Jag vet, det är heltokigt. Har alltid gillat utmaningar, men den här gången har jag nog tagit mig vatten över huvudet. Får påbörja ett idogt forskningsarbete, så det inte blir helt fel.

Ge din åsikt
Cattleya dowiana var. aurea. Från Merwic.

 

Nyckelord: Cattleya dowiana var. aurea

Prata om bilden
Cattleya dowiana var. aurea. Från Merwic.

 

Nyckelord: Cattleya dowiana var. aurea

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.