Råd / Släkten, arter och hybrider / Cattleya /

Skriv början av artikeln om Cattleya dowiana

Nyckelord: Cattleya dowiana

Inlägg med Cattleya dowiana som nyckelord.

8/5 -17

Cattleya dowiana

Från Dorra.

Har en C. dowiana som jag inte vet hur gammal den är.
Jag vet att vissa Cattleyor kan vara kinkiga och även om de är gamla nog för att blomma, så kan man behöva vänta flera år på en blomning.

Men jag undrar dock... är min C. dowiana på bilden blomstor som det heter?

Nyckelord: Cattleya dowiana

8/5 -17

Att bedöma av antalet bulb måste den väl vara mellan 6-10 år och då borden den vara blommogen.

Väldigt söta "utekrukor", är det du som tillverkar?

8/5 -17

Vad kul.... då kanske kan jag få den till blomning till nästa år.

Tack Oled! Ha, ha.... japp, jag virkar dem. Det tar för mig en kväll för att virka 3-4 st sådana "strumpor".

Jag fick den idee för att lösa en antal "problem"... inte bara estetiska... möjligen rosetter står för det sistnämnda. Det jag vinner på dessa virkade krukor är dels luftcirkulation. Jag har borrat en hel del håll i alla mina plastkrukor och virkade omslag stänger inte luften som ytterkrukor gör. Sen skyddar de mot algbildning. Vidare så tar virkade krukor mycket mindre plats så jag kan fler plantor på samma utrymme. Och sist inte minst... garnkostnad per kruka blir 2-5 kr att gemföra med 10 x så mycket för en plast/keramik kruka.

8/5 -17

De är jättevackra och läser att du verkligen har tänkt till, snygga och luftiga för plantan. Dom måste du kunna sälja om du vill, jag ställer mig direkt i kö

8/5 -17

Från Dorra.

Bredvid exempel på en ampel-variant av dito... har precis vattnat, därmed den mörka randen längs ner...

8/5 -17

Kan du vattna utan att det rinner ut? Hur har du löst det?

8/5 -17

Från Dorra.

Det är bara amplar som detta "problem" kan uppstå.

Jag vattnar med rinnande vatten... har ingen RO, men har egen brunn. Dock låter jag vatten rinna 1-2 minuter på varje planta och får liksom sköljning av underlaget på köpet. Därför drar jag av strumpan innan jag vattnar... inspekterar då rötter samtidigt.

Den där Chysis på bilden har jag idag låtit dricka vatten i en timme... stoppade sen krukan i ampel innan det rann ut ordentligt, därmed den blöta randen längs ner.

Det är BARA amplar som har virkade botten och kan bli blöta längs ner... de andra "krukorna" har ingen botten... man drar de som en ring runt plastkrukan. Så dessa plantor kan du vattna med virkade krukan på... det finns ju ingenting under som kan bli blött.

Så ser botten på en vanlig "kruka"... ej ampel...

10/5 -17

Dorra. Plantan på din bild är gammal, men inte stark nog för att blomma. En cattleya behöver en ganska kraftig ledande bulb med en blomskida för det. Googla gärna bilder på blommande C. dowiana så ser du skillnaden. Här kommer ett exempel:

10/5 -17

Tack Svetlana... jag fick överta denna plantan från en polsk vännina... ingen aning hur hon skötte om denna. Det jag vet är att hon svälter när det gäller vatten o näring de flesta av sina plantor under vilan på vinter.
Har för mig att C. dowiana har ingen hård utpräglad vintervila... har du några tips att få mi planta i bättre kondition?

Kan tilläggas att sen jag övertog plantan för 3 mån sedan, så har den fått 13 st nya rötter (idag mellan 0,5-3cm) samt 2 nya tillväxt som är idag 2-3 cm den ena o 1 cm den andra.

Ge ditt svar
Cattleya dowiana var. aurea. Från Merwic.
Cattleya dowiana var. aurea. Från Merwic.

De flesta av oss har någon art som de drömmer om att någon gång blomma hemma. Cattleya dowiana har varit min och jag är förstår grymt nöjd just nu. Jag borde ha följt Mattias koncept och haft en fin flaska rött hemma med texten "rör inte förrän dowiana"...

Cattleya dowiana kommer från Syd- och Mellanamerika där den har en sk. disjunkt utbredning med två populationer, en i Colombia och en i Costa Rica och Panama. Populationen i Colombia brukar kallas var. aurea pga. att blommorna tenderar att vara lite mer gula i färgen, ofta med en läpp med tydligare ådring. Populationen i Colombia ska också ha lite större blommor.

Cattleya dowiana har historiskt varit en viktig art för att skapa gula, storblommiga Cattleya-hybrider. Även den magnifika läppen har man velat föra över till hybrider, vilket också gjorts. Därför har denna art används flitigt i hybridisering.

Just denna planta köpte jag för två år sedan på ÖSOS sommarträff av Botanischen Orchidëen som en liten ungplanta. Jag har sen dess odlat den i en kruka med Epiweb och med vitmossa på toppen. Den har stått varmt och ljust med vatten var 2-4 dag vid tillväxt. Den har fått en torr vila när den inte varit i tillväxt. Den har satt två bulber per säsong vilket tydligen ska vara ganska vanligt för denna art.

Doften är HIMMELSK!! Finns inget jag kan jämföra med, kryddig och komplex. Doftar bättre än Cattleya jenmanii och Cattleya gaskelliana vilka annars är två av mina favoriter.

Nyckelord: Cattleya dowiana var. aurea, Cattleya dowiana

19/10 -11

Ljuvlig!

19/10 -11

Underbar Läckert mönster och fina volanger

19/10 -11

Att få en dowiana att blomma inomhus är ett mästarstycke och en kvittens på kunnande. Bravo!!

Vilka fina färger den har ,Grattis!

19/10 -11

Stort grattis till framgången.

19/10 -11

Underbar!

19/10 -11

Beundran, både blomman och odlaren. Ingen blomskida ?.

19/10 -11

Det var en riktig snygging ojojoj.....grattis !

19/10 -11

Wow, vilken härlig blomma:) Stort grattis!

19/10 -11

Whooo... helt magnifik! Jag kan öppna en flaska åt dig! Skål

19/10 -11

Grattis Merwic !
Vilken makalös underbar läpp den här arten är begåvad med !

19/10 -11

Den var lekker, grattis!

19/10 -11

Läppen är ju magnifik...

19/10 -11

Men hallelujah Mathias!! Denna var en av första Cattleyorna som gjorde mitt hjärta stanna en stund

19/10 -11

Grattis Merwic. Den som väntar på något gott... och det är ju detta

19/10 -11

Verkligen en fin blomma.Bra odlat, gratulerar.

19/10 -11

mmm Merwic, måste hålla med, det är verkilgen något att vänta på ... nu fick man en art till på sin önskelista .....

19/10 -11

Grattis Mathias !

"Worth waiting for " som de säger i den gamla kultfilmen

19/10 -11

Vilken makalöst vacker Cattleya - Grattis!!!!

19/10 -11

Härlig underbar fantastisk, grattis!
Mvh
Mikael

20/10 -11

Jättefin! Grattis vad kul!!

20/10 -11

Tack allihopa för era kommentarer. Njuter till fullo nu när den blommar. Det gäller att passa på för denna arten har ganska kortlivade blommor.

Malmis - ja, den blommade utan skida. En riktig överraskning med andra ord. Det har hänt mig förr, bl.a. med Cattleya Hardyana och Cattleya lawrenceana.

Jag har fått berättat för mig att det lila strecket på ena petalen MÖJLIGEN kan indikera virus (CyMV). Men ungplantor av dowiana ska kunna uppvisa denna "anomali" också. Vi får se. Jag har funderingar på att köpa ett virus-test, de är bara så nedrans dyra i Europa. Billigaste jag har hittat är ett 25-pack för 145 euro, dvs. nästan 50 kr testet.

20/10 -11

Underbar. Jag har alltid varit väldigt svag för dowiana aurea.

20/10 -11

Merwic: det lila strecket torde inte bero på virus, jag har sett bilder på C. dowiana med helt lila petaler, det kan bara vara en tillfällighet med denna pigmentering.
CyMV på cattleya brukar yttra sig i intorkade fläckar som ser "riktigt sjuka ut", ibland blir även bladen svartfläckade.
Sjuka plantor brukar ju även växa dåligt, med svaga skott etc.
Din planta ser ut att vara i prima kondition.
Mvh
Mikael

21/10 -11

Grattis, den är underbar!

Ge din åsikt
Cattleya dowiana i vårrus. Från Nesci0. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Min lilla Cattleya dowiana som har satt mängder med rötter. En gammal rot har lyckats sända ut 6 nya rotspetsar och resten av plantan har sänt ut ytterligare 12 st nya rotspetsar/rötter!

Nyckelord: Cattleya dowiana

8/3 -10

Härlig rotning, hur odlar du den? Jag ser Epiweb, odlar du den i skåp?
Jag har själv en C. dowiana sedan i november-09, den är planterad i en nätkruka med Epiweb. Plantan står i skåp (dag ca 25 natt ca 20C) och verkar trivas ty den sätter rötter och ett skott är på gång.

mvh
Mikael

8/3 -10

Jag odlar den inte i något skåp, då jag inte har det tillgängligt.
Den har två skott på gång varav ett är äldre skott. Vid omplanteringen stympade jag rötterna ordentligt och var då rädd att den skulle stendö, men den har dom senaste två veckorna växt så det knakar! På dagen har den 23,5-24 och på natten går det ned till 18,5-19,5.
I rummet är det en RH på ca 45% kvällstid och ca 60% dagtid. Epiweb verkar vara ett bra val med tanke på storleken på rötterna och dom odlingsbetingelser som arten verkar trivas med. Flera rötter har växt in i Epiwebbitarna. Den står placerad en halvmeter från en 20W osram irc decostar-halogenlampa, så den får inte så häftig belysning. Även jag köpte den i slutet på förra året, och plantan kommer från Marita.

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.