19/10: Cattleya dowiana var. aurea

Cattleya dowiana var. aurea. Från Merwic.

19/10 -11

De flesta av oss har någon art som de drömmer om att någon gång blomma hemma. Cattleya dowiana har varit min och jag är förstår grymt nöjd just nu. Jag borde ha följt Mattias koncept och haft en fin flaska rött hemma med texten "rör inte förrän dowiana"...

Cattleya dowiana kommer från Syd- och Mellanamerika där den har en sk. disjunkt utbredning med två populationer, en i Colombia och en i Costa Rica och Panama. Populationen i Colombia brukar kallas var. aurea pga. att blommorna tenderar att vara lite mer gula i färgen, ofta med en läpp med tydligare ådring. Populationen i Colombia ska också ha lite större blommor.

Cattleya dowiana har historiskt varit en viktig art för att skapa gula, storblommiga Cattleya-hybrider. Även den magnifika läppen har man velat föra över till hybrider, vilket också gjorts. Därför har denna art används flitigt i hybridisering.

Just denna planta köpte jag för två år sedan på ÖSOS sommarträff av Botanischen Orchidëen som en liten ungplanta. Jag har sen dess odlat den i en kruka med Epiweb och med vitmossa på toppen. Den har stått varmt och ljust med vatten var 2-4 dag vid tillväxt. Den har fått en torr vila när den inte varit i tillväxt. Den har satt två bulber per säsong vilket tydligen ska vara ganska vanligt för denna art.

Doften är HIMMELSK!! Finns inget jag kan jämföra med, kryddig och komplex. Doftar bättre än Cattleya jenmanii och Cattleya gaskelliana vilka annars är två av mina favoriter.

Nyckelord: Cattleya dowiana var. aurea, Cattleya dowiana

19/10 -11

Ljuvlig!

19/10 -11

Underbar Läckert mönster och fina volanger

19/10 -11

Att få en dowiana att blomma inomhus är ett mästarstycke och en kvittens på kunnande. Bravo!!

19/10 -11

Vilka fina färger den har ,Grattis!

19/10 -11

Stort grattis till framgången.

19/10 -11

Underbar!

19/10 -11

Beundran, både blomman och odlaren. Ingen blomskida ?.

19/10 -11

Det var en riktig snygging ojojoj.....grattis !

19/10 -11

Wow, vilken härlig blomma:) Stort grattis!

19/10 -11

Whooo... helt magnifik! Jag kan öppna en flaska åt dig! Skål

19/10 -11

Grattis Merwic !
Vilken makalös underbar läpp den här arten är begåvad med !

19/10 -11

Den var lekker, grattis!

19/10 -11

Läppen är ju magnifik...

19/10 -11

Men hallelujah Mathias!! Denna var en av första Cattleyorna som gjorde mitt hjärta stanna en stund

19/10 -11

Grattis Merwic. Den som väntar på något gott... och det är ju detta

19/10 -11

Verkligen en fin blomma.Bra odlat, gratulerar.

19/10 -11

mmm Merwic, måste hålla med, det är verkilgen något att vänta på ... nu fick man en art till på sin önskelista .....

19/10 -11

Grattis Mathias !

"Worth waiting for " som de säger i den gamla kultfilmen

19/10 -11

Vilken makalöst vacker Cattleya - Grattis!!!!

19/10 -11

Härlig underbar fantastisk, grattis!
Mvh
Mikael

20/10 -11

Jättefin! Grattis vad kul!!

20/10 -11

Tack allihopa för era kommentarer. Njuter till fullo nu när den blommar. Det gäller att passa på för denna arten har ganska kortlivade blommor.

Malmis - ja, den blommade utan skida. En riktig överraskning med andra ord. Det har hänt mig förr, bl.a. med Cattleya Hardyana och Cattleya lawrenceana.

Jag har fått berättat för mig att det lila strecket på ena petalen MÖJLIGEN kan indikera virus (CyMV). Men ungplantor av dowiana ska kunna uppvisa denna "anomali" också. Vi får se. Jag har funderingar på att köpa ett virus-test, de är bara så nedrans dyra i Europa. Billigaste jag har hittat är ett 25-pack för 145 euro, dvs. nästan 50 kr testet.

20/10 -11

Underbar. Jag har alltid varit väldigt svag för dowiana aurea.

20/10 -11

Merwic: det lila strecket torde inte bero på virus, jag har sett bilder på C. dowiana med helt lila petaler, det kan bara vara en tillfällighet med denna pigmentering.
CyMV på cattleya brukar yttra sig i intorkade fläckar som ser "riktigt sjuka ut", ibland blir även bladen svartfläckade.
Sjuka plantor brukar ju även växa dåligt, med svaga skott etc.
Din planta ser ut att vara i prima kondition.
Mvh
Mikael

21/10 -11

Grattis, den är underbar!

31 okt

Undrar om inte din otroligt utsökta blomma är den nordligare varianten av Cattleya dowiana från Panama eller Costa Rica, då den ser lite mörkare ut i färgtonen? Jag har även läst att denna kan ha små stråk av lila på petalerna, vilket var. aurea inte har.

Jag har precis beställt en Cattleya dowiana var. aurea, inspirerad av Merwics och Malmis beskrivningar. Kunde helt enkelt inte motstå den. Det blir min första Cattleya! Jag vet, det är heltokigt. Har alltid gillat utmaningar, men den här gången har jag nog tagit mig vatten över huvudet. Får påbörja ett idogt forskningsarbete, så det inte blir helt fel.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Merwic:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.