Skriv början av artikeln om Atamon

Nyckelord: Atamon

Inlägg med Atamon som nyckelord.

Råkade ju bli med 2 Aerangis rhodosticta på Lennartsnäs när ÖSOS hade evenemang där.
Jag satte ut den ena på auktion men upptäckte till min förfäran några dagar innan den skulle skickas en otrevlig fläck på ett blad.
Jag behöll den fläcksjuka plantan, opererade, kanelade, placerade i egen kuvös, atamonbehandlade och såg hur den förföll mer och mer.
Nu har den förfallit klart, kremering kommer att ske inom kort i braskaminen.
Någon form av röta handlade det nog om, är sur på mig själv över att jag ej gjorde som jag brukar med just den plantan, dvs lyfte upp den ur krukan och kollade status på rötterna för den var ju rätt medioker men se nu har jag lärt mig något igen.
Samtidigt är jag rätt glad ändå för det finns 47(hur gick det till?) orchidéer som lever och mår bra här hemma

Nyckelord: atamon, rötter, röta, Aerangis rhodosticta

20/10 -09

Urrrk och issch va trist!
Jag förmodar att du köpte den av Herman?
Jag har köpt flera mycket tveksamt mående plantor av honom
När jag tittar på hur din planta såg ut vid köpet, så skulle jag nog ha dragit öronen åt mig..... den såg inte frisk ut från början
Förra året bestämde jag mig för att det var sista gången
Sålde du den andra plantan istället, eller har du en kvar nu?

20/10 -09

Om inte jag varit så rusig av såååå många orchidéer hade det kanske gått annorlunda, sen är jag väl kanske inte riktigt så bra på att bedöma kvalitén på vissa små näpna plantor..... De övriga fyra lever iaf fortfarande

20/10 -09

Nej vad tråkigt Elaka de Hex! Den du skickade mig lever och blommar fint! usch kändes som att strö salt i såren att skriva det!

20/10 -09

Zinzol Jag skulle ha mått mycket sämre om jag skickat den numera himmelska plantan till dig!!!! Den var kass från början, det är den första planta som dött för mig se'n jag första gången loggade in på OP så det är inte så synd om mig

20/10 -09

Jo lite synd om dig tycker jag allt ändå

Ge din åsikt

Hur mycket pulver ska man blanda i vattnet? Någon som vet?

Nyckelord: atamon

27/11 -09

Blanda enligt anvisning på förpackning för saft/sylt så blir det bra, har inte sett några problem på mina plantor i all fall

Ge ditt svar

28/7 -09

Atamon

Är det någon som vet om man kan spruta Atamon på känsliga växter som tex ormbunkar? Fungital, som jag har för mig att det heter, tar nästan dö på dem.

Nyckelord: Atamon

28/7 -09

Pamela ; Jag brukar blanda 1-2 kapsyler Atamon till 1 liter vatten och har aldrig märkt att det skulle ha någon negativ verkan på plantorna.
-Så visst kan det vara värt att prova.

28/7 -09

Ok, tack för svaret!

Ge ditt svar

.....vad är det som har hänt i skåpet nu då????
Cattleyan är inte ensam om att ha såna här fläckar på bladen. De ljusa fläckarna finns på översidan och de mörkare prickarna undersidan av bladet, men på samma plats.
Jag upptäckte det idag, och har sökt i både böcker, nätet och här på OP, men har inte kommit fram till något.
Jag misstänker virus eller svamp, men hoppas på att få mer klarhet här
Jag kommer inte göra något åt det så länge jag inte är ganska säker, eftersom vissa av plantorna vuxit fast på bakgrunden.
Just nu finns det inte mycke inspiration med att odla i skåp

Nyckelord: sköldlöss, Gula fläckar på bladen, svamp, Atamon

9/7 -09

Det är nog någon typ av mögelsvamp, fukt och lite för dålig luftcirulation
run bladen brukar ge den typen av märken. Jag har sett samma sak på
en av mina Dendrobium nobilehybrider som blev stående ute i regnet
för länge, svarta fläckar på undersidan och ljusa på översidan, hade det
varit virus skulle även de andra som kommer från samma planta sett likadana
ut, men dem tog jag in och ställde framför fläkten så de torkade upp fortare.

Men usch då Gun! Det där ser inte kul ut! Skulle också tro att det är svamp. Om du inte sett nåt på dom andra plantorna tycker jag inte att du behöver vara så orolig. Isolera cattleyan och behandla den i första hand med atamon och i andra hand Bayer: spray mot svamp och mögel (likadan flaska som provado). Sedan kanske du bör överväga att sätta in en fläkt till i ditt skåp!
Lycka till Gunsan och tappa inte modet!
Annette

9/7 -09

Gunsan - det kan också var bakteriellt. Varmt, fuktigt, för låg luftväxling är oftast roten till det onda.

9/7 -09

Tack alla goa OP-vänner, för svaren som gör mig motiverad att kämpa mot allt vad gula fläckar heter
Ska jag flytta ut plantan från skåpet måste jag förstöra en stor del av rötterna, eftersom Cattleyan sitter fastrotad i bakgrunden. Men å andra sidan är det bättre än att alla orkidéer i skåpet ska bli smittade.
För dålig luftrörelse i kombination med hög luftfuktighet låter ganska troligt.
Jag har haft regnsystemet i tre och en halv månad och trott att två fläktar är helt tillräckligt. Jag har en som ligger i reserv så den ska in i skåpet på direkten.
Det finns några plantor till som har samma symptom, men inte lika mycket.
Vad tror ni, kan det hjälpa med att duscha alla plantorna som finns i skåpet med något av de preparat Annette nämner ovan?
Känner mig nu som åsnan mellan de två hötapparna

9/7 -09

Jag behandlade min Dendrobium med atamon, sedan dess har det inte
tillkommit några nya fläckar, och plantan tog heller inte skada av att några
blad blev lite fula av själva svampangreppet. Din Cattleya klarar sig säkert
utan några andra men än att några blad blev lite fläckiga.

9/7 -09

I morgon blir det inköp av Atamon
Jag har hittat ett tidigare inlägg om Atamon, och där rekommenderas (via Odla) 1-2 tsk Atamon till 1 l vatten. Är det en lagom dosering?

9/7 -09

2 tsk Atamon till 1 l vatten är vad jag brukar använda, jag har då inte sett
några biverkningar av den blandningen. Jag brukar dessutom lägga på lite
kanel på fläckarna på undersidan när plantan torkat.

14/7 -09

Efter Atamonbehandling hittade jag nu detta på undersidan av min äldsta Cattleya, som hängt bredvid den lilla som jag först upptäckte de gula fläckarna på. Ullöss eller mögel? Trots förstoringssglas kan jag inte ta ställning till vad det är. De vita prickarna sitter jättehårt och inget som rör på sig.

14/7 -09

En närmre till på eländet

Men Gun! Stackars dig! Vilken jädrans otur. Har ingen aning om vad det kan vara men säger som fyllebulten vars kompis ramlat i ett dike: "jag kan inte hjälpa dig upp men jag kan lägga mig bredvid och hålla dig sällskap". Lider verkligen med dig och hoppas någon annan har ett gott råd till dig!

14/7 -09

Hahahaha Annette Det ger mig stor tröst i eländets elände.
Med gemensamma krafter får vi sen kravla oss upp ur diket
Kram!!

14/7 -09

ser ut som det sitter små kryp/ägg under luddet? ullöss?

14/7 -09

Skulle gissa på att det är Diaspis boisduvalli, ta o googla på det och kolla bilder. Även kallad sköldlus. Kolla efter små runda skal som är "mammorna" till dessa. Ett #)&%#%#¤ och bli av med. Kolla under pappret som är runt bulberna och ta väck, ta också och passa på att plantera om den så du får väck det som är i komposten. Ett par vattningar med provado hjälper till att bekämpa. Har själv haft det i höst-vinter men kastade en del för att bli av med det.

14/7 -09

Tror också på sköldlus. Har haft det på cattleyor. Jag brukar behandla med provadodrink tre veckor.

14/7 -09

Tack för hjälpen
Jag har googlat och jag är ganska säker på att ni har prickat rätt
Bruna sköldlöss har jag kämpat mot lite då och då, men jag har aldrig sett såna här tidigare på några av mina plantor.
Ännu en nyttig lektion här på OP
Hans, eftersom de tre drabbade plantorna är monterade finns det inte någon kompost att byta. Däremot har jag sprayat hela plantan inklusive rötterna med Provado. Kanske det var fel, men det är en risk jag får ta.
Jag har inte sett några fler drabbade orkidéer i skåpet, men har duschat rejält med NeemOlja överallt där, för risken är nog stor att lössen spridit sig till fler plantor.

14/7 -09

Håller tummarna!

14/7 -09

Monterade? Okey, då har du nog lättare för att bli av med dom. De gillar att gömma sig där det är trångt, ex i mellan tätt sittande bulber eller som jag skrev under "pappret". Det fungerar säker att duscha med provadodrinken, blir nog samma som att doppa i den. Lycka till.

15/7 -09

Tack för `tummarna´Christina
Med facit i hand vet jag nu " att man ska inte ropa Hej, förrän man är över bäcken "
Tack Hans, det låter tryggt att höra
Jag plockade bort det lilla som fanns kvar av "pappret" och där fanns en del löss också, men inte så många som jag befarade.
Nu blev jag lite konfunderad Jag startade tråden med en fråga om de gula fläckarna på bladen. Är det sköldlössen som orsakat fläckarna, eller kan det vara så att de arma plantorna har drabbats av svamp också? Jag misstänker det, eftersom en hel del blad har bara de gula fläckarna och inte några synliga tecken på sköldlöss.

14/3 -12

Det här var ju ett tag sedan! > Vad hände sedan? Blev Cattleyan bra igen, nya skott utan problem eller vad? Jag är särskillt intresserad av de gula fläckarna... Tack!
/Mvh I

15/3 -12

Hej Isis.
Ja det är länge sedan och plantan finns inte kvar. Jag lyckades inte kurera den och kom inte heller fram till vad det var som var orsaken.
Jag misstänker att luftcirkulationen var för dålig. Efter att jag satt in ytterligare 2 fläktar, har jag inte haft något liknande i skåpet. Peppar, peppar ta i trä. (knackar mig i huvudet )

Ge ditt svar

1/4 -08

Mögel

Tittade till mina pleione som står aningen kallt nu och hittade tendenser till mögel el dyl. Har för mej att någon här på OP har rekommenderat Atamon som svampmedel. Är det någon som känner att detta fungerar? Skall man i så fall använda detta utspätt eller i den koncentration som flaskan innehåller? Jag har sökt bland nyckelorden men inte hittat just Atamon

Nyckelord: Atamon, mögel

1/4 -08

PS Hittade vad jag sökte med nyckelordet svamp i stället för Atamon DS

Ge ditt svar