Råd / Vattning /

Nyckelord: vattning

Det är viktigt att ha hög kvalité på det vatten som används till bevattning av orkidéer. Men ibland så överdrivs denna betydelse, speciellt om man läser Amerikansk litteratur. Detta beror på att dom har en annan kvalitet på kranvattnet, som ofta innehåller förhållandevis höga halter av klor och fluor. Olika orkidéer ställer...

Läs hela artikeln

Inlägg med vattning som nyckelord.

gäller det alla som har bulber att man kan ställa dom i vattenbad i 20 minuter för att få saftsprängda bulber?

Nyckelord: vattning, bulber

Svar nej! Det viktigaste är att man har en bra blandning på komposten och att man håller koll på vattningen, så att de inte torkar ut. Det är när de torkar som bulberna skrumpnar. Som på en kamel. Men det här är ju min åsikt.....

30/3 -07

Jo, jag tycker det funkar på alla som jag har som har bulber. 20 min i vatten varje eller varannan vecka beroende på substratet och temperaturen inne. Allt beror ju på hur pass mycket substratet har torkat upp. Jag ger hellre en längre rotblöta färre ggr i veckan än håller på och dutt vattnar fler ggr i veckan.
Ja, och såklart har vi alla olika åsikter. Så gör det som känns bäst för dig.

Det är nog väldigt olika och beroende på vilka odlingsförhållande samt vilket substrat man har. Det jag tror är det viktigaste är vilken vattenkvalitet som man har, och även att näringen man ger är anpassad till sina arter. Man kan säga som så att det går fort att vattna ihjäl en orkidé, men tar betydligt längre tid att torka ihjäl den...

Jag som odlar i växthus har ingen möjlighet att doppvattna några plantor. Men å andra sidan har jag en hög luftfuktighet. De får vatten sprayat ca tre gånger i veckan.
Men att tänka på just när man sprayvattnar orkidéer med bulber är att det är viktigt att det inte ligger kvar vatten i de nya skotten, då är det stor risk för röta. Men med en god luftcirkulation är detta inget problem.

Mia.P sa:_Jag ger hellre en längre rotblöta färre ggr i veckan än håller på och dutt vattnar fler ggr i veckan._ Jag håller med. Det blir ju mer som i naturen. Det är sällan det regnar bara lite grann.

Orkidé-Orvar: fniss jag läste att de skrumpnar som en karamell. Hade väldigt svårt att de hur en polkagris kan skrumpna...

Här duttas inte med växterna!!! Brukar också vattna ungefär 1 gång i veckan och har mestadels bulb-orkidéer. Fast har man ett varmt SE fönster på sommaren som jag, så blir det att vattna lite oftare. Min erfarenhet är att bulberna håller sig snyggare och skrynkelfriare (om det nu är det man är ute efter) om man håller en jämn vattning. Får den torka ut så de skrumpnar gång på gång, så blir i alla fall mina bulber, de som är lite äldre, ofta skrynkliga för alltid. Det går liksom inte att "pumpa" upp dem igen. Men har man skött vattningen regelbundet, så kan äldre bulber hålla sig trinda tills de avvecklar sig själva.

30/3 -07

Jo, det håller jag med om. Jag vattnar ändå mina i ca 15-20 min var eller varannan vecka. Bulberna är inte skrynkliga utan tjocka och fina hela tiden.

Ge ditt svar

Japp nu efter ett lite expriment så har jag kommit fram till att den bästa näringen att ge till mina små sötisar hemma är akvarie-vatten. Jag spär ut den ganska mycket, anävnder ca 1/2dl till 1liter vatten och jag har verkligen sett skillnad på dom phala som fick vanlig ork-näring och dom som fick akvarie-vatten. Så nu slipper jag handla dyr näring och bara ta lite vatten ur akvariumet när man ska vattna.

Nyckelord: vattning, näring, akvarie-vatten

22/3 -07

På vilket sätt såg du skillnad? * nyfiken *
//Åsa

22/3 -07

Bladen fick en finare färg och jag försökte tajma så jag hade två olika phal som va i samma stadium med blomning och sånt. Och den som fick arkvarium-vatten blommade snabbare och finare. Och den ser lite mer kraftfull fall man får säga så. Jag ska väl skriva att dom stod i samma fönster och jag försökte göra så att dom hade samma chans

Over hvor lang periode er det snakk om?
Er du sikker på at akvarie vannet gir orkideene dine fullverdig gjødsel og hvordan får du sjekket dette?
Ble veldig nyskjerrig derfor denne utspørringen.

22/3 -07

testet pågick i över 2 månader. Och jag tror att de är tillräckligt för dom för akvarie vattnet innhåller inte så fint sagt men Fiskbajs och enligt mamma som har pluggat både till trädgårdsmästare och florist sa att de vattnet är väldigt stark gödning. Och jag har ju märkt att de på blommorna oxå. Och jag känner väl att de är bättre med ett mer naturlig gödning stället för nått som jag inte riktigt vet hur det är framställt.

Du har et godt poeng der, uten tvil. Tror ikke det er så mye gjødsling oppe i trærne hvor de vokser heller.
Etter en del år har jeg funnet ut at "hønemor" er ikke bare positivt, i alle fall ikke når det kommer til næring.
Spennende prosjekt Molle, håper du informerer om du skulle få mer erfaring på området etter som tiden går. Lykke til.

Då ska jag med testa detta på några plantor.

22/3 -07

Jag kommer hålla er informerade på vad som händer.
Mmia gör så men glöm inte att spä ut det.

22/3 -07

Det är ju ganska stor skillnad på vattenkvalitén mellan akvarium och akvarium.
Men jag tror nog ändå att näring som är framtagen för orkidéer är bättre. Dessutom är 2 månader alldeles för kort tid för att kunna säga något, orkidéer är alldeles för tröga. Man kan likna det till min hyllning av Superdrive som jag gjorde i fjol, jag tror nog mer att all förbättring var för att det helt enkelt var vår, hehe.

Hej! jag tror inte det gör nån skada att använda lite akvarievatten då och då men däremot tror jag inte det är så bra att använda enbart akvarievatten.
Själv använder jag MSU som huvudnäring och fiskemulsion ibland samt lite akvarievatten då och då, ( när jag är lat ) Men som Jimmy säger så är orkideer tröga och det tar nog ett år innan man ser resultat.

Jag får nog säga som Jimmy. Jag hade Malawi ciklider och det var ett väldigt kalkhaltigt vatten. Det skulle absolut inte gå. Sedan kanske man får fundera på vilka arter det är man har också. Alla arter klarar nog inte akvarievatten.

Linda

Vi har Malawi ciklider men dom går i vanligt vatten. Vi har provat med bikarbonat i vattnet men det märks ingen skillnad på fiskarna så nu får dom bara vanligt vatten.

Ge din åsikt

Det här tycker nog alla ni duktiga odlare är löjligt enkelt men jag blir snart tokig. Funderar ibland att sluta med phallisar.
Har ju lärt mig för flera år sedan att phalaenopsis inte ska vattnas för ofta. Det ska vara helt torrt i krukan och rötterna ska vara gråa innan nästa vattning. (Då vattnar jag ordentligt genom att doppa dom). Är man osäker ska man vänta ett par dagar till. Phallar dör inte av för torrt utan för mycke vattning. Men mina phal-rötter dör,så jag vattnar ännu mer sällan. En efter en försvinner plantorna.
Så läser jag idag i en liten bok av Rick Imes om phalaenopsisar.
"Vattna regelbundet och måttligt så att komposten hålles fuktig men inte våt".
Snälla ni som kan det här, hur och när vattnar ni. Det handlar om både rena arter och hybrider.
MYCKE MYCKE TACKSAM FÖR HJÄLP
Anette

Nyckelord: Phalaenopsis, vattning

11/3 -07

Jag har mina plantors medium en aning fuktigt hela tiden. När det verkar ha blivit torrt en bit ner (krukan är lätt eller att det syns bara lite kondens på insidan av genomskinliga krukor) så doppar jag dem. Funkar fint för mig.

Jag vattnar mina ca en gång i veckan vintertid. Har mest genomskinliga krukor så jag ser rötterna. När de inte längre är gröna eller om barken har torkat så vattnar jag.
Pia

11/3 -07

Enligt orkidioten Pontus Tunander som besökte vår stad förra helgen, ska man våga missköta sina plantor lite. Läs gärna artikeln i lokalblaskan.

11/3 -07

Åh, vad jag gillade det uttalandet " det är lättare att sköta om fem orkidéer än en, och lättare med tjugofem än fem"! Det måste betyda att det är lättare ändå att ha 50 än 25, ännu enklare med 100 än 50 osv, osv. Jag har nu fått ett bra mål: att hela tiden göra det lättare för mig genom att utöka samlingen Tack, Tiger, för artikeln!
Anette: det är så olika hur fort det torkar upp i olika krukor olika tider på året osv. Jag brukar försöka vattna mina innan de blir helt torra, det känns som det stressar dem mindre. Det är den enda riktlinje jag går efter. Prova med att vattna en av dem lite oftare och se hur den sköter sig i jämförelse, nu är ju en bra tid att våga prova lite mer vattning. Lycka till, Anette!

11/3 -07

Min mor lyckas numera bra med sina Phalaenopsis sen hon satte om alla i vitmossa för några år sen. Den enda regel hon följer är att bara tillsätta så mycket vatten att mossan känns aningen mjuk och sval under fingertoppen. Aldrig mer än så. Rötterna har då hela tiden tillgång till både vatten och luft i samma koncentration genom hela krukan. Detta är i praktiken omöjligt att uppnå i komposter med bark och liknande. På detta sätt har inte en enda planta dött och dom flesta till och med blommar regelbundet numera

11/3 -07

Hei Anette!
Jeg har mange phaller og kan jo fortelle litt om hvordan jeg vanner.
Når røttene BEGYNNER bli grå er det på tide med vann, jeg holder hver plante under springen og ser til at også luftrøttene blir grønne. Deretter rister jeg alt overskytende vann ut før jeg setter planten tilbake. I bunnen av potten har jeg leca, småstein eller klinkekuler(!) De av phallene som står i vanlig kompost (i kjelleren) vannes ca hver 6.dag. Jeg har en miniatyr i komprimert spagnum, den vannes bare hver 3.uke. Er litt redd for spagnum, den klarer holde på masse vann! Jeg har også en del phaller i stue/kjøkkentemperatur, de trenger vann hver 4/5 dag.
Problemet med overvanning er vel at komposten blir brutt for raskt ned, hvis jeg har forstått det riktig da. Lykke til!

11/3 -07

Jag har haft Phalaenopsis i 16 år, och ingen enda har dött, gamlingen jag har från -91 har varnvårdats under vissa tider då den knappast vatten en gång i veckan, dessa förfaranden har nu ändrats och gamlingen blommar idag, den får vatten då den håller på att bli torr, den står i bark och den mår utmärkt. Då har jag förvisso ökat fuktluftigheten på vinterna, då centralvärmen gör aatt det blir väldigt torrt i luften. Phalaenopsis gillar hög luftfuktighet. Jag har inget generellt råd att ge, för då det är varmare torkar komposten i krukan fortare, då det är svalare så vattnar jag mindre, men är mera noga med att hålla luftfuktigheten upp, den får aldrig sjunka under 50%. Dessutom har jag våta leca kulor i alla ytterkrukor, för att få ett angenämt microklimat runt plantorna, ytterkrukorna är lie större så att de blir en avdunstning runt plantan. Jag vill hellst ha mina ytterkruka i oglaserad lera.då även de håller fukt som avdunstar, som jag då därvid får "bada" regelbundet.Allt detta tar tid, så Sälutterna "you don´t fool me" med 2000 plantor, önsketänkande, jobba på:)))) Fast det är klart har man ett växthus så.............gärna. Förresten då jag vattnar blir det säkert en liter minst per planta. Arterna har lite andra behov än hybriderna har jag märkt, under vintern har jag vattnat Phal. bellina och var, coerulea ganska mycket, kanske var 4:e - 5:e dag, Under hösten och början på vintern fick Phal. euquestris gasnska mycket vatten, det var då den blommade, nu då den vilar får den vatten var 10:e dag. Så det finns inga generalla regler, men i vila ska de ha mindre vatten, fast det tar ett tag för de går i vila så vattningen ska minska efter hand.

11/3 -07

Tack snälla för era svar.Förstår nu att jag vattnat alldeles för sällan.Ska också plantera om dom som står i svarta krukor för att få bättre koll. Leca har jag i alla ytterkrukor.
Anette

Hej hopp
Jag har väl egentligen inte Phalaenopsis som mina plantor, men man har fått en del under årens lopp å då de är blomvilliga så får de stå i fönstret.
Jag håller med Pontus Tunander i att de mår bra av att misskötas lite. Jag har mina i genomskinliga innerkrukor, men de är fastvuxna i ytterkrukan så det går inte att lyfta för att titta på några rötter. När jag vattnar fyller jag osmosvatten i ytterkrukan, låter stå medan jag gör något annat, kan vara en timme, kan vara ½ dag. Sedan häller jag av vattnet och vattnar nästa gång jag kommer ihåg dem. Det kan gå en vecka emellan, och det kan gå tre. Inget regelbundet för fem öre.
Dock planterade jag om dem nu, för det var inte gjort på minst 4 år. Några behövde sättas om för bladen började bli skrynkliga och de såg inte så glada ut. Jag upptäckte att två av dem (de ledsnaste) hade stått i vitmossa med barkströ ovanför.
Jag faschineras av att läsa att Lassses mamma kan ha sina i vitmossa. För jag har svårt att tror på det.

Den enda fördelen jag märkte av var att de var lätta att plantera om då de knappt hade några rötter att prata om.
Se bilden. Båda plantorna har jag haft i över 4 år, och de står båda i sitt orginalsubstrat. Plantan till vänster hade vitmossa kring "rötterna". Du kan se några friska rötter som sökt sig ovanför substratet. Plantan till höger stod i grov bark. Du kan även se vilken skillnad i tillväxt plantorna hade. Orkade inte fota den andra vitmosseplantan, men den såg likadan ut.

Vet inte om du fick någon hjälp av mitt svar fniss men tack vare din tråd har jag nu i varje fall satt om mina Phalaenopsis hybrider.

Linda

12/3 -07

Hej Linda, ja se så olika det kan vara. Mamsen har verkligen börjat tända till på detta med orkidéer på sistone, vilket jag tycker är jättekul särskilt som hon snart ska gå i pension. Häromdan ringde hon t ex och berättade om sin Den kingianum som är full med knoppar. Förut har hon mest haft ampelliljor och pelargoner och liknande, en del andra krukväxter inkl phal hade alltid en tråkig tendens att tyna bort och försvinna med tiden.
Jag tror allt handlar om helheten material och vattning. Alltså det går inte att säga att en viss vattningsmetod är dålig eller att ett visst material är dåligt utan att ta hänsyn till den andra komponenten. Jag vet t ex inom mig själv att vitmossa fungerar eftersom jag använt det i många år. Jag har t o m en klotkaktus i ren vitmossa. Men det funkar inte oavsett hur man vattnar. Man kan inte vattna vitmossa på samma sätt som man vattnar bark, det kommer garanterat aldrig sluta väl.
Lyckas man bra med t ex vanlig barkkompost så är ju allt gott och väl, då finns ingen anledning att byta. Men om man har problem så kan det kanske vara värt att prova nåt nytt. I bästa fall kan det bli den vändpunkt man behöver. Det var bara det jag ville säga med mina rader ovan.

Hälsningar
Lasse

12/3 -07

Jag har fler av min orchidéer i bara vitmossa och de mår toppenbra. Jag gör nog på samma sätt som Lasse med sina. Jag brukar duscha mossan hellre än vattna och jag doppar inte de plantor som står i mossa. Ibland vattnar jag mossan, fast bara om den är torr och då bara genom att hälla igenom vatten så mossan blir fuktig igen. Vissa vattnar jag då på fatet och då suger mossan upp de vatten den behöver.

De jag har i bark brukar jag doppa eller vattna det är olika. Jag tycker båda materialen är bra, de ända är att de måste vattnas olika.

20/3 -07

Tänk efter hur fallarna växer i naturen. På Filippinerna regna<r det nästan dagligen, och det är inte små mängder. Men mellan skurarna blåser det oftast och vaarmt är det, så fallens rötter som nyss var genomblöta torkar upp kvickt som ögat. Vattnna när plantan är torr men vattna ordentligt då. Att låta den stå länge utan vatten är inte alls till plantans fördel.
Garmus

20/3 -07

Tack igen för svaren. Har nu planterat om en del. Börjat vattna lite oftare. Några är för illa däran och utan räddning....... Men men, idag ska jag hämta en Phal.pallens, får vara givmildare mot den från början.
Anette

Ph pallens får Du vattna mer ,den vill ha det mycket fuktigt ! Lycka till med de nya plantorna
Monika

20/3 -07

Tack Monika.Vi fick en jättefin pallens, så blev det en Paph.Delenatii x Armeniacum med två knoppar, och en Ascocentrum Ampullaceum med en liten blomstängel.Odlar du din i krukan?
Anette

Japp Anette,det gör jag så länge den blommar så vill jag inte störa den men så fort en blommat klart skall den få flytta in i en korg utan kompost,kanske med Epiweb .
Jag /vi såg era plantor när vi var hos Marita i em,dom såg väl fina ut !
Jag skall lägga ut en bild på ampullaceum i morgon.

jaha..hmm..jag läste alla era svar men jag tror jag blev ännu mer förvirrad!! Men jag får väl fortsätta att testa mig fram..

Hej Anette och ior!
I början hade jag också "när ska man vattna panik" men så fick jag ett bra tips.
Så fort jag köpt en ny orkide, eller planterar om, så gör jag en liten lucka i sidan på krukan. Använd en vass mattkniv. Sen är det bara att lyfta på luckan och känna efter hur det står till med fuktigheten. Min erfarenhet är att det är bäst att vattna när det fortfarande känns lite fuktigt. Är det torrt har det gått någon dag över tiden.
lucka

28/3 -07

jag tror nog att knepet är att inte komma ihåg att vattna dem och inte tänka så mycket på vattningen:D hehe, nej men jag brukar ibland komma ihåg att ajja jo mina orkideer har inte fått vatten på länge. Men det blir ganska regelbundet iallafall med 1 1/2 - 2 veckors mellanrum vintertid och 1 gång i veckan sommartid. Doppar dem i en bunke med vatten. Om man har vitmossa i krukorna ser man nog jätte bra när det är dags att vattna. Men man skall komma ihåg att det ju finns så många olika metoder som det finns odlare, nästan iallafall:)

Orkidé-orvar--> det var också ett jätte bra tips!

Såfia - Ditt knep fungerar nog på vissa sorter. Min erfarenhet är att får de regelbundet vatten utan att torka ut, så blir tillväxten bättre. Du får större bulber/stammar och blomningen blir säker bättre också. Vissa blir rent av fula om de inte får vatten regelbundet, typ skrynkliga blad och annan missväxt. För att använda ett slitet ord, Lagom är bäst.

29/3 -07

O-Orvar: Den där var ju genialiskt i all sin enkelhet, sticka-in-fingret-luckan, alltså! Jag uppskattar verkligen alla såna förenklande trix, tack så mycket! Hur var det med självvattningkrukorna, jag har glömt i vilken tråd du erbjöd att visa dem och jag svarade ja tack...

Säluttern --> Varsågod, det var så lite. Tror jag läste det i någon av alla orkidéböcker som jag plöjt igenom i vinter. Ang självv.krukorna - Kan du hålla dig ett par dagar? Jag ska starta en "växt-pyssel-blogg" där lite bilder och småtips dyker upp som jag har här hemma.

29/3 -07

Orkidé-Orvar: Jag huserar ju orkidéer, så självklart har min karaktär danats i tålamodets svåra konst

Jag har inte hunnit bli tålmodig än... Känner mig som en småunge i bil: "Är vi inte framme snart?", "Hur långt är det kvar?"
Hoppas det går bra med bloggen O-Orvar, jag är supernyfiken!

Jaja, hetsa inte upp er för mycket. Ni kanske blir besvikna då. Jag är bara en lat växtälskare som utnyttjat självbevattning för att slippa stressa runt blan 100krukor varje dag å vattna. Alla lösningar är långt ifrån estetiska och tilltalande, men jag jobbar på att förbättra. De är i alla fall så gott som gratis och fyller sin funktion. Har jag stillat nyfikenheten?

29/3 -07

För att förvirra eller hjälpa.

Jag vattnar mina var 4-5 dag nu när solen och värmen har börjat komma (under vintern en gång i veckan). Och då doppar jag mina plantor i ca 5 min i vanligt kranvatten (med näring varannan gång). Det har funkat mycke bra. Alla mina Phallar står i bark.
Så man tycks kunna sköta dom i stort sätt hur man vill, bara dom får vatten.

29/3 -07

Orkidé-orvar--> jo alla gillar nog inte att bli oregelbundet vattnade, men phalaenopsisarna tycks nog må helt bra av inte speciellt regelbunden vattning. Köpre nyligen en oncidium och dens bulber ville nog ha regelbundet vatten. Dens bulber blev alldeles skrynkliga. Men med phalaenopsisar så tror jag nog inte man behöver stressa med regelbunden vattning.

29/3 -07

Oncidium vill stå och dra åt sig vatten en lite längre stund så at bulberna kan fyllas upp. Låt plantan stå i 20 min i vattenbad och låt sedan rinna av ordentligt, då kommer bulberna att svälla upp igen och bli kraftiga och fina. Så funkar det i alla fall med mina. Flera som jag har köpt har haft skrumpnande bulber och de har jag vattnat upp på det sättet.

29/3 -07

Mia.P--> jepp det lärde jag mig, (från orkidé prat). Nu får oncidiumen stå 30 min i vattnet och bulberna har blivit hur fina som helst!:)

Ge ditt svar

23/2 -07

Vanda

Från babsan.

Jag har önskat mej en Vanda länge och nu har jag äntligen fått en. Själva rotkorgen är placerad i en glasburk. Burken är sedan täckt med någon slags träull som dekoration, står på fönsterbrädan med ett värmeelement under. Jag duschar rötterna varje dag. Lite vatten hamnar i botten på glasburken, det har nästan alltid dunstat bort till nästa dag.Gör jag rätt?

Nyckelord: Vanda, vattning

Hei, kul att du fått en Vanda, fin färg.
Jag skulle ha gett den ett riktigt ordentlig rotbad, i vart fall en halv timme ungefär - bad ett par gånger varje vecka, eller oftare- och sedan klippt bort alla torra, döda, ikke gröna rötter.
Värmeelement under tror jag inte den uppskattar.
Det finns massa inlägg om Vanda mfl. om du slår upp i nyckelord.

23/2 -07

Tack för ditt råd. Nu läser jag om Vandor så att ögon blör. Jag kanske får hänga upp den istället

23/2 -07

Det rekommenderas inte att odla Vanda i glasvas! Alla mina hänger med rötterna fritt och badas varannan dag nu på vintern.. 1-2 ggr/dag på sommaren.

23/2 -07

Läs mer om odlingsråd på Tommys sida

23/2 -07

Helt ljuvlig Vanda Babsan!
Jag skulle nog åsså hänga upp den så att rötterna hänger fritt,
eller i en liten "luftkorg".
Mina små raringar rotblöter jag ca varannan dag.

28/2 -07

Hej! Nu ser min Vanda inte så frisk ut längre. Inga blommor kvar. Har hängt upp den. Rotblöta varannan dag. Dusch de andra dagarna. Rötterna ser lite torra ut. Några få är gröna, de andra bruna. Vad göra?

Ge ditt svar

23/2 -07

Bild

Från babsan.

 

Nyckelord: Vanda, vattning

14/2 -12

Är där vatten i vasen, då kan den inte torka upp vilket den bör göra mellan vattningarna

Prata om bilden

Är det någon som kan förklara skillnaden i utseendet på bladen när den är töstig eller övervattnad?
Rebecca

Mega kram till er alla på Alla Hjärtans dag för att ni delar med er av allt ert kunnande och glädjen ni sprider.

Nyckelord: Phalaenopsis, vattning, slappa blad

Jag tycker du ska titta på rötterna istället, gröna rötter behöver inget vatten och vitgråa rötter behöver vatten. Jag brukar kolla rötterna och vänta ytterligare någon dag efter rötterna blivit vita. En del säger att man kan känna skillnad på bladen om de är varma eller kalla, men jag tycker det kan vara svårt eftersom plantorna ofta står i fönstret och blir kallare om bladen för det.

14/2 -07

TItta inte på bladen när du ska vattna en orkidé. Börjar den sloka mellan vattningarna har den fått alldeles för lite vatten.

14/2 -07

+ 22/2 -07

Jag gör som Karin P. Är rötterna gröna och feta utanför och i den transparanta krukan så behövs inget vatten. Men när rötterna blir skrumpma och vitgråa då vattnar jag.
Men jag är novis på orkiéer, så vad vet egentligen jag?

14/2 -07

Sven, jag tycker du kommer med kloka åsikter så jag tror nog att du vet en hel del.
Förresten så tycker jag phalaenopsisen är bra på det sättet, man kan verkligen se när de är törstiga.

15/2 -07

Det finns ingen skillnad på plantans "bladspråk" beroende på om den övervattnats eller vattnats för lite. I båda fallen hänger bladen för att inte plantan kan hålla cellerna saftspända pga. vattenbrist, som kan bero på just avsaknad av vatten eller avsaknad av rötter. Som sagt, du kan bara se det på rötterna, inte på bladen.

mvh

16/2 -07

Tackar för alla råd från er. Kollade rötterna och där fanns inte mycket.
Fick den planterad och klar. Satte den i vitmossa så jag hoppas att den klarar sig.
Rebecca

Ge ditt svar

Jag har vattnat min cristata mycke sparsamt under vintern.Idag har den största blomställningen (heter det så) börjat att öppna sig lite. Skall jag öka på vattningen ?
Någon som vet.
Anette

Nyckelord: Coelogyne cristata, vattning, Coelogyne

14/2 -07

Håll koll på bulberna, så länge de inte skrynklar sig mer så behöver du inte öka på vattningen, då får plantan det den behöver.

14/2 -07

Lite skrynkliga har dom ju blivit, men då fortsätter jag som tidigare.
Tack Lassse.
Anette

15/2 -07

Själv brukar jag hålla koll så att inte fjolårsbulberna skrumpnar, de som är äldre kan få göra det utan problem. De kommer fyllas på kommande säsong.

15/2 -07

Håller med dig Rikard. Tack för förtydligandet.

Ge ditt svar

Nu så... Jag har två Colmanara Wildcat, Bobcat. Köpta vid samma tillfälle. Her behandlats precis lika förutom att den ena har stått i en Sv fönster och den andra i ett NO fönster. Den i NO har tjocka präktiga bulber och den i SV har russinaktiga bulber.

Ny står de i samma fönster och jag ska se om bulberna tar och tjockar på sig lite. Komposterna är "lika" vad gäller väta.

Jag har kollat rötterna. SV har lite fler rötter och lite mindre mängd kompost kvar. Kanske tar plantan inte upp vatten i alla fall? Eller också har den surnat till och den kanske tycker att det är för vått även fast NO gillar sin väta.
Båda ska, bör, planteras om när blomingen avtagit lite. Eller: när är det rätt tid att plantera om?

Nyckelord: vattning, Colmanara, bulber

12/11 -06

Ok, det mesta kan förklaras ganska logiskt.

Den i SV fönster har helt enkelt fått mera ljus och har då haft ökad vattenomsättning och snabbare uttorkning, eftersom den fick lika mycket vatten som den i NO fönstret har den varit tvungen att använda vattenreserverna i bulberna. Varför SV-plantan har fler rötter är för att den har varit torrare, den har helt enkelt svarat på mindre vattenmängd med att skicka ut nya rötter att söka upp fukt för.

Do kan säkert plantera om dem. men bara om det är för att antingen komposten har brutits ner eller för att det verkligen är akut platsbrist.

13/11 -06

Jag planterar alltid om enbart när plantan precis ska få nya rötter. När så ska ske så bildar rotanlagen små vårtor på bulben/rhizomet och då är det dags för min omplantering. När omplanteringen är klar kommer då de nya rötterna att skjuta genom den nya komposten och därmed ersätta eventuella rötter som skadats i omplanteringen.

Tack Gtgoon och Björn!
Typiskt att jag har en tendes att glömma en bit av ekvationen... Det är så lätt att bara stirra sig blind på vissa fakta och så glömmer jag det som är "solklart".

Ha!
Nu ska jag bara vittna om Gtgoon och Björns extraordinära förmåga att styra en rätt! Jag ställde in SV i nordostfönstret igår och har sprayat på med lite vatten och nu håller bulberna på att tjockna till. Ha den är präktig och fin som en riktig herrgårdsfröken!

Detta förklarar varför min "kap" Oncidium står skrynklig som ett gammalt russin i köksfönstret (också SV). Den får troligen för lite väta och är helt enkelt skinntorr. Jag var rädd att den fått för mycket vatten. För mycket vatten verkar kunna skrynkla bulberna det med, har jag läst och tro mig, att vattna för mycket är enklare (och fatalare) än att vattna för lite. Men summa summarum, den har fått för lite vatten.

Ge din åsikt

9/11 -06

Torkande kompost

Jag tycker att mina orchidéer torkar ut väldigt fort. Efter mindre än en vecka så är komposten helt torr på de flesta. De mindre krukorna torkar fortare än så. Visst, det är ju fortfarande varmt här, men brukar det vara så att man måste vattna så ofta?

Jag kommer ju att åka till Sverige i en månad i dec-jan och min sambo har nu bestämt sig för att åka och vara borta i tre veckor under den tiden. Hur ska det då gå för mina blommor?

Jag har ingen annan som kan vattna dem under tiden. Om de blir torra efter en vecka så kommer de ju att må jättedåligt efter tre torra veckor, eller?

De värsta vore ju om de som är i knopp nu skulle tappa knopparna bara för att det blir för torrt.

Nyckelord: kompost, vattning

9/11 -06

Om det är varmare vattnas orkideerna oftare, och de vill ha ljus också.

Hej Mia,

Jag har samma problem. Jag har frågat folk i forumet och det har kommit olika förslag. Oftast är alla förslag beroende av en hjälpande hand. Men går det inte så… finns det ändå ett sätt…
Nu tänker jag på fyra veckors frånvaro…
1. Vattna din kruka som vanligt.
2. Ställ den sedan i en behållare fylld av 20 cm. lecakulor. Fyll på därefter med 14 cm vatten - i kärlet där lecakulorna är.
3. Ställ din redan vattnade kruka ovanför.

Sedan handlar det ljuset, värmen, luftfuktigheten –och hur fort dunstar vattnet i dit hus…
Flera kanor med vatten, runt om, skadar aldrig. Kanske extra belysning.

Jag tänker göra på samma sätt då jag reser bort - i mitten av december. Jag blir också borta i 4 veckor. Om jag hittar någon som kan hjälpa mig så ändrar jag bara på lecanivån och vattnet under. Då får den som vill hjälpa mig fylla på bara någon cm, vatten i leca bädden först om två veckor.

Det är bäst att få tag på en hjälpandehand, fast ibland är man tvungen att klara sig själv. Orkidéerna ställer upp på det faktiskt. /Lina

9/11 -06

Tack Lina! Det låter som en bra ide. Jag får nog köpa en stor plast balja att sätta dem i. Har tyvärr inte kunnat hitta leca här någonstans, men det kanske fungerar lika bra om jag sätter upp och ned vända krukor under så att de inte står i vatten.

9/11 -06

Om du har problem med snabb uttorkning föreslår jag att du vattnar orkidéerna två ggr i veckan. Det är bara bra med högre metabolism.

Det stora problemet är dock när du ska komma hit till Sverige. 3 veckor är en lång tid för törstiga plantor. Eftersom du ännu inte har alldeles för många går det kanske att lämna in dem hos en odlare i närheten. Han/Hon kan ju få en liten slant för att ta hand om dem.
Liksom en Orkidékennel.

Ge ditt svar

27/10 -06

Svårt!

Jag har stänglar och knoppar på min Asc. Princess Mikasa för fjärde gången i år. Ibland lyckas det, ibland inte. Två gånger har det gått relativt bra, men det är alltid några knoppar som börjar gulna och såsmåningom skrumpnar ihop. Senast gången reste jag bort, och hela stängeln torkade bort. Har mina misstankar om att det beror på att den behöver väldigt mycket vatten. Någonstans tror jag att jag har läst att de i sitt naturliga habitat blommar under regntiden. Rätt eller fel? I alla fall så vattnar jag flera gånger per dag nu för att simulera regntid, särskilt sedan två små knoppar börjar gulna lite.

Nyckelord: vattning, Ascocenda

Vandorna behöver mycket vatten. Jag låter mina stå 20-30 minuter varje morgon i vattenspannar, en gång i veckan gödning. Har man inte tid att sköta dem varje dag, får man ju ge dem längre tid istället. Sprayar bladen samtidigt. Sedan får man ju se till att inte vatten står kvar, utan att de snabbt torkar upp. Vänd och vrid på plantan så att inget står kvar i bladvecken.

Man kan göra på olika sätt men detta funkar för mina plantor!

Hälsningar från Doris.

27/10 -06

Jag har inte vågat spraya bladen, men jag ska börja med det nu.

27/10 -06

När mina sätter stänglar får de vatten varje dag!! Annars varannan dag.. alltid med lite gödning i vattnet!!

27/10 -06

Jag har låtit min dricka varje dag sedan stängeln visade sig. Och innan stängeln vattnade jag minst varannan dag. Jag sätter pyttelite näring i vattet varje gång. Tycker själv att jag har gjort så mycket jag har kunnat, men ändå offrar den några knoppar varje gång den ska blomma. Mystiskt. Jag har en konspirationsteori som säkert är helt uppåt väggarna : ) Jag har sett några sorgmyggor flyga runt i fönstret. Tänk om de är de som punkterar knopparna, slurpar i sig den goda nektarn/glukosen och lämnar den stackars knoppen att skrumpna och dö_ ? Jag har satt ut gula klistermärken som de rackarna ska fastna i, är det tänkt. Men det här är kanske inte flugornas fel ändå...

27/10 -06

Det låter knepigt.. det verkar som du har skött din ascoscenda helt enligt "reglerna"!!

31/10 -06

Nu har min Asc. börjat slå ut, med en enda blomma. De små knopparna närmast denna blomma såg ut att åldras i förtid. De blev mörkt rosa i takt med den stora knoppen, trots att de ännu var så små. Kan det vara som med tomater, att det beror på någon form av mognadshormon som påverkar knopparna närmast så att det blir så här? Jag har fortfarande hopp om att de två knoppar som befinner sig längst från den nu utslagna knoppen ska fortsätta växa och utvecklas .

Ge ditt svar

har just läst lite ur denna artikel: http://www.tradgardsamatorerna.nu/ta/reg...
Är det någon som har prövat detta och vill berätta om erfarenheten?

Nyckelord: näring, vattning

Hej
Jag har kört detta under snart ett år. Tycker det är väldigt smidigt när man har lite fler plantor och när man bara vattnar vid behv och inte på bestämd veckodag. Man slipper fråga sig när plantan fick näring sist det är bara och vattna!
Jag är lat och för inte odlingsdagbokdagbok som många verkar göra.
Budskapet i artickeln tycker jag är vettig, att kontinuerlig tillförsel av näring i låga doser är bättre för växterna än enstaka kraftiga gödslingar. Man ska inte chocka plantorna med kraftig näringslösning!
/Magnus

mmm, jag är lite sugen på att prova. Fast är det någon som vet hur man ska dosera när det gäller Orchidehusets orkidénäring?
Jag glömmer också när jag gav näring sist

27/10 -06

jag har alltid kört efter detta system i mina orkideér. Detta kommer sig av att jag har haft handelsträdgård tidigare Jag odlade ett väldigt brett sortiment allt från tulpaner hyasinter Pelargoner vårblommor Ampelväxter m.m . För att få så optimal gödning som möjligt blev jag rekomenderad att köra så här.Utifrån denna basgödning i vattnet alltid tar växterna upp exakt vad de behöver utifrån väder fuktighet i luften och tillväxt ,

Hej Linh
Detta står på den påse jag har kvar:
"Dosering: 1 ml eller ett kryddmått till en liter vatten. varannan vattning från mars till oktober. vintertid ges endast 1 ggr/månas vid blomning."
Detta är för "orchidéhusets orckidégödning" det blåa pulvret, ingen information om vilken näringshalt detta ger.

Om man då vill ge näring varje vattning borde man ju då kunna halvera dosen. MEN tänk på att när man vattnar utan näring sköljer man bort eventuellt överskott från de vattningar man gjort med näring......

Att ge några råd är svårt men
Mina växter verkar trivas med 1 ml blomstra per liter vatten, dock sköljer jag igenom komposten ordentligt vid varje vattning.

27/10 -06

Ok, artikeln var mycket intresant, men hur vattnar man rent praktiskt? Magnus, hur gör du? Vattnar du orchidéerna över en hink och återanvänder det vatten som rann igenom eller vattnar du över diskhon och låter överskottsvatten rinna ut i avloppet?
Det är det enda jag inte riktigt hänger med på.

Jag brukar vattna mina orchidéer över en hink och låta de stå och dra lite i vattnet och sedan återanvända det vattnet till nästa planta. Men sen läste jag här av någon att det inte var så bra att vattna alla plantor i samma vatten för att virus och ohyra kunde spridas lättare på det sättet.

Jag vattnar med kranvatten, men är det bättre att vattna med vatten som fått rinna igenom ett kolfilter i min Britakanna? Här i USA så tillsätts det ju rätt mycket klor i vattnet, jag känner tydligt smaken av det om jag inte silar vattnet jag dricker i Brita kannan först. När jag frågade några i mitt orchidésällskap här hur de gör när de vattnar så verkar de flesta vattna med kranvatten, även odlare gör det här.

Så vad tror ni, vilket är bäst?

27/10 -06

Jag tillför 1kryddmått Peters 20-20-20 per 1½ liter OSMOS filtrerat vatten, det bör nog vara mindre näring till ofiltrerat vatten och regnvatten har andra värden som jag inte är insatt i.

jo, jag lyckades också räkna ut att man skulle halvera doseringen om man ville gödsla vid vattning 4 ggr i månaden istället för 2 Men det jag undrade var om man på något sätt kunde veta eller räkna ut hur mycket doseringen skulle bli om man ville ha 60 mg kväve per liter vatten (som det står i artikeln)... nu har jag fått svar från Peter på Orchidehuset också som inte rekommenderade det alls.

29/10 -06

Sa inte Peter varför han inte gillade det?

Teoretiskt sett borde låga doser frekvent vara idealiskt eftersom en planta inte kan tillgodogöra sig de enorma mängder näring en full dos av 20-20-20 innebär.

Hej på er

Mia.P. : Jag återanvänder mitt vatten till flera plantor. Håller ofta plantan över en hink och häller igenom ofta 2-3 liter vatten, ibland får de stå i vatten 5-10 minuter för att riktigt suga åt sig ordentligt.
Vad är bäst?........ mår dina plantor bra? blommar de? växer de? Ingan kan säga vad som är bäst utan bara vad som fungerar bra för den som uttalar sig.

Linh. : Tyvärr finns det ingen innehållsförteckning på orchidéhusets orckidégödning! (i alla fall inte på min påse) Dvs vem vet hur mycket näring egentligen 1 ml per liter innehåller. Det går alltså inte att räkna ut hur mycket man skall späda för att få 60 mg kväve. Antingen går man på känsla eller så använder man ett annat fabrikat som skriver ut hur mycket det innehåller.

30/10 -06

Tack Magnus, då tänker jag prova med att ge gödning vid varje vattning i fortsättningen. Ska bli kul att se om det blir någon skillnad.

Gtgoon: han sa att Toms näringsteori är så långt ifrån deras som man kan komma och att man måste testa mer för att kunna säga något om vad som är bättre, vilket Tom inte hade gjort.

Tom Ericsson har mycket lång och djup professionell erfarenhet av gödsling. Jag tror på honom. Det skall bli intressant att läsa nästa artikel 3 av honom. En hel del frågetecken kan rätas ut då och MSU blandas med R.O.-vatten och inte kranvatten.
Jag har förenklat till att konstantgödsla med 1 ml eller 1 kryddmått Blomstra per liter regnvatten till alla och kranvattengenomspola, duscha några gånger om året när jag inte kan låta ljumt förmiddagsregn naturligt spola över och genom plantornas media.

4/11 -06

Jag har alltid gett svag näring vid varje vattning. För mig har det funkat bra. Jag undrar om det inte stör växterna med en näringskoncentration som ständigt åker bergådalbana? Som om vi själva skulle käka så det sprutar ur öronen varje lördag och sen dricka vatten resten av veckan.. :-p

4/11 -06

Jag tycker dock att Tom Ericssons teori verkar lättare att komma ihåg och teoretiskt sett snällare mot växten.

Dock använder jag MSU is R/O vatten istället för Blomstra.

Ge ditt svar

28/7 -06

28/7: Semester

Snart åker vi till Cypern, hela familjen. Jag känner mig orolig för vad som ska hända med mina orkisar när vi är borta i två veckor. Vem av grannarna ska jag plåga med att önska vattning varannan dag? Varför finns det inte ett dagis/ett semesterhem för orkidéer där jag bor? Min ascocenda blommade rosa för bara två månader sedan. Redan har en ny stängel med glykosstinna knoppar skjutit upp. inser att jag knappast hinner få se den i blom. Och den är ju känslig för vattenbrist, så det är väl möjligt att de ramlar av under vår resa?

Nyckelord: vattning, semester

Ja visst är det en risk att lämna dom i andras händer,,,orki kollo vore väl som sagt inte fel,,,,
jag har tur som har släktingar som är intresserade av orkisar,,,och som kan ta hand om mina
när jag är bortrest,,,trevlig resa och lycka till,,,,,,,,,

29/7 -06

Om man bor i samma stad och nära varandra, skulle vi i detta forum inte kunna hjälpa varandra om vi inte åkt på semesster samtidigt. Jag tror inte så mycket på ett orkideedagis, jag skulle kunna tänka mig att ohyra och annat lätt skulle kunna föröka sig på sådana ställen. Men det är klart, om man har några mindra växthus så kanske det skulle funka, men oekonomiskt tror jag.

Ge din åsikt

är det nån här som använder sig av det eller känner nån som gör det.. och kan säga om det fungerar bra.. mvh

Nyckelord: vattning, Dusk, bevattning

någon?

Ge ditt svar

Jag var på ?Orchidéhuset? i Stockholm igår. Det blev tre plantor till som nu trängs på min drivbänk: odontoglossum hybrid, phaphopedilum maudiae, oncidium aloha till sammanlagt 330:- Kraftiga orkidéer till ett bra pris! Nu hoppas jag också att de även har hamnat i goda händer.

Jag frågade i affären hur man ska vattna. Det frågar jag alltid och alla, som jag vet har orkidéer hemma. Jag får alltid olika svar.

Hur ska man vattna? Ska man bara doppa krukan i vatten bara hastigt? Ska man doppa och låta krukan stå i vattnet under 3-4 minuter? Ska man vattna sakta och uppifrån, och låta plantan stå och dra i någon minut? Vad är skillnaden?

Jag ser till att inget vatten är kvar i krukan och torkar ordentligt. Plantorna får droppa färdigt även på hushållspapper.

Nyckelord: vattning, vatten

27/5 -06

Att vattna en gnutta med kanna medför tillslut anrikningar av kalk och salter som skadar plantan, doppa i en hink eller ta den ut till duschen och spola ganska kraftigt med duschmunstycket så att komposten blir väl genomblöt och genomsköljd.

27/5 -06

Jag håller med gtgoon.

Ge ditt svar

Hej!
Kan man plantera vanilla planifolia i en långtidsvattnande kruka? Isåfall vilken jord ska man ha och hur gör man med näring? Det vore ju så praktiskt...!

Nyckelord: självvattnande kruka, Vanilla, vattning, Vanilla planifolia, långtidsvattnande kruka

27/5 -06

Jag tror nog att det går jättebra, näringen tillsätter du bara i vattnet som ska i krukan. Jorden ska vara finare bark och blomjord 50:50.

Ge ditt svar