Alla Frågor

idag 14:15

Ohyra

Från Johnny1.

Hejsan!
Är det någon här som vet vad det är för ohyra på denna phalaenopsis mariae och hur man på bästa/gynnsammaste sätt blir av med det. Jag har försökt manuellt med tops utan resultat.
Tacksam för svar

Mvh
Johnny

Nyckelord: Phalaenopsis mariae

idag 15:23

Det är ullöss, som är mkt. vanligt tyvärr, å återkommer lite då å då. Gäller att kolla sina orkide'er, för ju tidigare man upptäcker eländet, ju lättare är de att bekämpa. Finns allt från milda miljövänliga, till giftiga medel att ta till. Ett alternativ är att tvätta noggrant, med en vattenblandning med diskmedel och ngt. lite sprit ( typ T-röd exempelvis). Men var mkt. försiktig så att de inte blir "stående" vatten längst in mot "stammen" i bladvecken eller i mitten vid senaste bladets utväxt. Lätt att Phalaenopsis ruttnar då, å spec. nu vid denna årstiden. Vill man använda ngt. annat, så tror jag de finns ngt. som heter Provado t.ex. Kolla på nätet annars vad som finns. Lycka till, å hoppas på snar bättring för den vackra mariae!

idag 17:15

Abolut, ullöss, såpsprit lösning pensla områdena med ren t-röd, sedan duscha, i omgångar i några veckor. Lycka till med bekämpningen!!

Ge ditt svar

13 jan

Frökapsel

Min Phragmipedium ser ut att ha fått till en frökapsel. Är det vanligt? Någon som behöver en frökapsel?
Bild på blomman.

Nyckelord: Phragmipedium okänd.

13 jan

Hej Spjuttan . Jag ser ingen frökapsel på bilden. Frågan om de är vanligt, så kan jag bara säga av egen erfarenhet - att det händer ngn. gång då å då. De har ju gjorts mängder av korsningar i detta släktet, å några är väldigt lika varandra. Den som jag tänker först på, å som den liknar väldigt mkt. är hybriden mellan besseae x kovachii och heter Phrag. Fritz Schomburg. Fin blomma .

13 jan

Phragmipedium frökapsel. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Frökapseln. Suddig bild under blomlampa.

13 jan

Jag har funderat ett bra tag på att testa att så orkidéfrön. Vill du bli av med frökapseln så tar jag den gärna och testar som övning. Lyckas jag och det blir plantor så kan du ju få några i retur!

14 jan

Ska jag vänta tills frökapselns yttre ser ut att torka eller när ska den kapas?

14 jan

Jag sår helst torra frön än från en grön kapsel. Men jag är osäker på hur torr kapseln bör vara när man kapar den från plantan. Jag måste läsa på lite mer så jag hör av mig.

15 jan

Ok jag har ändrat mig, jag vill hellre prova den gröna metoden där kapseln fortfarande är grön när den klipps från plantan. Tydligen är det väldigt varierande när en frökapsel är tillräckligt mogen för att fröna ska gro men kapseln ändå inte torkat.

Skulle du kunna hålla ett öga på den och vid minsta antydan till att den gulnar; klippa av den och skicka den?

Det här ska bli kul!

Ge ditt svar

På Facebook i Svenska Orkidésällskapets grupp finns ett fantastiskt foto på en jättestor gul Paphiopedilum - P dronning Ingrid. Någon här som har en sådan och kanske delar någon gång?

Ge ditt svar

4 jan

Ecuagenera

Fick mail från Ecuagenera att dom kommer till Staffanstorp den 25/3 och 26/3. Omfattande plantlistor för förbeställning. Dom har mailadress sales@ecuagenera.net

Nyckelord: Ecuagenera, Försäljning

5 jan

Vad händer i Staffanstorp?

5 jan

På länken nedna hittar ni bilagorna från mailet från Ecuagenera, dels plant listor samt lite mer info om pop up försäljningen den 25/3 och 26/3.

https://drive.google.com/drive/folders/1...

6 jan

+ 7 jan

Är det någon som är intresserad av att samåka så kör jag från Ulricehamn under den första dagen. Jag kan plocka upp någon eller några på vägen fram och tillbaka. Detta förutsätter att inte Covid-19 ökar dramatiskt och att du är fullt vaccinerad för allas säkerhet.

Ge ditt svar

Hej jag skulle gärna vilja veta hur man sköter om en phrag sedenii har nyss sett en bild och insåg ju snabbt att den ska bo hos mig!
berätta om näring,vattningsintervaller ljus och vad den ska stå i.mkt tacksam för svar.
mvh Elisa.

Nyckelord: Phragmipedium sedenii

26/5 -11

Mina Phragar odlar jag i GreenMix av den anledning att det är ett oorganisk material som inte bryts ned. krukan står i en djup skål där det alltid står vatten. Under tillväxt och blomning gödslar jag sådär var 14 dag. Mina står i ett österfösnster utan tillägsbelysning.

LYCKA TILL!

26/5 -11

Jag har två st Phrag Sedenii. Har dom i vanlig kompost i plastkrukor. Har även borrat några hål runtom. Dessa plast krukor har jag i en ytterkruka som det finns vatten i. Jag har mina plantor på fönsterbreda mot söder. Vid soligt väder skuggar man av lite. Nya skott ska man täcka med kompost vid basen.

26/5 -11

Jag har min planterad i mossa och sen en ytterkruka med lecakulor i som det alltid finns vatten i.

Hej Ingela!tack för ditt svar det jag undrar över är hur mkt lecakulor som ska stå i krukan,är 5cm på botten hur mkt har du? jag har fått olika förslag över detta ,jo, en sak till hur mkt vattten ska finnas i ytterkrukan?
har aldrig haft en sånhär orkide så det är så mkt som inte går snett,men i övrigt verkar den vara lättskött och det är ju bra.
mvh Elisa.


Tack till er alla som hjälpt mig med detta delikata problem,som ni kanske ser så fattas det en del ord när jag skriver el stavfel det är min adhd som spökar.
Må så gott!mvh Elisa.

27/5 -11

Detta med lecakulor är att de binder salter och om rötter kommer i kontakt med dom så kan de brännas

27/5 -11

Jag brukar ha 2-3 cm vatten i ytterkrukorna.

27/5 -11

orkide hur mycket leca jag har i krukan är lite olika så det ser bra ut har ingen speciell nivå jag strävar efter... Vatten har jag så det täcker lecan, de ska inte flyta omkring... Jag odlar nästan alla mina på detta sätt då jag är en stressad förälder med alldeles för lite tid.
oled Gör de? Har jag aldrig märkt och rötter har jag i massor nere i lecan. Jag är visserligen värdelös på ge näring och vattnar med kallkällevatten så det kanske inte blir så mycket salter då?

27/5 -11

Ingela: Leca binder salter och därmed har man ingen kontroll över tiden hur rötternas miljö är. Vi kanske har olika uppfattningar men jag avråder till att ha leca i krukor med orkidé.

Hej Till er alla!tack för eran hjälp så nu är det bara att välja och vraka bland allaera kunskaper och råd berättar vad det blir för ngt som passar mina förutsättningar.
Trvlig helg!//Elisa.

26/7 -21

Från Dryad.

Hej Hur mår min Phragmipedium Sedenii egentligen? Kan ni bedöma från bilderna? Jag fick den från England för några veckor sedan. Jag planterade om den i en större kruka, i en blandning av bark och lite vitmossa (samt några små kuber av stenull och smulor av snäckskal runt rötterna, som den kom med). Överst ett tunnt lager vitmossa.

Den bruna fläcken på andra bilden var där när jag fick plantan, men har blivit större.
Det lilla utskotten till vänster vid basen, på den tredje bilden, vet jag inte om det är ett begynnande nytt skott eller en rot. Det var ljust när jag fick den, men har blivit brunaktigt. Skall det vara ovan eller under jord?

Igår borrade jag några hål runt om krukan, för mer syretillförsel.

26/7 -21

Från Dryad.

26/7 -21

Från Dryad.

28/7 -21

Att nya skott blir bruna på det sättet kan bero på brist på spårämnen i vattningen, främst kalcium och magnesium. Se till att du vattnar med en svag näringslösning med tillsatt Cal-Mag, de flesta orkidenäringar idag har detta. Skölj igenom vid varje vattning, phraggar är känsliga för saltbildning, och för mycket gödning.

Det på andra bilden är en ny rot.

28/7 -21

Tack för dina råd Merwic. De orkidenäringar som funnits tillgängliga är Plantagen och Nelson Garden. De är snarlika (Plantagen innehåller dessutom Molybden). Jag valde Nelson Garden för att den har högre andel Fosfor. Men ingen av dem har Calcium eller Magnesium (konstigt, ... kanske de är anpassade för den vanligare Phalaenopsis.)

Plantagen Växtnäringspinnar har däremot Magnesium, så jag kan ju bryta itu en sådan och lägga ner i jorden.
Calcium finns nog i (ostron)-snäckskalen som var med i jorden när jag fick plantan, men det är kanske för lite.

Jag provade att lägga lecakulor i fatet under krukan, men det verkar som den Spanska Mossan jag hade liggande där tog stryk av det. Så jag tog bort lecakulorna, och la tillbaka de avkortade blomsterpinnarna under krukan.

28/7 -21

Verkar vara svårt att få tag på Calcium/Magnesium-pulver till orkideer i Sverige. Det är vanligare i England.

28/7 -21

Jag har använt magnesiumsulfat till orkidéer. 1dl magnesiumsulfat spädes med 4dl vatten av det tas 1ml/1l vatten i samband med gödning.

28/7 -21

Kalcium/Magnesium-pulver finns på apoteken!

28/7 -21

Tack anitta och Peder! Det ska jag undersöka närmare.

Hittade även en färdigblandad Kalcium/Magnesium-lösning som heter Ionic från Wexthuset.com.

28/7 -21

Dryad, kolla Wexthuset och återkom. Jag beställde från Apotea som jag tror fungerar bra.

28/7 -21

Blomstra brukar innehålla kalcium och magnesium. Jag använde blomstra förr, bla till phraggar vilket fungerade ypperligt. Svag koncentration dock.

29/7 -21

Jag hade ju Blomstra rakt framför näsan på Coop, utan att plocka ner den från hyllan, ... Men nu har jag kollat. Den ordinarie Blomstra för alla blommor innehåller kalcium och magnesium, men relativt låg andel Fosfor. Blomstra för orkideer har ingen riktig innehållsförteckning, så det är svårt att veta.

Hur som helst, jag beställde en flaska Ionic från Wexthuset.com, det var billigare än rent pulver från Apoteket. Den får komplettera min Nelson Garden. Hoppas att det blir bra.

30/7 -21

Dolomit är kalcium magnesiumkarbonat (vanlig kalksten och musselskal är kalciumkarbonat).
Mvh
Mikael

31/7 -21

Snabb leverans från Wexthuset.com. Jag gav genast min planta en räddningskur!

Ionic innehåller förutom kalcium (5.6%) och magnesium (4.01%), en liten mängd järn (0.15%), och även en del kväve (3.75%). Så då blir det en stor dos kväve tillsammans med den ordinarie orkidenäringen. (Jag läste på någon sida att orkideerna, för att kunna tillgodogöra sig kvävet, även behöver spår av molybden, vilket Nelson Garden saknar! Så jag får väl införskaffa Plantagens orkidenäring trots allt!)

Dessutom innehåller Ionic, marine plant extract, L-Glutamic acid, L-Aspartic acid, och L-Glycerine. Vätskan är svart.

31/7 -21

Man skulle kanske kunna tänka sig att det marina plantextraktet i Ionic innehåller molybden, tillräckligt för att täcka behovet.

16/8 -21

Jag tror och hoppas, tack och lov, att min Phragmipedium sedenii nu är på väg i rätt riktning.

Det har varit en orolig tid. Bladet längst ner till höger på första bilden gulnade helt och vissnade. Den bruna fläcken på det andra bladet blev större. Och ett litet blad på väg upp mitt i bladrosetten, är helt brunt, vilket fått mig att befara att plantan är sjuk ända in i hjärtat.

Men jag tror den har lagt all sin energi på att utveckla sina rötter (den hade ju bara två eller tre små när jag fick den). Nu ser jag för första gången, en ny rot som hittat fram till krukans kant, och detta är som en skänk från ovan! Och plantan ser allmänt piggare ut.

Jag tror kalcium och magnecium gjorde susen! Dessutom får den nu rikligt med vatten, sprejar ofta komposten så att den alltid är fuktig och droppar undertill. Och en lätt bris under natten från fönstret på glänt, ger en frisk fläkt av nytt syre till bladen och genom hålen i krukan till rötterna.

27/12 -21

Kan bladen bli bruna om man sprejar dem ofta??

Kanske det är onödigt att spreja bladen, när komposten ändå hålls kontinuerligt fuktig?

Jag brukar ge bladen en lätt sprej med regnvatten varje dag. Men en stor bit av topparna på bladen hos den nya delningen är ändå helt bruna. Jag förstår mig inte på det. Plantan får även emellanåt näring och kalcium-magnesium. Kanske jag bör helt sluta att spreja bladen, så de lättare kan andas?

Ge ditt svar

Nu börjar min C jenmanii slå ut. Knopparna hänger fortfarande ner. Tre knoppar på en stängel. Ingen doft ännu. Härstamning: Marita Åkesson.

Nyckelord: Cattleya jenmanii

14/12 -21

Underbar färg!

15/12 -21

Fortsättningen:

15/12 -21

Härlig grattis!

16/12 -21

Grattis! Visst är doften något av det bästa?!

16/12 -21

Känner ingen doft alls??? Kanske väntar den några dagar innan den börjar dofta?

17/12 -21

NU doftar den underbart gott!

22/12 -21

Härlig blomning!

Ge ditt svar

Det letar jag efter! Ni vet sådana som man fyller med vatten och sedan hänger på elementen för att luften inte ska bli så torr inne. Jättebra! Men var hittar man sådana? Jag har letat överallt men inte lyckats hitta några, nån som sett sådana?
Helst vill jag ha tag på sådana i keramik, vet att det fanns i plast också men de i keramik är snyggare!
Utan motiv helst!

Nyckelord: luftfuktare, element

Köpte två st på Bauhaus i hallunda.

Eje

14/12 -08

Ibland finns de på blocket om man har tur

15/12 -08

Nyfiken jag blev nu, funkar dessa bra? Vad brukar de kosta?

16/12 -08

Köpte mina i keramik i Sparköp. www.sparkop.se Har hängt 2 st på varje element men luften här är så torr(och ventilationen är rejäl) så det känns som en fis i rymden med de där luftfuktarna. Men lite nytta gör de väl.

16/12 -08

Jag köpte förra vintern en liten luftfuktare på Biltema. Den fungerar bra, men rymmer bara 1½ l, så jag får fylla på den ganska ofta. Den står på för fullt hela dan och bara svagt på natten (för att den inte ska "koka" torr) och vi har runt 65% luftfuktighet. Nu har vi väldigt svalt nattetid och många plantor tillsammans, en del dessutom i backar med leca - så det är ju flera faktorer som samverkar.

16/12 -08

Tack! Ska kolla in länkarna! Bauhaus vete katten om vi har häromkring dessvärre

14/12 -21

Tack för fint forum. Jag själv har försökt få tag på några och de verkar ofta ta slut. Hittade tillslut ett par på den här hemsidan som jag tyckte var fina. Verkar finnas fler där

14/12 -21

Det som verkar fungera bra hos mig är de avlånga brickorna i plast med tillhörande raster. Man fyller på några liter för en vanlig fönsterstorlek och krukorna står sedan på rastret och inte i vattnet. 6-8 liter i veckan får jag fylla på för två 140cm breda fönster och växterna trivs Köpte på Rölke i Tyskland.

15/12 -21

Man borde kunna använda amplar o hänga på elementen. typ en sådan som är platt i ryggen, som en väggampel, om det ska vara för o hänga på elementen. Finns ju snygga amplar i porslin.

22/12 -21

Jag har oxå letat efter sådana att hänga på radiatorerna. Kommer ihåg att min mor hade sådana på alla ställen i huset, å hon gick runt varje dag för att fylla på. Men var dessa blev av vet jag inte, för de var inte kvar i dödsboet

Ge ditt svar

29/10 -15

Gödsel

Jag vattnar mina blommor med akvarievattnet, ni som gör likadant, tillsätter ni gödning?

Nyckelord: Akvarium, Gödning

29/10 -15

Jag exprimenterar med detta just nu:) har precis börjat så jag kan inte säga om det är olika resultat. Men en vattnar jag med bara akvarie vatten och den andra med lite näring i. Också har jag några ampelliljor som jag provar att göda med fiskmat! Haha. Lite skoj måste man ha.

29/10 -15

I ett akvarium strävar man efter att ha så lite näring som möjligt, för annars får man ju problem med alger. Så mängden natrium och fosfor är ofta rätt låg, men å andra sidan behöver inte oroa sig för salter. Problemet är att jag sällan får blommor i mina orkidéer, Dendrobium och Oncidium (?).

29/10 -15

Natrium är väldigt skadligt för orkidéer och ska undvikas så långt det är möjligt.

29/10 -15

Ursäkta mitt stora fel, jag menar naturligtvis nitrat. Kör ro till akvarierna så det ska inte finnas något salt. ?

1/12 -21

Det organiska avfallet i akvarievattnet kan innehålla patogener och sniglar.
Men det som är värst är att vissa vattenavhärdare som används av akvarister, tar inte bort salter och tungmetaller. Istället bindas de med dessa ämnen för att göra dem neutrala och därför ofarliga för fisk. Men är det ofarligt för orkidén?

Ge ditt svar
Från nfalkestav.
Från nfalkestav.
Från nfalkestav.

Hej! Har precis köpt vad som skall vara en orkidé för en billig penning från en matbutik då den är rätt ledsen. Den har flertalet enkelblad (i alla fall än så länge) på sina stänglar, som ser rätt underliga ut. Jag har tidigare haft orkidéer med keikis, men tycker inte dessa bladen se ut som keikis, har jag fel? Om det inte är keikis,vad kan det vara?

Nyckelord: keki, Phalenopsis, Orkidé, Orkidéer

Ge ditt svar

18/11 -21

Cameleon

Ny medlem och en fråga
Köpte en Cameleon orchids
Undrar hur jag skall sköta den på bästa sätt?
Mvh
PIM

18/11 -21

Är det dendrobium chameleon?

Jag har ingen egen erfarenhet, men gillar travaldos skötselråd, de brukar funka:

https://travaldo.blogspot.com/2018/01/de...

Mvh
Magnus

Ge ditt svar
Dendrobium kingianum "Marmorata Select". Från Lassse.
Dendrobium kingianum "Marmorata Select". Från Lassse.

En klon kallad "Marmorata Select", mycket lik 'Linda' x 'Sue' och möjligen samma korsning. Art från Australien.

Nyckelord: Dendrobium kingianum "Marmorata Select"

6/11 -21

Snygg!

6/11 -21

En riktig fining

14/11 -21

Fin och bra storlek

15/11 -21

Tack! Ja de flesta kingianum-kloner är väldigt kompakta och lätthanterliga.

Ge ditt svar
Dendrobium moniliforme 'Tenkoumaru'. Från Atlas.

Blommar just nu, en av mina Dendrobium moniliforme. Liten till medelstor art från bl a Kina, Korea och Japan.

Nyckelord: Dendrobium moniliforme 'Tenkoumaru', Dendrobium moniliforme

6/11 -21

Nyduschad å fräsch ,härlig.

14/11 -21

Ja härlig

Ge ditt svar

28/10 -21

+ 29/10 -21

Doftande favoriter

Vilka är dina 5 favoriter bland de mest utsökt doftande orkidéerna?

Nyckelord: doft, doftande

30/10 -21

Maxillaria tenuifolia doftar starkt Cocos
Cattleya labiata doftar sött
C. lueddemanniana doftar sött
Lycaste aromatica doftar pepparkaksdeg
Guckusko C. calceolus doftar milt citrus

31/10 -21

Cattleya Little Treasure. Från GöranÅ.
Rhynchostylis coelestis. Från GöranÅ.
Phalaenopsis schilleriana. Från GöranÅ.
Dendrobium unicum. Från GöranÅ.
Coelogyne ochracea. Från GöranÅ.
Oncidium Twinkle. Från GöranÅ.

Inte lätt att bara välja fem stycken . Tycker de ska dofta gott om man är nära, men inte så starkt att det tar över andra som doftar. Tror att de var Phal. schilleriana som var den första orkidén som doftade, som köptes vid ett besök på Orchidegartneriet i Fredensborg. På fönsterbänken i mitt arbetsrum står en Oncidium Twinkle, som doftar underbart av vanilj. Har flera olika färger av den, men den vita doftar allra finast. Cattleya Little Treasure är en minicattleya som doftar gott, å är väldigt växtvillig. Uppskattar dessa mindre cattleyor som växer året om, å de blommar flera ggr. om året oxå. Jo jag är bra på matte, men kunde inte hålla igen riktigt. Har minst tio till som skulle platsat på listan av väldoftande .

31/10 -21

+ 2/11 -21

Cattleya Little Treasure, har inte sett den förrut. Woow! Börjar tro att varje teoretiskt möjlig variation finns representerad någonstans i naturen.

Jag skrev 5 mest för att inte verka för uppfodrande. Och så tänkte jag de allra mest underbara dofterna, som närmast får dig att svimma av välbehag.

De hade en förvånande fint starkt doftande orkide i Botaniskas växthus i Göteborg, i orkiderummet längst in (bredvid rummet med de köttätande växterna). Det var små, gula (med lite brunt i?), och hängde i luftiga klasar. Tyvärr har de stängt igen växthuset, så det går inte att kolla vad de heter. Kanske det var Oncidium Twinkle?

Cocos och pepparkaksdeg låter väldigt trevligt!

9/11 -21

Finns det ord som kan beskriva skillnaden i doft mellan Cattleya labiata och Cattleya jenmanii?

Gör varierande färger på dessa någon skillnad hos doften?

9/11 -21

Dryad VSOS har möte 20/11 med besök i växthusen i GBT. Det fins säkert plats för någon långväga också om intresse finns.

10/11 -21

Cattleya dowiana - otrolig doft, svår att beskriva
Cattleya jenmanii - min favvo-catt, så jag är lite opartisk. Men doften är ljuvlig.
Angtaecum didierii - jasmin
Catasetum Pierre Couret - Jenka tuggummi
Masdevallia glandulosa - kanel

14/11 -21

Känns omöjligt att välja, jag har alltid samlat på doftande arter och har odlat hundratals olika, så jag gör det enkelt för mig och väljer de fem som finns kvar i min numera betydligt mindre samling:

Brassavola grandiflora
Coelogyne cristata
Dendrobium kingianum
Neofinetia falcata
Stanhopea tigrina

Ge ditt svar
Dendrobium kingianum 'Linda' x 'Sue'. Från Lassse.

På något sätt har Linda och Sue lyckats para sig och så här fint blev resultatet.

Nyckelord: Dendrobium kingianum 'Linda' x 'Sue'

5/11 -21

Luktar gott hos dig nu då

5/11 -21

Finfin och jag väntar på att min ska blomma som kommer från dig Lasse!

6/11 -21

obovata: Ja det är flera kingianum som blommar just nu så massor av väldoft
Peder: Kul, är det just denna klon?

6/11 -21

Fantastiskt vacker klon av kingianum !

6/11 -21

GöranÅ: Ja denna är en av favoriterna, kanske t o m nr 1 av de ca 20 jag haft i odling

6/11 -21

Lasse, ja det är denna klon, Linda & Sue, som jag köpte i våras av dig.

8/11 -21

Har du ngn. liten delning av denna plantan till salu?

8/11 -21

Peder: Jag håller tummarna för snar blomning!
GöranÅ: Det kommer finnas så småningom, men f n har jag bara denna stora planta till salu. Det är f ö den som syns på bilden här ovan, i blom just nu.

Ge ditt svar
Dendrobium tetragonum. Från Lassse.
Dendrobium tetragonum. Från Lassse.

Liten doftande australiensare.

Nyckelord: Dendrobium tetragonum

6/11 -21

De e ju en magnifik blomning Lassse , fint odlad .

6/11 -21

Jättefin, häftiga blommor!

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.