Alla Frågor

22 feb

Cymbidium

Från roussina.
Från roussina.

Njuter av mina två blommande Cymbidium.

Nyckelord: Cymbidium

26 feb

Fina färger på båda.

Ge ditt svar
Från Elisabet.
Från Elisabet.
Från Elisabet.


Är mina Fredclarkeara After Dark döda eller
Vad göra?
Slänga? Eller blötlägga?
Jag har inte vattnat i vinter, gav några droppar för två veckor sedan och on några förra.
Men är det lönt att vänta.

Nyckelord: Fredclarkeara After Dark

15 feb

Dessa orkidéer har viloperiod över vintern och tappar sina blad oftast. Under viloperiod ska man inte vattna dom. När nya skottet börjar växa på våren väntar man tills den är ung. 5 cm hög. Sedan vattnar man. Så kasta inte bort dom, bulberna är ju gröna också.

20 feb

Från stulun.

Den ser uttorkad ut.
Jag slutar vattna nov. /dec. Ger därefter lätt spray på bakbulberna om jag ser att de skrumpnar.
Sätter om i fuktad, urkramad Sphagnum precis när jag ser att ny tillväxt börjar. Sen får de vila fortsatt tills rötterna är ca 7 cm.
Doppvattna därefter. Använd små krukor som torkar upp på ett par dagar. I början ingen gödning, efter midsommar mer och mer som till vanliga krukväxter.
Kom ihåg att denna arten blommar vanligen nu såhär års.
Så här ser min ut just nu. Den har inte blommat i år. De behöver komma upp i storlek innan de blir blomstora.

22 feb

Jag kanske ska börja spray dem, för att servad som händer. Eller vad hade ni gjort?

22 feb

Svar ja. Men ytterst lite 1 gång per dag. Det är lätt att man dränker dem. Det är bara för att höja luftfuktigheten. Du kan lägga Gladpack löst över plantan för att bevara RH-värdet. Du kan också doppa den 1 cm i vatten max 1gång i veckan.

Ge ditt svar

14 feb

Gissa blomman

Från Lassse.

Den här blomman blev inte riktigt som det var tänkt.
Vilken art är det som klantat sig?

15 feb

Lycaste skinneri var. alba

15 feb

Misstänker att det är en coelogyne cristata som inte riktigt blev som den skulle

15 feb

Angraecum ? sesquipedale ? lr magdalenae ?

16 feb

Coelogyne cristata. Från Lassse.

Rätt svar Atlas, det ska föreställa en C. cristata. Men jag håller med om att blomman har större likheter med L. skinneri alba och kanske även A. magdalenae. På bilden här intill hur de förstås SKA se ut.

16 feb

Kul bild och lite oväntat resultat.

16 feb

Helt klar inte var man förväntar sig att se av snödrottningen. har den flera blommor, blev dom normala?

16 feb

Alla tre blommorna på en viss stängel blev fel. Den stängeln växte ut från toppen av en nybildad bulb, alltså mitt i det nya bladparet, så det blev nåt knas redan från början. Övriga blommor på samma klon blev helt normala. Det är samma klon på båda bilderna.

18 feb

Nä men!!?? Festligt.

Ge ditt svar
Från miia.

En miniatyr Dendrobium har fått två pyttesmå knoppar

Ge ditt svar
Laeliocattleya Hausermanns Gala "Z1164". Från dick. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Första blomning av Laeliocattleya Hausermanns Gala "Z1164", inköpt augusti 2019 av Akarne, Belgien. Tre stora blommor som mitt på dagen fyller rummet av hyacintlik doft

Nyckelord: Laeliocattleya Hausermanns Gala "Z1164"

4 feb

Ursprunget är idel ädel-Cattleyor, registrerad 1985 https://bluenanta.com/detail/information...

5 feb

Häftig färgkontrast mellan läpp och blombladen. Var har du köpt den? En gång i tiden var Hausermanns ett ledande orkideföretag.

5 feb

Den var mycket vacker

6 feb

Börje inköpt augusti 2019 av Akarne, Belgien.

6 feb

Närbild på läppen

6 feb

Suverän blomma!!!

7 feb

Mycket vacker

Ge ditt svar
Från Gustav84.

Hej,
Jag har en bulbophyllum i mitt terrarium som börjar få gula blad. Se bild. Det har kommit en del nya skott så det är på gång.
Kan det vara ljuset? Eller för mycket vatten?

Nyckelord: Bulbophyllum, Gula blad

2 feb

Jag ser inga friska rötter, så övervattning och för lite luftväxling kan vara en orsak. Rötterna har ruttnat. Har du haft plantan länge? Gula blad kan också tyda på näringsbrist, särskilt av spårämnen som magnesium och kalcium.

2 feb

Plantan är gammal och var övervattnad ett tag och rötterna gick hädan (detta var innan den fick bo i terrarium). Sen har det blivit 4 st tillväxt och dessa har börjat få små nya friska rötter, syns kanske eunte på bilden. Flyttad in till terraiet och då sakta fått gula blad vara de äldre bladen än så länge.hade hoppats på nystart för den i terraiet. Där har jag två fläktar och ett regnsystem. Men det kan vara så att den i te fått så mycket näring...

2 feb

Tips på att få igång plantan?

4 feb

Är det inte så att det är de gamla bladen/bulberna gulnar, just för att rötterna är dåliga och näringen tas från de gamla bladen för att bilda de nya bulberna? Tror det bara är att hoppas på att de nya bulberna med blad och rötter trivs bättre. Tiden mellan orsak och verkan är ju ofta ganska lång för orkidéer, vilket är en av svårigheterna med orkideer generellt. Min egen erfarenhet med Bulbophyllum är att de vill ha ganska ljust (typ som för Cattleya) men fuktigare, de har ju tunna rötter. Just ljuset kan generellt vara ett bekymmer i ett terrarium, då dom ofta är småväxta och således kommer längre ifrån ljuskällan än en större planta. Gör dock främst att de får svårare att blomma, men tror kanske inte det är ljuset som är det primära problemet för din del.

Ge ditt svar
Från Pepsson.
Från Pepsson.
Från Pepsson.
Från Pepsson.
Från Pepsson.

Efter sjukdomsfall i familjen i höstas börjar jag, som är total nybörjare, se om mina orkidéer igen. De har vattnats o duschats men inte något annat. De jag har planterat själv är i Icas orkidejord, alltså blandning av bark, fibrer o jordrötter (tror jag).
Jag tycker de nya rötterna ser ut som om de är typ jordrötter, inte luftrötter? Ska jag peta ner dem i jorden eller vänta ett par månader tills jag kan plantera om? Det gäller de två Cattleya skinneri och en Codogyne fimbrata (den lilla med tre bulber). Är det dags att plantera Cattleyan som nu bor i plastpåsen?
Min Stanhopea jenischiana har blad som vitnar. För lite ljus kanske? Har ingen extrabelysning utom prydnadsfönsterlampa. Kan inte köpa speciallampor just nu, kan vanliga spotlights hjälpa så länge? Som ni ser räcker inte ens dagsljuset o solljuset till längre... 1,5 m snö utanför fönstret är just nu ett rejält problem!

Nyckelord: rötter

24 jan

Att rötterna söker sig på ytan kan bero på att du vattnar för lite. De vita bladen kan bero på låg fuktighet, kolla eventuellt även efter ohyra.
Mvh
Mikael

24 jan

Aha. Jag har vattnat sparsamt en gång i veckan, ska testa att öka lite. Duschat dem varje dag dock, men häruppe är ju vintrarna torra. Ohyra, huvva det vill jag inte ha! Såpvatten, ett antal gånger gissar jag?

Ge ditt svar
Frökapsel Cattleya maxima. Från dick. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Denna frökapsel ramlade av för någon dag sedan från min låglands Cattleya maxima, går det att göra något av den eller ska den komposteras? Den är fortsatt intakt men brun till färgen och troligen varit grön då jag inte sett den och växten står mot fönstret så såg först när den landat. Troligen är det en "self" då det var i somras och den stod ute på verandan när den blommade och ingen annan av mina orkidéer blommade vid tillfället. Skulle ju vara roligt att ta fram några hundra till och pryda hela huset med Plantan vid blomning kan ses på min sida på OP.

Nyckelord: Frökapsel Cattleya maxima

19 jan

Dags att börja fröså!
Mvh
Mikael

20 jan

Kul Ser dessutom ett Hoya pubicalyx-blad med på bilden

21 jan

Hej Dick.
Om du inte får någon som vill prova här på OP så skriv till Röllke och fråga om de är intresserade. Jag har skickat en del frökapslar till Frank Röllke. Självklart kan du be att få några småplantor i retur när de är planterade i flaska och redo för utplantering.

21 jan

Hej Börje, jag har skickat den till Mikael Gustafsson och hoppas att vi kan få se resultat av hans vedermödor vad det lider
Första gången under alla dessa år som jag fått en frökapsel på någon orkidé!

21 jan

Så bra. Spännande att se om det blir ngt resultat vad det lider.

21 jan

Obovata japp det stämmer och är en av dina sticklingar men den har ännu aldrig blommat

22 jan

Det kommer ska du se

22 jan

Dick, ingen chans att du kan sopa ner dammet på fönsterbrädan i ett kuvert och skicka
(kapseln på din bild verkar ganska tom, eller ser jag fel?...)? Lite sugen på att prova just Cat maxima.

22 jan

Eric, den är skickad till Mikael Gustafson i sin helhet och får höra med Mikael om det fanns något i den när den kommit fram. Den såg inte ut att ha varit öppen när den gick iväg.

22 jan

Ok Dick, då misstolkade jag bilden, beklagar. Kul i vilket fall att den hamnar i goda händer och inte förfares!

22 jan

Om det finns användbart material i den kanske Mikael kan skicka dig en del om du vill testa.

Ge ditt svar

22 jan

stanhopea

ngn som har en stanopea att dela på best i höstas o den kom ej fram så där snackar vi om att kasta pengarna i sjön rakt av ,det spelar ej ngn roll vilken sort det är bara det e en stanophea så bara skriv så svarar jag så fort jag kan

Ge ditt svar

Phragmipedium (namnlappen saknas) inköpt direkt av Equagenera på utställning blommar första gången. Fotad med min gamla iPad. Färgen är rosa-orange med ett intryck av skimrande puder. Står i Greenmix sedan i höstas och verkar trivas med det.

Nyckelord: Phragmipedium

13 jan

Riktigt fin form och färg. Man blir lite glad när en sådan här färgklick dyker upp.

13 jan

Wow 🤩

14 jan

Imponerande! Ser ut att trivas bra för dig.

15 jan

Fin, jag gillar färgen.

19 jan

Ja vilken färg!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

7 jan

+ 9 jan

Vanda som inte blommar

Från Akvi.

Köpte en ungplanta (sannolikt från flaska) för några år sedan som nu är ganska välvuxen. Ca 50 cm plus rötterna. Den har dock inte velat blomma än. På etiketten stod V. Mamo x V. Somjit. Någon som har några råd o idéer kring vad jag kan göra för att den ska bli lite mer blomsugen? Hänger nu i östfönster med tilläggsbelysning, på våren o hösten hänger den i uterummet och på sommaren ute i ett träd eller i växthuset. Vattnar med vatten från min fiskdamm spetsat med lite orkidénäring.

Nyckelord: V. Mamo x V. Somjit

9 jan

Osäker om jag ser rätt på bilden... är det teres? Om så fallet, så behöver plantan väldigt mycket ljus. Undrar också om din gödning... både akvarievatten och orkidée näring? Det kan bli för mycket av det goda...

9 jan

Den ser onekligen ut som vanda teres eller en hybrid där denna ingår. Den är vanlig i sydostasien med den enorma mängd ljus som finns där. Detta innebär att det är ett besvärligt företag att få till ljusmängden i en bostad även om den får hänga utomhus på sommaren. Du kan alltid prova till våren och sommaren att hänga den ute i full sol (efter tillvänjning) och när risken för frost är över.
Synd att Tommy Ljungren inte syns här på OP längre, han odlade vandor och fick dem att blomma. Jag var hemma hos honom en gång för länge sedan och mätte ljusmängden bland hans plantor. Den var omkring 75000 lux. Han hade mycket kraftfull belysning. Han hade inga med tereta blad.
Här på OP finns de som odlar bredbladiga vandor med framgång. Trots växthus lyckas jag inte få blom på mina 2 vandor men väl Renanthera monaccia.

9 jan

Bladen är som ni säger helt olika min Ascda. Dessa är mer rundade o köttiga. De blir inte brända stark sol heller men får en tydlig rodnad. Kanske ska våga låta den hänga mer exponerat. Nu har jag behandlat de båda lika o den andra blommar flera gånger om året.

10 jan

Där har du ett svar på din fråga. Den får för lite ljus. Om du hänger den fritt ute i fullt ljus (enl. ovan) blir den inte bränd. Däremot mot en vägg eller bakom ett glas kan det nog hända. Då är det snarare den värme som bildas som bränner plantan än ljuset. Om plantan hänger fritt så kyls bladen och de skadas inte. Glöm inte att duscha/vattna ofta. Lycka till.

10 jan

Tack så mycket för tips o råd! Ska genast ge den ytterligare tillskottsbelysning inne i väntan på våren.

Ge ditt svar

21/12 -20

SOS

SOS ?
Måste fråga... lever de? 😀 Får man någon bekräftelse när man har anslutit sig o löst medlemskap?

21/12 -20

Formellt, ja, dom lever fortfarande. Men sista numret av tidningen är nu tryckt. Orsaken är ett dramatiskt medlemsras, dom flesta verkar tycka att det räcker att vara aktiv på nätet. Så i stället finns en sluten & dold facebook-grupp som man får tillgång till om man betalar en starkt reducerad medlemsavgift. Mikael G som är aktiv här, kan säkert berätta mer om denna grupp. Sedan vet jag inte riktigt hur dom öppnar upp gruppen för dom som betalar medlemsavgift, själv har jag också lite problem med detta nu. Ingen aning beträffande bekräftelse.
Sedan, när världen börjar bli mer normal igen och man kan träffas, får vi se om lokalföreningarna (Sydsvenska, Västsvenska osv) överlever.

21/12 -20

Medlem i den där dolda gruppen är jag sedan länge... man behöver inte betala för att bli godkänd där. Har även eget sådan där jag skrev en hel del artiklar. Men efter att ha betalat det reducerade avgiften har jag även mailat kassörren... mailet returnerades pga inaktuell adress... och till medlemregistret, men ingen svar därifrån. Hmm... svårt att få kontakt med folket 😀
Desvärre finns inga aktiva här i Sthlm och norr om... så även efter corona, finns inga möjligheter att träffas för mig...

21/12 -20

Hej Dorra, det är inte den privata gruppen som heter "Svenska Orkidesällskapet SOS" jag menar, den är gratis. Den jag pratar om heter "Svenska orkidesällskapets medlemsgrupp". Kan bara referera till "www.orkidesallskapet.se", där detta förklaras. Sedan kan något ha hänt sista månaderna, som jag missat. Finns säkert någon annan här som har uppdaterad info.
Tråkigt att det inte är någon verksamhet längre i Stockholmsområdet. När jag började med orkidéer fanns två olika klubbar i ditt område: ÖstSvenska och Stockholms orkideklubb. Men det var några år sedan, och tiderna förändras. På gott och ont.

21/12 -20

Tack Erik för info... de kanske hör av sig...

25/12 -20

Tråkigt att höra att dom lägger ner. Jag gick ur för några år sedan så jag har väl bidragit lite. Tyvärr kände jag när jag gick ur att det inte gav mig något att vara med.

25/12 -20

Håller med dig Peter... synd det här. För min del kanske ännu mer, för här uppe i norr finns det knappast likasinnade att kunna diskutera och dela med råd och tips...

1 jan

Jag anmälde mig och fick både bekräftelse och svar inom någon dag bara. Det är ju jättesynd att föreningen/föreningarna tappat så mycket medlemmar och aktivitet. När jag började med orkidéer för ca femton år sedan så upplevde jag det som att alla föreningarna var aktiva och SOS hade en tidning som kom ut några gånger per år. Det var tyvärr stendött norr om Stockholm då också så inget har väl förändrats där dock. ?

4 jan

Dorra, har du mailat Thomas Scherlund? Du finner Hans mail på svenska orkidesällskapet hemsida.
Mvh
Mikael

5 jan

Tack Mikael... det löste sig till slut... problemet var att inte alla funktioner finns på mobil versionen av FB och Thomas hade svårt att fixa rätt... men vi löste det...

Ge ditt svar
Phragmipedium memoria dick clements. Från Spjuttan.

Nu kommer Phragmipedium memoria dick clements med tre stänglar. Köpt från Skottland via ebay 2017. Står i lägenhetsfönster i supergrov bark.

Nyckelord: Phragmipedium memoria dick clements

29/11 -20

Kul, grattis

29/11 -20

Stor och fin planta, blir kul att se den i blom när det blir dags. Bra jobbat.

12/12 -20

Från Spjuttan.
Från Spjuttan.

Nu har första knoppen slagit ut. Blir spännande att få se hur många blommor den levererar. Och om de två mindre stänglarna också får sina knoppar utslagna.

12/12 -20

Wow... grattis!

24/12 -20

Phragmipedium Memoria Dick Clements. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Julblomman är igång.

25/12 -20

Perfekt julblomma!

30/12 -20

Ja härlig julblomma!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

27/12 -20

Corybas

Hej igen,
Någon som vet vart man kan få tag på en Corybas?
Gustav

Nyckelord: Corybas

27/12 -20

Hör med Åkessons orkideer, hon kan kanske ordna en Corybas från Franska odlare i nästa omgång med beställningar.

28/12 -20

Tackar. Det ska jag göra ?

Ge ditt svar

26/12 -20

Ecuagenera

Hej,
Är det någon som har handlat från Ecuagenera? Har det i så fall funkat bra?
Gustav

Nyckelord: Ecuagenera

26/12 -20

Att köpa orkidéer utanför EU kan vara problematiskt pga av de internationella regler som finns (och som i någon mån är tänkta att skydda plantorna i det vilda). Skulle rekommendera att du anmäler ditt intresse hos dom, så att du får deras nyhetsbrev. Då får du info om när deras representant (brukar vara Alex) kommer till utställningarna i Europa. Man förbokar plantor till en viss utställning. Kan man inte själv åka dit och hämta plantorna, kan de oftast skicka dom från utställningen till dig. Pappers-exercisen blir då mycket enklare. Frakt, moms men även andra kostnader kan vara svåra att förstå innan, så var beredd på att det kan bli betydligt dyrare än vad man kanske först tror.
Sedan bör man tänka på att de är specialister på Sydamerikanska arter. Själv skulle jag inte köpa plantor från t.ex. Asien från Ecuagenera.
Besökte deras 3 olika växthus-områden i Ecuador för några år sedan. Deras största anläggning ligger på runt 2,500 meter i Anderna, och det tog en full dag att gå igenom de runt 35 olika växthusen. Sedan har de en mindre anläggning i Amazonas samt en vid Stilla havskusten. De flesta plantor var i super-skick! Klart sevärt!

26/12 -20

För 2 år sedan gjorde jag beställning av 5 plantor... alla 5 kom döda. Inte dåliga, utan helt döda. Efter reklamation och hjälp av Röllke, kom de med förslag att komma med nya exemplar vid nästa Europa-besök. Och bättre blev det inte... alla döda den här gången också. Då vände jag mig till PayPal... fick tillbaka pengar inom 2 veckor... men ingen ursäkt eller förklarning...

27/12 -20

Ok, tack för informationen. Jag snubbla över sidan när jag letade lite olika arter, de har en del udda arter. Men låter nog bli att beställa där, inte just ju iallafall.
Gustav

27/12 -20

Jag köpte en Phragmipedium av Equagenera som ställde ut på orkidéutställning i Helsingfors för ett par år sedan. Den ser bra ut. Har en första stängel nu. Står i Greenmix sedan i höstas. Jag noterar, att den inte har någon namnlapp. Minns inte om den hade det när jag köpte den. Namnlappar har ju en tendens att förkomma

27/12 -20

Ok. Det är det som är lite spännande med att tappa bort namnlappar, får se vad det är som blommar ?. Har npgra som jag fått som jag inte vet va det är, ska in i skåpet nu...

Ge ditt svar