Alla Frågor

Jag fick tips från en Facebook grupp inom ämnet vivarium att gå med här, jag ska bygga upp ett vivarium som liknar den tropiska skogen i Madagaskar. Luftfuktigheten kommer ligga på 65-75% och värmen kommer ligga på 22-28 grader. Vilka/vilken orkidé/er hade trivts i vivariumet?

22 jan

Välkommen och lycka till med ditt projekt. För att kunna ge dig lämpliga förslag måste jag veta hur stort ditt vivarium är/blir. Tyvärr var den tropiska regnskogen som förr täckte stora delar av ön ödelagd. 1986 när Fred Hillerman skrev sin bok om orkidéer på Madagaskar. I handeln finns det dock en hel del bevarade även om de blir allt ovanligare. Det som kan komma ifråga för ditt projekt torde var de allra minsta av Angraecoiderna, dvs små Angraecum. Jumellea och Aerangis. Sök på google efter lämpliga arter inom dessa släkten eller återkom här. De flesta av blommorna är vita med inslag av grönt.

29 jan

Vivariumet kommer vara 90*45*90 cm i storleken. Ska s?ka p? google efter de du har tipsat om

Ge ditt svar

28 jan

You Tube

Har ni några favoritkanaler att dela med er om när det kommer till orkideer?

De jag kan tipsa om är:
https://www.youtube.com/@KarinsOrchids
https://www.youtube.com/@HerebutNot
https://www.youtube.com/@NinjaOrchids
https://www.youtube.com/@RogersOrchids
https://www.youtube.com/@bumblebeesorchids3408/featured
https://www.youtube.com/@Orchideria

29 jan

Kul! Tack f?r inspirationen!

Ge ditt svar

30/12 -22

Vandor

Från roussina.
Från roussina.
Från roussina.

Nu blommar alla Vandorna, bara njuter av dem;)

1 jan

Jättefina, hur odlar du den?

2 jan

Tack, Jag har dem alla i fönster, lägger dem i vasken med vatten och gödning. var tredje dag nu på vintern och varannan dag på sommaren. De blommar för tredje gången på ett år, känns så tacksamma.

2 jan

Tack, Jag har dem alla i fönster, lägger dem i vasken med vatten och gödning. var tredje dag nu på vintern och varannan dag på sommaren. De blommar för tredje gången på ett år, känns så tacksamma.

2 jan

Låter så enkelt men det lyckas inte jag med

Fint odlingstesultat

17 jan

Snyggt! Vandor är verkligen maffiga i blom.

Ge ditt svar

10 jan

+ 12 jan

Rötter

Varför kan man odla Cattleya i kruka med kompost men inte Vanda? För ögad ser rötterna i princip likadana ut och båda är Epifyter
Varför klara vissa rötter högre ledningsteam än andra?

10 jan

Vet inte om det stämmer med andra Vanda sorter men jag odlar i alla fall min Vanda Pat Arcari (tidigare hette den Vandofinetia) i kruka med kompost

10 jan

Jo en hel del sådana hybrider går bra. Det jag är ute efter är vilken skillnad det är på rötter när alla epifyter inte går att odla i kompost

11 jan

Vanda tricolor var. suavis går bra i kruka med bottenskyla vatten.
Min har blommat varje vår med mycket extra ljus.

11 jan

Det finns undantag men vad skiljer sig åt på rötter sedan vissa epifyter går att odla i kompost och andra inte?

12 jan

Men små Vandor går väl att ha i bark? Kan det handla om storleken!

14 jan

Jag odlar mina stora Vandor i lerkruka med vitmossa och bark och det fungerar bra. Definitivt bättre än vad barrotat fungerar för jag har inte tid/ork att vattna varje dag. De små (Ascocentrum/Neofenitia) har jag i små plastkrukor med samma media.

14 jan

Har hittills inte stött på en enda epifyt orkidé (undantag möjligen för de bladlösa som lever enbart på fotosyntes via rötterna) som inte går att odla i kompost. Har odlat hundratals arter inkl Vanda och för min del i ren vitmossa. Funkar utmärkt så länge man anpassar vattningen efter artens förutsättningar.

14 jan

Har det inte att göra med anpassningen? Om rötterna är vana att hänga fritt blir det problem i kruka men är de skolade i kruka funkar det?

15 jan

Hej, håller med Lassse på den punkten. Mossa är ju dessutom rotbefrämjande, och innehåller naturligt rotningshormon. Använder mossa till arter som tappat rötter, samt till rotning av mina hoyor, vilket fungerar ypperligt.

15 jan

Har du några bilder på Vandorna i vitmossa Lassse?

15 jan

Bibbi: Instämmer helt, rötterna anpassar sig till mikroklimatet närmast omkring.

Martina: Kollade lite snabbt i arkivet men hittade inga. Har bara haft ett fåtal Vandor genom åren och numera inga alls, om man inte räknar Neofinetia/Vanda falcata.

Ge ditt svar

14 jan

Karantän

Hur tänker ni kring karantän? Hur länge har ni nya växter i karantän och hur långa avstånd har ni till andra växter?

Jag undrar dels generellt ovan, dels funderar jag på några av mina. Ull-löss på plantorna, noggrant sanerade och nu två månader sen senaste lusen syntes. Vill flytta dem till ett fönster med 50 cm avstånd till andra orkidéer.
Vågar jag det?
Plantorna skulle må bättre i det fönstret.

Nyckelord: Karantän

Ge ditt svar

Nu kommer min C jenmanii strax.

Nyckelord: Cattleya jenmanii

10/12 -22

Spännande

12/12 -22

Oj! Jag håller själv på och kämpar med en C. jenmanii. Du är duktig!

13/12 -22

Intressant att den orkar sätta kraftiga blomstänglar samtidigt som bulberna ser urvattande ut.

13/12 -22

Gamla bulb ser ut så, helt normalt

15/12 -22

Nu har C jenmanii slagit ut de två blommorna på första stängeln. Doftar gott.

15/12 -22

Den står normalt lite knasigt med varmluft från elementet som sveper förbi och vatten (ordentlig rotblöta) bara en gång i veckan. Förunderligt tåliga orkidéer ändå är.

15/12 -22

Jättrfin, en av mina favoriter. Kompakt och lagom, annars kan Cattleyor bli rätt stora. Sen en fantastisk doft på det.

15/12 -22

Grandios

9 jan

Såå vackert...

Ge ditt svar

18/12 -22

Tuffaste epifyten

Från Lassse.

Det finns flera epifyta orkidéer som kan tåla nedåt nollstrecket under viloperioden, t o m någon enstaka minusgrad. Men vilken kan vara den allra tuffaste? Vilken art ligger närmast tillhands att klara en övervintring utomhus i vårt land? Några förslag?

Nyckelord: Härdighet, Kallväxande

18/12 -22

Jag har hört att en samling Dendrobium moniliforme som växer i prefektur Miyagi i Japan skall var dom nordligaste epifyterna i världen. Så Dendrobium moniliforme är mitt bidrag, nog inte riktigt rekomenderat i sverige dock ?

18/12 -22

Atlas har nog en god kandidat. Jag har hört att Australiska Dendrobium är extremt tåliga, finns en höglandsart som regelbundet får snö på vintern, Dendrobium falcorostrum.

21/12 -22

Tack, låter som ett par utmärkta förslag. En annan liten tuffing lär vara amerikanska Epidendrum conopseum. Sen klarar väl många arter som Dendrobium nobile, Coelogyne cristata, Laelia anceps, Dendrobium kingianum och Neofinetia falcata lättare frost, i alla fall under torrare förhållanden, men skulle nog inte överleva så länge i min Rhododendron där till höger i bild. Ett annat släkte jag har funderat på är Pleione, där t ex P. humilis bör klara några minus.
Vore ju lite häftigt att i alla fall EN gång få en epifyt att övervintra i vårt klimat. Och även om jag inte riktigt tror på det kommer jag nog testa nån gång. Jag gissar att det avgörande problemet egentligen inte är temperaturen, utan våra ofta fuktiga höstar och vintrar tillsammans med kylan. Så ett väldigt skyddat läge lär vara en absolut förutsättning.

22/12 -22

Kan meddela att jag provat, eller rättare sagt glömde en delning av en Coelogyne cristata ute på landet, det gick inte vidare.

26/12 -22

Nej det är nog en utmaning som heter duga, Kanske ämnet för en ny tävling för Orkidéprats mer våghalsiga medlemmar (efter "Projekt Cattleya" för ett antal år sen - vem vann den förresten)?
Själv glömde jag för några vintrar sedan en hel låda med Neofinetia falcata, varav en del rätt dyrbara varianter, utomhus i några minusgrader under några timmar, och de tog mycket stryk även om de flesta inte dog.

26/12 -22

Ett tufft släkte är sophronitis, klara minusgrader upp till 45 pluss

29/12 -22

Men hur menar du oled, minusgrader upp till 45 plus??? Du får förklara lite bättre

29/12 -22

Ser nu att det kan missuppfattas, Sophronitis klara upp till plus omkring 45 grader och om luften är torr kan de nog klara lite minus också

Ge ditt svar

Nu har de två blommorna på första stängeln slagit ut. Blommorna på andra stängeln ser fortfarande slokiga ut som dom gör i början innan dom rest på sig.

Nyckelord: Cattleya jenmanii

17/12 -22

En skönhet

17/12 -22

Tjusig, grattis!

24/12 -22

Härlig!

Ge ditt svar

Fått tips att använda Treefern / Dicksonia i min blandning men var får man tag på denna produkt inom Eu,Har sökt men får upp bilder på Treefern men det ska vara söndermald rester av Treefern.Hoppas på tur att någon vet.Vet att Orkidéhuset har haft tidigare men hittar det inte längre.Tacksam för tips

Nyckelord: Jordblandning, Dicksonia, Treefern

7/12 -22

7/12 -22

7/12 -22

Tack snälla för era svar ,jag sökte för att blanda i min kompost,Det har löst sig fått tag ifrån en firma inom Eu

Ge ditt svar

4/12 -22

Mossa

Vad anser ni. Skall man ta bort denna mossa eller låta den vara kvar. Har flera inköpta växter som ser ut så på ytan av krukan. Min tanke var om den håller fukten för mycket eller att man inte får ner vattnet ordentligt. Se bifogad bild.

Nyckelord: Mossa

4/12 -22

För mig ser det inte OK ut när mossan växer över bladen. Jag skulle flytta den därifrån. Ett annat problem kan ju vara att den täpper till lufttillförseln till rötterna nere i komposten.

4/12 -22

Den det inte ut att må bra till 100 %.
Jag skulle ta bort mossan och ge den en luftigare tillvaro under vintern.

4/12 -22

Odlar man i GreenMix är låg mossa ett tecken på att man gör rätt, om du odlar i bark tror jag du vattnar för mycket, här har det tagit överhand

4/12 -22

Tack för svaren. Jag köpte ett tiotal växter från en stor återförsäljare i Tyskland i sensommras och hälften av växterna har stark beklädnad av mossa. Alla växter var planterade i bark utan två växter, och jag har inte planterat om några av växterna. Skall jag plantera om dessa växter i ny bark och se till så att det inte kommer någon ny mossa ?

4/12 -22

Jag tänker att du tar bort all påväxt nu och låter dem vila någon månad med sparsam vattning.
Plantera om i vår när du ser ny tillväxt.

6/12 -22

Pleurothallis majakoluckae. Från Gandalf. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Så här såg det ut i krukan som är 9 cm i diameter överkant.
Knappa 1 cm med bark i botten. Resten sphagnum.
Och den var genomsur. Växten är Pleurothallis majakoluckae.

6/12 -22

Det förklarar nog plantans skick och kraftiga mossväxten Hoppas du kan rädda den

Ge ditt svar

3/12 -22

TDS-mätare

Någon som kan rekommendera en TDS-mätare? Min äter batterier som om ingen morgondag fanns och åter gett upp efter max 10 vattningar.

Nyckelord: TDS

4/12 -22

https://www.energishop.se/product/tds-ma...
Finns så klart mer avancerade

Ge ditt svar

Denna från Marita Åkesson.

21/11 -22

Riktigt snygg

22/11 -22

Härlig Cattleya

24/11 -22

Väldigt fin!

Ge ditt svar

2/11 -22

Pleione praecox

Pleione praecox. Från Lassse.

Art från sydostasien som blommar nu.

Nyckelord: Pleione praecox

3/11 -22

Snyggt foto snygga blommor

4/11 -22

Tack oled!

Ge ditt svar
Phragmipedium memoria Dick Vlements. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Nu blommar även Phragm mem Dick Clements. Tyvärr står den i bark eftersom jag missat att plantera om den i Greenmix. Blomman är i år mycket mindre än förra året och färgen inte alls lika lysande. Hur länge efter blomningen är avslutad ska jag vänta innan byte till Greenmix?

Nyckelord: Phragmipedium mem Dick Clements

13/10 -22

Enligt min mening när du ser den är i tillväxt efter blomning

13/10 -22

Tack för gott råd!

13/10 -22

Tack för gott råd!

14/10 -22

Dessa är så läckra! Sneglar ibland på dem men vågar inte pg plattsanspråk.

15/10 -22

Från oled.

Min för fyra år sedan

15/10 -22

Hur gör man?

16/10 -22

Minns när du oled berättade att dina Phragmipedium blev alldeles för stora. Den var faktiskt väldigt stor!

16/10 -22

Mina i GreenMix, söderfönster med skugga från ett träd, gödning som alla andrar

17/10 -22

Jättefin hybrid!

29/10 -22

Spjuttan: finns inte mer, skulle dela och allt dog

Ge ditt svar

Finns det någon bra långtidsverkande näring för orkideer? Tänker någon variant av kulor att strö över komposten som sen långsamt släpper ifrån sig näring över tid.
Har för många orkideer och näringen blir ofta eftersatt så det skulle onekligen förenkla om jag kunde hitta något bra.

Nyckelord: näring

13/10 -22

Gödningstiden är väl i det närmaste avslutad för året.
Ibland ger jag lite magnesium (Epsomsalt) som tillskott vintertid. Tidig höst ger jag ibland benmjöl.

13/10 -22

Men det kommer en vår också, och då tänkte jag vara redo!
Hur gör du med benmjölet? Tror jag har några skon skulle gilla lite extra kalcium.

13/10 -22

Försöker få tag i granulat av benmjöl men det är inte alltid det finns på Blomsterlandet. Jag strör det i omplanteringssubstratet på våren.
Hittar jag bara finmalet blandar jag in det på sensommaren.
Kalcium har jag aldrig använt. Vad har du det till?

13/10 -22

Benmjöl = innehåller kväve, kalium och fosfor samt mikronäringsämnen, det kunde jag läsa mig till. Kalcium=kalk får man om man krossar äggskal o har i vattnet som man vattnar. Trodde de flesta orkiéer var kalkskyende, men det kanske inte är så?

13/10 -22

Vissa Paphiopedilum vill ha kalk, typ Guckusko men även andra arter.
Benmjöl använder jag som fosforboost för säkrare övervintring av framför allt Catasetinae men även andra med kraftiga bulber.

14/10 -22

Benmjölet jag har hemma (till för djur) innehåller 26% kalcium. Orkidéer vill inte ha några större mängder men även de behöver lite för sina celler. Färdig kompost är ibland berikad men kalcium.
Jag tänker att många av mina orkidéer är nog runt 15 år. Bara NPK räcker inte för att de skall frodas i längden, det behövs fler näringsämnen.

14/10 -22

Neem Cake är ett långtidsverkande näring med hög halt av kväve. Kanske skulle vara nåt att prova.

17/10 -22

Ett märke låbgtidsverkande gödning jag sett nämnas i orkidesammanhang är Osmocote.

21/10 -22

Tack, skall kolla på Neem Cake. Osmocote blir jag lite förvirrad då jag får träffar på sustral. Många är väldigt låga på fosfor så letar vidare.

23/10 -22

Har letat vidare kring Osmocote vilket inte tycks helt enkelt att köpa i Sverige. Emmaljunga har dock två varianter som är osmocote, 11-4,5-16 och 15-8-12. Jag är mest inne på 15-8-12, någon som kan motivera en annan åsikt?

24/10 -22

Neem Cake är ju även bra för det skrämmer iväg ohyran med

24/10 -22

Tänkte prova neem cake också! Har så många orkidéer så tänkte prova lite olika varianter.

Ge ditt svar