Alla Frågor

Jag har gjort helt fel med denna Phragmipedium. Låtit solen bränna bladen och planterade om utan att fatta att den tänkte blomma. Nu tre stänglar ändå. Tåliga varelser i orkidesläkter.

Nyckelord: Phragmipedium memoria Dick Clements

19 nov

19 nov

19 nov

Phrag. Memoria Dick Clements är en primärhybrid, där den ena parten är Phrag. besseae, å de kan ju bara bli bra. Den har jag uppskattat sedan första gången jag såg den i början på 90-talet.
Om man behöver plantera om brukar de vara bäst efter blomningen. För min del så behöver jag aldrig plantera om, eftersom jag odlar i GreenMix. Det är bara att flytta över hela plantan till större kruka, å fylla på runt om med mera mtrl. Detta kan man göra när som på året, utan att störa rötterna. De blir ordentligt stora plantor ganska snabbt.
Du har ju en stor fin planta, å härligt med tre stjälkar. Så bra odlat ändå .

20 nov

Stor och fin planta. Ja, det är lätt att bladen bränns när man har dom ute på sommaren, det har hänt mig vid ett flertal tillfällen.

22 nov

Jättefin planta!

30 nov

Ja jättefin!

9 dec

Den trivs uppenbarligen!

Ge ditt svar

12 nov

Lättskött!

Från kärran.
Från kärran.

Hej! Min Phalenopsis har 6 stänglar varav 4 i blom. Det är rekord för mig, har ni också varit med om det? Och inget speciell skötsel, den bara blommar,

Nyckelord: Phalenopsis

13 nov

Otrolig blomprakt. Hur sköter du den?

13 nov

Ingen skötsel alls. Har fått stått ute i sommar med mina andra orkideer och vattnas varannan vecka och då med näring. det kanske bara var tur, får se om det händer igen.

19 nov

Härligt när de blommar så fint

20 nov

20 nov

Bara det blommar är jag så nöjd. Orkideer som man inte får i blom är inget kul tycker jag.

21 nov

Fina blommor

Ge ditt svar

 

18 okt

Jaha, det säger du. Undrar vad jag gör för fel med mina cattleyor som i princip ALDRIG blommar

20 okt

Mina cattleyor är nog inte välskötta. Bladen är inte fina. Denna är rätt nyligen brutalt delad. Jag är ständigt förvånad över att dom ändå blommar.

28 okt

Mina blommar inte heller, men å andra sidan är de inte så gamla ännu. Det lyckliga receptet är väl 'konstbelysning', och exakt rätt temperatur dag och natt, förmodar jag.

1 nov

Härligt med plantor som är blomvilliga . Tycker det är rätt typiskt Spjuttan att de blommar efter en delning. En sådan störning signalerar att den måste blomma, för det är fara för livet. En medlem i vår förening säger alltid - om den inte vill blomma.....så plåga den lite .

12 nov

Förutom mycket ljus, och tydliga temperaturväxlingar mellan dag och natt -- dessutom, väldigt hög luftfuktighet, i kombination med en ständig vindfläkt. Jo jo, komplicerade omständigheter!

Igår kväll kom jag på idén att hänga upp klippta remsor av fuktmatta runt cattleyorna (ej i direkt kontakt med bladen) för att få upp luftfuktigheten utöver vattenfaten. Inte vackert precis, men plantan har en del skrumpna bulber (vattenreservoarer) på de äldre skotten och jag tänker på hur de skall överleva torrperioden utan aktiv vattning i vinter.

Ge ditt svar

Plötsligt blommar en gul Cattleya. Hade helt glömt att jag har en sådan?

Nyckelord: Cattleya X

7 nov

Härlig!

7 nov

Ja du Spjuttan de e trevligt när de bara händer. I mina ögon så ser jag en hybrid av ngt. slag, å omöjligt att namnge. Som förslag så om du vet vart du köpte den, så gå in och kolla om de ff har den i sitt sortiment. Har du köpt den av en handlare på nätet och du är reg. hos denne, så kan du kolla historiken. Som sagt....gula blommor har jag alltid gillat. Grattis till den fina blomman

8 nov

En möjlig kandidat https://orchidroots.com/detail/informati...
Vacker är den oavsett

9 nov

Jag trodde det var en Ports of Paradise, såg att den var en av föräldrarna Ser ut att dofta citron denna så fin

Ge ditt svar

27 okt

Förvaring

Hej där ute!
Har funderat länge hur man ska förvara mossa och andra substrat till orkide när de väntar på användning.
Tack o lov har det gått bra för mej (hitintills) Nu såg jag att det blivit kondens i en påse orkidekompost jag nyligen köpt och måste ställa frågan till er andra.
Hur gör ni? Papper, plast påsar? Inomhus i rumstemperatur eller i ett kall förråd?

Nyckelord: Förvaring

27 okt

28 okt

Gissar det kan bli mögel och så klart bryts det ned över tid

28 okt

Jag har allt mitt i papperspåsar eller halvöppna plastlådor från IKEA i ett förråd i hemmet. Försöker hålla allt så torrt som möjligt.

29 okt

Tack! Förvarar du allt i pappåsar?

29 okt

Färsk vitmossa förvarar jag skuggigt och svalt i öppen plastpåse utomhus, eller i frysen om den ska sparas länge. Torkat material inomhus och så torrt som möjligt, t ex i papperspåsar.

2 nov

Tack!

Ge ditt svar

Hej!
Är det någon som vet vart man kan köpa denna orkide som har endast en blomma längst upp på stängeln som ser ut som en fjäril:
Psychopsis Krameriana tror jag att den heter. Eller om den heter
Psychopsis Mendenhall ?Hildos??..?
Mvh Maria

Nyckelord: Psychopsis Krameriana, Psychopsis Mendenhall Hildos

25 okt

Har endast sett den i blomsteraffär en gång och det är nog 10 år sedan. Tror du får beställa utomlands.

25 okt

Finns några på tyska ebay, följ länken

https://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40...

25 okt

Claessen orchids & plants hade 1

https://orchids-shop.com/search?type=pro...

25 okt

Ge ditt svar

Jag har en Dendrobium (Berry Oda) och en Oncidium (Sharry Baby) som båda nog behöver planteras om.
Men vilket substrat bör jag välja till dessa?
Har mest Phal. och de brukar nöja sig med orkideejord, som jag kan köpa på Granngården, och lite vitmossa.

Nyckelord: Omplantering, Dendrobium, Oncidium

7 okt

Om du väljer en mix baserat på bark så bör barkbitarna vara lite mindre äe i en mix för phalaenopsis. Blanda in lite av något fuktighetshållande som kokoschips eller spagnum.

8 okt

Tack @Merwic för rådet!

Ge ditt svar

6 okt

Brassia Rex

Från MatsL.

Hejsan
Jag har köpt en Brassia och undrar vart blomstängeln kommer att uppträda?

Nyckelord: Brassia Rex

7 okt

Jag vill minnas, mellan bulben och de nedre bladen.
Mvh
Mikael

Ge ditt svar
Phragmipedium Fritz Schomburg. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Phragmipedium Fritz Schomburg. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Nu blommar den!

22 sep

Riktigt fin blomma och tjusig planta

22 sep

Ett praktexemplar

24 sep

En fin primär

26 sep

Jag håller med Oled, mycket fin blomma och välodlad planta!

Ge ditt svar

21 sep

Skorv?

Från Pehlle.
Från Pehlle.

Hej! Blomstänglarna på flera av mina phalaenopsis har fått nån sorts skorv. Det märks en förändring mellan övre och nedre delen. Vad är fel? Virus?
Tacksam för svar.

24 sep

Nä virus är de inte, men gissar på ngn. form av ohyra. Tyvärr lite svårt att se på bilderna, men de liknar skador av ngt. odjur som suger växtsaften. Är det ngn. enstaka planta köpt från affär, så då hade jag kastat den. Men är de ngn. mer värdefull går de att behandla med såp-sprit-blandning eller något starkare som är systemiskt t.ex. Danadim Progress, som jag har mycket god erfarenhet av.

24 sep

Tack så mycket för ditt svar. Det är en lite dyrare planta och jag vill gärna behålla den Jag sätter igång med behandlingen snarast.

Ge ditt svar

12 sep

Greenmix

Nu svarar Peter på Orchidehuset att han inte kommer att kunna sälja GreenMix längre. Kris! Har någon nåt tips om hur jag kan få tag i GreenMix?

12 sep

Du får tillverka egen GreenMix

13 sep

Låter intressant! Har du obovata recept på GreenMix? Har du själv tillverkat GreenMix?

13 sep

Nej jag använder inte sånt. Men det är väl mest med stenull, o det är ju en byggnads/isoleringsvara, borde kanske gå o få tag i en byggbutik kanske o blanda i perlite lr vad mer den innehåller.

13 sep

Jag har ingen koll Spjuttan på proportionerna på de tre ingredienserna, som är vattensugande stenull, vattenskyende stenull och perlit. Sedan vet jag faktiskt inte varför Hans Christiansen köper stenullen från Holland och fabriken där som tillverkar Grodan GreenMix.
Jag ringde till Hans Christiansen nu, å han svarade att det är speciell stenull som inte innehåller giftiga ämnen för växter. Han sade att det gjorts försök att odla i stenull (isolering typ Rockwool), men alla planterna dog.
Du skulle passat på att best. GreenMix när du köpte din Phrag. från Hans, för då kunde han skickat med för samma fraktkostnad.

13 sep

Det här är inget svar på din fråga Spjuttan, men har du testat att odla i ren vitmossa? Jag menar nu inte att det är samma sak som GreenMix - vilket jag själv bara odlat i en mycket kort period - men föreställer mig ändå att de kan ha vissa odlingsmässiga likheter. Vitmossa kan såklart hålla mer vatten än GM men det blir ju å andra sidan inte mer vatten än man tillsätter. För egen del odlar jag alla epifyter och epiliter i vitmossa sen strax efter dinosaurierna dog ut, så det är väl testat.

13 sep

Har letat vitmossa i skogen för ett bra tag sedan. Hittade aldig någon som såg ut som den borde, med långa stjälkar (eller vad dom nu heter i mossa) .

13 sep

Ja vitmossa är ju faktiskt mycket bättre, den innehåller dessutom naturligt rotningshormon. Framförallt är den gratis. Sen får man sig en tur ut i friska luften där i skogen

14 sep

Vitmossa från bäst till sämst. Från Lassse.

Man kan få leta en stund i den fuktiga låglänta delen av skogen, men när man väl hittar kan det ofta finnas mycket. Annars finns ju torkad och ibland även färsk att köpa också. Till skillnad då från GM som verkar vara svårare att få tag på. För egen del plockar jag all mossa själv men så har jag också turen att bo nära ett bra ställe.

Ge ditt svar
Phragmipedium Fritz Schomburg. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Nu stänglar på gång på min Phragmipedium som enl experter här är en Phr Fritz Schomburg.

Nyckelord: Phragmipedium Fritz Schomburg

12 sep

Vilken kraftig fin planta du har Spjuttan .....så bra odlat. Det är en jättefin primärhybrid med utsökta blommor. De verkar som du haft tur att fått en som inte klättrar så mycket. Mina är tämligen hopplösa, då nya bryt kommer ca 1dm. ovanför de gamla. Har funderat många ggr. hur man kan plantera om en sådan planta.....skulle haft en kruka sned som en klippvägg

13 sep

Står dina Phragm Fritz Schlomburg i GreenMix?

13 sep

Phrag. Fritz Schomburg. Från Goran.

Ja Spjuttan de står i GreenMix, å de stortrivs å växer jättebra. Problemet är bara att min klon ger nya bryt 1dm. upp, så de går inte att ha en större planta, eftersom de nya bryten inte bildar rötter i luften. Så jag har bara plantor med ett eller två bryt i varje kruka. Jag har flera arter å hybrider av Phragmipedium som inte är klättrare, så det är bara Fritz Schomburg som jäklas.

13 sep

Så vacker den är din Phrag Fritz Schomburg!

Ge ditt svar
Moderplanta med nya babisar. Från nar.
separerade babisar. Från nar.

Hej Hej!
Jag har frågor om min orkidéplanta. Den hade många babisar och hade inte fått blommor alls. Fick rekommendationen att klippa babisarna från moderplantan för att ge chans åt mamman att blomma. Jag gjorde det, som ni kan se på bilderna. Men det kom ingen blomma från mamman. Istället är det nya "babisar" som har börjat växa. Vad rekommenderar ni?

Nyckelord: Babisar, Blommor

1 sep

Du kan testa klippa av stänglar vid ett öga där det inte finns fler plantor under till. Göda och ställ dem i ett ljust fönster

Ge ditt svar

Hur räddar jag mina Phalaenopsis från rotröta?

Nyckelord: Rotröta phalaenopsis

21 aug

Om det verkligen är rotröta finns det nog inte mycket att göra

Ge ditt svar
Stanhopea tigrina. Från Lassse.
Från Lassse.
Pleione praecox. Från Lassse.
Från Lassse.

Sedan många år odlar jag alla mina omonterade småvuxna och även en del medelstora orkidéer i såna här låga skålar (12×3 cm). Epifyter och epiliter växer ju normalt i ett mycket tunt skikt av organiskt material och är därför dåligt anpassade för odling i vanliga höga krukor. Som material använder jag ren vitmossa.

Nyckelord: rötter, vitmossa, omplantering

1 aug

Klurig och intressant odlings idé. Vad tror du är bästa djup och diameter för olika plantstorlekar? Funderar på att kapa några lerkrukor till lämpligt format.

2 aug

bolebo: Denna storlek har ju funkat bra till alla mindre plantor och som synes till en och annan delning även av större arter. Höjden är alltså 3 cm och diametern 12 och jag kan tänka mig att det passar bättre med ett par cm till på höjden för betydligt större diametrar. Men hela tanken är ju att behållaren ska vara väldigt låg och att det liksom blir ett mer lättskött alternativ till montering.

2 aug

Låter helt klart intressant och mer lättskött än monterat, ska provas.

2 aug

Intressant!

2 aug

Tack Lassse, jag ska prova lite olika mellan 3 och 6 cm med lämplig diameter.

3 aug

Sådana här låga skålar/krukor har jag använt sedan december -76. Jag köpte sådana skålar som var tänkta till julgrupper, å gjorde hål i botten med en lödkolv. Det har fungerat jättebra med olika sorters medie i skålen. En stor fördel är att man kan ha stor diameter till t.ex. Bulbophyllum som ofta sprider sig med avstånd mellan bulberna, men ändå bara typ 5 cm. höga.. Några släkten som jag har odlat i dessa skålar är Cattleya, Bulbophyllum, Phalaenopsis, Laelia, Sophronites, Coelogyne som ex. Har försökt med Paphiopedilum men det blev inte så lyckat, ty de torkar ut alldeles för fort i mitt varma växthus på sommaren.

12 aug

Jag har sett att du odlar många av dina orkidéer i de där små svarta skålarna. Har du enbart vitmossa i dem och hur sköter du vattningen? Det vore roligt att prova en ny odlingsmetod.

Det är synd att det är så svårt att få tag i låga, breda krukor i handeln. Jag har både kapat större krukor på höjden och borrat hål i kakburkar för att plantera Cattleyor i t.ex.

13 aug

Ja enbart vitmossa. Vattnar en lagom mängd en gång i veckan (ibland två). Man märker efter ett tag hur mycket varje planta konsumerar. Men ca 1-2 dl i veckan brukar det bli. Vitmossan suger upp och fördelar fukten jämnt i hela behållaren.
Det verkar som sagt vara knepigt att hitta bra låga odlingsbehållare i handeln. En lösning är att titta efter passande behållare för helt andra ändamål. De här skålarna såldes egentligen som tapas-skålar till storkök och restauranger, vilket gjorde att jag blev tvungen att köpa en hel kartong med flera hundra Jag lär aldrig göra av med samtliga själv så om du vill testa har jag till salu. Eller kolla på nätet, det går säkert att hitta liknande skålar i mindre förpackningar nånstans.

13 aug

Tack för alla kommentarer, och kul att några ska testa. Jag har enbart haft framgångar med detta sätt att odla och det blir mycket lättskött jämfört med att montera, särskilt när man odlar på fönsterbänk (fast jag har några monterade också). Ruttnande rötter förekommer knappast och samtidigt behöver man inte vattna lika ofta som när man monterar, detta eftersom mossan tillsammans med skålen håller kvar fukt mycket bättre.

Ge ditt svar