Alla Frågor

Jag spontanköpte en liten söt orkidé och fick inte riktigt rätt skötselråd av butiken. Nu vill jag såklart att den ska få bästa förutsättningarna att överleva. Bild är från inköp. Den är definitivt mer sliten nu och det hade varit trevligt om den överlevde.

Blommorna är millimeterstora.

5 april

Från maja85.

5 april

En oncidium Tiny Twinkle gissar jag på.

Ge ditt svar

Jag har en Cattleya som jag haft i över 20 år. Köpte den billigt för den var överblommad, När den var nyköpt delade jag den för den var ganska stor, och det hämmade säkert omblomning för den blommade inte förrän efter kanske 10 år.

Andra blommningen kom kanske två år efter första och sen blommade den regelbundet varje år men med endast en blomma.

För några år sen planterade jag om den för första gången på många år. Mycket av rötterna var döda som jag klippte bort, och jag var lite rädd för att den inte skulle överleva, men den fortsatte växa och blomma varje år, nu med två blommor.

Men de senaste två blomningarna har inte blivit något. Föra året två knoppar och nu senast satte den fyra knoppar.

Men efter månader med knoppar som inte blommar ut torkar knopparna bort.

Jag vattnar som jag alltid gjort och den får bra med ljus.

Vad gör jag fel?

Bifogar bild där två outvecklade knoppar, men som börjat gulna, och en helt uttorkad knopp.

Nyckelord: Cattleya, Blomning

13 mars

Det du menar är knoppar är så kallade knoppskidor. Om man får knoppskidor så är chansen större att plantan blommar, men ingen garanti. Ibland uteblir det. Sen är det också så att vissa Cattleyor blommar efter en vila, och då i en torr och vissnad knoppskida. Andra utan vila, så det varierar. Det låter dock som att din planta blommat utan eller med kort vila förr, så något kanske inte är optimalt. Har du en genomskinlig kruka så du kan se om rötterna är friska? En stark planta är viktigt för blomning. Annat som hjälper till att locka dem att blomma är en torrare vila, tillräckligt med ljus, samt ibland även temperaturskillnader mellan dag och natt.

3 april

Tack för förklaringen. I det som tydligen kallas knoppskidor har det alltid börjat bildas knoppar; avlånga, droppformade, men de som torkat är helt torra; bara ett tunnd "fnas". I de två knoppskidor som fortfarande inte torkat har det sen jag postade min fråga börjat bildas något som ser ut som en liten tillskrynklad blomma, dvs inte den avlånga mer kompakta droppformen jag sett förut på både senare torkade och senare utslående knoppar. Så vi kan hoppas på att dessa slår ut och inte torkar.

Det som förvånar mig denna gång är att den står med knoppskidor och ingen som helst utveckling på några månader.

Jag har den planterad i en svart plastkruka så jag kan inte se rötterna. Men som jag nämnde så planterade jag om den för ett par år sedan och då var det inte mycket levande rötter kvar. Men jag är ganska säker på att de har återhämtat sig bra, eftersom plantan lever och frodas, och har greppat fäste i jorden, när den som nyomplanterad behövde hållas på plats med bonsaiståltråd. Den har också skjutit nya bulber sedan dess.

Ge ditt svar

17 mars

Cambria?

Cambria?. Från Palle.

Hej, någon som vet om orkidén är en Cambria och vilken sort isåfall?

17 mars

Ser ut att vara Oncidium Tiny Twinkle

18 mars

Det är en Oncidium Twinkle som finns i många olika färger och kan dofta väldigt gott. Det är en primärhybrid som reg. på 50-talet https://orchidroots.com/detail/100018091...

18 mars

Det där med dofta gott är ju som det är, jag tycker den luktar penicillin..... om det luktar gott vet jag ej... haha..

19 mars

Penicillin!!! Nej, jag tycker den doftar jättegott typ vanilj

20 mars

Oncidium Twinkle 'White'. Från Goran.

Håller med dej anitta. Tycker oxå den doftar vanilj, i.a.f. min vitblommande doftar underbart gott.

1 april

Härlig!

Ge ditt svar

Goddag! 😀💖

Vi i VSOS.se ( Västsvenska Orkidésällskapet)
håller i dagsläget för fullt på att sätta höstens kalender. Våra möten hålls på Göteborgs Botaniska trädgård.
Vill du komma till oss och föreläsa eller har du förslag på någon/några andra trevliga föreläsare att tillfråga så tas idéer tacksamt emot per mejl ( helst) ordf@vsos.se

Väl mött i höst!

28 mars

Ingen? ?

Ge ditt svar

Nästa vecka ska jag iväg till Nederländerna på en plantmässai Houten.Innan dess har jag 2 dagar på mig i Utrech jag undrar om det finns någon större plantskola eller butik med orkidé och andra växter i närheten. Kanske någon kan tipsa mig. Helst inte långt ifrån Utrech,tac på förhand hoppas på tips

1 mars

Hej. Har du bil. Du har drygt 11 min till Akerne Orchids i norra Belgien. Jag har köpt fina plantor av dem via postorder. De har växthus/butik.

17 mars

Jag var i Holland i fjol och hittade bara OrchidWubben, som jag besökte o det va okej. Men dom verkar ha stängt nu. Så Holland kanske inte har några botaniska orkidéodlare längre - ?bara? kommersiella odlare av Cymbidium och liknande?

Ge ditt svar

18 jan

Belysning?

Mina lysrör som jag haft i många år har börjat gå sönder. Borde köpa ny belysning till mina orkidéer. Visst är det någon ny EU-regel om lysrör? Är det LED som gäller nu. Tacksam för tips på vad köpa och var!

18 jan

20 jan

De förr vanliga T8-rören är förbjudna att sälja efter den 1/9-23.
Jag har ersatt mina med LED-rör (som passar i bef. armatur) och integrerade i smäckra armaturer för några år sedan, å är supernöjd med dem. De ger mer ljus och deras effekt minskar inte som vanliga rör, som man ofta fick byta. Sedan ett stort pluss med mycket lägre el-förbrukning. Jag har köpt från https://ledmegastore.se och är mycket nöjd med de rören som är bra till växtbelysning. De har levererat snabbt, bra pris och är bra förpackade. N.B. kolla så du får rätt ljus för dina förhållanden.

3 feb

Jag hade också hört att de förbjudits. Men för någon vecka sedan när jag behövde köpa nya så fanns fortfarande vanliga T5 att köpa. Så det blev sådana igen. Vart 55W HO dagsljusrör.

20 feb

Tack för info. Nu blir det att fundera på T2 eller LED.

Ge ditt svar

Hej,
Jag har sökt med ljus och lykta efter information om hur Cypripedium formosana kan övervintras på bästa sätt. Jag bor i Stockholm (zon 2). Jag har läst motsägelsefulla uppgifter om dess härdighet och hur den bäst övervintras. "BotanyBoy" (på hans blogg) menar att den förmodligen är härdig USDA zoner 6b-8a, och att en tillräckligt bra viloperiod ligger på ca 3 månader med temperatur under 10 grader Celsius (tydligen mer accepterande för högre temperatur under viloperioden än andra Cypr.); medan en annan källa tycker att mellan 0-5 grader Celsius är att föredra; och andra menar att den har en lägsta zongräns kring 8 et.c.

Sättet jag ämnar att odla den på är i stor kruka -eftersom det inte är möjligt att plantera den på friland (för liten trädgård). Jag har tillgång till ett ouppvärmt förråd där temperaturen på vinterhalvåret stadigt ligger under 10 grader Celsius, ofta betydligt mindre. Att förvara krukan/barrotade risomer i kyl är inte alltför aktuellt.

Frågan kort sammanfattat: är det möjligt att gräva ner krukan på höstkanten/isolera den väl och ha den ståendes utomhus, och enbart ta in den perioder där det är riktigt bitigt, eller är hela projektet lönlöst till en början?

Nyckelord: Övervintring, Cypripedium formosana

6 feb

Hej. Försök komma i kontakt med Marie Widén i Sydsvenska orkidesällskapet. Hon odlar en del Cyperipedium på friland, eventuellt i Småland som kanske har samma zon som Stockholm. I övrigt vet jag inte några som har denna art. Flera europeiska sidor anger att arten tål rejält med köldgrader, ner till -25 C. Dock svårt att veta sanningshalten i detta.

9 feb

Problemet är att de startar växtsäsongen så tidigt att blommorna fryser om de står ute året runt.

Ge ditt svar

2 jan

Sphagnum

Hej, jag vill gärna ha tips om var jag nu på vintern kan köpa sphagnum mossa av bra kvalité till rätt pris.

Nyckelord: Sphagnum

4 jan

Blomsterlandet säljer ibland torkad/pressad spagnum från Nya Zeeland

Ge ditt svar
Dendrobium kingianum 'Linda' x 'Sue'. Från Lassse.

Dendrobium kingianum 'Linda' x 'Sue', väldoft från Australien.

Nyckelord: Dendrobium kingianum

Ge ditt svar
Pgragmipedium Fritz Schlomberg. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Denna Phragmipedium är ändå vackrast.

15/12 -23

Väldigt vacker är den Härlig färg också

31/12 -23

Det är en mkt. vacker primärhybrid mellan besseae och kovachii - Phragmipedium Fritz Schomburg.

Ge ditt svar

Hej, jag är nybörjare och vill gärna ha tips om var och hur jag kan identifiera mina orkidéer.
Jag har inte hittat några bra appar eller hemsidor för identifiering av orkidéer.
Hoppas på några bra tips.
God Jul

Ge ditt svar
Phr memoria Dick Clements. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Phragmipediumarna blommar rätt länge.

Ge ditt svar

Jag har gjort helt fel med denna Phragmipedium. Låtit solen bränna bladen och planterade om utan att fatta att den tänkte blomma. Nu tre stänglar ändå. Tåliga varelser i orkidesläkter.

Nyckelord: Phragmipedium memoria Dick Clements

19/11 -23

19/11 -23

19/11 -23

Phrag. Memoria Dick Clements är en primärhybrid, där den ena parten är Phrag. besseae, å de kan ju bara bli bra. Den har jag uppskattat sedan första gången jag såg den i början på 90-talet.
Om man behöver plantera om brukar de vara bäst efter blomningen. För min del så behöver jag aldrig plantera om, eftersom jag odlar i GreenMix. Det är bara att flytta över hela plantan till större kruka, å fylla på runt om med mera mtrl. Detta kan man göra när som på året, utan att störa rötterna. De blir ordentligt stora plantor ganska snabbt.
Du har ju en stor fin planta, å härligt med tre stjälkar. Så bra odlat ändå .

20/11 -23

Stor och fin planta. Ja, det är lätt att bladen bränns när man har dom ute på sommaren, det har hänt mig vid ett flertal tillfällen.

22/11 -23

Jättefin planta!

30/11 -23

Ja jättefin!

9/12 -23

Den trivs uppenbarligen!

Ge ditt svar

12/11 -23

Lättskött!

Från kärran.
Från kärran.

Hej! Min Phalenopsis har 6 stänglar varav 4 i blom. Det är rekord för mig, har ni också varit med om det? Och inget speciell skötsel, den bara blommar,

Nyckelord: Phalenopsis

13/11 -23

Otrolig blomprakt. Hur sköter du den?

13/11 -23

Ingen skötsel alls. Har fått stått ute i sommar med mina andra orkideer och vattnas varannan vecka och då med näring. det kanske bara var tur, får se om det händer igen.

19/11 -23

Härligt när de blommar så fint

20/11 -23

20/11 -23

Bara det blommar är jag så nöjd. Orkideer som man inte får i blom är inget kul tycker jag.

21/11 -23

Fina blommor

Ge ditt svar

 

18/10 -23

Jaha, det säger du. Undrar vad jag gör för fel med mina cattleyor som i princip ALDRIG blommar

20/10 -23

Mina cattleyor är nog inte välskötta. Bladen är inte fina. Denna är rätt nyligen brutalt delad. Jag är ständigt förvånad över att dom ändå blommar.

28/10 -23

Mina blommar inte heller, men å andra sidan är de inte så gamla ännu. Det lyckliga receptet är väl 'konstbelysning', och exakt rätt temperatur dag och natt, förmodar jag.

1/11 -23

Härligt med plantor som är blomvilliga . Tycker det är rätt typiskt Spjuttan att de blommar efter en delning. En sådan störning signalerar att den måste blomma, för det är fara för livet. En medlem i vår förening säger alltid - om den inte vill blomma.....så plåga den lite .

12/11 -23

Förutom mycket ljus, och tydliga temperaturväxlingar mellan dag och natt -- dessutom, väldigt hög luftfuktighet, i kombination med en ständig vindfläkt. Jo jo, komplicerade omständigheter!

Igår kväll kom jag på idén att hänga upp klippta remsor av fuktmatta runt cattleyorna (ej i direkt kontakt med bladen) för att få upp luftfuktigheten utöver vattenfaten. Inte vackert precis, men plantan har en del skrumpna bulber (vattenreservoarer) på de äldre skotten och jag tänker på hur de skall överleva torrperioden utan aktiv vattning i vinter.

Ge ditt svar