Alla dagboksinlägg

Såg bla Luktsporre, Kärrknipprot och Honungsblomster.

8 jul

Fina orkideer vi har i vår fina natur

25 jul

Festligt! Jag var där - fyra olika reservat - 9 juli! Har nog fotat exakt samma honnungsblomster som du.

Ge din åsikt
Bulbophyllum fenestratum. Från Goran.

Från Thailand, Malaysia, Borneo, Sumatra, Java kommer denna Bulbophyllum fenestratum. Den växer där i lägre terräng, så den vill ha varmt å fuktigt. Därför odlar jag den i GreenMix som hålls riktigt fuktig året om. Varje blomstjälk håller ca 10 dagar, men under blomperioden kommer nya blomstjälkar på löpande band, så den har blommor 1 1/2-2 månader. Ingen doft, om nu ngn. undrar om den luktar illa 😂

Nyckelord: Bulbophyllum fenestratum

Ge din åsikt
Cattlianthe Barefoot Mailman 'Exotic Sunset'. Från Goran.
H?r ser man b?ttre hur kompakt ? liten plantan ?r. Från Goran.

Man undrar hur en orkide' kan döpas till Cattlianthe Barefoot Mailman 'Exotic Sunset' Hur som, så är det blommor som lyser upp denna gråmulna dag. Jag gillar de mindre cattleyorna, för de tar inte så mkt. plats. Här är de briegeri och coccinea som håller nere storleken på denna hybrid. Denna gången blev de 9 blommor som doftar svagt.

Nyckelord: Cattlianthe Barefoot Mailman 'Exotic Sunset'

13 jul

Väldigt vacker och färggrann

13 jul

Eldig skulle jag vilja säga om denna hybrid

14 jul

Kanske personen som "fick" den, fick denna utan namn-etikett levererad av just en barfota brevbärare

Som vi när vi hittade en Hoya på Borneo, som ännu inte blivit namnad, Vi hittade den i ett träd med två olika hoyor i, för o komma till det trädet var vi tvungna o gå över en farm med höns o grisar. Denna Hoya heter än idag Hoya 'Chicken Farm', och kommer väl o göra det tills någon artbestämmer den. Men den har hetat så sedan 1997. Den andra hoyan som fanns i trädet var en Hoya mitrata, den var lätt o känna igen. Men vi kallade båda för Chicken Farm 1 och 2, tills vi var säkra

15 jul

15 jul

Där hittade du de rätta epitetet obovata för denna hybrid - eldig, som beskriver blommans färg precis.
Tar de så lång tid obovata att artbestämma å sätta nytt namn på en planta? Kanske Hoya wiberginensis hade varit fint?

15 jul

Den finns redan men heter Hoya wibergiae Hittade den på min allra första hoyaexpedition, till Filippinerna 1995, Tillsammans med Dale Kloppenburg o Ted Green Hittades på ön Palawan

15 jul

Hoya wibergiae. Från obovata.

16 jul

Inte dåligt att ha en planta uppkallad efter sig . Snygga blommor i den bollen, å undrar om det är en blomma i din samling?

16 jul

Jo den finns här samma planta sen 1995, då den kom med hem som stickling

Ge din åsikt
Från stulun.

3e Trpla på kort tid som blommar.
Det är min första Trpla, från första besöket som VSOS gjorde hos Karge i Dahlenburg i början på 00-talet.
Den har varit lite på dekis några år men verkar nu vilja börja om igen.
Lite större blomma än det normala, tyvärr bara en denna gången men det kompenseras av storleken Fylligare färg än ren tortilis men lite mindre skruvade tepaler.
Tror det finns en gammal bild i mitt album från när det begav sig förra gången för mer än 20 år sedan.

Nyckelord: Trichopilia tortilis Large x turialbae Alpha

11 jul

Den var fin Grattis

12 jul

Vacker blomma . Inte alltid de blommar så överdådigt, men man får passa på att glädjas om blomman är så här vacker.

Ge din åsikt

Varmväxande art från Brasilien. Odlar den I västerfönster med extraljus på vintern.

10 jun

Förtjusande vacker

11 jun

Ja den är så vacker. Jag har inte loggat in här på flera år men nu ska det bli av igen. Jag känner igen några av er på signaturerna, lite kul.

11 jun

Helt underbart vacker

19 jun

Wow ??

29 jun

Snyggt värre, så grattis den fina blomningen . Är lite avis, eftersom min inte vill blomma i år, som den brukar göra. Odlar under samma förhållanden som dej, å fina bryt har de kommit, men inga skidor .

6 jul

Tack!
Jag hade i juli 2009 förmånen att besöka Karges orkideodling i Tyskland. Köpte då denna C. i. Orlata och en C. aurantiaca. Det fanns mer än 100 nästan blomstora ungplantor att välja mellan av båda arterna. Jag kunde välja (tog minst 30 min) ut de starkaste, största, med dubbla skott och massor av fina rötter. Nu 15 år senare kan jag konstatera att båda plantorna presterat väl hela tiden. Så även urvalet har betydelse.
Mvh
Mikael

8 jul

+ 11 jul

Visst är de så Mikael Gustafsson , att välja ut den kraftigaste plantan är de bästa. Tyvärr så är det numera för dyrt och för jobbigt -p.g.a. ålder- , att åka runt i tyskland å hälsa på odlarna. Nu när man är hänvisad till nätet, vet man ju aldrig vad man får.
Så håller med dig Mikael.....de hade varit bättre att få välja ut sin planta själv!!

Ge din åsikt

C. labiata växer närapå 100 mil längre söderut än C. dowiana, och även en bit söder om C. jenmanii. Det bör väl ge andra förutsättningar.

Nu har min C. labiata startat ett nytt skott. Det tolkar jag som att regnperioden redan börjat i dess hemtrakter. Den har hållit formen på blad och bulber under vintern, trots väldigt lite vatten tillfört.

Min C. dowiana verkar annars mest tålig av de tre. Den har fått minst vatten, endast lättare dusch ovanpå komposten, som snabbt torkat upp. Den visar inte tillstymmelse till uttorkning av vare sig blad eller bulber.

C. jenmanii verkar däremot inte må så bra. Alla dess bulber och blad är skrumpna, förutom det skott som kom i våras. Jag förstår det inte. Jag har börjat vattna den lite mer än de andra, och även emellanåt dränkt ner komposten, men det hjälper inte, bladen är fortfarande skrumpna.

Nyckelord: dowiana, Cattleya labiata, jenmanii

11/3 -23

Undrar om din C. jenmani har några rötter.

12/3 -23

En del rötter syns genom plastkrukan och ovanpå komposten (velamen är lite brunaktig på vissa ställen). Jag har borrat flera stora hål runt krukan, och använder grov bark med endast lite mossa, så jag tror inte det är någon risk att rötterna ruttnat.

Det är ett element under fönsterbänken. Kanske den står för varmt om natten. Men de andra två C. står likadant. Flera vattenfat runt om. Tyvärr har jag inget uterum där temperaturen kan regleras lämpligt.

Den har inte fått någon näring under vintern. Kanske jag borde ge den lite näring, trots att den ännu inte börjat skjuta nya skott eller rötter.

17/3 -23

"velamen är lite brunaktig på vissa ställen"

Ja, ja, jag inser ju nu att det där inte låter så bra. Men jag vet inte om detta betyder att rötterna är på väg att dö. Eller om det är naturligt att velamen blir lite beige eller brunaktig med tiden, av beläggning eller annat. Men de lyser inte grönt som helt vita rötter gör när de får vatten på sig.

18/3 -23

Är roten brun på ytan är den död eller döende

19/3 -23

Tack oled, jag skall plantera om den och se vad jag kan göra åt det. Men jag skall ordna fram lite ny mossa först.

19/3 -23

Just den här plantan hade pyttesmå svart ohyra (1/2 mm eller mindre) som sprang omkring på nya skottet i våras. De verkar ha kommit med från leverantören. Men jag fick bort dem ganska snabbt efter ha dränkt ner krukan några gånger. Kanske detta är en eftereffekt.

29/3 -23

Jag har planterat om min C. jenmanii, men tror tyvärr inte den kommer överleva. Den hade nästan inga bra rötter. Jag lät några sitta kvar som stöd. Och ändå har jag använt grov bark och luftiga krukor med stora hål runt om. Det är verkligen en svår konst, balansgången mellan fuktighet och upptorkning. Kanske jag skulle placera den i en sluten plastcylinder som jag gjort med min Epi. pseudoepidendrum för att få upp luftfuktigheten.

Nu förstår jag varför mer erfarna odlare föredrar syntetisk kompost framför mossa. Max en säsong, sedan har den smulats sönder. Och helst skall ju inte Cattleya planteras om oftare än absolut nödvändigt.

30 april

Min C. jenmanii dog tyvärr. Väldigt tråkigt att gå miste om den.

Och min C. dowiana aurea verkar inte heller må så bra. Flera av bladen har blivit småbuckliga - uttorkning tror jag. Det är svårt att få upp luftfuktigheten. Sprejar varje dag, har flera vattenfat runt om, och remsor av fukt-filt hänger på pinnar, och jag genomdränker komposten i 20 minuter en gång i veckan (utom under torrperioden). Kanske rötterna har ruttnat, men de som är ovan komposten ser friska ut. Känns inte läge att ta upp och plantera om.

Min C. labiata mår mycket bättre, men jag måste vara mer försiktig mot solskador. Nu när det blivit varmare kan balkongdörren stå öppen hela tiden så det fläktar.

28 jun

Min C. dowiana aurea tynar. Det enda kvar att göra var att ta upp och plantera om. Alla rötterna undertill var ruttna, på samma sätt som min döda C. jenmanii. Båda var planerade i plastkruka med stora hål på sidorna, så de borde ha fått tillräckligt med luft. Kanske det blev för torrt. Nu har jag planterat om C. dowiana aurea i en helt genomskinlig glaskruka (utan hål). C. labiata trivs i en sådan, och har många fina rötter (de verkar tycka om ljuset). C. dowiana aurea har fått ett par nya rötter upptill, och ett pyttelitet skott verkar på gång. Förhoppningsvis har den fortfarande en chans.

29 jun

Måste tyvärr riva upp den igen, och plantera om en gång till. Nu står den i barkbitar ca 2 cm stora, vilket visserligen anses vara ganska grovt, men det blir ändå för grötigt; de håller fukten för länge. Jag skall använda riktigt stora bitar istället, ca 5 cm och tjocka, med mindre mängder mossa emellan. Det trivs min C.labiata i.

29 jun

Ja du Dryad man blir inte alltid klok på vad som fungerar och inte. Jag odlar i terracotta-färgade plastkrukor(inga xtra hål) och som medie GreenMix och några i bark. De som står i GreenMix står oftast med vatten på fatet(på sommarhalvåret), eftersom ingen risk att mediet faller samman å ruttnar. De som står i bark, så är de ca 1,5 cm.s bitar och lite tillsatt mossa. Vattnas ca 1-2 ggr. i veckan, beroendes på hur varmt det är. Sköter mina väldigt olika å då med tanke på vad de står i. Resultatet för Cattleyor å närstående är väl hyfsat bra, med blommor och tillväxt.
Mitt stora intresse är annars Paphiopedilum å Phragmipedium, å dessa växer i plastkrukor med GreenMix.

30 jun

Goran, jag får väl skaffa en påse GreenMix. Det verkar vedertaget bland orkideodlare och väldigt effektivt. Har endast sett det i mindre mängd nedblandat i plantor jag köpt tidigare (Phragmipedium sedenii). Men fått för mig att bara använda naturliga material, som i Naturen - bark och mossa (och tillsatt brett näringstillskott).

Jag vet att flera av er odlar i stora terracotta-färgade plastkrukor (och lyckas MYCKET bra). ... Och då kommer ändå inte något ljus till rötterna.

Jag dränker ner mina plantor en gång i veckan. Men sprejar för övrigt blad och ytliga rötter nästan varje dag - jag vågar inte låta dem stå helt torra för länge (särskilt inte såsom nu när många av rötterna har dött, och bulberna dessutom ser tunna ut).

Ge din åsikt
Från Dorra.

Fem sådana blomställningar började gro... var och en brukat bli 30 cm lång med över 50 blommor. En av dem blev dock hämmad, vissnade och ramlade av, och jag "var ju såklart tvungen" att bryta en andra av dessa 🤬
Kvar är 3... tyvärr kortlivade blommor och i dagens värme hinner de med största sannolikhet inte öppna sig samtidigt...
Ändå... det tar alltid andan ur mig när Den. thyrsiflorum blommar 😀

20 jun

Grandios i alla fall..
Trevlig midsommar!

29 jun

Härlig när den blommar, så bra odlat .

Ge din åsikt
Från Goran.

Denna arten reg. 2014, från att tidigare gått under Paph. concoler var. longipetalum 'striata'. Paph. josianae kommer från Myanmar, å den vill växa varmt och fuktigt året om. Växer där på kalkberg på låga höjder, så fördel med lite kalk i planteringsmtrl. Blommar vår-sommar och nu med 12 cm. stor blomma. Har den planterad i GreenMix med lite tillsatt äggskal och minst 18 grader. Plantan köptes från Hans Christiansen på Orchidegartneriet i Fredensborg för några år sedan.

Nyckelord: Paphiopedilum josianae

30 maj

Tjusig och blomman är stor

10 jun

Magnifik

Ge din åsikt
Brassavola David Sander. Från anitta.
Wilsonara. Från anitta.
Oncidium. Från anitta.

Nu blommar Brassavola David Sander. Blomman är stor ca 15 cm tvärsöver. En Oncidium hybrid samt Wilsonara blommar också

Nyckelord: Wilsonara, Brassavola David Sander, Oncidium

3 jun

En fin färgexplosion!

6 jun

Härligt med fina färger och förmodar väldoft från Brassavolan, så fint odlat anitta

10 jun

Ja härliga färger!

Ge din åsikt
Från Goran.

Äntligen en blomning på denna plantan som köptes 2002. Den har hängt i taket i mitt lilla växthus för att få mkt. ljus och den har varit planterad i samma GreenMix sedan köpet. Den växer vilt från norra Indien, Myanmar, Thailand och till Vietnam. Får reducerat med vatten på vintern och vattnas rejält på våren å sommaren. Dendrobium thyrsiflorum reg. redan 1871, så den har funnits länge i odling.

Nyckelord: Dendrobium thyrsiflorum

31 maj

Jättefint odlat. Om det fanns något problem verkar det vara avklarat sedan ett tag!

1 jun

Verkligen vacker med många härliga blommor

4 jun

Fantastisk blomning. Där fick du valuta för lång ansträngning och tålamod. Kan slå vad om att den doftar härligt också.

10 jun

Helt underbar!

Ge din åsikt

Persikoskalsfärger i mustiga toner.

Inköpt 9/5-24 på Bauhaus

Nyckelord: Phalaenopsis

Ge din åsikt

Helt (ljus-)gul.

Inköpt 9/5-24 på Bauhaus.

Nyckelord: Phalaenopsis

Ge din åsikt

Några Phallar och Dendrobium polyanthum blommar nu. Dendrobium palpebrae har blommat färdigt

Nyckelord: Dendrobium palpebrae, Phalaenopsis, Dendrobium polyanthum

9 maj

Fina blommor, blir fundersam, den där D. polyanthum ser ut som den jag har som D. pierardii (aphyllum) är de synonymt?? Iaf är de väldigt lika.....

10 maj

Härligt när de blommar. Jag reagerade oxå på polyanthum, som påminner en del om pierardii. De skiljer lite mellan individer inom arterna, men de jag lägger märke till är att läppen är så vit på polyanthum. På min pierardii är läppen mer krämfärgad, men annars ganska lik. De är ju godkända som arter båda, så ngt. är de som skiljer dem åt

10 maj

Tack obovata När du säger det så blev jag fundersam Plantan är köpt från Schwerter och det är inte första gången de skickar felnamnade. Det står på lappen D. polyanthum x loddigesii och kollade så båda arterna har gult i mitten så mest troligt är det då pierardii, ser ut likadan i alla fall

10 maj

Tack Goran Jag måste kolla vidare vad det kan vara

10 maj

Jag har kollat en sida och det ser ut som min polyanthum sidan kan ni se här

11 maj

Dendrobium är ju ett jättestort släkte anitta , så inte så konstigt om de finns de som är ngt. lika varandra. Jag brukar säga, att är bara blomman vacker - som din är - så då får den heta de som står på etiketten. Botanikerna döper om och flyttar stup i ett, så inte lätt för oss amatörer att hänga med. Hoppas din D. polyanthum frodas å kommer glädja dig (och oss) i många år framöver. Hos mig är de inte många Dendrobier som trivs - har liksom aldrig kommit på knepet med de släktet

14 maj

Från obovata.

Så här ser min pierardii/aphyllum ut

16 maj

Det är mycket lik min "polyanthum" till och med röda streck inuti i läppen

Ge din åsikt
Från stulun.

Tacksam blommare varje vår. Årlig omplantering för bästa resultat.
Rumstemperatur med tilläggsbelysning.

Nyckelord: Trichopilia tortilis

10 maj

Trichopilia suavis. Från Goran.

Vackra blommor......så bra odlat. Jag har ingen större lycka med detta släktet. Har två plantor tortilis, som aldrig blommat (minst 20 år gamla) och en suavis som blommar i år. Trich. suavis blommade inte förra året, å nu bara med en stjälk igen med två blommor (se bild). Har funderingar på om att öka näringen, så att den producerar flera bryt som kan blomma.

10 maj

Drömmen är väl att ha blomning runt hela krukan
De blommar på våren på nya höstbulber. Funderar på att lägga till lite benmjöl tidig vår. Vad tror du Goran

11 maj

Drömmen är att få blommor överhuvud taget på tortilis. Plantorna växer med nya bulber vart år - men inga blommor .
Har inte försökt med benmjöl, för osäker på hur de fungerar i en kruka. Tulpanerna i trädgården får en dos varje år, å de blommar superfint av det. Ska göra ett försök med den ena tortilisen, med att tillsätta lite benmjöl. Tänker mig typ tre teskedar, eftersom jag odlar i GreenMix, som håller näringen bättre än i bark. Får se nästa år, om jag oxå kan visa fina bilder på tortilis-blommor

11 maj

Från obovata.

Min hybrid T. tortilis x coccinea blommar troget varje år, tror jag blir tvungen o plantera om den i år, för den håller på o spränger krukan. Har inte gjort det sen jag köpte den här av Svetlana här på OP, 2019 (lite röd om kinderna nu) 5 år sedan oj, ja då borde den få en ny kruka med fin bark

11 maj

+ 13 maj

obovata Fin blomning. Ska skaffa den också!
Goran Jag har redan beställt en suavis.
Det verkar inte som min gamla tortilis Large x turialbae Alpha vill blomma i år. Såg precis att Roelke hade registrerat den som Senne Star. Den jag har är köpt innan dess kanske 20 år sedan när vi gjorde besök hos Karge. Ska sköta om den lite bättre så kanske det går.
Tycker Trpla är små och behändiga precis som minicattleorna.

11 maj

Stulun Kanske kan dela min när jag planterar om den om du skulle vara intresserad

13 maj

Trevligt!
Hör gärna av dig när det blir aktuellt!!

13 maj

Ja absolut

13 maj

Ser fram emot det!!

Ge din åsikt

Kommer från Filippinerna. Jag odlar den I västerfönster, något extraljus på vintern och något skuggan på sommaren.

12 april

Underbar

13 april

Wow! Jag har ingen hand alls med de arterna.

19 april

Grattis! Snyggt bladverk.

21 april

Snyggt! Min har inte samma tur. (:

Ge din åsikt