Alla dagboksinlägg

i går 23:24

16/1: Laelia gouldiana

Mexikansk laelia som blommar villigt. Jag tycker också den är lättodlad. Kommer från Börje för några år sedan. Två stänglar i år.

Tyvärr är denna arten utrotad i det vilda.

Nyckelord: Laelia gouldiana

idag 09:18

Fin o verkligen färgglad.

idag 16:05

Praktfull och nästan lite självlysande färg!

Ge din åsikt
Phrag. Mem. Dick Clents. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Årets första blev Phragmipedium Mem. Dick Clements. Den blommar för 3e året.

Julens färger råder fortfarande..

Nyckelord: Phragmipedium Mem. Dick Clements

15 jan

Härlig hybrid!

i går 08:41

Fascinerande orkidé som kommer med blomma efter blomma på stängeln.

Ge din åsikt
Från Martina.

Draculan har börjat jobba på blomstänglar!

Tack för delningen Börje! Den verkar trivas bra.

Nyckelord: Dracula, Draculalotax

11 jan

Häftigt Martina. Det glädjer mig mycket att du lyckas. Snabb respons på plantan.

13 jan

Tack! Nu hoppas jag bara att de orkar utvecklas ända till blomma!

15 jan

Härligt!

Ge din åsikt

Kommer från SE Asien och trivs i en varm och ljus miljö. Den växer på kalkberggrund så det är bra att tillsätta lite kalksand eller musselskal i substratet.

6 jan

Fina blad och en lite udda blomma för mig!

Ge din åsikt

Blommar troget runt jul var år sedan jag köpte den av Hans Christianssen på Orchidegartneriet i början av 1980-talet. Kommer från Venezuela, blommorna doftar såpa eller PEZ godis.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cattleya percevaliana

3 jan

Vilken härlig Cattleya

Ge din åsikt

Från Vietnam. Odlar den ganska varmt. Blomman doftar svagt ros.

Nyckelord: Paphiopedilum delenatii

29/12 -21

Bara att gratulera när du har doft på din, för de är ju inte vanligt bland paphar. Har själv sju olika kloner, men ingen av dem doftar . Är de ngn. speciell tidpunkt på dygnet den doftar??

31/12 -21

Grattis, både till blomningen och till en klon med doft.

2 jan

Oj ja vilken tur jag har ang doftande P d. Man borde tänka på doft vid fröförökning!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

18/12 -21

18/12: Julblomman

Så var det dags för Laelia autumnalis igen. Kommer stadigt varje år mellan Lucia och jul.
Med stängeln 50 cm, mild och god doft.
Ursprung Börje Boklund bolebo

Nyckelord: Laelia autumnalis

20/12 -21

Fin! God Jul!

20/12 -21

God Jul själv Merwic!
Hoppas det går bra med odlingarna.

22/12 -21

Härligt med pålitliga blommare, å den e ju väldigt vacker . God Jul Sture!

22/12 -21

God Jul till dig Göran!

24/12 -21

Härlig blomning!

Ge din åsikt
Rhyntonleya Miva Passionata. Från anitta. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Nu blommar min Paphiopedilum Pinocchio alba. Rhyntonleya Miva Passionata har också blommat nyligen

Nyckelord: Rhyntonleya Miva Passionata, Paphiopedilum Pinocchio alba

23/12 -21

Fina blommor . God Jul anitta

23/12 -21

Tack God jul till dig med GöranÅ

Ge din åsikt
Fdk After Dark Black Pearl. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Äntligen ville den slå ut
Fredclarkiara After Dark Black Pearl.
Då kommer den lagom till 3e advent,
Fredclarkeara After Dark Black Pearl. 35 blommor på 2 stänglar. Stark doft fm fram till kl 15 av bubbelgum - angenäm.
Har haft den i 2 år, första blomning.

Nyckelord: Fdk Black Pearl After Dark

16/12 -21

Fantastisk blomning, grattis!

22/12 -21

Jättefin blomning . Ser att den har vuxit till bra denna säsongen.

Ge din åsikt

Jag beställde en Cattleya dowiana var. aurea (min första C.) från Großräschener, och efter oroligt väntande kom den efter knappt en vecka, väl paketerad. Min första akutåtgärd var att snabbt få upp den i ljuset, och ge den en bris av nytt syre. Gav rötterna en lätt dusch och satte krukan på ett fat med lite vatten. En fin grön planta på ca 25 cm, med flera mindre skott. Jag är väldigt nöjd. Och bladen är så underbar form på.

Jag är livrädd för att övervattna den! Vågar inte ens ha den kvar på fatet med vattnet! Så tog bort detta, och satte fat med vatten runt om istället. Denna hyperkänsliga art sätter nog problemet med övervattning av orkideer på sin spets. Under vintern skall den nästan inte ha något vatten alls, och helt torka under ett par veckors tid. Får se om jag klarar detta, och kan hejda mitt "välmenande" vattnande.

Har försiktigt planterat om den i en lite större genomskinlig plastkruka (som jag borrade flera hål i). Då får åtminstone rötterna lite extra ljus. Stora tjocka barkbitar (ca 2 cm x 4 cm) i botten, sedan mellanstor bark mellan rötterna, och några små tussar vitossa. Upptäckte en liten vit insekt (2 - 3 mm lång, förmodligen ett kvalster) i barken den kom med, men spolade ivrigt bort den innan jag hann titta närmare. Vågade inte återanvända den barken. Hoppas det inte sitter ägg kvar runt plantan.

Jag gav den en omgång orkidenäring (inkl. calcium och magnesium), men kommer nog inte göda den mer i vinter.

Bladen, som tenderar att växa horisontellt, är svåra att binda upp, får inte riktigt grepp om dem. Så får nog ta hjälp av blompinnar.

Jag inser, att om jag inte investerar i extrabelysning, så kan jag förmodligen inte få denna att blomma. Mitt primära mål nu är att få plantan att överleva. Om jag flyttar till sydligare breddgrader, vilket jag hoppas, då kommer jag ta den med mig! Jag har även satt en spegel bredvid för att reflektera mer ljus.

Enligt orchidspecies.com är C. dowiana och C. aurea (i.e. C. dowiana var. aurea) två skilda arter. De har även olika doft.

Nyckelord: Cattleya dowiana var. aurea

6/11 -21

De va modigt att plantera om vid denna tiden, de hade inte jag vågat

7/11 -21

GöranÅ, den kom i en liten brun plastkruka. Jag ville ge rötterna mer ljus och luft, och det blir lättare att hålla koll på fuktigheten i komposten.

8/11 -21

Großräschener har väldigt fin kvalitet på sina plantor. Har köpt plantor därifrån 4 ggr. och de har varit välrotade med fina rötter å friska fina i bladen. Absolut en odlare man kan rekommendera.
Angående krukor så använder jag inte transparenta krukor, för det bildas alger på insidan. Det ser inte snyggt ut, å då har ju inte transparenta krukan ngn. fördel precis. Hade ett antal orkidéer i dessa krukor en tid, men använder mestadels nu terrakotta-färgade plastkrukor för det ser bra ut, å fungerar bäst för mitt innehåll i krukorna.

9/11 -21

Jag har inte märkt alger ännu på de genomskinliga plastkrukorna. Håller med om att de inte alltid är så snygga. Jag brukar placera de lite diskret bredvid eller bakom andra krukor; då blir de nästan omärkliga och plantan tar själv hela uppmärksamheten, vilket är bra. Andra har jag ställt i mer dekorativa ytterkrukor eller korgar. Däremot tycker jag genomskinliga glaskrukor (Coop, Plantagen) med fast fat är snygga. På den sorten har jag fått lite alger.

9/11 -21

Jag får lite svindel när jag tänker på vad jag gett mig in på med den här Cattleyan. Det är som att ha fått ett litet barn som kräver ständig uppmärksamhet.

20/11 -21

Det är en utmaning i återhållsamhet att inte vattna denna planta. Det går emot allt mitt impulsiva omdöme. Insikt kommer långsamt.

Så luftigt som jag planterat den, torkar den upp mycket fort. Även efter genomvattning. Jag brukar trots allt ge den en lätt dusch varje morgon, när krukan är lätt som fnöske, vilket torkar upp nästan omedelbart. (Dag- och natt-temp är nog ganska lagom, inte för varmt.) Jag har inte ordnat med fläktsystem, men när vädret tillåter ser jag till att vind blåser från fönstret. Annars fläktar jag för hand med en bit kartong några gånger om dan. Jag har inte heller lampor i fönstret, men köpte en 40×30 cm spegel, och bedömer att plantan nu får närpå dubbelt av vanlig dagsbelysning i mitt söderfönster. Men det är ju inte många ljustimmar denna mörka årstid. Skulle hoppas Solen kunde titta fram lite oftare. Återstå att se vad det blir av detta.

Plantan verkar dock trivas bra så här långt. Nya rötter tittar fram, och en slingrar sig som en snok några millimeter om dagen. Men detta kanske inte är så bra, då vintern skall vara viloperiod. Bör jag försöka bromsa upp denna tillväxt genom att ge den ännu mindre vatten?

14/12 -21

Från Dryad.
Från Dryad.

Så här ser plantan ut som jag fick. Den står i en 11,5 cm diameters kruka. Bladen är provisoriskt uppbundna, och jag testar mig fram.

Jag läste i en artikel att December och Januari är den definitiva torrperioden, så nu håller jag nere vattningen till endast en lätt dusch på morgonen, som snabbt avdunstar. Den sista veckan i December och första i Januari, har jag tänkt att inte ge den något vatten alls. Bulberna ser ihopdragna ut. Försöker ge den såpass mycket fuktighet att den precis klarar det. Jag har även satt en extra spegel bredvid, så nu är det två, och bladen får ljus från alla håll.

Det var inte min avsikt att börja med en sån här svår Cattleya. Det bara blev så. Jag ville egentligen köpa en C. labiata eller jenmanii (om de verkligen är lättare!!), men har inte sett något exemplar ännu som jag riktigt fastnat för. När den här C. dowiana aurea dök upp, ville jag inte missa chansen.

Jag tycker den ser ut att må bra, och tror och hoppas det. Den får mycket omsorg och kärlek. Men det är möjligt att årsrytmen är störd av för lite ljus trots allt, då plantan på kort tid skjutit ut tre nya luftrötter.

15/12 -21

Lycka till!

22/12 -21

Lycka till!

Ge din åsikt
Oncostele Midnight Miracles. Från GöranÅ.
Oncostele Midnight Miracles. Från GöranÅ.

En riktig färgklick som lyser upp i all grönska i vardagsrummet, så här i slutet på hösten.
Det är en primärhybrid mellan Rhyncostele bictoniensis och Oncidium cariniferum, som är planterad i GreenMix å trivs på fönsterbänken i västerfönstret.

Nyckelord: Oncostele Midnight Miracles

27/11 -21

Verkligen en färgklick! Lämplig julblomma.

29/11 -21

Ja Merwic , den är verkligen röd, så den passar som julblomma

29/11 -21

Vackra och fina färger

4/12 -21

Ja härlig färg!

Ge din åsikt

Nu blommar min Maxillaria schunkeana som jag beställde från Wubben för några veckor sen. Det blev tre blommor Plantan härstammar från Brasilien.

Nyckelord: Maxillaria schunkeana

29/11 -21

Tycker den e sååå häftig med sina mörka, nästan svarta blommor . Lycka till med odlingen anitta !

29/11 -21

Tack

2/12 -21

Oaoo, har den doft?

3/12 -21

Tack Mikael Nej, den doftar inte.

Ge din åsikt

Andra omgången från samma stängel.

29/11 -21

Härligt att den kommer en gång till, för blommor får man aldrig nog av

1/12 -21

Kan komma i några omgångar, kanske blir en tredje också 'med en gnutta flax' men den är bara liten fortfarande.

2/12 -21

Läcker!

Ge din åsikt

27/11 -21

27/11: Bc Maikai

Blommar nu med tre blommor

Nyckelord: Bc Maikai

29/11 -21

Vackra blommor . Doftar den gott oxå anitta ?

29/11 -21

Tack GöranÅ, den doftar inte, tyvärr, men det gör ingenting, blommorna är vackra och det finns andra som doftar

Ge din åsikt
Paphiopedilum gratrixianum. Från Merwic.

Delning som jag fick av en vän för ca 15 år sedan. På lappen står det "Purple Mountain x Billy´s Dark One". Denna klon har mindre fläckar och mörkare lila färg på "seglet".

Paphiopedilum gratrixianum växer i det vilda i sydöstra Laos, norra Vietnam samt i delar av Yunnan-provinsen av Kina. Den växer där det alltid är fuktigt vilket gör att denna inte vill ha någon torrare vila. Växer bra i rumstemperatur. denna har jag under 4 st 55 W T5-lysrör (865).

Nyckelord: Paphiopedilum gratrixianum

24/11 -21

Underbar!

29/11 -21

Intressant gratrixianum, då den skiljer sig så mkt. från de jag sett av arten. Som du skriver Merwic så är de en lättodlad art som går bra på fönsterbänken, å dessutom lagom storlek

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.