Alla dagboksinlägg

idag 11:34

+ idag 11:40

26/5: Paphiopedilum josianae

Från Goran.

Denna arten reg. 2014, från att tidigare gått under Paph. concoler var. longipetalum 'striata'. Paph. josianae kommer från Myanmar, å den vill växa varmt och fuktigt året om. Växer där på kalkberg på låga höjder, så fördel med lite kalk i planteringsmtrl. Blommar vår-sommar och nu med 12 cm. stor blomma. Har den planterad i GreenMix med lite tillsatt äggskal och minst 18 grader. Plantan köptes från Hans Christiansen på Orchidegartneriet i Fredensborg för några år sedan.

Nyckelord: Paphiopedilum josianae

Ge din åsikt

Persikoskalsfärger i mustiga toner.

Inköpt 9/5-24 på Bauhaus

Nyckelord: Phalaenopsis

Ge din åsikt

Helt (ljus-)gul.

Inköpt 9/5-24 på Bauhaus.

Nyckelord: Phalaenopsis

Ge din åsikt

Några Phallar och Dendrobium polyanthum blommar nu. Dendrobium palpebrae har blommat färdigt

Nyckelord: Dendrobium palpebrae, Dendrobium polyanthum, Phalaenopsis

9 maj

Fina blommor, blir fundersam, den där D. polyanthum ser ut som den jag har som D. pierardii (aphyllum) är de synonymt?? Iaf är de väldigt lika.....

10 maj

Härligt när de blommar. Jag reagerade oxå på polyanthum, som påminner en del om pierardii. De skiljer lite mellan individer inom arterna, men de jag lägger märke till är att läppen är så vit på polyanthum. På min pierardii är läppen mer krämfärgad, men annars ganska lik. De är ju godkända som arter båda, så ngt. är de som skiljer dem åt

10 maj

Tack obovata När du säger det så blev jag fundersam Plantan är köpt från Schwerter och det är inte första gången de skickar felnamnade. Det står på lappen D. polyanthum x loddigesii och kollade så båda arterna har gult i mitten så mest troligt är det då pierardii, ser ut likadan i alla fall

10 maj

Tack Goran Jag måste kolla vidare vad det kan vara

10 maj

Jag har kollat en sida och det ser ut som min polyanthum sidan kan ni se här

11 maj

Dendrobium är ju ett jättestort släkte anitta , så inte så konstigt om de finns de som är ngt. lika varandra. Jag brukar säga, att är bara blomman vacker - som din är - så då får den heta de som står på etiketten. Botanikerna döper om och flyttar stup i ett, så inte lätt för oss amatörer att hänga med. Hoppas din D. polyanthum frodas å kommer glädja dig (och oss) i många år framöver. Hos mig är de inte många Dendrobier som trivs - har liksom aldrig kommit på knepet med de släktet

14 maj

Från obovata.

Så här ser min pierardii/aphyllum ut

16 maj

Det är mycket lik min "polyanthum" till och med röda streck inuti i läppen

Ge din åsikt
Från stulun.

Tacksam blommare varje vår. Årlig omplantering för bästa resultat.
Rumstemperatur med tilläggsbelysning.

Nyckelord: Trichopilia tortilis

10 maj

Trichopilia suavis. Från Goran.

Vackra blommor......så bra odlat. Jag har ingen större lycka med detta släktet. Har två plantor tortilis, som aldrig blommat (minst 20 år gamla) och en suavis som blommar i år. Trich. suavis blommade inte förra året, å nu bara med en stjälk igen med två blommor (se bild). Har funderingar på om att öka näringen, så att den producerar flera bryt som kan blomma.

10 maj

Drömmen är väl att ha blomning runt hela krukan
De blommar på våren på nya höstbulber. Funderar på att lägga till lite benmjöl tidig vår. Vad tror du Goran

11 maj

Drömmen är att få blommor överhuvud taget på tortilis. Plantorna växer med nya bulber vart år - men inga blommor .
Har inte försökt med benmjöl, för osäker på hur de fungerar i en kruka. Tulpanerna i trädgården får en dos varje år, å de blommar superfint av det. Ska göra ett försök med den ena tortilisen, med att tillsätta lite benmjöl. Tänker mig typ tre teskedar, eftersom jag odlar i GreenMix, som håller näringen bättre än i bark. Får se nästa år, om jag oxå kan visa fina bilder på tortilis-blommor

11 maj

Från obovata.

Min hybrid T. tortilis x coccinea blommar troget varje år, tror jag blir tvungen o plantera om den i år, för den håller på o spränger krukan. Har inte gjort det sen jag köpte den här av Svetlana här på OP, 2019 (lite röd om kinderna nu) 5 år sedan oj, ja då borde den få en ny kruka med fin bark

11 maj

+ 13 maj

obovata Fin blomning. Ska skaffa den också!
Goran Jag har redan beställt en suavis.
Det verkar inte som min gamla tortilis Large x turialbae Alpha vill blomma i år. Såg precis att Roelke hade registrerat den som Senne Star. Den jag har är köpt innan dess kanske 20 år sedan när vi gjorde besök hos Karge. Ska sköta om den lite bättre så kanske det går.
Tycker Trpla är små och behändiga precis som minicattleorna.

11 maj

Stulun Kanske kan dela min när jag planterar om den om du skulle vara intresserad

13 maj

Trevligt!
Hör gärna av dig när det blir aktuellt!!

13 maj

Ja absolut

13 maj

Ser fram emot det!!

Ge din åsikt

C. labiata växer närapå 100 mil längre söderut än C. dowiana, och även en bit söder om C. jenmanii. Det bör väl ge andra förutsättningar.

Nu har min C. labiata startat ett nytt skott. Det tolkar jag som att regnperioden redan börjat i dess hemtrakter. Den har hållit formen på blad och bulber under vintern, trots väldigt lite vatten tillfört.

Min C. dowiana verkar annars mest tålig av de tre. Den har fått minst vatten, endast lättare dusch ovanpå komposten, som snabbt torkat upp. Den visar inte tillstymmelse till uttorkning av vare sig blad eller bulber.

C. jenmanii verkar däremot inte må så bra. Alla dess bulber och blad är skrumpna, förutom det skott som kom i våras. Jag förstår det inte. Jag har börjat vattna den lite mer än de andra, och även emellanåt dränkt ner komposten, men det hjälper inte, bladen är fortfarande skrumpna.

Nyckelord: jenmanii, Cattleya labiata, dowiana

11/3 -23

Undrar om din C. jenmani har några rötter.

12/3 -23

En del rötter syns genom plastkrukan och ovanpå komposten (velamen är lite brunaktig på vissa ställen). Jag har borrat flera stora hål runt krukan, och använder grov bark med endast lite mossa, så jag tror inte det är någon risk att rötterna ruttnat.

Det är ett element under fönsterbänken. Kanske den står för varmt om natten. Men de andra två C. står likadant. Flera vattenfat runt om. Tyvärr har jag inget uterum där temperaturen kan regleras lämpligt.

Den har inte fått någon näring under vintern. Kanske jag borde ge den lite näring, trots att den ännu inte börjat skjuta nya skott eller rötter.

17/3 -23

"velamen är lite brunaktig på vissa ställen"

Ja, ja, jag inser ju nu att det där inte låter så bra. Men jag vet inte om detta betyder att rötterna är på väg att dö. Eller om det är naturligt att velamen blir lite beige eller brunaktig med tiden, av beläggning eller annat. Men de lyser inte grönt som helt vita rötter gör när de får vatten på sig.

18/3 -23

Är roten brun på ytan är den död eller döende

19/3 -23

Tack oled, jag skall plantera om den och se vad jag kan göra åt det. Men jag skall ordna fram lite ny mossa först.

19/3 -23

Just den här plantan hade pyttesmå svart ohyra (1/2 mm eller mindre) som sprang omkring på nya skottet i våras. De verkar ha kommit med från leverantören. Men jag fick bort dem ganska snabbt efter ha dränkt ner krukan några gånger. Kanske detta är en eftereffekt.

29/3 -23

Jag har planterat om min C. jenmanii, men tror tyvärr inte den kommer överleva. Den hade nästan inga bra rötter. Jag lät några sitta kvar som stöd. Och ändå har jag använt grov bark och luftiga krukor med stora hål runt om. Det är verkligen en svår konst, balansgången mellan fuktighet och upptorkning. Kanske jag skulle placera den i en sluten plastcylinder som jag gjort med min Epi. pseudoepidendrum för att få upp luftfuktigheten.

Nu förstår jag varför mer erfarna odlare föredrar syntetisk kompost framför mossa. Max en säsong, sedan har den smulats sönder. Och helst skall ju inte Cattleya planteras om oftare än absolut nödvändigt.

30 april

Min C. jenmanii dog tyvärr. Väldigt tråkigt att gå miste om den.

Och min C. dowiana aurea verkar inte heller må så bra. Flera av bladen har blivit småbuckliga - uttorkning tror jag. Det är svårt att få upp luftfuktigheten. Sprejar varje dag, har flera vattenfat runt om, och remsor av fukt-filt hänger på pinnar, och jag genomdränker komposten i 20 minuter en gång i veckan (utom under torrperioden). Kanske rötterna har ruttnat, men de som är ovan komposten ser friska ut. Känns inte läge att ta upp och plantera om.

Min C. labiata mår mycket bättre, men jag måste vara mer försiktig mot solskador. Nu när det blivit varmare kan balkongdörren stå öppen hela tiden så det fläktar.

Ge din åsikt

Kommer från Filippinerna. Jag odlar den I västerfönster, något extraljus på vintern och något skuggan på sommaren.

12 april

Underbar

13 april

Wow! Jag har ingen hand alls med de arterna.

19 april

Grattis! Snyggt bladverk.

21 april

Snyggt! Min har inte samma tur. (:

Ge din åsikt

Inköpt 30 mars på Coop (ist för påskblommor) för att ersätta den som gick hädan dagen innan.
Ersätter min gamla "Majrova" (nr.10) - som vissnade bort 2023 - då den har samma färgtoner - och som jag faktiskt inte hittat igen tidigare. Hoppas den är lika blomvillig som den gamla!

Nyckelord: Phaelenopsis

Ge din åsikt
Från Dorra.
Från Dorra.

Fredclarkeara After Dark 'SVO Black Pearl' FCC/AOS
Som gemförelse lägger jag bredvid upp en bild på Monnierara Millennium Magic 'Witchcraft' FCC/AOS, som blommade hos mig förra månaden.
Som det syns... Häxan har svartare blommor än Pärlan. 😀

13 mars

Härligt! Det är en kul grupp att odla, Catasetiine.

1 april

Verkligen mörka!

Ge din åsikt

Inköpt på IKEA 2/3-24

2-3 stänglar med många limegul-gröna blommor som doftar.
Ett fynd för 199:- i mina ögon även om jag misslyckas med att få den att blomma om.;)

Nyckelord: Cymbidium

4 mars

Kul att du hittade något annat än pallar på Ikea. Bra pris också.

4 mars

Ja, de överraskar ibland på blomavdelningen. Trodde prislappen var fel. Den något större i "riktiga" blomsteraffären kostar nästan 10 ggr så mycket.
Men 1/4 av rotklumpen hänger ovanför krukkanten, så jag får nog göra något åt det när den blommat klart.

Ge din åsikt
Cattleya percivaliana. Från Merwic.
Cattleya percivaliana. Från Merwic.

Detta är en art som i det vilda hittas i gränstrakterna mellan Venezuela och Colombia. Det är en art som är relativt lätt att odla eftersom den har växtsäsongen under våra sommarmånaderna. Det blommar normalt kring jul efter en kort vila. Detta är en planta jag importerade från AWZ, en korsning mellan två kända kloner, Summit och Remolacha. Jag är jättenöjd med storlek och form. Blommorna tycker jag doftar grönsåpa, inte helt angenämt...

Nyckelord: Cattleya percivaliana

9 feb

Väldigt vacker

9 feb

Underbar.

2 mars

Väldigt tjusig!

4 mars

Tack. Blommorna stog också väldigt länge.

Ge din åsikt

Inköpt på IKEA 2/3-24

Två stänglar med blommor "på steroider"!
Vit botten med rosa inslag samt mörkt vinröd "ripple" från kanterna som "blöder" lite inåt.
Svavelgult inne i mitten samt långa "fjärilsspröt" på läppen

Nyckelord: Phaelenopsis

4 mars

Snygg phalaenopsis. Särskilt läppen med gult och fläckarna i svalget. Den där rippeln är nog en vattendelare, jag själv är inte jätteförtjust.

Ge din åsikt
Från Dorra.
Från Dorra.

Monnieara Millennium Magic "Witchcraft"

14 jan

Underbar!

5 feb

Oj, den har jag aldrig sett förut, (vad jag minns...). Fantastisk!

Ge din åsikt
Från Dorra.

Black & White

1 feb

Läckra kontraster! Mina C. cristata har också börjat slå ut nu, pålitliga glädjespridare i vintermörkret.

3 feb

Snyggt! Min börjar få stänglar. Men så är den också i ett rätt kallt uterum över vintern, ner till 5 C, men ofta runt 10 C. Sen varierar det nog mellan kloner.

Ge din åsikt

Dessa tre och några till phal hybrider blommar nu mitt i vinter

Nyckelord: Dendrobium moniliforme, Sc Crystelle Smith

20 jan

Härligt att de blommar så fint hos dig nu anitta . SC. Crystelle Smith är en favorit hos mig, men mina är bara i knopp än så länge. Härligt med blommor mitt i vintern, så bra jobbat!

21 jan

Tack Göran Sc Crystelle Smith är en favorit, fin färgkombo

3 feb

Fina. Färgkombinationen i Crystelle Smith är fantastisk.

Ge din åsikt