OrkidéPrat är ditt kafferep om orkidéer. Vi har både trevligt och lär oss en massa tillsammans. Här finns mycket av vår gemensamma kunskap samlad, sorterad och ordnad i områden.
Introduktion till orkidéer och deras odling. Massor av råd i form av artiklar och bilder om hundratals släkten hittar du på version ett av råd-sidorna.
Behöver du info om ett specifikt släkte eller en viss art? Eller vill du helt enkelt surfa bland bilder och inlägg om dina favoritorkidéer? Kanske upptäcka nya favoriter? Här finns poster med olika släkten, arter och hybrider som nyckelord.
När önskelistan bli lång, eller passionen brinner, är det dags att införskaffa en ny orkidé. Men hur och från vem? Här finner du diskussioner som förts på OrkidéPrat om olika handlare. Dessutom inköp, byten och försäljningar medlemmarna emellan, samt sambeställningar.
Kommersiella odlare har ofta gott om spännande orkidéer.
Genom att köpa av och med varandra kan vi stödja varandras odlande och pressa ner omkostnader.
Stora och små grupper av personer med orkidéer som gemensamt intresse. Dessutom botaniska trädgårdar.
Små trevligt informella sammanslutningar.
Härliga föreningar med stadgar och medlemmar.
Statliga och ideella trädgårdar i hela världen.
Statliga och kommunala organisationer, samt andra icke vinstdrivande organisationer.
Orkidéer kan odlas nästan var som helst. För en specifik planta kan dock placeringen vara avgörande för tillväxt och blomning.
Odling i skåp (vivarium, terrarium eller akvarium) är ett sätt att imitera hur orkidéer har det i sin naturliga miljö. Ett växthus är ett försök att göra samma sak, fast i större skala. Det handlar om att skapa exempelvis en djungel, mitt i Norden.
Vanligaste stället att ha sina orkidéert på är inomhus. Var inomhus man har sina plantor varierar dock mycket.
Vissa orkidéer vill vara utomhus hela tiden, andra under sommaren. Sen har vi såklart växthuset -- det är ju utomhus men skapar en annan typ av miljö.
Våra kära plantor är beroende av ljus för att skapa energi. Men, både för mycket och för lite ljus kan ge bekymmer.
Ett bekymmer, fram för allt på vintern, är att ljuset inte räcker till. Det finns dock bra lampor som kan komplettera solens svaga strålar.
För mycket ljus kan bränna bladen. Här diskuteras hur vi kan minska ljuset för att få bra miljö.
Luften omkring oss påverkar också våra kära orkidéer. Temperatur, luftfuktighet och luftcirkulation är alla viktiga aspekter av odlingen. Man ser dem inte, men de finns endå. :)
Temperaturen är viktig både för tillväxt och vila. Under tillväxten brukar i och för sig temperaturen vara mindre kritisk, men under vilan kan den avgöra om det blir någon blomning.
Hur mycket rörelse det är pka luften kring dina orkidéer kan ha stor betydelse. Luftrörelse svalkar plantorna men möjliggör också utjämning av gaser i luftrummet.
Fuktighet i luften är nödvändigt för att bladen skall kunna andas. Olika sorter har olika krav på procent relativ fuktighet. Det finns olika sätt att tillse god fuktighet.
Hur och när vi vattnar har stor betydelse. Både för lite och för mycket kan vara förödande. Dessutom behöver näringsdosen avvägas väl. En hel vetenskap!?
Näring är viktigt då vatten och luft allena ej kan bygga nya celler hos våra plantor.
När ska man plantera om sina plantor, och hur. Inte minst -- i vad? Här diskuteras allt som har med omplantering att göra.
Substrat, kompost, medium -- kärt barn har många namn. Oavsett namn så handlar det om vad våra orkidéer har rötterna i.
Kan man montera den här plantan, eller ska den planteras i en kruka? Om den ska planteras, vilken typ av kruka ska jag använda? Den typen av frågor diskuteras här.
Vila och tillväxt, vår, sommar, höst och vinter. Alla är de olika stadier i en orkidés livscykel och alla kräver de lite olika saker av oss odlare.
Visst händer det att vi har problem med våra orkidéer. OrkidéPrats medlemmar hjälper var dag varandra att lösa problem och räta ut frågetecken kring konstigheter på plantor.
Olika sjukdomar och skadedjur kan drabba orkidéer. Men de går att bekämpa också. Här finner du diskussioner om problemen och om lösningarna.
Orkidéernas blad, blommor och rötter kan se konstiga ut av olika orsaker.
Att få fler exemplar av plantor vi har är attraktivt för många. Här finns diskussioner om hur plantor delas, diskussioner om keikeis och inte minst om fröförökning.
Rubriken kanske är kryptisk, men vegetativ förökning handlar helt enkelt om att dela stora plantor för att få flera exemplar. Dessutom är keikeis en vegetativ förökningsmetod.
Om man vill ha många plantor av samma art kan man fröså. När det är en specifik planta som man vill ha många exemplar av så är meristemförökning lämpligt.
Inom orkidéfamiljen är fram för allt namngivning ett stort vetenskapligt område. Hur namn ges, vilka sätt grupper kan identifieras och vilken typ av grupper som finns kan du läsa om här.
Treblad.se är byggt av Björn på samma grund som sajten OrkidéPrat. Om du är medlem i OrkidéPrat kan du logga in här på Treblad.se med samma konto.
Treblad.se är en ganska ny sajt, så det kan finnas buggar. Om du märker att något verkar märkligt, skriv gärna till oss på bjorn@neovita.com så att vi kan rätta till problemet.
Håll dig enkelt uppdaterad om kommande Trillium-projekt och plantor till salu.
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter