Råd / Ljus /

Skuggning

Skriv början av artikeln om Skuggning.

För mycket ljus kan bränna bladen. Här diskuteras hur vi kan minska ljuset för att få bra miljö.

persienn (1) skuggning (4) solskydd (4) stark sol (1)

Senaste pratet inom området

14/8 -16

Sensommarsol

Hörni ljusexperter! Visst är väl solljuset som starkast tidigt på våren, när jorden är som närmast solen? Och så blir det svagare.
Borde inte Cattleyor och andra solälskare nu i mitten av augusti kunna tåla solen utan att behöva skyddas mot den som i våras?

Nyckelord: Sol, Cattleya, Solskydd

14/8 -16

Att plantor behöver skydd på våren beror på det uppehåll av solljus som vi alla tvingas genomleva i den kalla nord, sedan tillvänjs de under vår-sommar men i mångt är det för de ljusälskande frågan om att inte får för höga temperaturer vid bladen, så rejäl luftcirkulation gör att de klarar mera sol (förutsatt att de ska ha direkt solljus alls). Tvärtemot vad folk tror så är solen inte närmast under sommaren utan i januari, samt längst ifrån vid midsaommar
http://www.smhi.se/kunskapsbanken/avstan...

Ge ditt svar

Tror ni man kan använda sådan här "fönsterfilm" för att skydda orkisarna ifrån brännande sol i fönstrena?
http://www.unikdekor.se/list_varugrupp.a...

/Mvh, I

Nyckelord: fönsterfilm, Solskydd

28/2 -15

Det kan du helt säkert göra. Men ha bara en lite remsa som täcker bladen nertill på fönstret. Blommor klara sig ganska bra i solljus

28/2 -15

Tack, ja det finns ju blommor som börjar dofta så fort solen tittar fram!
/Mvh, I

28/2 -15

Jag använder en som påminner om 'vinterfrost' i sydösterfönster. Den släpper igenom rätt mycket ljus. Jag har Paphiopedilum i det fönstret vilka iaf inte kräver så starkt ljus.

28/2 -15

Jag köpte genomskinliga tallriksunderlägg på ikea med gröna blommor på & ställde i nederkanten av fönstret så det nedersta på noplisarna inte fick den heta solen direkt på sig. Fungerade hyfsat bra faktiskt i somras.

Ge ditt svar
Billigaste skuggningslösningen. Från Björn. Fri bild.

Bakplåtspapper på rulle, fäst med sån där mjölkvit tejp

Nyckelord: skuggning, fönster

20/4 -13

Vad super smart! Har just funderat på den enklaste och billigaste skuggningen. Tack för tipset!

20/4 -13

Inte dumt alls.. Jag hängde själv upp ett myggnät idag, undrar om det räcker?

20/4 -13

Annika: Som jag skrev här på OP tidigare så har jag ett myggnät i ett fönster och det har räckt. I det fönstret har jag Phal Miva Club Dandy exempelvis.

20/4 -13

stella, det låter bra, jag vill inte att orkidéerna ska brännas men samtidigt är det värme- och ljusgillande dendrobium som står i fönstret så man vill inte sila bort mer än nödvändigt

Det är nog både bättre och snyggare med myggnät, för som sagt, det släpper igenom ljus utan att bränna!! Det är billigt på metervara i en tygaffär. Det finns även flortunt gardintyg på metervara, som oxå kan fungera bra som solskydd!!

Prata om bilden

Visst är vi orkideister en lustig sort ; först kör vi med extra ljus hela vintern och nu då vårsolen äntligen baddar in i rummet kommer gardinerna snabbt för fönstren.
Här hemma rönte min skuggning endast lätt höjda ögonbryn..... de börjar vara vana

Nyckelord: skuggning

30/3 -11

Jovist är vi lite lustiga och kan få familj och grannar att undra Tjusig samling du har och estetiskt vackert till på köpet

30/3 -11

det var rart sagt, men detta är ju bara en bråkdel av den har nyligen "hyrt in mig" i flickornas rum, de har ett helt fantastiskt blomfönster på andra våningen..... har länge spanat in det

30/3 -11

Eh, den stora i mitten, är det en Vanilla?

30/3 -11

Javisst! Det är väl 3 stänglar som snurrar sig runt en hög metallobelisk. Används att hänga pynt i till jul
och nej, den har inte blommat ...än

30/3 -11

Men nog är den väl blomstor vilket år som helst?

30/3 -11

Snyggt Maria och många plantor kan man säga..

30/3 -11

Tackar
Motvalls Gubbe , jag tycker oxå att Vanillan borde vara vuxen nog att blomma men om de enskilda stänglarna skall mäta över 5m blir det nog att vänta lite till....

30/3 -11

Grattis, man kan inte räkna dem alla!

30/3 -11

Snygg djungel Skönt att veta att det alltid finns nån som e värre än en själv

30/3 -11

att kämpa emot är som att försöka dansa i kvicksand....... du sjunker bara allt djupare och djupare och....blubb, blubb

Ge din åsikt

10/9 -09

Solskydd???

Hej är det någon som vet hur man kan göra ett snyggt solskydd så att jag slipper brännskader på mina blad tacksam för all hjälp:)

Nyckelord: Solskydd

10/9 -09

finns ju färdiga att köpa i butik

10/9 -09

Blomtjuven, vilka tänker du på? Jag har iofs hittat genomskinliga "tallriksunderlägg" av plast som fungerar bra, tror jag i alla fall. När solen är som starkast tar jag två stycken och ställer mot fönstret. Men de är lite för små, skulle gärna vilja hitta något i större format.

10/9 -09

Jag har köpt solfilm. Den påminner om den som man sätter på bilrutorna fast den här är tjockare och inte rökfärgad utan finns i olika mönster och frostningar. Dessutom en dröm att få upp på fönstren i förhållande till solfilmen!

Solfilmen hittade jag hos färgaffären, en Coloramabutik, den finns på metervara och kostade runt 120-140 kr/m tror jag.
Jag har haft min film i två år nu, fungerar jättebra!

Jag har tallriksunderlägg i bast(tror jag det är?)och det fungerar utmärkt.

10/9 -09

Jag har sådana här fönsterskärmar. Fungerar utmärkt.
http://www.svenssons.se/mobler/1055-kok/...

Men hörni, borde man inte kunna ta bort skärmarna snart eller? Solen är ju inte så stark längre.

10/9 -09

Kajsan: Åh Va bra med den länken! Har sett sådana skärmar men inte hittat vart de kan köpas

10/9 -09

Zinzol: Jag har dock inte köpt mina därifrån. De finns på Designtorget också tex.

10/9 -09

Jag har köpt ett dekorativt och mycket tunnt papper från en konstnärsaffär.

10/9 -09

Kajsan, jag har bara skydd mellan 11 och 13 i mina söderfönster nu,
men jag har ju bara Cattleyorna nära fönstret, phallarna står lite längre ifrån.
Det blir fortfarande ganska varmt närmast rutan, så jag kör min stora fläkt under
den tiden för att kyla ner bladen.

10/9 -09

Tack Zinzol, jag ska pröva solfilm till nästa sommar. Jag har de som finns på Designtorget också, de är fina, men några Phallar har fått rutiga solskador! Så därför började jag kombinera de skydden med plastunderläggen. Men det blev ett väldigt plockande och flyttande, har fönster åt alla håll med mycket sol på sommaren.

10/9 -09

Tack för alla tipsen:) Jag har bordstabletter nu i bast men jag får ändå lite solskador kanske ska testa solfilm för jag har bara söderfönster

11/9 -09

Kajsan: Ok! Får hålla ögonen öppna mao

Ingegerd15: Ajdå det vill man ju inte ha precis på dem! Den solfilmen jag har är frostad med en bladranka i där "frostningen" är är blankare, eller hur jag nu ska uttrycka det och jag har inte haft någon solskada alls på några av de plantorna som stått bakom filmen.
Jag sätter upp filmen på våren när solen örjar bränna och sedan får den sitta där över hela sommaren och sedan är det bara dra loss filmen, den fastnar inte ens trots att den suttit i solgasset en hel sommar.

11/9 -09

letherneck: Det är svårt att bara ha solskydd mellan 11 och 13 när man är på jobbet hela dagarna. Jag tänkte ta bort mina helt om typ en månad, det borde väl funka eller? Jag har alla mina plantor nära fönstren, inga i söderfönster dock. Jag har inga fläktar dock men bor i ett hus med självdrag så jag litar på att de inte helt täta fönstren fixar lite luftcirkulation.

Ge ditt svar

Har ett fönster i ganska rakt söderläge som jag odlar Phalaenopsisar bakom o börjar nu fundera på att ta bort skuggningen jag haft där under sommaren. Vad tror ni är det dags eller ska jag vänta?

Nyckelord: skuggning

Tänk på att solen börjar dala neråt nu! När den står lågt går den rakt in i fönstret. Du har väl inte skuggat hela tiden?

29/8 -07

Nja, har haft ngt slags plast som jag satte på fönstret, kallas nog insynsskydd från ikea. så det skuggar inte helt.

Ge din åsikt

Har nyss flyttat och blev ägare till en massa fler fönster än i den gamla lägenheten.

Men nu visade det sig att dom största fönstrena är det morgon och lunch sol.

Så min lilla fråga är: Vilka gillar att stå i lite mer solsken. Och för dom som inte gillar det hur ska man skugga och göra det på ett lite snyggare sätt.

Jag märkte att min phalisar inte gillade det och blev inte gula med nästan vita i blanden. Vad är detta är den en solskada?

Nyckelord: stark sol, skuggning

17/5 -07

Grattis till flytten med massa fönster! jag tror vi delar samma "problem" om det nu är ett problem med morgon och lunch sol...själv har jag för få fönster, jag får ta efter dig och flytta till större helt enkelt..haha Jag har inga svar på din fråga tyvärr, min phal har fått liknade fläckar men de är på kanterna, men är mer transparanta...jag tror det blev lite för varmt för den, men jag vet inte säkert. Läste i en bok att bladen på en phal inte får vara varmare än ens egen hud på handen...jag måste nog flytta min )
Ska bli spännande att få höra vad de andra har att säga....

Ge ditt svar

Södersolen börjar tära på mina cattleyor nu....såg just att en av dem fått brännskador och att blomskidan blivit brun. Dessutom har zyggen som växer så det knakar också fått lite brännskador, t o m ascocendorna är i riskzonen (fast dom har halvt om halvt flyttat ut på den inglasade balkongen, så det är mycket bättre nu).

Har ni några tips på snygga lösningar av solskydd? Vill helst inte använda persienn utan bygga eller sy mig något käckt.

Nyckelord: solskydd

Det finns en del tunna vita tyger, IKEA rekommenderas, där man kan få tag i det för ca 3 kr metern om man har tur.
Jag har nåt mysko jag hittade hemma hos föräldrarna, det ser ut som vlieselin (hur det nu stavas, och för er som vet), och då det är liiiite för kort, och min persienn har havererat en bit ner i fönstret, så sitter det helt enkelt uppsmäckt med tejp.

30/4 -07

När Troll nämner vlieselin kommer jag att tänka på att det finns väldigt snygga pappersark som är nästan som tunt tyg, ibland med dekorativa växtdelar som mönster. Kolla specialaffärer som t.ex. Panduro eller hobbybutiker. Så brukar det finnas liknande "papperstyg" billigt på t.ex. Jysk, och fördelen med sånt är att man inte behöver kanta och fålla osv. Jag har satt "tallriksunderlägg", rektangulära av naturpinnar med lite mellanrum, nertill mellan rutorna i mitt söderfönster, det blev inte så dumt. Men nu har träden fått löv så jag kan börja ta upp persiennen och kanske ta bort de skydden oxå. I ett annat fönster brukar jag sätta en tunn mönstrad gardin mellan rutorna, men det visade sig att en phal sedan hade samma mönster på ett av bladen, så de hålmönstren var lite för stora!

Jag kör med solkyddskräm från Nivea. Solskyddsfaktor 6 räcker nu på våren.

30/4 -07

Och Raybans till blomstren?

Plötsligt ser jag men mystisk person med skepparkrans och pilotbrillor gå och noggrant smörja bladen på sina orkideer med solkräm...

30/4 -07

Jag har klistrat upp ett lager bakplåtspapper. Vi får se hur det går

Troll--> Du anar inte hur nära du är sanningen.

Något skrämmande, kanske?

Ge din åsikt

Uppfinningen som gör oss söder-fönsterodlare glada mest halva året. Finns att köpa på Clas Ohlson för 198.-. Endast tre batterier behövs och de håller säkert ett år utan problem.

Monteras på "vridpinnen" till persiennen. Programmera fyra olika tider per dygn och ställ in rätt läge på persiennen för varje tid och du får optimalt ljusinsläpp hela dagen. Fast bäst vore ju om den kunde dra upp persienenn också, men man kan inte få allt, på en gång.

Direkt länk till persiennkontrollen.

Nyckelord: fönster, persienn

2/4 -07

Tänkte bara sätta in en rejäl smiley först - var säker på att "någon med mig skämta aprillo!" men ett klick på länken säger ju att den faktiskt finns....ibland överträffar verkligenheten fantasin
När kommer den med en batteridriven druvskalare?

Visst trodde jag också att det var ett skämt… Hjälp! Jag skulle verkligen behöva en sådan anordning om inte mina persienner var lite ”slöa”.
Fast man måste förstås ha en manick för varje fönsterruta och det … känns jobbigt just nu… /L

Sedärja! Inte en bra dag att försöka vara seriös på. fniss

Tyvärr så tror jag den är på utgående. Finns bara på postorder hos Clas O. och det brukar betyda att den inte gått så bra. Tillverkarens hemsida är också borta.

2/4 -07

Jag tycker att en liten persiennvridare som istället reagerar på temperaturen alt. solljus, vore en bra grej.

Monica --> Det finns hos Somfy.com. Kolla här och tryck på de virtuella knapparna. När jag bajsar pengar, ska jag köpa sånt till alla fönster.

3/4 -07

En sån behöver jag till mina söderfönster. Men det kostar säkert en del...

Ge din åsikt