Råd / Ljus / · Skuggning /

Skriv början av artikeln om skuggning

Nyckelord: skuggning

Inlägg med skuggning och synonymen skugga som nyckelord.

Tror ni att det släpper igenom tillräckligt med ljus för att orkisarna ska må bra?

Dom är nu skyddade från direkt solljus eftersom jag har solen på hela dagarna i detta fönster.

På bilden är inte solen på fönstret för tillfället.

Nyckelord: sol, bakplåtspapper, skugga

18/9 -14

I ett fönster som får direkt sol på sommaren borde det fungera, på vintern kan det kanske bli lite väl mörk... men antar att du inte kommer ha solskydd då. :P
Jag har som solskydd till mina orkidéer satt upp ett myggnät mellan glasen i fönstret, det bryter den direkta solen bra och är inte så påtagande i fönstret.

18/9 -14

Nej, på vintern får det vara "öppet":)

Ge ditt svar

Jag är ny här på forumet så passar på att säga hej till alla orkidéälskare

Jag är nybörjare när det kommer till orkidéer. Jag har ett 10 tal phalaenopsis här hemma och precis fått en fin liten Brassavola nodosa planta som jag monterat på mangrove med lite sphagnum.

Jag är ganska trött på att bara hitta phalaenopsisar ute i affärer och blomsterbutiken (bor på gotland) och inser nog att jag måste köpa från nätet om jag ska hitta något roligt. Jag tycker om olika typer av växter och mitt hem sprudlar av olika växter men orkidéerna är ju en klar favorit. Jag har inga söderfönster (tråkigt nog) och det soligaste östra fönstret (sol 06-10 på morgonen) är det skuggigaste resten av dagen. Däremot har jag ett fönster som det aldrig är direkt sol men det är väldigt ljust där och det är i väst. Där trivs mina orkider utmärkt och de får perfekt med ljus.

Jag skulle gärna vilja köpa en orkidé som får fina blommor (gärna blommar länge eller några gånger om året) som inte är FÖR svår gärna även sorter som kan monteras

Nyckelord: Brassavola nodosa, skugga

5/9 -13

Välkommen till OP!
Ett förslag är de brokbladiga Paphiopedilum, de ska inte kräva särskilt mycket ljus...det finns trådar här om exv. Paph. Pinoccio som kan blomma vidare på sin stängel i ett

Välkommen till OP!
Jag rekommenderar Paphiopedilum Pinocchio, som Annika i inlägget ovan också föreslår. Jag tycker den är lättskött och tacksam på alla sätt. Jag har två Pinocchio och båda står i norrfönster med väldigt lite sol och det är så de vill ha det, dvs ljust men ingen gassande sol. Båda blommar nu och och om du bläddrar lite längre ner på den här sidan, så kan du se dem på bild. Tråden är från 2/9. Pinocchio blommar oftast med bara en blomma i taget, men kommer med nya knoppar hela tiden, så blomningen kan vara väldigt länge, dvs många månader!

10/9 -13

okay tack så mycket!!! Har läst lite om den och verkar som den är svår att få i blom? Stämmer det, ni som har lite äldre exemplar, kommer era varje år?

Det är inte helt enkelt att svara på din fråga, och jag vill därför förklara lite för dig hur Paphiopedilum växer och blommar om. En Paph blommar aldrig om på en gammal rosett, utan den kommer så småningom att blomma om på nya skott/rosetter, som kommer bredvid den gamla, som en gång har blommat. Detta växtsätt kallas sympodialt till skillnad från t ex Phalaenopsis, som växer på höjden, dvs monopodialt och kommer med nya stänglar på ursprungsplantan. När man köper en Paph är det förstås en fördel om det redan då finns utvecklade nya skott, som ökar möjligheterna att snabbare få blom längre fram. De nya skotten måste givetvis bli blommogna innan de sätter knopp och det är omöjligt att säga hur lång tid det kan ta, för det beror ju också på hur den blir omhändertagen av sin ägare.

10/9 -13

Jag har tre st. Gongora. De behöver inget extra ljus och trivs i värme. Och de blommar flitigt, förutom en som inte har blommat än, men en ny bulb är på G. Men jag har inte haft dom så länge. G histrionica har blommat kanske 4-5 ggr på ett år och G claviodora 2 gånger sen mars månad.

10/9 -13

Kul att höra att histrionica är så blomvillig!

stella, var har du köpt dina Gongoraplantor? Jag har kollat dina inlägg från mars och juni i år och de är ju jätteläckra i blom och jag var på gång redan då, men annat kom emellan! Jag fick en bulb av dig, Gongora chocoensis, när jag köpte andra plantor av dig. Den växer på, men är ju fortfarande väldigt liten! Är sugen på en blomstor planta av någon Gongora!

10/9 -13

G histrionica har jag köpt av Dagobell här på Op och dom andra två är från sambeställningen (Wubben).

Dagobell, har du någon mer Gongora till salu?
Wubben, vad är det för sambeställning?

10/9 -13

Nenne! Wubben var en sambeställning som jag samordnade. Är du intresserad av Gongora så har jag några.
Du kan ringa mig i morgon. Peter

Jag har hittat Wubben under alla sambeställningar! Jag hör av mig Peter!!

10/9 -13

Hej Nenne. Tyvärr har jag ingen mer. Den kommer ursprungligen ifrån karge.

Jag skulle tipsa om g. Galeata. Den doftar fantastiskt av kryddnejlika. En av de vanligare.

11/9 -13

Välkommen till OP. Kul att du bor på Gotland. Jag skall själv ner till Gotland under hösten och prata orkidéer. Då är du välkommen att besöka mig. Jag kommer att ha lite annorlunda orkidéer med mig. Peter

11/9 -13

Tack nenne det klarade ut en hel del då för man bara hoppas att de har en bra tillväxt med andra ord !

Peter oj vad roligt ! Vart ska du prata om orkidéer?? jag vill gärna lyssna och ses gärna !!!!

Ge ditt svar
Billigaste skuggningslösningen. Från Björn. Fri bild.

Bakplåtspapper på rulle, fäst med sån där mjölkvit tejp

Nyckelord: fönster, skuggning

20/4 -13

Vad super smart! Har just funderat på den enklaste och billigaste skuggningen. Tack för tipset!

20/4 -13

Inte dumt alls.. Jag hängde själv upp ett myggnät idag, undrar om det räcker?

20/4 -13

Annika: Som jag skrev här på OP tidigare så har jag ett myggnät i ett fönster och det har räckt. I det fönstret har jag Phal Miva Club Dandy exempelvis.

20/4 -13

stella, det låter bra, jag vill inte att orkidéerna ska brännas men samtidigt är det värme- och ljusgillande dendrobium som står i fönstret så man vill inte sila bort mer än nödvändigt

Det är nog både bättre och snyggare med myggnät, för som sagt, det släpper igenom ljus utan att bränna!! Det är billigt på metervara i en tygaffär. Det finns även flortunt gardintyg på metervara, som oxå kan fungera bra som solskydd!!

Prata om bilden

Visst är vi orkideister en lustig sort ; först kör vi med extra ljus hela vintern och nu då vårsolen äntligen baddar in i rummet kommer gardinerna snabbt för fönstren.
Här hemma rönte min skuggning endast lätt höjda ögonbryn..... de börjar vara vana

Nyckelord: skuggning

30/3 -11

Jovist är vi lite lustiga och kan få familj och grannar att undra Tjusig samling du har och estetiskt vackert till på köpet

30/3 -11

det var rart sagt, men detta är ju bara en bråkdel av den har nyligen "hyrt in mig" i flickornas rum, de har ett helt fantastiskt blomfönster på andra våningen..... har länge spanat in det

30/3 -11

Eh, den stora i mitten, är det en Vanilla?

30/3 -11

Javisst! Det är väl 3 stänglar som snurrar sig runt en hög metallobelisk. Används att hänga pynt i till jul
och nej, den har inte blommat ...än

30/3 -11

Men nog är den väl blomstor vilket år som helst?

30/3 -11

Snyggt Maria och många plantor kan man säga..

30/3 -11

Tackar
Motvalls Gubbe , jag tycker oxå att Vanillan borde vara vuxen nog att blomma men om de enskilda stänglarna skall mäta över 5m blir det nog att vänta lite till....

30/3 -11

Grattis, man kan inte räkna dem alla!

30/3 -11

Snygg djungel Skönt att veta att det alltid finns nån som e värre än en själv

30/3 -11

att kämpa emot är som att försöka dansa i kvicksand....... du sjunker bara allt djupare och djupare och....blubb, blubb

Ge din åsikt

23/9 -07

Mörkt fönster!

Hejsan alla! Mitt sovrums förnster är helt fritt från orkidéer, vilket enligt mej är fruktansvärt tråkigt! Men solen når aldrig fönstret... Tips på orkisar som inte kräver något större med ljus?

Nyckelord: fönster, skugga

23/9 -07

Som jag sa...Ludisia vill inte ha sol för då blir bladens fina mörka färg helt ljusbruna.
Jag bor i en lägh. som ligger hela i västerläge , med sol på kvällen bara och det verkar vara bra för orkisarna.....tur är det för inget annat blommar här.

23/9 -07

Hos mig funkar norrläge för de flesta av mina Phalaenopsishybrider. De arter jag har kräver däremot mer ljus och värme.

Varför inte skaffa lite tillskottsbelysning. Då kan du ju ha nåt vackert där.

24/9 -07

Jag har flertalet av mina paphiopedilum i norr, men jag har ett ljust norrläge utan träd, hus eller annat som skymmer. Även zygopetalum trivs för mig i norr.
Inte ska du behöva vara orkidélös i sovrummet, inte! Om du dessutom föredrar att ha ett svalt sovrum så kan säkert många kallväxare trivas. De jag har i mitt svala sovrum blommar alltid längst - jag undrar om de inte drar i sig lite extra kraft från en och annan diskret snarkning

24/9 -07

Det är jättetråkigt att vara orkidélös i sovrummet, jag kan tänka mej att mitt morgonhumör kan förbättras om jag får in lite orkidéer där.
Men solen når aldrig detta fönster. Det är ju väldigt skönt att slippa solen på morgonen och det är alltid svalt, även varmaste sommardag. Underbart!
Det är lite för trångt i mina andra förnster och vill ju kunna utnyttja alla förnster till max. Tilläggs belysning är nog ett bra förslag. Någon som skulle vilja förklara för mej vad som behövs? Jag har verkligen noll koll på sånt här...

24/9 -07

Masdevallia och närstående släkten är som gjorda för svala, skuggiga sovrumsfönster. Även dessa mår i och för sig bra av tillskottsljus på vintern men absolut nödvändigt är det inte. Andra som inte behöver så mycket ljus är t ex många Phalaenopsis, Bulbophyllum, Odontoglossum och som sagt Paphiopedilum.
Några halogenlampor av lämplig typ kan nog passa som tilläggsljus i sovrumsfönster, men det där med belysning finns det andra som kan bättre.

24/10 -07

Jag har ett tiotal Phallisar i mitt köksfönster som vätter mot norr och de trivs aldeles utmärkt där. I början var jag lite rädd för "mörkret" i det fönstret men de verkar må aldeles utmärkt med mörkgröna kraftiga blad och många blommor. Så ta du och använd ditt norrfönster till lite fägring

24/10 -07

Phalaenopsis, Paphiopedilum, Aerangis, Bulbophyllum funkar hos mig

Ge ditt svar

Har ett fönster i ganska rakt söderläge som jag odlar Phalaenopsisar bakom o börjar nu fundera på att ta bort skuggningen jag haft där under sommaren. Vad tror ni är det dags eller ska jag vänta?

Nyckelord: skuggning

Tänk på att solen börjar dala neråt nu! När den står lågt går den rakt in i fönstret. Du har väl inte skuggat hela tiden?

29/8 -07

Nja, har haft ngt slags plast som jag satte på fönstret, kallas nog insynsskydd från ikea. så det skuggar inte helt.

Ge din åsikt

Har nyss flyttat och blev ägare till en massa fler fönster än i den gamla lägenheten.

Men nu visade det sig att dom största fönstrena är det morgon och lunch sol.

Så min lilla fråga är: Vilka gillar att stå i lite mer solsken. Och för dom som inte gillar det hur ska man skugga och göra det på ett lite snyggare sätt.

Jag märkte att min phalisar inte gillade det och blev inte gula med nästan vita i blanden. Vad är detta är den en solskada?

Nyckelord: skuggning, stark sol

17/5 -07

Grattis till flytten med massa fönster! jag tror vi delar samma "problem" om det nu är ett problem med morgon och lunch sol...själv har jag för få fönster, jag får ta efter dig och flytta till större helt enkelt..haha Jag har inga svar på din fråga tyvärr, min phal har fått liknade fläckar men de är på kanterna, men är mer transparanta...jag tror det blev lite för varmt för den, men jag vet inte säkert. Läste i en bok att bladen på en phal inte får vara varmare än ens egen hud på handen...jag måste nog flytta min )
Ska bli spännande att få höra vad de andra har att säga....

Ge ditt svar

Har insett att pergolabygge inte hinns med i år, huset och trädgården har MBLförhandlat mot förslaget och istället lobbylanserat trista projekt som fönstermålning, garagemålning och en sjujämrans massa grävarbeten...Nå, i sann Kajsa Varg anda letade jag fram ett gammalt ärvt party-tält jag aldrig tidigare fått för mig att sätta upp, men nu tänktes det i banorna sommarhem för orkidéerna. Detta skönhetsbristande beläte sattes med stor möda upp så osynligt som möjligt under en stor lönn (efter det att vi farit omkring som ett omaka häng-glidarpar då vinden bestämde sig att dra i för full hals) och där ser nu ut som Obelix har hängt sina byxor på tork. Två väggar fanns med, och de sattes till skydd för norr och väst vindar. Ganska snabbt visade det sig bli favorittillhåll för allsköns flygfän då det blev både varmare och stillsammare mellan dessa två tygväggar. Men oxå betydligt skuggigare än jag räknat med. Nu undras det: hur skuggigt klarar de av att vistas?

Nyckelord: skugga, party-tält, utevistelse

Ge ditt svar

Hej,
Kommer att ställa ut mina 2 stora Cymbidium på balkongen under sommaren. Ibland kan solen bli väldigt star där på eftrmiddagen -från ca kl 15.30 är det sol tills solen går ner. Och detta borde bli för mycket för Cymbidium...

Jag skulle behöva skugga men har inte möjlighet att sätta upp parasoll eller markis.

Jag funderar på att hänga upp en fiberduk för att sila solljuset lite. Tror ni att det räcker eller ska jag använda något annat material för skuggning? Har sett att det finns något som heter silverväv och att det även finns säckväv. Men säckväv ger väl kanske för mycket skugga? Det som jag använder kommer ju att sitta där hela dagarna eftersom jag inte är hemma när solen dyker upp och kan sätta upp solskyddet då.

Mvh
Kristina

Nyckelord: sol, Skugga, skötsel, ljus, Cymbidium

17/5 -06

Fiberduk ger alldeles lagom skugga. Om du vill kan du ju lägga den dubbel.

mvh

17/5 -06

Vad bra! För fiberduk har jag hemma! Tack!
Mvh
Kristina

17/5 -06

Hej

Varför skugga en Cymbidium?
Efter tillvänjning klarar dessa ful sol hela dagen.

MVH
Tommy

17/5 -06

Tommy, så du tror inte att bladen blir brända? Det skulle vara skönt om det är så att den tål stark sol...det skulle förenkla för mig ;D
mvh
Kristina

17/5 -06

Hej

Alla jag känner som odlar detta släket har dom i full sol. Dom brukar börja i ett skuggit läge i maj för att succesivt ge plantan mer ljus. I mitten på juni är plantan härdad och kan ta full sol.

/Tommy

17/5 -06

Vad bra Tommy, då försöker jag göra så jag med.
Tack!
Mvh
Kristina

Ge ditt svar