Råd / Luft /

Luftcirkulation

datafläkt (2) drag (2) fläkt (25) luftcirkulation (3) ventilation (1) vädring (1)

Senaste pratet inom området

Lite svalka i fönstret. Från PeterA. Fri bild (ej för kommersiell användning).

En solcell och en USB-fläkt skapar luftrörelse ner solen skiner in. Fungerar utmärkt tycker jag.

Nyckelord: Fläkt

Prata om bilden

25/9 -15

Fläkt!

Fläkt!. Från Xara. Fri bild.

Idag införskaffades en fläkt till mina vind-orkidéer. Jag flyttade dem från söderfönstret i gästrummet till västerfönstret på mellanvåningen, för jag tyckte att luften var så instängd och stillastående i det stängda gästrummet. Luftväxlingen borde bli mycket bättre i den helt öppna mellanvåningen, tänkte jag. MEN rullgardinen är typ ALLTID neddragen i detta fönster, då ljusinsläppet stör TV-skärmen till XBoxen... (det bor fler än jag i mitt hus). Så Neosarna blev liksom instängda därbakom ändå. Idag fäste jag emellertid en fläkt så att bladen på de flesta verkar nås, hoppas jag iaf.

Nyckelord: fläkt, luftväxling, neofinetia

25/9 -15

Bra lösning. Verkar vara plats med fler hyllplan uppåt

25/9 -15

Hur mycket PLATS som helst: väntar ju på NWO-beställningen (tandagnissel)... Krukor à la Henrik OK, sphagnum OK, plats OK... bara lite plantbrist !! Men den som väntar på något gott...

25/9 -15

Supersnyggt! Hellre plantbrist än platsbrist..:-)

25/9 -15

Mycket filosofisk frågeställning !! Eller är det tvärtom?! Jag har SPARAT plats i detta fönster till NWO-beställningen i månader nu, skulle jag ha prioriterat annorlunda? Eller kommer uthålligheten att belöna sig? Och fläkten... låt oss inte diskutera dess påverkan på inredning, äktenskap och andra odlingsförhållanden, just nu iaf .

25/9 -15

25/9 -15

Exakt Xara.. Jag vet inte var mina "stilrena" fönster med en blomma och en lampa tog vägen?! Fast konstigt nog trivs jag bäst såhär med orkidekrukor utan ytterkruka och som står på Ikeas kaffefat el en massa udda fula krukor med massa fina orkidéer i. (Borde nog börja kolla efter fina ytterkrukor) Fast just det, vi skulle ju inte prata om det..

26/9 -15

Många förhållande har jag hör talas om men att du och din har ett odlingsförhållande med din man, den var ny 😉

26/9 -15

Xara: Var hittade du den behändiga fläkten?

26/9 -15

Teknikmagasinet!

26/9 -15

Själv står de flesta av mina Neos fint uppställt men i Neo plast krukor och nät krukor.
Jag har tänkt tanken att sötta allesammans i mina egenhändigt gjorda krukor. Men här hemma blir det för mycket detaljer.. försöker att hålla en stämning som är behaglig för ögat och hjärnan, så att man kan njuta av hela samlingen på en och samma gång:) haha

26/9 -15

Också ska det ju kännas som hemma! Jag själv går ju knappast uppklädd och perfekt hela dagarna. XD

26/9 -15

Haha, mina Neosar är alltså uppklädda och perfekta, härligt ! Kan tillägga att fläkten är så tyst att jag har kollat flera gånger om den verkligen är igång! 99:- , lagom pris dessutom !

26/9 -15

Tack för tipset!! Ska genast åka och kolla då butiken finns här i stan,

26/9 -15

Nu är mina fläktar också installerade och igång. Så praktiska....
+ Lite extraljus sedan till Cattleyor som ska in på vinterviste så blir det ännu bättre

26/9 -15

??

26/9 -15

Jaha. Der skulle vara smileys men det blev frågetecken....

27/9 -15

Bild, stulun, please?

27/9 -15

Jag har inte så sobert och stilrent i fönstren som du Xara och trångt har det blivit med tiden. Lika mycket står fortfarande ute i inglasningen men är på väg in nu. Hade 12 grader där i natt och är rädd att knopparna på Cattleyorna ska ryka som de gjorde förra året.
Att ställa krukor på hängande armaturer är absolut inget jag rekommenderar men efter några år vet man hur nära man får gå Heminredningsarkitekterna rasar men vem bryr sig...
En fläkt från varsitt håll ska nog göra susen för både catesetinaer och vandoider tänkte jag,

27/9 -15

Vad fint du har stulun! Det är så där man kan göra om man inte har gris som förmodligen skulle provkäka bladen på plantorna om de stod så långt ner & dessutom var ivägen för hans solsessioner! I mitt hus har jag iof sig inga fönster som går så långt ner heller, men jag hade en helglasad terrassdörr i min gamla lägenhet. Där stod/låg grisen när det var för kallt för att ligga & sola ute & jag hade dessutom min stora Aloe framför med...den har nu tagit med sig sköldlössen till trädgårdsavfallet & jag har har bara en mindre med x antal rotskott kvar....
Jag ska nog ta mig en tur till Teknikmagasinet jag oxå, ska ändå till stan idag, tack för tipsen hörni!

Edit det är fint hos dig oxå Xara förståss, även om jag då föredrar mera djungelkänsla som hos Stulun!
/Mvh, I

27/9 -15

Norrfönster. Från Xara. Fri bild.

Ska vi prata djungligt, så vill jag gärna ha till protokollet att alla mina andra fönster ser ut ungefär så här ! Det 'sobra och stilrena' (tackar!) i Neofönstret beror enbart på 1. Henriks fina krukor och 2. Låång väntan på NWO-sambeställningen...

27/9 -15

Det ser ut som hemma hos oss Xara Det är trångt. Tror det är symptomatiskt för orkideodlare, platsbristen

27/9 -15

...ska se ut så hos sanna orkidioter...

27/9 -15

På tal om platsbrist och ej.

Idag var jag tvungen att vara uppfinningsrik eftersom mina fönster är på tok för ljusa och mina väggar är av väldigt väldigt hård betong.
Jag kände att jag behövde något att hänga montage på. Och då fick det bli en ny duschdraperi stång som agerar hållare. Så slapp man borra i tre dagar.

Väldigt smart om jag får säga det själv! Haha

Henrik, jättebra lösning! Skönt att slippa borra.

27/9 -15

JÖSSES vad med plats!! avis

27/9 -15

Ja verkligen och ännu skönare för plånboken om man ska flytta någon gång. (Hyresrätt)

27/9 -15

Hmm, en sådan skulle man ju kunna trycka upp i ett fönster.. Har ju inte gardiner och därför inga gardinstänger..:-P

Prata om bilden

Bra att vara portförbjuden från jobbet, kraftigt förkyld men inte värre än att jag kan hålla på med det jag brinner mest för (bortsett från min fru och barn så klart )
Jag har hittat på en upphägning för fläktar. Hänger bara i en tunn tråd i ett hål genom bulten, detta för att överföra så lite vibrationer som möjligt. Inte så vacker men fördelen är att man enkelt kan ändra vinkeln. Sedan kan man ju dölja konstruktionen med en vacker Masdevallier.
Totalt blir det 4 fläktar i skåpet. 2 som sitter i kylmaskiner och 2 som jag visar på foto. En ledande förhoppning: att någon skall ställa frågan hur jag montera mina vinkeljärn på glas eller det är självklart?

Nyckelord: Fläkt

13/12 -13

Som urgammal akvarist tror jag du fäst dem med silikon? Eller har du annat knep?

13/12 -13

Efter att ha testat en del olika sätt att fästa järn på glas är min erfarenhet att snabblim (cyanoacrylic) fungera bäst. Min åsikt är att silikon inte håller i långa loppet samt att det ofta är svårt att komma till med skruvtvinga mm att fixera till tex silikon har torkat. Jag lägger på snabblim och räknar till ca 40 sekunder sedan sitter den där och mina testar har visat på både styrka och att det håller länge. Dock vet jag inte om jag kan rekommendera metoden med plantor i skåpet..Limmet avger gaser som nog inte är snälla tills det har härdat. Tack för frågan dick, härligt att jag äntligen fick skriva enligt ovan

13/12 -13

Jag har fäst mina fläktar i glaset mha starka minimagneter, som är fastlimmade i glaset. Går enkelt att ta bort fläktarna när det behövs. Tror att det får bli något liknande med dysorna.

13/12 -13

Jo har sett det på bl.a dusk hemsida men jag vill kunna vinkla fläkt i sidled och det fungera inte med magneter, väl? Sedan vill jag inte fästa direkt på glaset. Min erfarenhet att vibrationer skapar ljud i "resonanslådan"= terrariet

13/12 -13

Aha samma som man limmar fast backspegeln inne i kupén, silikonet sitter oxå som berget men är ju flexibel i fogen ett dygn, räcker med att du haft en packe gamla böcker för staget att vila på och sedan bara tryckt fast det i silikonet. Garanterat isolerande mot vibrationer är väl enda fördelen dock

13/12 -13

Jag har ju ett lågt långt skåp och fläktarna i mitten, riktade i sidled åt varsitt håll. Verkar fungera bra! (Eller hur vet man just det, förresten?!). Fläktarna hörs dock, men kylen-frysen i intilliggande kök (öppen planlösning) låter mer.

13/12 -13

Tänkte inte på det du har en poäng, dock gillar orkidé inte ättika vilket tror jag avges en längre tid?

13/12 -13

Japp men inte speciellt lång tid efter genomhärdning om man använder silikon avsett för akvarier

13/12 -13

Jag har fäst mina fläktar med magneter men man behöver inte limma fast dom. En magnet på var sida av glaset.

13/12 -13

Jo stella men jag vill kunna vinkla mina fläktar i sidled, går väl inte med magneter?

13/12 -13

Har inte provat men man kanske kommer på någon lösning, vi får experimentera.

13/12 -13

Va härlig!! en till som vill experimentera och ta ämnet till nya höjder

13/12 -13

Jag har en ställning av bambupinnar på två sidor och en diagonalt där jag hänger fläkt i snören. Också vibrationsfritt. Plastnät på sidorna där jag hänger plantor. De kläms fast av ställningen. Inget lim i glaset.

13/12 -13

Ansluter mig till experimentörerna! Men oled, du vill alltså kunna vinkla om fläktarna med något intervall? Vad är idén bakom det? Jag tänker mest på fläktarna som något som håller all luft i rörelse, inte lika viktigt med vinkeln som med dysorna i min värld.

13/12 -13

stella: Dina magneter måste verkligen vara ärkesuper om de klarar det!! Vad har du för magneter?

13/12 -13

Dick: En massa besvär att palla upp upp och hålla kvar till silikon har härdat, men vist. Sedan räknar man att 2 mm per dygn räknas som färdighärdat silikon som inte avger ättika. Kan misstänka att det behövs en rejäl klick.Men du har en poäng kring viberationsdämpning, vill säga om järnet är "fritt svävande" i silikon. Men låter svårt. Sedan har jag väldig dålig erfarenhet av silikon fram för allt på min båt i fuktig miljö, jag tycker inte det håller i längden.

13/12 -13

Xara: Nej jag jag vill fixera mina fläktar i valfri, i sidled i fix vinkel vilket jag inte anser möjligt med magneter. Sedan som du ser på foto sätter jag fläktar på olika höjder. Detta för att med rök kunna se att jag har bra roterande luft i hela terrariet.

13/12 -13

Xara det heter neodymmagneter.

13/12 -13

oled din lösning är mycket enklare och betydligt smidigare att arbeta med, tror av övrigas kommentarerna att man glömmer bort hur lätt det kan bli stående luft i hörn och det vet vi alla resulterar i problem

13/12 -13

RÖK! Aha, nya idéer (för mig) för att kontrollera luftrotationen! Jag har liksom nöjt mig hittills med att allt är himla torrt på morgonkvisten... Färgpigment i automatiska bevattningssystemet är ju en följdtanke: då ser jag vad som behöver manuellkompletterasbevattnas oxå. Mitt skåp ska ju bara vara 'rumsvarmt', men jag blir helt vansinnigt sugen på ett molnskogsskåp efter denna diskussion... (har dessutom både Draculas och Masdevallias som säkert skulle gilla det mycket mycket bättre).

13/12 -13

Det finns giftfria tuber med en rök som används mycket inom undersökning av luftcirkulation i byggnader. Hm...inte tuben som är giftfri utan röken lol

13/12 -13

dick: Ja, ja.... jag trodde att jag hade lite erfarenhet av orkisar (jämfört med mamma, typ), men 'vad vi alla vet om skåpodling' är uppenbarligen totalt okänt för mig. Mitt skåp har varit igång i snart fyra månader: VAD är det jag borde veta om fläktarna ev. inte täcker varenda kvadratcentimeter? Help, please...

13/12 -13

Xara: Jo just ditt sug är min drivkraft. Att försöka i en hemmamiljö att skapa den miljö de lever i. Vist har tekniken sina begränsningar, fram för allt på ljussidan. Fukt och temperatur finns det teknik för.

13/12 -13

Xara: ser din fråga är till dick men tillåter mig att svara: vatten och bladveck är ett av problemen. En missat orkidé kan vara en död sådan

13/12 -13

Och hur vet du det? (Före begravningen .)

13/12 -13

Xara: Antar du menar giftfri rök? ha ha ....vet ju inte igentligen

13/12 -13

Xara du skrev att du har torrt på morron och det jag tänkte på ovan var ständigt mycket fuktiga utrymmen i slutna skåp där mögelsporer mm kan börja trivas om luftutbytet blir för svagt i tex ett hörn, resultatet blir ofta som oled beskrev eller angrepp iaf

13/12 -13

Att strömma luft kring bladen ökar avdunstning från dessa och därmed sänker temperaturen på orkidén. Mycket viktig. Teknik igen, men tittar man på ett Molier diagram så ser man att energin för avdustning är som kokning av vatten. Till kokpunt går det mycket mer energi än att vidhålla den och precis så är det med avdunstning vid bladen. Därav kan orkidé i amazonas överleva i gassande sol högst upp i trädkronan.

14/12 -13

Mina fläktmagneter sitter i en ramp tvärs över akvariet och inte limmade i glaset. Tror att de ger tillräcklig luftrörelse, då jag inte sett några tecken på mögel ännu. För övrigt har jag akvariesand i botten och en är alltid under vatten, ett par centimeter ungefär.

Ge din åsikt

Jag har nyligen placerat några av mina orkidéer i ett litet akvarium med lavagrus i för att öka luftfuktigheten runt dem, akvariet har ett lock med en lampa, så för att inte luften ska bli stillastående så har jag satt dit en datafläkt som har stått på hela dagarna. Hur ofta och länge ska man ha fläkten på?
Tänker mig att det kanske blir för blåsigt för växterna om det blåser non-stop

Nyckelord: Datafläkt, Blåsigt, Luft

28/2 -13

Jag har också trott att det kan bli mer än nödvändigt, men när jag själv la ut frågan för en tid sedan fick jag till svar att de flesta har fläkten på jämt. Man kan dock reglera hastigheten på den och på så vis även draget.. Jag hade min på runt 4.5 Volt, efter en tid ruttnade en bulbophyllum bort, så numer ligger jag på en hastighet om 7.5 eller om det var 9 istället...

28/2 -13

Okej då låter jag min gå ständigt, antar att det är bättre med för mycket luftombyte än för lite

1/3 -13

Låt fläkten gå hela tiden och det är bra som du skrev modden att ha en lite starkare Volt upp till nio är nog bra. Annars finns ju risken att det möglar vilket förhindras med lite starkare drag på fläkten.

1/3 -13

Har själv ett 60L som jag satt in 4 st fläktar i för att få lite snurr på luften. Dock den tystaste (& kanske därmed minst effektiva sorten) eftersom de går dygnet runt.

Ge ditt svar

Hahaha, ja detta är inte så snyggt, men hoppas det ska funka ett tag tills jag har råd och tid att fixa till våran ekonomidel till orkidérum.

Hur mycket ska man köra på luftfuktare och fläkt? RH låg på 20-30% innan jag köpte luftfuktaren, nu ligger den på 45-50% iaf om jag kör den dygnet runt, fläkten har två lägen, blåser rätt kraftigt redan på lägsta nivån så kör den på timer en halvtimme varannan timme typ (RH går ner ganska fort med fläkten på), är det tillräckligt eller borde man köra på mera.

Har framförallt Phal men även 2 paphar, en zyg och en vanda.

Nyckelord: Luft, Luftfuktare, Fläkt

9/1 -13

Vad gör man inte för sina blommor? haha. Är i liknande situation nu, fast på vårt kontor/arbetsrum här hemma... Tycker det verkar bra som du har, men allting är i relation till värme och ljus också.

Ge ditt svar

Hej! Jag har några cattleyor, två Vanillas, några Stanhopeas och några phalaenopsisar i min vanliga lägenhet. De växer alla och ser friska och gröna ut. Men jag har börjat fundera på om det vore bra för med om och skaffade några fläktar åt dem? Är det någon vits med det tro? Skulle det vara bra för dem eller kan det kvitta?

I mitt växthus där jag har Paphiopedilum, Vandor och Dendrobiums. Har jag skaffat två rejäla fläktar mest för Vandornas skull.

Tänker jag rätta då? Eller är det så att Paphiopedilumsen kan ta skada av fläktarna. Jag har i och för sig svårt att tro det man det är inte farligt att fråga.

Nyckelord: fläkt

24/8 -12

Fläkt är bra, bättre med för mycket än för lite luft omsättning

Ge ditt svar

.. utrymmet är inte stort pga av alla blommor, men dom behöver något annat än jag som puffar o blåser!

Nyckelord: fläkt

Diskutera eller uppfyll önskningen

Min 30 cm bordsfläkt från Bauhaus la precis av, just som solen gassar som hårdast på orkidéerna. Höll ett år och någon månad, visserligen konstant påslagen.

Någon som kan tipsa om en tystgående och bra bordsfläkt som klarar ett fuktigt odlingsrum (>50 % RH)? Skulle gärna investera lite mer om jag visste att de höll längre.

Nyckelord: fläkt

13/6 -11

Jag köpte 3 fläktar ca 40 cm hos Jula för många år sedan. En går fortfarande och den har gått hela tiden. De andra la av efter rel. kort tid. De gick mot ett tidur och detta tål fläktar dåligt i fuktig miljö. Låt fläktarna gå!! Kjell & Co har stora datafläktar 20 cm i D. Nr 98-236. De svänger inte som jag antar att din gamla gjorde. Tysta är de i alla fall.

13/6 -11

http://www.clasohlson.se/Product/Product...
Har denne i drivhuset og den har gått dag og natt i over et år nå.

13/6 -11

Kjell har det som heter kabinetsfläktar, ser ur som datorfläktar men är avsevärd mycket bättre gällande fukt. Jag har kört mina i ca 80 RH även med start och stopp utan problem. De drivs med 220 V. Har testas datorflektar men hos mig har dom inte klarat fukten

13/6 -11

Börje, sant med att fläktarna ska gå. Problemen började efter att jag städat rummet och under tiden lät sonen stänga av/sätta på fläkten hela tiden och välja hastigheter. Hade den fått fortsatt att gå hade den kanske klarat sig ett tag till....

Pelarfläkten såg intressant ut, men den är tyvärr lite för hög. Datorfläktar har jag funderat på, speciellt då man kan hitta riktigt tysta. Problemet är dock att jag måste sätta upp 3-4 st för att täcka hela ytan. Då är det bättre med en fläkt som svänger (oscillerande).

13/6 -11

Problemet med fläktar som inte tål fukt kan man lösa genom att placera fläkten i en transparant plastpose och försluta den helt med eltejpe

13/6 -11

...fortsätter de då fylla sin funktion.. inplastade?

13/6 -11

Det samme tenkte jeg

13/6 -11

Placebo kan vara mycket kraftfullt.

13/6 -11

OP är ofta till nytta men inte alltid.

13/6 -11

Placebofläkt den var bra ! !

Ge ditt svar

Jag har gjort ett litet nanoskåp med ett tegelrör i; 3 små halogenspottar belyser det hela men jag ska sätta in ett par fläktar också. Dock funderar jag på att ta upp ett hål i locket, montera fläktarna på ovansidan och låta dem blåsa in luften utifrån för att hålla det lite svalare inne i skåpet. MEN, tror ni att det blir för torrt när man gör så? eller finns det andra negativa sidoeffekter? Mycket tacksam för funderingar innan jag sätter såg och borrmaskin i locket

Nyckelord: luftcirkulation, nanoskåp

17/3 -11

Jo att tillföra så mycket frisk luft som jag antar ett sådant arangemang gör så kommer ditt skåp att fungera som ett torkskåp, bättre att bara rotera luften tror jag

4/4 -11

Jo, det var nog vad ag trodde också. Blir nog så att jag monterar dem invändigt. Tack för hjälpen att bestämma mig

Ge ditt svar

Heej! Nu är det bara plantorna som saknas i mitt skåp, hoppas på att det snart blir fullt med liv där i! Men nu sitter jag och funderar på hur jag ska göra med näringen till mina kommande orkideplantor.. hur gör ni? Kan jag spraya näringsvatten på rötterna när de sitter i skåpet? Hur ofta i så fall och i vilken koncentration? Sen undrar jag också vilken styrka jag ska ha på min fläkt. Mitt skåp är endast 30×40 cm, har en fläkt på 8×8 cm som är kopplad till en nätadapter som jag kan ställa in på 1.5-12v. Känns på något vis som att 12v är för mycket. Vad tror Ni?? Tack

Nyckelord: Montering, fläkt

4/3 -10

Visst kan Du spraya näringen på rötterna, så gör jag med mina
Vandor, använd halv rekommenderad styrka på blandningen, men
fukta rötterna INNAN Du sprayar näringslösningen på dem annars
riskerar Du att bränna rötterna.
Jag har inget skåp, men helt klart är att bra luftcirkulation är viktigare
i ett skåp där luftfuktigheten är hög, och därmed risken för röta är större,
än om man odlar i den torrare luften utanför.
Vilka plantor Du tänker ha i skåpet är ju också något som avgör, en del
arter är ju mer känsliga för röta än andra.

4/3 -10

Kör med 12 v du det blåser inte särskilt hårt ...

Ge ditt svar