13/12: Upphängning av fläkt

13/12 -13

Bra att vara portförbjuden från jobbet, kraftigt förkyld men inte värre än att jag kan hålla på med det jag brinner mest för (bortsett från min fru och barn så klart )
Jag har hittat på en upphägning för fläktar. Hänger bara i en tunn tråd i ett hål genom bulten, detta för att överföra så lite vibrationer som möjligt. Inte så vacker men fördelen är att man enkelt kan ändra vinkeln. Sedan kan man ju dölja konstruktionen med en vacker Masdevallier.
Totalt blir det 4 fläktar i skåpet. 2 som sitter i kylmaskiner och 2 som jag visar på foto. En ledande förhoppning: att någon skall ställa frågan hur jag montera mina vinkeljärn på glas eller det är självklart?

Nyckelord: Fläkt

13/12 -13

Som urgammal akvarist tror jag du fäst dem med silikon? Eller har du annat knep?

13/12 -13

Efter att ha testat en del olika sätt att fästa järn på glas är min erfarenhet att snabblim (cyanoacrylic) fungera bäst. Min åsikt är att silikon inte håller i långa loppet samt att det ofta är svårt att komma till med skruvtvinga mm att fixera till tex silikon har torkat. Jag lägger på snabblim och räknar till ca 40 sekunder sedan sitter den där och mina testar har visat på både styrka och att det håller länge. Dock vet jag inte om jag kan rekommendera metoden med plantor i skåpet..Limmet avger gaser som nog inte är snälla tills det har härdat. Tack för frågan dick, härligt att jag äntligen fick skriva enligt ovan

13/12 -13

Jag har fäst mina fläktar i glaset mha starka minimagneter, som är fastlimmade i glaset. Går enkelt att ta bort fläktarna när det behövs. Tror att det får bli något liknande med dysorna.

13/12 -13

Jo har sett det på bl.a dusk hemsida men jag vill kunna vinkla fläkt i sidled och det fungera inte med magneter, väl? Sedan vill jag inte fästa direkt på glaset. Min erfarenhet att vibrationer skapar ljud i "resonanslådan"= terrariet

13/12 -13

Aha samma som man limmar fast backspegeln inne i kupén, silikonet sitter oxå som berget men är ju flexibel i fogen ett dygn, räcker med att du haft en packe gamla böcker för staget att vila på och sedan bara tryckt fast det i silikonet. Garanterat isolerande mot vibrationer är väl enda fördelen dock

13/12 -13

Jag har ju ett lågt långt skåp och fläktarna i mitten, riktade i sidled åt varsitt håll. Verkar fungera bra! (Eller hur vet man just det, förresten?!). Fläktarna hörs dock, men kylen-frysen i intilliggande kök (öppen planlösning) låter mer.

13/12 -13

Tänkte inte på det du har en poäng, dock gillar orkidé inte ättika vilket tror jag avges en längre tid?

13/12 -13

Japp men inte speciellt lång tid efter genomhärdning om man använder silikon avsett för akvarier

13/12 -13

Jag har fäst mina fläktar med magneter men man behöver inte limma fast dom. En magnet på var sida av glaset.

13/12 -13

Jo stella men jag vill kunna vinkla mina fläktar i sidled, går väl inte med magneter?

13/12 -13

Har inte provat men man kanske kommer på någon lösning, vi får experimentera.

13/12 -13

Va härlig!! en till som vill experimentera och ta ämnet till nya höjder

13/12 -13

Jag har en ställning av bambupinnar på två sidor och en diagonalt där jag hänger fläkt i snören. Också vibrationsfritt. Plastnät på sidorna där jag hänger plantor. De kläms fast av ställningen. Inget lim i glaset.

13/12 -13

Ansluter mig till experimentörerna! Men oled, du vill alltså kunna vinkla om fläktarna med något intervall? Vad är idén bakom det? Jag tänker mest på fläktarna som något som håller all luft i rörelse, inte lika viktigt med vinkeln som med dysorna i min värld.

13/12 -13

stella: Dina magneter måste verkligen vara ärkesuper om de klarar det!! Vad har du för magneter?

13/12 -13

Dick: En massa besvär att palla upp upp och hålla kvar till silikon har härdat, men vist. Sedan räknar man att 2 mm per dygn räknas som färdighärdat silikon som inte avger ättika. Kan misstänka att det behövs en rejäl klick.Men du har en poäng kring viberationsdämpning, vill säga om järnet är "fritt svävande" i silikon. Men låter svårt. Sedan har jag väldig dålig erfarenhet av silikon fram för allt på min båt i fuktig miljö, jag tycker inte det håller i längden.

13/12 -13

Xara: Nej jag jag vill fixera mina fläktar i valfri, i sidled i fix vinkel vilket jag inte anser möjligt med magneter. Sedan som du ser på foto sätter jag fläktar på olika höjder. Detta för att med rök kunna se att jag har bra roterande luft i hela terrariet.

13/12 -13

Xara det heter neodymmagneter.

13/12 -13

oled din lösning är mycket enklare och betydligt smidigare att arbeta med, tror av övrigas kommentarerna att man glömmer bort hur lätt det kan bli stående luft i hörn och det vet vi alla resulterar i problem

13/12 -13

RÖK! Aha, nya idéer (för mig) för att kontrollera luftrotationen! Jag har liksom nöjt mig hittills med att allt är himla torrt på morgonkvisten... Färgpigment i automatiska bevattningssystemet är ju en följdtanke: då ser jag vad som behöver manuellkompletterasbevattnas oxå. Mitt skåp ska ju bara vara 'rumsvarmt', men jag blir helt vansinnigt sugen på ett molnskogsskåp efter denna diskussion... (har dessutom både Draculas och Masdevallias som säkert skulle gilla det mycket mycket bättre).

13/12 -13

Det finns giftfria tuber med en rök som används mycket inom undersökning av luftcirkulation i byggnader. Hm...inte tuben som är giftfri utan röken lol

13/12 -13

dick: Ja, ja.... jag trodde att jag hade lite erfarenhet av orkisar (jämfört med mamma, typ), men 'vad vi alla vet om skåpodling' är uppenbarligen totalt okänt för mig. Mitt skåp har varit igång i snart fyra månader: VAD är det jag borde veta om fläktarna ev. inte täcker varenda kvadratcentimeter? Help, please...

13/12 -13

Xara: Jo just ditt sug är min drivkraft. Att försöka i en hemmamiljö att skapa den miljö de lever i. Vist har tekniken sina begränsningar, fram för allt på ljussidan. Fukt och temperatur finns det teknik för.

13/12 -13

Xara: ser din fråga är till dick men tillåter mig att svara: vatten och bladveck är ett av problemen. En missat orkidé kan vara en död sådan

13/12 -13

Och hur vet du det? (Före begravningen .)

13/12 -13

Xara: Antar du menar giftfri rök? ha ha ....vet ju inte igentligen

13/12 -13

Xara du skrev att du har torrt på morron och det jag tänkte på ovan var ständigt mycket fuktiga utrymmen i slutna skåp där mögelsporer mm kan börja trivas om luftutbytet blir för svagt i tex ett hörn, resultatet blir ofta som oled beskrev eller angrepp iaf

13/12 -13

Att strömma luft kring bladen ökar avdunstning från dessa och därmed sänker temperaturen på orkidén. Mycket viktig. Teknik igen, men tittar man på ett Molier diagram så ser man att energin för avdustning är som kokning av vatten. Till kokpunt går det mycket mer energi än att vidhålla den och precis så är det med avdunstning vid bladen. Därav kan orkidé i amazonas överleva i gassande sol högst upp i trädkronan.

14/12 -13

Mina fläktmagneter sitter i en ramp tvärs över akvariet och inte limmade i glaset. Tror att de ger tillräcklig luftrörelse, då jag inte sett några tecken på mögel ännu. För övrigt har jag akvariesand i botten och en är alltid under vatten, ett par centimeter ungefär.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av oled:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.