HJÄLP ! HJÄLP!HJÄLP!!!!!

11/3 -07

Det här tycker nog alla ni duktiga odlare är löjligt enkelt men jag blir snart tokig. Funderar ibland att sluta med phallisar.
Har ju lärt mig för flera år sedan att phalaenopsis inte ska vattnas för ofta. Det ska vara helt torrt i krukan och rötterna ska vara gråa innan nästa vattning. (Då vattnar jag ordentligt genom att doppa dom). Är man osäker ska man vänta ett par dagar till. Phallar dör inte av för torrt utan för mycke vattning. Men mina phal-rötter dör,så jag vattnar ännu mer sällan. En efter en försvinner plantorna.
Så läser jag idag i en liten bok av Rick Imes om phalaenopsisar.
"Vattna regelbundet och måttligt så att komposten hålles fuktig men inte våt".
Snälla ni som kan det här, hur och när vattnar ni. Det handlar om både rena arter och hybrider.
MYCKE MYCKE TACKSAM FÖR HJÄLP
Anette

Nyckelord: Phalaenopsis, vattning

11/3 -07

Jag har mina plantors medium en aning fuktigt hela tiden. När det verkar ha blivit torrt en bit ner (krukan är lätt eller att det syns bara lite kondens på insidan av genomskinliga krukor) så doppar jag dem. Funkar fint för mig.

11/3 -07

Jag vattnar mina ca en gång i veckan vintertid. Har mest genomskinliga krukor så jag ser rötterna. När de inte längre är gröna eller om barken har torkat så vattnar jag.
Pia

11/3 -07

Enligt orkidioten Pontus Tunander som besökte vår stad förra helgen, ska man våga missköta sina plantor lite. Läs gärna artikeln i lokalblaskan.

11/3 -07

Åh, vad jag gillade det uttalandet " det är lättare att sköta om fem orkidéer än en, och lättare med tjugofem än fem"! Det måste betyda att det är lättare ändå att ha 50 än 25, ännu enklare med 100 än 50 osv, osv. Jag har nu fått ett bra mål: att hela tiden göra det lättare för mig genom att utöka samlingen Tack, Tiger, för artikeln!
Anette: det är så olika hur fort det torkar upp i olika krukor olika tider på året osv. Jag brukar försöka vattna mina innan de blir helt torra, det känns som det stressar dem mindre. Det är den enda riktlinje jag går efter. Prova med att vattna en av dem lite oftare och se hur den sköter sig i jämförelse, nu är ju en bra tid att våga prova lite mer vattning. Lycka till, Anette!

11/3 -07

Min mor lyckas numera bra med sina Phalaenopsis sen hon satte om alla i vitmossa för några år sen. Den enda regel hon följer är att bara tillsätta så mycket vatten att mossan känns aningen mjuk och sval under fingertoppen. Aldrig mer än så. Rötterna har då hela tiden tillgång till både vatten och luft i samma koncentration genom hela krukan. Detta är i praktiken omöjligt att uppnå i komposter med bark och liknande. På detta sätt har inte en enda planta dött och dom flesta till och med blommar regelbundet numera

11/3 -07

Hei Anette!
Jeg har mange phaller og kan jo fortelle litt om hvordan jeg vanner.
Når røttene BEGYNNER bli grå er det på tide med vann, jeg holder hver plante under springen og ser til at også luftrøttene blir grønne. Deretter rister jeg alt overskytende vann ut før jeg setter planten tilbake. I bunnen av potten har jeg leca, småstein eller klinkekuler(!) De av phallene som står i vanlig kompost (i kjelleren) vannes ca hver 6.dag. Jeg har en miniatyr i komprimert spagnum, den vannes bare hver 3.uke. Er litt redd for spagnum, den klarer holde på masse vann! Jeg har også en del phaller i stue/kjøkkentemperatur, de trenger vann hver 4/5 dag.
Problemet med overvanning er vel at komposten blir brutt for raskt ned, hvis jeg har forstått det riktig da. Lykke til!

11/3 -07

Jag har haft Phalaenopsis i 16 år, och ingen enda har dött, gamlingen jag har från -91 har varnvårdats under vissa tider då den knappast vatten en gång i veckan, dessa förfaranden har nu ändrats och gamlingen blommar idag, den får vatten då den håller på att bli torr, den står i bark och den mår utmärkt. Då har jag förvisso ökat fuktluftigheten på vinterna, då centralvärmen gör aatt det blir väldigt torrt i luften. Phalaenopsis gillar hög luftfuktighet. Jag har inget generellt råd att ge, för då det är varmare torkar komposten i krukan fortare, då det är svalare så vattnar jag mindre, men är mera noga med att hålla luftfuktigheten upp, den får aldrig sjunka under 50%. Dessutom har jag våta leca kulor i alla ytterkrukor, för att få ett angenämt microklimat runt plantorna, ytterkrukorna är lie större så att de blir en avdunstning runt plantan. Jag vill hellst ha mina ytterkruka i oglaserad lera.då även de håller fukt som avdunstar, som jag då därvid får "bada" regelbundet.Allt detta tar tid, så Sälutterna "you don´t fool me" med 2000 plantor, önsketänkande, jobba på:)))) Fast det är klart har man ett växthus så.............gärna. Förresten då jag vattnar blir det säkert en liter minst per planta. Arterna har lite andra behov än hybriderna har jag märkt, under vintern har jag vattnat Phal. bellina och var, coerulea ganska mycket, kanske var 4:e - 5:e dag, Under hösten och början på vintern fick Phal. euquestris gasnska mycket vatten, det var då den blommade, nu då den vilar får den vatten var 10:e dag. Så det finns inga generalla regler, men i vila ska de ha mindre vatten, fast det tar ett tag för de går i vila så vattningen ska minska efter hand.

11/3 -07

Tack snälla för era svar.Förstår nu att jag vattnat alldeles för sällan.Ska också plantera om dom som står i svarta krukor för att få bättre koll. Leca har jag i alla ytterkrukor.
Anette

12/3 -07

Hej hopp
Jag har väl egentligen inte Phalaenopsis som mina plantor, men man har fått en del under årens lopp å då de är blomvilliga så får de stå i fönstret.
Jag håller med Pontus Tunander i att de mår bra av att misskötas lite. Jag har mina i genomskinliga innerkrukor, men de är fastvuxna i ytterkrukan så det går inte att lyfta för att titta på några rötter. När jag vattnar fyller jag osmosvatten i ytterkrukan, låter stå medan jag gör något annat, kan vara en timme, kan vara ½ dag. Sedan häller jag av vattnet och vattnar nästa gång jag kommer ihåg dem. Det kan gå en vecka emellan, och det kan gå tre. Inget regelbundet för fem öre.
Dock planterade jag om dem nu, för det var inte gjort på minst 4 år. Några behövde sättas om för bladen började bli skrynkliga och de såg inte så glada ut. Jag upptäckte att två av dem (de ledsnaste) hade stått i vitmossa med barkströ ovanför.
Jag faschineras av att läsa att Lassses mamma kan ha sina i vitmossa. För jag har svårt att tror på det.

Den enda fördelen jag märkte av var att de var lätta att plantera om då de knappt hade några rötter att prata om.
Se bilden. Båda plantorna har jag haft i över 4 år, och de står båda i sitt orginalsubstrat. Plantan till vänster hade vitmossa kring "rötterna". Du kan se några friska rötter som sökt sig ovanför substratet. Plantan till höger stod i grov bark. Du kan även se vilken skillnad i tillväxt plantorna hade. Orkade inte fota den andra vitmosseplantan, men den såg likadan ut.

Vet inte om du fick någon hjälp av mitt svar fniss men tack vare din tråd har jag nu i varje fall satt om mina Phalaenopsis hybrider.

Linda

12/3 -07

Hej Linda, ja se så olika det kan vara. Mamsen har verkligen börjat tända till på detta med orkidéer på sistone, vilket jag tycker är jättekul särskilt som hon snart ska gå i pension. Häromdan ringde hon t ex och berättade om sin Den kingianum som är full med knoppar. Förut har hon mest haft ampelliljor och pelargoner och liknande, en del andra krukväxter inkl phal hade alltid en tråkig tendens att tyna bort och försvinna med tiden.
Jag tror allt handlar om helheten material och vattning. Alltså det går inte att säga att en viss vattningsmetod är dålig eller att ett visst material är dåligt utan att ta hänsyn till den andra komponenten. Jag vet t ex inom mig själv att vitmossa fungerar eftersom jag använt det i många år. Jag har t o m en klotkaktus i ren vitmossa. Men det funkar inte oavsett hur man vattnar. Man kan inte vattna vitmossa på samma sätt som man vattnar bark, det kommer garanterat aldrig sluta väl.
Lyckas man bra med t ex vanlig barkkompost så är ju allt gott och väl, då finns ingen anledning att byta. Men om man har problem så kan det kanske vara värt att prova nåt nytt. I bästa fall kan det bli den vändpunkt man behöver. Det var bara det jag ville säga med mina rader ovan.

Hälsningar
Lasse

12/3 -07

Jag har fler av min orchidéer i bara vitmossa och de mår toppenbra. Jag gör nog på samma sätt som Lasse med sina. Jag brukar duscha mossan hellre än vattna och jag doppar inte de plantor som står i mossa. Ibland vattnar jag mossan, fast bara om den är torr och då bara genom att hälla igenom vatten så mossan blir fuktig igen. Vissa vattnar jag då på fatet och då suger mossan upp de vatten den behöver.

De jag har i bark brukar jag doppa eller vattna det är olika. Jag tycker båda materialen är bra, de ända är att de måste vattnas olika.

20/3 -07

Tänk efter hur fallarna växer i naturen. På Filippinerna regna<r det nästan dagligen, och det är inte små mängder. Men mellan skurarna blåser det oftast och vaarmt är det, så fallens rötter som nyss var genomblöta torkar upp kvickt som ögat. Vattnna när plantan är torr men vattna ordentligt då. Att låta den stå länge utan vatten är inte alls till plantans fördel.
Garmus

20/3 -07

Tack igen för svaren. Har nu planterat om en del. Börjat vattna lite oftare. Några är för illa däran och utan räddning....... Men men, idag ska jag hämta en Phal.pallens, får vara givmildare mot den från början.
Anette

20/3 -07

Ph pallens får Du vattna mer ,den vill ha det mycket fuktigt ! Lycka till med de nya plantorna
Monika

20/3 -07

Tack Monika.Vi fick en jättefin pallens, så blev det en Paph.Delenatii x Armeniacum med två knoppar, och en Ascocentrum Ampullaceum med en liten blomstängel.Odlar du din i krukan?
Anette

20/3 -07

Japp Anette,det gör jag så länge den blommar så vill jag inte störa den men så fort en blommat klart skall den få flytta in i en korg utan kompost,kanske med Epiweb .
Jag /vi såg era plantor när vi var hos Marita i em,dom såg väl fina ut !
Jag skall lägga ut en bild på ampullaceum i morgon.

28/3 -07

jaha..hmm..jag läste alla era svar men jag tror jag blev ännu mer förvirrad!! Men jag får väl fortsätta att testa mig fram..

28/3 -07

Hej Anette och ior!
I början hade jag också "när ska man vattna panik" men så fick jag ett bra tips.
Så fort jag köpt en ny orkide, eller planterar om, så gör jag en liten lucka i sidan på krukan. Använd en vass mattkniv. Sen är det bara att lyfta på luckan och känna efter hur det står till med fuktigheten. Min erfarenhet är att det är bäst att vattna när det fortfarande känns lite fuktigt. Är det torrt har det gått någon dag över tiden.
lucka

28/3 -07

jag tror nog att knepet är att inte komma ihåg att vattna dem och inte tänka så mycket på vattningen:D hehe, nej men jag brukar ibland komma ihåg att ajja jo mina orkideer har inte fått vatten på länge. Men det blir ganska regelbundet iallafall med 1 1/2 - 2 veckors mellanrum vintertid och 1 gång i veckan sommartid. Doppar dem i en bunke med vatten. Om man har vitmossa i krukorna ser man nog jätte bra när det är dags att vattna. Men man skall komma ihåg att det ju finns så många olika metoder som det finns odlare, nästan iallafall:)

Orkidé-orvar--> det var också ett jätte bra tips!

28/3 -07

Såfia - Ditt knep fungerar nog på vissa sorter. Min erfarenhet är att får de regelbundet vatten utan att torka ut, så blir tillväxten bättre. Du får större bulber/stammar och blomningen blir säker bättre också. Vissa blir rent av fula om de inte får vatten regelbundet, typ skrynkliga blad och annan missväxt. För att använda ett slitet ord, Lagom är bäst.

29/3 -07

O-Orvar: Den där var ju genialiskt i all sin enkelhet, sticka-in-fingret-luckan, alltså! Jag uppskattar verkligen alla såna förenklande trix, tack så mycket! Hur var det med självvattningkrukorna, jag har glömt i vilken tråd du erbjöd att visa dem och jag svarade ja tack...

29/3 -07

Säluttern --> Varsågod, det var så lite. Tror jag läste det i någon av alla orkidéböcker som jag plöjt igenom i vinter. Ang självv.krukorna - Kan du hålla dig ett par dagar? Jag ska starta en "växt-pyssel-blogg" där lite bilder och småtips dyker upp som jag har här hemma.

29/3 -07

Orkidé-Orvar: Jag huserar ju orkidéer, så självklart har min karaktär danats i tålamodets svåra konst

29/3 -07

Jag har inte hunnit bli tålmodig än... Känner mig som en småunge i bil: "Är vi inte framme snart?", "Hur långt är det kvar?"
Hoppas det går bra med bloggen O-Orvar, jag är supernyfiken!

29/3 -07

Jaja, hetsa inte upp er för mycket. Ni kanske blir besvikna då. Jag är bara en lat växtälskare som utnyttjat självbevattning för att slippa stressa runt blan 100krukor varje dag å vattna. Alla lösningar är långt ifrån estetiska och tilltalande, men jag jobbar på att förbättra. De är i alla fall så gott som gratis och fyller sin funktion. Har jag stillat nyfikenheten?

29/3 -07

För att förvirra eller hjälpa.

Jag vattnar mina var 4-5 dag nu när solen och värmen har börjat komma (under vintern en gång i veckan). Och då doppar jag mina plantor i ca 5 min i vanligt kranvatten (med näring varannan gång). Det har funkat mycke bra. Alla mina Phallar står i bark.
Så man tycks kunna sköta dom i stort sätt hur man vill, bara dom får vatten.

29/3 -07

Orkidé-orvar--> jo alla gillar nog inte att bli oregelbundet vattnade, men phalaenopsisarna tycks nog må helt bra av inte speciellt regelbunden vattning. Köpre nyligen en oncidium och dens bulber ville nog ha regelbundet vatten. Dens bulber blev alldeles skrynkliga. Men med phalaenopsisar så tror jag nog inte man behöver stressa med regelbunden vattning.

29/3 -07

Oncidium vill stå och dra åt sig vatten en lite längre stund så at bulberna kan fyllas upp. Låt plantan stå i 20 min i vattenbad och låt sedan rinna av ordentligt, då kommer bulberna att svälla upp igen och bli kraftiga och fina. Så funkar det i alla fall med mina. Flera som jag har köpt har haft skrumpnande bulber och de har jag vattnat upp på det sättet.

29/3 -07

Mia.P--> jepp det lärde jag mig, (från orkidé prat). Nu får oncidiumen stå 30 min i vattnet och bulberna har blivit hur fina som helst!:)

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Anette:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik