Råd / Odlingsplatser / · Odla utomhus /

Skriv början av artikeln om utomhus

Nyckelord: utomhus

Inlägg med utomhus och synonymerna utomhusvistelse, utevistelse som nyckelord.

22/5 -17

Utevistelse

Hej,
Jag undrar lite hur ni gör med utevistelse. Hur kallt vågar ni låta dom få under nattetid?
Jag har ställt ut de mesta jag har i ett öppet uterum, blir väl ungefär så kallt som det är utanför. Tar in mina nu när det blir under 10 grader.

Nyckelord: Utevistelse, Temperatur

22/5 -17

Beror helt och hållet på sorter! Vissa vill aldrig ha varmt medan andra absolut aldrig vill ha kallt.

22/5 -17

Absolut, förstår det! Jag har en salig blandning av bla cattleya, sigmatostalix, phap med grön och fläckiga blad, epidendrum, dendrobium, miltonia, brassavola, brassia masdevallia mm. Tänkte generellt vad ni har ute under sommaren.

23/5 -17

Sommartid kan du ha det mesta ute av det du räknar upp. Jag sätter aldrig ut Phalaenopsis och Paphiopedilum.

Ge ditt svar

18/7 -16

Paphiopedilum

Hej,

Jag undrar om ni har några bra tips på Paphiopedilum, har ni era ute under sommaren? När jag läser så finner jag lite olika fakta. Jag har gratrixianum, primulinun, mount toro, hangianum, pinoccio, micrantum.
Micrantum, primulinum och pinoccio står inne, resten ute.
Tackar för tips, är nybörjare och har inte hunnit bilda min egen uppfattning om hur de trivs.

Nyckelord: Paphiopedilum, Utevistelse

18/7 -16

Har en sida med superinfo, typ Paphbibeln, länkar imorgon då jag är vid datorn

19/7 -16

19/7 -16

Tackar! Superbra sida

Ge ditt svar

Sedan i slutet av maj har jag ca 40 plantor på balkongen och de flesta hänger skyddat under tak på väggarna. Än så länge är det ingen fara och de mår så bra av fuktiga nätter och varma, soliga dagar. Jag har ett stort myggnätstyg (köpt på metervara) från tak till golv och det kan jag dra för/dra bort utifrån behov och markisen drar jag ner på kvällen för ev nattkyla. På dagarna är det nu full sol på plantorna.
På bilden syns bara några av mina kolloplantor. Här finns bl a Bulbophyllum, Dendrobium, Oncidium, Neosar och Leptotes bicolor från Lasse, Maxillaria tenuifolia från stella, Psychopsis papilio från John, Paph villosum från Mutanten, Den pierardii från MikaelG. För första gången är också några Phallar med på kollot och det har varit lyckat.
Så nu i mitten av september kan jag summera att tillväxten har varit väldigt god på alla kolloplantor och bäst på Dendrobium, Bulbophyllum och Oncidium, där de flesta har fått kraftigare bulber och kommit med nya skott. Jag tycker också att bladfärgen har mörknat på många plantor och alla ser friska och välmående ut.
Beträffande Phallarna har de också kommit med nya blad och nya fina rötter. Phal luedemanniana `Woodlawn` med flera stillastående tunna stänglar, har byggt på den längsta, så den har blivit riktigt tjock. Med andra ord har kollot varit lyckat och nästa år ska flera Phallar och lite annat få komma ut på balkongen.

I och med myggnäten har talgoxarna blivit lurade, för de har inte kommit åt några bulber att hacka på. Tjiii fick dom!

Nyckelord: Orkidéekollo, Utomhus

17/9 -14

Ser trevligt ut Det har varit så fin och varm höst. Vi har haft några nätter minus grader här, men på dagarna är det ganska varmt fortfarande.

17/9 -14

Fin bild och intressant läsning!
Själv har jag just tagit in alla plantor förutom Coelogyne cristata. Prognosen sa +5 under natten som var, och då fick bergslaelioerna och Laelia anceps komma in. Jag vet inte om det var för tidigt eller för sent, men jag håller tummarna!

18/9 -14

Härligt! Vilken fantastisk inte bara sommar utan även höst vi har, inte bara orkisarna som trivs . Skönt att du fick bukt med de förvisso söta men jobbiga småmarodörerna på balkongen!

18/9 -14

Vilken härlig balkong du har, jättefint

18/9 -14

Tack! Ja, jag har en fin balkong och den är ganska känd i Västerås. Genom åren har ett antal cyklister kört omkull här på gatan, för de måste vända sig om och titta och det har inte alltid gått så bra. Nu har jag dragit ner på antalet pelargoner och ett-åringar på balkongräcket, men "tittandet" kvarstår och det bjuder jag så gärna på.

18/9 -14

Förstår cyklisterna som beundrat din härliga balkong för den e fin.

20/9 -14

Pga den plötsliga väderförändringen är nu kollot stängt och alla plantor, utom cristatan, har fått komma in i värmen. Jag var lite orolig om alla skulle få plats, men med lite nytt "ampeltänk", så gick det bra. Plantorna fick fyra månader på balkongen, så jag tror de är nöjda!

Ge din åsikt

9/5 -14

Cattleya

Från karin46.

Hej. Tycker denna cattleya om att vara utomhus eller vill den ha inomhusklimat?
Vet inte namnet på cattleyan men här är en bild. Jag har ett blomhus utan uppvärmning men med fuktigt klimat då vår damm går in i blomhuset. Kan den stå där i sommar eller är det inomhus som gäller.?

Nyckelord: Cattleya, utomhus

9/5 -14

Cattleya brukar i allmänhet tycka om att stå utomhus sommertid på ett ljust men skuggig ställe. Brukar även stimulera till blomning

9/5 -14

Mycket vacker, stark färg. Alla orkidéer (vad jag vet) gillar fuktig luft. Ute blir det också temperaturväxlingar mellan dag och natt och det gynnar blomningen.

Ge ditt svar
Första lasset orkidéer (av många) gick iväg till landet i helgen, vilket markerar att sommaren verkligen har kommit på riktigt för mig. Just nu får de stå på en skyddad plats längs med huset till dess att växthuset blir klart om några veckor.

Nyckelord: semester, utomhus

11/6 -13

De har det gott i friska luften. Ser hur C. forbesii riktigt sträcker ut sig!
Mvh
Mikael

11/6 -13

Och neosarna sprider väldoft till kvällen

11/6 -13

Det var en trevlig syn!
Vad ska du ha i växthuset?

11/6 -13

Tack! Ja, de verkar trivas bra. Bättre luftfuktighet utomhus än i lägenheten.

Oh jaaa, neosarna spriver verkligen väldoft på altanen på kvällen. I blom nu är den fina 'Shutenno' (som kommer från dig Lassse) med tre stänglar, 'Jujak' och så 'Amami Island' pink... som blommar för första gången och blev vit...?

Annika: I växthuset skall jag odla alla mina orkidéer maj till september hade jag tänkt. Jag delar in det i två zoner, intermediärt och svalt.

Ge din åsikt

Igår natt va det 11,2 grader här...Det har regnat en massa så jag bar in mina Cattleyor för att torka upp lite härom kvällen. Det tycks mig att rekommendationerna brukar va att de inte ska ha lägre än 15 grader... Hur gör ni Cattleya-odlare tar ni in dem nu eller vad?

Nyckelord: utevistelse, ta in, nattemperatur, Cattleyor

10/8 -12

T o m här på Öland, så var det under 11 grader förra natten och kan nog bli rätt svalt i morgon bitti igen. Men jag tar inte in några nu, dom är rätt härdade och jag misstänker att det kan bli kalla nätter i Sydamerika också.
Däremot låter jag inte mina stå i för mkt regn. Jag har ganska många Cattleyor och dom i backar ute på bord i trädgården. Sen några dar i full sol.
Om det blir mer än nån mindre regnskur, så bär vi upp backarna under markisen på altanen, alternativt sätter in dem i växthuset. Jag hoppas kunna ha dem ute, i alla fall dagtid, några veckor till.

12/8 -12

Cattleya gaskelliana alba. Från skrubbhaxan. Fri bild.

Jag tar in de som blommar över natten eftersom tempen kryper ner mot 12-13 grader,
de andra får stå kvar ute ett tag till.

12/8 -12

Dom som blommar har jag i vardagsrummet hela tiden - vill ju njuta av blommorna och inte riskera att dom skadas av nån regnskur
Just nu blommar min vinterblommande percivalliana med en extra blomma och primärhybriden Minerva har sju stora knoppar

12/8 -12

Tack för era svar och extra kul med vackra blommor. Cattisarna åkte ut igen efter att ha varit inne och torkat upp och det va bra för i natt var det över 15 grader igen! Jag köpte en Blc Haw Yuan Beauty av Marita och den har inte hunnit vara ute så mkt eftersom jag inte vill ha blommorna ute - skulle bli tokig om någon insekt käkade upp dem! Jag har en percivalliana ungplanta och den får vara ute - kul att se att den kan blomma även på sommaren...
/Mvh, I

12/8 -12

Av mina Cattleyor så är det C. maxima (höglandsvarianten) som kräver svala nätter för att sätta knopp, den får stå ute till temperaturen går strax under 10C.
Mia: Härligt att få se en bild på sommarblommande C. percivalliana, jättefin!
Mvh
Mikael

12/8 -12

Tack Mikael - mkt intressant att höra att det faktiskt finns Cattleyor som gillar under + 10 C. Catt. maxima är vacker tycker jag - är den ljuskrävande och svår eller är den lätt? Jag har inte haft så stor tur med Catt. hittills, så jag blev glad när jag kunde få den jag köpte av Marita under senvåren att behålla knopparna och blomma på den bulb som hade blomskida när den kom. Sedan va det kul att även nästa bulb som inte kommit riktigt lika långt vid köpet oxå utvecklade knoppskida och nu börjat blomma senaste veckan! Vid basen på den nu överblommade första bulben att blomma, kommer nu oxå ett nytt skott så det verkar ju gå vägen med denna, hurra!
Jag har bara morgon till eftermiddagssol här nämligen...
/Mvh, I

Ge ditt svar

12/11 -11

Årets stor blomning

Årets stor blomning. Från Eken..

Nu blommar hela rabatten!

Nyckelord: utomhus, Pleione

12/11 -11

Snyggt jobbat!

12/11 -11

Jättesnygg pleionerabatt Eken! Men inte blommar dom väl nu?

14/11 -11

Tack så mycket!
Nej, Lassse, dessa bilder är från i våras,
Jag har inga höstblommande pleione,
Men det har jag nu skaffat mig.
Jag hoppas inte bara på en fin vårblomning nästa år, utan även en vacker höstblomning!

14/11 -11

Kul, vilka höstblommare har du skaffat dig?
Själv har jag maculata, praecox, Barcena, Sangay och Confirmation/lagenaria.

15/11 -11

Vad fint du gjort! Ser ut som ett litet Pleione-tempel

15/11 -11

Tjusigt Eken !
Kul att se att det går bra för dej !

15/11 -11

Det är intre bara en blomning, det är ett konstverk

18/3 -12

jag fick några av L8 som tydligen ska vara höstblommande : )

Prata om bilden
Ja då vad det dags igen... man vet vet att det är sommar när orkidéerna får gå på semester... åtminstone några av dem. Samma plats som vanligt, även om den lilla röda stugan vid kusten har målats svart i år så är scenariot detsamma. (Länkar till tidigare år finns på bloggen ) I år har dock Vanda-semesterfirarna fått sällskap av ytterligare några orkidéer - så att jag inte missar blomningen när vi är borta. Svalskåpet sköter sig mer eller mindre själv. Allt jag behöver göra är att åka tillbaka in till stan var 4-5 dag och fylla på vatten till regnsystemet och luftfuktaren.

Nyckelord: sommarlov, Vanda, utomhus

25/6 -11

Schjysst! Vilken kanonblomning du verkar få på din Cattleya intermedia!

25/6 -11

Ser verkligen inbjudande ut Blir det ingen ohyra när orkidéerna är utomhus? Jag vågar inte ha mina utomhus för då kanske det dyker upp någon läskig spindel eller gråsugga mm.

25/6 -11

Tjusigt men brukar du inte ha fler på kollo ?

25/6 -11

Vilka cooola semester för dina orkidéer!!

25/6 -11

Vad är det för något i krukorna som står på golvet?

Det ser riktig trivelig ut, heldige orkideer som får dra på ferie.

25/6 -11

Gott för Vandor mfl att få en styrkande semester på landet, så de kan ladda inför fantastiska blomningar!
Mvh
Mikael

26/6 -11

Tackar!! Jodu Mathias, C intermedia v. orlata med 3 blommor (den hade 4 knoppar men bara 3 orkade hela vägen), de har precis slagit ut nu, måååste fota snart... de har en ovanligt härlig djupt lila färg i år. Oled, jo men jag har inte hunnit packa med mig allt som blommar ännu... fast det är allt en hel del här redan, dryga 20+... Men spindlar är väl inte ohyra sommarbo...? De hänger ju på huset under takknocken så jag är inte så orolig. Jag har i alla fall aldrig fått med mig oinbjudna gäster hem innan. Det som står i krukor under orkidéerna är hot peppers som jag fick av Ingbrith (VSOS). Två har frukt redan så det blir till att laga het mat i sommar he he. Mikael, ja vandorna gillar absolut sommaren utomhus, men det gör nog Cattleyorna också. Såg förresten precis idag att Trudelia alpina kommer med 4 stänglar nu, de har precis börjat kika fram i bladvecken.

26/6 -11

Dom får nog en fin semester där, med varma sköna dagar och svala nätter. Mina får nöja sig med att hänga i plommonträdet, inte mycket skydd för väder och vind.

Ge din åsikt

Jag har nu ställt ut samtliga orkidéer = 8 st. Masdevallia infracta fick komma ut för flera veckor sedan - de var först ut.

Samtliga orkidéer står under tak - i västerläge.

Är det OK att nu även ställa ut Cattleya intermedia, Cattleya bowringiana coerulea purpurata samt Laeliocattleya Mini Purple coerulea 'Ocean Blue'/'Blue Pacific'?

Temperaturen ute just nu är ca 12 grader - klockan ör snart midnatt.
Jag bor vid kusten några mil utanför sthlm.

Nyckelord: utomhusvistelse, cattleya

16/6 -11

Tråkigt att ingen har svarat Samtliga orkidéer står nu iaf ute - under tak. Jag hoppas det blir bra.

16/6 -11

Hej ängsvädd, jag skulle vänta med att ställa ut cattleyorna - tillväxten avstannar nästan helt när det går under ca +15 och risken för röta ökar. Finns bara anledning att ha kallväxare utomhus då.

16/6 -11

1000 tack Lasse - då skyndar jag ut och hämtar in de små liven! Jag har planterat om dem i ny mossa, och skurit bort lite svartfläckade bladspetsar på C. bowr. Hoppas verkligen de kommer att trivas efter omplanteringen - men nu - in i värmen

17/6 -11

Nu har jag bara phalaenopsis pulchra ute - och självklart Masdevallia infracta - , står vid husväggen på farstutrappen i västerläge. Temp. ute nu är 13 grader. Har läst att pulchra blommar lättare om den står svalt - men detta kanske är för svalt?
Tycker ni jag ska ta in den också?

17/6 -11

Alla orkidéer förutom Masdevallia infracta är nu inomhus Lasse skrev ju att bara kallväxande ska vara ute

Ge ditt svar

10/6 -11

Orkideer utomhus

Hängde ut min coelogyne cristata för första gången, men det dröjde inte länge tills den var täckt med spindelnät. Försöker sprayduscha den då och då men de är snabbt tillbaka. Vill gärna ställa ut flera av mina orkidéer men det känns tveksamt. Hur gör ni för att undvika spinn och andra diverse kvalster utomhus?

Nyckelord: Coelogyne cristata, ohyra, utomhus

10/6 -11

Jag gör inget, du har nog bara haft otur

10/6 -11

Är det spindelnät, så är det inte farligt och något man får räkna med utomhus. Är det spinn, så kan du spola av den i duschen, använd så varmt vatten du kan stå ut med att hålla händerna i. De flesta insekter och andra småkryp, tål inte temperaturer över 40 grader, medan plantan klarar det bättre.

Ge ditt svar

30/5 -11

Pleione limprichtii

Pleione limprichtii. Från Haloj.

Har klarat tre år på friland, trots smällkalla vintrar (i Falun).

Nyckelord: Pleione limprichtii, utomhus

31/5 -11

Mycket vackra. Blir allt mer sugen på att prova några pleone. Detta verkar ju vara e tålig variant det är antecknat. Kul att ha några
orkidéer ute också. Har en ängsnyckel och guckisen.

31/5 -11

Underbara! Hur är jorden där de växer och hur täcker du dom under vintern?
Mvh
Mikael

31/5 -11

Mikael: Dom står i ganska grusig grov kompostjord i sydvästsluttning, lite bakom en sten mot gassande sol. Jag täcker med en takpanna under vinterhalvåret. Jag "hittade" även några andra som inte blivit täckta de senaste två åren och dom såg fina ut (kanske för att de två senaste vintrarna varit ganska torra med djupt snötäcke...). Jag är klart förvånad att dom i huvud taget överlever, så det är en glad överraskning när dom dyker upp varje år. Dom har inte ökat i antal så jag kanske skulle gödsla något efter blomningen, vi får se!

Prata om bilden
en rabatt som är rolig att ha. Från Eken..

jag fick idén att anlägga denna anläggning
när jag var i orkidéhuset i stockholm.
på den är ett antal ormbunkar och pleone tongariro och pleone ganymede och pleone mavenzi.
(kortet är taget på hösten, så det är inga pleone som blommar)

Nyckelord: rabatt, Pleione, utomhus

16/1 -11

Jättetjusigt!! Skall bli spännande att se när Pleione blommar, glom inte att visa foto då

16/1 -11

ja i vår då gäller det!

5/5 -11

Neeej
mossan har dött!

6/5 -11

Det är ju "bättre" att mossan dött än blommorna iallafall

Prata om bilden

Nu börjar dagstemperaturerna dra sig upp runt 15 grader i skuggan. Så nu tänkte jag börja vänja mina plantor vid att vara ute i sommar. Men det är ju bladlusinvasion!! Gröna bladlöss i mängder ju!

Hur gör ni andra? Ställer ni ut dem ändå?

Nyckelord: bladlöss, utevistelse

5/6 -10

Jag har haft mina ute dagtid i snart en månad, men jag har inte sett några bladlöss
på dem, men det beror nog på var man bor i landet.
Det borde inte vara något problem ovanför Stockholmstrakten, jag bor 20 mil norr om
Stockholm.

5/6 -10

Jag bor 30 mil norr om Stockholm och om jag gått i gräs så är jag så full i bladlöss att jag måste borsta av mig innan jag går in.

5/6 -10

Du bor för nära Ryssland , det är därifrån björkbladslössen kommer med vindarna.
Men jag skulle nog inte ställa ut plantorna om det är så mycket bladlöss i gräset att Du
måste borsta av dig.

6/6 -10

Hej Martina, Här i Järvsö är det inte fler bladlöss än vanligt än så länge. De kanske har stannat vid kusten? Jag har sett några på rosor och något till ställe. Har mina Pleione och en Masdevallia utomhus, snart dags för några Coelogyne. Har många orkidéer i växthuset nu där jag håller som lägst +10°.

6/6 -10

Hejsan , jag bor ännu närmare Ryssland , vi har horder av bladlöss men tack och lov har mina "utegångare" inte drabbats.Det e bara rosor och björk som kryllar av löss än så länge. Nu har nyckelpigorna dessutom börjat kavla upp ärmarna och satt igång med kalasandet så läget borde vara under kontroll.
Mina har varit ute ett par veckor nu.

6/6 -10

svär lite Tycker lössen kunde ha hållit sig på andra sidan pölen! Jag som fått så fina resultat av att ha dem ute. De mår inte så jättebra just nu då min inomhusluft i nya lägenheten är allt annat än bra(och jag försummat dem lite för mkt i samband med flytt och nytt jobb). Tänkte att de skulle må mycket bättre utomhus, men om det är så mycket löss ute så vet jag inte om jag vågar.

Alf

Lyckost dig som slipper lössen. Det är inte alltid positivt att bo vid kusten. Jag hade tänkt kasta ut mina kallväxande Dendrobier och Coelogyne nu då de nya skotten verkar ha vuxit klart nu(utom C. mooreana som har lite kvar att växa på 2 bulber). Men nu tvekar jag. Väger fördelarna med att ha dem ute upp nackdelarna med lusinvasion?

Är orkidéer gourmetkäk för björkbladlöss?

6/6 -10

carmelita

Så dina har klarat sig bra alltså?! De små lössen kanske inte är så förtjust i orkidéer så länge det finns så mycket gott i form av björk och rosor?

Nyckelpigor gillar vi!

6/6 -10

Mina utegångare verkar lusfria, hittills. Det e mera det kyliga vädret jag oroar mig över. Vi var nästan på nollan inatt, igen! Tur man bor vid kusten så vattnet värmer lite.

6/6 -10

Mm, här också. Jag tänkte bara ha dem ute över dagen nu i början så de får vänja sig vid solen och kylan. Efter midsommar är risken för nattfrost över så då är det nog ok att ha dem ute dygnet runt.

Ge ditt svar

Jag är nybörjare på det här med orkidéer men har ikväll lärt mig att man bland annat ska kunna hänga ut Cymbidium i träden. Men då dök ju så klart fråga upp i mitt huvud..hur hänger ni upp de i träden? Det kanske är en dum fråga..

Hur gör ni?

Nyckelord: Cymbidium, Utomhus, Träd, ohyra

Om du ska ha dom i träden är nog en ampel det bästa. Ställ krukan i ampeln och häng upp i träden.

19/5 -10

Under träd är bra för då får de lagom med ljus. Stora plantor kan vara svårt att hänga upp, ampel kan vara bra. Jag binder ofta korgar direkt på stam och i grenklykor, där sätter jag mina orkidékrukor.

19/5 -10

vet inte hur ni andra har det, men jag måste hänga mina krukor fritt, sitter de för tätt till stammar eller bladverk så dröjer det inte länge förrän det kryllar av gråsuggor i komposten - och de bara älskar de gröna spetsarna på orkideerötter och givetvis nya skott! Jag hänger ut allt ör orkideerna trivs så mycket bättre utomhus över sommaren, men jag får vakta dem .... tänkte börja i år med att sätta limringar på trädstammarna eller grenar som jag har hängt orkideer i/på. Får se om det går bättre?

19/5 -10

Då jag var attans snabb att hugga ner alla träd på tomten då vi flyttade hit har jag inga träd alls att hänga mina i... Jag löste problemet med en torkvinda från ÖB, inte alls dyr, sen lägger jag en skuggväv över vindan och sätter fast denna med en miljard klädnypor. Orkidéerna får då en skuggig och "djurfri" miljö men den är sjutton inte snygg och fungerar även som fågelskrämma...

19/5 -10

Mina får stanna inomhus. Vill inte ha gråsuggor boende i mina orkisar....

19/5 -10

Har inte sett någon gråsugga, däremot en del harkrankslarver. Harkrankar kommer ju flygande. Ibland någon fjärilslarv som gärna knaprar på bladen. Värst är dock en del fåglar som plockar ur vitmossan gång på gång. Om jag har dem på marken kommer stenkrypare(tusenfotingar) och i värsta fall sniglar. Trots objudna gäster överväger fördelarna med att ha plantorna ute. Sätt bara inte ut dem om det är kallare än +10°. De behöver ju växa också och då måste det vara tillräckligt varmt. På hösten kan man tillåta lite svalare då det närmar sig vinterperiod med vila.

19/5 -10

Jag har ingen trädgård alls men min balkong fungerar jättebra den med. Jag har fått ett nytt specialdesignat bord som karl´n har snickrat ihop som är fylld med plantor nu (2.3 m långt och 30cm brett). Igår vid 21 så var det fortfarande 20grader varmt så jag hoppas nu att det ska vara lagon temp för alla plantor. Det blev väldigt tomt i fönstren nu med bara några phalar och paphar kvar .

20/5 -10

Gråsuggor såg jag inte till i mina plantor jag hade ute förra året, däremot tusenfotingar, rödaktiga smala. De verkade dock itne ha gjort någon skada på varken rötter eller blad skönt nog

Ge ditt svar

Nu har vissa av mina orkidéer fått stå ute i sommar för första gången. En liten D x delicatum och en liten D kingianum har fått stå ute sedan april i Umeå. För dessa har temperaturen varit nere och nosat på 0 grader till -1 grader på natten.

När nattemperaturen gick upp så ställde jag ut alla mina kallväxande plantor, 4 Cattleyor, 1 Laelia och en döende Phalaenopsis hybrid. De har tidvis fått stå ute utan tak och blivit rejält genomdränkta av allt regn. De har dessutom fått kvällssol på sig när det funnits sådan.

Hur det gått? Alldeles utmärkt! Alla växer på och D. Nobilehybriderna har börjat sätta knoppar. Phalaenopsisen som hade skynkliga, mjuka blad har rest dem och är sprängfulla med vatten. Den enda som jag är orolig över är min D Stardust firebird. Den var i dåligt skick redan när jag ställde ut den och den blir inte bättre, snarare tvärtom. En av mina favoriter men den vill inte alls leva hos mig. Tyvärr...

Jag kommer definitivt att slänga ut mina plantor nästa år också!

Nyckelord: Sommar, Utevistelse

5/8 -09

Intressant att få en rapport på ditt ute experiment Martina. Jag hade mina vandor hängandes ute i 3 veckor nu i somras, men utöver lite rosiga kinder från morgonsolen (starkare än man tror) har jag inget att rapportera - ännu. Hoppas dock på praktfulla höstblomningar på de tre som är blomstora.

5/8 -09

roligt att höra om era utevistelser, mina har växt så det är riktigt roligt, mina har varit ute nu sen i början på maj det är en vanda som bara tappade blad innan nu har den fått en ny rot har slutat att tappa blad och ser hur pigg ut som helst,
4 cattleyer alla har fått vars två nya bulber och flerra rötter
en nobile som har fått en massa knoppar och ett par nya skott
3 olika odontoglossum som alla har fått nya bulber samt en som har fått en stängel
2 Dendrobium som har fått nya bulber
mina står på en altan med plasttak och sidoväggar med öppet fram, jätte roligt ska bli så skoj att se för jag tror att cattleyerna kommer att blomma i höst, jag hoppas iallafall, obs jag glömde min lilla phap projektplantor har också varit ute men nu har jag tagit in dom två, phapen har växt bra och fått en ny rot, russinet har där kommit en liten spinkig sak antagligen en rot längst ner på det första bladet,

5/9 -09

Jo, glömde! Jag satte ut min Ascocendahybrid och min Ascocentrum miniatum också på dagarna i någon månad. Var nattemperautren över 15 grader så fick de hänga ute även på natten. De fick dessutom direktsol från ungefär kl 15 på dagen tills solen gick ner. De hängde utan tak och blev utsatta för en hel del regn. Just nu så blommar min Ascocenda för tredje gången i år. Och färgen på blommorna är mer kraftig och lysande än någonsin. Färgen var lite matt smutsorange när jag köpte den(i mars), blomningen efter blev lite bättre i färgen men nu den tredje gången så ser blommorna ut som små apelsiner i färgen!

De av orkidéerna nu som står ute dygnet runt är mina kallväxande Dendrobium och min Coelogyne cristata. Fast i natt blåste det så fruktansvärt att jag fick ta in mina två största dendrobier sedan de blåst omkull några gånger. De har ganska stort vindfång och lätt kruka så jag var lite rädd att de skulle blåsa av balkongen. Nu står de ute igen och hoppas på att det slutar blåsa så mycket!

Men alla mår fortfarande jättebra, växer och frodas och sätter knopp och nya bulber och blad! Tack Ewert för inspirationen!

Ge din åsikt