Råd / Odlingsplatser / · Odla utomhus /

Skriv början av artikeln om utomhus

Nyckelord: utomhus

Inlägg med utomhus som nyckelord.

2/6 -08

Uteliv for Vanda

Jeg har en Vanda Cha Cha Val Delight x Ascd. Kultana an. som ikke har blomstret hos meg, jeg har hatt den minst tre år. I dag har jeg hengt den utendørs, vi har 27 grader nå med nattetemp. 13 grader. Selv om vi har tropiske tilstander her nå vil det vel ikke vare særlig lenge - hvor lave temperaturer kan en Vanda klare? Hvor lenge bør den henge ute for å initiere blomstring?

Nyckelord: utomhus, Vanda

2/6 -08

Puff

2/6 -08

Jag har mina ute på dagarna men tar in dem på kvällen när det är ca 15-17 grader.
13 grader på natten är nog gränsfall för vandor speciellt nu när de inte är vana, de klarar det bättre i slutet av sommaren.
Vilka temperaturförändringar som skulle kunna verka blominitierande för vandor vet jag ej. Men de är ju ljus/värmeälskande och mina sätter alltid stänglar inomhus utan nämnvärda temperaturförändringar

2/6 -08

Hej Heidi

Tror att det blir lite för kallt för den på natten.
13 grader klara nog bara dom kallväxande och plantor med V. coerulea som direkt förälder.

Pass upp så att plantor som du har ute inte får förmycket sol tilö att börja med. Jag har tidigare haft en pergola med vasstak som plantorna hängt under sommartid. Men nu efter det att vi har flyttat så har jag ingen bra ute visstelse.

Köpte en ny kallväxande Papiloanthe på Sofiero som jag hängde i ett päronträd. Dessa klara vanligtvis full sol. Min planta fick sol från 15:30 men detta blev för mycket att börja med. Alla bladen brändes av på en eftermiddag.

MVH
Tommy

2/6 -08

Solen är så otroligt mycket starkare nu än för bara några år sedan - upplever den som en svetslåga ibland....Jag tror man får börja vara mer försiktig än tidigare

2/6 -08

Den henger i en syrinbusk og får lite sol, så den saken tror jeg går bra, men nattetemperaturen kan jeg gjøre lite med...Får vel ta den inn om kvelden da. Takk for svar begge to!

2/6 -08

Åh den som ändå fick lov att hänga i en syrénbuske hela dagarna Så sköööööönt det låter!

2/6 -08

Jag gör som chic, ser ut att fungera hyggligt eftersom de växer
och inga negativa saker hänt, ännu, kanske jag ska tillägga.

Ge ditt svar

Idag köpte jag ett par balkonglådor och hängde upp. Dit flyttade jag sedan mina dendrobium, miltoniopsis och mina cambria. Några till får plats, men jag har inte bestämt vilka än. Som solskydd har jag en tunn dubbelvikt täckduk fäst med klädnypor (man tager vad man haver) i nätet som ska hindra katterna från att trilla ner (från 4:e våningen). På balkongen är det eftermiddagssol och jag ser att alla plantorna skyddas inte helt från solen, men det kanske kan gå bra ändå...

Nyckelord: odlingsplats, utomhus

Woow vilken fin balkong du har. Vad fiffigt med lådorna! Tänk vad orkisarna ska må bra och växa fint i sommar.
Annette

24/5 -08

Riktigt snyggt ... detta med att fästa upp täckduk med knänypor verkar väldigt smidigt .... jag lär nog inte hitta några knänypor i detta hemmet, så det skall jag köpa för det kommer säkert till andvändning!

24/5 -08

Du har då sinne för detaljer, Felixan: köpa klädnypor som matchar bilen
Härligt med idéer som inte kräver så mycket installerande och investerande!

24/5 -08

Mina åker också ut på kollo snart. Verkar som att jag har fått bort de usla gnagarna nu. Inga nya i fällorna och blombänkarna har fått vara ifred

24/5 -08

Du är för härlig "Säluttern" ...

24/5 -08

Säluttern: Hihi - klart jag tänkte på att matcha Pelles bil. Pelle Edberg, alltså - han som deltog i Brittish open härom året (stor golftävling för er som inte vet....)

24/5 -08

Fniss...
Härlig balkong Felixan. Och visst ska man se till att matcha. /J

24/5 -08

Jeanette - du har ju sett hur stor balkong vi har! Sätter jag ut en låda till får vi nog turas om att sitta där ute!

25/5 -08

Igår kväll åkte de in igen! Temperaturen kröp neråt och när den låg på 9 grader tog jag in dom. Under natten sjönk det till 5+ och det är väl ändå lite för lite? I morse åkte de ut igen - utom 2 Miltoniopsis som jag såg hade stänglar. Det går visst lite för fort ibland......

25/5 -08

Nattemepraturen är alldelels för låg för att ställa ut orkidéerna ännu.. du gjorde helt rätt som tog in dom!
Mina får hålla sig inomhus ett bra tag till..

26/5 -08

Felixan: Jag har faktiskt inte sett balkongen! Här står orkidéerna ute dag och natt. Utom när temperaturen är under 5 plustgrader. De fick stå först och acklimatisera sig under plaststolarna. Verkar funka. /Jeanette

26/5 -08

"Felixan" ...mina orkidér har stått ute dygnet runt, förutom 3 frostnätter, sedan 17/4 med en genomsnitt nattemperatur 5-7 grader , men med betydligt varmare dagtemperatur med många soltimmar ... och de ser friskare och starkare ut än innan jag tog ut dom
Men jag har en inskolning på 2-3 veckor innomhus först på våren, där jag sänker rumstemperaturen under natten succesivt innan jag sätter ut dom.
Och på hösten så sänker jag först temperaturen innomhus innan jag tar in växterna och så höjjer jag nattemperaturen under 2-3 veckors tid när de kommit in ....
Det är på hösten och våren som mina får sin viloperiod .....
Men jag har de alltid under tak, för just strålningen från himmelen som är den som ger nattfrosten ... och då ifall det skulle slå över snabbt en natt !

Ge din åsikt

Jag har sett att ni har era orkideer utomhus på sommaren. Hur går ni till väga? Ställer ni bara krukorna på ett skyddat läge?

Nyckelord: utomhus

17/5 -08

Man kan ställa dem på altan , hänga på solskyddad plats i ett träd men helst inte på marken där sniglar och annat kan invadera dem.

Ge ditt svar

Tror ni att jag kan ställa ut min Gongora irmgardiae på alltanen. Den kommer inte att stå under tak men 20cm ovan mark. Kan tänka mig att det är mellan 12-8 grader varmt om nätterna nu när det är så varmt ute... E det för svalt för den?

Nyckelord: utomhus, Gongora irmgardiae

9/5 -08

Jag skulle vänta. Om en månad kanske. Gongora gillar inte kyla och i nästa vecka ska det visst bli kallare igen.

9/5 -08

Oki, då gör jag så....
Men jag vill ju inte ha det kallaer passar mig utmärkt detta vädret...

Ge ditt svar

4/5 -08

+ 14/5 -08

"Ute-servering" sedan 17/4

Alla orkidér förutom Paphiopedilum fick komma ut för en dygnet runt vistelse från den 17/4 ....
Och Pleione har varit ute sedan 20/3 ....
Till denna innläggs start datum den 4/5, så har vädret varit torrt med övervägande soldagar, men även en och annan mulen dag och ett par riktigt blåsdagar.
Temperaturen har legat mellan 15-18 skugg-grader dagtid(runt 30 i solen, 24 grad. altanskugg.) och runt 10 +-grader under natten.
I går kl 6 på morgonen var det nere i 5 +-grader och i dag kl 6 på morgonen var det endast 1-2+-grader(under altantaket någon grad varmare) ....... men med hjälp av solen så är nu temp. kl 11 ca 16 grader i skugga och 31 grader i solen.
Ingen av utomhus-orkidérna har stänglar/knoppar/blommor, förutom Prosthechea cochleata som i dag har en stängel med 2 st blommor sedan tidigare, 2 st sprickfärdiga knoppar som mognat under utomhusvistelsen och så 2 st nybildade knoppar !
Nu vet jag inte hur det går för de sista 2 dagarn nattsäkning, men jag är inte orolig ... hittils så har ingen blivit dålig av utevistelsen, de flesta ser ut att må riktigt bra ... bl.a. så har det kommit nytillväxt på flera sorter och Cattleys tidigare nya bulber att fortsätta växa ute och bladen på de flesta sorterna har blivit friskare till utseéndet !

Skulle någon bli dålig av detta, så beror det inte på kvaliten på växterna .... för endast 5 st ICA-phalaenopsis och 2 st dendrobium var dålig i kvaliten av de alla när jag tog ut dem ... så dessa näst intill rotlösa har jag som expriment naglat fast i en lönn-trädstam barotade utanför altanen, alternativet var att kasta dem ... så får det bli som det blir!

Nyckelord: utomhus, altan

4/5 -08

4/5 -08

4/5 -08

Altanens Norrsida, Pleione och Masdevallia .... 2-3 tim. morgonsol !

4/5 -08

Härlig altan du har Ewert och mysiga husdjur.

4/5 -08

4/5 -08

"Berrek" Tackar ....och när rådhusvinet täcker hela undertaket på altanen, då är det grönt och skönt

5/5 -08

Jag blir inte alls avundsjuk Ewert! Jättefint!

En liten fråga bara... Har du ställt ut varmväxande orkidéer också?! Jag såg någon ascocenda/vanda och så pratar du om Phallar och en Cattleya. Hur funkar det när det blir så kallt?
Trodde det bara var att stenhårt vänta tills det blir bra mkt varmare...

Längtar tills jag kan ställa ut mina nämligen.

5/5 -08

Snygg altan Ewert! Det låter som ett farligt experiment att låta dem utsättas för temperaturer nära noll. Det är nog bara Pleione och Masdevallia som kan tänkas stå ut med detta. Orkidéer är mycket seglivade så det tar lång tid att döda en planta såvida inte frosten slår till då går det fort... Jag tar ut mina efter midsommar här i Hälsingland. Man kan flytta ut plantor tidigt om man har möjlighet att bära in dem på varje kväll. Den här tiden på året växer orkidéerna som bäst och sänker man deras temperatur då så blir tillväxten sämre, de kan tro att det är vinter. Jag gillar också att ha mina ute men förra sommaren då vi hade det så kallt och torrt här fick jag dålig tillväxt på många av mina plantor. Så i år ska jag se till att de får det varmt men utan att de blir brända av solen...

5/5 -08

"Martina" ..... Tackar, att glädjas åt andras lycka är stort
Ja alla är ute förutom Paphiopedilum och några blommande sorter... men de grönbladiga Papharna skall ut de också vilken dag som helst när jag ordnat plats och en hylla på husväggen !
Cattleya har jag rätt många av och de mår hittils bara bra ...6 st rotlösa dåliga ICA-phalaenopsis har jag naglat fast i lönnen, så det får bli som det blir ..... vandorna har jag en barotad och den tar jag in ibland på natten om det känns som det går under 10 grader, och de andra är krukade så de får vara ute men då flytar jag in dom och ställer dom på bordet mot husväggen om natten.......
Rätt eller fel ? .... det får tiden utvisa, men jag tycker man skall följa sin övertygelse

5/5 -08

"Alf Forsblom" Ja, helst skulle jag vilja att det håller sig över 10 grader på natten för att känna mig trygg .... !
Mina skall förhoppningsvis snart börja växa som bäst, men just nu är de inne i en vinter alt. regnperiod ...... men det går ju åt rätt håll !
Men jag tror säkert att du har rätt under dina förutsättningar ...... men samtidigt att detta är bra för mina växter, även om det innebär ett risktagande

5/5 -08

Ah, men då väntar jag tills det blir varmare. Det är lite kyligt än så länge, ca. 13 grader nu på dagen och alla mina kalla dendrobier är i tillväxt så jag vill inte störa.

Håll oss uppdaterade hur det går med plantorna Ewert!

5/5 -08

Hej Ewert! Jag blev inspirerad av din bild och tänkte fortsätta med mina växters utflyttning, har cymbidierna och 2 coelogyne ute nu,
så jag lyfte ut Masdev. hybr. som kom från Marita för snart en månad sedan.Den har nya blad på gångs.
Till min stora glädje märkte jag nu att de oxå e blomstänglar på kommande !
Detta e min första Masd. så jag var genast på väg och ta in växten igen men tänkte höra med dej
först. Alltså, ta in genast eller lämna ute?

5/5 -08

För min del har jag i stort sett inga andra orkisar än Pleione utomhus så här års. Jag tycker att tillväxten försämras och risken för röta o dyl ökar om inte tempen stadigt ligger över +10 nattetid och +15 dagtid. För Pleione kan det dock räcka med ca +5 på natten och +10 dagtid.

5/5 -08

Här har endast penserna fått flytta ut, vi har fortfarande ner till minus 5 på nätterna, ev kallare. Har funderat på kuvösen (inglasningen) där har jag ställt ut pelargonerna men de tål lite mer än orkideérna. Tror inte det blir allt för kallt under natten iof, dagtid är det 30-35 grader varmt där inne. Blir nog för stora tempväxlingarna...

5/5 -08

"Carmelita" .... roligt att det rullar på hos dig .... själv så har jag en Coelogyne usitana fastsatt ute i lönnen och den ser ut att trivas . Men först så hadde jag den på altanen hängande mot minknätet och när det blåste så mycket för en vecka sedan så slogs 2 av de större bladen sönder mot nätet! ... men berätta gärna hur det går för dina !
Grattis till blomstänglarna .... om den har fått stänglar innomhus och du har nydligen flyttat ut dom ... så skulle jag nog ta in den igen tills de blommat över ! .... sedan beror det lite på temperatur skillnaden mellan inne och ute hos dig, är den inte stor så skulle jag låta den vara kvar ute !
Det känns som om att det blir varmare för varge dag som går ... just nu så har jag 24 grader i skuggan på altanen där det är lite varmare än den riktiga skuggan som är 19 grader och sedan är det 36 grader i solen på altanen .....

5/5 -08

Tack för ditt svaroch roligt att det frodas hos dej med! Ser fint ut med fåglar och blommor ihop.
Tog in Masdev. redan .Vi har över 25 inne nu tack vare sol + plåttak.Idealiskt för vissa arter. Ute har de hållit omkring 20 på dagen och runt 10 på
natten. Men nu ska de bli kallare igen ett tag...
Ungarna är redan inställda på SOMMAR. Just nu springer de nakna runt på gården och hoppar emellanåt in i några låga såar som är - ursäkta var-
fyllda med isande brunnsvatten för trädgården.BRRRRR!!!
Har 2 Coelogyne ute ,de verkar nöjda.Cristatan har varit omkull, mitt fel, redan för jag reste mig för tidigt och fick en näve våt bark+vitmossa kompost i nacken.Familjen sa :Vilken tur att de var mamma som gjorde det....!

5/5 -08

"Carmelita" .... ja, cristata glömde jag...den hänger här på altanen
Ja, i dag har det varit riktigt varmt här ... hundarna har plaskat omkring i groddammen här i trädgården, mest då valpen.
Groddorna och salamanderna lade sin rom klart för 2 veckor sedan, så de har inte stört någon ...Nu har jag hängt ut 25 st av mina hoyer på utsida av nätramen, så skall jag hänga orkidér på insidan alt eftersom ....

5/5 -08

25 st hoyor!! Jag bugar mig i vördnad! och säkert varenda en blommar regelbundet? Jag har en med gul och grön randiga blad.Den växer upp på och runt en stor ställning.Till julen har vi den som mini julgran med juljus i ! den har blommat med EN blomma exakt En gång ! Jag matar den säkert för mycket...
Har du bild på salamanderna? E de stora?

5/5 -08

det sert jättefint ut!
Men det låter lite väl vågat att redan ställa ut dina orkidéer....
Mina lär få vänta ett bra tag till, tills nattempen stigit betydligt!

6/5 -08

I går fick mina "grönbladiga" Paphiopedilum, av de som inte blommar, komma utomhus och här vaknar de upp i morgonsolen ......

6/5 -08

"Carmelita" .... jag har haft ca 120 st blomstora plantor, men inte alla har jag fått i blom ... men av platsbrist och gallring av mindre intressanta, så kommer jag så småningom ha bara 15-20 st kvar !
Hadde det varit för ca 2-3 veckor sedan när de "lekte", så hadde jag kunna ta fina foto till dig, men nu ser man dom inte förutom lite sporadiskt. Räknar med att dat finns mellan 30-40 st i dammen som är 3×4 m, och som i första hand är för hundarna så de kan gå ner och svalka sig varma dagar .....

8/5 -08

Nu börjar den ena av de 2 st knopparna slå ut som har mognat under utevistelsen .... 3 st nya knoppa har även bildats på denna Prosthechea cochleata under denna tiden
. De äldre blommorna på planta har åldrats normalt ... och för övrikt så ser hela plantan frisk och välmående ut, trots att den sista veckan så har temperaturen sjunkit till 1-3 +-grader över natten. Men på dagen har det varit 30-35 grader i solen och 20-25 grader i altan-skuggan .....

14/5 -08

Efter att stått utomhus nu och bildat nya rötter ....så har jag här på Neostylis och Neofinetia frilagt från vinterns bergsmossan , för att bygga upp med sommarens vitmossa som skall behålla fukten bättre ....
Så nu skall det förhoppningsvis inte dröjja föränn blomning ....

14/5 -08

Neostylis till höger och Neofinetia till vänster ....
Jag har märkt att så har tex Cattleys rötter som vuxit fram under denna tiden utomhus .... kanske hälften fått innomhusrötter med dessa ljusa gröna topparna, medans många har fått bruna toppar som dessa Neostylis o Neofinetias rötter.

16/5 -08

Nu har vattendelen kommit upp inför denna sommaren, fast i år gjorde jag 2 st dammrader av gummiduk ... så det blir 2 st delar på 65 cm x 300 cm vardera.
Här är det mesta Cattleya som står här, och det kommer säkert att bli mycket rötter utanför krukan ...

16/5 -08

16/5 -08

Hålen i krukorna, ha du gjort de själv eller har du köpt dem som de är??

16/5 -08

Jag har borrat upp det själv ......nu inför sommaren så har jag pluggat igen hålen med vitmossa, och över vintern så tar jag bort pluggen för snabbare upptorkning... så luften kommer åt kruksubstratet i centrum lättare !

16/5 -08

Jag tror du aspirerar på OP´s Fiffighetspris, Ewert
Hur har du gjort lådor av dammduk? Och vad är det för mellanlägg mellan krukor och upp-och-ner-vända fat?

16/5 -08

"Säluttern" ... det blir mycket dumt också på mina "resor" , men tack !
På utsidan har jag räcket och det räcker till för att fästa duken ... sedan har jag kompostnät som jag har kapat för att inte sköldpaddorna skall ta sig in eller att hundarna ligger och trycker mot krukorna..
Så då är det bara att fästa med tråd punktvis runt kallret upptill.
Helst skulle jag vilja ha tegelstenar för krukorna ... men man får ta vad man har, så det blev uppånervända krukfat ... sedan hadde jag klinker (10 x10 cm) över från när jag renoverade toa. och eftersom det inte ligger riktigt i våg golvet, så anpassar jag antalet klinkers under varge kruka ....så de kommer lika högt .
Detta är för att jag även periodvis skall kunna vattna underifrån, men då jämt för alla krukor !
Duk-kanten är ca 15-20 cm, så för myggen skull ... så skall jag eventuellt ha lite småfisk där i ....

16/5 -08

Tack för utförlig beskrivning! Dumt, tycker jag inte, det enda dumma är väl att inte våga prova nya vägar och sätt. Så upptäcker man efter ett tag vad som eventuellt behöver förbättras och kanske kommer in på helt nya tankespår som man inte hade kommit till utan den första tankeställaren Jag skulle för övrigt inte alls bli förvånad om du har småfisk bland orkidéerna

16/5 -08

Ewert - du har inte funderat på att byta alias till "Oppfinnar-Jocke"?

16/5 -08

Ja Ewert, jag håller med Felixan.
Mycket fiffigt, praktiskt och därtill riktigt snyggt!
Härmed döper jag dig till Uppfinnar-Ewert!

16/5 -08

Ewert er du inte nervös för att det blir nattfrost nästa vecka när det blir fulmåna

16/5 -08

ja, det är en stor chansning att ställa ut dom så här tidigt! Risken är att de inte klarar sig, det är väldigt kallt på nätterna nu...

17/5 -08

"John" och "AnnaPanna" ... ja, nattfrosten får man hålla koll på....annars så är jag inte orolig, men tack för er omtanke

17/5 -08

"Felixan","Säluttern" och "Chic" ... tack för komplimang och uppmuntran, det värmer

Ge ditt svar
Cambria. Från Andni432.

Hej!
Vi är ganska nya på det här med orkidéer, men vi kunde inte motstå denna cambria! Undrar nu om det är någon som har några bra tips på skötsel, placering och om vi ska plantera om den. Den är ca 65 cm hög och verkar ha ett rejält rotsystem... Nu står den i ett söderfönster, men får inget direkt solljus. Funderar även på om det går bra att ställa den utomhus?!
Är tacksamma för alla tips och råd!

TILLÄGG:
Vi har fått en brunspets och lite små svarta prickar på den, vad kan detta innebära?
Behöver vi plantera om den?
Hur ofta behöver vi vattna denna med regnvatten/näring nu under tillväxtperioden?
Skulle den kunna klara sig i en "leca-odling" bättre?

Mvh
Anders och Johanna

Nyckelord: utomhus, Cambria, skötsel

2/5 -08

Cambria Hybrider, ett samlingsnamn för en massa olika corsningar av Odontoglossum, Oncidium, Miltonia, Cochlioda Lindl. and Brassia mfl. Jag behandlar mina Cambrias som Oncidiums, du kan googla mer om deras skötselråd… Jag har en som ser ut ung. som din. Den trivs kanon bra i medium bark kompost i en välventilerad kruka, i mitt öster fönster (med extra belysning), luftfuktighet runt 50%, vattnas en gång per vecka.

LJUS: kan variera från halskugga till nästan full sol beroende på art... tjocka blad tål mer sol än de med tunna... De flesta trivs i ett ljust öst- eller västfönster. Eftersom vi bor så långt norrut på globen behöver de helst lite extrabelysning under vinter halvåret.

TEMP: generellt från medium till varma förhållanden, 13-15 grader natt, och 25-30 grader dag.

VATTEN: tjocka blad och kraftiga rötter kräver generellt sett mindre vattning än de tunnbladiga arterna som med tunna rötter. Vattna grundligt så att komposten blir riktigt våt och låt torka lite mellan vattningarna men inte helt torra. Många vilar på vintern.

LUFTFUKTIGHETEN: generellt mellan 30-60 % men vissa behöver mer.

OMPLANTERING: oftas på våren då de nya bulberna har växt till halva sin längd. De med tunna fina rötter trivs i en finkornig kompost, de med graftigare rötter i en grövre kompost där plantan kan torka upp snabbare efter vattning, bark tex.

Lycka till!!

5/5 -08

Tackar så hemskt mycket för tipset!
Har dock lite extra frågor.
TILLÄGG:
Vi har fått en brunspets och lite små svarta prickar på den, vad kan detta innebära?
Behöver vi plantera om den?
Hur ofta behöver vi vattna denna med regnvatten/näring nu under tillväxtperioden?
Skulle den kunna klara sig i en "leca-odling" bättre?

6/5 -08

Bruna toppar och bruna fläckar kan orsakas av en hel del olika anledningar...

Bruna toppa på bladen kan bland annat vara vatten kvalité - men använder ni regnvatten så är det nog inte problemet, för mycket/för stark dos näring (1/4 dos varje vattning brukar räcka - så 'spola ut den' med mycket vatten utan näring en gång i månaden), om den fått direkt solljus i söderfönstret kunde det vara brännkador... I och med att du ser svarta fläckar också kan det också vara ohyra eller något virus - titta noga, gärna med en lupp eller förstoringsglas efter ohyra. Om de bruna fläckarna är mjuka och våta kan det vara sjukdom/röta och då är det ofta bäst att skära bort det sjuka med en steril kniv och pudra med lite kanel. Kanske bäst att ställa plantan i karantän (ensamt föster) tills ni har listat ut vad som händer annas kan andra plantor smittas - om det nu är smittbart.

Ganska generellt svar... Kan ni lägga upp en bild så kan nog fler komma med bättre förslag åt er?

Vet inte exakt vad du menar med leca odling... typ hydro (semi-hydro)? Vet inte om den skulle trivas där, jag har aldrig provat, men jag vet vissa som odlar allt i semi-hydro så det är möjligt. Men eftersom den har små bulber att lagra vatten i gillar de att torka ut lite, nästan helt, mella vattningarna... Mina trivs bra i en väl ventilerad kruka (lackad keramik med en massa lufthål i) och medium orkidé mix/pinjébark. Under tillväxten brukar jag vattna mina en gång i veckan, under vilan ca vart 10:e dag.

6/5 -08

Tackar!
Tror att den kan ha blivit lite bränd, så igår att solen sken in precis bara på den spetsen så den biten borde vara bränd, men är inte helt hundra kan kanske vara en kombination med dåligt med vatten också.
Ska kolla lite mer på det ikväll så får vi se om det i värstafall blir en bild

Sprayar du dina något? Vi har ju ingen luftfuktare så blir en gång om dagen så att det inte blir alltför tort. Kan det vara rimligt?

Mvh
Anders

6/5 -08

Från Andni432.

Hej igen, bifogar en extrabild på ett blad, ses även lite svarta prickar oxå längre in på bladet.
en del blad har spruckit oxå.
Vad tror ni?

Anders & Johanna

6/5 -08

Det kan bli så på grund av salter byggs upp i komposten, jag har
fått några sådana toppar på min Odontonia Boussole Blanche,
men sedan jag börjat spola igenom komposten grundligt varje månad,
så har den klarat sig från detta. Jag sprejar alla plantor minst 2 gånger
varje dag när solen ligger på mot fönstret i rummet där de står.

7/5 -08

Ahaa, Tackar!
det var ju riktigt bra att veta, ska pröva att skölja ordentligt nästa gång och duscha den en extra gång per dag, gav den en rejäl vattning och duschade med lite jämna mellanrum igår.
Den såg lite piggare ut i övrigt igår iaf, men vad kan det vara när bladen spricker i samband med prickarna?

Anders

7/5 -08

Jag har också fått lite antydan till "sprickor" i bladen på några plantor,
jag tror att det är för låg luftfuktighet eftersom det blev under vinter-
halvåret.
Men jag är inte helt säker.

8/5 -08

låter inte helt orimligt dom dök upp i början av vistelsen då dom inte blev så mycket sprayade som dom blir nu.

3/9 -16

Hej!
Jag har flera cambrior, de är svåra att få dem att blomma om. Är det någon som upplever detsamma?
Eliana

3/9 -16

Japp!! Köper inte dem längre.

3/9 -16

Gokväll. Finns ju massa olika "cambria" jag började min orkidekarriär med att köpa billiga överblommade sådana. Tyckte dom jag hade var lätta att få i blom, lättare än phalaenopsis. Cambria har ju cykler av tillväxt-blomning. När dom växer vattna ofta, gärna ute på sommaren. Sen mindre vatten vid blomning/vila. Många kräver ingen vila utan börjar växa så fort blommorna vissnat. Tror utevistelse förenklar odlingen avsevärt. Mina erfarenheter har visat det åtminstone.

5/9 -16

Hej Morfeus,
Trevligt att du får de kinkiga Cambriorna att blomma om! Mina Phalaenopsis sprutar av blommor, jag upplever de ungefär som orkidéernas kaktusar, enkla och tåliga, men inte Cambriorna. Antagligen är det så att jag inte riktigt förstår mig på deras livscykel. Eftersom dessa ordisar består av korsningar mellan olika sorter (ofta oncidium, odontoglossum, mm), hur ska man behandla dem?
mvh,
Eliana

5/9 -16

Hej Morfeus,
Trevligt att du får de kinkiga Cambriorna att blomma om! Mina Phalaenopsis sprutar av blommor, jag upplever de ungefär som orkidéernas kaktusar, enkla och tåliga, men inte Cambriorna. Antagligen är det så att jag inte riktigt förstår mig på deras livscykel. Eftersom dessa ordisar består av korsningar mellan olika sorter (ofta oncidium, odontoglossum, mm), hur ska man behandla dem?
mvh,
Eliana

14/9 -16

Varierar som tidigare sagts beroende på vilka arter som ingår i deras bakgrund. Men generellt trivs alla med samma odlingsbetingelser. Skillnaderna mellan dem är små och faller inom dess toleransområde.

Mitt bästa tips är att lära känna sin planta, iaktta den och anpassa sig efter vad den själv vill. Dvs. Bladen ska ha en mellangrön färg, gula hållet eller rödfärgning eller bruna prickar då är ljuset nästan för starkt, skugga plantan. Mörkgrönt, flimsiga blad lite för skuggigt, ge mer ljus. Skjuter den nya skott och rötter vattna rätt mycket. Ingen tillväxt mindre vatten Men låt den aldrig torka ut helt mellan vattningarna. Spricker bulberna tyder det på ojämn vattning. Dragspelsblad för torrt. Torra bruna bladtoppar för mycket näringssalter.

Generellt växer dessa plantor i 9 månaders cykler från skott till bulben är mogen och överblommad och sen börjar den om igen med nytt skott......

14/9 -16

Hej Jörgen J.
Tack så mycket för tipset! Jag ska läsa på mera om Cambrior och ge en chans till. Mina Cambrior växer fint, men blommar inte. Jag ska vara mer observant på deras behov, helt enkelt!
Tusen tack,
Eliana

Ge ditt svar

29/4 -08

Snödrottning..

hej allihopa.

varit borta ett tag från hemsidan.. men nu e jag tillbaks igen. En liten fråga till er.. jag har en snödrottning som ja tänkte hänga ut nu snart. Hur ska dom hänga o vart? kan jag hänga henne på en husvägg som får morgon och kvällsol? Eller måste hon hänga fritt i luften?? Hjälp mig snälla.
Tack på förhand Smurfan

Nyckelord: Coelogyne cristata, utomhus

30/4 -08

i ett äppleträd kanske.. tror inte på att ha den mot en vägg.

30/4 -08

Jag har haft mina kallväxande hängande i ett träd, en gång och aldrig mer.Den enda gången var då jag blev varse att sniglar kan klättra i träd och att orkidéer är typ, det allra godaste de vet. Jag plockade sniglar ur mina orkidéer som en galning. Särskilt de nya skotten op Dendr. kingianum var smaskiga. behöver jag säga att det inte blev någon vidare blomning Men som sagt, efter det är det hängande på vägg som gäller hos mig...

30/4 -08

Monica: Sniglar, och framför allt mördarsniglar kan ta sig precis vart de vill... Jag plockade ner dem från fönsterrutor och högt upp från både trä- och stenvägg förra sommaren då vi badade i dem. Jag tror de lärt sig flyga oxå Det är därför jag har såna bekymmer med att lösa ute-kollo-frågan för mina orkidéer. T.ex har jag en lagerhylla på altanen där jag på översta planet hade ställt krukor med tagetes på tillväxt innan de skulle skydda rosorna från bladlöss. De blev uppätna på en natt. Lämnar man altandörren på glänt vid fuktigt väder kommer de in i huset, man ser i andanom hur de har besticken beredda och rödrutig hakklapp när de hungrigt sticker upp sina ögon och spanar av...

30/4 -08

Tack allihopa för era svar... har bara ett äppleträd som är rätt så ungt, så där vågar jag inte hänga den ( många små fingrar som når.. testar mot väggen, där får hon inte för mycke sol iaf.. annars får jag prova mig fram var hon kan trivas.

30/4 -08

Jag har inte drabbats av sniglar när de hängt på väggen. Det finns ingen mat åt dom på marken framför väggen, bara en ca 50 cm bred kant av stenar. Kanske håller de sniglarna ute, vet inte, men det funkar hos mig. Mördarsniglarna har inte nått Västerbotten ännu. Senast jag hörde om dom hade de nått upp till Ångermanland. Äckligt, tänk att de har fräckheten att slinka in i hemmen också

1/5 -08

I sommar har jag planer på att göra om min torkvinda till orkidékollo. Den står rätt nära vår 8-10 meter höga granhäck som går i öst-västlig riktning så att de alltså skulle få morgon- och kvällssol, men skyddas för nordanvindar och middagssol. Jag hade tänkt hänga dem på snörena och sedan lägga fiberduk som "tak". Eftersom det då bara finns en väg upp för sniglarna och det dessutom är rostfritt stål, så vore det väl själva attan om de skulle lyckas. I nödfall finns det ju också limring man kan sätta längst ner på stången...

1/5 -08

En fiffig idé som kan fungera.

1/5 -08

Plopp: lustigt att du sa det med torkvindan Har långpratat i telefon med en väninna norrifrån idag och hon hade just satt upp en ny torkvinda och var så nöjd med den att hon funderade att köpa en till att hänga växter i! Sätt du på en limring eller två redan från början, plopp! Jag har varit inne på idéer om vallgravar omkring oxå Eller färister för slemmiga kryp...

2/5 -08

Tänk så olika våra prioriteringar kan vara jag har funderingar på att köpa en torkvinda till för att hänga tvätt i... Det luktar ju så gott med utetorkad tvätt, men om jag ska välja mellan att använde den enda torkvindan jag har som orkidékollo eller tvättork, så är ju valet lätt!
Färist för slemmiga typer, hmmm, vad sägs om att tillverka den av taggtråd? Eller rakblad?

Ge ditt svar

22/4 -08

Fråga

godkväll kan man sätta ut alla orkideer på sommaren, klarar dom solen, eller man ska ha dom på altanen där det finns skugga, min första sommar med orkisar:-))

Nyckelord: sommar, utomhus

22/4 -08

Inte varmväxande t.ex. phalaenopsis. De flesta med bulber kan sättas ut. Många paphiopedilum. Många dendrobium. Många cattleyor. Det går inta att beskriva allt. Nästan inga orkideer klarar full sol på sommaren. Tidig höst kan dock en del få full sol.
En del vill aldrig ha sol annat än morgon eller kväll. En del vill stå i norr osv. En del tål inte att det regnar på dem.
Så det är inte lätt att svara generellt.

22/4 -08

tusen tack Berrak för svar, nu förstår jag att det inte var lätt att svara enkelt, jag har mest phalaenopsis så då får dom bli inne,

Ge ditt svar

Gjorde i år det fatala misstaget att hänga ut orkidéerna för tidigt i trädgården, det var inte bra. Efter en tids värme och efter att noga övervägt om de skulle få ferie i det fria då, insåg jag snart att det inte var ett klokt beslut. Vi drabbades nämligen av återkommande hagelskurar och det gillade inte växterna så klart. Många blev illa åtgångna och fick förmodligen frostskador av de stora hagelkornen. Det blev till en rejäl saneringsomgång på hösten. Min favorit Vanilla imperialis fick sätta livet till. Jättetrist för den hade fått ett nytt rejält sidoskott som gladde mig mycket. Många såg jättetrista ut med sina svartfläckade bulber och blad.
Blomning och tillväxt har dock kommit igång för många av mina ca hundra.
Sep= gul phalhybrid, paphhybrid, fläckig phalhybrid
Okt= Trichophilia tortilis, Zygopetalum,Haraella odorata (blommar kontinuerligt en gång/mån), Oncidiumhybrid, Paph hybrid
Nov= Vit phalhybrid, fläckig phalhybrid nya blommor i toppen av stängeln, Polystachia pubescens, Encyclia cochleata, Haraella odorata, Ludisia discolor som alltid i nov
Dec = Burrageara Nelly Isler,Oerstodella centradenia, Liparis

Nyckelord: höst, vinter, utomhus

Hur sköter Du din Haraella ? Jag fick min i oktober då hade den en liten blomma som snabbt ramlade av,efter det har den fått ett nytt blad men inget mer händer !
Hänger högt upp i mitt skåp och får vatten nästan varje dag.

Monika

10/12 -07

Nej, inte var det någon höjdarsommar direkt...det eviga regnandet gjorde att nästan inga av mina fick komma ut någon längre tid, endast Coelogyne, Pleoine och Phaius som jag trängde in så gott det gick under tak. Phaiusen, som jag delat i tre, tog ändå stryk och de flesta bladen fick klippas bort när jag tog in dem. Dock har den hämtat sig och skjuter nya skott i alla delningarna, så om något år kanske man kan sanera bort några av de gamla bulberna och få tre fina plantor. Det var synd att inte kunna ha de andra ute, det märks nu att många tänker hoppa över sin höstblomning, fr.a. de som står i rum där fönstren är stängda så här års, så det inte blir någon större temperaturskillnad. Vi får hoppas på en soligare och torrare sommar nästa år!

Frida, jag hade min Haraella i mitt skåp flera år och den blommade fint. Men jag blev för ivrig med vattnandet och framför allt duschade jag den för ofta, i all välmening, men på bara tre dagar blev den brun och dog. Akta så du inte vattnar ihjäl den.
Janne

Ok,Janne,då skall den få lite mindre vatten ! Tack för svaret
Monika

10/12 -07

frida 10:
Jag köpte min Haraella för några år sedan, monterad. Jag upptäckte ganska snabbt att det inte skulle hålla för min del att vattna varje dag.
Av den anledningen tog jag till vitmossa i en liten plastburk och planterade i denna. Packade inte mossan alltför hårt, den skall ha en chans att torka upp ordentligt mellan varven.
I våras planterade jag om i bark och vitmossa och den verkar ha trivts bra med detta.
Jag doppar krukan ca var 3:e eller var 4:e vecka: Den hänger ganska nära lysrörsarmaturen i mitt skåp där tempen varierar mellan 20-25 grader. När komposten börjar torka upp lite sprayar jag helt ytligt vatten över växten, men inte så mycket att det går ner i komposten. Så kan jag spraya på varje eller varannan dag fram till nästa baddag./Rosa

Tack
för svaren !
Monika

Ge din åsikt

28/8 -07

Kallväxande...

Från Cecilia.

Jag har beslutsångest och skulle behöva lite expert hjälp.

Just nu är det +12,5C på min ballkong och jag har tagit in nästan alla orchisar utom de som klassas som kallväxande vad jag vet; Stanhopea Jenischiana
Coelogyne cristata, Angraecum germinianum, Dendrobium loddigesii och min Cymbidium.

Ska jag ta in dom? Inne är det +22-23C...

Nyckelord: kallväxande, utomhus

28/8 -07

Cecilia

Jag brukar ha cristata, dendrobium kingianum - xdelicatum -fleckeri, paph insigne ute tills nattemperaturen går ned till 4 grader.
Hittils har jag haft min 6 grader. Fortsätter det kalla vädret nästa vecka tar jag nog in allt - men man tycker nog att det borde bli lite
varmare igen innan hösten är här på allvar.

Tog in Dendrobium farmeri förra veckan eftersom den har flera nya skott - onödigt med kyla då den växer.

28/8 -07

Själv har jag tagit in alla, idag även Laelia sincorana. Keifersteina tolomnenis med sina blomknoppar tog jag in i söndags. Inte för att det är frost men olika arter tål väl olika temperaturer?

28/8 -07

Hej Cecilia,
Plocka in Stanhopean, resten kan du lugnt låta stå till 5 grader, förutsatt att cymbidiumen inte är en varmväxande epifyt.

28/8 -07

Tack allihopa!
Jag vet faktiskt inte om Cymbidiumen är varmväxande eller ej, den är en hybrid.
Hmm...får se hur jag gör, jag hoppas det blir lite varmare.
Tack!

29/8 -07

Vanliga storväxta cymbidium hybrider behöver kyla för att blomma bra, så låt du den stå kvar.

Gäller att ha i lite is i magen med cymbidium och dom kallväxande dendrobierna.Brukar vänta tills det nästan är nere och nosar på nollstrecket innan dom åker in och får kanonblommningar varje år.Men man får bara se till att det inte hinner bli frost även om cymbidium klarar en och annan frostnatt också om det skulle knipa.

29/8 -07

tack för tipsen, nu är det trott eller ej men faktiskt +13C..har läst att det minst får vara +10C, men cymbidiumen får va kvar..

Ge ditt svar

Idag satt jag ut några av mina phallar i växthuset, även en miltonidum hybrid och mina två zyggisar..

Får man hoppas på att de trivs bättre där än inomhus.

Har varit orolig för att det ska vara för kallt, men det kan de ju knappast vara.. Svettas ju där inne..

Någon som vet förresten om ngn av dessa phalaenopsis går att montera på en stock?

phalaenopsis bellina
phalaenopsis pallens
phalaenopsis violecea malay
phalaenopsis mini mark
phalaenopsis mannii

Nyckelord: utomhus, växthus

8/7 -07

Du kan egentlgien montera upp vilken Phalaenopsis som helst men då krävs det att det är minst 70% luftfuktighet och att du vattnar minst varje dag då Phallar inte har några vattenlargande organ. I växthus borde det kunna gå bra men på vintern kommer du att vara tvungen att ta in plantorna. Om du är sugen på att prova att montera upp en phal kan du ju prova med en billig jallaphal från ICA eller liknande.

8/7 -07

Ok. Ja då lär den ju definitivt inte trivas inomhus på vintern.. om man inte har ett skåp då.. Men stocken lär ju vara för stor för skåpet.. Men men.. Tack för tipset iaf

Ge din åsikt

Har nu hängt ut tre av mina orkidéer päronträdet. Och ser man på, tillväxt har börjat som attans på mina vackra plantor, helt otroligt vad fort det kunde gå. Ska bli spännande o se om dom kommer att blomma med

Nyckelord: utomhus, tillväxt

2/6 -07

vad är det för orkideér du har utomhus?

2/6 -07

Idag åkte mina ut på "kollo" alla grönbladiga paphar och alla ur odontoglossumgruppen!

4/6 -07

Det är en zygopetalum hybrid.. en stor rackare och sen är det en dendrobium, vet ej vilken sort.. fick den av mamma o pappa i 21 års present.. den har lila och gröna blommor.. och sist och minst är det en miltonidum (pupeka sunset)

4/6 -07

Till chic. Visst är det härligt att få slänga ut dom och se hur dom riktigt njuter av sommarvärmen och den fukt som dom kan få? JAG Älskar att slänga ut dom i det "fria"

Ge din åsikt

Undrar vad jag ska göra med mina orkideer under semestern. Ska jag ta dem med mej till landet eller ställa dem ute och hoppas på lagom regn och sol under en månad? Phalaenopis, Oncidium, Dendrobium och ettåriga Cattleyor?

Nyckelord: semester, utomhus

Hur många plantor rör det sig om?
Jag skulle inte chansa på "rätt väder" blir det varmt och torrt förlorar du förmodligen alla.

Hej Sixten,
Jag håller med Magnus. Det samma händer om det blir för blött… Utan uppsikt under en månad… Det betyder nog fritt fram för sniglar och andra kryp. Ta dom med dig till landet eller hitta en trevlig vän som kan sortera din post och vattna så som du brukar. /Lina

Hur göra?
Förutsätter att du har en del plantor så att du inte vill ta med dig dem till landet pga volymen.
Oncidiumerna och dendrobierna borde utan problem klara sig två veckor om dom inte står i ett soluppvärmt fönster.
Phalaenopsis klarar sig nog utan större skada i två veckor om de står i normal rumstemperatur.
Dvs Jag skulle ställa dessa på ett bord innanför ett norr eller östfönster så de i alla fall får lite ljus. Gruppera dem med separata skriftliga instruktioner. Försök hitta någon som kan komma mitt i semestern och vattna dina plantor och visa praktiskt hur du vill ha det gjort. Du kan ju alltid ringa och påminna denna person när det är dags.
Att ställa ut dem är inget bra alternativ tycker jag.
De små Cattleyorna är svårare att bedömma då det beror på hur stora de egentligen är. Dessa skulle jag nog försöka ta med till sommarstugan

29/5 -07

Ska hänga med på samma teman: vill Bulbophyllum vara ute på sommaren?

29/5 -07

Kamila det beror nog på vilka arter det handlar om, det finns ju både varmväxande och mer kallväxande Bulbophyllum. Men generellt skulle jag nog rösta för innevistelse. Jag har i alla fall aldrig haft mina ute.

29/5 -07

Tack Lasse Jag har putidum, fascinator, longissimum och hybrid mellan ornatissimum och careyanum - tips? Det är min första sommar med de, så känner jag mig lite oerfaren

29/5 -07

Ja dom är intermediärt- till varmväxande allihop och jag skulle behållt dem inomhus. B. ornatissimum x careyanum låter spännande - vad kan det bli av den tro?

30/5 -07

=))) Tack
här är den:


Den har blommat över nu, men tre nya stänglar är på G Jag har läst att den kan blomma upp till fem gånger om året - och den är på bra väg att bevisa det
Jag återkommer med bättre makro bilder när den blommar igen.

30/5 -07

Den verkar ju trevlig. Luktar?

30/5 -07

Ingent som jag kände direkt. Den var på väg att blomma över när jag fick den, så då kunde jag missa eventuellt lukt-upplevelse, men jag ska kolla nu, när den blommar

Ge ditt svar

 

Nyckelord: kollo, utomhus

16/5 -07

Fasen nåt sånt skulle jag behöva omgående.
Väldigt praktiskt Kurt

16/5 -07

Hej KEO och Välkommen hit till "pratet"!
Vad glad jag blir över denna bild, jag vill oxå skapa ett sommarkollo åt mina, och här ser jag bra idéer "att sno" helt fräckt Visst är det bambujalusier du har som "rygg" på bänkarna? Har du dessa konstruktioner ute året runt eller är de "packbara"?

17/5 -07

Oj, vad praktiskt KEO! Det väcker verkligen inspiration. Precis som Säluttern så undrar jag om du har de ute året runt eller plockar in dem för vintern? Och i vilket väderstreck har du orienterat dem? Hur är din erfarenhet av snigelangrepp, gråsuggor mm när du har dem ute på "kollot"?


Hej säluttern Jag har bänkarna ute året om.

Hej plopp jag har dem i nordväst vid vissa tider kan sniglarna vara ett problem men det är bara att kolla och plocka men gråsuggorna är det lungt.

Prata om bilden

18/1 -07

Utevistelse...

Trivs alla orkidéer ute under vår o sommar och när är det lämpligt att flytta ut dom? Måste ju börja planera nu...

Nyckelord: utomhus

Hej Huberta! Jag brukar aldrig ställa ut mina Phallar på sommaren, men nån annan kanske gör det.

Nej,jag ställer inte ut "noppsisarna med tanke på regnet och att bladrosetterna är känsliga för väta.Det blir för mkt passande !

18/1 -07

Huberta: det beror nog väldigt på vad man kan erbjuda ute! Har man ställen som skyddar mot stark sol, alltför stark vind, alltför mycket regn, sniglar, myror och en och annan blomsugen skata och dessutom håller koll på natt-temperaturen, så borde i teorin alla trivas med utevistelse åtminstone ett tag under sommaren...kruxet för min del i somras var att kombinera detta, för om man vill ha många ute kan det som frida10 säger bli ett väldigt passande alltefter vädrets nycker. Jag skissar på idéer om hur jag ska kunna erbjuda sommarläger till fler i år - skulle behöva "typ ett tamt Troll" som hjälp att förverkliga dem

18/1 -07

Hej Anna,
Jag skulle snarare säga sommar och början av hösten. Mina brukar få komma ut efter mitten av juni. Med några undantag för sådana som tycker om 5-15°. Ju fler man ställer ut desto mer vaktande blir det så att plantorna inte fryser. +10° får väl anses som gräns för de flesta. Om man har för bråttom att ställa ut plantorna kommer de av sig i tillväxten. Phalaenopsis, Ludisia och några andra orkidéer tar jag aldrig ut. De vill helst ha minst 16° och det kan vi inte erbjuda annat än kanske ett par nätter på en sommar här i södra Norrland. Ute är alla orkidéer känsliga för direkt solsken, de kan få brännskador. Så planera att hänga upp dem under ett träd.

19/1 -07

....Hm, ja... Har redan tänkt ut ett antal sätt att skydda dom från väder och vind, men nåt tamt troll har jag inte fått tag i... Kan undra var dom säljer såna.. Kanske kan göra små paraplyer så det inte regnar in i bladrosetterna... Trädgrenar finns det gott om att hänga i ... Väntar på att snön ska smälta undan lite så jag kan kolla hur växthuset mår... Om det är användbart eller inte... Hoppas, hoppas... Får ta o planera lite till och fundera... Tack för goda råd, tar gärna emot fler...

Min mor sätter ut sina Phallar i äppelträden under sommarmånaderna. De brukar bli rätt åtgångna av sol och regn, och diverse kryp. så det kanske inte är nått att rekomendera. Men jisses vad de sätter stänglar och blommar sedan eftter denna "nära dödenupplevelsen". För min mor är det en genialisk lösning att hon gör så för de blommor som står i hennes fönster får av någon anledning sällan vatten.

19/1 -07

Förra sommaren hade jag mina premiär-utevistelse!! Har en stor balkong där de står i skuggan hela dagarna!! De stortrivdes verkligen kan jag säga!! Kom massa nya skott osv!! Jag ställde ut dom då nattemperaturen var tillräckligt varm!! Då stod de ute dygnet runt..

19/1 -07

skulle ju vara roligt om man kunde ha dom ute... kan inte ha dom hemma på balkongen för där ör full sol från morgon till kväll, men hade ju ändå tänkt flytta alla orkisar hit ut till "maken".. Kan ju låna hans äppelträd o ordna med lämpliga skuggningar... eller nåt... ska låta fantasin flöda... hannapanna:hur gjorde du när det regnade?

Nu svarar hannapannas mamma för henne:Hannapanna hade heller inga Phalenopsis ute för det hade jag lärt henne att det "kan" man inte ha med tanke på regnet!Hahaha
Monika(Hannapannas mamma !)

19/1 -07

Mamma har helt rätt!! Jag hade inga Phalenopsisar ute!! Bara nån enstaka nån gång då det var extremt fint väder ute och vi var hemma hela tiden så jag kunde ha "regn-vakt"!!
De jag hade ute var Zygopetalum, Dendrobium och Pleione... Vandorna hängde oxå ute på "regn-vakt"!!

20/1 -07

ja får väl se hur det går med utevistelse... ska nog klura ut nåt..

Ge ditt svar