Råd / Odlingsplatser /

Skriv början av artikeln om odlingsplats

Nyckelord: odlingsplats

Inlägg med odlingsplats som nyckelord.

Om man nu nånsin blir klar...
"Baljan" som foggern står i ska gömmas med hjälp av en murgröna likadant nätet på baksidan. Måste först hem till mamma och knorpa ett skott eller flera. Mossa får jag ta till våren, stenhårt just nu, tjälen har gått i.
Om det är några som behöver byta plats (om det syns vad som är vad) så hojta, har inte kollat upp än hur de vill ha ljuset.

Nyckelord: odlingsplats

16/11 -08

Så här såg det ut utan växter.

16/11 -08

Kuuuuul, lycka till

Eje

16/11 -08

Läckert Ingela - där får du plts med mycket

16/11 -08

Grattis!
Va roligt du ska ha nu. Jag har ett skåp också... fast det sitter fortfarande i huvudet. Jag tänker och tänker på hur jag ska göra det. Det tar nog ett bra tag men jag längtar tills jag kan visa upp ett.
Nu kan du orchidea hur mycket du vill.

16/11 -08

Grattis Ingela jätte mysigt vill ha vill ha

16/11 -08

Oj va skoj!
Och så mycket plats - Bara att plocka fram önskelistan!
Näe.... "färdig" blir man nog aldrig

16/11 -08

Ser lockande ut! Grattis

17/11 -08

Vad mycket plats du har, vad kul!! Det skall bli roligt att se mer bilder på skåpet när det verkligen är klart (läs fullt).

17/11 -08

grattis till de fina skåpet, att ha skåp för ens hobby till en ny angenäm nivå, lycka till

17/11 -08

Grattis Ingela....vilken lycka med så mycket plats..

17/11 -08

Så det är nu det riktigt roliga börjar - inredning med växter Ha det hjärtans kul, och skulle behovet av mossa bli akut så hör av dig, här är det milt och finns gott om den.

17/11 -08

Grattis till ditt nya skåp !
Jag är säker på att skåpet kommer att vara till hur mycket glädje och kul som hälst.
Jag skaffade ett skåp i sommras och det är det bästa gjort, förutom att det är alldeles för litet. .

/Stefan

17/11 -08

Tack för alla goa kommentarer
Säluttern ska tänka på dig om det blir akut med mossa. Tack.
steffe det är därför mitt är gigantiskt. Dichea tyckte jag skulle ta i ordentligt då jag köpte det och det jag gjorde. Skåpet kommer nog att räcka ett litet tag.

En annan sak, kom på att jag och murgröna inte går ihop, den får spinn en gång och det är jämt. Några andra förslag på bakrundsväxter? Småväxta ormbunkar, funkar på "golvet" men klätter? Har akut idétorka....
Har idag försökt ställa in foggern så skåpet får hyffsad fuktighet under dagen, tur man är arbetslös för det är inte lätt. I morgon får de dock klara sig utan då jag jobbar.

17/11 -08

Hmm... vad tror du om en klättrande Ficus pumila? Eller googla på "poison dart frog vivariums", dessa grodfanatiker bygger en hel del coola skåp. Kanske lite inspiration att hämta där? Eller här....

18/11 -08

Vart får ni tag i barken (korken) som ni sätter som bakgrund i dessa skåp?
Vad skall man tänka på om man vill bygga ett, att ha en konstant luftgenomströmmning och jämn luftfuktighet? Värmeanordning krävs väll ändå inte va?

18/11 -08

Jag köpte mina barkbitar i en akvarie och reptilaffär. Dom hade flera olika former och längder på bitarna så det var bara att välja nån som såg ut att passa.

18/11 -08

sway307 De stora barkbitarna har jag köpt på zooaffär. (Fick beställa) Mitt fläktsystem består av en fläkt som suger ut luft och en som rör om inne i skåpet (datafläktar) De går dygnet runt. Jämn fuktighet har jag inte lyckats få till ännu, måste hitta en bra intervall på foggern. Sprayar inne i skåpet 2 ggr/dag också. Värmeanordning har jag ingen, har fyra lysrör det räcker gott och väl.
Nu är inte jag någon expert på området och det finns säkert de som kan detta mkt bättre än jag men kan ju dela med mig ändå av mina små kunskaper.

19/11 -08

Jo datorfläktar, i dem banorna har jag också tänkt. Men du har alltså bara en utsug inget luftintag utan enbart fläktar för luft cirkuation? Driver du Datorfläktarna med 9V batteri? Eller är dem 12Volts? Hur kopplar ni fläktarna? Om ni kör dem på batteri hur längen håller sig batteriet?

19/11 -08

sway Jag har inget "insug" då dörrarna till skåpet är hyffsat glesa så ny luft tar sig in där. Koppla, oj det är inte min grej, gubben gjorde det åt mig men vi köpte en omvandlare (Regulator) på CO med ställbart voltantal och kopplade båda fläktarna till den. Kör den just nu på 6V och det verkar räcka än så länge. Blev inte mer pga ljudnivån på fläktarna. Det är cirkulation i skåpet (syns då jag kör foggern) och utsuget funkar också som tänkt.
Hoppas det blev lite klarare i korvspadet Mitt korvspad är forfarande grumligt men dock framkomligt

19/11 -08

sway307: Datorfläktarna hos mig kör jag med ett vanligt 12V nätaggregat från Claes Ohlsson, såg dem även på Jula. Nätaggregat som kan ställas in att köra på antingen 3, 7,5, 9 eller 12 V = praktiskt speciellt i små skåp då man vill reglera. Jag har 140mm fläktar på varje hylla i mitt odlingsfönster och har alla 4 kopplade till ett aggregat med en vanlig liten kopplingsdosa från elbutiken (samma princip till mina små drivhus och skåpet fast med 80mm fläktar). Till nano skåpet har jag bara ett hål ovanför/bakom fläkten som sitter inne i skåpet och det fungerar som litet mini insug (jag testade med rökelse).

19/11 -08

Det här med skåp tycker jag är så intressant,
och då inte bara av allt kul man kan odla i ett, utan också av olika lösningar av skåpets funktion.
messermark; vad är det för mått på ditt skåp ?

Mvh. Stefan

19/11 -08

steffe Måtten på mitt skåp är L:130cm H:80cm D:70cm

Ge din åsikt
Från tribo.

här e mina nya drivskåp, IKEAs vitrinskåp som jag lagt ned och siliconat på plexiglas i ändarna. ett svalskåp som får drag utifrån som jag reglerar med att öppna o stänga fönsterluckan. sedan två skåp i vinkel som e inter / varm skåp.
här härbergeras mina ca 150 arter men de finns plats för fler ,(tror jag)

Nyckelord: odlingsplats

12/11 -08

Gratulerer så mye med kjempeflott skap. Det var det smarteste jeg har sett på lenge. Du bruker vel snu stolen andre veien?

12/11 -08

Jätte smart!! Bra jobbat. Har du en pingvin till varje? Hur reglerar du temperaturen svalskåpet (i detalj) och hur gör du för att få det svalt på sommaren?

12/11 -08

Så fiffigt!!! Och vilket underbart rum - man blir rent av sugen på att lära sig schack och få sitta där och titta in i grönskan medan man funderar ut ett riktigt smart drag Pingvinen ser rätt dråplig ut med näbben i "snorkeln" Hoppas allt kommer att växa och trivas, det ser helt ljuvligt ut

12/11 -08

Det där fräcka spelet med Obelix, romare, vildsvin och annat, var har du hittat det???

Underbart rum! Tänk om man haft den platsen. Grattis till en smart och snygg lösning!

12/11 -08

Wow!

12/11 -08

O milde pallt, vilket högintressant rum må jag säga !!

12/11 -08

Vilken förtrollning
Vitrinskåp blev drivskåp
Så finurligt. Grattis till ett lyckat resultat, tribo.

12/11 -08

WOW, vad häftigt.

12/11 -08

Urläckert - smart och tack för att du visar oss ditt projekt.

12/11 -08

Grattis, grattis, grattis! Förstår att du är både stolt och glad nu

12/11 -08

Trevlig lösning!

12/11 -08

grattis till ett mycket fint rum var får ni era ideera ifrån, ett sådant rum vill jag ha med bara orkisar

12/11 -08

Grattis! Jag förstår vilket rum du tillbringar mesta tiden i!

12/11 -08

Trevligt rum med ovanligt intressanta vitrinskåp.

12/11 -08

tack så mkt för alla snälla ord!!! visst har jag svårt att slita mig från att spana på mina "torvberg" med minisar -"Mount masdevallia" och "Mount Kinabalu".
Valkyrie: jag har en pinguin till svalen och en till hörnskåpet då jag förenat det till ett enda stort skåp.
hur jag behåller det svalt? det syns lite dåligt, men jag har satt ett extraglas framför lilla fönstret, och gjort en lucka i svalskåpets högre övre hörn. så extraglaset hindrar svalluften utifrån att komma in i rummet utan det pressas in i svalskåpet. på dagen stänger jag fönstret o på natten har jag det på glänt. (interskåpet har ingen lucka i vänsterhörnet mot fönstret till)
så nu på vintern e dagstempen på runt 19 på dan o 14 på natten.
på sommaren höll mitt förra skåp sig svalt, under 22 grader även om det var 30 ute. varför vet jag inte, kanske för att jag har en loftlägenhet mot norr och en enorm ek som skuggar och mkt vind, eller så har det något att göra med att all den våta torven svalkar. hoppas att det blir likadant nästa sommar ( vill inte förlora min telipogon!!! )
säluttern: du skulle se pinguinen som e till svalskåpet, fick nästan lite dåligt samvete, men de va tvunget, jag borrade håll i gässan och satte slangen där, snacka om oortodox pinguin!
du hade varit välkommen att spela schack me mig, mina kompisar fattar inte riktigt charmen med det. detta spelet köpte jag på greengellytoys.se eller googla på det!
anette jones: jag bor på 38 kvadrat, finns det hjärterum finns det sjärterum, så vida man inte har nån sambo som opponerar sig ......

12/11 -08

Ahh I see! Tack för detaljerna Tribo. Fint gjort!!

12/11 -08

Kul projekt!
Å va mä UTRYMME

12/11 -08

ILLGRÖN!!!! av avund blir jag! Ett så harmoniskt rum! en njjutning att få beskåda:D

12/11 -08

Snyggt jobbat. Ser jätte bra ut.

12/11 -08

Halllleluja!!! Det där var toppen!!

12/11 -08

Ojojoj jag blir stum av beundran!
Riktigt supersnyggt!

12/11 -08

Tack för att du delar med dig av ditt smultronställe ..... riktigt rogivande miljö !

12/11 -08

Därifrån kommer vi säkert se många bilder av härliga och annorlunda orkideer.
mvh
Mikael

12/11 -08

Vad fint och mysigt det ser ut, tribo!

13/11 -08

Fint tribo!
Vad har du för röd blommande sak till höger överst i "högen" i kallskåpet?

13/11 -08

tack än en gång, ni e alla välkommna på en kopp kaffe o "rundtur" om ni kommer.
griemersma: det e en dendrobium cuthbersonii som tog 1,5 veckor på sig att slå ut men sedan sägs den ju hålla i 10 månader! och "högen" e av torv och heter Mount masdevallia

13/11 -08

Närbild tack! Och ber om ursäkt för att Mount Masdevallia degraderades till en ynka hög... ;o)

13/11 -08

Snyggt litet landskap!
Kaffe och orkidéer? Svårslagen kombination! Såå.. vart i ulricehamn bor du?

17/11 -08

Snyggt!!! Spännande lösningar. Gillar placeringen av stolen. Antar att du sitter där ofta och njuter av dina plantor!?
Lite närbilder hade varit kul att se!

IKEA vivarium...kanske något de skulle börja tillverka.

Lycka till och må dina plantor leva i måååånga år!

Ge din åsikt

Nu börjar platsbristen ge sig till känna.
Det är lika trångbott i de flesta fönstren, så det får nog bli en ´time out ´, vad det gäller orkidéinköp I skåpet finns det fortfarande lite plats kvar, så någon liten ny planta kan det kanske bli endå

Blomfönster. Här samsas blommande orkidéer med mina Paphar, som totalt blomvägrar.
Bladfönster. Eftersom både stänglar och blomskidor gömmer sig bland bladen, hoppas jag det blir lite blommor här också om några veckor

Nyckelord: odlingsplats, fönster

20/10 -08

Vad mysigt Gunsan med att det börjar bli trångt. Hos oss är det också trångt men jag börjar se lite luckor här och var. Kanske det går att knö in något mer. /J

20/10 -08

Sprattelgumman, visst är det mysigt ,
men det var inte lika mysigt när jag försökte få in de här bilderna. Det blev till att försöka flera gånger innan bilderna hamnade här
Jag har endå lyckats få med streck lite här och var i texten ser jag.

Så fint du har det Gun! Vilken härlig cymbidium. Hur går det med vår lilla experimentbaby??

20/10 -08

Visst ser det lite trångt ut, men det är väl så det skall vara. Som sagt alltid plats för en till!
mvh
Mikael

20/10 -08

Fönsterbänk av en sann orkidémissbrukare - ser underbar ut!!!

20/10 -08

Snyggt Gunsan!
Utsikt är klart överskattat - Mycket trevligare att odla en vacker insikt!

20/10 -08

Hehe, vi missbrukare blir ganska bra på att uttnyttja hela fönsterbrädan, med betoning på hela....... snyggt fönster Gunsan.

20/10 -08

Det ser fint och frodigt ut Gunsan
Fönster är ju inte till för att titta ut igenom. Deras huvudsakliga uppgift är att släppa in ljus till växter. Bara att hela mänskligheten tycks inte ha förstått det än

20/10 -08

För många orkidéer är inte nog! Precis så där ska det se ut!!!

20/10 -08

Ser jättemysigt ut! Utsikt är helt övervärderat, kläm du in ett par till. ...sen kan du ju alltid kika på hyllor... funkar jätte bra!!

20/10 -08

Vilket härligt fönster! Men det finns faktiskt massor med plats kvar! Ställ de stora krukorna lite mer i sick-sack så får du plats med några småkrukor också!

20/10 -08

Kjempefint, skulle gjerne vært der å tatt en titt.
Du får jakte på et bord som passer foran vinduet så er det bare å fylle på....;) Hva slags pærer har du i vinduet?

20/10 -08

vad är det för sorts lampor du har hur starka?

20/10 -08

Tack för alla goa , kloka och stärkande kommentarer
"det går att knö in något mer" ,
"alltid plats för en till",
"en sann orkidémissbrukare ",
"Utsikt är klart överskattat - Mycket trevligare att odla en vacker insikt",
"Hehe, vi missbrukare......",
" Fönster är ju inte till för att titta ut igenom. Deras huvudsakliga uppgift är att släppa in ljus till växter. Bara att hela mänskligheten tycks inte ha förstått det än",
"För många orkidéer är inte nog",
" Utsikt är helt övervärderat"
"Ställ de stora krukorna lite mer i sick-sack så får du plats med några småkrukor också"
"Du får jakte på et bord som passer foran vinduet så er det bare å fylle på"

Jag tycker de här helt fenomenala kommentarerna var värd att upprepas De säger det mesta om oss alla som är orkidéberoende
Annette , vår lilla experimentbaby mår bra Från 9/8 till idag, har han växt från 4,2 cm till hela 9 cm. Med andra ord, en mycket välmående baby
På bilden syns han som han var när han lämnade Varberg och som han ser ut idag. Där finns också en ny Phal.blomma. Min `time out´ varade inte längre än till halv fyra i eftermiddag Jag kunde inte låta bli att köpa den här Phallen på grund av hennes speciellt formade petaler (sepaler, lär mig aldrig vilket som är vad ) Fast , jag behövde någon blomma till köksbordet
Anita och Pake . Lamporna är vanliga lågenergilampor, 4 W. Inget myssken precis och kanske för dåligt ljus, men det får duga tills vidare.

Jamen titta lilla babyn har ju vuxit. Du är en riktig trollmor Och du.. den phallen hade jag inte heller tackat nej till

20/10 -08

HOAJAJAJAJBUFF

20/10 -08

Det är så det skall se ut hos en orkidetok. Du får bygga burspråk av varje fönster. Det ger nog många m2 extra att ställa dina krukor på. Plus att det ger mera ljus från flera håll.

20/10 -08

Jag tycker det ser ut som några små Laelior skulle kunna få plats utan problem
Ljuvlig syn så ska fönster se ut

21/10 -08

Sicken konstig Phalaenopsis

21/10 -08

"Gunsan ..." Men ....
Det är som uppe i lappland, glesbebyggt ...
För så länge en ullus har plats för sin morgongymnastik, då är det på tok för glest ....

21/10 -08

....när ullössen inte längre har plats för morgongymnastiken, då blir det till att bygga om huset med, si så där en 7-8 burspråk
Dichea, du har rätt, det får allt plats en och annan Laelia och några andra småttingar till
Blomtjuven, den är verkligen konstig den här polkagrisphallen. Alla blommorna har likadana jack i petalerna , som Vandan har, fast då på bladspetsarna.
Det vore intressant att veta hur/varför det blivit så.

21/10 -08

Man kan riktigt vänta sig se Tarzan & Jane svinga sig förbi i djungeln där i urskogen i lianerna
/ tina

21/10 -08

Oh, jag ser framför mig hur man sätter en av amplarna i rörelse och så blir det en sån där "Newton-gunga" i fönstret (brukar vara en rad med upphängda kulor)

9/12 -08

Hej Gunsan!
Vilka fina fönster och växter du har. ! !!

Högljutt stämmer jag in i kören ovan men jag har inte fått stilla min undran. Hittade inlägget först denna dag och ser att det är ett tag sedan (oktober). Det syns att du är skicklig odlare och de växter som står i fönstren på understa bilden har väl också kommit igång nu med blomning. Detta skulle jag gärna vilja se så jag undrar om du möjligen har en bild att lägga in. Det är så skönt att gotta sig med andras lyckade blommor.

9/12 -08

Tack Rosa
Ja några av av plantorna på understa bilden blommar nu.
De har därför fått flytta till första parkett
På den nya bilden verkar det som om någon bara stått och kastat ut orkidéer huller om buller Och inte var det lätt att fota det här gänget heller.
Av de som fanns på tidigare bilden, blommar nu Phal. Liodoro, Beallara Eurostar, Beallara Peggy Ruth, Odontoglossum 'Samuraj' och "Ankungen", som får bo i ett annat fönster medan den blommar.
Det är en ljuvlig blandning av dofter i rummet där de flesta blommande orkidéerna nu finns.
Peppar, citron och choklad bl.a

9/12 -08

Härliga fönster du har

9/12 -08

Håller med urläckra fönster - vad har du för paphar du inte får i blom?

9/12 -08

Grattis till den rikliga blomningen!
mvh
Mikael

9/12 -08

Wow, jättefint, grattis! Verkligen ögonfröjd, som doftar gott också!

9/12 -08

Har du öppnat orkidébutik, Gunsan? Vilket härligt överdåd av fin blomning, det har du verkligen lyckats bra med! Och så tajmat in det till den mörkaste tiden, och med doft därtill... kan det bli bättre? Hjärtligt grattis till den bragden

9/12 -08

Vackert Gunsan!
Vad har du för öppettider i din underbara orkidébutik?
Man kanske skulle göra sig ett ett besök och knipa någon av dina vackra plantor!
Vilken lycka! Har du fått blommor redan på din C. cristata??? Hur har du lyckats med det?

9/12 -08

Tack
Jag är själv så lycklig över alla blommor. Jag går ofta och studerar de olika orkidéblommorna och sniffar på dom, inte minst Oncidium ornitorhyncum. Den doftar helt underbart
Bertil, jag har följande Paphar:
Paph. Maudi
3 st okända Paphar
2 st Paph. Pinocchio
Paph. delernatii
Paph. delenatii hybrid?
Paph. ”King Arthur”
Paph. Honey (paph. Phillippinense x Paph primulinum) ?
Paphiopedilum specerianum
Paphiopedilum Lathamnianum.
Phragmipedium 1 st wallisii och till förra veckan en Phragmipedium `Saint Ouen´

9/12 -08

Säluttern och chic
Tackar, tackar.
Inte några stängttider inte Öppet dygnet runt. Ni är så välkomna
Ja chic, cristatan blommar på två stänglar än så länge. Den första blomman öpnnade sig för bara några dagar sedan.
Jag hade en fråga om henne för ett par veckor sen, då jag trodde hon skulle lämna in för gott.
Men som alltid, så fick jag klara besked här på OP om vad som var felet.
Hon fick flytta ner en bit från armaturen, och sen blev hon nöjd
Jag hoppas på att sju stänglar till ska orka hela vägen fram till blomning.
Hon har fått stå ute i växthuset över sommaren, fram till det blev ganska så kyligt. Därefter till tvättstugan, där det inte är någon direkt skön inomhustemperatur. Lite vatten när det blivit svalare, gödning som mina andra orkidéer.
Det är nog en hel del tur med i spelet, ser du

9/12 -08

Du har ju både varm och mer kallväxande, mer och mindre ljuskrävande.
Jag varierar temperaturer och ljus men ger alla Blomstra ca 0,7 ml/l.
Kan ju eventuellt vara nån brist på något som gör att du inte får dem iblom.
pH bör inte vara under 7 utom för t.ex delenatii.
Vet du vad du har för vattenkvalitet eller använder du annat vatten än kranvatten.
Paphar bör också planteras om varje år. När de är riktigt stora kan man vänta 2 år.

9/12 -08

"Gunsan Orkidémormor"
Paphiopedilum spicerianum skulle jag rekomendera rumstemperatur runt 20 grader, med en nattsänkning på 12-15 grader .... jag hadde 3 st likvärdiga plantor i våras, vilket jag placerade ut 2 st utomhus och då från tidig vår.
I sommras så köpte "Säluttern" en av de som stod utomhus, och för några veckor sedan så gick våra plantor i blom ganska exakt samtidigt.
Och den 3:e som stod innomhus under sommaren, har först nu kommit med en stängel !

9/12 -08

Bertil, jag vet inte pH-värdet på kranvattnet.
Vi har egen brunn och det var vid provtagning inte helt ok, så det körs genom ett `reningsverk´.
Nu använder jag oftast vattnet från luftavfuktaren eller regnvatten till orkidéerna och Peters gödning.
Jag har både varm och mer kallväxande under samma ljus och temp.förhållanden, vilket jag nu inser inte är helt rätt. Men ska jag vara ärlig, och det ska man ju va så är jag inte riktigt insatt i vilka som är vad

9/12 -08

Ewert, ännu en anledning till att spicerianumen inte är intresserad av att blomma.
Jag har över huvud taget inte haft några Paphar ute i sommar Men nu , ska jag fixa till nattsänkning för den
Alla Papharna är för övrigt planterade i leca och vulkansten ( S/H ) .

9/12 -08

Gunsan - du kan ha för surt vatten. Du kan ha brist på kalcium och magnesium.
Delenatii gillar också lägre temperaturer.
Jag har ingen erfarenhet av leca/vulkansten (S/H)

9/12 -08

"G...O.." Ja det är inte lätt att hålla reda på allt till 100% ..... även om man kan tro det, när man ser dina vackra fönster !
Men det blir kanske lite pysslande och knåpande med nya arter i samlingen ... innnan man får in rutin och krav, så det sitter säkert i ryggraden

9/12 -08

Rätt tänkt första parkett för de som blommar så fint.
Oj, gunsan vilken fröjd att skåda!!! Att du har hållit inne med denna bild, man blir ju alldeles lyrisk bara av tittandet och kan nästan förnimma dofterna bara därigenom. Härligt! Praktfullt!
Jag blev också förvånad över cristatan som redan är i blom liksom chic.
Min cristata ser ganska välmående ut men visar inga som helst tecken till blomning ännu. Min samuraj, Beallera Eurostar och en Liodoro har nog inte heller ens funderat på att blomma än, trots utevistelsen under sommaren. Vad sjutton talar du för språk med dina gunstlingar? Jag måste lägga på något kol av något slag för att övertyga mina om att de har möjlighet när de helst vill och helst ganska omgående.
Förresten den rosablommande översta är det möjligen någon oncidium?

9/12 -08

Bertil, då ska delenatii och spicerianumen få göra varandra sällskap på nätterna
Om vattnet har brist på kalcium och magnesium, hur fixar jag det i så fall ?
För att få reda på ev brist måste jag då skicka iväg vattenprov, eller är det något man kan testa själv. (Frågar novisen )
Så sant, Ewert
När det gäller Paphar och Cattleyor verkar vägen väldigt lång, för att jag ska få till både rätt rutin och förstå deras krav för att blomma
Men jag ger mig inte
Rosa, språket är enkelt och rakt på sak. T.ex "Ooohh, va du luktar gott", eller " vad söt /elegant du är".
Men det är inte alltid det låter så positivt, utan det kan också låta "skjuter du inte en blomstängel snart, så åker du upp till sköldlusavdelningen"
Nä skämt åsido Det enda jag vet med mig om, är att jag vattnar de flesta allt för sällan, men duschar dem ofta.
Ja den rosa-lila är en Oncidium ornitorhyncum. Jag köpte den när vi var hos Hans Christiansen i Augusti. Då hade den två stäglar men nu har den sex.
Och den har en helt ljuvlig doft, choklad

10/12 -08

Mums, delikat. Gratulerar till stänglarna!
Den ser väldigt trevlig ut och förmodligen vill jag ha en sådan (eller vad tror du)? Doftar den choklad är det ju inget minus, tvärtom. Min erfarenhet av Oncidium är att de jag har inte är så svårskötta. Visserligen är det hybrider och jag måste väl testa en art också. Jag lägger namnet på minnet och jag hoppas att min väg korsas av en ornitorhyncum en vacker dag. Då slår jag till!!!

10/12 -08

Gunsan - börja med att ta reda på vad kranvattnet har för pH och hårdhet. Den uppgiften kan du få av kommunen.
Sen kan vi diskutera vidare.

10/12 -08

Ja Bertil, ett vattenprov får det bli
Det kan vara intressant, inte bara för orkidéernas räkning, utan också för att se vad reningen gör för nytta.
Rosa, helt klart vill du ha en Oncidium ornitorhyncum. Hoppas vägen inte är lång, innan du kan slå till

10/12 -08

Visste väl att du håller med om satsningen, tack för det stödet. Jag riktar in mig att hitta den vid vårens utställningar, men det slog mej just att det kanske är fel tidpunkt om den inte är i blom då exponeras den kanske inte. Nåja det kommer ju flera årstider sedan efter det, kan ju se fram emot en givande höst då

Ge din åsikt

13/10 -08

+ 29/9 -09

orkidéfönster 2

I sovrummet bor keikisar och paphiopedilum.

Nyckelord: fönster, odlingsplats

13/10 -08

Oh, Kajsan, jag kan knappt minnas när jag hade så luftigt och mycket plats på fönsterbrädorna... det ser väldigt vilsamt och skönt ut! Ett tips: spara detta foto , och om ett år eller två som orkidéälskare tar du ett nytt av samma plats och jämför... jag vågar inte lova att du kommer att se lika mycket av det fina fönstret då

14/10 -08

ja, visst ska jag spara foto. det finns absolut en "risk" att det fylls på nu när Blomsterlandet har öppnat här. De har ett bättre utbud av orkidéer än de andra butikerna här i stan. Innan handlade jag på Orchidéhuset i sthlm men den butiken finns väl inte längre? Jag har sett så fina paphisar här på OP så jag är sugen på några nya sådana...

14/10 -08

Hej Kajsan, vilket fint fönster! Orchidéhuset har en webshop där man kan beställa orkidéer över nätet. De har också försäljning i Åkeshov just nu, i samband med utställningen i Tulpanens hus.

14/10 -08

Så här kanske om ett år eller två

14/10 -08

Oj, oj farliga tips det där om nätbeställning, men det ska jag kolla in. Jag har inte vägarna förbi Stockholm så ofta nu när de jag kände där har flyttat därifrån, men nätet är aldrig fel. Jag har ju ganska nyss flyttat till hus så jag har ju plats över... Men hur funkar det med leverans egentligen? Speciellt under vintern. Hur kommer de små liven fram utan att dö?
Ja du Stallpi, jag ligger i lä jämfört med ditt fönster. Det är fint!

14/10 -08

Håller med dig Säluttern....tänk den som hade så där gått om plats ojoj då hade man ju kunnat handla nu.

14/10 -08

Kajsan, vid beställning via nätet så skickas inga plantor, (undantaget
om Du beställer Björns Pleione, vilka kan rekommenderas), under den
kalla årstiden.

16/10 -08

Jag förvarnade min sambo att jag nog måste fylla på orkidéförrådet. "Var ska du ha dem då" undrade han. "I sovrumsfönstret" sa jag. Är ni nöjda nu?

16/10 -08

Way to go girl!!!

Prata om bilden

13/10 -08

+ 29/9 -09

orkidéfönster 1

I köket har jag de flesta av mina orkidéer.

Nyckelord: fönster, odlingsplats

13/10 -08

Hej Kajsan det var en snygg hylla! Jag har också många orkidéer i köket, i ett sydostfönster, så de behöver ordentligt med solskydd på sommaren. Ingegerd

13/10 -08

Kul att du gillade det. Ja, jag brukar också ge solskydd på vår/sommar men det här är det minst soliga fönstret hos oss så det är klart orkidéerna måste få bo där!

Prata om bilden

12/10 -08

+ 14/10 -08

12/10: Nanoskåp

Nu har jag äntligen byggt klart mitt nano skåp!!

Det var rätt mycket jobb, men väl värt det. Att såga pvc cirklar var ju lagom kul... Prislappen kom dock in runt 500kr för material (inte räknat plantor då) vilket jag är nöjd med. Jag har en narvatronic 20W lampa som växtljus påtimer 12 tim/dag, plus en 20V halogen lampa på en dimmer som vi kan ha på på kvällen när vi är hemma och vill se skåpet men inte behöva ha solbrillor på... mood lighting. En 80mm datorfläkt sköter luftcirkulationen.

Jag har monterat Gastrochilus calceolaris (hittade även en bonus keiki i krukan!), Dendrobium prenticei, och Phalaenopsis lobbii var. flava direkt på röret med en liten tufs vitmossa bakom alla (utom dend.) eftersom de vill torka ut lite mellan vattningarna. Jag är dock lite orolig att röret skall ge ut tillräckligt med fukt??? Hur funkar fysiken/matten igentligen på detta?

Bulbosarna fick (tillfälligt) ner i en bonsii kruka med vitmossa (Bulbophyllum dearei, Bulbophyllum lobbii, Cirrhopetalum frostii) eftersom de vill ha det lite mer fuktigt. Den står på en bädd leca med vatten under på ett stort plast krukfat.

Förövrigt hittade jag tre små ansatser till stänglar på Gastrochilus och en liten stängel på Phalaenopsis lobbii när jag tog ur dem ur krukan.

Temp ligger på 25 grader bara genom att lampan är på och RH ligger på 80%.

Behöver mer plantor - förslag välkomnas! Men vad tror ni om detta till en början?

Nyckelord: odlingsplats, nanoskåp

12/10 -08

vad snyggt det blev det är så roligt att se allt ni hittar på vilka ideer ni har

12/10 -08

Vackert Karma

12/10 -08

Väldigt snyggt Karma

12/10 -08

Snyggt! När det gäller K-rauta-rören så ser man tom små vatten droppar på nedre delen av röret ibland. Så det läcker nästan lite för bra. Jag har satt några små bulbosar direkt på
röret, utan vitmossa pga det är ändå så vått. Övrigt har jag inte rikigt bestämmt mig för vad jag ska ha på röret.

12/10 -08

+ 13/10 -08

Tack så mycket allihop!!

JonasA: När du säger att röret läcker för bra... kommer det ut ur själva leran inte ut botten alltså?? Jag tätade botten på mitt så att det håller vatten 100%. Jag har inte heller bestämt vad jag vill sätta in mer... jag behöver lite inspiration. Tänkte kolla in restrepia släktet lite närmare och se om jag kan hitta små varmväxande sorter där... men annars välkomnar jag definitvt tips!

Tommy: Hur funkar ditt rör - mitt kom ju från dig. Håller det sig vått på utsidan eller vattnar du ofta? Jag har nu sett små droppar på utsidan av mitt rör, men jag vet inte om det är vanlig kondensation eftersom det är 80% RH där inne eller om det kommer inifrån...

14/10 -08


Val, är inte helt säker på om det är min limning i botten som läcker eller inte. Men när jag satte dit lite vitmossa under en orkide på nedre delen av röret så blev vitmossan plaskblöt o höll sig så. Hur fuktig håller sig din vitmossa?

14/10 -08

Jaa.. min limning håller definitivt 100% i botten - jag gick lite overboard där limmade fast ett litet lerfat med epoxy (som jag sedan har slutit in helt med akvarium silikon ifall det skulle avge något giftigt som inte var bra för växterna....) Min vitmossa i krukan som står på botten håller sig blöt bara genom luftfuktigheten (antar jag) som ligger runt 80%+, och kanske suger krukan upp något i och med att botten inte är lackad. Mossan på röret fick jag fukta i går (efter 2 dagar) den var halvtorr men det kan ju hända att fläkten gör lite för bra jobb där uppe kanske? Annars ser jag massor av droppar på röret och det "dricker" ca 1-2 cm per dag med en del lär ju vara avdunstning. Det är väl bara att vänta och se. Tålamod....

Annars skulle jag vilja plantera levande vitmossa på botten.... undrar om man kan göra det direkt ovanpå lecan i och med att de hålls fuktiga jämt? Eller måste man lägga något för det att fästa på, tex en epiweb platta? Försöker även klura ut om vitmossa trivs i ett relativt varmt skåp (22-26 grader, och varmare sommartid)?

14/10 -08

Hej Karma

I början läckte mitt rör som ett såll. Tänkte faktiskt göra ett nytt då jag trodde det var fogen som inte var tät.
Nu efter det att den har varit vattenfylld i ca: 3 månader läcker den nästa ingenting alls. röret blir bara lätt fuktigt på utsidan som det ska vara.

Jag vattnar fortfarande plantorna med spruta, man får nog göra det ett tag till tills mossan spridit ut sig.

MVH
Tommy

14/10 -08

Har oxå funderat på rör, men vart hittar man dem?

Eje

14/10 -08

Tack för det Tommy. Då funkar nog mitt rör som det skall göra. Vad har du för mossa på ditt? Jag har letat efter något lämpligt som gynnar orkidéerna både på röret och botten (på lecan). Vet du om man man köpa mossa någonstans eller är det bara att ge sig ut i skogen och skörda?

Eje: jag hittade heller inget - fick mitt av Tommy.

14/10 -08

Hej

Jag har inte planterat någon mossa, det kommer av sig själv.
Har förhört mig med dom som haft sina rör länge och de flesta har inte planterat någon mossa.

Det tar ca: ett år för att det ska ha bildats lite mossa. Jag kan nu börja se små partier med mossa så det ska nog bli mer i framtiden.

14/10 -08

Okej, då är det väl bara att vänta och se då. Tack Tommy!

14/10 -08

Angåend mossa på lekakulor. Det är inga problem. Har lekakulor i botten på mitt skåp o på vissa ställen är dom helt täckta av mossa. Dock så har jag inte fått mossan att växa på epiweb.
Jag gissar att det är för dragit eller tort i mitt skåp.

14/10 -08

Tack Jonas! Då skall jag prova detta i helgen.

16/10 -08

byggpersoner; kan ni inte beskriva hur ni byggt ihop skåpen och med vilka prylar? som en how-to-guide. verkar ju vara mycket billigare än att beställa från dusk och säkert mycket roligare att göra det själv. jag vill iaf

/Felicia,

16/10 -08

Felicia: Jag har börjat sammanställa projektet, får se om jag har tid att göra klart det i helgen och lägga upp det...

16/10 -08

Jaaaa jag vill oxå

Gör nå liknande som beskrivningarna i den här tråden

Snällarå!!!

Eje

16/10 -08

Okej okej när du ber så snällt... Det kommer till helgen.

Ge din åsikt

Tänkte att det kunde vara kul att starta en ny tråd med bilder om hur vi odlar nu när det mesta har kommit in igen efter sommaren.
.
Så här ser mitt odlingfönster ut just nu.

Mina mini orkideer och fem till som blommar just nu fattas i bilden, (när de blommar åker de ut i köksfönstret så att vi kan njuta av dem mer). Det är ett nord-öst fönster så jag har på extrabelysning jämt. Tre narvatronic 23w CFL längst upp belyser mina phallar, masdies och vanilla planifolia (och några - alldeles för stora - cambrior), och en nebulosa hobby som hänger från mitthyllan för de som kräver mer ljus påde två lägre hyllplanen.

Jag har satt en bit tyg på reflektorn för att skugga nebulosan lite eftersom vi gillar att sitta i soffan framför fönstret och njuta - det var en lösning jag riggade efter min kära make började sitta med solglasögon på till morgonkaffet i orkiderummet...

Det hänger dessutom ett litete 'segel' av samma vita nylontyg över mina flaskbarn för att skydda dem lite från det starka ljuset (9600 lumen) från nebulosan. Funkar jätte bra tycker jag. Under mina mini-drivhus har jag en värmematta så att 'barnen' har det varm och skönt. Under den lila toppluvan i fönstret gömmer sig en luftfuktare och jag har (4st) 140 mm dator fläktar på varje hylla, och (4st) 80mm till drivhusen.

Nyckelord: odlingsplats, projekt flaskbarn

Åh vad häftigt! Hur har du gjort alla dessa hyllor?

11/10 -08

häftigt värre sådana små hamsterburar kan man köpa och göra till en drivbänk snyggt valkyrie fina lampor

11/10 -08

TACK!! Annette: Det är ett vanligt garderobssystem från Järnia. Jag (ehm.. min man) har skruvat in i fönster ramen och hakat i järn hyllorna där. Jag tycker att det är ett jätte bra system eftersom jag kan flytta hyllorna om det behövs justeras, och de släpper igenom både ljus och luftciskulation. Och jag maximerar ju verkligen mitt enda odlingsfönster.

11/10 -08

Väldigt fyndigt Karma och vad solglasögon kan få för effekter. Häls maken så gott.

11/10 -08

Dösmart det där, helt genealiskt

Detta får vi nog kolla på lite extra! Kanske jag gör ett studiebesök när jag hälsar på barnbarnen i Haga!!

11/10 -08

Tusen tack allihop! Det gäller att vara smart med utrymmet när man odlar i lägenhet.

Annette du är mycket väkommen! Vi bor en 5 min. promenad från Haga.

11/10 -08

Men Karma då... ett enda odlingsfönster? Säg till maken när han sover... ett fönster till ett fönster till ... tror du inte han går med på det då? /J

11/10 -08

Hamsterburar? Är det inte växthus? Förvirrad

Snyggt jobbat i alla fall!

11/10 -08

jonatan dom är så lika hamsterburar bara men jag vet att det är miniväxthus

11/10 -08

Jonatan: Javisst är de små mini-växthus och inte hamsterburar, köpta på k-rauta för ca 60 kr st. Tycker de är mycket prisvärda. Kommer med med två stängbara ventiler. De plantor som jag precis flaskade ur förra helgen har jag helt stängt ventilerna på och där ligger RH på100%. Med fläktarna på i de andra ligger RH fortfarande på ca 80% så det är jag mycket nöd med.

Sprattelgumman: Ha ha... javisst ett fönster nu ja... och en hel del plats finns det kvar. Det lär allt bli fler i framtiden, fast just nu sparar jag till ett svepskåp från Dusk... det har kära maken redan godkänt!

11/10 -08

Visst måste man vara smart att få till så mycket plats som bara går i lägenhet.Det här fönstret var väldigt snyggt dessutom.
Anette

11/10 -08

Karma: Tja, det finns ju rätt många sätt att få fler orkisar... ett är ju att be orkisarna skaffa små keikisar... två är att önska sig fler i julklapp... tre är att finkamma affärerna och säga att du mer än gärna tar hand om övergivna och uttorkade orkisar... fyra kollar av släkten - och ber om att få bli fodervärd, eftersom de inte fått pli på sina orkidéer... /J

11/10 -08

har precis beställt sådana lampor (överst på bilden). Ser nu att de är rätt så små. Hmm... kanske skulle beställt 3... Undrar om dessa var lätta att sätta upp?

11/10 -08

Väldigt smart Karma!
Undrar bara lite varför du har en toppluva på luftfuktaren

11/10 -08

Ja mer orkideer blir det nog med tiden. Jag försöker bärga mig och bara köpa det som jag är verkligen passionerad över... en bonus till att börja om med samilngen - man lär sig att var lite mer kräsen.

landyshek: min man satte upp mina lampor, det verkade smidigt. Jag köpte en sladd organiserare, som kommer med klistertejp på baksida för att gämma sladden i. Funkar toppen.

chic: toppluvan är på för att vatten behållaren till luftfuktaren skall inte exponeras till dagsljus då växer bakterier i vattnet - så toppluva på i och med att den står i fönstret! Jag använder dessutom bara vatten från behållaren i torktumlaren, annars sprids kalk och annat krafs i luften med fuktaren - inte bra att andas in.

12/10 -08

Oj, oj, oj, nu blir det inte lätt för min bättre hälft! Denna lösning vore perfekt för mitt lilla köksfönster!

Din man verkar väldigt diskret och lågmäld... Jag är inte säker på att min man hade nöjt sig med att helt stilla sätta på sig solglasögon...

12/10 -08

Mycke fiffig lösning Mycke goda idéer man får när man ser ditt fönster

12/10 -08

Tackar!!
Plopp: Det är ju klart att du skall fixa till köksfönstret!! Jag har märkt att mutor fungerar ypperligt när det kommer till den bättre hälften......

12/10 -08

Hehehe, vi har varit gifta/sambo i snart trettio år, så tyvärr tror jag han är immun mot de flesta mutor jag kan hitta på... Skulle väl möjligen vara om jag sticker åt honom ett par kalla Hof. Nä, skämt åsido, jag har redan lanserat idén och han hoppade visserligen inte jämfota av glädje, men han sa inte nej heller...

27/10 -08

Jag har tränat och testat och testat och tränat, men nu äntligen ! har jag lyckats .... Här kommer en bild på mina fönster efter att nästan alla blommor flyttats in. Kvar på altanen finns kallväxande cymbidier och dendrobier.

27/10 -08

plopp, det ser jättehärligt ut! Jag blir inspirerad

27/10 -08

Riktigt fint plopp!! Önskar jag hade fler fönster med bra ljus, men man får nöja sig med vad man har...

27/10 -08

Bra jobbat Plopp.Både med kameran och blommorna/Lena

27/10 -08

Det ser välfyllt ut i dina fönster, Jannie
Men jag tror nog att den fina blå skålen i vardagsrumsfönstret, paxar plats åt din Dendrobium x delicatum

27/10 -08

valkyrian , det där med ljuset kan man alltid ordna... Jag tycker det är värre att fixa plats åt blommorna att stå på. De vita "pottorna" i fönstren är blomsterlampor med kompaktljusrör som jag köpt billigt på diverse loppisar, alltifrån 10 kr till 100kr. Familjen tycker inte de är så snygga, så jag får inte ha dem i det stora vardagsrumsfönstret. (Snygga och snygga, säger jag, de gör ju så växterna trivs! ) Så i det fönstret har jag bara icke-ljuskrävande sorter som phalaenopsishybrider t ex.
Gun , den blå skålen är egentligen ett "alibi" så ingen kan påstå att jag bara har orkidéer i fönstren... Som ni ser på bilderna har jag rationaliserat bort gardinerna i köket och funderar starkt på att göra så i andra fönster också, men även därom råder delade meningar i hushållet...
lena , tack, jag är ju egentligen teknisk analfabet...

27/10 -08

Plopp: Jo, jag håller med, extrabelysning går ju alltid att fixa! Om familjen inte gillar designen kan de ju få vara med att välja armatur nästa gång.... men kan komma rätt långt om de "tror" att de har ett säg om utformningen... Men jag försöker ändå att hålla mig i ett rum till bästa mån eftersom jag då kan kontrollera luftfuktigehten och temperatur (natt temp skillnaden mm) bättre.

Just har jag dock fullt upp med mitt lilla mini-skåp - det blir ett väligt projekt helt plötsligt (begåvad/belastad med en skenande kreativ hjärna), jag får lov att visa upp det här op OP när det väl är klart - med utlovad beskrivning om bygget såklart.....

27/10 -08

Plopp: Lamporna börjar bli retro igen så snart kommer din familj att gilla dem Men vad gör man inte för att få orkidéerna att trivas? /J

Ge din åsikt

3/9 -08

+ 7/9 -08

3/9: Ombyggnation

Dax för ombyggnad av förrådet iför vinterns bravader.
Flyttat bänk. Håller på med montering av belysning.
Fortsättning följer..........

Nyckelord: odlingsplats

3/9 -08

He, he - Bjarne - är det därför du sålt så många stora plantor?
Jag har börjat fläkta på mer. Det blåser överallt. Gör också mer plats efter jag fått lås på friggeboden.
Slänger ut allt som går så att jag får plats med fler kallväxande i förrådet. Belysningen ökar också
totalt ca 1200 W - tur att man kan ta tillvara värmen åtmistånne i de svalare utrymmena.
Lampan ser ut att komma från Dusk - 150W Metallhalogen ?

Det ska bli kul att följa din ombyggnad.

3/9 -08

Stämmer Bertil 2st metallhalogen + lite rör
Är friggeboden isolerad eller??

3/9 -08

Nej - ingen isolering. Så bara sånt som tål kyla där.

3/9 -08

Bjarne - OJ, så fint det kommer att bli för dina plantor i vinter.
Var har du dem just nu, det är ju bli lite kyligt vissa nätter.

3/9 -08

Man får kongka fram o tillbaka morgon o kväll

4/9 -08

Person, vet Du hur mycket Dusk - 150W Metallhalogen ger i lumen på ett
ungefär?
Det där förrådet kommer säkert att fungera fint för dina plantor, det är så
man blir lite avundsjuk, själv fick jag ge mig för protesterna när jag tänkte
göra likadant med vårt förråd här hemma.:-)

5/9 -08

letherneck: jag tror att man räknar 85 lumen/watt alltså 12750 lumen

5/9 -08

Tackar. En sida som kan vara av intresse för dig när Du räknar på
vilka lampor som ger bra ljusutbyte, även om sidan är för akvarium
så kan man se vilka som ger mest av det vi söker= (PAR), och
även annan info om olika lampor. Här

5/9 -08

Så spännande att se hur du kommer att förbättra ditt "superförråd" (eller var det inte ett garage egentligen???)
Det var ju helt suveränt tidigare med strålande odlingsresultat, vad är det mest du vill förbättra?
Flyttad bänk = plats för fler plantor kanske?
Förbättrad belysning = för fler plantor eller har du skaffat fler ljuskrävande dito? (Cattleyor?)

7/9 -08

Så här blev resultatet. Men man hinner väl ändra endel till allt ska ut igen
chic: förrådet finns i garaget och de nya lamporna ge bättre spridning och ljus så resultatet bli (förhoppningsvis) ännu bättre
Det finns lika mycket plats till på högersidan så hösten blir rolig

Ge din åsikt

Hej på er!

Sitter här i uterummet och läser en bok och lyssnar på regnet som slår mot taket. Fast vädret är dåligt mår jag som en kung. Ville bara dela detta ögonblick med er.

Försökte få bilderna att passa ihop men den sista blev inte så bra.

Mitt ute rum.
Mitt Vandahus

MVH
Tommy

Nyckelord: Uterum, Vandahus, Odlingsplats

23/8 -08

Viket vackert boende du har förutom dina växter .... alla skulle behöva en sådan plats för att koppla av och hämta energi ..... du glädjer nog många här med dessa foton, eftersom många här har väldigt lätt för att glädjas åt andras lycka

23/8 -08

Tack Ewert!

Jo, det är verkligen en plats för att koppla av.
Sitter här varje kväll och har det mysigt.

23/8 -08

Förstår att du trivs toppenbra där Tommy.
Bland välmående växter mår man själv bra

23/8 -08

Snyggt, och katten trivs den med i sin sköna stol.

Tommy Kära värld så vackert!!! Mmmmm förstår att det blir som ett livselexir att vistas där, en lisa för själen

23/8 -08

Suck
Skulle lätt sälja mig själv för ett växthus!!

23/8 -08

Budda-Tommy

23/8 -08

Takk for at vi fikk se inn i dette drømmerommet! Skulle gjerne hatt et slikt rom selv...

23/8 -08

Tänk att få äga ett Vanda hus!!!!!! Strålande vackert Tommy...............

23/8 -08

Tack alla!

Det är inte bara jag som trivs. Plantorna växer som bara den.
Har ca: 10st i blom just nu och ca: 20st med stänglar på G.
Visst går det bra att odla dessa i boningsrum men i ett växthus kan man hålla en hög jämn fuktighet som dom verkar att älska.

/Tommy

23/8 -08

Va fint du har det! Måste ånga värre av positiv energi i dessa rum med så många välmående växter!

23/8 -08

Nä usch sånt här borde man inte få visa.

Jätte mysigt och fint. Jag förstår att du myser.

23/8 -08

Ja, nu vet man hur det ser ut i paradiset, förstår att du myser. Jag såg phallarna som ligger på lut under Vandorna, fiffigt!

23/8 -08

Mmmm vad mysigt!! Verkligen tjusigt Tommy. Jag är definitivt avunsjuk på ditt vanda växthus. Bor ju i lägenhet, men har ju tack och lov ett gästrum som dubblar som odlingsurm - får väl sparka ut bäddsoffan och fixa mer odligsutrymme....

Fast idag åkte min nebulosa (framtida orkidebarnkammare belysning) till jobbet, vi skall odla gräs till ett special utskick vi har designat för en kund inom golf... lol. Vem trodde att denna hobbyn skulle visa sig händig i jobbet!!

23/8 -08

håller med er vilket härligt rum med vandor jag hade turen att se det i verkligheten och man tror man drömmer när man står mitt i rummet av vandon

23/8 -08

Förstår att du trivs där Tommy! Ser kanon ut..

23/8 -08

Läckert Tommy - ser avkopplande och skönt ut i en härlig orkidemiljö

23/8 -08

Underbart!

23/8 -08

Att ha tillgång till ett Vandahus där man kan ladda batterierna, det skulle vara en dröm
För att citera en nära släkting, som när han ätit en god middag, ibland brukade säga, "Nu mår jag som en pärla i en guldask", så kan jag ana mig till att du också kände i detta ögonblick, Tommy
Du får visa ny bild på Vandahuset när de övriga tjugo Vandorna blommar.

24/8 -08

OJ vad fint du har det!

24/8 -08

Oj det var verkligen ett paradis!! super fint!

24/8 -08

Uj uj uj Tommy. Inte behöver du åka söder ut för att sitta och mysa i djungeln. Vackert.
/tina

23/11 -08

Men hallå Tommy......jag får gåshud....... KANON!!!!
Får man fråga vad du har för temperatur, belysning och hur många Vanda har du igentligen?????

Helt underbart!!!!

MVH Maria

23/11 -08

Hej Maria

Tackar!
Vet inte riktigt hur många jag har nu då jag både köpt många nya och sålt en del. Skulle tippa på 120st.
Det konstiga är att just när man tycker det är fullt så hoppar 5-10 nya plantor in, lätt som en plätt.

Belysning: På ena sidan har jag två armaturer med 2st 36 watts rör i (Flora 77) hade tänkt sätta upp två till men det får bli till nästa vinter då jag är nyopererad i ryggen just nu.
På andra sidan har jag två stycken 150 watts Metall halogen lampor från Dusk Tropic, även här skulle det behövas mer.

Temperarur: Som kallast nu på vintern blir det 15 grader, det verkar alla klara fint. Även dom extremt varmväxande. På dagtid nu på vinten blir det uppåt 22 grader, varmare i bland om solen lyser. På sommaren ligger temperaturen mellan 18-35 grader. Har en luftfuktighet som oftast ligger över 90 % hela året.

MVH
Tommy

Ge ditt svar

Har nu införskaffat en gigant till terrarium. Måtten är L:130cm H:80cm D:70cm. Måste möblera om hela vardagsrummet för att få in det...
Nu har jag problemet att det inte går upp ett ljus för mig när det gäller ljuset. Sitter en ramp i den för ett T8 rör på 89,5 cm utan spetsarna och sen även två vanliga kontakter för typ lågenergilampor. Vad f-n ska jag sätta dit för ljuskällor? Duger det med en ramp och två lågenergiare?
Ljuset är första jag ska åtgärda sen blir det hitta rötter och grejer till det, måste bestämma bakgrund med.
Kan jag behöva ha en fläkt inne i det också utan räcker det med 1-2 utblåsare?
Många frågor blir det... kommer säkert mer när jag börjar ordentligt. Lusläser inlägg och på dusk, black jungel osv men ljuset förblir mörkt

Nyckelord: odlingsplats, terrarium

21/6 -08

Första steget på den långa resan Olika plantor har olika krav på mängd av ljus. Du måste fundera över vilka plantor ska du ha därinne först, och sen anpassa ljusmängd efteråt.

22/6 -08

Grattis till skåp Ingela....nu har du det du gör i sommar.

Ge din åsikt

Idag köpte jag ett par balkonglådor och hängde upp. Dit flyttade jag sedan mina dendrobium, miltoniopsis och mina cambria. Några till får plats, men jag har inte bestämt vilka än. Som solskydd har jag en tunn dubbelvikt täckduk fäst med klädnypor (man tager vad man haver) i nätet som ska hindra katterna från att trilla ner (från 4:e våningen). På balkongen är det eftermiddagssol och jag ser att alla plantorna skyddas inte helt från solen, men det kanske kan gå bra ändå...

Nyckelord: utomhus, odlingsplats

Woow vilken fin balkong du har. Vad fiffigt med lådorna! Tänk vad orkisarna ska må bra och växa fint i sommar.
Annette

24/5 -08

Riktigt snyggt ... detta med att fästa upp täckduk med knänypor verkar väldigt smidigt .... jag lär nog inte hitta några knänypor i detta hemmet, så det skall jag köpa för det kommer säkert till andvändning!

24/5 -08

Du har då sinne för detaljer, Felixan: köpa klädnypor som matchar bilen
Härligt med idéer som inte kräver så mycket installerande och investerande!

24/5 -08

Mina åker också ut på kollo snart. Verkar som att jag har fått bort de usla gnagarna nu. Inga nya i fällorna och blombänkarna har fått vara ifred

24/5 -08

Du är för härlig "Säluttern" ...

24/5 -08

Säluttern: Hihi - klart jag tänkte på att matcha Pelles bil. Pelle Edberg, alltså - han som deltog i Brittish open härom året (stor golftävling för er som inte vet....)

24/5 -08

Fniss...
Härlig balkong Felixan. Och visst ska man se till att matcha. /J

24/5 -08

Jeanette - du har ju sett hur stor balkong vi har! Sätter jag ut en låda till får vi nog turas om att sitta där ute!

25/5 -08

Igår kväll åkte de in igen! Temperaturen kröp neråt och när den låg på 9 grader tog jag in dom. Under natten sjönk det till 5+ och det är väl ändå lite för lite? I morse åkte de ut igen - utom 2 Miltoniopsis som jag såg hade stänglar. Det går visst lite för fort ibland......

25/5 -08

Nattemepraturen är alldelels för låg för att ställa ut orkidéerna ännu.. du gjorde helt rätt som tog in dom!
Mina får hålla sig inomhus ett bra tag till..

26/5 -08

Felixan: Jag har faktiskt inte sett balkongen! Här står orkidéerna ute dag och natt. Utom när temperaturen är under 5 plustgrader. De fick stå först och acklimatisera sig under plaststolarna. Verkar funka. /Jeanette

26/5 -08

"Felixan" ...mina orkidér har stått ute dygnet runt, förutom 3 frostnätter, sedan 17/4 med en genomsnitt nattemperatur 5-7 grader , men med betydligt varmare dagtemperatur med många soltimmar ... och de ser friskare och starkare ut än innan jag tog ut dom
Men jag har en inskolning på 2-3 veckor innomhus först på våren, där jag sänker rumstemperaturen under natten succesivt innan jag sätter ut dom.
Och på hösten så sänker jag först temperaturen innomhus innan jag tar in växterna och så höjjer jag nattemperaturen under 2-3 veckors tid när de kommit in ....
Det är på hösten och våren som mina får sin viloperiod .....
Men jag har de alltid under tak, för just strålningen från himmelen som är den som ger nattfrosten ... och då ifall det skulle slå över snabbt en natt !

Ge din åsikt

21/5 -08

Bild

Från Nesci0.

Hoyor, lite cattleyahybrider, ludisia, cymbidier och vanliga krukväxter längst mot fönstret.
Idel platsbrist!

Nyckelord: odlingsplats

21/5 -08

Sover 4 personer därinne också? Vanliga krukväxter - är det nödvändigt?

22/5 -08

Nesci0, du har helt klart prioriteringarna i god ordning, sova får man väl göra om och där det finns lite plats över

Prata om bilden

11/4 -08

Odlingsplats

Hejsan!
Tänkte jag skulle visa upp mina odlingsplatser.
Här är ett av mina två odlingsskåp.
Plantorna verkar trivas änså länge.
Just nu tre av dom med stänglar, hurra!

Nyckelord: Odlingsplats

11/4 -08

Snygga grenar har du i skåpet!
Du har lekt ordentlig med snören runt korgarna
Vad är de två tubformade silver saker bredvid fläkten till höger?

Ps. Vart får man tag på såna självhäftande krokar som du har på glasrutan? (frågade i Jula, Plantagen, Bauhaus - nähhä inget sånt...)

11/4 -08

Läckert Kennet!
Hur länge har du haft skåpet igång?

11/4 -08

Kamila-De två silvriga sakerna är LED-belysning som ibland används till akvarier. Själv använder jag det som nattbelysning....bara för att jag tycker det ser läckert ut.

Chic-Skåpet har varit i gång ett år ungefär. Skulle vilja få in lite växande mossa i skåpet. Det blir nästa projekt....

11/4 -08

Förresten, krokarna är inköpta på Åhléns...=)

11/4 -08

oouuuu spökig!!!!
Tack för tipset!

Hur stor är ditt skåp?

11/4 -08

Oooo, där kan man inspireras att skriva orkidé-rysare Mycket effektfullt!

11/4 -08

Kamila Clas Ohlson har också sådana där krokar med sugkoppar. Kostar 19kr för ett 6-pack

12/4 -08

Det där var riktigt snyggt!

12/4 -08

där inne hade ju jag oxå trivts! när kan jag flytta in???

12/4 -08

Det är bara att säga till...=)

12/4 -08

Tjusigt värre Kennet

Ge ditt svar

Så här ser mitt orkidé fönster ut idag. Ett par paphar, en phal och min prostechaea fattas eftersom de blommar så fint i mitt köksfönster.

Notera luftfuktaren på pallen framför fönstret. Det är en Bionaire Cool Mist 2,7L. Jag tänkte köra den drygt 8 timmar på natten. Vad tror ni om detta? Står den okej där den står eller skall den ställas högt upp?

Nyckelord: odlingsplats, orkidéfönster

5/4 -08

Den ser fint ut din fönsterglugg .....
Men 8 timmar fukt om natten i detta begränsade område låter väldigt mycket, inte för växterna ... men för själva bostaden
Jag tror inte våra bostäder är byggda för att mätta så mycket fukt under vinterhalvåret när som fönstrena oftast är stängda !
Jag själv skulle nog satt den på en timer och då 3 x 20 min. under natten ..... så det hinner torka upp lite mellan varven !

5/4 -08

Vilken bra ide!! Jag har en extra timer så det kan jag lätt fixa. Tänkte inte på att det kanske blir lite väl mycket fukt i mitt lilla rum, lol. Tack för tipset! Läste också att man inte skall använda vanligt kranvatten (eftersom det sprider för mycket salt och grejer i luften) utan välja RO eller filtrerat vatten, så jag tänker använda vattnet från torktumlaren.

5/4 -08

Kanske du skulle kunna sätta fuktaren på en sådan här äldre vridbar tv-konsol för en 14 tums tv, i brösthöjd på ena sida ... som du sedan på kvällen bara kunde dra ut till o framför fönstret...
Och sedan då att munstycket är riktad mot fönstret.... så behöver du inte ha på den så ofta, när du har den mera riktad mot växterna.
Dessa kan du få för en billg peng .....

12/4 -08

Ingen dum ide där Ewert... kanske får hålla utkik efter en sån... just nu har ja bara ställt upp den i fönstret mitt i min masdie samlig på nedersta hyllan (fönsterbrädan) på kvällen. Munstycket pekar mot föntret sådet verkar spridas runt i hela fönstret okej. Mina masdies verkar trivas, min aquarius hybrid har just skjutit 2 nya knoppar och nya skott!

23/4 -08

Kanske dum fråga! var kan man köpa en fuktare?

23/4 -08

Kanske dum fråga! var kan man köpa en fuktare?

23/4 -08

Biltema eller hos de flesta affärer som säljer vitvaror.

Snyggt fönster!

23/4 -08

Tack så mycket.
Sangam: jag köpte min luftfuktare på Järnia, på rea för nästan halva priset runt 450 kr... kolla i din lokala allt-i-allo järnhandel/färghandel...

Ge din åsikt

För att få plats med fler orkidéer, vid mitt `bästa orkidéfönster´, har jag köpt den här avlstningsbänken på IKEA.
Ett litet tips bara

Nyckelord: odlingsplats

Vad praktiskt! Och snyggt dessutom!

2/4 -08

ooo det var fiffig!!!
Fint utsikt från fönstret.... mmmm

2/4 -08

Sedärja ,på samma ställe har jag hämtat mitt extra bord framför fönstret ! Det blev väl fint Gunsan och så får man plats mä dubbelt så många ?
Monika
Undrar om det inte var min mormor som sa att nöden är uppfinningarnas moder(eller något liknande)

2/4 -08

Tjusigt Gunsan! Kul att få se ditt bästa orkidéfönster.

2/4 -08

Monika, antalet orkidéer kunde utökas med 200 %
"Nöden är uppfinningarnas moder" och "Nöden har ingen lag"

2/4 -08

Vilket bra tips! Har du måtten, fr.a höjden, på bänken?

2/4 -08

Säluttern, höjden var tror jag 75 cm och bredden är 120 cm.
Benen har jag sågat av lite för att den skall komma i jämnhöjd med fönsterbrädan.
Glasskivan har jag beställt extra för att skydda bänkskivan från vatten och fuktfläckar.

2/4 -08

Mycket praktiskt och snyggt dessutom
Verkligen fiffigt det där med glasskivan..

2/4 -08

Tack, Gunsan, då ska jag fram med måttbandet sedan!

3/4 -08

Får man fråga vad bänken kostade ? Och vad hade den för namn ?
Detta ser ut som en lösning på min platsbrist,och snygg var den också

3/4 -08

Jaaa Elin, det får du jättegärna göra
Avlstningsbänken heter Markör , och kostar 1195 :-
Det finns andra sorter också på IKEA, både dyrare och billigare.
Besök IKEAs hemsida, så kan du hitta fler alternativ.
Ki och Elin, lycka till

3/4 -08

Jag har lagt aluminiumfolie på min men det var en bra lösning med glasskiva(när jag får löneförhöjning)eller om det blir strejk så fortsätter jag med folie ?Fast om jag känner vårdförbundet rätt så blir det ingen strejk !
Monika.

3/4 -08

http://www.ikea.com/se/sv/catalog/produc...
Jag köpte denna i stället på IKEA...tittade på den Gun köpt också men tyckte den var för låg o kort
mitt fönster är 2.40 och bänken är 191cm perfekt och 90 cm hög , 10 cm högre än fönsterbrädan då får de blommor som står där lika mycket ljus som dem på fönsterbrädan framför .Går mitt på krukorna framför.
42 cm djup...ryms ca 30 - 35 krukor så är det låda hela längden för tillbehör.
Kanske inte lika vackert men vad bryr man sig om det längre , nu när man odlar orkidéer. Jäntan min brukar säga...var har du gjort av mysfaktorn mamma ...lyser som från en filmstudio i fönstren

3/4 -08

Jag tycker det ser jättemysigt ut !

3/4 -08

Mer plats! då är det bara att shoppa loss!
mvh
Mikael

Snyggt Bim! Jag ser jättemycket plats till nya älsklingar!

3/4 -08

Brittmarie, nog är det vackert !
Du har fördubblat mysfaktorn istället, tycker jag
En bänk fylld med ljuvliga orkidéer, och som på din bänk, blommande orkidéer, kan det bli mysigare
Mikael, shoppa loss !

3/4 -08

frida10 : Tack och tack för posten !
Mikael : Jag shoppar allt som går...3 nya igår och väntar 8 till så platsen behövs.
Gun : ja jag ser mest till det praktiska , men klart jag gillar mitt sovrum..

Ge din åsikt