11/10: Mitt odlingsfönster

11/10 -08

Tänkte att det kunde vara kul att starta en ny tråd med bilder om hur vi odlar nu när det mesta har kommit in igen efter sommaren.
.
Så här ser mitt odlingfönster ut just nu.

Mina mini orkideer och fem till som blommar just nu fattas i bilden, (när de blommar åker de ut i köksfönstret så att vi kan njuta av dem mer). Det är ett nord-öst fönster så jag har på extrabelysning jämt. Tre narvatronic 23w CFL längst upp belyser mina phallar, masdies och vanilla planifolia (och några - alldeles för stora - cambrior), och en nebulosa hobby som hänger från mitthyllan för de som kräver mer ljus påde två lägre hyllplanen.

Jag har satt en bit tyg på reflektorn för att skugga nebulosan lite eftersom vi gillar att sitta i soffan framför fönstret och njuta - det var en lösning jag riggade efter min kära make började sitta med solglasögon på till morgonkaffet i orkiderummet...

Det hänger dessutom ett litete 'segel' av samma vita nylontyg över mina flaskbarn för att skydda dem lite från det starka ljuset (9600 lumen) från nebulosan. Funkar jätte bra tycker jag. Under mina mini-drivhus har jag en värmematta så att 'barnen' har det varm och skönt. Under den lila toppluvan i fönstret gömmer sig en luftfuktare och jag har (4st) 140 mm dator fläktar på varje hylla, och (4st) 80mm till drivhusen.

Nyckelord: projekt flaskbarn, odlingsplats

11/10 -08

Åh vad häftigt! Hur har du gjort alla dessa hyllor?

11/10 -08

häftigt värre sådana små hamsterburar kan man köpa och göra till en drivbänk snyggt valkyrie fina lampor

11/10 -08

TACK!! Annette: Det är ett vanligt garderobssystem från Järnia. Jag (ehm.. min man) har skruvat in i fönster ramen och hakat i järn hyllorna där. Jag tycker att det är ett jätte bra system eftersom jag kan flytta hyllorna om det behövs justeras, och de släpper igenom både ljus och luftciskulation. Och jag maximerar ju verkligen mitt enda odlingsfönster.

11/10 -08

Väldigt fyndigt Karma och vad solglasögon kan få för effekter. Häls maken så gott.

11/10 -08

Dösmart det där, helt genealiskt

11/10 -08

Detta får vi nog kolla på lite extra! Kanske jag gör ett studiebesök när jag hälsar på barnbarnen i Haga!!

11/10 -08

Tusen tack allihop! Det gäller att vara smart med utrymmet när man odlar i lägenhet.

Annette du är mycket väkommen! Vi bor en 5 min. promenad från Haga.

11/10 -08

Men Karma då... ett enda odlingsfönster? Säg till maken när han sover... ett fönster till ett fönster till ... tror du inte han går med på det då? /J

11/10 -08

Hamsterburar? Är det inte växthus? Förvirrad

Snyggt jobbat i alla fall!

11/10 -08

jonatan dom är så lika hamsterburar bara men jag vet att det är miniväxthus

11/10 -08

Jonatan: Javisst är de små mini-växthus och inte hamsterburar, köpta på k-rauta för ca 60 kr st. Tycker de är mycket prisvärda. Kommer med med två stängbara ventiler. De plantor som jag precis flaskade ur förra helgen har jag helt stängt ventilerna på och där ligger RH på100%. Med fläktarna på i de andra ligger RH fortfarande på ca 80% så det är jag mycket nöd med.

Sprattelgumman: Ha ha... javisst ett fönster nu ja... och en hel del plats finns det kvar. Det lär allt bli fler i framtiden, fast just nu sparar jag till ett svepskåp från Dusk... det har kära maken redan godkänt!

11/10 -08

Visst måste man vara smart att få till så mycket plats som bara går i lägenhet.Det här fönstret var väldigt snyggt dessutom.
Anette

11/10 -08

Karma: Tja, det finns ju rätt många sätt att få fler orkisar... ett är ju att be orkisarna skaffa små keikisar... två är att önska sig fler i julklapp... tre är att finkamma affärerna och säga att du mer än gärna tar hand om övergivna och uttorkade orkisar... fyra kollar av släkten - och ber om att få bli fodervärd, eftersom de inte fått pli på sina orkidéer... /J

11/10 -08

har precis beställt sådana lampor (överst på bilden). Ser nu att de är rätt så små. Hmm... kanske skulle beställt 3... Undrar om dessa var lätta att sätta upp?

11/10 -08

Väldigt smart Karma!
Undrar bara lite varför du har en toppluva på luftfuktaren

11/10 -08

Ja mer orkideer blir det nog med tiden. Jag försöker bärga mig och bara köpa det som jag är verkligen passionerad över... en bonus till att börja om med samilngen - man lär sig att var lite mer kräsen.

landyshek: min man satte upp mina lampor, det verkade smidigt. Jag köpte en sladd organiserare, som kommer med klistertejp på baksida för att gämma sladden i. Funkar toppen.

chic: toppluvan är på för att vatten behållaren till luftfuktaren skall inte exponeras till dagsljus då växer bakterier i vattnet - så toppluva på i och med att den står i fönstret! Jag använder dessutom bara vatten från behållaren i torktumlaren, annars sprids kalk och annat krafs i luften med fuktaren - inte bra att andas in.

12/10 -08

Oj, oj, oj, nu blir det inte lätt för min bättre hälft! Denna lösning vore perfekt för mitt lilla köksfönster!

Din man verkar väldigt diskret och lågmäld... Jag är inte säker på att min man hade nöjt sig med att helt stilla sätta på sig solglasögon...

12/10 -08

Mycke fiffig lösning Mycke goda idéer man får när man ser ditt fönster

12/10 -08

Tackar!!
Plopp: Det är ju klart att du skall fixa till köksfönstret!! Jag har märkt att mutor fungerar ypperligt när det kommer till den bättre hälften......

12/10 -08

Hehehe, vi har varit gifta/sambo i snart trettio år, så tyvärr tror jag han är immun mot de flesta mutor jag kan hitta på... Skulle väl möjligen vara om jag sticker åt honom ett par kalla Hof. Nä, skämt åsido, jag har redan lanserat idén och han hoppade visserligen inte jämfota av glädje, men han sa inte nej heller...

27/10 -08

Jag har tränat och testat och testat och tränat, men nu äntligen ! har jag lyckats .... Här kommer en bild på mina fönster efter att nästan alla blommor flyttats in. Kvar på altanen finns kallväxande cymbidier och dendrobier.

27/10 -08

plopp, det ser jättehärligt ut! Jag blir inspirerad

27/10 -08

Riktigt fint plopp!! Önskar jag hade fler fönster med bra ljus, men man får nöja sig med vad man har...

27/10 -08

Bra jobbat Plopp.Både med kameran och blommorna/Lena

27/10 -08

Det ser välfyllt ut i dina fönster, Jannie
Men jag tror nog att den fina blå skålen i vardagsrumsfönstret, paxar plats åt din Dendrobium x delicatum

27/10 -08

valkyrian , det där med ljuset kan man alltid ordna... Jag tycker det är värre att fixa plats åt blommorna att stå på. De vita "pottorna" i fönstren är blomsterlampor med kompaktljusrör som jag köpt billigt på diverse loppisar, alltifrån 10 kr till 100kr. Familjen tycker inte de är så snygga, så jag får inte ha dem i det stora vardagsrumsfönstret. (Snygga och snygga, säger jag, de gör ju så växterna trivs! ) Så i det fönstret har jag bara icke-ljuskrävande sorter som phalaenopsishybrider t ex.
Gun , den blå skålen är egentligen ett "alibi" så ingen kan påstå att jag bara har orkidéer i fönstren... Som ni ser på bilderna har jag rationaliserat bort gardinerna i köket och funderar starkt på att göra så i andra fönster också, men även därom råder delade meningar i hushållet...
lena , tack, jag är ju egentligen teknisk analfabet...

27/10 -08

Plopp: Jo, jag håller med, extrabelysning går ju alltid att fixa! Om familjen inte gillar designen kan de ju få vara med att välja armatur nästa gång.... men kan komma rätt långt om de "tror" att de har ett säg om utformningen... Men jag försöker ändå att hålla mig i ett rum till bästa mån eftersom jag då kan kontrollera luftfuktigehten och temperatur (natt temp skillnaden mm) bättre.

Just har jag dock fullt upp med mitt lilla mini-skåp - det blir ett väligt projekt helt plötsligt (begåvad/belastad med en skenande kreativ hjärna), jag får lov att visa upp det här op OP när det väl är klart - med utlovad beskrivning om bygget såklart.....

27/10 -08

Plopp: Lamporna börjar bli retro igen så snart kommer din familj att gilla dem Men vad gör man inte för att få orkidéerna att trivas? /J

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av valkyrie66:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik