Skriv början av artikeln om luftrot

Nyckelord: luftrot

Inlägg med luftrot som nyckelord.

Jag såg nånstans att man kan skära av en liten bot av luftrötterna på en phalaenopsis, och lägga i näringslösning för att producera en ny planta. Men jag undrar om man ska sätta toppen på roten nedåt eller uppåt? Och bara skära av den och imte gära något annat med den?

Jag jobbar på en piercing och tatueringsstudio, så jag har tillgång till autoklav, skalpeller, nålar och allt vad man kan tänkas behöva för att göra det sterlit. Så jag tänkte prova:)

Nyckelord: luftrot, stickling

7/9 -14

Jag har aldrig testat mer än att ha en phalaenopsiskeiki i vanligt vatten i en glasskål. Det fungerade fint i åratal. Jag/vi ställde den bara i 1-3 cm vatten beroende på hur hög phalaenopsisen var. Men det borde vara samma sak här. Sätta toppen på roten nedåt.

8/9 -14

För ett par år sedan provade jag att skära små bitar (2-3 mm stora) av rötter och bladkanter på en planta av Dactylorhiza traunsteinerii och sedan placera bitarna på näringsmedium. Jag steriliserade bitarna i natriumhypokloritlösning och väteperoxid.
Nästan 20 % av dem utvecklades till små plantor. Hur stor del av bortfallet som berodde på steriliseringen vet jag inte.
Kanske kunde det gå att utveckla metoden och använda den på arter som är svåra att föröka från frö. Jag tänker närmast på varieteter med avvikande färg som återgår till normalfärgen när man förökar dem på vanligt sätt.

8/9 -14

Det låter intressant!:) jag tror jag ska exprimentera lite med näringslösningar osv för att kunna klona!:)

9/9 -14

Glöm inte att fotografera och lägga upp här exhale. Jag gillar fotografier.

9/9 -14

Nejdå JeanetteG!:)

Jag gillar att fotografera också! Och så fort agar pulvret dimper ner i brevlådan så ska jag ge mig på både meristemkloning och rotkloning!:)

9/9 -14

Nejdå JeanetteG!:)

Jag gillar att fotografera också! Och så fort agar pulvret dimper ner i brevlådan så ska jag ge mig på både meristemkloning och rotkloning!:)

10/9 -14

Spännande med projekt, där någon bestämt sig för att prova på något nytt.

Ge ditt svar

Är det normalt/vanligt att vanilla-sticklingar bildar luftrötterna innan de får rötter nere i vitmossan?

Jag har mina ståendes i krukor med vitmossa, i ett akvarium för att bevara luftfuktigheten hos dem då jag läst att de gillar fukt och värme.
Imorgon har de stått så i två veckor men det enda som har kommit är luftrötter - ska jag plantera dem upp och ned, eller vad???

Nyckelord: luftrot, vitmossa, vanilla

18/5 -09

Det går ju alltid att styra ner rötterna i mossan, det brukar de trivas med hos mig! Luftrötterna hos vanillan söker väl främst efter något att fästa tag i, eller?

18/5 -09

Vanilla börjar som en terrestial orkidé (växer med rötter i jorden), men då den har växt sig stor släpper den ofta kontakten med marken (rötterna och den biten av rankan som sitter i marken dör bort) och blir en epifyt. Under hela tillväxten kommer det luftrötter med jämna mellanrum, ungefär 2 mellan varje bladpar (på min i alla fall). Det är helt normalt. Ha den som du odlar den nu, varmt och fuktigt. Spreja luftrötterna med vatten + gödning när du vattnar så kommer det nog rötter i mossan tillslut, fast det är inte helt nödvändigt. Växer den och mår bra som den gör nu är det inget att oroa dig för.

18/5 -09

Tack för svaren!
Jag är inte orolig - bara otålig, vill ju plantera om och hänga i ampel, men tänker inte göra det innan de fått rötter.

Men när vi ändå är inne på ämnet om att de växer upp i träden och lämnar marken, jag har en teori nämlligen, det sägs ju att det tar några år för vanilla att få blommor. Men eftersom alla vanilla förökas genom stickling måste det ju betyda att de är äldre än man kan tro?
Borde den då inte lätt kunna börja blomma när som helst bara den fått rötter och fäst sig någonstans?
Rätta mig gärna om jag tänker helt galet, jag är bra på sånt (tänka galet alltså)

18/5 -09

Mja... ålder är inte lika viktigt som storlek (heh... I'm gonna leave that one alone). Jag vet inte vad det magiska numret är för att de skall kallas blomstora, men läste någonstans att rankan behöver bli ca 3-5 meter (!) innan den blommar. Så om du är otålig är det nog inte the idealska orkidén att odla...

18/5 -09

Jo, visst vore det kul att få den att blomma, så jag får väl lära mig tålamodets svåra konst. Men bladen är ju väldigt trevliga de med så jag får njuta av dem till att börja med i alla fall Så får man väl se hur lång dens rankor kan bli... Blommor får man väl se som en bonus om det blir några

Ge ditt svar
Phalaenopsis cornu-cervi blomstängel... eller luftrot?. Från Öland4ever.

Här har jag då bilden på min cornu-cervi o nu är frågan... är detta en blomstängel som är på g... eller är det en luftrot? Jag hoppas självklart på det förstnämnda även om det är roligt att det kommer nya luftrötter.

Tänkte först fortsätta i min gamla tråd Phalaenopsis blomstängel... eller luftrot? men valde att starta en ny tråd. Vad tror ni... blomstängel eller luftrot?

Nyckelord: luftrot, Phalaenopsis cornu-cervi

7/8 -08

det där är helt klart en rot!

7/8 -08

Håller med HannaPanna, rotspets.

7/8 -08

snyft är ni säkra... ännu mer snyft...

7/8 -08

Den är ju inte alls silverfärgad utan vackert grön. Plantan är dessutom helt oduschad.

7/8 -08

Vänta någon vecka, så kommer siverfärgen bakom det gröna. Om nu inte
blomstängeln på cornu-cervi ser helt annorlunda ut när den växer ut, än
övriga Phal. Phalaenopsis bellina har ju i.o.f.s. ljusgröna stänglar, så fortsätt att
hoppas ett tag till.:-)

7/8 -08

letherneck... jag är väl en sådan där sk optimist. Tror väl att... tror jag tillräckligt mycket så blir det så. Varför jag trodde att det var en blomstängel var att på mina hybrider kommer det också liknande "utväxter" men på dem ser jag klart att det är luftrötter. De är både tjockare o som ni tidigare skrivit... just silverfärgade i basen på utväxten. Men just denna skiljde sig från de övriga så jag trodde... läs hoppades... att det var en blomstängel. Jag kan posta en bild på någon av de andra imorgon. Tyvärr har jag ingen dator hemma så mina inlägg blir lite sporadiska på OP.

7/8 -08

Den övar sig, den övar sig, snart kommer den att skjuta stänglar så det dånar om 'et

7/8 -08

jag är ledsen, men jag är helt säker på att det där är en rot!

8/8 -08

Vet inte om det är en generell regel .... men på alla mina Phalaenopsis med stänglar, så kommer stänglarna alltid mitt i bladfickan överdel och rötterna kommer lite överallt utan i bladfickan. Så utifrån det så skulle jag tippa på att det är en rot du fått ! ....

8/8 -08

Phalaenopsis hybrid luftrot luftrötter. Från Öland4ever.

Säluttern... det är ju inte så att jag är orolig... mer otålig...

HannaPanna... självfallet litar jag på proffsen...

Här kommer i vart fall en bild på en av mina Phalle hybrider o där syns ju tydligt att det just är rötter o inte stänglar som är på g. Annars mår alla mina Phallar super som står inomhus med en RH över 60% sista veckan o även mina Oncidium o Odontocidium som står utomhus mår toppen.

Btw, när en blomstängel på en Oncidium är slutblommad o blommorna ramlat av är det bara att klippa av stängeln nere vid basen... eller ska man låta stängeln stå kvar som ett monoment från det förflutna?
Plantan jag köpte från Tyskland var en 10-poängare medans plantan jag köpte på Algutsrums marknad bara får 3-4 poäng.

8/8 -08

Brukar ha som tumregel att bara kilppa av vissnat/dött material från orkideerna (finns ju undantag i vissa fall). Så om du vill/kan vänta tills stängeln har vissnat.

Tyvärr tror jag oxå att det är en rot men snart skall Du se att det kommer en stängel!
Ewert jag tror inte att jag förstår hur Du menar?
Monika

8/8 -08

"Frida10" På mina 6-7 phalaenopsisar med stänglar, så växer de alla ut från överdelens på bladfästet och då precis mitt i fickan ... men jag har inga rötter som kommer därifrån .... och på fotot syns det att denna utväxt kommer mellan 2 st bladfästen eller så kan man säga att den kommer i "mungipan" på ett bladfäste ... hoppas du förstår mig nu

Stängel eller rot?. Från En person som inte är medlem längre.

Öland 4 Vi får välan trösta varandra du & jag.
Jag trodde ju i min förtvivlan att att min phalaenopsis hade fått en ny stängel, men trodde från början att det var en rot, men vände det till förhoppning till stängel. se tid tråd.
Men min hon blommar än & ideligen så hon kanske behöver nog lite andrum.

9/8 -08

Det som du visar på bilden chiran är oxå en rot tyvärr..

9/8 -08

A G... bra, då vet jag det. Den är grön o "fin" så sett ur den synvinkeln skäms den inte för sig... stängeln alltså.

Ewert... jag tror också jag förstår hur du menar. Har för övrigt granskat alla mina Phallar som blommar med en, två resp tre blomstänglar o fullt klart är att på dessa kommer rötterna ut från basen medans blomstänglarna mer kommer... hur ska jag utttrycka det... mitt ute i krukan.

chiran... eftersom detta var den första orkidé som någonsin skulle (förhoppningsvis) komma med en blomstängel så var hon lite speciell för mig. Alla andra plantor jag har har jag köpt med redan befintliga blomstänglar. Så detta skulle vara den första som kom med en liten baby-stängel. Men den kommer väl framöver. Dessutom har hon stått med uppåt 10 graders temp skillnad mellan dag o natt under flera veckor i sommar. Dagtid drygt 30 grader o nattetid nedåt 20 grader. Har mestadels legat o sovit med öppen dörr sedan midsommar... underbart!

9/8 -08

Om det kommer nya rötter och blad, då kommer det även stänglar, kanske
inte i sommar, men framåt hösten/vintern. Så gjorde i alla fall mina.

10/8 -08

letherneck... jodå, nog växer det alltid! Har tidigare hört talas om att orkidéer växer både "väldigt lite o väldigt långsamt" men samtliga mina Phallar tycker jag växer väldigt mycket o väldigt fort i förhållande till sin storlek... glädjande nog. Dom kan självklart inte konkurera med mina Änglatrumpeter, men ändå.

10/8 -08

Öland4ever, Du har ju bra förutsättningar för orkidèer med hög luftfuktighet
och sommaren var ju ganska varm, då växer de fort.

10/8 -08

letherneck... helt rätt! Jag har väldigt hög RH inomhus men det beror på att jag inte att har någon plastfolie (fuktspärr) i väggarna utan bara vanlig asfaltboard ytterst beroende på att när vi byggde huset så använde vi det enbart sommartid. Nu återruntbor jag huset!

O sommaren är ju inte slut ännu. Med lite flax kan vi få en underbar varm augusti o september.

Ge ditt svar

Ja, det är dagens fråga. Mina Phallar växer så det knakar. Bladen är fina, blanka, styva o saftiga o mellan bladvecken kommer det nya utskott. Men hur vet man om det är nya blomstänglar som är på g... eller nya luftrötter? Hade tänkt ta några bilder men stormen o regnet har omöjliggjort utomhusfotografering.

Nyckelord: Phalaenopsis, blomstängel, luftrot

5/8 -08

kunde du inte ta in den medans du fota den? svårt att säga bara såhär. du får väl vänta och se vad det blir.

5/8 -08

boxer... du menar antagligen "ta ut den". Jag bor precis nere vid Kalmarsund o trots att det blåst nordlig vind så blåser det så pass mycket att det är svårt att över huvud taget gå ut. Öppnar man dörren på glänt så är man rädd för att vinden tar tag i dörren o blåser sönder den. Svårt att tom gå upprätt. Till o med katterna blåser omkull!

Men jag hoppas att vinden ska mojna till imorgon... då ska jag fixa ett par bilder.

5/8 -08

hahaha skrattar gott åt min inre bild av omkullsblåsta katter stackarna..
hoppas vädret lugnar sig snart nere på ön.

om plupparna som kommer ut snart får en lite silvervit yta så är det rötter som kommer, fortsätter de däremot att vara gröna är det troligen stänglar. vad jag förstått ska stänglarna komma ungefär på det tredje bladet uppifrån. tycker dessutom rötterna sett rundare ut i toppen.

5/8 -08

Blomstängeln får ett litet veck i spetsen, där första noden bildas, när den blir några mm lång,
och har inte heller samma göna färg som en rotspets, stängeln kan också vara lite oval, i alla
fall på de Phal. jag har.

5/8 -08

redhead... vi ska vara glada för att det är mitt i sommaren o 20 grader varmt ute... hade det varot mitt i vintern o 20 grader kallt så hade inte katterna gått ut över huvud taget. Man får tacka för tipset... ska kolla när jag kommer hem.

letherneck... det är min cornu-cervi som det gäller så det är lite extra spännande! Tack för ditt svar. Ska kolla som sagt var.

5/8 -08

Precis som på ingse:s bild ser en ny blomstängel ut, väldigt bra bild är det också.
Vi får hoppas Du inte blir besviken på blomman, stängeln blir det inga problem
med, den kommer att växa.

ett stängelämne :). Från En person som inte är medlem längre.

Yeeeeeees!
Tack vare era svar Ingse och Öland 4 ever med flera, är jag nu helt övertygad att min "Älskling" Ja, min vita Phalaenopsis ( ja hon som tog mig in i denna underbara "Orkidévärld", nu återigen satt en blomstängel. ( Läs min presentation).
Den kommer ur 2:a bladparet nerifrån och 3:e uppifrån och är nu ca 1 cm.
Hon blomade från 2 st långa när jag fick henne i dec 07 , 50 års precent av barnen, skickade genast ut 2 nya som blommar fullt nu.
Ja denna underbara belönar mig hela tiden, det ser jag som ett GOTT OMEN

6/8 -08

Ledsen Chiran men det där är en rot - men då trivs den och sätter snart en blomstängel

Även jag ser en rot med grön spets och grått längst in-så det är en rot !Men det blir säkert en stängel snart
Monika

6/8 -08

till och med jag som extrem nybörjare ser att det är en rot.

6/8 -08

ingse... stort tack. Har jämfört med min egna o det lutar nog mest mot att det är en blomstängel. Den är förvisso bara någon dryg mm stor (lång) o eftersom den är grön o inte skiftar färg när man vattenstrayar den så tror jag inte att det är en luftrot utan en blomstängel!

Carina o frida10... är det för att den är silverfärgad i sin bas som ni tror att chirans blomstängel är en luftrot? Dessutom pekar chirans utväxt något nedåt efter vad jag kan se på bilden.

Hoppas att jag inte gjorde dig besviken chiran!

Man tackar o bugar.

btw, ska försöka få upp en bild imorgon...

6/8 -08

Ja just det silverfärgen skvallrar om att det är en rot men det är ju inte fy skam det heller. Då kan den växa sig starkare och skicka en ännu finare stängel med fler knoppar sen

Ge ditt svar

Köpte en vit Phalenopsis för några månader sen. Sen några veckor har jag börjat duscha luftrötterna med lite vatten på morgonen. Nu har jag börjat se att de har blivit lite bruna. Vad kan det bero på? Plantan står i västerfönster i vanlig rumstemperatur (20 grader).

Mvh Monicen

Nyckelord: luftrot, Phalaenopsis

22/2 -08

Kan det vara lite för hårt vatten kanske? Jag duschar luftrötterna
på mina Phalenopsis 2-3 gånger/dag, och de håller sig fina.

23/2 -08

Bruna rötter. Från Monicen.

Vi har mjukt vatten här... tog en bild nu för att visa hur det ser ut. Plantan ser annars ut att må bra.
Säg att det skulle ha varit fönsterputs medel i dusch flaskan tidigare, kan det ha orsakat de bruna rötterna? Men den var ursköljd innan

23/2 -08

Inga större fel på de rötterna, jag har fått lite brunt på
mina Phalrötter ibland också. Jag har inte märkt att det
har skadat plantan i alla fall. Kan vara gödningen som
varit lite för kraftig på torra rötter så de blir lite "brända".
Bara en gissning.

/ Anders

Ge ditt svar