Råd / Luft /

Skriv början av artikeln om luft

Nyckelord: luft

Inlägg med luft som nyckelord.

Jag har nyligen placerat några av mina orkidéer i ett litet akvarium med lavagrus i för att öka luftfuktigheten runt dem, akvariet har ett lock med en lampa, så för att inte luften ska bli stillastående så har jag satt dit en datafläkt som har stått på hela dagarna. Hur ofta och länge ska man ha fläkten på?
Tänker mig att det kanske blir för blåsigt för växterna om det blåser non-stop

Nyckelord: Datafläkt, Blåsigt, Luft

28/2 -13

Jag har också trott att det kan bli mer än nödvändigt, men när jag själv la ut frågan för en tid sedan fick jag till svar att de flesta har fläkten på jämt. Man kan dock reglera hastigheten på den och på så vis även draget.. Jag hade min på runt 4.5 Volt, efter en tid ruttnade en bulbophyllum bort, så numer ligger jag på en hastighet om 7.5 eller om det var 9 istället...

28/2 -13

Okej då låter jag min gå ständigt, antar att det är bättre med för mycket luftombyte än för lite

1/3 -13

Låt fläkten gå hela tiden och det är bra som du skrev modden att ha en lite starkare Volt upp till nio är nog bra. Annars finns ju risken att det möglar vilket förhindras med lite starkare drag på fläkten.

1/3 -13

Har själv ett 60L som jag satt in 4 st fläktar i för att få lite snurr på luften. Dock den tystaste (& kanske därmed minst effektiva sorten) eftersom de går dygnet runt.

Ge ditt svar

Hahaha, ja detta är inte så snyggt, men hoppas det ska funka ett tag tills jag har råd och tid att fixa till våran ekonomidel till orkidérum.

Hur mycket ska man köra på luftfuktare och fläkt? RH låg på 20-30% innan jag köpte luftfuktaren, nu ligger den på 45-50% iaf om jag kör den dygnet runt, fläkten har två lägen, blåser rätt kraftigt redan på lägsta nivån så kör den på timer en halvtimme varannan timme typ (RH går ner ganska fort med fläkten på), är det tillräckligt eller borde man köra på mera.

Har framförallt Phal men även 2 paphar, en zyg och en vanda.

Nyckelord: Fläkt, Luft, Luftfuktare

9/1 -13

Vad gör man inte för sina blommor? haha. Är i liknande situation nu, fast på vårt kontor/arbetsrum här hemma... Tycker det verkar bra som du har, men allting är i relation till värme och ljus också.

Ge ditt svar

Hejsan, jag bor i ett litet rum där luften ofta blir instängd och jag behöver vädra, detta gör jag året om och har aldrig haft problem med att några av mina växter, orkidé eller ej har tyckt illa om det. Den enda som jag tar bort när jag vädrar är min cattleya som verkar lite risig, tidigare har den stått i fönstret även vid vädring. Idag köpte jag en pleionebulb och en till cattleya, nu undrar jag för kvällen hur jag ska göra med vädringen, ska jag flytta in den längre in i rummet medan jag vädrar för att sedan vänja dem långsamt vid att stå på fönsterbrädan med fönstret på glänt?

Nyckelord: luft, vädring

28/3 -06

Jag har fönstren på glänt året om i alla rum, det är bara bra för orkideer, tycker jag.

Ge ditt svar