Råd / Odlingsplatser / · Odla Inomhus /

Skriv början av artikeln om hylla

Nyckelord: hylla

Inlägg med hylla som nyckelord.

25/3 -08

Hyllbygge

Pga flytt och, enligt min sambo, för mycket orkidéer (förstår inte vad han pratar om..) ska jag snart bygga mig en orkidéhylla att husera mina älsklingar i. Tanken just nu är att ha två 150 cm höga hyllor med fyra hyllplan bredvid varandra och ha lysrör under hyllplanen.
Tanken med att sätta två hyllor bredvid varandra är att det blir mer plats men även att man då kan köpa 120 cm armaturer, sammanlagt 3 stycken. Jag har hittat fina armaturer för ett rör på Hornbach för 89 kr, men vad säger ni som vet nåt om saker och ting?
Blir det för lite ljus om man bara har ett lysrör á 36 W per hyllplan? Orkidéer att odla är av ganska blandad art, Epidendrum, Phalaenopsis, Paphiopedilum, Dendrobium, några Cattleyahybrider och lite annat smått och gott. Vill ju att det ska bli rätt från början men inte för dyrt..

Tacksam för hjälp/Callis

Nyckelord: ljus, lysrör, hylla

27/3 -08

Det låter kanske lite i underkant för cattleyor och såna som vill ha mycket ljus? Men det beror förstås också på hur nära rören hamnar, hur breda hyllorna är, om det tillkommer ljus från fönster osv. Själv har jag två rör över en ca 50 cm bred odlingsyta strax innanför ett norrfönster, och det räcker i alla fall åt de flesta orkisar. Jag har ca 25 cm mellan rör och plantor.

27/3 -08

Tack för svaret, hade börjat ge upp hoppet!
Anade att det var i underkant, även om jag inte har så många cattleyor just.. hyllan kommer inte stå vid fönster alls, så jag kanske får slå på stort och satsa på två rör på varje hyllplan då, det blir tomt på kontot!

27/3 -08

Nu har jag en fråga till om lysrör och armaturer. Det finns ju armaturer med dubbla rör som har kåpor, eller skydd eller vad man nu säger. De verkar vara vanligast. Funkar det, eller ska man ha utan kåpa? Tar de bort dyrbart ljus liksom?..

27/3 -08

+ 28/3 -08

Jag håller också på med en hylla, men lite annorlunda, en fönsterbänkshylla i järn. Jag behöver ingen belysning eftersom det redan finns i fönstret, men plantorna behöver komma närmare belysningen. Den ska vara ca. 20 bred x 85 lång och 20 hög. Benen ska vara i form av ormar och själva hyllan ska vara ett lövverk. Själva kanten och eventullet långsidan på mitten av hyllan kan vara grenar med två rader av löv. Sedan har jag inte bestämt ännu om jag ska måla hyllan eller ej. Själv designar jag hyllar och min bror ska tillverka den. På hyllan ska det sedan då allt är klart stå Laelior och Cattleyor på den. Lite spännande att se hur den blir till slut

27/3 -08

Spindeln: Det låter makalöst vackert det där!

28/3 -08

Tack Säluttern, jag hoppas det.

Ge ditt svar

Jippy! Jag har fått ett nytt bord med lampor och allt!

I går så ringde en person mig vars man var med i mitt orchidesällskap. Han har tyvärr avlidit efter lång sjukdom och hon ville nu skänka bort hans odlingsutrustning. Jag fick höra om det här tidigare, men då gällde det ett annat bord som några andra redan paxat.

Det andra bordet hade ändå varit för stort för mig.
Det här är helt perfekt!

Så idag åkte jag till Barbara för att hämta bordet eller snarare hyllan. Det är tre våningar ca 180 cm högt, 130 cm brett och 46 cm djupt. Det finns tre lysrörsramper till det som hänger i kedjor så höjden går att justera och så fick jag med lite annat smått och gott också.
Och allt det här helt gratis!

Jag fick nästan in allt i bilen (en Toyota Camry) men ena sidan fick inte plats så den ska jag hämta imorgon.

Nu kan jag odla under ljus!

Ska nog även använda hyllan till frösådder av perenner och sommarblommor. Sätter in en bild på hyllan imorgon så ni får se. Det ingick till och med en timer.

Nyckelord: bord, hylla, orkidébord

7/2 -07

Väntar med spänning på utlovad bild!
//Åsa

Så hedrande att få ta över grejorna! Hoppas dina orkidéer kommer att stor trivas! Kom på att jag kanske skulle fröså några solrosor som barnen kan få plantera ut senare. Vilka perenner tänker du så? Ser fram mot bilden!

7/2 -07

Jag har inte bestämt mig ännu vad jag ska så, men det blir nog några riddarsporrar och ev flera aklejor. Men mest blir det sommarblommor. Det blir ju bättre plantor under ljus, tjockare och kraftigare liksom. Så jag tänkte nog börja så nu, dahlior och lite annat så jag kan sätta ut allt i april. Då är ju risken för frost helt borta här och min blomning kan komma igång lite tidigare än förra året.

Förra året så kom jag inte igång förren i juni och det var ju lite sent, jag missade större delen av uppväxten av plantorna när jag var i Sverige hela juli. Så när jag väl kom tillbaka så såg allt ut som en djungel. Visst, det är ju mysigt med sin egen djungel, men det här var lite för snårigt och inte så fint.

Nu ska jag äta frukost och sen ska jag ringa Barbara och åka och hämta sista delen av hyllan.

Grattis va kul. Ser fram mot bilden.

8/2 -07

Ok, här kommer den utlovade bilden. Eller snarare blir det bilder. : )

Om någon vill se fler foton och lite bildtexter finns det här

8/2 -07

Ohlalaaaaaaaa! * avis *
//Åsa

8/2 -07

Grattis till jättebra hylla! Några sådana skulle sitta fint, fr.a nu i såtider...Jag brukade ha plats över i nåt fönster, men nån har knökat dem fulla med orkidéer så nu vet jag inte alls var jag ska ha mina frön!

Grattis! Det ser jättesnyggt ut!

8/2 -07

Ja, visst blev det bra. Tänk att jag gick från det här

Det är ju lite skillnad helt klart. Nu finns det ju massor av plats att fortsätta samlandet på. : )

Grattis till den "vinsten"hemskt att säga så men.......
Du hade ju en himla tur som fick överta detta ?
Monika

8/2 -07

Jo, visst är det synd att han dog, men man får se det från den ljusa sidan. Hans saker kommer ju i alla fall till användning och då lever ju minnet av honom kvar och kanske även hans ande. Så då kan han vaka över mina orchidéer och uppmuntra dem till att växa bra och blomma fint.
Jag kände honom inte så det är ju inte någon som jag personligen kan sakna.

8/2 -07

Jag fick igår även ta över hans gamla frösamling och tyvärr finns inga namn på något utan bara sifferkoder. Blir ju spännande att se vad som kommer fram ur dem fröna, om de nu gror. Jag fick även en seed-starter med undervärme för att stimulera groning. Han hade inte ens hunnit öppna paketet så den är helt oanvänd.

Jag kan bara säga grattis och jag blir sååå avundsjuk tänk om man hade plats för det där.

Vad fint av frun att ge bort allting.
Ser dina fina hyllor. Är det gjort av Ikeas Gorm? Har precis köpt en sån för att göra något bra av.

9/2 -07

Ja, den ena hyllan är Gorm den breda och djupaste varianten. Den andra är handbyggd av James, av tjocka reglar, rejäla skruvar och playwood som är täckt med plast. Alla hyllorna är som tråg och det är byggplast i och upp för kanterna så att det inte gör något om man spiller lite vatten i dem. De är löstagbara och gjorda i playwood.

Ge din åsikt

Nu har jag äntligen köpt en ny hylla till mina orkisar och det behövdes. Jag hade bara ett litet brickbord tidigare och med ca 20 orkisar så blev det för trångt. ; ) Bordet har nu ersatts med en lagerhylla Gorm (den breda) från IKEA.
Och nu istället för att stå på sängen (ja, det kallas ju för blomstersäng ; ) ) så står nu samtliga i hyllan istället.

Nja, ok några står på matbordet också. De fyra som blommar finast just nu får äran att vara bordsdekoration. Bordet står vid ett fönster i norrläge så det verkar passa dem bra.

De enda som fortfarande står på sängen (alltså det är gästsängen som inte används) är mina köttätare. Jag vet inte riktigt om de trivs så bra, men jag får väl se lite längre fram om de behagar börja växa lite i vår. De har i alla fall inte torkat ihop och dött och det är ju bra.

Har just nu även en hel del saint paulia sticklingar på g i hyllan och tre stora blommande plantor. Saint paulia verkar gilla samma behandling som orkisar. Samma näring och vattningsintervaller ungefär. Jag tog över en liten sorglig planta när vi flyttade in i det här huset, den hade hängande mjuka blad och snurtorr jord. Nu blommar den för tredje gången på ett år och har massor av nya fina blad.

Nyckelord: hylla

Ge din åsikt