Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om gift

Nyckelord: gift

Inlägg med gift som nyckelord.

Är den giftig för hundar att äta på? Har nämligen en liten matglad valp som lyckats komma åt en sån och tuggat lite på.

Nyckelord: Coelogyne cristata, gift

9/9 -07

Hej Lotta,
du kan nog vara helt lugn! Enligt giftinformationens växtlista är orkidéer inte giftiga.
http://www.giftinformationscentralen.se

//M v h, Monica i Umeå

Ge ditt svar

Jag trodde verkligen att jag fått bort sköldlössen från min Phallis på jobbet, men vad ser jag idag? En hel jäkla KOLONI! De är äverallt, i enorma mängder! Hela plantan är vit, och det har spridit sig till min andra orkidé på jobbet.

Vet inte om jag orkar ta upp kampen....jag vill inte ta hem dom och riskera alla mina älsklingar där hemma. Ska jag bekämpa dem? Eller kasta plantorna?

Fy...det kliar över hela kroppen bara att titta på dem och jag blir alldeles matt när jag tänker på allt arbete det krävs för ett utrotningsförsök.

Nyckelord: sköldlöss, gift

Klart att du ska bekämpa de små rackarna. De ska ju inte få förstöra våran hobby utan vidare.
Var det inte du som tränade kampsport? Peppa dig lite nu och gå till trädgårdsbutiken och köp ett spray. Giftfritt så klart! Det jag läst om mest som tydligen fungerar är en typ av "oljeemulsion" som finns att köpa. Det ska tydligen vara väldigt drygt också.

"Fruktträd Effekt koncentrat
Högeffektiv oljeemulsion uppbyggd av ren paraffinolja utan insekticider. Bekämpar blad-, bomulls- och sköldlöss samt spinnkvalster på alla fruktträd. Genom sin biologiska uppbyggnad skonar medlet bin, nyckelpigor och andra nyttodjur."

Lycka till!

1/6 -06

Ge inte upp. På dom bara! Trägen vinner.
Lycka till.

1/6 -06

Jag fick också panik när jag insåg att dom där fläckarna på flera av mina plantor var sköldlöss.
Men jag hittade visst en kur som tog rejält för nu har jag inte sett en enda lus på ett antal månader.

1 - plocka bort alla du ser
2 - Spraya med bladglans
3 - Vänta några dagar... spraya sen med ProvadoPlus
4 - Vänta några dagar, kör sen en ny bladglanskur

Det funkade i alla fall fint här hemma och dyker dom upp igen så blir det garanterat samma behandling.

Gud vad ni är härliga! Jodå, visst har ni rätt - inte kan vi låta dem vinna. Jag har attackerat de små rackarna. De var bäbisar allihop, troligen alldeles nykläckta. Tog ett gem, skrattade lite elakt och petade loss dem. Sen dränkte plantorna och dess otrevliga gäster under rinnande vatten. Nu syns inga spår, men jag vet att de ligger där och lurar! Hinner inte shoppa förrän tidigast imorgon eftermiddag, men på måndag ska de allt få se!

1/6 -06

Man skall ha i tankarna att sköldarna är en död hona, men under dessa sitter det mängder med bebisar.

Hur stora är de är de får bäbsiar? De första två som jag hittade för en månad sedan var jättestora, men då klippte jag av hela blomman som de satt på och trodde i min enfald att allt var grönt. Nu är dom verkligen små och myllrande...jag hoppas att de är för små för att lägga ägg!

1/6 -06

Man kan också vattna med upplösta Provadopinnar. Tyvärr kommer jag inte ihåg hur många pinnar per liter ljummet vatten men någon annan kanske vet...

Provadopinnens aktiva ämne heter "Imidacloprid" och används även som lössbortagningsmedel till hund å katt.

Så här står det i Fass om "Imidacloprid tillhör en ny grupp av klornikotinylföreningar och verkar genom att ha stark affinitet till loppans nikotinreceptorer i det postsynaptiska området av CNS. Den kolinerga transmissionen hämmas härmed, vilket leder till paralys och loppan dör. Imidacloprid har praktisk taget ingen effekt på CNS hos däggdjur på grund av dess svaga affinitet till däggdjurens nikotinreceptorer och dess förväntat svaga penetrationsförmåga genom blod/hjärnbarriären i CNS. "

Stackars loppa.

Bara en parentes i brist på annat att skriva. ;)

1/6 -06

2-3 pinnar per liter vatten. Lös upp över natten. Låt plantan stå ett tag i lösningen (säg 1/2 tim).

ThomasD: Och vad gör du av vattnet som blir över? Häller det på hunden? :)

Jag hittade en liten artikel om ämnet "Imidacloprid" och liknande gifter. Imidacloprid har bara funnits sedan -94 och har inte testats på djur eller människa under längre tid. Men däremot har vanligt folk börjat se verkningarna av giftet. Används inte bara i Provadopinnar.

Läs gärna denn Artikel. Speciellt om du har hund.

Och sen måste jag verkligen ge alla er som vågar låta bli att använda gift hemma, en stor guldstjärna. (sparar några stjärnor till dem som snart slutar med gift.)

2/6 -06

Bob,
Har inte använt det många gånger och bara i yttersta nödfall. Med tanke på alla gifter som proffsodlare använder i förebyggande syfte tror jag det är ganska försumbart. Min filosofi är att det är bättre att använda ett effektivt gift när det verkligen behövs än ett ineffektivt många gånger. Använd vätska brukar jag spara till nästa gång. Har aldrig behövt använda ngt gift på våra djur utom när vi var tvungna att avliva en av våra katter men då var det väl motiverat som jag ser det (men jobbigt). Moral och etik?

Min filosofi är att gift dödar och att den som sprider gift "skjuter sig i foten", men nu ska jag hålla tyst om detta.

Det är bra att du sparar vätskan i alla fall, för enligt föreskrifter om provado pinnen är den miljöfarligt avfall och ska lämnas in på en godkänd miljöstation för destruktion. Försummbart kan tyckas, men det företaget lever på att bla sälja giftpinnar till folk och det lär ju bli några miljoner per år.

2/6 -06

Hur är det egentligen? Många läkemedel är ju giftiga om man tar dom i stor dos. Skulle dom också förbjudas då? På dom Provadopinna jag har står det inget om att dom skall transporteras till en miljöstation för destruktion. Borde det inte stå på förpackningen om det gäller? Min närmsta miljöstation är 10 km bort. Antar att en transport ditt med bil också allstrar en del gifter. Skulle alla gifter förbjudas skulle bilkörning knappast vara möjlig eller? Tycker man får använda lite normalt förnuft och inget extremt tänk. Men visst har du rätt om många bäckar små. Liksom du skall jag nu hålla tyst om detta.


Ja, det är ju det jag säger, hur vi än gör med våra gifter vi använder, så "skjuter vi oss i foten" .
Just nu smälter polarisarna i rasande takt, bara för vi har kört för ofta till återvinningscentralerna, i all välmening.

Nä, nu pratar vi orkidéer i stället, och flyr bort ifrån allt eländet en stund.

Vatten är ett farligt gift
som omger Visby stift
skriver Falstaff Fakir (Axel Wennergren)

Jag tog fel bekämpningsmedel i butiken...köpte Pyrex istället för Provado....Vet någon om det fungerar med Pyrex också, eller måste jag tillbaka till butiken?

5/6 -06

Är du säker på att det är sköldlöss eftersom du skrev hela plantan vit, det är inte ullöss?
Läs på Pyrexförpackningen - där står vad det hjälper mot, jag använder hellre pyrex än provado då Pyrex är tilllverkad av blommor.

Hörde jag någon säga gift? (ser mig omkring å skakar på huvudet)...nej, jag måste tagit fel.

Det är sköldlöss, jag överdrev nog lite när jag sa att hela plantan var helt vit. Men dom var jättemånga! Och satt i stora hemska klumpar på de mest svårtillgängliga ställena.

Bob - jag fick blackout på Blomsterlandet! Så mycket gifter och medel! Letade efter det där medlet du rekommenderade, men det snurrade i huvudet! Jag ska definitivt testa det ekologiska nästa gång!

Complicada:
Tack!! :) (kastar över en guldstjärna till dig)

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.