Råd / Släkten, arter och hybrider /

Nyckelord: cypripedium

Guckuskorna, Cypripedium, är undersköna orkidéer. De kräver viss anpassning av växtplatsen, men en handfull arter och hybrider passar bra i en svensk trädgård. Släktet Cypripedium beskrevs för över två hundra år sedan av Linnée utifrån ett exemplar av Cypripedium calceolus. Under många år använde samlare och odlare sedan detta släktnamn på alla...

Läs hela artikeln

Inlägg med cypripedium som nyckelord.

12/3 -10

Bild

Från Mikael.

 

Nyckelord: Cypripedium

Prata om bilden

9/2 -10

9/2: Cypripedium

boralis har flera olika Cypripedium. http://www.borealisplant.se/

Nyckelord: Cypripedium

Ge din åsikt

Japp, som titeln antyder har jag skapat en ny sambeställning från Lidaforsgården. Ta gärna en titt.

Nyckelord: Cypripedium, Lidaforsgården

24/8 -09

Nu är beställningen inskickad till Svante och henric så ni som deltar får nu gärna betala era beställningen (om ni inte redan gjort det såklart). Leverans sker mot slutet av september eller början av oktober (plantorna är ju fortfarande i tillväxt och levereras när de vilar).

19/10 -09

Har fått brev idag från Henric. Plantorna kommer skickas till mig under de närmaste veckorna. Jag hör av mig när de anlänt.

23/10 -09

+ 24/10 -09

Idag anlände plantorna till mig. Nu ska jag packa om dem och skicka ut.

26/10 -09

Tusan också. När jag började packa ... eller var klar rättare sagt, ska upptänkte jag att jag inte hade några plantor kvar till Gunsan, mig, inza eller alvida. Henric/Svante har skickat aldeles för få av var sort Jag har skrivit till dom nu, väntar på svar, men skickar det jag paketerat och hoppas att vi kan få komplettering av resterande plantor.

28/10 -09

Just nu hatar jag att ordna sambeställningar. Är det inte momstrubbel, ohyra eller dåliga rötter så får jag den här typen av epost efter det att jag skickat vidare de plantor som mottagits:

28 okt 2009 kl. 17.31 skrev Henric Nyström:
Det är ett oerhört tryck på de plantor som finns. Därför försöker jag att fördela plantorna jämt. Alltså ingen får alla och ingen får 0 plantor.
Mvh Henric

Före jag upptäckte att han inte skickat allt det jag beställt så hade jag redan packat e plantor jag mottagit. Jag är ledsen att behöva säga det, men Gunsan, inza, alvida och jag blir alltså helt utan plantor. Shittrist.

28/10 -09

Näämen?! shittråkig svar - ingen får alla och ingen får 0? heller säger man att det är slut, när det är slut.

28/10 -09

For en utrolig dårlig kundeservice og et merkelig svar å gi .
Har aldri hørt om lignende måte å drive butikk på.

28/10 -09

Upp med hakan nu Björn Visst har jag väntat på paket, men ....."vi ska inte gråta över spilld mjölk"
Jag förstår det känns knepigt, men du har verkligen ingen skuld i att vi som blir utan, blir det.
Men jag håller med Kamila, "heller säger man att det är slut, när det är slut."
Jag hoppas du känner för en ny sambeställning framåt våren igen.

29/10 -09

Va, det var det dummaste jag hört! Snacka om dålig kundservice ...

29/10 -09

Jag tycker att själva systemet, alltså att demokratiskt dela upp de resurser som finns, är trevligt. Min enda synpunkt är bristen på kommunikation kring detta trevliga, men ovanliga, arbetssätt. Det är olyckligt att vi inte fick reda på att detta var metoden dom använder.

Ge din åsikt

Hej på er!
Undrar hur det går för er som odlar trädgårdsorkidéer norrut om ni har några tips och eller erfarenheter att dela med er av. Det vore roligt att se vem som odlade i kallaste växtzonen med bra resultat?

Nyckelord: Trädgårdsorkidéer, Cypripedium, Dactylorhiza

Ge ditt svar

13/6 -08

Cypripedium

Var och skulle köpa nätt för jordgubbarna på vår handelsträdgård i Nybro. Hittade inget nätt men däremot en Cypripedium hybrid. Så nu efterlyser jag all hjälp jag kan få med den vatten ljus osv. Jag vill att den ska växa fritt i trädgården och har inga planer på att in den över vintern om det inte behövs. Kollade lite på odlingsråden här, hittade inte jätte mycket info tyckte ( kan ju läst dåligt oxå) Men jag blev lite fundersam på jorden... ska jag gräva ner bark i jorden runt om innan jag planterar ut den eller hur ska jag göra för att få den luftig? Eller ska ajg bland inått annat? Jag har ett ställe i trädgården som har ph runt 7-8 och ett som har ph på runt 6. Vilket e bäst?

Nyckelord: Cypripedium

13/6 -08

Vilken tur du har, Josse! Jordgubbsnät kan man nog hitta lite varstans men cypripedier...;-) En länk jag tror du har stor nytta och glädje av hittar du här

13/6 -08

Tack! ja den va inte helt dum... Frågan e den ska jag sätta den där det är lite lägre ph eller där där jag har lite högre ph...?
Min jord är ganska kompakt tror jag så jag gör nog så att jag blandar i lite grus och lite pinjebark eller blir det för bra tro?

Ge ditt svar
Cypripedium reginae. Från En person som inte är medlem längre.

Hoppas att detta orkidéforum ger mig de nödvändiga kunskaperna jag behöver för att våga utöka mina trädgårdsorkidéer till flera arter och släkten.
Just nu har jag bara Epipactis palustris, Cypripedium reginae, Dactylorhiza 'Madame Butterfly' plus att det har dykt upp en ljusare form av nycklar brevid madamen. Vågar inte vara så säker på teflonhjärnan - kanske har jag planterat själv denna bleka artfränd? Eller har den verkligen dykt upp av sig själv?
Det ger sig - kanske!

Nyckelord: Cypripedium

14/11 -07

Ursöt är den i alla fall, hur den än hamnat där! Vad roligt att du är inne på trädgårdsorkidéer! Teflonhjärna är rätt spännande, man blir ständigt överraskad och riskerar inte att bli blasé Det är rätt tacksamt för omgivningen oxå, de behöver inte hela tiden hitta på nya berättelser eller upptäckter/ insikter att prata om, det går ofta lika bra att köra repriser Jag har t.ex. slutat stoppa ner namnpinnar vid alla lökar jag sätter på hösten, dels för att fåglarna ändå rycker upp många av dem, och sen kan jag fullständigt hänge mig åt överraskningens glädje på våren: "Tänk vad fint det där var tillsammans vem kan ha gjort den snygga kompositionen", och, "men att det kommer blommor här oxå, det var ju otroligt!". Det kan lika gärna vara mullvadarna som möblerat om rejält, men eftersom jag inte har något facit att gå efter blir jag endast positivt överraskad

"Teflonhjärna är rätt spännande, man blir ständigt överraskad och riskerar inte att bli blasé "

Snacka om att vara positiv Säluttern !

mvh, Anja

14/11 -07

Tack, Ki, för ditt resonemang om teflonhjärnan och dess fördelar! Det kommer till god användning hos mig...

Ge din åsikt

Hej!

Är helt grön på området trädgårdsorkidéer men har fullständigt fastnat för C. Emil och C. Hank small. Har läst att dom inte ska vara så svåra att ha i trädgården men vet man inget så är ju allt svårt!

Skulle någon kunna berätta hur man gör för att lyckas med dessa underbara växter?
Kan man köpa plantor nu? Vad ska de ha för jord? Hur planterar man dem? Är just denna sort bra att odla som absolut nybörjare? Eller finns det bättre alternativ att starta med?

Nyckelord: Cypripedium

6/2 -07

Hej Miss Berggren! Välkommen hit, tror inte vi pratats vid förut
Jag skulle oxå vilja ha trädgården full av Cypripedier! Än har jag inte provat någon, så jag har ingen erfarenhet att dela med mig av. I Svenska Orkidésällskapets tidning Orkidéer, nr.6 2006 finns en lång, utförlig och bra artikel som tar upp dina frågor. dessutom alldeles för läckra, habegärframkallande bilder Har du inte den kan du fråga på ett bibliotek efter den. I artikeln hänvisas även till denna mycket informativa sida:
www.lidaforsgarden.com/Orchids/cypripedium_sv.htm
Berätta gärna vad du bestämmer dig för och hur det går! Lycka till!

6/2 -07

Jag börjar med att köpa boken Growing hardy orchids av John Tullock. Såg att den fanns här på sidan men köpte den på Adlibris till en betydligt billigare peng.

Får även kolla upp ditt tips om bibliotek.

Sen är det väl bara att köpa en planta Annars lär man ju sig aldrig

Jag tänker satsa på en Cypripedium Emil till att börja med.

Tack så mycket för tipset!

Dett är inte alls svårt att odla cyppar.Jag gör endast en grop i min dunge och sätter
ned plantan,vattnar och ser etffer att solen kan titta in någon timme på dagen .Jag har
25 arter .Endast en planta har gått bort.Sorkar hade lyft plantan så den torkat bort.

Lycka till.Mvh Bletilla

11/4 -07

Jag slänger in min snigelfråga i den här tråden oxå: Bletilla: har du inga storätande sniglar där du bor, eller äter de inte Cyppar? Jag är hur sugen som helst på att prova, men har horder av spanska skogssniglar:-(

Ursäkta ett sent svar säluttern .Jag har mycket sniglar,även mördar men har aldrig
sett något angrepp av dem.Cypar är hos mig mycket lättodlade.Börja med en
billigare hybrid så ser du resultatet,och kan gå vidare.Jag tror att kalk har god
inverkan,men även växtplats.Lycka till.

21/4 -07

Tack Bletilla! De orden var rena "Sesam öppna dig!" för mig Då ska jag spana eftyer cyppar i Helsingborg. Kalkhaltig jord har jag, dunge ska minsann ordnas - detta ska bliva mig en fröjd att planera och skapa!

17/5 -07

Jag har planterat ut min "Emil" i trädgården nu. Hoppas han ska trivas!

Lycka till.Roligt att fler vågar försöka.vi håller alla tummar för din EMIL.

Mvh bletilla

Ge ditt svar
Guckusko, Cypripédium Calcéolus. Från Kajsa B.

Vildväxande Guckusko från Östersund.

Nyckelord: Cypripedium, Cypripedium calceolus, Guckusko

20/11 -06

Visst är det fantastiskt att vi har en sån ljuvlig orkidé i vår egen nordiska natur!

20/11 -06

Jag håller med dig Monica. Det är helt fantastiskt. Jag önskar att jag någon gång får se den växa i naturen. Hur långt norrut måste man ta sig för att få uppleva den?

21/11 -06

Kom hitåt runt näst sista skolveckan i vår så ska du få se på Guckuskor, Kajsa B Och säkert några vilda arter till. Nu har jag dessutom beställt en bok om de svenska, vilda så att jag kan ta med och jämföra på plats, så det kommer att bli många upptäctksfärder i maj-juni

Prata om bilden
Cypripediumskog. Från En person som inte är medlem längre.

Från Cypripediumskogen. Nånstans längst ner är en älv.

Nyckelord: Cypripedium

Prata om bilden

16/6 -06

+ 6/10 -09

Guckusko

En hälsning från dagens utflykt i orkidéskogen

Nyckelord: Cypripedium calceolus, Cypripedium, Guckusko, utflykt

16/6 -06

Vad snällt Säluttern att jag fick följa med på din utflykt, och att även jag fick tillfälle till att beundra Guckoskon.
Och du, jag kan också känna hur underbart det medhavda fikat smakade.
Jag håller med dig, "Carpe Diem".

Ha en hääääärlig sommar.
Gunsan

16/6 -06

Å, den var tjusig. Framöver då jag får mera tid ska jag plantera orkisar i trädgården. Jag bor i lägenhet och pensionärerna här i huset sköter trädgården de har en bit vardera, jag har fått lov att använda en plätt.

17/6 -06

Ja, jag kände att jag hade flera från forumet med mig i andanom på den utflykten! Man har ju fått en utökad familj här Jag tog en påtår för alla er:-)

Prata om bilden

Är de härdiga orkideérna lika svåra att fröföröka som de tropiska?
Om inte finns det frön att få tag på nånstans?

Nyckelord: förökning, frö, Cypripedium

1/5 -06

Inte lika svåra utan mycket svårare, de växer nämligen otroligt långsamt och en blomstor planta landar på runt 700 och uppåt. Men en blommande Guckusko är en underbar syn.

Menar du svår i den bemärkelsen att de växer sakta, eller behöver de samma förutsättningar som tropiska orkideer för att gro?

2/5 -06

Trädgårdsorkidéer behöver samma förhållanden som tropiska, men en annan näringslösning att leva på. Vissa sorter, exempelvis vissa Dactylorhiza-sorter, kan växa till blomstor på 3 år, men ofta tar det betydligt längre tid från frö till planta.

Så då kanske man kan köpa småplantor i flaska av dom också? Kan man köpa flaskor i England tro? Ska dit i slutet av Maj.

Ge ditt svar

8/3 -06

+ 10/3 -06

Cypripedium 'Gisela'

Cypripedium 'Gisela'. Från Rikard.

 

Nyckelord: Cypripedium Gisela, Cypripedium

Hej Rikard
Trevkig bild på en vacker hybrid
Jätteskoj att fler trädgårds orkidéer syns här. Extra trevligt med fler av cypripedium sorter och hybrider. Berätta gärna om hur länge du haft den och hur du odlar den. Det är alltid trevligt att se hur folk odlar dem.
Tack för bilden
Joakim

10/3 -06

tjena Joakim

Jag odlar den i våtbädd med lågt pH i halvskugga.

Jag håller med dig helt, trädgårdsorkideerna kommer ofta i skymundan för de tropiska.

Det låter som att Cyppar intresserar dig. Samlar du på dem. Jag är absolut ingen expert på dem. Jag har haft Gisela i två år och en Ulla Silkens sen våren -05.

För övrigt har jag en Dactylorhiza maculata 'Madame Butterfly' som är mycket tacksam, samt en Spiranthes odorata 'Chads Ford' som är lite kinkigare.

mvh

Hej Rikard
Japp Cyppar intresserar mig och känner du inte till detta forum
http://www.slipperorchidforum.com/forum/ så kan jag rekommendera den mycket snack om Cyppar.

Jag har skaffat mig en hel del cyppar men inte haft dem så länge bara sen i somras av dem som jag haft längst. Så det har mest blivit teori och inte så mycket praktik mer än att hitta plantor och plantera dem. Jag har en nyckel hybrid också som jag skaffade samtidigt. Många av de cyppar jag har är mycket späda plantor direkt ut ur flaskor så det tar ett tag innan de tar sig.
Jag blev lite nyfiken när du har Gisela i sur miljö. Varför då? Jag trodde att de flesta skulle ha neutral miljö med undantag av acuale. Fast fungerar det så fungerar det
Jag tänkte sätta dem i neutal jord nu till våren omgärdad av plast för att inte sorkar ska äta upp dem. Det gäller dock att ha bra dränering för att det ska fungera har jag förstått. Jag tror inte att jag ska ha mina i någon våtbädd utan snarare med god dränering lite torrare. Och på vintern en eternit skiva över för att inte få för mycket regn på dem.
Jag har funderat på att skaffa några andra sorter också som trivs i våtare miljöer och då göra ett minikärr för dem som till exempel epipactis. Fast det beror på om mina småplantor klarat sig så att de kan användas som byte.
Trevligt att språkas

Joakim

Prata om bilden

Hej
Tänkte bara komma med en liten trist varning för er som har tittat runt efter Cypripedium och det finns tyvärr hemsidor som säljer uppgrävda exemplar.
De arter som är vanliga är vår egen guckusgo Calceolus och "stor Guckosgo" Macranthos och deras hybrid Ventricusum. Tecken man ska vara uppmärksam är när de talar om vegetativ förökning som delning. Då får plantorna nämligen samma skador som vid uppgrävning.
Har de delningar till salu borde de ha många modersplanter som också syns på bilder. De borde också ha någon form av uppdriving av mindre plantor på bild om de påstår att de gör detta. Bilder på odlingar kan vara bluff men om de saknar detta kan man verkligen ifrågasätta om de är seriösa. De kan ha hur fina bilder på plantor som hells men är det bilder som de tagit medan de är på jakt efter plantor så är det ju inte bra
Att handla från dessa är att bidra till att orkidéer utrotas från sina naturliga områden. Många av dessa hemsidor finns i de forna östländerna där handel med Ryssland och Korea inte alltid är så noga reglerad som den borde vara.

Joakim

Nyckelord: illegal uppgrävning, Cypripedium

Ge ditt svar

Hej Björn!
Tack för stor och kraftig guckusko-planta. Måste fråga om den skulle stå lite svalare under några månader. Alla temperaturzoner finns i huset utom regnskog (än så länge, gudskelov!).

Har dessutom en Aengraecum sesquepedale(Stavning???) som behöver omplanteras eftersom den i år inte blommat som vanligt. Guddomligt vacker blomma som luktar himmelskt.
Komposten är så gammal att den inte går att analysera mer än att det ser ut att vara "Orkidée-huset" kompost.

Önskar samtidigt God Jul och Gott Nytt År!
Nyinflyttade Lennart & hundarna i Deje.

Nyckelord: Cypripedium, Angraecum

8/1 -06

Hej Lennart,
Kul att plantan kommit fram i god kondition. Placera den i kylen eller annat svalt ställe till dess att den kan planteras i marken. Om du kommer ha plantan i kruka så placera den så svalt du kan utan att ge den frost och låt sedan plantan sakta bli varmare. Följ helt enkelt vårens ankomst! Lycka till och hör av dig med eventuella frågor!

Ge din åsikt

Hej
Fick reda på att det fanns en artikel av Henric Nyström (har Lidafors tillsammans med Malmgren) i tidningen hemträdgård.
Det visade sig att Henric inte skrivit artikeln men den var intressant. Det fanns dock ett fel som var lätt att hitta.
Prova om ni själva ser det. Tidningen finns nog att köpa i välsorterade tidnings affärer jag tittade i ett exemplar på bibloteket.
Fast bäst är artikeln av Malmgren som fanns med i Nr 2 av STA:s tidning. Mycket bra och kan rekomenderar starkt till alla som är intresserade av Cypripedium. Det och deras trevliga hemsida som också rekommenderas.
http://www.lidaforsgarden.com/orchids.ht...
trevlig läsning
Joakim

Tipps jämför bildtexterna så hittar ni säkert felet.

Nyckelord: Cypripedium, tidningsartikel, trädgårdsorkidéer

Ge ditt svar