Inlägg med angraecum veitchii som nyckelord.
En tapper planta! Jag hade föresatt mig att sköta denna hybrid efter konstens alla regler, men så blev det inte. Arbete och husdjur kom emellan. Jag glömde att skugga den, så en del blad har solskador. Dessutom har vattningen varit erratisk och jag har alldeles glömt bort att spreja bladen. Trots detta har den satt två blomstänglar. Tyvärr band jag upp dem på fel sätt, så blommorna har vridit sig åt lite olika håll. Denna förvirring påstås bero på de motstridiga signalerna från hybridens föräldrar, angreacum eburneum (frögivare) och angreacum sesquipedale (pollengivare).
Angraecum Veitchii är den äldsta hybriden i detta släkte och registrerades av Veitch redan 1899 - för övrigt på min födelsedag den 10 januari. Upphovsmannen var den lysande hybridiseraren John Seden, som efterträdde John Dominy som huvudträdgårdsmästare hos Veitch Nurseries. Seden var, i motsats till den obotligt slarvige eller hemlighetsfulle Dominy, noggrann med att föra anteckningar rörande sitt hybridiseringsarbete, så alla hans korsningar är väl dokumenterade.
Blommorna doftar tropiskt och starkt nattetid. Med sin sporre ser blomman ut som en liten meteor.
Nyckelord: Angraecum Veitchii
Magnifico har själv pollengivaren men där står det fortfarande stilla, brukar blomma rätt sent hos mig på senvintern.
Jag såg inte blomstänglarna förrän de blivit rejält långa, så jag blev rätt överraskad själv!
Trevlig överraskning!
En fin julklapp, grattis
Nyckelord: Angraecum Veitchii
Ett av bladen på min angraecum veitchii har helt plötsligt vikt sig. Varav detta beteende? Bladet och de övriga bladen känns fasta och fina och nytt blad växer fram längst upp. Detta bladet är dock har jag märkt längre och större än det övriga. Någon som har en gissning?
Nyckelord: Böjt blad, Vikt blad, Angraecum Veitchii
Förmodligen är det bladets längd och tyngd, som gör att det viker sig. Har varit med om samma sak, när jag hade extremt långbladiga Phragmipedium.
Är det inte så att Kalciumbrist kan ge hängiga blad?
Hmm Angraecum har ju så styva blad vanligtvis, så jag tror inte det kan vara för att är bladets tyngd.... men vad kan det vara för fel. Har du fått fukt i bladvecket så där är röta på gång??
Vilket praktexemplar du har där GRATTIS till den
Jag hoppas att det är tyngden stödjer upp den med blompinne just nu.
Oled. Jag har "grow"näring till denna just nu. Men ärligt talat så.kanske den inte får tillräckligt. Kanske en gång i månaden.
Obovata. Den vattnas endast nedeifrån så jag hoppas verkligen inte att det är den. Och ja den är helt fantastisk en av mina ögonstenar! Den står på tronplatsen i vardagrummet så den syns från köket och badrummet, ja nästan hela lägenheten
Enligt denna artikel kan det tydligen inte vara brist på Calsium....
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...
Vart fick du det ifrån från artikeln?
Efter att ha tänkt efter var det en förhastat slutsats, jag läste vattna helst med Osmosvatten/regnvatten men klart det står ju inte vad man skall tillsätta. Så vist då utesluts det ju inte att det kan vara kalcium brist vilket är mitt tips.
Orkar inte läsa hela tråden men det kanske finns nått här?
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...
Jo det förstår jag men du duschar inte den någon gång ibland sådär, bort damm o för luftfuktighet etc...
Ser att du har den i en kruka. Är det planterad i bark el barrotad? Jag hade lyft upp den o kollat rötterna. Plantan ser ju väldigt vacker ut. Fina blad. Den vill kanske ha mer ljus vatten o näring dagligen spec. nu när vi har så varmt.
Jag hade en luftfuktare i närheten av den för ett tag sen i vintras för att få upp luftfuktigheten men det märke jag dock på de andra orkidéerna att det ska man inte ha, dom mådde inte bra av det. Den stod till vänster om denna, en bit bort och det ser man på bild två att det troligtvis är pga det. Bladen på vänstersidan verkar svagare än dom höger som har jämnt avstånd mellan bladen.
Den är planterad i bark bara, jag har inte planterat om den sen jag köpte den i vintras.
Ibland på sommaren när Vandoida orkidéer växer för snabbt hinner plantan inte med att ge stadga i de nya bladen.
Hjälp plantan genom att sätta något som stöttar toppbladet ett par veckor så kommer det att stå fint sedan.
Kan nog ligga nåt i det, jag får prova helt enkelt!
Äntligen vår och massa sol!
En fråga bara till alla er erfarna med tilläggsbelysning: Brukar ni låta dom vara kvar i till exempel norrfönster nu även under vår/sommaren? I mina söderfönster får allt det naturliga ljuset räcka, men hur gör ni tex i norrönster. Jag ska nog specificera mig lite, jag har en angraecum veitchii i ett halvskuggigt östfönster, (den får tyvärr inte plats i söderfönster och jag har inge västfönster) bör jag har tilläggsbelysning till dne nu även under sommaren?
Nyckelord: Vår, Tillläggsbelysning, angraecum veitchii
Låter allt vara och naturliga variationer med mer ljus blir som grädde på moset, i alla fönster de som inte vill ha så mycket ljus står redan så till att endast ströljuset ökar med vår/sommar.
Neosarna m.fl. står under tillägg i västerfönster och jag ändrar ingenting bara för att kajor och fiskmåsar börjar gapa redan i fyrasnåret, så att katterna kommer på att de absolut måste gå ut omedelbart, vilket tvingar upp mig för frukostservering och dörröppning. Dvs det lilla extra naturliga ljus Neosarna ev njuter av det kommande halvåret, påverkar inte timer-inställningen på ljusrampen .
Tack för svaren! Jag misstänkte lite att det var så. Då härmar jag och låter dom vara kvar!
I Rappnes fyndhörna fann jag nyligen ett gigantiskt (ca 50 cm hög och 60 cm bred) exemplar av hybriden angraecum Veitchii (angraecum eburneum x angraecum sesquipedale). Jag har aldrig odlat någon planta av detta släkte, så jag vore väldigt tacksam för tips och råd rörande odlingen. Plantan har nyligen blommat med tre stora stänglar med väldoftande blommor. Den är planterad i bark och plastkrukan är ca 14 cm i diameter. Det vore roligt att få den att trivas.
Nyckelord: Angraecum Veitchii
Jag har A. sesquipedale och saxat ut tidigare inlägg: Den står ovan en stor bytta så vatten kan rinna rakt igenom, det gör att jag vattnar/sprutar vatten med flaska morgon och kväll. Jag har en fläkt som ser till att luftombyte sker och att det fläktar på den. Den står i söderfönster men så att den endast får 1tim direkt solljus men mycket ljus resten av dagen plus att den har en egen 15w lysrörslampa året om 13-14 timmar. Mycket svag gödning var fjortonde dag mars till oktober, det flitiga vattnandet kompenserar hoppas jag . Planterar inte om den utan har flyttat vidare till större krukor så intakt som möjligt och använder de grövsta bitarna i 50liters säck med pinjebark, 3-6 cm stora, att fylla ut nya utrymmet i krukan som bör räcka för flera års tillväxt helst då de ogillar flytt.
Jag glömde att skriva att jag har läst alla relevanta trådar.
Dick: Använder du plast- eller terrakottakrukor till denna art? Hur undviker du vätska i bladvecken när du sprejar plantan? Löser din fläkt problemet med röta i bladvecken? Vilken temperatur är optimal? Ursäkta alla frågor, men plantan är så fin att jag vill göra mitt yttersta för att få den att trivas.
Denna står i plastkruka. Den får alltid vatten i bladvecken då jag sprutar mer än sprejar, jag har inte haft röta men den vill gärna tappa något nedre blad om vintern men det beror nog inte på vattningen, fläkten ser till att det inte blir stående och själva bladen har ett tjockt vaxlager så inte mycket blir kvar. Jag skulle säga att man ska ha den varmt året runt, de kommer ju från Madagaskar från områden med stor nederbörd och relativt hög värme, i de beskrivningar jag läst ses de oftast i relativt öppna lägen, så att blåst/luftcirkulation gillas definitivt.
Dick: Hjärtligt tack för all information!
Med risk för att bli kallad härmapa så var jag också och hälsade på Rappne för första gången idag och fick med mig ett exemplar av denna gigantiska version av angraecum Veitchii till halva priset. Helt sjukt stor märkte jag när jag kom hem och fick lite perspektiv och ska försöka placera den nånstans. Nu måste jag även börja läsa på om denna fantastiska planta.
Vilken fantastisk trädgårdshandel, cattleyor, masdevallior och massa olika orkidéearter till bra priser!
Grattis! Priset var närmast sensationellt för så välvuxna plantor. Det finns all anledning att hålla koll på Rappnes om man befinner sig i Stockholmsområdet.
Ja priset var verkligen sensationellt! Råkade få med mig 2 cattleyor och en onicidium också
Ja, det brukar bli några extra plantorna när man ändå är där. De har en trevlig restaurang också. Omgivningarna går inte heller av för hackor. Kort sagt, ett jättefint utflyktsmål för den växtintresserade.
Kan man få en vägbeskrivning? Hemsida kanske de har också?
Visst. Hemsidan finns på följande adress:
http://rappne.nu
Handelsträdgården ligger vid Ulriksdals slott, närmare bestämt i slottsträdgården. För att komma dit kan man antingen välja avfarten Järva Krog eller Kista/Silverdal på E4:an. Därefter kan man ta sikte på Polishögskolan eller Ulriksdals begravningsplats som ligger i närheten.
Det är inget ställe som man bara råkar hamna vid, knappa in på gpsen Slottsträdgården Ulriksdal, Slottsträdgårdsvägen 8, 170 79 Solna, så bör du inte hamna fel Restaurangen så himla fin och det var mycket trevligt att gå omkring bland deras odlingar!
Vad stor den är! Är den planterad helt i epiweb?
OMG - vilken lycka!!!!!
Det är en nyinköpt planta så all ära åt odlaren.
Jag har bytt kruka och bara fyllt ut med EW.
Hursomhelst - vilken lycka när den ska blomma
Härlig planta! Ser fram emot att se bilder när den står i full blom!
Grattis till den härliga plantan och alla lovande stänglar! Ser också fram emot bilder på kommande blomning!
Vilken planta och blomning! Ser också fram emot framtida bilder. Är den köpt från en privat odlare eller ett företag?
Hej
Jag har köpt den från Karge i Tyskland.
Enormt flott!
Den e bara SÅ häftig! Många grattis!
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Valfritt belopp
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 23:50:49 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter